Every ending is a new beginning

Hej på er allihopa!

Först och främst vill jag säga GOTT NYTT ÅR!  Även om det blev några dagar försent.
Jag hoppas att ni hade en jättebra nyårsafton, och att ni fått en skön start på det nya året.

Det är den 2 januari idag och det känns lite overkligt att 2019 är här nu. Ett nytt år. Äntligen!
Ja, jag brukar inte direkt längta efter ett nytt år. Men i år så kändes det så speciellt. Det känns så efterlängtat.
Antagligen för att 2018 verkligen var ett händelserikt och väldigt tungt år. Väldigt starka toppar och dalar.
Mycket pusslande, väldigt mycket jobb och…ja, väldigt mycket av allt.
Samtidigt som 2018 kom med så mycket fantastiska möjligheter och förändringar som kommer visa sig mer nu under detta året.
Det är nog därför jag ser fram emot det så mycket. Att liksom vända blad nu, ta nya friska tag och se till att lösa saker och ting och komma i land. På riktigt.

Och det är nog första gången någonsin som ett nytt år verkligen känns som ett helt nytt vitt blad. Det är så mycket nytt som kommer hända detta året, och så mycket som vi ännu inte vet.
Det är läskigt på ett sätt. Men också väldigt spännande. Jag vågar nog säga att 2019 kommer bli det mest händelserika året på länge.
Anledningen till att mitt nyårs-inlägg kom lite sent var för att jag och Johan åkte iväg på en liten minisemester till Marsfjällen! Och jag tog inte ens med mig datorn. Jag ville verkligen stänga av allt och bara ta det riktigt lugnt och njuta av ledigheten. Och wow, vi hade tre underbara dagar i Saxnäs. Vi kunde inte tänka oss ett bättre sätt att avsluta året på.

Det kommer snart en videoblogg där jag visar lite mer, men här kommer några bilder så länge!
Vi hade egentligen bokat upp oss för något annat under nyår, men när vi såg att vårt favoritställe Marsfjäll Mountain Lodge i Saxnäs hade öppet under nyår med hotellrum, nyårsmiddag och trubadur så kändes det så rätt. Det fanns liksom ingen återvändo. Vi insåg att det skulle vara så otroligt skönt att lyxa till det lite. Bara få komma bort helt och hållet från jobbet och vardagen. Och Saxnäs är ju ett ställe vi båda älskar. Vi har ju till och med stuga där nu! (som just nu är kallställd under vintern) Så vi bokade om planerna och for hit istället.
Och det var det bästa vi gjort.

