Ett känslosamt ämne

Idag har jag varit till Härnösand för ett möte med länsstyrelsen. Jag åkte dit med tre andra personer från grannbyarna Omsjö och Junsele. Mötet handlade om vindkraft. Eller rättare sagt vindkraftsparken som planeras att byggas här. Ni som följt bloggen ett tag vet vad jag pratar om (annars kan ni läsa något av mina gamla inlägg HÄR.), och ni vet också att det är en väldigt känslig fråga för mig. Något jag helst varken vill tänka på eller skriva om. Men jag tror att det är viktigt att jag gör det ändå.

Det här mötet ville vi ha med länsstyrelsen för att få några sista ord om hur vi som är berörda känner inför det här, och hur det kommer påverka oss och våra liv om det blir som planerat. Jag har ingen aning om vi på något sätt kunde påverka länsstyrelsen idag, men det känns i alla fall skönt att vi fått ett personligt samtal, där dem har fått tagit del av hur vi känner. Det kändes bra efteråt. Även om jag i kväll känner mig helt slut. Tankarna på vindkraften får mig att nästan slitas i bitar. Tänk om det faktiskt blir av?

Jag hade inte haft något emot om det var tal om 10-15 vindkraftverk. Men när det handlar om 154 vindkraftverk som är 210 meter höga…när det handlar om Sveriges största vindkraftspark som ska byggas några kilometer från ens hem, då blir det annat. Dem är mycket högre än självaste Kaknästornet. Nästan dubbelt så höga som Lisebergstornet. Tänk en telefonmast gånger fyra. Eller tänk såhär; En vinge är lika stor som en telefonmast! Ja, det går liksom inte ens att tänka sig vilka enorma as det här handlar om.

Att placera dessa vindkraftverk i en av Sveriges vackraste miljöer som dessutom är en av få platser där total tystnad fortfarande existerar, och en av få platser som är så långt bort ifrån ljusföroreningar att man kan se vintergatan sträcka sig över stjärnhimlen…ja det gör ont. Ända in i min själ. Jag tänker inte argumentera för eller emot vindkraft. För det finns självklart både för och nackdelar. Och det är inte att argumentera emot vindkraft som jag vill göra.
Men jag är defenitivt emot denna exploatering av vindkraft, som blir till enorma industriområden som gör det omöjligt för både djur och människor att bo i närheten.

Jag tror aldrig jag skulle klara av att se Grundtjärn förvandlas till ett industriområde. Det skulle göra alldeles för ont. Som det är just nu, så lägger jag allt mitt hopp i att det här inte blir av. Att de tänker om. Att de placeras på ställen där det inte blir lika stor kontrast. Exempelvis närmare städer där det redan är buller och ljusföroreningar. Eller varför inte längs motorvägar. Men här, i det vackraste av paradis. Det får bara inte hända.

En bild från mötet med länsstyrelsen idag. Jag tycker det var ett bra möte. Det kändes som om de faktiskt lyssnade på vad vi hade att säga. Det betyder mycket.

En bild från mötet med länsstyrelsen idag. Jag tycker det var ett bra möte. Det kändes som om de faktiskt lyssnade på vad vi hade att säga. Det betyder mycket.

Grymma "grannar" utanför länsstyrelsen. Roger Nilsson, Anita Berglund och Monica Blomström :)

Grymma “grannar” utanför länsstyrelsen. Roger Nilsson, Anita Berglund och Monica Blomström 🙂

Den här utsikten är jag rädd om ♥

Den här utsikten är jag rädd om ♥

110 Kommentarer på “Ett känslosamt ämne

 1. Märta

  Nej, jag förstår inte heller hur våra myndigheter tänker när det gäller placeringen av vindkraftverksparker. Så vitt jag vet ska det t.ex. bli en stor vindpark ute i Göteborgs inlopp bland kobbar, skär och berg – varför där? Varför inte bland raffinaderierna i hamnen, där är det ju redan fult? Kan någon förklara?

  Reply
 2. Carl Stridsberg

  Förstår dig, Jonna!

  Jag är för vindkraften. Men inte just där där du bor eller i omgivningarna.

  Det måste gå att förena ren energi och ändå bevara naturintressen. Naturen är ju lika viktig som energi. Och 154 på ett ställe är ju åtminstone 150 för många!

  Här i Laholm i södra Halland duggar vindkraftverken tätt. Var man ser ligger det vindkraftsverk. Ofta bredvid någon gård. Det är massvis med bönder som slagit sig samman och kör vindkraftsverk tillsammans. Vi har vant oss och måna tycker de är vackra. Men jag hoppas verkligen du slipper dem, Jonna!

  Kram från Carl

  Reply
  • Jos

   Vindkraften kräver som bekant backupenergi när det inte blåser som den mestadels får från kärnkraften. När kärnkraften har lagts ned återstår vattenkraft, kol och olja. Hur pass miljövänligt är det eller är löftena om stor förtjänst från vindkraften viktigare?

   Reply
  • Per Lundgren

   Carl!
   Jag är vare sig ironisk eller för vindkraft. Den är inte “ren” då den bl a medverkar till ett ökande koldioxidutsläpp (enligt Vattenfalls livscykelanalys) på 15 g/kWh producerad el och kräver samma effekt i kolkraft i de länder dit den svenska överskottselen exporteras. Kräver också en ökande tillgång på reglerkraft från vattenkraften här i Sverige och Norge. Kräver också mer subventioner och kraftigt ökad nätutbyggnad för sisådär drygt 200 miljarder fram till år 2020. Kräver också elpriser i nivå med de i Tyskland, d v s tre gånger dyrare el för de svenska elkunderna. Helt klart duggar de små vindkraftverken tätt i Laholms kommuns kustnära jordbruk-, järnvägs- och motorvägsområde men det går väl knappast att jämföra med de planerade jätteverken i glesbygdsskogarna hos Jonna eller andra som trivs i hyfsat orörd naturmiljö? Förresten – varför tycker du att vi ska producera mer el och i överskott i stället för att göra något riktigt bra för miljön, d v s minska vår elkonsumtion? 200 miljarder hade räckt till en hel del i energibesparingar…

   Reply
 3. Sandra

  Jag förstår inte heller varför de inte bara bygger oväsendet närmre det andra oväsendet.
  Det fula vid det andra fula.
  Jag har samma funderingar som Märta och dig och många andra.

  Reply
 4. Annette i Sundsvall

  Det gör ont i mig med Jonna när jag tänker på det du berättar.
  Jag har sett “monstren” på nära håll och jag förstår precis vad du menar.

  Reply
 5. Tomas

  De som kanske inte förstår oron kan tänka på hur Jonna beskriver detta projekt; som ett industriområde. Så många och stora kraftverk, med allt vad det innebär, vägar, säkerhetsområden, ljud- och ljusföroreningar, kraftledningar, etc, är ett brutalt ingrepp för människor, djur och natur. Det är inte omtanke för miljön som driver kraftbolagen, det är kortsiktiga vinster man är ute efter.
  Alla varken kan eller vill leva som Jonna (eller jag) men vi måste börja hushålla med energin.

  Reply
 6. Jos

  I Stålverk80-området uppe vid Luleå planerades bygget av en massa vindkraftverk men det stoppades för det skulle förhindra alla andra former av verksamhet i området p.g.a. stora risker för iskast. Men det var då det.

  Reply
 7. TE

  Bra gjort Jonna! När jag var på väg från Umeå såg jag ett 20 tal snurror. Tänkte på dig då. Det här är en såpass viktig fråga att vi borde fått röstat om det. Personligen tror jag att många inte förstår det som sker med ådalen, och andra bryr sig inte vad det gör med landskapet. Världen går inte under men för många så påverkas deras liv och hälsa. Det tragiska är att energin ska exporteras och att lika mycket el säkras upp med kol kraft och bioenergi.

