En tortyr i väntan på domen

Vi går just nu igenom en av de värsta veckor i vårt liv. Jag vaknar med gråten i halsen och spenderar dagen med att vänta ut tiden.
Det är som att leva i ett vakuum.
Jag känner mig fullkomligt maktlös och för varje dag som går så har negativa besked kommit en efter en. Ett sista hopp finns nu kvar. Och för första gången i mitt liv, så känner jag mig riktigt rädd.

Nästan hela mitt vuxna liv har jag bott här i Grundtjärn, men behövt dela min kärlek med en rädsla att en dag behöva lämna min hemby.
Och nu har vi nått piken. Nu står vi inför ett enormt vägskäl. Och för varje dag som går så växer rädslan inom mig, att det snart är dags för oss att packa och lämna vårt älskade Grundtjärn.
Ni är många som redan vet hela historien om den planerade vindkrafts-industrin här eftersom ni följt mig under åren. Den har varit på gång sedan 2011. Då skickades en ansökan in till kommunen om att bygga Sveriges största vindkraftspark, då med över 200 verk.
För ett tag sedan, så berättade jag om hela historien kring detta i en lång video. Så om ni vill veta lite mer ingående i vad vi gått igenom senaste åren och speciellt senaste året, så kan ni se den HÄR.

Så, vad är det som har hänt nu?
I våras fick vi uppleva den enorma lyckan i ett besked om att vindkraftsparken fått avslag i Mark och Miljööverdomstolen, efter en lång, plågsam ovetskap under flera år. Anledningen var dock inte att det skulle innebära enorm naturförstörelse och kraftigt minskade marker för samernas renar, eller att boende här skulle få sina liv förstörda, eller att Västernorrland redan har hundratals verk och därmed dragit sitt strå till stacken. Det fick avslag för att de inte i detalj hade bestämt vart varje enskilt verk skulle stå.

Vi trodde såklart att de aldrig skulle påbörja en ny ansökan. Men i november kom de värsta av besked. 
FORSCA (som bolaget heter) gick ut med att de eventuellt ville ansöka igen. Men för att göra en ny ansökan, behövde Sollefteå kommun godkänna en ny ansökan av vindkraftsparken. Och det är politikernas godkännande eller icke godkännande som vi nu inväntat sedan i december.
En väntan som varit fruktansvärd.

Man kan ju prata om den här pågående vindkrafts-industrin i Norrland från ett brett perspektiv. Men jag vill i det här blogginlägget dela det från mig och Johan. Från vårt liv. Jag vill inte på något sätt gå in och argumentera för eller emot. Bara berätta vår historia, och hur vi personligen drabbats av detta. Och varför denna veckan håller på att äta upp mig inifrån.

När vi först fick det positiva beskedet om att de fick avslag i våras, så började jag och Johan att våga drömma om en framtid här i Grundtjärn, på riktigt. Innan hade det bara känts som vi lånade denna plats en stund, och vi kände oss ständigt redo att behöva ge upp Grundtjärn.

Vi är en i plats i livet just nu där mycket händer. Stora förändringar och stora drömmar. 
Eller egentligen, allt vi drömmer om är att få hitta vårt riktiga hem. Ett eget hus med plats för våra fyra nystartade bolag där vi tillsammans kan jobba med det vi älskar. Kanske med plats för familj så småningom?
Ja ni vet…alla sådana där drömmar om att “få bygga sitt bo”. Det har blivit väldigt starkt och viktigt för oss.

Så vi bestämde oss för att satsa på ett liv här. Att stanna kvar i Grundtjärn, även om det är långt till det mesta. Men allt går om man vill. Eller hur?
Och i samma veva (samma vecka!) som vi tog ett stort steg och bestämde oss för att satsa helhjärtat och med allt vi har, så kom det här beskedet om att de ville ansöka om en ny vindkraftspark här. Jag kan inte ens beskriva den chocken. Hur kan det ens bli en sådan timing?
Efter 7 långa år av väntan på att börja bygga vårt bo och äntligen få börja på riktigt, så var vi nu tillbaks på ruta 1.
Det var innan jul som jag spelade in den där videon där jag berättar om vilken situation vi satt i. Jag kände att jag helt enkelt var tvungen, annars så skulle jag inte kunnat fortsätta jobba och göra filmer. Eftersom allt jag delar är en del av mig, så kan jag inte hålla undan sådant som påverkar mig så otroligt mycket.

Det var också då som mina följare gick samman, och en protestlista startades som nu har 38 500 namnpåskrifter från människor i hela världen, som vill rädda naturen här, och rädda Grundtjärn och resten av byarna med omnejd, och samernas vinterbetesmark.
Jag hade själv inte en endaste uns av ork att påbörja en namninsamling då, efter alla år. Så ni kan ju förstå hur rörd jag blev över att andra med ny kraft tog tag i detta och hjälpte till att sprida ordet vidare. Det blev medial uppmärksamhet av detta, och lokaltidningarna skrev om namnlistan och vi fick även vara med i radion och berätta om våra känslor. Det kändes hoppfullt. Vi fick ny kraft.

Men vi visste också att vi nu skulle behöva sätta oss i en olidlig väntan på politikernas beslut. För vi visste redan då att om kommunen säger JA till vindkraften igen, så flyttar vi. Vi vill inte ägna fler år av vårt liv till att vänta på att få leva fullt ut.
I januari var vi på ett möte med några av politikerna i Sollefteå kommun för att försöka påverka. En av de två drabbade samebyarna var också på ett möte samma kväll, och det kändes bra att politikerna tog sig tid att lyssna på oss. Det var också då som jag överlämnade namnlistan (på PDF fil, eftersom jag annars hade behövt skriva ut hundratals papper).

Sen var det återigen att vänta. Varje parti i kommunen skulle prata ihop sig och senare komma med beslut.
Där började en fruktansvärd berg och dalbana. Först hamnade vi som i en slags kortvarig depression. Tappade livslusten och kände att ingenting längre spelade någon roll. För att i nästa stund börja planera för flytt. Det var kaos i vårt inre.

Så kom ljuset i tunneln, när Centerpartiet förra veckan gick ut med att de sa NEJ till vindkraftsparken. Det som vägde tungt var samernas renbetesmark eftersom de tydligt protesterat mot denna vindkraftspark. Och även lokala näringar och boende i området.
Det var sån otrolig lycka och glädje! I samma veva fick vi även redan på två andra mindre partier (VI och SD) sa nej.
3 av 6 partier hade nu sagt nej, vilket innebar att det bara behövdes 2 mandat till för att säkra ett NEJ från kommunen. Och vi började känna hopp på riktigt. Vi började planera för en framtid här igen.
Jag kan i denna stund inte gå in på vad det är vi planerar att göra (lovar att berätta allt sen!), men till saken hör att det har varit ont om tid. I takt med att dagarna går innan alla partier bestämt sig så rinner tiden ut för oss. Chanserna minskar och vi trängs in i ett hörn där vad vi än gör kan försätta oss i en fruktansvärt jobbig sits.

I förrgår bestämde vi oss för att våga gå vidare med vårt projekt. Vi visste att vi snart inte har tid att vänta längre, och vi skulle aldrig förlåta oss själva om vi fegade ur och missade vår dröm. Vi tog ett steg fram, och det bubblade av lycka.
För att samma kväll få besked från Moderaterna att de beslutat JA till vindkraften. Hade de sagt nej hade det varit klart redan, och vi hade säkrat vår framtid i Grundtjärn. Det kändes fysiskt som ett slag i magen. Jag grät hela kvällen.

Och anledningen till att vi vågade vara så hoppfulla och gå vidare med våra planer trots att vi inte visste deras beslut ännu, var helt enkelt för att vi gjorde det stora misstaget att lita på politikernas uttalanden innan valet, där ALLA partierna i Sollefteå kommun gick ut med att de inte skulle bevilja några nya vindkraftsparker i kommunen. Även i denna artikel LOVAR dom.

Men det fanns ju fortfarande två partier kvar att invänta svar från, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Om någon av dom röstar nej, vilket de borde eftersom de LOVADE det innan valet, så vinner vi kampen.

Gårdagen var ett mörker. Mamma kom och försökte peppa oss att hitta styrka denna sista veckan innan alla kommit ut med sina beslut. Vi stärkte oss igen och skulle sen på ett möte för att gå vidare med våra framtidsplaner i Grundtjärn. Som att slitas mellan två verkligheter.
Ena stunden glittrade mina ögon inför att göra verklighet av vår dröm, för att i nästa sekund fyllas av tårar i fullständig förtvivlan.

Jag drömde vackra drömmar inatt, om vår framtid i Grundtjärn. Jag vaknade med ny energi. Nytt hopp.
Jag gick ned till köket, började ställa fram frukost och gick sen in på mobilen och fick det fruktansvärda beskedet.

Socialdemokraterna gav ett tydligt JA till vindkraften. Trots att de också lovade innan valet, att inte bevilja nya parker i Sollefteå kommun.
Här nedan ser ni kommunpolitikernas löften/lögner på frågan.

Jag har nog aldrig känt mig så sårbar någonsin. Att hela vår framtid just nu hänger på kanske…två personer. Två mandat. Varje dag känns som att genomgå en psykisk tortyr. En långsam, plågsam väntan på en dom. Ett straff vi måste genomgå, för att vi älskar denna plats.
Ett vägskäl där vi själva inte kan göra något annat än att acceptera vad som bestäms på måndag, när Vänsterpartiet har möte och ska komma fram till ett beslut. Allt vårt hopp ligger nu i Vänsterpartiets händer.

Om två partier redan brutit sina löften, utan att ens be om ursäkt, hur kan vi då vara säkra på att inte ett tredje parti gör samma sak?
Jag är så rädd. Jag är så rädd att behöva lämna vårt hem. Att behöva ge upp våra drömmar och snubbla på mållinjen.
Allt jag vill är att få bo kvar här. Att denna lilla del av Västernorrland ska få bevaras. Jag klarar inte av tanken på att marken ska fyllas med betong, och bergen ska sprängas för material till byggena, och 11 mil långa vägar ska byggas genom skogarna. Snart finns inga naturområden kvar här, om alla planer om vindkraften blir av.
Jag gråter för Norrland.

Jag önskar att politikerna förstod, att vi inte vill något illa med att försvara naturen och gå emot vindkrafts-industrin.
Förstår ni inte?! Vi gör det för att vi älskar er kommun. Inte för att vara jobbiga, bakåtsträvande medborgare.
Vi gör det för vi älskar denna del av Sverige, och för att vi vill bo här. För att vi tror att naturen här kommer vara tusen gånger mer värt i framtiden, än dessa kortvariga arbetstillfällen som vindkrafts-industrin kan inbringa.
Vi som drabbas är människor som bor och lever här. Vi är er framtid.

Ska vi satsa på vindkraft i Sverige, då kan vi väl hjälpas åt, hela Sverige? Inte exploatera hela Norrland och landsbygden som redan våldtagits av storbolagen i hundra år.
Älskade Grundtjärn, det här kan vara slutet eller början.

