Ett steg framåt

Det har hänt något fantastiskt här i Grundtjärn. Vi har fått tillgång till bra mobiltäckning och snabbt internet! 4G till och med! I somras upptäckte vi plötsligt en telefonmast på en höjd en bit bort i skogen som vi aldrig sett förut. Vi åkte dit för att titta en tidig vårkväll, men då var den fortfarande under uppbyggnad. Nyfikna som vi Grundtjärnsbor var läste vi en text på en låda där det stod “Mastmaterial Grundtjärn, Tele2-Telenor“. Jag vågade inte riktigt tro att det var sant. Höll dom verkligen på att bygga en mast så vi skulle få telefontäckning? Och kanske till och med internet? Jajamen! I augusti var masten klar och plötsligt hade vi tillgång till 4g, i lilla Grundtjärn!

I fyra år har jag suttit och surfat på internet i en hastighet på 0.5 mbit/sek. Och uppladdningshastigheten ska vi inte ens tala om. Att ladda upp några bilder på bloggen tog mig ofta MINST en halvtimma. Och skulle jag ladda upp en videoblogg var jag tvungen att göra det över natten. “Varför laddar du aldrig upp dina videor i bra kvalitet?” fick jag ofta som fråga. Svar: Därför att om jag laddade upp dem i HD skulle det ta 45 år, 27 dygn och 18 minuter. Och skulle jag skicka stora filer, som t.ex stora bilder till företag eller tidningar så kunde de ta en hel dag innan alla var uppladdade.
Med andra ord, att driva en blogg i Grundtjärn har av och till varit riktigt frustrerande och tidskrävande.

Jag har ändå vant mig vid att inte kunna titta på Youtube, filmer osv. Det laddar alldeles för mycket och slutar oftast i att man blir irriterad. En stor del av internet har jag liksom inte kunnat utnyttja alls.

Och telefontäckningen här har varit ännu värre. Jag har en plats i mitt hus där jag har täckning, om det inte regnar eller är väldigt mulet så klart. I köksfönstret. Fett-avtryck från min näsa och panna täcker nästan hela mitt köksfönster för det mesta. Det räcker nämligen inte att stå VID fönstret. Man måste trycka sig upp mot fönstret. Att stå där och snacka i telefon gör att jag helst inte pratar i telefon överhuvudtaget. Riktigt viktiga samtal måste jag alltid ta ute på ängen. Då går jag där med telefonen i skyn för att leta upp en bra plats där det i alla fall är “en plupp av fem”, om ni förstår.
Att jag är svår att nå har blivit en del av min personlighet. Man ringer inte mig om man vill nå mig. Så är det bara.

Men så hände ju det som jag aldrig vågade tro skulle hända. En mast sattes upp här i skogen och nu har vi tillgång till snabbt internet och telefontäckning. Det var på tiden!
I början av oktober skaffade jag den nya tele2-routern. Jag köpte så jag har hastigheten 20 mbit/sekund, och 30 GB surfmängd i månaden. Kunde tyvärr inte fixa bra telefontäckning än då jag har Telia (som var det enda som funkade innan masten sattes upp) och är bunden i ett år till innan jag kan byta till Tele 2. Men det är bara att hålla ut.

Men ÅHH! Ni anar inte känslan när jag satte igång mitt nya internet och plötsligt fick uppleva internet i en helt ny dimension. De senaste två veckorna har det varit alldeles underbart att vara ute på nätet. Att blogga går superfort! En bild laddas upp på en sekund istället för flera minuter. Jag kan ladda upp videobloggar på några minuter och titta på Youtube, serier och ja ALLT. Det har verkligen varit så underbart fantastiskt.

Nu har halva månaden gått och i morse när jag skulle kolla mailen så hade jag plötsligt inget internet längre. “Du har uppnått din begränsade surfmängd. Klicka här för att köpa mer“. Haha. VA?! Förut hade jag 25 GB och hade aldrig några problem. Nu har jag 30 GB i månaden och bara efter halva månaden har jag gjort slut på det.

Snacka om att jag vant mig fort att kunna använda mer av internet. Jag har tittat på serier varje kväll innan jag lägger mig. Det är supermysigt ju! Jag har ju ingen TV men plötsligt fick jag lite TV-känsla hemma. Somna till en film eller surfa runt på Youtube. Det rann iväg fort tyvärr. Nu har jag inget internet hemma resten av månaden, om jag inte lägger till några GB. Jag får skylla mig själv som slösat så. Men, jag ångrar ingenting 😉 Jag har verkligen utnyttjat det på bästa sätt!
Sitter hos mamma just nu och lånar hennes internet. Det går ju det med, men snacka om att man är beroende av internet. Känns så tydligt att något fattas hemma nu. Kommer antagligen fylla på med några GB så jag i alla fall kan kolla mailen och skriva blogginlägg hemifrån.

