Ett nytt kapitel

Hej mina älskade läsare!

Vill börja med att tacka för alla otroligt fina kommentarer. Det är så vackert att se hur många ni är som delar glädjen med oss åt det positiva beskedet som vi fick förra veckan. Ni är ju många som varit med hela den här “resan”, speciellt sedan november efter att jag la ut filmen där jag berättade om vad vi kämpade emot här och vilken situation vi satt i. Jag vill återigen tacka er, för allt ert stöd. Ni anar inte vad det betytt mycket förr oss och för massor av andra boende här omkring.

Jag spelade in en video i förrgår där jag berättar lite mer ingående i vad vi gått igenom de senaste månaderna. Jag har nämligen inte kunnat delge hela storyn för er innan. Jag har ju nämnt flera gånger att vi haft lite större framtidsplaner på gång och att den här situationen som vi hamnade i nu gjorde att allt liksom lades på paus. Det har varit en olidlig väntan minst sagt. En berg och dalbana av känslor.
Men det var värt det. Nu har vi en ljus framtid att vänta här i Grundtjärn, som jag berättar om i videon här nedan.

Till sommaren flyttar vi in i våran drömgård, här i Grundtjärn. Ett sekelskifteshus med plats för allt vi någonsin kunnat drömma om, och med en trädgård så vacker att det nästan gör ont i hjärtat. Jag går redan runt och tänker på allt jag vill plantera och hur mycket jag kommer älska att sitta vid den lilla, lilla skogstjärnen som finns på gården, intill skogen. Det känns fortfarande som en dröm allting.

När jag tänker på vad som väntar oss framöver känner jag en sådan enorm lättnad och lycka. Både att få bo kvar i Grundtjärn, som varit mina förfäders hem i över 300 år. Men också, att vi äntligen får plats med både vårt hem och våra jobb. Att vi får börja vårt liv tillsammans i vårat alldeles egna hus.
En gård som är allt jag någonsin vågat drömma om. Med breda plankgolv och handgjorda fönster.
Snälla, nyp mig i armen!

Jag visar lite bilder från gården i videon ovan, som jag tog i november när vi var där på visning. Men jag längtar såklart SÅ mycket tills jag kan visa er mer! ÅHH vad jag ser fram emot våren nu!! Vad jag ser fram emot allt…livet i Grundtjärn.

Det känns som att vi flyttat hit igen nu. Fast nu ännu mer på riktigt.
Nu behöver vi inte dela vår kärlek med rädslan att behöva lämna. Nu kan vi bara älska denna plats med hela våra hjärtan.


Hoppas ni tyckte om videon (även om den var väldigt lång och mycket prat!). Men det kändes som jag behövde göra en sådan video där jag bara satt ned och förklarade allt som varit. Och det viktigaste av allt, att tacka alla ni som hjälp oss dessa månader med att bevara denna vackra del av Västernorrland. Vi är evigt tacksamma ♥

Nu hoppas jag ni får en underbar vecka! KRAM PÅ ER!

PS. Jag har nyligen startat en maillista som heter “Letters from Jonna”, där jag då och då skickar ut små mail med lite extramaterial och lite tankar och tips om olika ämnen. Som en liten fördjupning till bloggen. Det är också via denna maillista jag allra först kommer berätta när t.ex nya målningar/smycken och annat finns ute i shopen. Om ni tycker det låter intressant, så kan ni signa upp er för mina månads-brev HÄR.

86 Kommentarer på “Ett nytt kapitel

 1. Claudia

  I watched this video yesterday evening and you filled my heart with joy and tears at the same time <3
  I was thinking about you a lot, and cried so many times and now, especially when I watched that video from December, I remember I couldn't stop crying for half an hour :'( Such a horrible thing cannot happen to an angel <3 But now I am so happy that you can stay in Grundtjarn! I even tried to spread the petition on instagram. It became my own worry too. Thousands of people did it altogether with you! You absolutely didn't deserve all those sufferings. You didn't know, but here was light at the end of the tunnel, eventually. :')
  I am sure your night experience about the sunrise was a real sign by God!
  Lots of love!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Awww Claudia, you are just the sweetest ♥ Thank you for your beautiful comment!!
   Sending you lots of love ♥

   Reply
 2. Aine

  Siete incredibili.. Che forza di vita, che entusiasmo… Siete la mia energia quotidiana! Grazie❤️

  Reply
 3. PJ:s byffé - från by till fe

  Jag får gratulera er till ert nya hem och verksamhetsställe kommande sommar! Det blir säkert som en nystart även om ni redan nu har mycket på gång. Säkert också en hel del jobb i samband med flytten men det är ju sådant som är roligt, att få ordna och organisera. Och skogen alldeles inpå. Då får ni höra vindens sus i trädtopparna varje dag. Det bästa jag vet när jag går ut.