Det var något otroligt lockande med tanken på att få börja årets allra första dag med ett djupt andetag av friska fjällvindar.
Jag har ju varit här ett antal gånger nu efter att jag lärde känna ägaren Ingela för tre år sedan när jag var här uppe i Marsfjällen för att fota kampanjbilder åt Hyundai. Ni trogna följare kanske minns det? Det var min mammas arbetskamrat Mariana som tipsade om detta stället och sedan dess har det verkligen känts som ett “andra hem” när jag kommer upp till Saxnäs. Spelar ingen roll om jag kommit hit i den absoluta lågsäsongen när nästan ingenting är öppet. Här har jag alltid fått plats. Det har varit en trygg, varm punkt varje gång jag varit ute på fjälläventyr med olika film och fotoprojekt. Det betyder så mycket.
Vill verkligen rikta ett varmt tack till Ingela och Wesslan som är ägarna till världens mysigaste fjällhotell, och till alla underbara medarbetare! ♥ Ni gör det så BRA!
Jag och Johan, redo för nyårsfirande!
På kvällen åt vi trerätters middag i lodgen och spenderade sedan resten av kvällen uppe på “Puben” med trubadur-musik och massor av härliga människor som vi lärde känna. Det var så jädrans mysigt och roligt. Har inte haft så roligt på länge. Det blev nästan för roligt. Inte förrän 4 på morgonen kom vi tillbaks till hotellrummet haha. Men är det nyår så är det!
Dagen efter nyår var det lite motigt att kliva upp ur sängen efter bara några timmars sömn. Men vi piggnade till när vi fick en riktigt rolig guidad tur av Wesslan. Han visade oss runt i Saxnäs med omnejd och vi fick lära oss en hel del om området. Bland annat visade han oss några av sina smultronställen och vart man kan hitta riktigt urgammal skog.
Trots att vi varit här många gånger så är det SÅ mycket man inte vetat om. Det var hur kul som helst!
Vi kom ju till Saxnäs dagen innan nyår så vi skulle få lite extra tid där. Vi åkte riktigt tidigt på morgonen så vi skulle hinna dit medans det var dagsljus. Bland annat så besökte vi för första gången det otroligt vackra stället Fatmomakke, samernas kyrkstad, som varit en mötesplats i flera hundratals år. Otroligt mäktigt att få besöka denna vackra plats.
Det var så obeskrivligt vackert här. Och en speciell känsla i luften. Det kändes verkligen att man var på en väldigt betydelsefull plats. En slags vördnad inför den otroliga historia som denna plats har.
Vill ni läsa mer om Fatmomakke så kan ni göra det HÄR. Hoppas ni får chans att besöka denna plats om ni inte redan gjort det.
Men jag vet att många av er läsare har varit här, eftersom så många tipsat mig om att besöka Fatmomakke. Är så glad att jag äntligen fick se det i verkligheten!
Midsommarstången stod fortfarande kvar. Till sommaren vore det fantastiskt roligt att komma hit och se allting i grönska. Kanske fira midsommar här?
Det är något med Marsfjällen som berör mig i hjärtat. Dessa vyer är som musik för själen. Det ger mig inspiration och livskraft.
Har aldrig förr varit här mitt i vintern, men det är verkligen lika magiskt oavsett årstid.
Avslutar med en bild från en plats som kom att betyda lite extra mycket för oss. Och isen sjöng den här kvällen. Det var så mäktigt att känna isen vibrera under våra fötter. Jag trodde isen hade slutat sjunga för längesedan, men här i Kultsjön så tror jag att isen sjunger hela vintern, eftersom den fortsätter växa och ständigt rör sig. Jag önskar så att jag hade haft med mig min ljudutrustning så att jag kunnat spela in ljuden.
Men, det blir fler chanser!

Från djupet av mitt hjärta, TACK kära följare för det här året. För alla era värmande ord, för era fantastiska tips, för era roliga och insiktsfulla perspektiv och för att ni tar er tid att läsa och skriva.
Och tack för er tålmodighet under de sista månader av året när jag haft mindre tid för bloggen. Jag ser fram emot ett nytt år nu, där det till slut kommer finnas mer tid igen för det som jag verkligen vill göra.
Jag tror 2019 blir ett riktigt, riktigt bra år. Vad tror ni?

Jag önskar er alla ett underbart år!! ♥
KRAMAR!

72 Kommentarer på “Every ending is a new beginning

 1. Berndt Johansspn

  Härligt skrivet och med suveräna bilder som vanligt. Ni får ha ett gott nytt o var rädd om er.

  Reply
 2. Jose

  Having lived in California for 20 years and now back in the northeast USA, I must learn to adopt your incredible outlook about winter. As a photographer, I appreciate your work and drone videos. Your talent is as stunning as you. Happy New Year!

  Reply
 3. Vinay

  The place looks amazing . The more I see your work the more I’m yearning for landscapes of Sweden ??. Thanks for sharing . This year is gonna be a great one for you oh great soul ?? .

  Reply
 4. Valentina Jardim

  Happy New Year! 2019 will be awesome, i trust! I am so excited to see what the futur will bring! Sending you and Johan my love and appreciation.?

  Reply
 5. Anita på andra sidan sjön

  Ett riktigt Gott nytt år önskar jag er! Marsfjällen med omnejd är verkligen en pärla. Vi var där senast i somras. Vi hörs o ses! Kram!

