Ett besök på sjukhuset

Tänk att det alltid ska vara något. Det känns som mitt liv just nu är ett kaos på så många sätt. Jag kom nyligen hem efter en kväll på sjukhuset. Jag har ont men samtidigt är jag så förbaskat, obeskrivligt glad.

Den senaste två veckorna har jag varit lite orolig för en smärta i nedre delen av buken. Det började kännas lite skumt efter att jag en kväll lastade in tre säckar med murbruk från bilen in till köket. De var otroligt tunga och svåra att bära. Och självklart bar jag dem nog på helt fel sätt. När jag var på den sista säcken nästan släpade jag den, för jag kände att jag inte orkade mer. När alla var på plats kände jag mig alldeles matt i magen. Jag brukar annars känna mig som typ Pippi Långstrump och kunna bära hur mycket som helst utan någon större svårighet. Men den här gången kändes det inte så bra efteråt. Men jag tänkte inte så mycket på det sedan, mer än att jag kände mig öm i buken dagarna efteråt.

Men sedan började jag känna av en huggande smärta på vänster sida. Oftast kändes det som tydligast när jag var ute och gick med Nanook på morgonen. Hade aldrig känt av något liknande så det började oroa mig. Fler dagar gick och jag började känna av allt mer märklig smärta. Tillslut kunde jag inte ta ett steg utan att känna av att det gjorde ont.
Jag visste inte riktigt om det berodde på att jag hade burit tungt eller om det var något annat som var fel. För två dagar sedan, när målningen i köket var klar så gjorde det konstant ont. Även när jag satt ner eller var stilla.

Jag blev riktigt rädd och orolig. Sist jag hade ont i nedre delen av buken, för nästan exakt ett år sedan, så slutade det med att jag fick åka in akut och operera bort min högra äggstock. Ni som följt bloggen ett tag kanske minns den händelsen. HÄR kan ni läsa blogginlägget jag skrev då. Så det kändes alldeles fruktansvärt att ha jätteont på vänster sida nu. Det gick inte sluta koppla smärtan till att det skulle kunna vara samma fel som tidigare. Fast jag förstod ju också att en cysta inte kunnat växa på bara ett halvår sedan jag sist var på kontroll. Men något gjorde ju ont. Något stod inte rätt till. Man känner ju sin kropp så väl, och jag är inte känslig för “småsaker”. Jag förstod att något inte var som det skulle.

Natten mot idag var riktigt jobbig. Jag kunde inte sova för hur jag än låg i sängen så kände jag att det gjorde ont. Låg och grät lite för mig själv när jag tänkte på alla möjliga hemska scenarion om hur jag skulle bli av med min andra, och sista äggstock. Jag fick panik och visste inte vad jag ska ta mig till.

Idag var jag till Junsele för att bli undersökt av en läkare och de skickade sen en remiss till Sollefteå. Jag var lättad över att jag äntligen sökt hjälp men samtidigt kände jag mig så orolig eftersom jag fortfarande hade så ont och det kanske skulle ta en hel vecka innan jag blir kallad. Om jag hade väntat ens någon dag mer sist jag hade ont i buken hade jag förmodligen inte haft någon livmoder kvar. Och nu hade jag mer ont än förra gången. Så ja, det var med blandade känslor jag senare idag kom hem och skulle börja måla köksluckor medan jag väntade på att sjukhuset skulle skicka mig en kallelse. Hade inte någon lust till något alls. Det gjorde ont när jag rörde mig och några jädrans köksluckor kändes inte alls viktiga längre när något mycket viktigare upptog mina tankar.