  Reply
  • PJ:s byffé - från by till fe

   Du skrev att det är ett sekelskifteshus ni skall köpa. Må så vara att hustypen kanske kallas så men senaste sekelskifte inträffade 1999-2000 och det är bara 19 år sedan.
   Det lustiga är att tanken slog mig precis i morse när jag vaknade och slog upp mina ögon. Som om jag legat och tänkt på det i sömnen under natten. ha, ha,
   Jag läste i en annan kommentar (Nina Öhrnberg 5 mars, 2019 at 23:23) om att huset och hemmanet har en historia långt tillbaka i tiden. Får ni tag i intressanta uppgifter vore det kul om ni delar med av det på bloggen, intresserad av hembygdsforskning och gamla tider som jag är. Låt vara att jag inte har band till era trakter men sådant brukar rent allmänt var kul att läsa. T.ex. kollar jag ibland vad Anita skriver på sin blogg
   http://smulansblog.blogspot.com/ och det är ju ofta från era trakter sådana intressanta historier.

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket PJ! ♥
   Haha vad roligt att du vaknade upp med den tanken. Och ja det är ju sant, det var ju nyss ett sekelskifte, så egentligen stämmer det ju inte längre att säga sekelskifteshus, även om jag hört att det är så det brukar kallas.
   JA åhh…jag blev så obeskrivligt glad för Ninas kommentar. Det gav gården ännu en dimension.
   Jag skulle verkligen vilja veta mer om gårdens historia! Vad jag vet så är den platsen en stamfastighet här i byn, dvs, där byggdes den näst första gården i Grundtjärn på 1600 talet. Min förfaders son som bodde i den första gården (där min gammelmorbror Tage bor nu) gifte sig med det andre “finnens” dotter som bodde på denna gården, dit dom sedan flyttade 🙂
   Så mina förfäder har bott på den platsen. Sen är ju själva huset från 1906, så det är ju nyare 🙂
   Men själva platsen/gården/fastigheten har sina rötter flera hundra år tillbaks i tiden.

   Det är svindlande. Och så vackert…att äntligen få “komma hem” 🙂

   Kram på dig ♥

   Reply
 4. Terri

  So happy for you! I’ve followed you for years and feel like I’ve gone on the journey with you! Can’t wait to see the pictures.

  Reply
 5. Christiane

  May you both be happy in the new home for many, many years to come,
  in beautiful Grundtjarn, the home of your ancestors, Jonna. 🙂

  Reply
 6. Ann-Cathrin Andersson Råsundavägen

  Så underbart att ni får stanna och bygga ert liv i Grundtjärn. Tycker det är roligt att följa dig här på bloggen. Ville skriva in mig på din maillista men min hotmail adress godtas inte
  Jag heter passionsblomma som mailnamn. Jag har vuxit upp i Junsele som inte ligger så långt från Grundtjärn och mitt hjärta flödar över av att se din glädje och kärlek till den här fina bygden i Västernorrland./
  Ann-Cathrin

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Ann-Cathrin! Vad roligt att du tycker om att följa mig här på bloggen ♥
   Och vad tråkigt o höra att det strulat för dig att skriva upp dig på namnlistan. Det ska funka för alla mailadresser!
   Jag ska höra med min assistent Jacqueline som hjälpt till att fixa namnlistan och se vad som kan va fel 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Valerie

  Dear Jonna and Johan:
  I am so happy for you all. Something that I was reading early today reminded me that life is changeable, and that we must enjoy the NOW. Also, that we are put through trials because we must move forward, the Universe needs to shake us up a little, or perhaps, A LOT!
  I’m so happy that both of you are able to have the life that you want. Spring is coming, think of all that happy planting, it means rebirth. Love to both of you beings of light, and your Mom, family, and animal family, also. ❤?⛅???