  Kram!

  Reply
 8. Magnus

  Jag håller verkligen tummarna för att ni slipper få er närmiljö förstörd! De sista områdena där man kan få uppleva absolut tystad och orörd natur måste bara få finnas kvar.

  Reply
 9. Thomas

  Är tudelat när det gäller kärnkraft. Det skapar en del problem men vindkraft men vi måste stoppa kärnkraften för den skapar ännu större problem. Det gäller att hitta en balans. Och det Jonna bör tänka på är att om man inte lyckas stänga ner kärnkraftverken så riskerar hon att få något mycket värre i sin närheten. För man kommer troligen bli tvingade att bryta uran. Och det har gjorts ansökan om prospektering och provborrning i flera ställen i Sverige bland annat i trakterna kring Jonna. Och om det skulle bli så då kommer hon få ett stort och fult dagbrott i närheten ett fult och djupt sår i naturen som inte går att återställa. Och det finns stora miljöproblem med uranbrytning också eftersom man använder extremt farliga kemikalier och eftersom man frigör radioaktivt material.

  Så allt är inte svart eller vitt. Min åsikt är att man måste se till helheten. Vi måste acceptera en del vindkraftverk om vi vill ha en jord och natur kvar. Dock så måste man även se till dom problem som vindkraft kan skapa. Jag är tex orolig för hur djurlivet påverkas. Men vi kan få ner energibehovet på fler sätt. Vi kan tex energieffektivisera. Så frågan är komplicerad.

  Reply
  • Anita

   Thomas den helhet du talar om finns inte. Åtminstone inte om man tänker på vindkraften i Norrland.

   Vi har elöverskott i Sverige. Och vattenkraft som exporteras söderut. ALL den vindenergi som ska produceras i Norrland, bl.a. Fängsjö/Storsjöhöjden, kommer att fraktas söderut främst till kolindustrierna i Tyskland för att Tyskland ska kunna kompensera sina kolindustriutsläpp. En klimatöverenskommelse har gjorts om detta i EU. Norrlands skogar ska offras för detta. Norrland ska bli en koloni för att kompensera Europas kolutsläpp. Vi får ingenting alls av denna vindenergi! Bara en enorm naturförstörelse. Vår unika skogsnatur är på väg att offras. De enda som tjänar på detta är vindbolagen som får stora investeringspengar för dessa industrier. Stamnäten måste byggas ut för miljarder för att elen ska kunna fraktas söderut. Det är våra skattepengar som går till detta och det kommer att läggas på elfakturorna.

   När man vet att det saknas eller döljs mängder av fakta om miljökonsekvenser, ekonomi, risker och samhälls-/miljönytta kan man bara komma fram till slutsatsen att intermittent vindkraft generellt sett är negativt för människor, djur, miljön och samhällsnyttan. Det enda alternativet som ger både verklig miljö- och samhällsnytta är naturligtvis energieffektivisering och -besparingar. Vi i Norrland ska inte vara energikoloni åt våra grannländer för att de ska kunna stänga sina kärnkraftverk men fortsätta med sin kol- och gaskraft.

   Reply
   • Thomas

    Som sagt var det är tudelat. Vi kommer troligen behöva bygga en del vindkraft för gör vi inte det så kommer dom bygga kärnkraft och då kommer det troligen brytas uran i Sverige. Dom har redan ansökt om prospektering bla i Jonnas trakter. Uranbrytning är extrem miljöförstörning. Vindkraftverk går att ta bort såren efter uranbrytning läker aldrig. Så som jag skrev det är tudelat.

    Reply
    • Anita

     Vindkraften ska byggas där den behövs. Vi behöver ingen vindkraft öht i Norrland. Vår natur ska inte offras för att bli ett energikolonat för andra länders behov. Vindkraftverk kommer att skapa en enorm naturförstöring den dag de ska tas bort. Ingen kommer att ta ekonomiskt ansvar för detta. Vindkraftsparkerna är vidaresålda till utländska företag som inte har något intresse/ansvar att sanera eländet.

     Jag är förstås av samma skäl som vindkraft helt emot all gruv- och uranbrytning i Norrland. Vår norrländska natur är unik och ska inte förstöras av exploatörer av ren och krass profit.

     Reply
     • thomas

      Som jag skrev så är inte frågan svart vit. Vi behöver göra allt för att rädda miljön. Att ta bort ett vindkraft är inte en son stor sak. Det är värre att göra rent efter kärnkraft. Och visst jag önskar att vi i Norrland fick stå för vårat egna energibehov. Men tyvärr så kommer stockholm och andra inte tillåta det. Och det kommer att innebära att vi riskerar uranbrytning om vi inte täcker även deras energibehov. Det ser vi ju redan hur dom kör över oss när det gäller andra gruvor. Själv vet jag inte riktigt var jag står i frågan. För mig är det viktiga hur djurlivet påverkas. Att jag tvingas se ett vindkraftverk några år tills man har kommit på ny teknik kan jag stå ut med. Hellre det än att dö pågrund av klimatet.

      Reply
      • Kungsörnen

       Klimatet? Vad är ditt problem? Har du träffat Al Gore eller vem har skrämt upp dig?

       Vindkraft är luftaffärer som inte ens teoretiskt kan påverka vårt klimat. O,0 = O,0.

       Reply
       • Carl Stridsberg

        Det är bara blinda som inte ser vad som händer med klimatet.
        Inga stora förändringar ännu. Men detta är bara början tror jag. Klimatet har blivit varmare för att vi människor släpper ut extrema mängder avgaser. Och det är som sagt bara början på eländet vi sett en del av.
        Men det finns människor som kommer att vägra tro på klimatförändringarna om de så står med vatten upp till hakan en dag!

        Reply
        • Kungsörnen

         Jorden har inte blivit en gnutta varmare på 17 år. Antarktis har mer is nu än på 35 år då mätningarna började. Arktis har gott om flerårig is och går nu mot vinter igen. Haven stiger inte mer än vanligt. Orkanerna är färre. Vilka klimatförändringar tänker du på?

         Men du kanske ändå vill bygga 10.000 vindkraftverk som i bästa fall kan sänka jordens medeltemperatur med 0.00004° om 100 år..? Nästan en tiotusendels grad, enligt FN:s klimatpanel…

         Reply
         • Thomas

          Jag väljer nog att tro på dom ca 99% av forskarna som hävdar att klimathotet är reelt. Men fortsätt att grisa ner du.

          Reply
          • Ghandi...

           Käraste vänner…gå in & läs visa Jonnas inlägg om Fred & frid & stapla varsin sten-balans-mojäng i hjärtat på varann bröder! Så kanske det blir början till fred nångång iallafall i allas hjärtan & dess innandömen skrymslen & vrår…
           /Peace från Ghandi

          • Sankt Nikolaus...

           Kolla gärna upp Sankt Nikolaus på Wikipedia…
           inspirationen till Tomten…
           Vilka tråkiga Jular barna fått om tomten inte fanns…egentligen…

    • Carl-Åke Lindsten

     Varje TWh vindkraft förbrukar enligt Stuttgartuniversitetet:
     – 3000 ton järn
     – 52 ton koppar
     – 35 ton bauxit
     Ledningar på 100-tals mil måste läggas på vindkraftens konto.
     Om vi antar att kopparn skulle komma från exempelvis Bolidens gruva Aitik medför redan bara den 25 000(!) ton gruvavfall per TWh. Gruvavfall som inte har någon halveringstid utan som läcker tungmetaller för alltid.
     Skulle Sveriges kärnkraft ersättas av vindkraft skulle det produceras 1 500 000 ton gruvavfall… per år. Detta avfall existerar för evig tid, och har inte någon lösning annat än att lägga det på hög och i stora dammar.
     Varje 2MW-snurra innehåller 500 kg neodym och 1000 liter hydraulolja. Epoxyvingarna av plast innehåller ftalater och bisfenol-A och väger 60 ton per snurra. Vid framställningen av 1 ton neodym bildas 1 ton radioaktivt avfall som nu kineserna vadar i.