Tänk vad fort man vänjer sig med bekvämligheter!

100802

27 Kommentarer på “Ett steg framåt

 1. Tomas

  Grattis! Lyckost. Jag har Net1 och det funkar ok. Men att ladda upp video tar halva kvällen. Mina 30GB tar slut för snabbt om jag kollar tv eller film. När jag bodde i civilisationen surfade jag 10 gånger snabbare till en fjärdedel av dagens kostnad.

  Reply
 2. Johannes

  Ja visst är man galet internetberoende. Och mobilt bredband är dyrt om man kollar mycket på tv/film online – 30 GB går på ett kick och sedan får man snällt köpa extra om man vill ha underhållning andra halvan av månaden. Hade jag vetat hur mycket jag surfar skulle jag köpt ett bredband med 60 GB i stället och tjänat på det. Men ska nog skaffa fast surf som finns i husen här (betongområden i Göteborg har enstaka fördelar). Då blir det fri surf, ett fenomen jag inte kände till förrän nyligen.

  Reply
 3. :D

  Ja nu kommer tiden inte räcka till heller Ska bara kolla en sak 😉
  Minsta lilla bild/animering m.m på en hemsida plockar Megabyte data av din pott.

  Reply
 4. Jojje

  Det är nice!
  Nu har vi 4G ute vid stugan, ute i värmlands mysiga skog. Funkar rätt bra, det dippar lite när man är inne i stugan. Men den är grovtimrad och har tak av plåt. Funderar på att leda in signalen med en riktantenn eller så, koppla till nån liten router. Nu har jag en ipad med inbyggt 4G-modem.

  Stängdes ditt internet av helt? Brukar ju bara sänkas till 0,2 mbit när man överskridit datamängden.

  Reply
 5. Elin B

  Jag har samma abonnemang hos Tele2 som du. På sidan som visas när surfen är slut och man erbjuds att köpa mer kan man även välja alternativet “fortsätta surfa med låg hastighet” eller vad det nu står. Man får gå på länken och ange sitt kundnummer eller personnummer och efter det kan man i alla fall använda nätet hjälpligt utan att det kostar mer! Om man inte gör något kan man inte surfa alls som du märkt. Prova det! Kram

  Reply
 6. TE

  Det här var en rolig beskrivning av internet och hur fort man vänjer sig med det nya och blir sen förvånad över att surfen tog slut. Här har det varit strul med 4G vilket medfört att det blivit för hög belastning på 3G så samtalen bryts eller att internet inte funkar. 4G ska tydligen inte vara lika känslig som 3G vid högre belastning men det ska ju fungera åxå. Jag trodde att allehanda stod för ditt internet men det verkar inte vara så. Du ser ut att ha det mysigt och det är ändå det bästa nu.

  Reply
 7. gammelmor utanför Paris

  Har ocksâ bönat och bett….och nu funkar det ? Äntligen ! är där om en vecka !
  kram

  Reply
 8. Bloggläserskan

  Haha men åh! Vilket underbart inlägg om hur beroende man kan bli av internet. Men är det inte på ett sätt skönt att slippa bli matad med media och att inte kunna nås? Lugnt o tyst o att lättare kunna varva ned. Det skulle nog jag tycka ibland (men tyvärr får man ju abstinens…) 😉

  Reply
 9. Magnus

  Skönt att det går lite snabbare när du uppdaterar bloggen med dina underbara bilder och filmer. Att du sen har en begränsad mängd GB är ju en nackdel men du lär dig nog snart hur mycket och vad du kan surfa på så att din pott ändå räcker.
  En tanke när det gäller din mobil. Skaffa ett kontantkort som du kan använda när du behöver ringa något viktigt samtal (så du slipper platta till näsan eller springa ut på ängen) tills dess din bindningstid går ut. Och vem vet, när den går ut kanske du har flera operatörer att välja på.
  Kram!

  Reply
 10. Tomas Johansson

  Politikernas prat om att alla i Sverige har rätt till ett fungerande internet har bara varit tomt prat i tiotals år. Stora delar av glesbygden har samma problem Jonna oavsett om de försöker driva företag från hemmet eller bara vill ha samma internet liv som stadsborna.
  0.5 mbit/sek är inte ett fungerande internet idag 2014 och var det inte ens för tio år sedan.

  Vi borde kunna kräva ett fungerande internet till alla, på riktigt.