  Reply
 8. Erika

  Ser så mycket framemot att få följa eran fortsatta tillvaro i det nya huset! Gamla gårdar är det helt klart något speciellt med och det känns som ett perfekt ställe för dig och Johan 🙂

  Reply
 9. Lia

  Ik heb met interesse naar je verhaal geluisterd, traantjes gelaten, en ben zo blij voor jullie samen dat jullie mogen blijven! Lots of happines en joy together xxx ?☀️

  Reply
 10. Jerry Assgård

  Grattis till er bägge två till att det INTE blev nån vindpark och även GRATTIS till huset.
  Skrev ett mail till er ang. en bekant härnere i trakten av Borås som HAR en vindpark runt sig, med ett RENT HELVETE som följd av detta. Oväsen hela tiden. Men nog om det.
  Lycka till med ALLT nu när ni fått chansen❤️
  I egenskap av Trädgårdsmästare hälsar jag att ni får NÄR SOM HELST skriva/ringa och fråga om nån ‘undring’ dyker upp vad gäller träd, buskar eller annat som hör hemma i en trädgård. Ni är Välkomna
  Tack för dina filmer Jonna, dom är fantastiska.
  Ha en SUPERFIN VÅR OCH SOMMAR?❤️
  Hör av er vid behov.
  Jerry.assgard@hotmail.com
  Finns på Facebook också ??

  Reply
 11. Helen Fennell

  After all the waiting ,not knowing ,sadness and doubt,you can finally begin a new chapter in your life and enjoy being in control of your own destiny..no more big company to be a shadow over you!
  Wishing you and your family nothing but the best!Love love love you all and big kisses for Nanook???

  Reply
 12. Nina Öhrnberg

  Älskade ungdomar, Jonna och Johan, om ni bara visste hur många gånger jag drömt om detta. Jag har sett er i det huset och tänkt att det står där och väntar på er när tiden är mogen. Nu kom den dagen. Jag har sett er sitta vid köksfönstret och titta ut över sjön, jag har sett er framför brasan i tunnbrödsugnen i fd sommarköket, jag har sett er i verkstaden där mamma alltid satt och pysslade med sina små Niptroll. Även i härbret har ni varit, sängskåpet där (om det nu är kvar) hittade pappa och mamma i skogen upp mot berget. Tänk vad denna gamla gård som en gång byggdes av finnar på 1600- talet har mycket att berätta. Jag har för mig att Dahlstedt har forskat lite om hemmanet från den tiden, sök på hans namn.
  Dammen grävde vi med hjälp av en grävskopa där bäcken rinner. Mamma satte ner några Näckrosor i dammen men vattnet rann ut så till sist var hon tvungen att vattna dem och täta bäckens utrinning vilket hon gjorde med gamla kläder, hihi. Tänk alla gånger jag målat broarna med grön Cuprinol och nästan blivit uppäten av knott.
  Vid den stora stenen växer underbara Jungfru Maria Nycklar och om ni tittar noga runt om finns det massor av lite rara växter som pappa planterat. Jag tror tom att de som köpte det senare även planterat en del.
  Vi hade en underbar upplevelse då alla korkmattor revs upp och vi såg dessa underbara golvtiljor. Kakelugnen på ovanvåningen ( där det bara var kallvind vid köpet) kommer från en gammal byggnad i Sollefteå som revs.
  Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst men slutar här med en önskan om att ni ska ta väl hand om detta hus för jag är säker på att det kommer att ta väl hand om er. Kram

  Reply
  • Annika

   Så roligt att få läsa om husets historia och alla fina detaljer ute och inne som du nämner. En vän till mig sa en gång om sitt hus som är mycket gammalt att hon kände sig mer som husets förvaltare eller vårdnadshavare – steward – än dess ägare. Att ta över det från generationerna som bott där förut och förvalta det väl för kommande generationer. Den känslan får jag inför ert hus också.

   Jonna och Johan, grattis och all lycka med det nya huset. Jag vet att ni kommer förvalta det väl!
   Kram – ljus och kärlek!

   Reply
  • Frasse

   Vad roligt att få höra lite om historien av detta vackra hus. Som någon annan skrev; Jonna och Johan kommer att bli fantastiska förvaltare av ert gamla släkthus. Min egen familj bor i ett 109 år gammalt hus i västra USA och det känns också som om man förvaltar snarare än äger. Husen har en egen själ.

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh Nina…om du bara visste hur lycklig jag blev för din vackra kommentar. Jag har läst den om och om igen., varje dag sedan du skrev den.
   Jag blev såklart först och främst så rörd över att du många gånger drömt om att jag och Johan ska bo där på gården. Det får det att kännas som om det verkligen finns en mening bakom detta.