Efter lite jobb i köket fick jag mer ont och då kände jag att det fick vara nog. Ringde sjukvårdsupplysningen och fick sen åka in med detsamma till Sollefteå sjukhus. Jag hade tur och behövde inte vänta särskilt länge förrän jag blev undersökt. Jag var så nervös och rädd för att något hemskt skulle visa sig, och för att jag skulle få ett mardröms-besked.
Men det visade sig inte vara det jag hade trott. Det var i bukväggen smärtan kom ifrån, och antagligen har jag fått en blödning i bukväggen, från när jag bar de tunga säckarna. Och sedan har det nog brustit mer och mer när jag hållit på hemma i köket. Målat väggarna och rört mig upp och ner, när jag egentligen behövde vila för att det skulle få läka.

Tänk att man kan bli så glad och lättad över att få reda på att man fått en blödning i bukväggen. Ni anar inte hur skönt det kändes att veta att det inte var något “allvarligt”. Jag hade väntat mig det värsta.

Så, nu får jag ta och lugna ner mig ett tag så att smärtan minskar och buken får läka lugnt. Jag har nog lärt mig en viktig läxa också. Att ibland får man faktiskt ta och inse sina begränsningar. Jag vet att jag är väldigt envis och tror att jag klarar det mesta själv, eftersom jag är så van med att behöva göra det själv. Men det är inte värt att låta kroppen ta skada för att man är oförsiktig.

Nu ska jag äntligen lägga mig och sova!
Ta hand om er, och sov gott ♥

Nu får det bli lite mer vila och mindre bära :)

Nu får det bli lite mer vila och mindre bära 🙂

53 Kommentarer på “Ett besök på sjukhuset

 1. Josefin

  Skönt att det inte hade nåt med andra äggstocken att göra. Förstår att du var orolig. Jag är likadan, man väntar in i det längst, dels för man tror det ska gå över och dels för att man är rädd. Jag har också haft en cysta som strypt äggledaren så jag har bara en fungerande sida. Har en dotter men skulle gärna ha fler barn i framtiden så nog finns tankarna där ifall jag får fler cystor.

  Ta det lugnt och vila nu, sov gott inatt nu när du kan vara lugn.

  Kramar

  Reply
 2. Elsie

  Vilken tur att det inte var något farligt, men det gör ont ändå. Var rädd om dig! Det finns bara en Jonna. En stor varm tröstkram 🙂

  Reply
 3. Annette

  Hej jonna.
  Jadu det där om att ta ut sig vet jag ALLT om! Typ..
  TRE hjärtmuskelinflammationer,varav jag höll på att dö utav den sista…
  Man har bara ETT hjärta,ch går det sönder för mycket så dör man.
  Sjukpensionär 36år gammal,för att jag tänkte”kunde de förr ,kan väl jag ”
  Va rädd om dig gumman!!

  Reply
 4. Magnus

  I fortsättningen måste du lyssna på oss när vi kommer med våra förmaningar, och uppmaningar, om att du måste vila lite mellan varven också och inte bara “köra järnet” när du är igång med något projekt. Vi är rädda om dig tjejen! 😉

  Skönt i alla fall att det ändå inte var värre än vad det visade sig vara. Förhoppningsvis gör det beskedet att du kan slappna av och sova gott, även om du kanske fortfarande har ont. Se nu till att ta det lugnt ett tag så kroppen får komma ikapp. Köksluckorna springer ingenstans utan finns kvar när din vilja och kropp är på samma våglängd igen.

  Stor kram!

  Reply
 5. Bruno

  Hej Jonna .
  Om man lyfter för tungt kan man få bråck! Det kan faktiskt vara farligt och gör förbaskat ont. Så var försiktig när du lyfter i fortsättningen. Känner du en utbuktning där du har ont så åk tillbaka till sjukhuset igen.
  Var rädd om dig

  Reply
 6. Stina

  Men usch, och samtidigt vilken lättnad! Du får se till att vila, och va försiktig sedan. Du har bara en kropp. För ett antal år sedan bar jag tungt också, fick jävulst ont i buken. Det var en smärta som inte går att beskriva eller jämföra med något. Inte ens med en förlossning. (Jag har fött barn) Jag åkte in på sjukhus och då hade en gulkroppscysta gått sönder på ena äggstocken och en blödning uppstod i magen. Krya på dig och stor KRAM!!!