Just nu står vi mitt i vägskälet.
Vi är ett steg, ett litet papper från att ta ett fantastiskt kliv i vårt liv och göra verklighet av något vi drömt om i många år.
Men vi är också ett litet steg ifrån att behöva planera en flytt om en dryg vecka. Ett litet steg ifrån att riva upp våra rötter och drömmar, och börja om. Någon helt annanstans. Långt härifrån.

Jag vet inte hur jag ska stå ut dessa dagar. Jag önskar någon kunde söva mig och väcka mig på tisdag, när ett besked borde vara offentligt.
Jag vet inte hur jag ska orka känna denna förtvivlan. Jag vill bara stänga av.
Men vi måste vara starka nu.
Jag ska försöka mitt allt. Jag ska be till alla världens gudar.
Jag ska sända ut tankar till Vänsterpartiet, och hoppas att de ska välja med hjärtat.

Snälla, kan ni hålla tummarna? Kan ni be för att det ska gå bra? 
Kan ni sända positiva tankar? Jag behöver det mer än någonsin. 

Tack för att ni läst. Tack för att ni tar er tid.
Att få dela mina känslor med er, gör det lite lättare.

Stor kram och kärlek till er alla ♥

199 Kommentarer på “En tortyr i väntan på domen

 1. Nathalie - Att Leva Sin Dröm

  Vet precis hur det är att stå maktlös inför någonting livsomvälvande, det gäller bara att lita på att universum vill er väl. Vi håller både tummar, tår och tassar för er och sänder all styrka vi någonsin kan uppbåda. Varmt lycka till! ❤️❤️❤️

  Reply
   • Peter

    ((Hugs Jonna))
    I’ve seen this on your FB page and strait away reposted onto my page. Just so you know that other people are praying for you and yours as well. I’m typing here, cos I couldn’t find out how to comment ;((
    My friends, incl. Lena Johansen and I, we’re sending you our hearts full of love, our support and thoughts 7/24 ,, with hope and prayers that all will be well after all. That you will be well as well. I brought a song by my friend Kimberly. Hope you can sing the lyrics, hope the song will encourage make you strong and happy. ~ Always in my heart., Be well, dear Jonna. ~Peter
    Lyrics;
    “”… The truth is there inside your heart
    put there long before your birth
    the light is there inside your soul
    put there before you woke in this dream…””
    https://youtu.be/XgU1cJOaaBw

    Reply
  • Anders Lundin

   Vi vet, vi känner, vi lever med samma ovisshet dygnet runt hela året. I 40 år har kampen pågått för att rädda natura 2000-älven Långan, där Jämtkraft vill bygga ett kraftverk i Långforsen. Ett kraftverk som bara handlar om prestige, eftersom det bara ska producera mindre än ett halvt vindkraftverk. Kraftverket kommer skrämma bort folk från vårt älskade Offerdal, kanske även oss. Vi har redan fått offra 85 procent av våra älvar och många av våra kullar till elbolagen, och vi får inte ens ta del av vinsten. Norrland har blivit ett buffébord, där andra äter sig mätta och lämnar torra smulor åt oss som kallar detta för hemma. Tyvärr är det S som hårdast driver på för ett kraftverk.

   Reply
 2. Anna-Maria

  Hej Jonna! Jag gråter, mitt hjärta blöder för er skull. För naturens skull! Grundtjärn har blivit vårat pga din vackra blogg och dina otroligt vackra fotografier. Jag har drömt länge om att åka upp dit för att se detta vackra skådespel. Men om dessa vindkraftverk kommer och vägar skall dras så känns det ju inte alls lika roligt!
  Jag kommer hålla alla tummar och tår, jag kommer be alla möjliga böner för att er röst och vår röst vi som skrev under denna namnlista bli hörda!
  Många kramar till dig och alla i Grundtjärn.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla du ❤️Det betyder så mycket!!
   Ja, det ska jag också göra. Har så svårt att hålla mig lugn och sansad nu.
   Men ska verkligen försöka…jag vet ju att inget blir bättre av att känna oro. Tvärtom.

   Stor kram ❤️

   Reply
 3. Elna - Cykellycka, mjölksyra & äventyr

  Jag tänkte på dig just häromdagen när jag cyklade förbi Brahehus vindkraftpark utanför Gränna och undrade hur det gick och det här var ju raka motsatsen till hur jag hoppades. Jag stannade vid ett av verken och tog några bilder och kände mig så oerhört liten och hjälplös på något vis. Och när jag hade dem på håll irriterades jag av dem och känslan de skapar. Går med lite oro i magen för att en ny vindkraftspark ska få byggas i ett annat område nära oss, kanske i ett av de allra vackraste områdena här hemomkring och jag känner så starkt för er och er situation. Det är inte mycket men jag håller min tumme så hårt jag någonsin kan för att det inte ska bli av hos er.

  Reply
 4. Doug Ersson-Hammerberg

  I shall say words to the ancient winds and thoughts of hope as well that the powers to be will say no to the wind farms. In my Montana I have seen it as well destroy the rural lands and the raptors that once flew there. For miles we see these monster mechanical wind turbines ruin our land and destroy what we once appreciated. Decisions made by those thousands of miles away in cities that have never seen the beauty of rural landscapes and they make those decisions thinking they are making the world better….when in fact they simply line the profit pockets of those they claim to hate.

  I hope for you and for the Sami that they do not build them. Strength to you. I fully understand the pain and hurt.

  Reply
 5. Emilia

  Är så ledsen för er skull men ändå så glad för att du och andra eldsjälar finns för att stå upp mot Sveriges arv o natur!
  “Sverige har ingen kultur” pratades det om vid valet.. Nej inte i en låda till kontor i sthlm kanske, men hur kan man vara så blind.
  Jag hoppas det går väl, inte bara för er men för skogen ?
  Här skövlas nästan all skog kring oss, en liten lantby i sydväst ?

  Reply
 6. Arturo Estrada

  Fight. You need to fight for your land. As Greta Thunberg said: you can not fight with their rules, because then you will be lost. The rules are made for their interest. You have to fight for this land with new social and massive new rules from the people. For the land, for the human kind and for the world. Fight.

  Reply
 7. Lena larsson

  Jag blir så ledsen när jag läser detta! Jag önska jag hade magisk kraft att kunna hjälpa er så de inte rör skogen runt er.
  Jag håller tummarna att allt går vägen som det ska?

  Reply
 8. Anonym

  Fantastiskt fint skrivet Jonna. Själv bor jag längre ned i landet men har inte ens hörttalas om detta.. Hur politken sviker ute i dem mindre orterna uppmärksammas inte. Där vallöften bryts samtidigt som moderaterna anklagar partier i regeringen om detta.. men själva gör EXAKT samma sak i dem mindre kommunerna. Hoppas detta lyfts i media omgående!

  Reply
 9. Cina

  Det är fruktansvärt! – gråter med er……
  Girigheten hos bolagen och politikerna är det som styr, och deras lögn är ännu värre! Borde vara straffbart.
  Mycket av Norrlands naturtillgångar av beskattningen går direkt till staten som satsar pengarna till stor del på stads-regionerna, även vindkraften med elen som till stor del försörjer städerna. Nästan ingenting kommer landsbygden tillgodo. Det är ingenting annat än plundring på hög nivå!

  Reply
 10. Johanna & P

  Åh jag känner så med er och känner så väl igen känslan av vanmakt, stress, sorg och ilska inför människors girighet! Vi tror vi är så bra i Sverige och förfärar oss över skövling av regnskogar osv men hur mycket vild natur finns det kvar här i landet egentligen!? Jag ska gå ut i solen och blåsten nu, sätta mig i den lilla 300åriga skogen bakom ladugården och be för er underbara natur! Massa kramar och styrka till er! ??❤️?✨✨

  Reply
 11. Lilian

  Jag hoppas att det blir som ni vill, det är verkligen inte något bra alls med all den galenskap de håller på med. Här i Markbygden Piteå Kommun håller de på att bygga. Det ska bli 1101 verk!!!!! De har även ökat på deras storlek. 250 m höga. Det är så vedervärdigt alltihop. Finns så mycket att tycka i det ämnet. Varför ska de ha alla dessa verk i glesbygden? Tror det beror på att vi är för få människor som bor här så de behöver inte ta någon hänsyn alls. Den mesta elen behövs i mellan och södra delen av landet. Varför bygger de inte dessa gigantiska vindkraftverk där? Så mycket energi som går förlorad på väg till sydligare delar av landet och all el som ska exporteras.
  Det finns hur mycket som helst att säga om vindkraftsverken.

  Reply
 12. SonjaS

  Håller tummarna iaf!! Man ska inte lita på politiker, de lovar allt möjligt före valen hela tiden och sen kör de precis tvärtom. Hoppas verkligen att ni kan bo kvar där, jag vet hur det känns att förlora sitt hem!

  Reply
 13. Mixan

  Hej fina Jonna!
  Jag hoppas och ber att det blir ett Nej. Önskar så innerligt ett nej för er skull. Styrkekramar till er under de närmaste dagarna ❤️ Ni kommer att överleva och jag känner att det blir bra ❤️

  Reply
 14. Birgitta

  Finaste ni ?
  Känner så med er och alla och allt som blir berört av detta om det genomförs. Ska under kvällens Gongbad be universum om hjälp och styrka för att lösningen blir den rätta ????

  Reply
 15. Karin

  Jag lider med dig. Vet hur det känns. Vi kämpade mot storskalig vindkraft i fem år. Livet sattes på vänt i fem år! Tack och lov röstade våra politiker nej till anläggningen.

  Reply
 16. Patrik Torstensson

  Skänker en tanke till er och hoppas att ni slipper denna ej-framtida-energi park! Postade ditt inlägg på V Skellefteå FB med orden: dags att hålla vad ni lovar! Mvh en göteborgare

  Reply
  • Patrik Torstensson

   Upptäckte nu i efterhand att jag postade på Skellefteå FB och inte Sollefteå FB(dom har låst sin FB från inlägg) fick dock svar från V Skellefteå som tyckte det var en gripande historia.

   Reply
 17. Johnny

  Se på Markbygden utanför Piteå, fiasko av rang enligt mig. Förstörde en otrolig vy från svärfars hus. Tror inte den producerar så väldans mycket el heller. Kämpa på Jonna!

  Reply
 18. Pia

  Det sjuka är ju att det inte ens finns kapacitet att överföra elen dit den behövs… Här uppe har vi ju redan alla vattenkraftverk!!

  Reply
 19. Linnea Sandin

  Har själv tillbringat en stor del av min uppväxt i Grundtjärn på somrarna i farmor och farfars sommarstuga. Det värker i hjärtat att det vackra Grundtjärn kanske inte kommer vara detsamma som det varit och att man är så maktlös i dessa beslut. Det du gör och skriver är så viktigt för byn! Så jag vill bara säga tack. Tack Jonna för att du har gjort och gör så mycket för Grundtjärn! Utan dig hade det med all säkerhet varit vindkraft där för länge sedan.