   Jag fick tårar i ögonen när du berättade om alla fina minnen därifrån. Om alla små projekt som dina föräldrar hållit på med. Om blommorna vid stenen. Hur ni grävde ut dammen, och täppte igen bäcken med kläder 🙂 Åhh…plötsligt fick gården ännu en dimension.
   Om du någonsin känner för att berätta mer, så ska du veta att varenda liten historia eller minne du har därifrån betyder så otroligt mycket för oss att få höra på. Hela min familj har läst din kommentar och vi är alla så tacksamma över att du ville skriva och berätta lite minnen.
   Jag undrar vad dina föräldrar hette? Min mamma är ju uppväxt i Grundtjärn, vi undrar om dom kände varandra? Eller om ni kände varandra?
   Min mamma hette Anita Karlström innan hon gifte sig. Min mormor och morfar hette Frans och Iris Karlström.

   Tack för tipset om Dahlstedt. Det vore otroligt roligt att forska lite i gårdens historia, och vilka som bott där.
   Skulle vara fantastiskt roligt om man kunde få tag på några fotografier från förr också. Du har möjligtvis inga?
   Som sagt, om du skulle vilja berätta mer någon gång så får du hemskt gärna skriva här igen, eller maila mig på contact@jonnajinton.se
   Jag kommer faktiskt skriva ut din kommentar på ett papper 🙂 Jag har nämligen ordnat en stor skrivbok som ska handla om gården.
   Om alla projekt vi ska göra..och om all historia jag kan komma över.

   Jag känner en sådan otroligt stark kärlek för denna plats. Jag kan knappt förstå varför egentligen.
   Det känns som om vi verkligen hör hemma där. Jag bara längtar tills jag får överösa gården med all min kärlek.
   Vi ska göra allt för att bevara och vårda alla hus. Olja in broarna…räta upp ladan och allt sådant där som behövs göras för att se till att det ska hålla i många, många år till. ÅH vad jag längtar. Jag är så bubblande lycklig för detta!

   Och att få läsa dina ord om gården, det gjorde att min kärlek för gården växte ÄNNU mer!
   Om Jungru Maria Nycklar växer upp vid stenen till sommaren, då ska jag ta bild till dig och skicka 🙂

   Tusen, tusen tack igen Nina.
   Kramar ♥

   Reply
   • Nina Öhrnberg

    Tack Jonna. Det kommer mera det kan jag lova och kanske det vore kul att skriva här så att de som är intresserade kan läsa. Tyvärr ligger de flesta foton nerpackade “i en låda” någonstans. Vi ska ju flytta in i nytt hus men jag ska leta iaf. Kramar/ Nina

    Reply
    • Anonym

     Jag tänker på första gången vi kom in i ert hus. Hallen var kall trots sommarsol , WC var lika kallt. I köket var inredningen ljust illgrön och rosalila. Ett litet rum vid det vänstra fönstret som de kallade kontoret. Ett skafferi vid det lilla fönstret. Endast ett par kokplattor bredvid den stora vedspisen. Inget varmvatten fanns. Rummet med den runda kakelugnen var “finrum” och öppningen mot sommarköket fanns inte. Sommarköket var inte isolerat utan var också kyligt.
     På övre plan kom man upp till ett stort helt oisolerat rum med timmerstocksväggar med drevning lite hit och dit. Vi kunde se ut mellan stockarna. Badrummet fanns inte utan det var en klädkammare. Ett litet rum längst ner där ägarnas dotter bodde. I föräldrasovrummet fanns det en järnspis.
     Lite minnen….?

     Reply
 13. Dixi Wonderland

  Jag ser så mycket fram emot att få se de nya huset och följa med i era planer där 😀 Ska bli så fantastiskt roligt och det måste vara en så himla stor lättnad för er nu. Kan inte ens föreställa mig hur jobbigt ni måste ha haft det under dessa veckorna. Som du sa i videon, väntan är det värsta. Men nu när man vet resultatet så var väntan värt det. STORT GRATTIS åter igen ?

  Reply
 14. Helga

  I always say …. ” it’s not over until it’s over.” Now the whole wind turbine debacle is finally over and done with, and you are free to begin a settled life with Johan. Congratulations on your new home. It looks beautiful … so happy for you ! Big hugs from British Columbia, Canada.

  Reply
 15. Magnus

  Jag tror jag har klurat ut vilket hus det är ni har köpt, men jag är inte helt säker. 😉
  Tänk vilken vändning det blev. Från mörker och ovisshet till att pusselbitarna föll på plats. Nu hoppas jag bara innerligt att det inte blir fler försök med etablering av vindkraft utan att ni kan få njuta av ert “nya” hus, naturen och lugnet så länge ni själva vill.