  Reply
 7. http://carloine.blogspot.com

  Tur att du inte hade tålamod att vänta på kallelse (förstår inte varför någon tycker att man ska vänta på kallelse till kallelse. Sist jag hade buksmärtor på samma ställa blev jag skickad med detsamma till akuten), utan ringde och fick visa upp dig med detsamma.
  Kollade de HB-värdet? Kan vara bra att äta järntabletter efter att ha förlorat blod, så länge läkemedlet inte hämmar någon medicin man äter.

  Hoppas nu att du kryar på dig och lyssnar till kropp och själ.
  Ta hand om dig.

  Reply
 8. Anki

  Fy vad orolig jag blev då jag läste rubriken på Ditt senaste inlägg. Ta nu en rejäl vila från allt vad reparationer och målning heter. Ägna lite tid till Din älskade Nanook, det behöver både Du och han.
  Krya på Dig Jonna. En varm kram till Dig. Anki

  Reply
 9. Stina Hummelgård

  Använd bukstöd / korsett en vecka dygnet runt så att bukväggen får chans att börja läka.

  Reply
 10. gammelmor utanför Paris

  För att bära en 50 kg säck utan att fâ ont gör du sâ : du lyfter säcken med böjda knän och rak rygg. När du kommit upp skjuter du ut stjärten, in med magen och svankar och springer sen nâgra meter tills du slänger ner säcken. Men….skaffa en sân där med hjul pâ som DJ rekommenderade och köp mindre säckar ! 25 kg lägger jag pâ min inköpsfia pâ hjul. Inga lyft med böjd rygg för dâ tar magen stryk, utan rak rygg skall det vara ! Där ute har du ingen som hjälper dig, därför mâste du känna noggrant pâ hur kroppen reagerar. Nu vet du det !

  Lycka till med resten ! Det blir sâ fint i köket Jonna…! (suck) Sân tur du har som bor sâ fint däruppe !

  Reply
 11. hondjur

  Du måste vara rädd om dig fina Jonna!
  Finns bara en av dig vet du!
  Och magiska varelser växer inte på träd! 😉
  Kram på dig och krya på dig!

  Reply
 12. Per Asp Bölen Junsele

  Hej tur det inte var något allvarligt men som ja skrev i ett tidigare inlägg att det är viktigt att lyfta å bära rätt. Lägg dig nu och vila dig i form och ett hundhuvud på magen när man vilar botar nästan allt

  Reply
 13. Gizze

  Jonna då 🙁 Stackarn, jobbigt för dig att ha ont och så hemskt med oron.
  Det var då tur du blev snabbt undersökt för att gå och va orolig är inte bra.
  Försök få lite “vila” nu… 😉 Ser ju hur du grejar och donar mest hela tiden.
  Värmlandskram från Gizze

  Reply
 14. Ann

  Oj så tråkigt! Men du kunde ha fått diskbråck också.
  Det bästa är att inte lyfta något tungt alls. Det finns
  billiga last- och transportkärror hos Clas Ohlson
  och Jula.

  Reply
 15. Tomas E.

  Ja det förklarar din oro tidigare när du haft buksmärtor. Det är viktigt att lyssna på kroppen och lära sig prioritera vad som ändå betyder mest. En del av din envishet har du byggt upp för att skydda dig själv men det är bra att inse att enklaste alternativet inte är det rätta alla gånger. Det kan ta en tid att komma till rätta med det här nu och det är lätt att hamna i en ond cirkel. Skåpluckorna är kvar när värmen är indragen så varför stressa? Nä ta långa kvällspromenader med Nanook och försök vända dyngsklockan, släck ner äppelskrutten efter tio och varva ner. 😉

  Krya på dig.