  Stor kram till dig! Det löser sig <3

  Reply
 20. Dixi Wonderland

  Jag hoppas verkligen att de politikerna som är kvar står kvar vid sitt ord! Önskar verkligen att det fanns något mer man kunde göra men jag håller alla kroppsdelar jag kan och hoppas på det bästa ❤️

  Reply
 21. G

  Kjære deg Jonna! Jeg blir så trist over at de ikke ser verdien i naturen ?
  Vi skal selv flytte til et lite sted i Norge med naturen rett utenfor døren. I nærheten der er det også planlagt vindmøllepark, og jeg håper så inderlig det ikke skjer. Takk for at du kjemper. ❤️ Klem

  Reply
 22. Francine Honoway

  I’m praying to the Angels for you all and for the beautiful land that you love so that it can remain pure and wild.

  Reply
 23. Cecilia Skoglund

  Älskade Jonna,
  Känner så för er ❤️Skickar positiv energi.Kom ihåg att oavsett vad som händer så kan ingen ta ifrån er sanningen i era hjärtan och drömmarna.The universe has your back.Stora kramar ❤️Cissi

  Reply
 24. Sandra

  God, grant me the serenity to accept the thing I cannot change, Courage to changed the things I can, And the wisdom to know the difference. When my faith is challenged, I say this over and over. Sending prayers for acceptance and healing!

  Reply
 25. Jelina Marianne Jordhén

  Jag hoppas innerligt att Vänsterpartiet säger nej till detta. Ni försöker bevara ett världsarv som är minst lika viktigt att bevara som Världens 7 underverk. Kontakta Vänsterpartiet och prata med dem om situationen. Jag har varit i kontakt med dem i andra frågor och alltid fått bra svar från dem, de brukar bemöda sig om att måna om folket är min bild. Se också om ni kan få stöttning från Vänsterpartiet och SD på Riksdagsnivå. Vad har KD sagt i frågan? De borde också vara emot ytterligare vindkraftverk i Sveriges vackraste natur. Något som du/ni med era fantastiska fotografier verkligen skildrar!

  Ge inte upp! Överklaga detta om de röstar för en vindkraftspark! Se också över möjligheten att få stöttning från EU.

  Kram till er, jag finns med er i mina tankar och hoppas innerligt på det bästa för er – att ni får stanna där ni redan har era hjärtan.

  Reply
 26. Karin

  Slutgiltigt beslut om anläggningen tas väl på möte i kommunfullmäktige? Jag ser ingenting om vindkraft i kallelsen till KF:s nästa möte den 25 feb. Kanske ligger det längre fram i tiden? Tills dess kan partierna ändra sig.

  Reply
  • Anita Berglund

   Hej Karin! Vindbolaget har inte skickat in någon ansökan ännu. De vill först “sondera terrängen” i kommunen innan de gör det. Vindbolaget vill ha ett förhandsbesked. Säger alliansen nej så blir det ingen ansökan. Just nu återstår bara V:s svar. Blir det nej, ingen ansökan.

   Reply
 27. Josefin Jacklin

  Jag hoppas och håller alla tummar för att dom kommer med goda besked för er! Att dw ska förstöra så vacker natur är helt ofattbart och framförallt kommunen. Hur kan man ens tänka att det är en möjlighet!!

  Ta hand om er och ni ska veta att det är så många som står bakom er❤

  Reply
 28. PJ:s byffé - från by till fe

  Politiker kan man aldrig lita på, det är då säkert. Money rules och kortsiktiga vinster fladdrar för ögonen. Som du skriver blir det arbetstillfällen under något år och sedan är de borta tillsammans med de vinster som slussas söderut eller till skatteparadis. Inte heller alls säkert att byggjobben tillfaller lokala entreprenörer. Historien upprepar sig, storbolagen krafsar åt sig. Varför kan Sverige inte införa ett liknande system som i Norge där regionerna får ta del av skatterna på ett helt annat sätt vilket gör att de inte behöver stå med tiggarmössan i hand trots att de är rika landskap.
  När det gäller själva vindkraften så håller jag helt med om att elektriciteten bör produceras där den behövs mest. Norrland har redan tillräcklig elproduktion för sina behov och mer därtill. Det är bara att titta på de otaliga elkraftsgator genom skogarna som för söderut.
  Det blir intressant att se hur VP resonerar och vilket resultat de kommer fram till. Kommer de att lyssna på samebyarna och den lilla människan som bor där eller sugs de med i den hägring som FORSCA målar upp.
  För det blir aldrig som det var innan.

  Reply
 29. Lena Buhr

  Älskade lilla skogsälvan!! 🙁 Vi skall blota och be, tvinga och mana eländet bort från bygden 🙁 vi har fått nog av alla dessa destruktiva krafter som bara skövlar, river och förstör…allt för lite vinstpengar…allt för att trampa på det vackra…..idag är Odins Dag, Allfaderns dag. I kväll skall här blotas och mjödet offras, för att de inte skall börja bygga eländet. Vi skall ropa till Gudarna och Gudinnorna för kraft och mod, seger och frid…kramar till er alla….äring & fred…

  Reply
 30. B

  Jonna,

  I will pray to the one true God for you all. I too live in the quiet North (Vermont) where a battle is also raging between the greedy and the people of the earth.

  Reply
 31. Annina Torino

  Jag har just mailat till V i Sollefteå, kunde inte hejda mig! Lycka till! Till dig skickar jag en stor en kram och reconnective healing-frekvenser. Vackerland hälsar och vi är med er! Kram Anna

  Reply
  • Cina

   Det är fruktansvärt! – gråter med er……
   Girigheten hos bolagen och politikerna är det som styr, och deras lögn är ännu värre! Borde vara straffbart.
   Mycket av Norrlands naturtillgångar av beskattningen går direkt till staten som satsar pengarna till stor del på stads-regionerna, även vindkraften med elen som till stor del försörjer städerna. Nästan ingenting kommer landsbygden tillgodo. Det är ingenting annat än plundring på hög nivå!

   Reply
 32. Christina

  Krysser fingrene for at dere skal få bli boende i vakre Grundtjärn!
  Håper politikerne tar til fornuft og bevarer naturen!?

  Ønsker dere alt vel, håper dere vinner denne kampen!

  Stor klem fra Norge❤️?

  Reply
 33. Fredrik

  Jag hoppas ni får behålla ert paradis, men om det ändå blir av med vindkraftparken så kanske det är en tröst, om än svag, att fundamenten inte håller mer än 10-15 år och då måste de ersättas. Men vid denna tid så kommer säkert tekniken med vindkraft att vara förlegad.

  Reply
 34. Dominiq

  Greetings and big hugs from Poland!
  I hope everything will be allright. Keep your inner peace and remember: sometimes changes are a big lessons for us. But I wish they changed their minds and leave your home and nature.
  Love!

  Reply
 35. Lisa

  Vet hur det känns och lider med er. Jag och min man med våra barn och hundar har, liksom du och Johan, valt att bosätta oss långt från storstäderna i min mans hemby. En liten by vid kalixälven i östra delarna av Kiruna kommun. Vi har sedan ett år tillbaka satsat på att starta ett eget naturturism företag och fick här innan jul vetat att kommunens nya ledning gjort en kovändning och rivit upp den översiktsplan som den tidigare ledningen antagit där de skarp säger nej mot vindkraft i vårat orörda område.

  De går emot utredningar som visar att det inte blåser tillräckligt, samebyn som är beroende av markerns för sitt vinterbete, länsstyrelsen och Naturvårdsverket som anser att området har för högt naturvärde med många rödlistade arter, vi som turism utvecklare samt tom försvaret som säger nej pga intressen i området.

  Vi lever i samma ovisshet för nu är det bara länsstyrelsen som kan sätta stopp för företaget. Det känns så bedrövligt. Allt ligger i fatet hos kortsiktigt tänkande människor. Jag är inte heller emot vindkraft men en skövling av Norrlands natur som pågått och ständigt pågår utan samråd och hänsyn till alla oss som lever, bor och kämpar för en hållbar och levande landsbygd med stor kärlek och hänsyn till den natur som föder oss och är ett med.

  Jag hoppas av hela mitt hjärta att ert grundtjärn får vara ifred. Liksom vårt paradis.

  Reply
 36. Ragolsper Peter Johansson

  Lider med er !
  landsbygden idag är inte värt nått ,vi som lever här ska rätta oss efter stadsbornas idéer å tankar , UR LED ÄR TIDEN !
  VARMA KRAMAR FRÅN MIG TILL ER !

  Reply
 37. Jenny

  Åh, vad jag önskar att det fanns något mer jag kunde göra, något mer än att skriva på den där listan…
  Jag kommer tänka på er och skicka ut dessa önskningar allt jag bara kan för er skull!
  Självklart är det för er skull men även för min!
  Du och ditt/ert liv är en stor inspiration och jag längtar mellan varje blogginlägg så självklart är det lite av egoistiska skäl oxå 😉 *skämt*
  Kram!

  Reply
 38. Anonym

  Håller alla tummar jag kan. Undrar om Bert Karlsson, som kommenterar allt elände som är nu, kan kommentera eller ryta till angående vindkraftverket i fina skogarna runt er. Om jag förstått det rätt så är det inget Sverige har användning för utan ska sälja ström utomlands. Om det stämmer borde ju inte våra skogar och områden förstöras. Det är ju inte en eller 5 st, det är ju massor som hellre kan stå i redan exploaterat område, där det redan gjorts fult.
  Tänker på er och som sagt, håller andan till det blir ett bra svar.
  Kram

  Reply
 39. Lennart Johansson

  Mina kära vänner, Jonna och Johan, mitt hjärta blöder av sorg för er skull. Att bara st¨å inför vanmakten och övermakten, utan att kunna göra något, är bland det värsta man kan drabbas av i livet. Era liv i Grundtjärn, som ni håller på att bygga upp är som en vacker saga och jag hoppas innerligt att ni lyckas samt får vara kvar. Håller hårt i timmarna för er samt sänder med en bukett av styrkekramar.

  Reply
 40. Claudia

  I sobbed when I watched the video the day you posted it and now I am sobbing on this blog post because I am afraid. I cannot even stop crying. I cannot even stop asking why exactly it is happening to YOU? Why Grundtjärn?? This magical place is to be lost? I have to puke because of humanity and what they do to this world! This earth would be completely destroyed soon, and they take away the most beautiful places. I am so speechless. Because Grundtjärn is so beautiful and your life that you are living there is so admirable. :”( Your photos, videos and everything you do is filling me with life and energy. I am afraid for you and that if they say yes, and you got to leave, you will lose your motivation in everything. Please, don’t give up, no matter what happens!! I am here with you!❤

  Reply
 41. Kiri

  Kjære Jonna og Johan,
  jeg hålla tummarna og “krysser fingrene” (som vi sier i Norge) for dere!!!!!!!!!!!!
  Jeg under dere av hele hjertet at dere kan leve deres drøm i Grundtjärn!
  Hold ut og vær sterk <3
  Vi er mange i verden som gråter med deg og ber for deg/dere <3
  LYKKE TIL!!!