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad kul att du kanske klurat ut vilket hus det är. Hur har du gjort det? 🙂
   Ja herregud vilken vändning det blev på livet. Det känns som om jag drömmer fortfarande!
   Ja nu får vi verkligen hålla tummarna att vi får leva i lugn och ro här i Grundtjärn. Jag hoppas innerligt att den långa fighten är över.

   Stor kram på dig! ♥

   Reply
 16. Floki

  What you describe was much more than just a temporary, spiritual experience. In a comment to “A torture awaiting judgement” I wrote:

  – “When your pain subsides a little once in a while, turn inside and notice that there is a part of you that is not changed by and independent from suffering. It quietly, dispassionately but lovingly witnesses everything that is happening inside and outside of you. This is a part that sent a white light of love to a politician who hated you. Try to take a stand in this part as often as you can. Pain will not disappear but its sting will be greatly reduced.”

  – “But regardless of what comes next remember that there is a tremendous power inside of you to determine your experience of reality. You already started realizing it. Your strength and wisdom how to cope with any situation will grow.”

  In this moment you took a stand in this part as this part. Read on “Mystic by default” to find out what this part is and how to abide in it most of the time. Do you remember what you wrote almost a year ago.

  – “The feeling I had in the body was not unpleasant in itself. It was like an incredibly calm really, but that was terribly uncomfortable. As if I found myself in deep, deep meditation and accidentally get stuck there. As if my brain was connected to something else, and not really present in the body. When I just relaxant and as followed what the body wanted to do, so I just sat staring into the void. I could sit so indefinitely. Just look out of the air, and feel how soft and suspended everything was. Everything was moving as little … as if it was breathing. I heard rustling in the ears, and it felt like I was sitting so long enough and like “let go”, I would disappear away from our physical world.
  I felt scared. Will I ever feel normal again? If a part of me left the body? Or have I got any serious illness that makes me the rest of my life will be half that. And completely fatigued. I was absolutely desperate to end.”

  Was a feeling of peace and light you you describe any different from feeling of incredible calm you experienced a year ago? Who found it “terribly uncomfortable and scary”? Would it be a human part of yourself that wants to do actions to enjoy the results and feels threatened and angry if it is not able to do what it wants, when it wants it, the way it wants it? What was it saying few days ago? Was it something like: I want Grundtjarn free of wind turbines because I do not like them, I want to make my home here and I hate taking “no” for an answer. But this time you had a lots of aware space around this voice and were not completely identified with it. You can see the difference. There is nothing to be scared about.

  Anyway, congratulations on a new house. Do you remember – in August last year I described you a dream I have had about you living in a big house in Grundtjarn.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Floki. I read your comments when I needed it the most.
   It helped me to let go of all that negativity holding me back. I feel like Ive learned alot lately.
   Even if its been some terrible months I felt like I could grow from it. Maybe I needed to learn to let go before I could go forward.

   About that feeling I had last year, yes it was different from the peace I felt now, even though the calm and peaceful feeling was really alike. I guess the difference is that the other time I felt…not in my body really. Like physically weak, as if my soul wanted to go somewhere else.
   I think, why it felt scary is that I still wanted to be here. To move, to do things. To be alert.
   But I guess, if I would allow myself to just not do anything at all, it would be such a wonderful experience to go back in that state of mind for a week and just accept it and use it as a tool when meditating. I wonder what would happen? 🙂

   Oh and how beautiful that you dreamed about us living in a big house here in Grundtjärn!! Then your dream actually was a true dream.
   Because…i just feel like this is meant to happen. Its written in the stars.

   Lots of love to you Floki! ♥

   Reply
   • Floki

    Thank you so much Jonna. Your words really warm my heart. But remember that just I may inspire you, in equal measure you inspire me to think, reflect and grow. This is incredibly beautiful.

    In my opinion if a year ago you had allowed yourself to just do nothing and rest in this state, you would have come back alert, rested and inspired.
    You realized that yourself later and described it in “A valuable lesson”. Our egos can create terrible states of fear and agitation for no reason.
    The truth is that we can be simultaneously resting in our innermost spiritual essence and be very alert and creative in the same time. This is what
    happens when you travel alone in the mountains. I love what you once wrote:

    “As that for every day that passes loses a piece of its shell and come ever closer to its core. It is usually difficult to see, in all the thick clouds of noise, exhaust fumes, anxiety, fear, money, musts, demands, pressure and stress. But out there, all alone in the wilderness, so suddenly even internal take place instead. The venture only up when you are in a state of total peace. Far away from all that interferes. And the most wonderful thing to know how one’s inner reaches, is that it does not say anything at all. A silence and a feeling of being completely satisfied, just as it is, and just like everything is.”