  Reply
 16. Jenny

  Usch, ta hand om dig!
  Jag tycker att du ska skaffa en sådan där liten “pirra” tror jag att det kallas ibland, en liten säck-kärra att köra saker på. Dumt att slita ut sig i onödan 😉
  Krya på dig nu!

  Reply
 17. Catlover

  Jag har haft exakt samma problem när jag burit mycket tungt t.ex. hållit på med stockar i skogen. Riktigt obehagligt. Tur ändå att det “bara” var det felet på dig och inte något med livmoder eller annat.

  Reply
 18. Synnöve

  Som andra skriver, var rädd om dig! Nu får du verkligen ta det lugnt ett tag, du måste ta dig tid att vila. Jag hoppas att du nu tänker mer på din hälsa och välbefinnande.
  Bor för långt bort (Hälsingland) för att kunna hjälpa dig, det tycker jag är synd, annars hade det varit en lycka. Önskar dig ett bra tillfrisknande!

  Reply
 19. Frida - FotograFia

  Usch Jonna va jobbigt! Hoppas du är duktig nu och vilar ordentligt! Man får inte jobba så hårt att man kör slut på sig, det ger inget. Men väldigt läskigt och jag förstår att du tänkte skräckscenarier sen sist, glad att det inte var samma problem!

  <3

  Reply
 20. Helena N

  Men ååh din lilla stackare, du måste ju ha skitont rent ut sagt!
  Dock skönt att det inte var det du befarade först.
  Nu måste du verkligen försöka vila och lyssna på din kropp. När det onda börjar försvinna är det lätt hänt att man kör på som vanligt, men du måste verkligen försöka ta det lite lugnare. Jag vet att du är envis som tusan, och att du vill få allt klart så fort som möjligt, men…du måste ändå tänka på din hälsa.
  Stor varm kram finaste Jonna.
  /Helena N

  Reply
 21. Dick Scott

  Nu måste du vara rädd om dig;) Har själv haft bråck och det är ingen höjdare. Visst kan det vara svårt att be om hjälp för man vill ju helst klara allt själv men ibland blir det för mycket.
  Någon typ av dragkärra; liten vagn är alltid bra att ha och styra tunga grejor på så man minskar bärandet;) krya på dej!

  Reply
 22. Nicklas

  Vila dig nu ett tag. Köksluckorna finns ju kvar när du känner att du orkar börja jobba med dom. Krya på dig/Kram.

  Reply
 23. Monica

  Du måste börja med att sova på nätterna! Sedan är
  ju en liten transportvagn det viktigaste. Ta det lugnt
  och krya på dig! Rörläggarna behöver du ju inte
  hjälpa.

  Reply
  • Anonym

   Håller med. Jag har själv en liten transportvagn,
   som jag använder till mycket, när jag handlar mat
   och andra varor, det förebygger mycket som ryggproblem
   och annat.

   Reply
 24. Sofi

  Va skönt att inte var ngt “allvarligare”, även om detta var illa nog. Ta hand om dig tjejen!
  Hur är det Kristofer är det slut? :/

  Reply
 25. Carl Stridsberg

  Du kryar snart på dig, Jonna! Du är ung och stark.

  Själv har jag blivit en gammal karl. Har två diskbråck i nacken efter ett fall med en skylift för några år sedan då man även fann en tumör i ryggen vid en MR-röntgen…

  Sedan dess har jag svår värk och går dagligen på morfin.. Och man blir ju inte yngre så det blir nog något jag får leva med resten av livet…

  Nej, det är som man säger;
  “När man är frisk har man tusen önskningar, när man är sjuk, har man bara EN! ”

  Love & Hugs
  //Carl

  Reply
 26. Anonym

  Vila nu ett tag så att dina krämpor har en möjlighet att läka och tänk på att det i fortsättningen blir enklare att få ett återfall. Så gör som många sagt : ta hjälp av säckvagn eller dylikt och tänk på hur du lyfter. Man har sig ju bara en gång!