  Reply
 6. Anita Louise Crane

  I love all that you share with us. So many beautiful photos and experiences. I wish to do something like this. I am a new widow. Wondering what to do with my life now. I am a photographer and love to create digital art, paint and sew. I have been published many times, but nothing so wonderful as you have done Jonna. You continue to inspire me to look at my little life and find beauty in all things. Even the cold. We are 10 below these past nights. Storms coming so it will warm up. I live in a small town with three ski resorts, lots of guests visiting and much traffic now. Many blessings and a joyous and peaceful New Year – Anita (photographbyneets.com) in Park City, Utah.

  Reply
  • Tanja Keller

   It sounds like you have so many things to do and enjoy Anita! I wish you a wonderful New year and I know you will create a lot of art in this year and many to come. Much love to you! We are so lucky to have Jonna to inspire us! Hugs your way!

   Reply
 7. Birgitta

  Gott Nytt År till dig o Johan! så härligt att ni åkte upp till Marsfjäll och fick njuta av en skön nyårshelg. fina bilder från Fatmomakke i vinterskrud, har själv bara varit där sommartid. Vilken underbar plats. Tack för fina bilder och jättefint att ni tar er tid att koppla av! ha en fin fortsättning på vintern!

  Reply
 8. Lena Buhr

  Härliga Jonna & Johan! Ni fick en fin vistelse där i Saxnäs – underbart! Å er resa dit, får bli vårt mål detta år. Det låter som en väldigt magisk, speciell plats 🙂 och vi bara måste se och uppleva den. Härliga tid, ljuva nya tider – önskar er allt gott detta nya nådens år. Måtte Äring & Frid följa er alla, under alla dagar! Tack för att ni finns, era turturduvor!! You rock and inspire! Love from Skokloster! 🙂

  Reply
 9. Larsson

  Fortsatt gott nytt år!
  Allt du skriver om verkar vara så härligt och fint. Jag tror faktiskt jag ska ta och boka upp mig däruppe ngt under 2019.

  Reply
 10. Tanja Keller

  Happy New Year to both of you! The pictures are as usual so pretty! I can not wait to hear your voice and learn more about that place and you both! We went over Christmas to Iowa for the first time visiting friends. I thought about you when I was standing on the big lake on the Ice. Sadly I didn’t hear the ice sing. Back in south Carolina I’m now curious what this year will bring. I opened a Etsy store (my store name is tkEyecatcher if you like to swing by). I quit my job to follow my dreams. SO much more work to do. But 2019 is the year of the pig and it is my sign. Jonna you really inspire me and I know I had to find you to follow my own dreams! Please keep doing what you are doing you are such a wonderful person and artist! I think it doesn’t matter what you do it will be wonderful! The same for Johann… he is such a wonderful Goldsmith! His work is so nice and clean. And I’m so amazed how he is doing it. I’m a German Goldsmith now for 30 years and would love to meet with him and talk. Take good care of both of you and I wish you the very best for 2019! It will be a great year with so many new opportunities! Much love to both of you and of course to Nanuk and your cats. 🙂

  Reply
 11. Sofía

  Happy New Year dear Jonna!! Feliz año nuevo querida Jonna!! (in Spanish ;))
  Really happy to read that you both have been able to disconect during these days at that cozy hotel in the middle of your beloved mountains to recover, reconect and most of all live the present feeling happy.
  It is the most wonderful way to start this new year.
  Don´t apologize for this year and your sense of not blogging! We are all humans and sometimes we feel more inspired than others and it´s totally okay! Quality is more importan than quantity! And your quality is for sure! I wait for your posts the same way 🙂
  The most important things in life are health and the people around us, and I hope and think you have them both! So enjoy it, we are here to watch it and feel inspired by you sweet angel
  Blessings for the New Year arrived. Hugs <3