  Reply
 11. Ida

  Måste kännas jätteskönt! 🙂
  Jag blir bara lite orolig över vad all den här strålningen gör med oss. Som storstadsbo finns de där stolparna överallt, även på bostadshus och skolor fastän det är olagligt enligt EU.. 🙁

  Reply
  • TE.

   ja. Jag förstår dig. Att ha en sån där låda mitt emot lägenheten, då har jag flyttat. Men det är viktigare att ha en handsfree. Mikrovågor gör så att det blir hål i väggarna på blodkärlen.

   Reply
 12. Anita

  Grattis Jonna! Vi på andra sidan Storsjön väntar också ivrigt på att alla markförhandlingar ska bli klara så Tele2/Telenot kan börja sända från den nya 4G masten i Jansjö. 🙂 Men att byta operatör på mobilen är nog inte så klokt. Det är bara Telia som ger den bästa täckningen i Norrland, trots allt, trots att täckningen i Omsjö är urusel.

  Reply
 13. Kamomilla

  du kan nog försöka säga upp telefonabonnemanget tycker jag! Vi har fått två abonnemang upphävda pga dålig hörbarhet då vi faktiskt kunnat bevisa att samtalen går av regelbundet. Stå på dig och se om det går- konsumentskyddet kanske kan hjälpa dig också. Om du inte får vad de lovar så finns det skäl att upphäva.
  Hos oss gjorde de så att när jag klagade så testade de linjen. Vi provparatade och de skerv upp alla exakta klockslag det gick av. Borde vara rätt så enkelt för dig om de inte ens kan nå dig annat än vid köksfönstret…

  Jag brukar säga att det är lustigt att man på 60 talet kunde ringa från månen och nu kan man fjärrstyra rymdbilar på mars, men inte ringa till glesbygden…

  Reply
 14. Catlover

  Som totalt internetberoende förstår jag din känsla totalt! Att kunna kolla på SVT play eller Youtube utan att se “buffrar” i tid och otid är underbart.
  Jag körde tidigare med ADSL men eftersom jag bor på landet och långt från telestationen kunde jag bara få 2 Mbit/s vilket med dagens mått mätt är på tok för klent.
  Sedan gick jag över till 3G och senare till 4G. Tecknade abonnemang hos Telenor och fick ett som jag tyckt då dyrt abonnemang men med obegränsad surf (vilket senare visade sig vara 200 GB/månad). Det abonnemanget (som inte går att nyteckna längre) kommer jag att behålla det kan jag lova även om jag aldrig varit över 60 GB per månad i förbrukning. Idag får du ge lika mycket (t.o.m. lite mer) för 30 GB hos Tele2. Det är den enda nackdelen som dykt upp under senaste året d.v.s. priserna har gått upp och det rejält. Givetvis en följd av att det är många som valt mobilt bredband och belastningen på näten har blivit (för) stor. Fast om du jämför med vad du betalat hos Net1 tror jag säkert du tycker ditt nya val är minst sagt prisvärt! 🙂
  Njuuut nu ordentligt av känslan av att kunna använda internet på det sätt som det är tänkt! Snabbt, smidigt, bekvämt och inte minst KUL!!

  Reply
 15. Sandra

  Ja, 30 GB går snabbt! 😉 Youtube och nerladdningar är bovarna, fast jag förstår att det måste vara skönt att glo på nåt när man inte har TV, det är som en trygghet när man inte orkar göra något annat. ^^

  Reply
 16. Emma

  Vad roligt. Tänk vilken skillnad ifrån uppladdningstid på 45 år. En helt ny värld öppnar sig när man har bra uppkoppling. Och mer plats för underbara bilder ifrån Norrland.

  Reply
 17. Angelica

  Åh vad kul! 🙂 Kan inte ens föreställa mig att surfa med så långsamt internet som du hade förut. Tyvärr är det ju en sådan sak som gör att somliga skippar att bo på landet.

  Reply
 18. danne

  Åkte runt i krokarna där i jobbet och letade förgäves mottagning till både mobilen och datorn, men utan att lyckas. Telia säger dock att deras nät täcker 95% av Sverige, dock har de nog missat att Sverige är ganska avlångt och slutar inte norr om dalälven.

  Reply
 19. Thomas

  Schysst tittar själv mycket på film och serier över nätet. Ni får försöka få en fiber till byn. Vi väntar på att fibern ska kopplas till oss och då blir det väldigt snabbt.

  Reply
 20. Henry

  Grattis Jonna! 🙂
  I can remember,when we only had the “www-Internet” = “wait,wait,wait” *LOL* 😉
  Now we have a flatrate up to 1,6MBit/s through the 2 thin Copperwires of the Telefon.
  Not much, but better than before,here in the countryside.
  I admire you, driving your blogg in the past, which you described!! *admiration*
  Tack igen du delar din live och your vackra bilder med oss! 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.