  Reply
 42. Kiri

  Kjære Jonna og Johan,
  jeg hålla tummarna og “krysser fingrene” (som vi sier i Norge) for dere!!!!!!!!!!!!
  Jeg håper av hele hjertet at dere kan leve deres drøm i Grundtjärn!
  Hold ut og vær sterk <3
  Vi er mange i verden som gråter med deg og ber for deg/dere <3
  LYKKE TIL!!!

  Reply
 43. Fia

  ❤️❤️❤️ Ber till universum och Vänsterpartiet, håller tummarna, gråter inombords och hoppas att naturen går segrande. All kärlek till er i denna tuffa tid, må ni aldrig behöva lämna ert hem.?

  Reply
 44. Elin

  Har gråtit bort lite av din tygnd (och min) och bett en bön för dig och Johan, för oss, för Norrland, för vår moder jord. Tack för att du älskar henne så, så jag kan få ta del av hennes skönhet genom dig. Du är en inspiration!

  Reply
 45. Thomas Lundquist

  Vindkraft är inte framtid för vårat avlånga land. Det är kärnkraft, vattenkraft och viss mån kanske solenergi som man kan sätta ut längs motorvägarna.
  Det kommer att gå bra för er. 😉

  Reply
 46. Jennie

  Tack för att du delar med dig av detta svåra. Du har så rätt, vindkraft är viktigt och bra men det är inte okej hur Norrland ständigt exploateras och utnyttjas. Håller tummarna för att Vänsterparitet håller sina löften och för er framtid i Grundtjärn.

  Reply
 47. Britt-Marie Åkerlund

  Jag började skriva ett inlägg.. men grät så mycket att jag måste ha kommit åt någon knapp, som gjorde att alltihopa försvann…. efter det insåg jag att det var en mening med det… jag skulle nämligen skriva något annat som svar….
  Jag lider med dig och de dina, det gör jag! Och inte minst med den hotade så vackra naturen.. Jag växte upp på landet, i så vacker miljö, jag bodde mer eller mindre i skogarna…. jag vet hur det känns! Tro mig. När jag läser det här så gör det ont ända in i min själ. Och jag bara känner att nej nej nej, det får inte ske. Vi har förgripit oss tillräckligt nu, på vår natur, på vår jord. Den har redan svarat ordentligt, vi är på väg att gå under. Och jag tror, med handen på hjärtat, att det faktiskt bara är lilla Greta, som har fattat till fullo hur det hänger ihop. Hur vi hänger på en så väldigt skör tråd nu… vad gäller hela vår jord, hela vårt liv, alla små barns, och ofödda barns liv… jag är inte troende i vanlig bemärkelse… men jag har alltid, ända sedan jag var liten, haft upplevelse och en tro på att det finns Någon, Någon så mycket större, så mycket mer intelligent, än vad någon av oss ens skulle kunna komma i närheten av, oavsett studier och höga IQ-poäng. Just den, som säkerligen skapade allt vackert en gång… vår jord… alla djur, alla växter, alla blommor, haven, sjöarna skogarna, människorna… ja, det senare, kanske dumt gjort?!
  Jag tror, att om vi av hela vår själ, hela vårt hjärta, och alldeles uppriktigt, nu vänder oss till denne Skapare, och ber om hjälp i det här sammanhanget, så tror jag att hjälpen är möjlig. Ingen behöver säga sig vara religiös eller troende för att be om den här hjälpen, GÖR DET BARA! Någon, Något, måste ju ändå finnas som har skapat hela Universum, och dessutom få allt det så stora och så ofattbara att fungera! Utan den intelligensen så skulle säkerligen hela universum störtat samman för länge sedan… men allt är så noggrant uträknat.
  Så… låt oss alla be av hela vårt hjärta och hela vår själ, till denne Skapare, denna så Stora Kärlek, detta så stora Ljus! Jag vet att denna så mäktiga Kraft, vad vi än kallar den för… gud, Skaparen…universum… alla goda änglar… vad ni än gör, vad ni än åropar av det goda: GÖR DET! Därför att nu behövs, i det här fallet, en hjälp som kommer från krafter som inte har med människor att göra! Be, på det sätt ni kan. Tyst inom er, går lika bra som att ropa högt. Politiker har jag slutat tro på för väldigt länge sedan…be till den som älskar skogar natur djur blommor sjöar hav, lika mycket som ni själva. Det ska lyckas!

  Reply
 48. Lina

  Det knyter sig i magen på mig. Jag kan inte förstå vad ni går igenom just nu, men jag lovar att hålla tummarna och be till universum. Jag vill också ha kvar Norrland.

  Reply
 49. Hanna Marie K

  Som någon som röstar på V och identifierar mig starkt med deras politik blir jag bara förbannad vid tanken på att de skulle få för sig att rösta ja. Ett parti som profilerar sig antirasistiskt kan inte samtidigt gå med på den koloniala politik som minskar samebyars betesmark och därmed försvårar delar av den samiska kulturens rörelseutrymme och dess möjlighet att fortsätta existera. De kan inte fördöma det som händer i USA med bolag som bygger pipelines på mark med stor betydelse för urinvånare, och samtidigt ha lokala politiker som går med på att smälla upp 200 kraftverk på mark som är viktig för Europas enda urfolk. Blir arg och matt på samma gång.

  Reply
  • Margit Sramek-Olsen

   Please write to Vänsterpartiet and tell them your opinion!
   I don´t live in Sweden but I will write to your polititians, too.
   It´s important that Swedish people stand up to save the beauty of nature that is left.

   Reply
 50. Malin

  Hej. Tack för att du ger perspektiv på saker. Sånt som jag sliter med kändes plötsligt så oviktiga när jag ser hur hela era liv kan vändas upp och ned bara baserat på andra människors nycker. Jag önskar hoppas ni kan få behålla ert Grundtjärn, alla drömmar, förhoppningar, planer och möjligheter utan att någon tar sig rätten att omkullkasta det för er. Jag håller i mina tankar och när jag mediterar ikväll så ska jag be att alla naturens krafter och eventuella övernaturliga varelser som kan ha inverkan hjälper er i denna stund.
  Med vänlig hälsning, Malin

  Reply
 51. Hans Lilja

  Jag har följt din blogg i många år. Du inspirerar mig Jonna med dina fina bilder och din positiva energi med det du skapar. Jag brukar inte kommentera i bloggar men situationen med vindkraftverken och din beskrivning har berört mig. Att bryta många mil vägar genom orörd skog. Att påverka Sveriges urbefolknings livssituation och renskötseln negativt blir jag ledsen av. Och att politiker lovar nej men säger ja är tragisk för demokratin.

  Vindkraft är en förnyelsebar energikälla och den behövs. Men inte flera hundra stycken i en kommun med kanske den främsta näringen natur och turism. Lämpligare ställen borde finnas för vindkraftparker.

  Jag heller tummarna för dig, Johan och Norrlands-natur att detta projekt inte blir av.

  Reply
 52. Karin Schliesske

  Jonna, my heart breaks for you and Johan and all the inhabitants of your municipality. I literally cried while reading your post. It is always about money, they cloak it saying it is green energy, however it is a nice way to say destruction on so many levels. Wind turbines are anything but green. These are the kinds of people that do not understand nature, they are devoid of love for the beauty that surrounds them, they are not connected. I send you strength in the upcoming week and may you find peace of mind even if only a few minutes a day. <3

  Reply
 53. Hannas krypin

  Åh nej vad ledsen jag blev över att läsa det här! Hur tänker politikerna längre och hur kan löften inte vara mer värt än så. Politiker kan man inte lita på. Varken i kommun, landsting eller regering. Det är sorgligt att det är så.

  Reply
 54. Anonym

  Käraste Jonna, jag är så så ledsen att politikerna bryter sina löften och sviker oss gång på gång. Det är hemskt att de inte ser vikten av naturen och dess värden men de tänker på makt och pengar.Jag håller tummarna att Grundtjärn ska klara det och ni ska leva era liv för alltid i det vackra miljön. Många kramar älskade dig.

  Reply
 55. Luisa H.

  I am in tears.
  It’s like I’d go back into the dark times when I was depressive myself. I feel like I’d go to a psychiatric hospital or a church if I’d have to go back to having no job or no future in Romania… I think I feel now exactly how you feel… you understand… like telepathy?
  I hope the politicians do have some humanity in their stoned hearts.
  Sending hopes from Germany. ?

  Reply
 56. Mimmie

  Att partierna går rakt emot vad de lovat är tragiskt och ett hårt slag. Jag finner inga ord. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Vänsterpartiet fattar ett beslut för Norrland, ett beslut för människorna, djuren och naturen. Jag skickar kärlek och energi och önskar att jag kunde göra mer.

  Reply
 57. Bysse

  Håller verkligen tummarna att det blir ett nej. Tack vare din blogg har jag ju börjat
  utforska området runt Grundtjärn med alla fiskevatten. Jag och en kompis hyrde ju en stuga
  i Omsjö och fiskade i Karvsjön. Det var förresten den gången jag lämnade lite småabborrar
  åt katterna till Johan. Hoppas innerligt att detta vansinnesbygge inte blir av och att du och Johan
  får leva er dröm i Grundtjärn.
  Kramar, Bysse.

  Reply
 58. Olga V.

  I understand that hanging on and waiting for the future to start and it being out of your control, doing your best and it still not working out.

  I’ve spent years telling me, all my sufferings when great or small or on the whole are for a reason.

  I’ve come to understand some of the reasons, and myself more, when time passes between this or that event.

  I am in a vulnerable place for many reasons now. We are doing what we can(my husband and I) and as other things are a prayer answered major things are really hard.

  I look forward to the day Joanna, when you are out of this point in life, when we are as a family(my husband/kids me) and your family too.

  We Will get through this dear one, even if we have to take it one day at a time and every day is hard for some time, we have to believe our rainbow will come.

  Reply
 59. Karina latham

  Although right now it’s very tough for you and I totally understand.
  Sometimes the universe has a funny way of pushing us to where we need to be.
  Although you and Johan may not be able to see it right now, something better is coming.
  I will send all my positive loving thoughts to the universe for your future.
  Grab the experience and learn all you can from this.
  My heart breaks that change is happening that you do not want.
  Love and peace to you both and kisses for Nooshka x

  Reply
 60. Magnus Johansson

  Så fruktansvärt tungt å jobbigt, har varit/är i exakt samma sitts & sprungit på möten med politiker ang en vindkrafts anläggning mindre än 1 km från vårt hus på landet i en väldigt liten by utanför Borås vi har fantastisk natur, unikt fågel liv & flera värdefulla fornlämningar i området men inget kändes som att det var av betydelse i denna rovdrift tyvärr, vår park ligger vilande då kommunen sa tillfälligt nej sedan flera år tillbaks & väntan är ibland outhärdlig för när frågan kommer lyftas igen, jag ber för er att det går bra men känner även stöd i att fler lyfter frågan i o m den enorma integritets kränkning i sitt inersta rum som detta kommer åt ingen förstår tyvärr förrän man själv blir drabbad, ge inte upp fina ni !