     Reply
     • Thomas

      Kärnkraft är inte rent heller. Och Jonna kommer troligen få en extremt skitig gruva istället brevid sig. Dessutom går det att återvinna all metall som man bygger vindkraftverken av. Dessutom har det börjat byggas vindkraftverk med en ny metod som gör att man kan bygga dom till största del av trä.

      Reply
 10. Catlover

  Svårt ämne det där. Många vill ha ren energi och gärna vindkraft men bara inte “där jag bor men gärna någon annanstans”. Ingen vill väl ha det som föreslås i Grundtjärn nu så nära in på sig! Precis som du skrev Jonna: 10-15 vindkraftverk är helt OK men 154 stycken?? Det är ju helt sjukt! Jag vill verkligen inte ha kärnkraft heller så länge det inte är absolut nödvändigt. Vi har fyra outbyggda norrlandsälvar och så bör det absolut förbli. Samtidigt vill jag (och säkert inte andra heller) inte ha elpriser som inte går att klara av att betala om man har låg inkomst. Det handlar nog om att fortsätta bygga ut vindkraften, behålla kärnkraften ett bra tag till (tyvärr) och inte minst hushålla med den el som produceras. I Europa och redan i vårt grannland Danmark har man helt andra elpriser än vi är vana vid. Man får då inte glömma bort att vi har ett annat klimat med långa kalla vintrar vilket gör att vi måste få ha kvar rimliga elpriser. Vi får se vad som kommer att hända när vi väl fått den nya regeringen på plats. Att energi kommer att bli bra mycket dyrare är nog ingen vågad gissning.

  Reply
 11. Linda Söderfors

  Jonna

  Ditt resonemang är fantastiskt!

  Gärna vindkraft men inte där jag bor.

  Trodde du var miljövän…

  Hur tänkte du där?

  (Tror inte du svarar för det brukar du inte när frågorna blir känsliga. Men man kan ju alltid hoppas.)

  Bästa hälsningar Linda Söderfors, bland vindsnurror på Österlen

  Reply
  • Jenny

   Hur tänkte du själv? Jag bor inte i Grundtjärn, men om det är ett av de få ställena i Sverige som finns kvar där man kan få uppleva total tystnad och ingen “light pollution”, så är jag också intresserad av att det inte byggs vindkraftverk där……

   Reply
  • Jonna Post author

   Snälla Linda, läs mitt blogginlägg igen, och försök att sätta dig in i det jag skrev.
   Det finns så många som svarar så dom du gjorde nu, så fort jag öppnar munnen om den här vindkraftsindustrin :”Gärna vindkraft men inte på min gård”

   154 vindkraftverk borde inte få vara någon människas grannar. Och inte placeras där djurlivet är så rikt som i skogarna här, med kungsörn, ren, älg, björn.
   Jag kan svära på att jag hade blivit lika illa berörd av den här vindkraftsindustrin även om den byggdes så långt bort att jag inte kunde se den, om det innebar att den skövlade skogar och totalt förstörde ett unikt naturområde.

   Man kan vara miljövän på andra sätt också, det handlar inte endast om att säga “Jag står för grön energi och vindkraft” För det är inte alltid så grönt som vi tror. Det låter fint och säga, men det är en otrolig bekostnad på naturen.

   Jag tänker inte bara se på när storföretagen skövlar skogarna för att sätta upp industrier och sedan sälja energin till Tyskland och sen sitta och gotta sig med pengarna som de tjänat på att vi förlorade en av Sveriges vackraste naturområden. Jag känner en sådan enorm kärlek för den här platsen och för skogarna runtomkring. Om man kan leva sig in i det en liten stund, och släppa det där “Tänk på miljön, och energin, det är ju grönt”, då kanske det går att förstå varför jag känner en sorg inför det här?

   Reply
   • Thomas

    Dock så tänker du inte på att du kanske får ett urandagbrott i närheten eller om det blir riktigt illa kanske precis där du bor. Skulle dom vilja bryta uran där du bor så kan dom tvinga dig att flytta. Så det är inte bara svart och vitt. Bygger vi inte vindkraft då kommer det att kanske bli ny kärnkraft och då kommer vi troligen bli tvugna att bryta uran. Och som jag skrev tidigare så har mineralföretag ansök om tillstånd för prospektering bland annat i våra trakter. Googla efter bilder på dagbrott efter uranbrytning så kommer du se att det finns betydligt värre saker än vindkraftverk. och uranbrytning är dessutom extremt skitigt och miljöfarligt.

    Sen visst man ska nog inte bygga för stora parker. Men viss utbyggnad krävs. Vi har överskott nu men om vi ska stänga reaktorerna så kommer det att minska tillgången på el rejält.

    Reply
   • Thomas

    Det går att bygga vindkraftverk som är betydligt renare. Det finns länder som har byggt vindkraftverk med en teknik som gör att det går att bygga dom i trä.

    När det gäller orörd natur så har tyvärr inte Sverige mycket av det. Trakterna runt Grundtjärn är inte orörd. Det finns ingen urskog där och djurlivet är stark påverkat av jägarna i hela sverige. Därmed inte sagt att vi inte ska skydda den. Men viss utbyggnad av vindkraftverk måste vi nog acceptera om vi ska kunna stänga kärnkraftverken och få miljövänlig el. Btw det finns massor av orörd natur i Europa Ryssland har tex massor av orörd och öde natur.

    Reply
    • Thomas

     En sak till om man vill slippa vindkraftverk så bör man försöka dra sitt strå till stacken. Byta ut alla saker som dra mycket el. Byta ut gamla kylskåp och gamla apparater som drar mycket. Sätta upp solceller. Byta alla lampor. Släcka lampor och annat när man inte använder det. Duscha istället för att bada och skaffa snålspolande kranar och duchmunstycken. Om alla skulle göra sådana saker skulle vi få ner förbrukningen något enormt och skulle inte behöva bygga så många vindkraftverk. Så alla som är emot vindkraftverk ta en tanke på hur ni förbrukar el.

     Reply
     • Kungsörnen

      Vi behöver inte bygga ett enda vindkraftverk, du vet inte vad du pratar om! Samtliga vindkraftverk som byggts i Sverige är uttjänta innan eller samtidigt med våra äldsta kärnkraftverk.

      Bygger vi ny kärnkraft, generation 4, är det inte ens säkert att vi behöver bryta ny uran. Dom ska kunna drivas av det avfall dagens kraftverk lämnar.

      Reply
      • thomas

       Att bygga nya kraftverk är extrem dyrt. Elpriset skulle skjuta i höjden så varken industrin eller privatpersonerna skulle klara det. Finland har enorma problem med sitt kärnkraftbygge.

       Reply
       • Kungsörnen

        Fattar du inte att vindkraften vi bygger idag inte behövs och är skrotad innan kärnkraften tjänat ut? Fullständigt bortkastad symbolhandling? Som ställer till med den största miljöskada vi någonsin haft? Helt i onödan? Fattar du inte det????

        Reply
         • Evert Andersson

          Antingen har dessa bönder kommit på lösningen med väderberoende elproduktion eller så får de el från annat håll när det blåser för lite eller så har de väl en generator kopplat till kraftuttaget på traktorn. Det som de flesta menar när de säger självförsörjande är att de producerar lika mycket el som de använder. De glömmer att det inte sker när de använder den utan varierar med blåsvädret för dagen. Effektbalanasen måste upprätthållas på såväl en bondgård som för landet som helhet.

          Reply
          • Thomas

           Man kan till viss del spara energin som vindkraftverken ger så att man kan ha ett uttag när det inte blåser. Men det effektivaste är att blanda tekniker.