    This dream must have been a truly a prophetic one because I have never had such an extraordinarily beautiful and vivid dream before. It was also
    extraordinarily meaningful for me. Let me remind you most of it.

    I am in Grundtjarn. It turns out to be a picture-perfect little town in the valley of a small, lovely river. Your house is on the edge of town. It is really big and full of people, presumably your blog readers. We came for some celebration. It is a lucid dream. I know that I have never been in Sweden but everything appears so vivid and real that I start having doubts. Maybe what I consider my waking life was a dream and I really am in Sweden.

    I sit on a couch in front of a kitchen island. Suddenly you lean over the counter and start talking to me. You appear to talk in English but you are so emotional and talk so quickly that I can not comprehend a single word. I am going to ask you to slow down but I realize that I do not need to. I understand everything you are saying without words. Next it is just you and me sittiing in a room. There is a twilight outside. You are much calmer now. You talk and I listen.

    It is evening and we all go for a walk around the village but I end up walking alone. Suddenly there is ankle deep water running down the street and I notice huge wall of water approaching from the distance. On one side of the street there is a depression that is the beginning of a massive, bottomless ravine. I will be swept into it. I notice a small building high on the edge of a depression. I struggle to reach it through raising water.

    Building turns out to be a cross between community centre, cafe, library and a temple. There are few people there. Atmosphere is very peaceful. There is a big glass door to a patio that steps down towards the ravine. I warn everybody that the flood is approaching and we all sit on the patio to watch it. The wall of water arrives and the flow is deep, very powerful and crystal clear. I notice that big boulders start appearing in it.

    Suddenly water dries up and there are only massive boulders in a size of trucks rolling down. They are terrifying, incredibly destructive, unstoppable. Noise is deafening, there is smoke and dust in the air. Patio has a form of one big slab of concrete and I notice that boulders started undermining it. Nobody sees it but I sense that it stared moving down the ravine. I scream at everybody to jump off it on a ground above. Patio disappears but we are are all safe. Only one person has a minor injury.

    Lots of love ?

    Reply
 17. Enna

  Jag tycker det är spännande att följa dig, men önskar att jag inte missade så mycket. Är döv och hänger därför inte med i vad du berättar i dina vloggar. Därför blir jag tacksam de gånger som du också skriver ut i text de grejer som du berättar på film.
  Stort grattis till era goda nyheter!

  Reply
  • AK

   Samma för mig. Jag är inte döv men hörselskadad och kan inte öra vad som sägs i filmerna. Finns det möjlighet att texta?

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Enna och AK för att ni skriver och berättar detta.
   Det känns som en självklarhet för mig nu att ordna så det finns textat på svenska. Jag har en översättare som textar på engelska och spanska åt mig. Jag hinner inte själv göra det, men jag ska ordna en som skriver svensk text nu. Jag ska kolla efter lite möjligheter till det.
   Det är så hemskt att…jag inte riktigt tänkt på det där. Att jag tagit hörseln förgivet…

   Tack för att ni påminner mig ♥
   Kramar

   Reply
 18. Laila

  Härligt, Jonna! bor också på en gammal gård och det är alldeles underbart. Lycka till!

  Det du beskriver mot slutet låter som fenomenet “lucid dreaming”.

  Hälsningar från Skåne (vi har snart vår?)

  Reply
 19. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Ligger och smälter känslan
  från vloggen och texten.
  Läst Ninas fina kommentar
  så nu har jag i alla fall några bilder
  av alla dom som får det att BUBBLA
  i er ❤

  GRATTIS ? ✌
  Till ert framtida gemensamma album!
  Till dina nya “vänner” knotten ?
  Till att tröjan hittat hem i färgtonerna
  från skuggan, barken, snön,
  den röda drömmen ❤

  För att livet
  Är en berg och dalbana av känslor
  Och jag får åka med.
  KRAM

  Reply
 20. A-M

  Sååå glad för eran skull. Lycka till i nya huset. Skall bli spännande att följa.
  Säg till om du vill ha fröer för framtida såddar. Har en massa ätbart plus blommor.