  Reply
 61. Lori Herrington

  Oh wow Jonna, this is such sad news. For you, your family, for Grundtjärn, for Sweden—for all of us globally, because we are all connected in this ecological destruction, as we are connected in not participating in it, not accepting it. To speak out with love is not obnoxious, to revolt in love is not revolting. We do what we can individually, while some of us work collectively, but we must come to some form of awakening that dissolves the collective belief in the lies we are being told (this is for the good of our country, for everyone), because that is the truth, they are lies. Wind farms are not the answer for creating ‘green energy’ when they annihilate the beautiful forests and ecosystems that support us and all beings on this planet. Keep strong, both yourself and Johan; you’re creating change just by being. Sending you so much love.

  Reply
 62. Bonnie Poland

  Jonna I am praying for you all! Progress is not always good. The world is changing and we need to fight for what’s right in hopes of saving such a beautiful place. I hope you get the answer you want. Please know you have a lot of people around the world praying and pulling for you. Stay strong and warm. God will see you through this storm.?

  Reply
 63. Johan Beijnoff

  Det betyder jättemycket att en profil som du Jonna, ifrågasätter vindkraften idag. Fortsätt om du orkar. Problemet med vindkraft idag är att det finns alldeles för starka krafter som vill investera men inte på långa vägar lika starka krafter som kan ge en balanserad bild. Det spelar ingen roll vilka argument som framförs när det finns hundratsls miljarder kronor från investeringsvilliga pensionsfonder som med “goda miljövänliga” argument ser avkastning på kapital.
  Jag förstår verkligen er ångest då jag personligen försöker få ordning på ett problem där hundratals miljoner kronor satsas i ren spekulation och Mannheimer Swartling skriver hundratals sidor i inlagor.
  Jag ger inget hopp. Men du är inte ensam. Och din röst behövs i stort i denna snedvridna debatt. Fortsätt om du orkar.

  Reply
 64. Hans

  Kära Jonna,
  kära Johan,

  i am not affected and live far away from you. And yet i was filled with consternation by Jonna´s words. I mean, did a maltreated country ever have a more insistent voice? Was an inhabitant ever more politician and politicians ever fewer inhabitants? I do not allow myself to judge wind power or politicians. But i hope, Jonna, you shared your pain, your desperation, your disappointment and your fear not only with us, but also and especially with the politicians, whose decision your common way and happiness now depends on. I hope that they will read your words here, reflect and realize their responsibilities that they have now.

  I would like to be able to dry your tears and give you hope and confidence, but all i can do is keep my fingers crossed, pray that it will work, think of you and send positive thoughts. At least that’s what I’m going to do every day and every night till next week.

  But think of it. No matter what will happen. You both are strong! … stronger than all the lies over the world!

  Många kramar för dig båda.

  Reply
 65. TapsaWiseGuy

  Couple of years ago I was helping one my friend to move to Finland’s Lapland and on the way to there we saw many windmills. I didn’t know that there were so many of those windmills. They were really huge constructions. But it looked like they were relatively close to the highway and on an area were there was just plain forest and nothing really special or interesting in the nature.
  Grundtjärn on the other hand seems to be beautiful village and the area has got a lot of lakes. Large windmills would probably spoil the beauty of the nature unless they would build them farther away.

  I think Grundtjärn and the beauty of nature is part of you and the nature has been one of the artists who has painted your soul so beautiful.
  Even if they would one day build these large windmills to there, your light will always be shining. You always gather the positive energy from everywhere around you and shine it back to the world.

  Reply
 66. Lars 8463

  Jonna
  Jag kommer aldrig att känna dig
  för bra.
  Men jag tror, att även om jag
  kunde söva dig.
  Så slutar inte dina tankar att snurra.
  Men jag kan, hålla mitt hjärta.

  Reply
 67. Helga

  Hello, Jonna …. I’m terribly sorry to read that you’re going through this waiting game again. I can only begin to imagine how unsettling this whole debacle has become. I sincerely hope for a positive outcome with a final ” No Vote ” so your beautiful land remains untouched – and pristine in every way possible. Best of luck … I’m cheering for all of you.

  Reply
 68. Mella

  Hej Jonna ❤️
  Djupa andetag. Lyssna till isen. Sätt dig bland dina vänner i skogen, alla de där ödmjuka men starka träden. Lyssna till dem. Andas. Livet är gott. Det finns kärlek i alla vrår. Andas… ❤️

  Reply
  • Cristine

   The nordic people of 500 years ago would not sit and listen to the trees and the ice, they would get up and fight back! I wish for the Vicking spirit to be reignited in the Nordic culture and that the culture and the land of the north will be preserved. I don’t want to visit the Norland and see Wind Farms, I want to see wild land and experience the Norland culture.

   Reply
 69. Melina

  oh Jonna, my heart aches for you both and the land. I left the city almost 10yrs ago for a better life in the country in Australia. It is my heart and soul to live as one with the Earth. Know this, you are a powerful being of light. You influence so many people all over the world with your authenticity and love for everything you touch. I will not cross my fingers but I shall stand on my space of love and carry the words of love through all directions to your motherland, demand the universe to protect the sacredness of of your domains and bring miracles on your path.
  I send you so much love across all time and space. Melina xxx

  Reply
 70. Henry

  Jonna – Jag är väldigt ledsen när kampen slutar illa för dig. Det är detsamma här, du kan inte lita på politikerens ord!
  Politiker tänker: Vad stör min skvaller av igår mig! Innan valet är annorlunda än efter valet!
  Sverige har alltid förlitat sig för mycket på S! Tyvärr liksom i Tyskland!
  Skicka bra vibrationer och tänk på dig, kram, Henry från Tyskland

  Reply
 71. Cristine

  The Left Sucks!
  And this is how I see it.
  Take a step back one thousand years. Now look at the planet. You can see two groups: the civilization of scarcity and the civilization of abundance. Scarcity occupies harsh climate areas and needs to work and plan very carefully to survive and see another year. They are the planners and engineers of the future. All the structures that offer comfort and security today was created by this civilization. They are stern and don’t play around. Abundance occupies milder climate areas and enjoys what’s available, free to take. They roam and don’t look back to replenish. The bounty is everywhere. Nature will restored it for next year. They have time to create fun, they are healers and generous. It worked out for everyone because there was a lot of space and a lot to take. It does not work anymore with billions of people on earth. And that’s why the Left sucks. Big Government (BG) saw the opportunity to seduced the abundance civilization with the slogan “Don’t you worry, I’ll take care of you”. Humans naturally inclined to laziness fall for it. The consequences are apocalyptic and you are facing them now, Jonna. I feel your pain. The culture of Left takes and destroys (look at Venezuela!). It does not give back. The energy that will be produced in your land will not even benefit the people who live in Grundtjarn. The Left scatters the historical and cultural heritage built on scarcity, pain, suffering and planning because it does not understand it. It never learned it because it never needed to learn it. “Take and go, tomorrow there will be more.” – That does not work anymore! We all need to pull the wagon now. And the people who understand this danger are urged to educate every single person about this. We are all together in this now. We cannot run in different directions. Big government is here to divide us and weaken us from the inside so they can control and take what they want destroying everything in the path with the false pretense that they are taking care of you. They will not! Old family and traditional values are to be destroyed because they threaten BG’s plan. On BG’s side is big marketing and the world’s commercial artist class (Hollywood) making a lot of noise. Not you Jonna, you are the true genuine self-made, homemade and crafted artist. You are a maverick and I urge all followers to stand with you against the Wind Farms in Sweden. What can I do to help, Jonna?
  The Left Sucks!
  And this is how I know it.
  Take a step back one thousand years. Now look at the planet. You can see two groups: the civilization of scarcity and the civilization of abundance. Scarcity occupies harsh climate areas and needs to work and plan very carefully to survive and see another year. They are the planners and engineers of the future. All the structures that offer comfort and security today was created by this civilization. They are stern and don’t play around. Abundance occupies milder climate areas and enjoys what’s available, free to take. They roam and don’t look back to replenish. The bounty is everywhere. Nature will restored it for next year. They have time to create fun, they are healers and generous. It worked out for everyone because there was a lot of space and a lot to take. It does not work anymore with billions of people on earth. And that’s why the Left sucks. Big Government (BG) saw the opportunity to seduced the abundance civilization with the slogan “Don’t you worry, I’ll take care of you”. Humans naturally inclined to laziness fall for it. The consequences are apocalyptic and you are facing them now, Jonna. I feel your pain. The culture of Left takes and destroys (look at Venezuela!). It does not give back. The energy that will be produced in your land will not even benefit the people who live in Grundtjarn. The Left scatters the historical and cultural heritage built on scarcity, pain, suffering and planning because it does not understand it. It never learned it because it never needed to learn it. “Take and go, tomorrow there will be more.” – That does not work anymore! We all need to pull the wagon now. And the people who understand this danger are urged to educate every single person about this. We are all together in this now. We cannot run in different directions. Big government is here to divide us and weaken us from the inside so they can control and take what they want destroying everything in the path with the false pretense that they are taking care of you. They will not! Old family and traditional values are to be destroyed because they threaten BG’s plan. On BG’s side is big marketing and the world’s commercial artist class (Hollywood) making a lot of noise. Not you Jonna, you are the true genuine self-made, homemade and crafted artist. You are a maverick and I urge all followers to stand with you against the Wind Farms in Sweden. What can I do to help, Jonna?
  With love ,admiration and a heavy heart, Cristine

  Reply
 72. Monica

  Sorgligt! Och att samerna alltid kommer i sista hand, Sveriges ursprungsbefolkning men alltid varit i kamp för överlevnad genom tiderna, Sverige är märkligt på många sätt, ja våra politiker med makt som använder den och utan kompetens oftast, är oroande att våra politiker är så lågutbildade och inte kämpat med högre utbildningar, det visar att de haft för lite tåga och framåtanda att slutföra sina studier eller ens börja dem men de har fått skyhöga löner ändå som ministrar och blir fartblinda, mycket som sker är obehagligt.
  Inom andra yrken fungerar det inte med så låg kompetens. Rent farligt skulle det vara. Och det är det när outbildade politiker fattar beslut också inom områden det inget vet. Som att plocka en kirurg från gatan direkt. De vill inte bli behandlade av den, nej vet, de har krav när de kommer med sig själva eller anhöriga.

  Hoppas ni hittar en plats, kanske kan bli bra den med i framtiden. Och som du säger är det också konstigt att vissa landskap ska sugas ut så fullständigt. Konstigt med att människor som bor där har noll rättigheter till mark och fyndigheter. Men hoppas det blir bra för er, ni är så duktiga och kreativa och kan bygga en framtid på någon annan plats.