    • nyqvist..

     Frågan är om ryssar kommer släppa in turister från väst i framtiden…& om man vill gynna Putin…
     (Det gör vi väl redan med uran men ändå…)
     Gränserna är nog redan påväg att stängas mot väst…
     & nytt kallt krig nalkas….(hoppas det stannar där…)

     Kan va lite skönt & positivt me orörd natur i Norden oxå ,så man slipper åka till Ryssland för att uppleva lite vildmark.
     Ryssland har mycke stora arealer…som skövlats sen kalla kriget & innan så det går inte riktigt att jämföras med vår…
     Inte rent biologiskt heller….

     Reply
     • thomas

      Ryssarna har helt orörd natur. Dom har extremt stora arealer. Vi däremot har ytterst lite orörd skog. Det Jonna tror är orörd skog är egentligen planterad energiskog. Tyvärr har vi ettkulturlandskap som skövlat det mesta av urskogen. Och när det gäller den biologiska mångfalden så har jägarna pajat den. Skulle dom tex tillåta mer varg så skulle det gynna den biologiska mångfalden något enormt. Vi såg bara vad havsörnarna gynnades när vi hade Junselevargen. Men samerna och jägarna gillade inte det eftersom det hindrade deras intressen. Jag skulle önska att vi hade en vild och orörd natur i sverige men det är svårt med det skogsbruk och den jägarkår som vi har.

      Ni har rätt att vi ska skydda den lilla urskog som vi har kvar och vi måste ta hänsyn till djuren. Dock så finns det flera ställen som det går att bygga på.

      Reply
      • nyqvist..

       Misstänker att det kan bli aningen krångligt för Jonna att behöva flytta österut…till Ryssland för att slippa vind-snurror om det var ditt förslag…Kanske det finns fler värden…där man har minnen från långt tillbax i flera generationer…och säkert mycke annat vi andra inte alltid kan förstå & greppa…Är det Öster om Moskva & bort mot Sibirien du syftar på orörd natur…& dit hon borde styra sin kos? Ryssarna har exploaterat stora arealer sen länge…och fortsätter för att utvinna olja & gas…& miljö-vård är väl inte deras största adels-märke…
       Delar av deras “orörda´´ natur har används i kärn-vapen tester…mm.mm
       Fullt så orörd är den nog inte…misstänker jag…även om jag förstår dom har stora arealer….& värre lär det bli som det ser ut…
       Jonna m familj verkar ej ha sina rötter & minnen i Ryssland riktigt…utan lite närmare Junsele…Sollefteå…Grundtjärn nånting…

       Reply
       • Thomas

        Min poäng var att det inte är orörd natur där Jonna bor. Det är ingen urskog där. Det är planterad skog och djurlivet är hårt kontrollerat av jakten. Så min poäng var att det inte är urskog där som många trodde när Jonna skrev att det var orörd skog. Hon tror säkert att det är det men det är det inte.

        Reply
  • nyqvist..

   Förekommer oerhört giftiga mineraler & metaller i vindkraftsverk….
   Mineraler som är mycke energikrävande och utvinna….
   Inte så miljö-vänligt som det låter att underhålla & bygga upp..
   Med slitage….så får man montera ner…mycke snabbare än man räknat med i ekonomiska kalkyler…för inga reservdelar finns…med ämnen i som är miljö-farliga…

   Ska det finnas orörd natur?….alls…
   De sista som finns kvar i Europa…finns här i skandinavien…
   Om man aldrig lyssnat på tystnad…eller sett stjärnhimmel utan ljusföroreningar som nån nämnde…

   Det är ju en slags “ekonomi´´ i sej…“eko-ekonomi´´…..som säkert skulle kunna dra till sej mycken turism…för det är unikt med såna orörda områden idag…
   Precis det vår slitna planet behöver….små oaser….& andningshål….där människor får upp ögonen…för vad vi håller på att förlora…
   Den sortens turism kanske oxå kan va nyttigt för miljön…att folk blir mer miljö-medvetna…

   Det här är inte ett litet projekt….utan sveriges största….kanske nordens….

   Reply
   • Thomas

    Det går att bygga vindkraftverk som är betydligt renare. Det finns länder som har byggt vindkraftverk med en teknik som gör att det går att bygga dom i trä.

    När det gäller orörd natur så har tyvärr inte Sverige mycket av det. Trakterna runt Grundtjärn är inte orörd. Det finns ingen urskog där och djurlivet är stark påverkat av jägarna i hela sverige. Därmed inte sagt att vi inte ska skydda den. Men viss utbyggnad av vindkraftverk måste vi nog acceptera om vi ska kunna stänga kärnkraftverken och få miljövänlig el. Btw det finns massor av orörd natur i Europa Ryssland har tex massor av orörd och öde natur.

    Reply
    • TE.

     Det handlar inte om att vi ska ha vindkraft utan mer om att den bör finnas där det är många brukare. 4st av dessa 150 enbart för förluster i elöverföring är min uppfattning. Sollefteå producerar redan 13% av den totala elproduktionen. Det räcker tycker jag. En annan vinkel på det här är utsläppsrätter och att de hanteras globalt. Så det handlar inte enbart om el för export utan även för skattelättnader för de företag som inte är miljövänliga. Vi skattebetalare får betala genom höjda skatter och fasta avgifter till elleverantörer vilket snart alla får erfara. Det är vad det här för med sig. Där upp där Jonna bor är en av de sista orörda platserna, visst det pågår skogsbruk där åxå men vildmarken är runt knuten ändå. Kärnkraften kommer inte att ersättas med andra kv. Den byggs nog ut inom 10 år när de börjar fasas ut pga ålder. Jag har full förståelse för den oro Jonna har och vad det innebär för de områden som berörs. Ramsele, Näsåker och Junsele. Det produceras mycket el där redan genom Vattenkraften och intäkterna beskattas i Stockholm bla. 4 Mljrd handlar det om. Därför ska de finnas i närheten av större städer och industrier och inte här uppe. Eller inte alls.

     Reply
      • thomas

       Jag kan dela din åsikt att man kan tycka att det borde byggas mer neröver. Dock så är det inte orörd natur där Jonna bor. Faktum är att det är flera områden söderut som har urskog som är mer orörd än den kring Jonna. Det finns mycket urskog här uppe också men vad jag vet finns det ingen där Jonna bor. Där är det bara skogsplantering. Därmed inte sagt att inte det också kan vara fint även om riktig orörd vildmark är häftigare. Men det jag tycker är att man ska ha öppna ögon och inte säga nej bara för att man inte vill se ett kraftverk. Man måste se till helheten. För egen del så är djuren viktigast. Jag bryr mig mest om hur dom påverkas. Och det har jag inte fått något riktigt svar på.

       Reply
       • TE.

        Ja det är få som för djurens talan i det här. Oavsett vilken typ av skog, urskog eller produktionsskog så finns det en mångfald av djurarter där och runt om. Bryr sig djuren om det är urskog eller inte? Det är frågan om några km2 och ca 10 mil nya vägar och kraftledningar i ett område som inte är ljusförorenat. Det borde bli ett naturreservat istället så det bli kvar för framtida generationer. Även om du håller fram djuren så haltar ditt resonemang. Det blir kostsamt för alla, bara för utsläppsrätter för just kolkraft, sen kommer försurningen på det förutom att vi har förstört vår natur. Det vill inte jag gå med på. Om något ger effekt så är det småskalig elproduktion. Solpaneler i städer och förorter och mindre vindkraftverk för gårdar tex. De här gigantiska vkv ser man på mils avstånd. Om allt nu blir av kommer man att se minst två parker oberoende vars i Ångermanland om det är öppet landskap. Att det skulle bli uranbrytning i Sverige är inte troligt. Enklare att köpa från utlandet vilket har gjorts i decennier. Det är ju bara det att slutförvaringen inte är löst och att det dröjer när ingen regering vill ta ansvar för kostnaderna. Bättre att skräpa ner i andra länder enligt svensk modell. Gäller även vkv .