  Reply
 12. Jan Olofsson

  Så fint att läsa om ert nyår och er vistelse i Saxnäs och Fatmomakke! Har så många minnen från besök där. Har du provat att få vara på Ricklundska gården som kulturarbetare på stipendium? Bästa lyckönskningar för det kommande året!
  Jan Olofsson

  Reply
 13. Pascale

  Great for you to nurture your soul away from technological devices! ??❤️
  HAPPY NEW YEAR!
  It seems that 2018 was a difficult year for many as so many people were eager to turn the page on 2018 which was under the master number 11, and yet…
  “The 11 symbolizes the potential to push the limitations of the human experience into the stratosphere of the highest spiritual perception; the link between the mortal and the immortal; between man and spirit; between darkness and light; ignorance and enlightenment. This is the ultimate symbolic power of the 11.”

  Reply
 14. Mary Ann willoughby

  Happy New Year to you both and your families. I am thrilled to see that your life continues to awaken and breathe in fresh air and inspiration after the sad and hard news from the last blog. Yes, I agree that 2019 is filled with promise and change and good things coming. I look forward to hearing more as the year unfolds!

  Reply
 15. larsleksing

  Härliga bilder och bra skrivit som vanligt jag tror att 2019 blir givande och bra, du mår säkert bara bra av att vara lite off. GOTT NYTT ÅR.

  Reply
 16. Floki

  Grow, prosper and enjoy every moment of your life in this year. From the bottom of my heart I ask all the Gods to bless you in your endeavours. Thank you. ?

  Reply
 17. Nanni

  Happy new year! I’m glad a new year begins too, I have the feeling that we can start something good and positive for us and people we love…
  The place you went to looks so amazing, fresh and unic!
  I wish you the best and I thank you for everything, you helped me so much!
  Thank you Jonna 🙂

  Reply
 18. Woo Mun Kong

  Happy New Year to the both of you from Malaysia where we are all green and humid all year round. We also have some ancient forest here if one day you come visiting. Ours are the equatorial rainforest which may be as ancient and old as the beautiful forests where you live. We do not have snow and ice and your beautiful four seasons, we can be hot and humid or hot and dry, but when the monsoon rains comes we sometimes flood.

  Reply
 19. Dixi Wonderland

  Själv startar jag det nya året med att vara sjuk 🙁 Min sambo blev sjuk kort efter Julafton och på Nyår hade han smittat mig. Vill inget annat än att börja jobba men detta året har jag lovat mig själv att sätta hälsan först så arbetet får helt enkelt vänta tills jag är helt frisk. Gott Nytt År Jonna <3

  Reply
 20. Pat Ali

  Wow, I’m so happy that you both got to visit the place you love…maybe a new adventure in 2019 will include moving there! Be blessed my friends!

  Reply
 21. C

  Så välförtjänt att åka iväg några dagar till detta underbara ställa och byta miljö!!
  Så bra att du lämnade datorn och bloggen hemma! Härligt att få ta del av dina fina bilder från Sverige!
  Sverige är fantastiskt! Jag har sagt det förr och säger det igen du är den bäste ambassadören för vårt land!
  Kram!

  Reply
 22. Birgitta Steggo

  God fortsättning, så inspirerande och facsinerande att läsa din blogg. Marsfjället. Fatmomakk är helt magiskt.
  <3

  Reply
 23. Christiane

  how beautiful the snow is in that lovely setting, Jonna!

  Happy New Year to you too. Wishing you all good things for the coming year.

  Reply
 24. Dana

  Happy New Year Jonna! 🙂 All the best for the 2019!
  Love your photos,blog,vlog and everything you do! You are my inspiration!

  Reply
 25. Danielle Silva

  You have summed up 2018 perfectly. It really did lay the ground work for many changes in my life too. I am so happy you both took the time for a little break, the photos are lovely. I eagerly look forward to your next vlog Jonna.