  Kramen // A-M

  Reply
 21. Kim Mortensen

  Happy for you. Remember and support the poor souls in other areas in our country who have to face the grim future. Still the hungry beast are hiding.

  Reply
 22. Felicia

  Så glad för eran skull, vilken lättnad! Häftig upplevelse med himlen där på natten innan beskedet kom <3 Helt klart ett tecken!
  Mysig gård ni hittat, den var menad för er <3
  Kram

  Reply
 23. Alexandra

  Grattis, det kunde ju inte blivit ett mer lyckligt slut på den här följetongen <3 Så otroligt glad för er skull (haha & kanske nästan lika glad för oss följares skull som får fortsätta följa ert liv i Grundtjärn nu 🙂 ). Kram

  Reply
 24. Jenny

  Åh så roligt för er och alla andra i området.
  Jag såg vid en snabbtitt igår kväll på Facebook att du “promotade” ett nytt blogginlägg med en vlogg, men hann inte läsa just då.
  Men idag när jag fick läsa så kändes det lite som julafton 😉
  Stort Grattis till er alla!!

  Reply
 25. Emerelle

  So so happy this untouched land of nature will be preserved here, and the animals, sami and people get to live on where they belong! I was hoping your power and ancestor lineage together with modern-day social media will be part of solving this situation. It really is like in a movie somehow.. anyways, so glad the story has a happy end and can’t wait to see your new house and everything else life will bring! Love, Em xo

  Reply
 26. Britt-Marie Åkerlund

  Tack för allt du berättar, för allt du låter oss följare få ta del av! Du berättar så vackert och så inspirerande!
  Grattis, till drömboendet! Jag kan så väl förstå hur ni känner inför flytten till detta hus…. tjärnen, den vackra trädgården…
  en sagodröm, verkligen… det ska bli så väldigt fint att få följa med er i den flytten! Jag längtar redan efter dina vackra foton och videor från en prunkande trädgård och tjärnen, där kanske näckrosor blommar…..
  Varmt Grattis, och lycka till ni båda så fina människor!

  Reply
 27. Hans

  Dear Jonna,

  thank you for your latest vlog … not although but because it was very long and very communicative. Of course i will not pinch you in the arm. But i would like to blow a light touch over your face and your eyes in order to make you wake up and realize that it is not a dream (by the way it helps with sleep paralysis). But you probably would not see anything except that the dream goes on. This isn´t very surprising, considering that suddenly everything feels even much more intense than before, when suddenly the space should be available, which has always been missing, and when suddenly the horizon shifts dramatically.

  But the day will come when you will realize that it is not a dream but reality. I already envy you when you will get to know the soul of the new house and the past of it will speak with you. I don´t know yet if i should also envy you, when you will argue for the first time on a warm summer evening with the mosquitoes for the best place at the pond.?

  “Everything takes its time” says the saying. And it is not for nothing that the grass does not grow faster even when you pull on it. You say, you have to learn to wait yet. But i think you have already proved that you can wait. Living in Grundtjärn for over 7 years and not knowing what’s going to happen means nothing more than waiting … without knowing for what.

  It’s like one of those paintings, for which you never have time, but you always want to paint. All the interruptions and distractions are currently far away. It is the time and opportunity to continue painting the painting of your life. „Everything takes its time“ … YOUR time has come now!

  And when something comes up again – you know, life is a roller coaster – then do not hesitate, that you are interrupted again, but look forward to the moment, when you can continue your way.

  My joy about that my sleepless nights are over now is only surpassed by the feeling not only to open a new chapter, but to get a complete new book. I also have to pinch myself in order to understand that this is not just a book, but really happens. I’m curious how things will continue. Until then, however, i am afraid that the next sleepless nights are imminent for me; but this time because of excitement and joy.

  If it was a movie and there had to be a soundtrack to this movie, i would choose this: https://www.youtube.com/watch?v=riXVuhlMNQA (Sofia Jannok – This is my land).

  Min tro säger att allt kommer att bli bra.
  Min kärlek säger att allt var bra.
  Mitt hopp säger att allt kommer att bli bättre än tidigare.

  Jag önskar att du får tillbaka lättheten att meditera med myggor igen.
  Jag önskar mycket att du skulle dansa en twist i köket igen.
  Jag önskar mycket att du ska sitta framför ditt hus och leka med dragspelet igen.
  … inte för mig … men för dig … för er båda … och för Grundtjärn!!!