  Reply
 73. Eija

  Å så jag ber för er! Jag kommer också från en liten by i Västernorrland, och i min by byggs nu en vindkraftpark på ca 60 snurror. Byggnationen har pågått i ca 1,5 år nu och snart kommer verken monteras upp. Naturen är sargad! Jag önskar politikerna själva kunde resa sig upp från deras kontorsstol och komma ut och se vad som händer i verkligheten. Istället för att bara sitta och kolla på papper och kartor. Det bryts, grävs och sprängs. Byborna får inte vistas i skogen annat än på helgerna. Det kommer arbetare från andra ställen långt bort, hundratals maskiner, lastbilar, traktorer och betongverk och gud vet allt som går och går. Hur många miljoner liter diesel har inte använts för denna “fossilfria” och “gröna” el? Hur många träd har inte avverkats som skulle behövt få stå kvar för att omvandla koldioxid till syre? Arbetarna som kommer hit bryr sig inte ett dugg heller om vår natur. Många av dom äter sin lunch i skogen och kastar sen ut skräpet i naturen. Bygget sker i ett område med mycket myrmark och gammal skog, där det har varit väldigt mycket fågel, såsom orre, tjäder.. Arbetarna har gjort det till en tävling att köra ihjäl så många tjädrar så möjligt. Det är hjärtslitande det som sker överallt i Norrland, där vi bor för naturen, tystnaden, tryggheten och skönhetens skull. Vi häruppe får bara ge och ge. Vi betalar lika mycket skatt som alla som bor söderut med all service som vi inte har. Jag hoppas verkligen du vinner detta Jonna! För naturens skull.

  Reply
 74. Heather

  Jonna I really am praying for you and the beautiful Nature that surrounds and gifts you with so much Beauty and Life ! I sincerely pray for you and connect to the good, while also at the same time I feel a sad resignment about the government. In the face of so much money going into a few people’s pockets, there is such a slim chance they will say no. But maybe !! I’m sure it is better suited to another area. It is so common that the company is rich enough to study the land, and that the small citizens are not and do not have that power. There lies the dramatic imbalance. I will cry for you and your charming swearing Uncle, and the Sami’s and your Mother and everyone else who has made a little beautiful home for themselves in such a paradise of nature if the axe falls. And I know you wonder and are angry and say, “How does this happen when I wished, dreamed, struggled for and created this beautiful life !” I don’t have the answer my dear. However it is odd the way that Life works, and sometimes we perhaps have to trust that even when we are led away from what we hold tightly, what comes later is more perfect for us than we might have dreamed. But still… if it happens, we will all have to weep for the Spirit of the beautiful land that is lost. And the loss of the beautiful Sami presence. There is nothing at all cheerful about that; the idea breaks the heart. (It’s far better to watch the film “Avatar” instead of live it in real life.) 🙁 Why do so few of us have the hearts that are sensitive to Nature? Why are so many humans hungry to fill their bank account by ruining the land. I am like you, Jonna. I feel. I’m not cut off from Nature and how we are all connected, and how it nourishes us and how we NEED it. It is a human right, and also a need. And I don’t understand the ones who can’t see this. Sending prayers and love. x

  Reply
 75. Birgitta

  Oj vilken jobbig situation ni hamnat i! Trodde det var slut på tanken med vindkraft nära er men nu får vi alla hoppas att politikerna vågar stå för ett NEJ!
  Håller tummarna och hoppas ni får njuta av några underbara vårvinterdagar med solo snö! styrkekramar till er

  Reply
 76. Fredrik

  Jag sänder er energi och kärlek. Oavsett vad som händer så gör ni gör världen till en bättre plats 🙂 Du inspirerar mig och många andra att kämpa för det goda. Fortsätt med ditt fantastiska arbete och ge aldrig upp hoppet.

  Reply
 77. Simona

  Hi Jonna!

  Please know that we are awaiting with you here in England! Things are not great here too if it can be of any consolation …

  Anyway, I really hope I’ll open this blog and find good news next week, for you, your family and all Grundtjärn people, but also for the sake of our planet.
  In the meantime I hope you won’t suffer too much. Remember your real strength is in your soul and the love of the people who are around you and now also far from you ?You are not alone. Grundtjärn is not alone.
  All my ten fingers are crossed and my thoughts are with you.

  P.s. Isn’t the left party famous in Sweden too for paying attention to environmental issues? Usually it is like that, hope they stick to their political tradition?

  Big big kram ?
  Simona

  Reply
 78. Johanna & P

  Lyft turismen för politikerna! Visa på fakta hur många som jobbar där och vad det ger landet ekonomiskt nu och på sikt. Man reser hit från det tätbefolkade Europa för att uppleva vild natur, tystnad o frisk luft och inte för att uppleva vindsnurror och kalhyggen! Vi sitter egentligen på en guldgruva, bara politikerna förstod det. Intressant läsa kommentarerna här från andra länder!!
  Jag håller på er, kramar! ?✨✨?????

  Reply
 79. Erika.F.

  Blev tårögd för varje rad jag läste. Jag ber till så många
  högre makter som det finns att tar till att ni skall få bo kvar
  och har ert naturområden kvar. Skogen och alla träd kan inte
  göra sig hörda, det är då ni i er lilla by och alla andra med
  Samerna inräknade som med alla medel som står till buds
  gör era röster hörda samt med namninsamling.

  Jag håller mina tummar stenhårt att det inte blir av.
  Trots att jag inte bor där i Grundtjärn så bor jag iallafall i Dalarna
  med skog runtomkring, kan bara tänka tanken om det skulle byggas
  vindkrafväg här. Den lilla människan kan bara höja sin röst, hoppas
  av hela sitt hjärta att denna lilla människa till slut få rätt. Ofta blir
  en hel by överkörd det är den känslan jag få fram nu.

  Till slut Jonna och Johan från djupet av mitt hjärta hoppas jag
  ni får har era framtidsdrömmar oavsett vilka de är, och att Grundtjärn
  förblir er plats i ert fortsatta liv tillsammans.

  Reply
 80. Katarina

  Kära Johanna,
  Jag fick ett konstnärsstipendium till Saxnäs och förra veckan körde jag igenom erat vackra landskap. Vårat vackra land.
  Mina tankar var då och är nu med er och vår natur.
  styrkekramar till dig, er och för en högre lösning för allas bästa,
  Massa kärlek

  Reply
 81. Margit Sramek-Olsen

  Dearest Jonna, I send you strength and love! We have got so much to learn from indigenous people all over the world, they keep a wisdom many of us have forgotten about. First of all how to live, so we don´t destroy the ground under our own feet, the earth we walk upon.
  Inuit shaman Angaangaq from Greenland says “It´s time to melt the ice in the heart of man”. I pray for that to happen.

  Reply
 82. Christina Tjus

  Hej Jonna! Jag förstår din frustration och hoppas verkligen att V tar sitt ansvar och röstar NEJ. Det är ju bedrövligt att vår fina natur ska skövlas. De kan väl bygga vindkraftparken i Stockholm på nån kulle istället. Mitt smultronställe i Jämtland som varit i vår ägo i fyra generationer hotas av att en gruva med dagbrott planeras, ett Kanadensisk företag vill bryta vanadin, mitt i ett levande landskap, bland sjöar och fjäll, jag säger bara usch och fy.
  Kram Christina

  Reply
 83. Johanna Kauppinen

  Hej Jonna
  Jag heter Johanna, är 24 år och bor också i Norrland. Jag har varit en av dina ”tysta” följare i många år men jag vågar nog påstå att jag är ditt största ”fan”. Enda sen jag började följa din blogg har du varit min största källa till inspiration och du är så duktig på att förmedla dina känslor och din passion för naturen och ditt liv i Grundtjärn. Jag har aldrig hittat några bloggar som på riktigt faller mig i smaken eller som inspirerar mig tillräckligt mycket för att hålla igång mitt intresse för bloggen. Men du och din blogg är enda undantaget. Jag minns första gången jag besökte din blogg och läste ett inlägg där du förklarade varför du valde att flytta till Grundtjärn. Utan att överdriva; Min igenkänningsbarometer gick upp i taket av överaktivitet när jag läste detta inlägg och på den vägen har det fortsatt ända sedan dess. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men allt som du förmedlar på din blogg; varje bild du tar, varje text du skriver, varje videoinlägg du gör… det är som att du sätter pilen i bulls-eye. Jag förstår på pricken vad du menar med dina texter & bilder & videos, och jag förstår din passion/djupa kärlek till naturen och Grundtjärn. Och bli inte avskräckt nu, men ibland tror jag till och med att jag känner med dig. Eller tror? Jag gör ju det. Aldrig någonsin har konst tilltalat mig så mycket som din konst gör. Och jag är inte ett dugg intresserad av konst i normala fallet.

  Hursomhelst. Jag ska försöka komma till poängen; efter att ha läst detta inlägg blir jag givetvis djupt berörd. En tår letar sig faktisk ner för mina kinder medan jag skriver det här. Jag har aldrig träffat dig och jag känner inte dig som person, och vet ju givetvis inte allt om dig (kan tänka mig att det är finns saker i ditt liv som du väljer att inte skriva om på bloggen) men du har verkligen gjort ett djupt avtryck hos mig ändå… därför önskar jag så starkt att du och Johan ska ha er framtid i Grundtjärn.

  Jag beundrar dig för att du har varit så stark och verkligen lyssnat på vad ditt hjärta säger (när du var 21 år och tog ”det stora klivet” och flyttade till Grundtjärn), och dessutom vågat följa ditt hjärta och fortsätta kämpa för att kunna ha ett liv i Grundtjärn. Du har gått igenom så mycket i denna by, och du har visat oss läsare hur vacker byn är och hur mycket du brinner för ditt liv i Grundtjärn- din själ hör ju hemma där och som trogen följare till din blogg kan man inget annat än sympatisera med dig när man läser detta inlägg.

  Så du ska veta Jonna, att jag håller tummarna och önskar och ber för en framtid i Grundtjärn åt dig och Johan. <3

  Reply
 84. Jeanette

  Håller alla tummar och tår för er och för den älskade naturen i Västernorrland som är även mig så kär!
  Blir verkligen berörd av det du skriver om det här och starkt av dig att dela med dig med alla.
  Hoppas verkligen ni får bo kvar av hela mitt hjärta

  / Jeanette

  Reply
 85. Anita

  Håller tummarna för att det inte blir av med vindkraftsparken. Tyvärr så ser vi att politiker sviker sina löften vilket är sorgligt. Håll ut!!

  Reply
 86. Jennie Rask

  Jag ska skicka energi och healing till Er båda. Så ni orkar hela vägen. ❤️ Ska be alla änglar och alla jag kan om hjälp oxå. Skickar med en puss och kram från brorsan Izor till Nanook. ?

  Reply
 87. Floki

  I did not expect that this possible construction can start causing me so much more pain. I realized that Grundtjarn is for me much more than just a small village. I shared with you how through a process I could never conceive on my own, Grundtjarn has become a place of great spiritual significance for me. It is like my private, sacred site as it is for you. It hurts me tremendously to think that it may be altered by this development.