        Reply
        • Thomas

         Det är inte så lätt att köpa uran från utlandet eftersom deras befolkningar börjar klaga. Dessutom är det oftast billigare att bryta här eftersom man inte behöver betala speciellt mycket till staten och markägarna i Sverige. Det har som sagt var varit mycket intresse om att provborra. Sen så är det inte mer rätt att skita ner i andra länder.

         Reply
 12. Anne-Lie

  Jag förstår verkligen hur du känner det. Förnybar energi är ju jättebra men inte när det sker på bekostnad av er lugna fina natur och er hemfrid. Dessa stora kolosser kommer att inkräkta på såväl ljud och ljus och det är stressande.
  Hos oss i lilla Fjärdingslöv, 6 km nordöst om Trelleborg, ville en “storbonde” sätta upp ett 100 m högt verk knappt belägget 500 m från närmaste bebyggelse och mitt i en anlagd våtmark med ett rikt fågelliv med bla. Röd Glada. Många turer blev det men till sist nu i somras fick vi besked att Marko Miljö-överdomstolen gick på vår linje och det blir inget verk hos oss. Vår kamp tog drygt 1 1/2 år och vi lärde oss mycket under tiden.Bara kämpa på, ge er inte även om det känns jobbigt. Läs gärna min blogg. http://www.zelvis.bloggplatsen.se Ha det bra.
  Kram
  Anne-Lie

  Reply
 13. Skorpan

  Låt vindsnurrorna vara där det behövs mest el, söderöver mao.
  För att sätta upp dessa monster behövs även framkomliga vägar, vilket i sin tur ger upphov till än större ingrepp i orörd natur. Vem/vilka ska ta hand om dem när de är uttjänta? Det finns mig veterligen ingen planering för “eftervården”. Typiskt att låta Norrland blir en “allmän soptipp”.

  Reply
  • TE.

   Rätt av dig. Svevia har nu tillstånd för uttag av 500 000 ton i bergtäckt av Länsstyrelsen. Ett område är i närheten av Jonna.

   Reply
   • Kungsörnen

    Har för mig att det handlar om en miljon ton betong innan allt är på plats. Och det tänker man lämna i skogarna när verken skrotas om 15-20 år..!! Finns inga som helst krav på att bila bort fundamenten..!

    Det är inga miljövänner som vill ha vindkraft….

    Reply
 14. Emelie

  Fruktansvärt ledsamt. Vi har 150 meter höga kraftverk någon mil bort, 40 st. Jag ser dem inte från min gård eller knappt alls i byn men grannbyn är påverkad. Det räcker och är nog men fler kanske ska byggas och knappt någon protesterar. Det är sällan man ser kraftverken snurra ens, och fler skulle betyda att de andras kapacitet minskar. Så onödigt. Så fruktansvärt onödig exploatering av natur. Jag får en klump i magen och vet inte vart jag ska ta vägen. En del av energin går väl dessutom till spillo under den långa transporten söderut? Jag blir så nedstämd över hur södern utnyttjar oss norrlänningar. Själv använder jag knappt el men jag får betala för det.

  Reply
  • Carl-Åke Lindsten

   Ja, ett stort vansinne pågår enligt Kungliga vetenskpsakademins energiutskott. FN:s klimatpanel betsår av ett antal välbetalda potentater som hetsar för förnybarhetsindustrin i Al Gores fotspår. Han avnjuter nu tillvaron i en 9 miljarders villa i Californien. Miljökapitalismen försörjer sig på den stora massans skräck för undergången. Massmedia skapar hotrubriker utan vetenskaplig grund för att sälja lösnummer, istället för att nagelfara de utländska bolag som nu förstör svensk natur för alltid.

   Reply
  • Carl Stridsberg

   Ja, stackars norrlänningar. Det är så synd om er. Själv har vi här i södra halland vindkraftverk snart sagt överallt men det är ingen som klagar. Och vi har ganska vacker natur här nere också. Nej, är det inte vargar eller gruvor ni blir upprörda av så är det vindkraftverk. Ni tillhör faktiskt Sverige. Ni har inget eget land ni kan bestämma och förfoga över. Alla får hjälpas åt till elförsörjningen oavsett var i landet man bor! I alla fall om vi ska fortsätta förbruka så mycket el vi kommer att behöva i fortsättningen också. Nästa stora projekt kommer att bli tillverkning av elbilar för en ren luft. Ungarna i storstäderna står upp till hakan i bilavgaser. Det behövs och kommer säkerligen att ske en massiv utveckling av elbilar i framtiden och då kommer all energi vi kan skapa att behövas. Så sluta tycka synd om er nu och ta ert ansvar…

   Reply
 15. TE.

  Problemet är ju med vad som ska ersätta kärnkraften. Det finns annan teknik som använder uttjänt kärnbränsle men att det är nåt som vattenfall väljer framför den nuvarande tekniken är inte troligt. Alla vill ju ha “välfärd” det innebär åxå överproduktion och billig el. Även om jag inte vill ha mer kärnkraftverk så blir det nya verk efter 2020 som det ser ut nu. Att vindkraft kommer ersätta de nuvarande kkv är en illusion. Eller ska Sverige se ut som en igelkott =) Den dagen när tillräckligt många husägare producerar el från solen eller små snurror ja då kanske nåt bra händer. Så länge det är ekonomiska intressen som styr det här är det försiktighetsprincipen som bör följas. När eon inte kan tänka sig dra markkabel framför luftledning, ja då tas ingen hänsyn för de som bor nära. Därför bör vi vänta tills vi vet mer hur det påverkar oss och naturen.

  Reply
 16. Morgan

  Jonna, jag stödjer helt din kamp mot vindkraftsexploateringen i dina hemtrakter. Vi som drabbas av den så kallade “hållbara” eller “gröna” energin, förstår att det egentligen inte alls handlar om att rädda miljön eller klimatet. Jag trodde själv på vindkraft för sisådär 25 år sedan när det fortfarande mest var ett teoretiskt begrepp, en slags symbol för “ren” energi. Men när jag idag ser hur vindkraften tenderar att utvecklas till en storskalig industri som ödelägger enorma arealer skog i vårt land så har jag skiftat till övertygad motståndare. Det är inte politiskt korrekt idag att vara emot vindkraft men jag står ändå fast i min övertygelse. Vindkraft “räddar” inte klimatet. Vindkraftverk minskar inte koldioxidhalten i atmosfären, tvärtom bidrar de till att öka den. Det är bara fotosyntetiserande växter, alger och cyanobakterier – och i viss mån oceanerna- som kan reducera koldioxidhalten i atmosfären medan alla andra varelser och all mänsklig verksamhet istället leder till förhöjda halter koldioxid. Om vindkraften verkligen bidrog till att fossileldade anläggningar stängdes ner, skulle man med rätta kunna hävda att vindkraften bidrar till att minska den globala uppvärmningen. Men det är ett önsketänkande. Fram till förra året hade t ex USA byggt närmare 30 000 vindturbiner, men inga belägg fanns då för att en enda fossileldad anläggning hade tagits ur bruk under samma period. Tysklands satsning på vindkraft brukar nämnas som ett framgångsrikt exempel på klimatåtgärder, men i verkligheten bygger man samtidigt nya kolkraftverk. Vårt kära Vattenfall äger och driver kolkraftverk i Tyskland och kolbrytningen ödelägger natur och hela byar. Samtidigt förstör man vår egen natur genom att producera vindkraftsel här hemma i Sverige (som exporteras till Tyskland) för att “rädda klimatet”! Det är säkert väldigt politiskt korrekt att Vattenfall bygger vindkraftverk, men hyckleriet är verkligen i en klass för sig! Låt oss bekämpa denna meningslösa ödeläggelse av vår natur och hoppas att våra politiker tänker om medan tid är. För mig består inte “miljön” endast av koldioxid. För mig är miljön allt som ryms i naturen – livets mångfald, rinnande vatten, vinden i trädkronorna, tystnaden, fria horisonter, vintergatan om natten och en vacker hembygd. Jag vill därför inte ha några vindkraftverk alls. Varken på min egen “bakgård” eller på någon annans.