  Jag omfamnar er alla! ❤

  Reply
 28. Helena Olsson Venzi

  Ah vilka fina nyheter ! Ar sa glad for dessa underbara nyheter.Ett stort lycka till dig och Joan !! Helena, Italien

  Reply
 29. Cristine Hawatmeh

  I can’t wait to see your new place! Coming to your website is my mini-vacation. Lot’s of love!!

  Reply
 30. Anonym

  Underbart att slippa den eländiga vindparken. Har precis sett Din fina vlog och förstått hur hårt ni kämpat för att få ert drömhus med all natur. Det är ju helt helt underbart och det är bara att lyckönska er till detta. Så fantastiskt roligt att få flytta dit när naturen är som vackras. Nu får Du odla blommor som jag också gör, vilket också ger en ofantlig glädje. Stort grattis!
  Hälsningar Lena

  Reply
 31. Floki

  I hate to spoil your mood but I have to agree with PJ’s credenza’s comment from previous blog that an issue of wind turbines in Grundtjarn is not completely over.
  Wind power companies will always try to sneak in through a back door and will find politicians ready to listen to them. Since “we come to nirvana by the way of samsara”, you should be prepared to do some more “wind turbines meditation” and get ready to fight like a Tigress protecting your home, country and the whole planet
  from this wind power insanity.

  I noticed some voices accusing you of not-in-my-backyard attitude. But it looks that this wind turbine insanity has become a global problem. It endangers the well-being of people living near them, it destroys close and distant environments, it contradicts common sense and reason economically. This is just a small sample of videos on
  these topics. Knowledge is the key. “Those who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities” – Voltaire.

  https://www.youtube.com/watch?v=aah_L8EL724
  https://www.youtube.com/watch?v=55-jBCjtJ88&t=0s&index=3&list=PLGGVKuZZS7rASSrqjmM7ehZarQjDPNzdY

  https://www.youtube.com/watch?v=Mkw-pvehmiM
  https://www.youtube.com/watch?v=_7Q8qU4LUi0

  https://www.youtube.com/watch?v=MWVJ9KrKm1k
  https://www.youtube.com/watch?v=ObvdSmPbdLg&list=PLGGVKuZZS7rASSrqjmM7ehZarQjDPNzdY&index=4&t=0s

  Reply
 32. Thilda

  Sååå så glad för eran skull! Nästan exakt samma sak har hänt oss – vi fick köpa drömgården 300 m från det (mindre) hus vi bor i nu i vår by Thorsgård, Ragunda. Vi kontaktade ägaren och hon hörde av sig en vecka senare och bad oss att komma med ett bud. Fantastiskt! Drömhus, drömgård, drömläge, drömby! Vi har dock sluppit oron kring vindparken, andra köpare och så vidare. Så otroligt lättande att ni nu kan bo kvar och får bo i ert drömhus!

  Reply
 33. La Linda

  Jag GRÄT när jag hörde om beslutet och jag längtar så mycket efter att få komma och hälsa på er på gården! PUSS min älskade vän!!

  Reply
 34. fernando

  Hello Jonna, honestly and really glad that everything has gone well, happy to see you and Johan who can undertake this adventure together, in a new home, I’m very happy to hear this news… really a dream for me too.

  Many thanks to Nadia Cannizzaro, for your time to subtitle the video in Spanish, for those of us who do not speak English, thank you very much.

  Now, with respect to your lucid dream experience, it is very normal, too normal, it is not really strange, I do not want to enter names or technicalities, but the important thing is that you “realize” at the moment, “awaken lucidly” “internally…

  take it with the greatest naturalness, “very important”, not identify or fascinate, because consciousness will go back to sleep, losing the lucidity, learn the memory of yourself…

  You can do small experiments to wake up, and try to make the experience in a conscious and lasting way, observe your environment, walk, if you take a little hop, check that you float, even talking to animals, or people, the language does not exist there…

  I hope you have a good day tomorrow.
  A big hug to you and Johan.
  fernando

  Reply
 35. Gunilla T

  Åh vilken lycka!
  Förstår att du/ni haft en stark anspänning och en lång väntan men vilken glädje och att du blev ”bönhörd” till sist!

  Ett stort lycka till nu med nya huset, ser mkt fram att få följa er resa…….
  All kärlek till er ❤️❤️?

  Reply
 36. Don Mussell, Kilauea, Hawai`i

  I found my way to your blog from your videos on Kulning. Remarkable and courageous! As I look at your life from the other side of the planet, it gives me hope that humans like yourselves will change the world in ways I have tried to do my entire life. One step at a time. Best wishes for all that you dream!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.