  When your pain subsides a little once in a while, turn inside and notice that there is a part of you that is not changed by and independent from suffering. It quietly, dispassionately but lovingly witnesses everything that is happening inside and outside of you. This is a part that sent a white light of love to a politician who hated you. Try to take a stand in this part as often as you can. Pain will not disappear but its sting will be greatly reduced.

  This is a testimony how powerful this part of us can be if we consistently put our attention on it. There is a beautiful Hungarian movie “Fateless”. It is based on a book by Hungarian Holocaust survivor and Nobel prize in literature winner Imre Kertesz. He also wrote a screenplay so the movie is true to his intentions. By the end of it there is an incredible statement:

  “And in my own way I already know that, lying in wait for me like some unavoidable trap, is happiness. Even beside the chimneys, in the pause between torments
  there was something similar to happiness. People only ask about the horrors, whereas I should talk about the happiness of the camps next time, if they ask. If they ask at all. And if I don’t forget myself.”

  From the bottom of my heart I pray to all the Gods to spare Grundtjarn and stop destruction of landscapes happening all over northern Sweden. You are not alone. But regardless of what comes next remember that there is a tremendous power inside of you to determine your experience of reality. You already started realizing it.
  Your strength and wisdom how to cope with any situation will grow.
  Lots of love. ❤️

  Reply
 88. Caroline L

  Man känner sig bra jäkla liten och hjälplös bland. Särskilt bland rika politiker som har mer influenser än en själv. Jag har just nu Donald Trump som president och kan fortfarande inte fatta hur en sådan patetisk 2-åring kunde få makten att styra ett land. Jag har låtsas som att jag inte ser och hör vad han håller på med i två år. Men nu när det börjar närma sig ett till val så jobbar jag stenhårt för att få någon annan vald. Man gör vad man kan göra. Precis som ni gör just nu. Ni gör ALLT. Och det ska ni vara SÅ stolta över. Politiker kommer aldrig förstå vad som verkligen är värt att kämpa för. Men flyttar ni från Grundtjärn så blir det som att alla vi, dina följare, flyttar från Grundtjärn också. Det skulle vara hemskt sorgligt. Det är ert hem. Men vad som än händer så blir det alltid bra till slut. Vi måste lita på det. Inget ont varar för evigt <3

  Reply
 89. Christiane

  Hope for good to come so that Grundjarn may be spared. Sorry you are so upset about this Jonna. Maybe good news will come. It is such a beautiful and special area and if at all possible it should be kept protected.

  Reply
 90. Anja Norman

  Kara Jonna! Visserligen ar vindkraftverk mest av godo. Men inte ska de placeras sa att samernas livsstil kommer I klam! Jag maste nog lasa igenom din post lite mer noggrant… undrar vem som tar alla de fantastiskt vackra korten?

  Reply
 91. Boel

  Får så ont inom mig när jag läser detta och har tänkt mycket på er situation sedan du berättade om hotet från en eventuell vindkraftspark. Jag har själv inte upplevt något liknande men jag vet hur det känns när min älskade skog huggs ned och vindkraftverk byggs upp där skogen nyss stod. Jag vet också vad det innebär att leva i ovisshet vilket jag själv har tampats med sen 2013 då jag har varit arbetslös från och till och inte fått den hjälp jag skulle behövt. Ovisshet och ändrade beslut som påverkar hela ens själ negativt är FRUKTANSVÄRT och det tär på varenda liten cell i kroppen.

  Jag känner verkligen med dig och det kanske inte är nån tröst, men jag önskar så att jag kunde göra något. Jag vet ju inte vad Vänsterpartiet tänker men det finns nog en chans att de ändå säger nej tror jag, jag hoppas verkligen det. De har ändå lite miljötänk i sin politik. Om det trots allt skulle bli ett ja från deras sida och ni tvingas flytta så stöttar jag er till 100 %, det gör vi alla. Och jag försvinner inte, det gör ingen av oss. Vi följer med er vart ni än flyttar. Vi gråter med er och kramar er fast vi bor så långt i från varandra. Och även om Grundtjärn är ert hem sen länge och att du älskar den platsen mer än livet självt så kommer ni att hitta ett nytt Grundtjärn nån annanstans, jag lovar. Det kommer inte bli exakt på samma sätt men det kan bidra till nya insikter, kunskaper och idéer.

  Ur förödelse och mardrömmar så kommer det något gott och bra, det gör det alltid. Det kanske just nu känns som att livet håller på att ta slut, att ni bara inte orkar mer. Men det gör ni. Och ni har gjort vad ni har mäktat med, sen kan ni inte göra mer.

  Stor kram från Boel.

  Reply
 92. Abki

  Politiker har aldrig gått att lita på. De har dessutom inte så mycket att säga till om. Vill de något annat än partiet så kan de rösta emot men blir antingen struken från vallistan i nästa val eller omplacerade. Vår så kallade demokrati är ett partistyre.
  Ska vi få demokrati så behöver var och en ha rätt att rösta i alla frågor och inte en lista med personer som partiet styr över.
  Vår skendemokrati har under många år spridit många lögner genom åren men de har skaffat sig ett eget styre och avgör själva vad som är rätt eller fel. Vi kan bara tänka på momsen som skulle vara tillfällig för att rädda finanserna som var totalt misskötta (som alltid). Den tillfälliga momsen har många tiotal år på nacken idag. Så snåla och giriga som politiker är så kommer de inte heller att infria sina löften om att momsen ska vara tillfällig.

  Ska det bli någon ordning på vårt demokratiska land behöver dagens system rivas ner och ett nytt skapas där medborgarna har rösträtt (inte skenröster som idag). Men vet inte vilket parti som skulle vara villiga till att ta tag i det och ingen vill heller mista den makt de har ljugit sig till.

  Min undran är vilka som fått hemliga bankkonton och i vilket land de har hamnat i. Man ska vara medveten om att korruptionen är större än man tror även om politiker gör vad de kan för att mörka och vara ensam om insynen.

  I det här fallet så behövs starka påtryckningar om det ska bli något. Sen om det skulle räcka med tidningar vet jag inte men den som orkar skulle kunna försöka.

  Reply
 93. Kristina Eriksson

  Hej, jag håller tummarna för er att ni får det besked ni önskar så oron kan släppa och ni får göra det ni drömmer om till verklighet. Det liv ni delar med er av är fint att se och alla vackra bilder och filmer från naturen ni har tillgång till vill jag bara se mer av. Jag bor i Sollefteå och jag önskar att jag kunde lova att dom som bestämmer inte gör er besviken. Styrkekramar och kärlek till er ❤️❤️❤️

  Reply
 94. Barbara Camenzind

  Jag ber för dig, Johan och Norrland, Jonna. Hoppas att alla positiva tankar hjälper och kärleken om naturen är starkare än pengar och vinster.

  Reply
 95. j ::

  FIGHT!

  as arturo estrada wrote above?
  FIGHT!

  i have just sent an email to your business@jonnajinton.se address, as i can’t fully explain it here. please, read that email immediately & think about what i communicate there.

  the land needs YOU, jonna ::
  the land is calling to YOU ::

  <3

  Reply
 96. Heine Engberg

  Jag hoppas och tror att de resterande politiska partierna tar sitt förnuft till fånga.
  Kärlek till er i Grundtjärn ❤

  Reply
 97. Madelene

  Hej Jonna,
  Jag hoppas verkligen och ber att det sista partiet säger nej. Ni har många människors stöd och jag är en av dem.

  Styrkekramar till er. /Madde

  Reply
 98. Erik

  Hej Jonna
  Det måste vara jättejobbigt att vänta på ett sådant beslut, och inte veta vad nästa steg i livet blir. Personligen är jag rädd att även om politikerna säger nej nu, så kan de ändra sig snart igen. Som du redan märkt håller de inte alltid vad de lovar. Jag vet inte vad ni ser för alternativ till att bo i Grundtjärn, men om jag hade varit i er sits så hade jag nog valt att flytta, för att inte behöva ha detta som ett orosmoment i bakhuvudet i framtiden.

  Reply
 99. fernando

  Hello Jonna, I honestly do not have words…

  my country Chile, has been a victim of this garbage, no matter the color, they are all the same, they are dogs of different race moored to collars of colors that go to the same master… (without offending the dogs), just wish you with all my heart that this Monday is positive, and whatever the result, all the best is for you…

  A warm hug for you and Johan.
  from the distance.
  Fernando.

  Reply
 100. fernando

  ***(apologies, damn language differences, ha ha ha… I correct an error of my previous comment.)

  Hello Jonna, I honestly do not have words…

  personally I have always felt that trusting the “political gentlemen” is like making deals with the devil… My country, Chile, has been a victim of this garbage, regardless of color, they are all the same, they are dogs of different races moored to collars of colors that go to the same owner… (without offending the dogs).

  I just wish you with all my heart that this Monday is positive, and whatever the outcome, be all the best for you and Johan…

  A warm hug for you and for Johan.
  from the distance.
  Fernando

  Reply
 101. Monnah

  Tänker på er och skickar allt gott jag kan. Jag brukar inte skicka kramar till höger och vänster till folk jag inte känner “på riktigt”, men här kommer en varm och innerlig sådan till dig, en med mycket kraft. Stort lycka till!

  Reply
 102. Ninna

  Jonna, vi tänker på er och hoppas innerligt att dessa planer skrotas, nu och för all framtid. Styrkekramar från Ninna och Stefan.

  Reply
 103. Sophie

  Det är ju för jävligt detta. 🙁 Känns så absurt att ni skulle flytta därifrån, du ÄR ju Grundtjärn. Mina tankar är med er och jag hoppas så innerligt för er!! (hade lagt in hjärtan här om jag kunnat)
  Kram Sophie

  Reply
 104. Patricia

  I pray that those who have the power to make decisions will realize the value of preserving this land and its natural beauty. I pray that you will be able to stay in the place that you love. Love & prayers…

  Reply
 105. Melissa

  May an army of love surround your precious, pristine region, wildlife, and people. I am in hopes it will be protected by the will of love. My heart stands with you all in keeping your homeland untouched and your lifestyles preserved. All my best for a positive outcome. x

  Reply
 106. Cecilia N

  NU är det en kvinna som talar om det här på Ring p1 och nämner dig också.
  Hon anser att politikerna begår mened genom att lova en sak före valet och sen agera en annan sak efter valet.

  Reply
 107. Methe

  Dear Jonna
  I hope nature will defeat over money and forska and the politicians will feel their hearts and choose from their souls. Natur is precious.I cross my fingers.