  Reply
 17. John

  Att ersätta kärnkraft med vindkraft går inte, det är totalt omöjligt. Den minsta reaktorn Oskarshamn 1 producerar 500 MW och den största Oskarshamn 3 1450 MW, det finns totalt 10 st med en sammanlagd produktion på 9586 MW. Dessa MW produceras konstant hela tiden utan avbrott tills det är dags för service eller bränslebyte. (med undantag för interna fel och störningar i elnätet.) Ett stort vindkraftverk producerar 2,5 – 3 MW och då endast när det blåser mellan5-25 m/s Blåser det mer stängs verken av, max effekt nås vid 12 m/s. Det säger sig självt att vi kan inte ha halva Sveriges elproduktion med vindkraft som ibland producerar och ibland står stilla beroende på hur det blåser. Enda alternativet till kärnkraft är kraftigt utbyggd vattenkraft och det är ju som vi alla vet en omöjlighet då vi inte har älvar så det räcker.

  Jonnas orörda skog är tyvärr en produktionsskog med omloppstid på runt 80-90 år då den huggs ner igen och det planteras nytt. Riktig urskog finns det väldigt lite av i Sverige tyvärr. I en produktionsskog hinner inte naturen återhämta sig innan allt blir kalhugget igen. Men som nån nämnt innan så kan en produktionsskog vara fin under dom sista åren i cykeln.

  Reply
  • Feather

   Jag kan ej finna att Jonna själv nångång använt uttrycket
   “orörd skog´´ i hennes inlägg.
   Däremot vissa andra.

   Reply
 18. Evert Andersson

  Vindkraft i stor skala är och förblir statsstödd och subventionerad miljöförstöring. Numera erkänner till och med exploatörerna att ny vindkraft är inget vi behöver. Visdomen från politiskt håll är att “grön el” ska bli en exportvara precis som tål och papper. Det är så fruktansvärt obegåvat därför att det de tilltänkta kunderna behöver är ju inte mer väderberoende el. De har så mycket av den varan att det de efterfrågar är ju reglerkraft när sol och vind inte levererar. Obegåvat också att bygga så långt från brukarna. Var åttonde verk går åt för att uppväga överföringsförlusterna. Jag bor i Närke och ser också en annan effekt. En rejäl kraftledning byggs nu genom landet för att flytta det ökade överskottet från Norrland söderut,. De är inte direkt vackra heller. Nu återstår att se om en ny regering får igenom det de lovat, nämligen att begränsa det kommunala vetot. Det är ju för jobbigt för kommunpolitiker att stå emot lokala opinioner som den vi talar om här.

  Reply
  • Urban Sandberg

   Evert, du har helt rätt.

   Jonna, stå på dig. Hoppas att länsstyrelsens ansvariga sätter sig in i sakfrågan. Vindkraft kan aldrig bli ett verkligt alternativ i vår elproduktion. Den är som elproducent totalt meningslös. Dessutom en gigantisk miljöförstöring och skattepengaförstörare.

   Reply
 19. Fria Vindar

  NIMBY? Det är en fullt naturlig självbevarelsedrift att vilja skydda och bevara sin kära närmiljö. Närområdet är viktigt för människor. Närområdet rymmer minnen av naturupplevelser, närområdet rymmer för många ett kulturarv från gångna tider. Sidensjö och Ögonfägnad, smaka på de ortsnamnen. Kärleksfullt namngivna av våra förfäder. Vindkraften slår allt det fina i spillror!

  Reply
 20. Artifact

  Kan ni inte starta en större namninsamling
  eller nå`t?
  Eller ett upprop på nån populär blogg?
  “många bäckar små´´…..

  Reply
 21. AxelK

  har ni sökt kontakt med do som jagar i området vad finns det som är unikt förutom utsikt och tystnad?
  – många spelplatser för skogsfågel?
  – vad finns det för unikt med djurlivet ? några sällsynta fågelarter som kan tänkas störas.
  – unikt brunstområde för älg eller liknande
  – har ni sökt kontakt med den sameby som har området som vinterbete, de har en unik möjlighet att påverka denna typ av etableringar.
  Sök “hårda fakta” , det finns i “regelverket” att man inte får bygga om flora och fauna påverkas för mycket.
  – läs på och tänk utanför boxen, tyvärr biter sällan tystnad och utsikt som argument
  i övrigt kan det lösa sig själv då det med dagens låga elpriser inte är lönsamt att bygga och många projekt har “parkerats” pg av det

  Reply
 22. Kung Karl Gustaf...

  Kolla även upp knytt…och grå-dvärg…
  Gårds-tomtar & små-folk…
  Rump-nissar…berga-troll…
  huldror…och bauer-skog….

  Dom ska man inte heller mucka med…

  Brunst-gropar för skogens konung är
  minst lika viktiga som för rikets Konung….

  Vindkraft får inte bli “Blind-kraft´´
  så lyder mitt nya val-språk!

  En Fanfar!
  K.K.G

  Reply
 23. stefan

  Finns något som kallas för kärnkraftverk. Ren, ekonomisk o smart energi som rätt behandlad varken medför risker eller faror. Idiotjävlar kallade miljöpartister tycker ju vindkraftverk är jättemysigt o miljövänligt, att man sedan får ödelägga ett helt naturområde och saboterar levnadsmiljön för hundratals olika djurarter när man uppför en vindkraftspark, tja, det kan vi ju sopa under mattan och inte tala så högt om. Hycklare.

  Reply
 24. Tomas Hultkrantz

  Var på ett möte förra hösten angående kommande vindkraft i närheten av sjön Anten i Alingsås kommun. Tro ett eller ej. Några politiker från kommunen var där. En av dem reste sig och sa att det snart kommer en kärnkraftsolycka här i Sverige.
  Därför måste vi satsa på vindkraften sa de.

  Reply
  • TE

   Mer troligt ett attetat. Det lär nog inte bli mass evakuering här i Sverige. Jag är inte orolig för att det ska hända här men väl i forna öststater. Det lät som skrämsel propaganda tycker jag.

   Reply
 25. Tomas Hultkrantz

  Jag är definitivt inte orolig för att det skall komma en kärnkraftsolycka här i Sverige. Det som oroar mig är att det finns en sådan fruktansvärd inkompetens hos våra politiker inom kommunen.

  Reply
 26. viirvla

  Åh, fy detta gjorde mig alldeles tårögd. Vi måste bevara den lilla oförstörda natur som finns kvar. Vill så gärna flytta upp till norr när jag har gjort det jag vill göra här nere i landet och i främmande länder. Jag vill bo under norrsken och midnattssol med skogen som trädgård någon dag. Håller alla tummar jag har att ditt hem inte förstörs, Jonna!

  Reply
 27. John

  Kort inlägg om varför det Jonna skrivit är ett äckligt och egoistiskt blogginlägg:
  – Hon spelar på att hon själv blir ledsen av vindkraftverk, hej problem i paradiset.
  – Hon vill inte ha “för många” vindkraftverk nära henne själv
  – Hon presenterar endast “lösningar” som drabbar andra
  – Hon ljuger om att Grundtjärn är “ett av få” ställen som varken har ljus eller ljud-föroreningar i Sverige.
  – Hon ljuger om att det är omöjligt för djur och människor att bo i närheten av vindkraftverk.
  – Hon utgår för hur hon själv känner, och inte vad som är rationellt eller hennes förnuft.

