Ett hus med själ

Det är något väldigt speciellt med gamla hus, och det är något jag upptäckt nu på senare tid. Huset jag bor i är en gammal skola från 1800-talet. Jag känner verkligen i varje andetag hur mycket själ det här huset har. På ett behagligt sätt. Nästan varenda liten detalj är handgjord. Dörrarna är så vackert slitna…och för att inte tala om fönstren. Så stora, mäktiga och vackra. Glasrutorna är gamla och sådär fint bubbliga. Jag älskar allting här inne. Och tanken av att det en gång i tiden varit en skola med massor av barn gör det bara ännu mer häftigt. Jag ryser av bara tanken, på ett bra sätt. Tiden är märklig.

14 Kommentarer på “Ett hus med själ

 1. Thomas

  Är glasen bubbliga då är dom nog handblåsta. Dom handblåstes förr. Det blir speciellt med handblåsta fönster.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja de flesta glasen är handblåsta. Det är sååå vackert. Glasrutorna ser så levande ut =)

   Reply
 2. Frida - Vardagsglimtar

  Ditt hus ar verkligen fantastiskt! Pa varje ny bild ser jag nya detaljer att alska och avundas dig for 😉

  Inte bara vackra spegeldorrar och inredning utan tradgardsmobler, vackert slitna stolar och i denna bild, forvaringsburkarnna uppe pa spiskapan! Du ar rik!

  Reply
 3. Becca

  Om du inte redan gjort det, så lyssna på Göran Gudmundssons sommarprat i P1.
  Han har mycket klokt att säga om gamla hus och tokiga renoveringar 🙂

  Reply
 4. Martin

  Tre frågor till fantastiska Jonna:)
  Finns det några bilder från tiden när ditt hus var en skola?
  Hur kom det sig att du “föll” för huset du bor i nu?
  Känner du dig inte ensam?

  Du har en så beundransvärd stark vilja, du kämpar på, och dina resultat verkar bli så enastående bra 🙂
  En stor och varm kram från mig 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Tre svar till fantastiska Martin 🙂
   1. Ja det finns flera bilder från när det var skola här. De som har foton har tagit med och visat mig, men jag har dem inte på datorn synd nog! Ska försöka fixa det. En enda bild har jag på datorn från när det var skolavslutning här 1958, här kan du se den bilden: https://jonnajinton.se/?p=931
   2. Jag vet inte riktigt varför jag föll för det här huset, jag bara älskade känslan och “energin” här inne. Och så är det så vackert och ljust! Och så ligger det så fint mitt i byn med ängar runtom och utsikt till sjön =)
   3. Ensam har jag faktiskt aldrig känt mig, konstigt nog. Trots att jag bor såhär så har jag ändå ofta mycket människor runt om mig. Men många tycker jag borde känna mig ensam på kvällarna/nätterna. Men jag har aldrig haft något emot att vara ensam, tvärtom 🙂 Även om jag är jättesocial så tycker jag om att vara ensam också =)

   Hoppas du fick svar på dina frågor!! =) Ha det underbart!!
   Kramar!

   Reply
   • Martin

    Tack för svaren:) Skönt att allt känns så rätt för dig 🙂 Häftig bild på skolan från -58. Det är vääldigt intressant med historien kring huset eftersom jag själv arbetar som lärare för de yngre åldrarna. Hoppas du får en fin dag!

    Reply
 5. c..

  Tänk att det finns så underbara hus…Mitt är inte gammalt men platsen det står på har historia – bla järnålders gravar och gammla torp.Det gör att även min lilla stuga har sin själ… men beror det inte lite på den som bor där också? Finns hus som “dödas” av sina inneboende..

  Reply
 6. Katarina-Cinnamon

  Mina morföräldrars hus i Gårelhöjden var helt underbart, tyvärr kunde vi inte ha det kvar och de som köpte det då “förstörde” det med sin modernisering. De tog bort de fina gamla dörrarna från 1800-talet och dess handgjorda gångjärn och satte dit vanliga moderna fula innerdörrar osv osv. De som har det huset nu har försökt att fixa tillbaka så gott det gått, men men tyvärr, huset är förstört så att säga. Så var glad över ditt hus med sin själ.

  Reply
 7. Tor

  Man blir alldeles varm om hjärtat när man ser dig sitta vid den gamla Husqvarna-spisen med de fina spegeldörrarna i bakgrunden. Det är nästan som en målning av Carl Larsson!
  Finns det fler byggnader i trakten till salu? Finns där någon sorts industrifastighet eller bondgård som står tom? Finns där någon nedlagt butik som går att starta upp igen?

  Reply
  • Fotonovis

   Eftersom detta är en glesbygd så finns det ju förståss flera hus som är tomma. Vissa används till sommarhus under en viss tid, andra kanske lite nu och då eller är helt tomma. Kan det vara intressant att hyra?

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.