  Reply
 108. Lois

  Hey Jonna and Johan. Today will be difficult of course but it will pass and either way at least you will get an answer and therefore a way forward. Then you can take it from there. I am also having difficulties and I will be meditating in a moment using the law of attraction. I will include you guys in it sending out positive thoughts to attract a good outcome. I cannot bare the thought of people ripping up nature for industry of any kind and Grundjarn looks so beautiful it makes me feel sick at the thought of it being changed so drastically. But having done what you did, moving to a place with nothing in terms of luxuries and money and big dreams and then realising your dream is incredibly strong. Most people dream of doing these things but just don’t have the strength. So whatever happens you know you are strong and will find your path. Your vlogs have really helped myself and friends stay positive when times have been tough we are all hoping the best for you both and your followers are here to support you in return. Light candles, cuddle pets, drink soothing drinks ( be it tea or a glass of wine ?) and take it easy today. Best of luck and sending positive thoughts ??x

  Reply
 109. Aska

  Kära Jonna och Johan, med gammelmor jords och hela universums krafter så ber jag att Grundtjärn får hållas fritt från vindkrafftvärk och andra miljöförstörande ting. Må Grundtjärn förbli ett paradis, må naturen, djuren och människorna segra nu! Må politikerna vakna upp ur illusionen, hjälp de att se naturen med nya ögon, öppna upp deras hjärtan för naturens skönhet och det viktiga mångfaldet som bara naturen kan ge. Mina böner är med er och jag ser ett Grundtjärn fritt ifrån naturförstörelse! All kärlek till er <3

  Reply
 110. Amy

  Dear Jonna,

  I know how you feel. I constantly wrestle with trying to find a home. Where I live, houses cost 16x my wage and I’m forced to live in a house with my parents, one of which is verbally abusive.
  They say that bloggers and vloggers attract people who are like themselves. I know full well that I feel trapped every single day and I do not know how I can “climb out” of this feeling. It’s like I get a taste of happiness (I lived on my own for a while) and then it is snatched away from me and I am back to square one again. I moved 7 times in 5 years once, I have no stability. All I want is to settle, have a “home” and be able to work on the things that make me happy.

  I am at the mercy of someone with more money than me, someone who says that they are doing me a favour, but then uses it to spite me. Attacks me when I have just been minding my own business.

  Sometimes, I wonder what it is in my mind that causes my reality to be this way, other times I feel doomed. Perhaps we need to let go of the past so that we can create bigger and better things. Perhaps, if we accept that there might be something better around the corner, there will be. It seems to happen again and again, 2 steps forward, 1 step back.

  Every time I think about buying a home my mind tells me it is impossible and I fall victim to misery and despair. I confided in my boyfriend and he said to me “Then just don’t think about the bad stuff. you’re giving the universe mixed messages.” He was right. Dreams aren’t supposed to make you sad! Dreams are our release from reality! Your dreams are not shattered – reality is just forcing you to change. Let’s try to find some solace in the spaces of our own minds instead of feeling that this is a catastrophic event.

  You started your blog and everything that you have on a whim. You have pushed as hard as you could for all of this. You moved to Grundtjärn with nothing more than a dream and now you have all your wonderful followers, Johan, all your cats, money coming in, you can pay your bills, you have a skill in photography, a cow, businesses and probably more! If you have to move, it will be easier this time.

  Grieve for the trees, for the rocks for the spirits that you may lose, but this is not the end Jonna, do not lose yourself. We are reading because you are beautiful and enchanted. We are here because we adore you for who you are Jonna. Do not give up!

  Try to go with the flow and try to believe that everything will work out as it is meant to.

  I wish you the best of luck today and my heart is with you.

  Reply
 111. Anita Crane

  I live in Park City, Utah in the USA, I have followed you now for many months. I am so sad. I voted on the petition. I am sending so much light and good wishes for you. I have experienced this having lived in my tiny miners cottage for over 35 years. The town has grown around my little house, much traffic and now 3 ski areas. The new neighbors do not care of my well wishes and encroach on me. The shovel snow into my yard and cut down my trees. I am so sad to leave my home I shared with my husband who recently died. I want so much to stay here but I am forced to sell and move but I know not where. I don’t know where to go. I believe God will show the way. And for you two beautiful souls in Sweden. Many prayers for tomorrow. With love, Anita

  Reply
 112. C

  Hur går det Jonna?
  Hade det varit ett ”nej” då hade du genast skrivit ett inlägg!! Men via Google sökning så verkar vänster partiet inte ha tagit ett beslut ännu??
  Har tänkt på dig er däruppe hela dagen och HÅLLER TUMMARNA!!!!!
  Kram!

  Reply
 113. Lindan

  Åååhhhh, Joooonna – hur går det!??? Blir så orolig när vi fortfarande inte hört något!!!
  Jag hoppas verkligen att anledningen till att vi ännu inte hört något är för att du har fullt upp med att fira att det löste sig, att parken blev nedröstad….!!
  Om inte så är jag säker på att ni kommer hitta ett annat paradis att leva era liv på….(även om jag såklart förstår att det är just Grundtjärn ni VILL leva i….!! EN MILJARD KRAMAR!!!!! <3 <3 <3 /från en orolig Lindian

  Reply
 114. Karin

  Fick nästan tårar när jag läste detta. Önskar er allt lycka i världen att ni kan stanna kvar i er älskade Grundtjärn! ?❤ Massa kramar ❤

  Reply
 115. Hanna

  Lever vi mer miljövänligt minskar behoven av mer kraftverk. Vad gör du för miljön Jonna? Har du Ikea att sälja dina tavlor världen över? Skickar du paket med flyg? Äter du kött? Flyger du? Om ja. Sluta klaga för du bidrar till att energin behövs. I’m sorry.

  Reply
  • Emma

   Precis.
   Dock är inte köttindustrin eller flyg några större miljöbovar globalt sett. Den allra största sektorn av CO2 utsläpp är just elproduktion på både industriell-och hushållsnivå. Kolkraftverk är värst!
   Att satsa på förnybar elproduktion är därför viktigt om man åtminstone vill FÖRSÖKA vända den stundande klimatkatastrofen… Förstår därför inte riktigt varför man vill motverka utvecklingen bara för att den inte gynnar en själv.
   Den kommer att gynna framtiden, det är så man måste tänka, och lägga känsloargumenten åt sidan.
   Visst, det är säkert trist för de 10-20 pers som kanske vill flytta pga detta, men det finns massor av folk som gör uppoffringar för miljön, bor nära vindkraftverk, etc.
   Hittills verkar det fungera bra, så varför måla fan på väggen liksom?
   Och det här med att bolag vill tjäna pengar..? Skulle det vara nåt nytt??
   ALLT handlar om att tjäna pengar, på ett eller annat sätt. Oavsett om det är på individuell eller koncernnivå så vill folk ha pengar, det vill väl ni med?
   Ingen startar ett bolag i syfte att gå back liksom!

   Det enda jag kan köpa med känsloargumenten är att samerna blir exploaterade. De var här före oss och borde ha första ordet… Men livet är inte rättvist som vi alla vet :/

   Reply
   • Mikaela

    Nu ska ju denna el inte ens vara en tillgang till sverige utan till tyskland… kan inte tyskland ta den smällen istallet for att Sveriges natur?? 300% for green energy men man kan ju tycka att ska de va byggt i Sverige ska de val anda vara en tillgång for Sverige.

    Reply
   • Christiane

    I think the Sami and their ancient reindeer culture are worth preserving because they are an ‘international’ culture spanning northern countries including Sweden. That they should be threatened seems unspeakably bad. They harm no one. They live at peace with this world. Why must they be made to suffer? Is it always that the innocent must suffer? It doesn’t make sense. Sweden shares an international treasure with the world: the Sami peoples. Sweden must now try to protect their way of life from harm.

    Reply
  • C

   Fy fasiken vilka elaka människor det finns! Blir mållös Hanna!
   Det är inte det som det handlar om nu! Hoppas innerligt att det går väl för Jonna och Johan och alla som bor däruppe och att Norrland kan få slippa denna miljöförstöring som det innebär med anläggandet av en vindkraftspark!

   Reply
 116. Emma

  @Mikaela,

  Då måste vi som svenska elkonsumenter efterfråga mer förnybar energi, så som tyskarna nu gör. När efterfrågan är så liten så är det ingen vits att sälja till svenska konsumenter. Vi är ju beroende av billig, skitig kärnkraft fortfarande vilket är förkastligt, men det är väl en annan diskussion…

  Det här bolaget kommer dessutom betala stora skattesummor som direkt tillfaller svenska staten, dvs oss alla.
  Pengarna försvinner inte bara ut i luften som många verkar tro. Vi ska vara glada att det finns länder som vill importera förnybar energi från Sverige istället för att envisas med kol/kärnkraft.

  Men visst borde Sverige ställa om till 100% Green energy asap. Även om det är lättare sagt än gjort… Ingen vill ju ha högre elräkning liksom. ?

  Reply
  • Maria

   Emma. Du missar de långsiktiga vinsterna, att bevara svensk unik natur, alla dess invånare och bevarandet av en levande bygd där betesmarker och liv måste få gå i absolut första hand. De som bor och verkar i en bygd ska man lyssna till. Pengar ska inte få styra varje beslut. Människan kommer hur ogärna den än vill att få lära sig den läxan för eller senare.

   Reply
   • Emma

    Maria.
    Självklart ska de som bor i bygden få yttra sig, precis som alla andra får, men man får inte alltid som man vill utan då får man anpassa sig. Majoriteten styr i en demokrati, inte minoriteten.
    Och ledsen att spräcka din bubbla, men pengar styr precis alla beslut som tas överallt i hela världen, vare sig det gäller vindkraft, sjukpenning, vapenexport, människohandel, djuruppfödning, murar mot Mexiko, ja you name it…
    De långsiktiga vinsterna i det här fallet är ett steg mot hållbar elproduktion, något som borde ligga i allas intresse om vi ska ha nån planet kvar sen.

    Reply
 117. Johanna

  F ck exploatering! Vad är det för poäng med en grön omställning, när det i praktiken här och i hela världen inte innebär något annat än att fortsätta på samma bana. Det finns ingen rättvisa och snart finns ingenting naturligt kvar. jag oroar mig också extremt mycket över det här, det är obeskrivligt… ofattbart. Jonna, jag står med dig.

  Reply
 118. Niclas Andersson

  Jag kontaktade både Moderaterna och Vänsterpartiet via Facebook och vädjade för att de skulle värna om vårt landskap. Bara Moderaterna svarade med att denna park redan står med i vindbrukspanen för 2008 och inte är en ny park. Helt otroligt hur man får göra så. Kan de inte öppna sina hjärtan och förstå vad det betyder för människor, vår natur samt kommande generationer.

  Uppmanar er att göra samma sak. Partierna finna på facebook.

  Jag tänker på er och oavsett vad som händer så får ni inte låta det stoppa er. Ni är en inspiration för oss alla.

  Reply
 119. C

  Yes!!!! Vänstern sade nej!!
  Sedan vad det innebär i praktiken får man se…… de ”stänger inga dörrar i framtiden”…..
  Frågan är om Jonna o Johan vill leva med den osäkerheten….. hursomhelst ett positivt besked……

  Reply
 120. Shalene

  It’s so interesting coming back and reading these older posts after finding out what happens. 😉 (Makes me feel a bit like a time traveller heehee)

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.