  Reply
  • TE

   John, för oss andra som inte får det här inpå knuten så är empati för de drabbade något fint att visa. Att påstå nån ljuger är lågt. För det inser du nog att de platser Jonna menar blir färre med åren. Vill minnas att Kommunen är stor som Blekinge, så det är inga mindre arealer. Hur djur blir påverkade av vkv finns ingen vettig utredning på, det vi vet är att det minskar och en del försvinner för gott. Slutligen så utgår man ifrån sig själv, vad man vill och hur det påverkar en själv och sen andra. Jonna gör det. Hur gör du? Är det sunt förnuft och rationellt tänkande bakom din kommentar?

   Reply
   • John

    Du kan inte veta hur empatisk jag är eftersom du vet inte om jag lever vid vindkraftverk eller inte.
    Sen är det inte lågt att påstå att nån ljuger om någon faktiskt gör det, jag kan inte gissa mig fram till om Jonna menar något annat än vad hon faktiskt skriver.
    Min kommentar tidigare ligger väldigt mycket förnuft bakom eftersom den är saklig och koncentrerad till Jonas resonemang.
    Sen är det också problematiskt att du TE skriver “man utgår från sig själv och sen hur det påverkar andra”. Du kan inte förutsätta att det är någon sorts given policy som man i allmänhet utgår från.

    Reply
    • Mikael

     John, jag tycker du inför en otrevlig ton.
     Du anger 6 punkter som bevis/argument för att Jonnas blogginlägg skall vara äckligt och egoistiskt. Du skriver att du är saklig.

     1,2 och 6e punkten handlar om känslor. Känslor är varken äckliga eller egoistiska. Stor del varför jag tycker om Jonnas blogg är just pga av hennes sätt att uttrycka känslor i ord och bild. Vad vore livet utan känslor? Du raljerar dessutom när du skriver “Hej problem i paradiset”

     Punkt 3 kan inte jag se som en lögn. Sättet hon skriver det på är inget explicit faktiskt påstående. För hur många är “få”? Det är relativt. 90 av 100 är inte få men det är det jämfört med antalet stjärnor Jonna kan se. Jag tillhör de som tycker att det är få sådana platser kvar. Men jag kan förstå dem som tänker på ett annorlunda sätt även om jag inte tycker likadant.

     Punkt 4 Du säger att Jonna presenterar lösningar som påverkar andra. Vilka är dessa lösningar? Jag ser inga lösningar i Jonnas text (eller i din). Tvärtom har Jonna tidigare gett uttryck för att hon inte kan argumentera särskilt bra (på det där sakliga sättet), hon har aldrig påstått att hon har facit, tvärtom. Befriande tycker jag. Tror inte någon sitter på facit i denna svåra fråga.

     Punkt5 Nu förvanskar du (eller ljuger om du så vill) vad Jonna skrev. Jonna skrev inte om vindkraft i allmänna ordalag. Hon skriver om Sveriges största vindkraftaprak, om ett industriområde. Industriområden är per definition inte till för bostadsområde för någon, människa eller djur.

     Kvarstår inga sakliga argument från din sida. Därmed så förstår jag kanske hur du känner, för ditt inlägg ser jag som ett uttryck för DINA känslor om än ett väldigt otrevligt sådant och inte på något sätt sakligare än något annat inlägg här.
     Eller är du bara ett troll?

     Reply
     • Morgan

      Bra replik Mikael (gäller även kommentarer av T.E, Kungsörnen och Feather). Ja, vad är det för fel med känslor och subjektiva värderingar inför vindkraftsexploateringar? Det finns som tur är ingen människa som är alltigenom saklig och rationell. Den som påstår sig vara det, är nog bara ovanligt distanserad från sina egna känslor och sin omvärld. ALLA, har vi känslor som vår inre drivkraft, medan rationella argument och objektiva åsikter eller “sanningar” är en slags “verktyg” som kan vara både användbara och lämpliga i en diskussion eller i vissa formella sammanhang för att nå önskat resultat. Tyvärr nedvärderas ofta en verklighetsbeskrivning baserad på känsla, medan det rationella framhålls som “bättre”. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Jonna besitter verkligen en förmåga att i ord och bild uttrycka sin känsla och respekt inför naturen och det vackra i tillvaron. Det tror jag kan vara provocerande för en del – men desto mer inspirerande för oss andra!

      Reply
    • TE.

     Jag utgick från det du skriver. Du har egna värderingar “John” liksom andra har sina. Att påstå nån ljuger när de använder de är ogenomtänkt och elakt. Men det var nog ditt syfte eller? Jag har inga problem med att ta hänsyn till andra vilket du inte visar upp här. Jag håller med nån nedanför ang. klimathotet. Det vi gör här påverkar inget, inom vårt närområde möjligen. Däremot så påverkas vi av andra länders utsläpp. Det är inte rätt forum här att dryfta vinkrafts för och nackdelar när bloggen inte handlar om det och det är få som beskriver den natur som kommer att stå tillbaka för den här typen av industri, för det är vad det är!. Jonna beskriver det här bra utifrån hennes värderingar, de är värd respekt likaväl som andras. När du får gissa dig fram till vad som menas och sen bemöter det som lögn säger en hel del om hur du bemöter andra. Du är nog ett troll som tar för sig på andras bekostnad, är det inte så?

     Reply
     • John

      Jag har lite svårt att förstå vad du menar för din kommentar innehåller några syftningsfel så jag tänker inte besvara din övre del av kommentaren. Det leder mig fram till två saker att säga till dig “TE”.
      1. Jonna ljuger, far med osanning, på två punkter. Det handlar inte om några värderingar eller inte. Det är felaktig fakta. Punkt.
      2. Man brukar säga att den person (läs du) som går till personangrepp istället för att bemöta en i sak är den som har förlorat en diskussion. “Du är nog ett troll som tar för sig på andras bekostnad, är det inte så?”. Hoppas du kan lära skilja på sak och person i framtiden! Nu kommer jag ej svara i detta flöde mer.

      Reply
  • Feather

   Imponerande väl uttryckt….där…(t.e)
   Nånstans så tillhör ju denna omtyckta & berörande bloggen Jonna
   & ej nån annan…
   Om du hade en blogg där du kunde utrycka din känsla och tankar….
   så hade ju folk som blev intresserade eller berörda av det du lyckas
   förmedla kunnat söka sej dit…(John)
   Men med dina uttryck är jag tveksam vilka som skulle söka sej dit…
   Nåt jag tycker är frustrerande eller underligt
   är att vissa som påstår sej “äga´´ en sanning om nånting….
   eller när det går för långt…den enda “korrekta världsbilden´´
   …så ofta går till attack mot andra…
   Eller om man känner sej “hotad´´ på nåt vänster…på nåt annat vis…
   I extrema fall ser man väl dessa utryck i extremism i olika former…

   Kom ihåg du är på Jonnas “territorium´´….där hon ger uttryck för
   hennes tankar & verklighet…
   Kan va viktigt om man har nåt att förmedla…
   & vill bli tagen på allvar nånstans….att man bemöter saker….
   med viss respekt…och vänlighet….
   Speciellt när man är “gäst´´ i nån annans forum….& verklighet…

   Reply
   • John

    Du har en skev bild av det fria ordet om du anser att en måste anpassa sina åsikter efter vems “territorium” en är på, det är orimligt.
    Sen påstår jag mig inte “äga en sanning om nånting”. De två punkter jag nämnde tidigare som Jonna farit med osanning på (eller ljugit om man så vill) är fakta hon framför. Den faktan är felaktig, alltså ljuger hon. Så enkelt är det.