  Reply
 27. Mellan skog och gård

  Usch för att ha så ont då, men skönt att det var något läkbart. Ta hand om dig och vila, jag vet att det inte är lätt att sitta still och bara titta på allt som behöver göras (mitt liv i ett nötskal just nu) men en får väl se det som en lärdom i ödmjukhet inför att man har sina begränsningar ibland kanske 😉

  Kram på dig!

  Reply
 28. Anonym

  Men herregud, finns inga snälla karlar som kan bära in lite ved, måla köksluckorna och hjälpa Jonna lite nu när hon måste vila?

  Reply
 29. Anonym

  Jonna, du är inte ensam om att lära dig den läxan den hårda vägen. Även jag hör till den skaran, då jag åkte på dubbelt diskbråck, just pga av att jag lyfte för tungt… Å jag hade ju till å med lyftredskap och maskiner i närheten! Men det var på den tiden jag var ung och dum, jag är forfarande ung men inte lika dum =P
  Som många andra redan tipsat om är en säckkärra det absolut bästa när du ska frakta tunga säckar, ved eller vad de nu kan vara… Den skonar kroppen nått oerhört. Så om du inte har en sån, skaffa dig en! Finns en duglig på ÖB för runt 250 kr.
  Krya på dig!

  Reply
 30. Paula

  Men lilla flickan, du måste vara rädd om dej!
  Jag säger som så många har sagt redan, det var tur i oturen. Hoppas du slipper ha ont mer.
  Kram

  Reply
 31. Monica fast inte någon av de Monicor som kommenterat innan:-)

  Tittade in för jag var lite nyfiken på hur luckorna ska bli:-), det blir så ljust och fint nu hos dig och framförallt får du värme.
  Så synd att de inte skickade dig direkt till sjukhus, det ska alltid vara så mycket krångel med sjukvården. Hoppas du fick någon information hur du ska göra nu och tror att ett stöd ett tag för buken vore bra men viktigt att du är försiktig, så det går tillbaka och inte buktar ut så det blir ett bråck. Hoppas du fått någon tid mer för kontroll annars får du begära det själv.
  Ta det lugnt nu och du kan kanske bo hos dina föräldrar, ta varma bad, läsa, äta gott och vila.
  Denna tid är ganska hård med kyla så det tar mer på kroppen. Tänk på att äta ordentligt, så säger säkert din mamma också:-)
  Sköt om dig och spännande sedan att se hur det blir i huset, tänk vad skönt i vår att få det lite mer iordning, men låt det vila ett tag så du blir riktigt bra igen. Kram!

  Reply
 32. Märta

  Man ska “lyssna på sin kropp”! Det är så lätt gjort att man bagatelliserar saker men innerst inne vet man nog vad man ska ta på allvar och vad som är träningsvärk etc. Vilken tur i alla fall att det inte var något allvarligt. Du måste ta hand om ,lilla Jonna! Köket blir klart tids nog.

  Reply
 33. Helena

  Det var väl tur att det inte var något alvarligt. Men jag fortsätter att insistera på att du ska se till att frysa in några av dina ägg medans du är ung. Hade jag haft den chansen när jag var ung hade jag tagit den men då fanns tyvärr inte den möjligheten

  Reply
 34. Skorpan

  Jag tittar in med ett tips inför framtiden; skaffa dig en sk “pirra”, dvs en liten vagn med två hjul som man lätt kan använda då man behöver flytta något tungt. Har själv haft stor nytta av min pirra när jag flyttat fodersäckar bl a
  Kram

  Reply
 35. Maria

  Så bra att du inte väntade för länge innan du gick till läkare. Tyder på att du börjat lyssna på din kropp. Vila ett tag så du kryar på dig.
  Sen finns det både vedkärror och säckkärror som kan hjälpa dig så du slipper bära för tungt.
  Kram Maria

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.