    Reply
    • Feather

     Näe…Putin är ju inte så noga med det där heller…
     Man kan rita om kartan lite som man vill…& invadera ett land…eller ta ett territorium…eller införliva Krim…
     Isis håller på för fullt….med samma sak…

     Jag jämför inte heller dej alls med dessa extremer…
     (hoppas verkligen du förstår)
     Jag bara tar ett extremt exempel för att belysa nåt…
     Du har säkert många positiva sidor….säkert…
     Men att uttrycka ord som “äckligt´´ & “lögn´´ samt att påstå att nån är egoistisk som uttrycker sin innersta känsla & verklighet….i sitt eget forum är så svårbegripligt för mej…
     Vilket är ens egentliga syfte & motiv?

     Finns många fler & viktigare saker att bli upprörd över…och uttrycka sin oro, oförståelse…och rädsla och kanske mot-vilja & upprördhet över….

     Kanske dom jag först nämnde…
     Men Jonnas åsikt av allt annat man kan & borde bli upprörd över?!

     Vad är det egentligen som är så känsligt kring henne…
     varför reagerar du så oproportioneligt starkt det är för mej en gåta…& kanske så får förbli….

     Menar inget illa, bara önskar en reflektion från din sida hur man väljer att uttrycka sej…i andras offentliga rum…
     Tungan kan va en eld…på gott & ont….som du kanske känner till…(eller i detta fallet tangentbordet eller pekskärmen…)

     Reply
    • Feather

     Bäste John….

     Kan man inte få en länk till din blogg…där du skriver om
     hur du ser på saker…så kan man söka sej dit om det passar…
     Om det kan va fler saker som är äckliga…egoistiska…
     & full av lögner….Så vet man va man ska akta ser för…

     Men så länge den bloggen ej existerar….
     så kanske man får fortsätta läsa om sånt som
     lyfter upp…inspirerar…och är tänkvärt på så många vis….

     Där många ej finner spår av varken egoism…
     utan precis tvärtom…nån som så generöst delar med sej…
     trots att det säkert kostar på ibland…
     Inte en massa lögner….eller själv-bedrägeri,
     som man så lätt finner på annat håll…

     Utan istället en sanning…
     Jonnas egen sanning och verklighet & uppfattning
     som jag tycker verkar bra mycke mer intressant än tex. din…f.n
     men jag vet ju inte säkert för jag ej funnit din blogg än….

     Äcklig…det mest äckliga jag funnit på Jonnas blogg var nog
     när Nanook spydde…egentligen & den bilden satte sej på näthinnan…länge…

     Den bilden får du gärna kommentera & sen jämföra den med ett personligt inlägg om hennes helt egna uppfattning om Sveriges största Vindkrafts-park alldeles om knuten….
     …på hennes egen blogg…

     Vill ej va dum eller elak…för jag tror verkligen inte du är det
     innerst inne….
     Vill bara ge ett annat perspektiv…och vy…
     & en vy som inte är en gigantisk Vindkrafts park av industriella mått…
     över hela horizonten…

     Hon har faktist all rätt att ge utryck för sin känsla och uppfattning om en så viktig & omvälvande sak som påverkar hennes bygd i sin egen blogg och forum…
     utan att bli bemött med otänkta ord….
     Annat vore väl mycket märkligt…

     Att vinna en debatt…kan man göra på många olika vis…
     men att vinna förtroenden…och respekt….& mycke mer…
     krävs helt andra begåvningar & talanger för…
     tycker mej finna det mer hos Jonna än hos dej….

     Det tragiska är att du nog säkert besitter mycke fint…& kanske frågor viktiga att förmedla….
     men att man inte lyssnar…..eller tar det på allvar isåfall….
     så länge man använder ord som “äcklig´´ “egoistisk´´ och “lögnare´´….
     i helt fel sammanhang…och forum…
     Missriktat…och otänkt…& små-elakt…

     Reply
 28. Feather

  Vissa inlägg andas lite väl mycke bitterhet tyvärr…
  Man kan väl skriva nå´t utan att bli för personlig & destruktiv….
  Ibland kan det va välgörande att lyfta upp…ej riva ner
  & trycka ner faktiskt…men vissa får visst näring av det…
  Kanske sitt eget tillstånd man borde bli upprörd över…
  Men det brukar oftast ha sina egna förklaringar…

  Reply
 29. Matti Holmgren

  Stå på dig Jonna.
  Vi är många som slåss sida vid sida med dig. Mot skogskövling. Mot öppnandet av nya gruvor. Mot vindkraftsparker.

  Klimathotet är ett faktum. Klimathotet kommer att vara ett hot och några vindsnurror kommer endast att skjuta problemet in i framtiden så det drabbar oss hårdare. Klimathotet beror på att vi konsumerar och förbrukar för mycket här och nu.

  Vi måste börja spara och förbruka mindre. Våra mor och farföräldrar slängde inte brödpåsarna utan diskade dem. Våra förfäder färdades av egen muskelkraft och idag försöker vi inte ens samåka om vi ens kan!

  Jonna stå på dig. Det är såna som du som visar samhället att det finns en annan riktning. En annan väg att gå.
  Vi är många vid din sida på olika håll runt om i världen.
  http://mattisblogg.se/2014/09/skog-och-lulearesa/

  / Matti i Jokkmokk

  Reply
 30. Kungsörnen

  Matti, klimathotet är politik. Effekten av koldioxidutsläpp är gigantiskt överdriven och i själva verket i det närmaste försumbar. Ingen seriös forskare hävdar något annat.

  Sveriges nettoutsläpp är dessutom redan noll genom biotopens upptag.

  Eftersom vi inte heller har någon fossil elproduktion att tala om så kan vindkraft inte ens påverka det politiska klimathotet. Det bästa vore därför att kopiera Vänsterns argument och – Stoppa Vinster i Vindkraften!

  Reply
 31. Mikael

  En sak som slog mig. I filmen som visar hur vindkraftsparken ser ut, den som kraftbolaget gjort, är det röda lampor högst upp på många av vindkraftverken. Men reglerna säger att alla kraftverk över 150m skall ha ett vitt högintensivt ljus. Ljuger de medvetet i filmen för att det inte ska se lika illa ut, eller har jag missat något?
  Någon som vet?

  Reply
   • Mikael

    Då tackar jag 🙂
    Tycker likväl att både du och TE uttryckt er väl.
    Jag kan förstå och lider med Jonna i den här frågan. Bor själv med sk fin havsutsikt som blivit med några 150m höga snurror. I mitt fall går dock dessa inte att jämföra med det ingrepp som skall ske i trakten runt Jonna, det är inte ens i närheten, som två olika världar. Tycker personligen att det är övervägande positivt här där jag bor på västkusten och i mitt specifika fall där snurrorna är få och 8-9 km bort. I Jonnas fall däremot…

    Reply
  • Kungsörnen

   När det är så många räcker det om dom som står längst ut och dom som står högst har blixtljus, övriga får röda lampor. Blixtarna ska vara igång dygnet runt.

   Reply
 32. Rakel

  Vad har hänt med samhället när ni/vi inte kan göra gemensam sak och stoppa dessa vindsnurror. Det är ju bara pengar för pengar skull det handlar om.
  Byn måste ju kunna gå ihop eller är folk så hjärntvättade att de blivit helt apatiska?
  Kanske vissa tänker att så länge de hamnar i grundtjärn så hamnar de alla fall inte där jag bor
  och
  om de inte hamnar i grundtjärn så finns det en risk att de hamnar nära en själv.
  Så man väljer att va tyst å hoppas de hamnar i grundtjärn å inte här.
  Skogsbolag, elbolag, transportbranschen, politiker, lappa, entreprenörer, markägare, byggare gnuggar händer som enöga i dunderklumpen: -penga, penga, penga
  Ägande ger exploatering, exploatering ger mer ägande.
  Alla vet att vi förr eller senare måste ta tillbaka..hur länge ska vi vänta…entreprenörskap och ateism, kapitalism och myndigheter

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.