  Reply
 26. Douglas Yap

  Your picture’s are what dreams are made of. I could stare at them for hours and get lost in their beauty. Thank you

  Reply
 27. lea

  happy new year snow angel…. Im lhei… as i. looked into your pictures i am so amazed… to see how you free yourself in stiffness of responsibilities by doing and making your dreams happened…. and being with the man you loved…. you are inspirations i hope that i could find my passions like you….. take care and be happy…. live your life to the fullest..

  Reply
 28. Helga

  Hello Jonna … greetings from British Columbia, Canada. I hope you have a wonderful 2019 filled with peace, love, and joy. Your pictures – along with your videos are spectacular. Thank you for sharing pieces of your life. Happy New Year !

  Reply
 29. Magnus

  God fortsättning! Själv kom jag hem för en stund sedan efter att ha genomfört den första arbetsdagen på det här nya året. Jag överlevde men det måste till en förändring på arbetsfronten inom den närmsta framtiden. Kroppen säger helt enkelt ifrån nu. Men nu är det dags att göra katten sällskap i sängen!
  Stor kram!

  Reply
 30. Brian

  Everybody needs to get away don’t they?even Artsy Kulning Ladies and Jewelry makers need a break 🙂 hard as it is sometimes separating yourself from the things you love realigns your focus,when i don’t see colors like they should be i know im in trouble,when vibrant and beautiful turns grey and dark that’s when i need a break 🙂 Happy New year.

  Reply
 31. Peter lapira

  Happy New year to u and Johan,All of my family call u the Ice Princess.Thank you for sharing your life with us we are grateful .God Bless you and yours.P.S. I have a accordion repair business in Florida USA if u ever need accordion repair .www.aceaccordionrepair.com.

  Reply
 32. Carrie Ann Nash

  I love your blog, your musings and your photos. Your place in the world is much like mine here in the area around Fairbanks, Alaska. It is very beautiful and I think we can all see how much you love it through your lens and your observations! Thank you for sharing all of this!

  Reply
 33. Lars 8463

  Gomorgon bladvändare!
  Om jag får, följer jag dig gärna
  när du fyller 2019 års sidor!
  Få skriva några små små
  kommentarer i marginalen.
  Som årets första.

  Bilden, där du sitter med din
  hjärtelåga!
  Det är första gången, enligt bilden
  som jag ser “KRAMved” brinna
  i öppenspisen. Borde bli extra extra
  varmt och mysigt!

  Och bilden där din själ står,
  lyssnar på Marsfjällets vymusik.
  En känsla sprider sig i din kropp
  som gör den så lätt
  så den borde ge utslag på vågen.
  Iallafall känns det så i min
  när jag har rätt vy i synlurarna.

  Och jag känner mig fnissig, GLAD
  för en favorit jag har sett ❤
  1:13 – 1:24 av din “Hyundai” vlog
  Såg en annans vlog i förrgår.
  Så nu är jag nyfiken, var sitter du?
  När du läser det här? ? ❤

  Till dig, er och alla
  KRAMAR

  Reply
 34. Hans

  Hej Jonna, Hej Johan,

  i´m very glad about that you and Johan could use the days between the years to spend some time together. Only the time that we take for us is the time that gives us something back.

  My cousin, his wife and me had spend together the last days at his little cottage in the mountains. I have discovered new amazing music for me (f. e. Agnes Obel … i didn´t know her till now and i´m totally overwhelmed) and many other funny things happened (f. e. i saw Jonna in Linda´s vlog; i like how you all stick together up there). Now i´m out of my little christmas bubble and back in my little-town routine. But my battery packs are full ?

  Don´t want to miss to say: Gott nytt år! Hopefully all your wishes and hopes will come true. You said that 2019 will become the most eventful year for a long time (i hope i understood it right). Well, even though i read your blog just for a short time, i think there are already eventful years behind you. I´m curious about what will come.

  For the end i would like to thank you, Jonna, for still finding enough time and power to write such a touching blog despite all the stress that you definitely have. BTW, i like the new background image.

  Hope you all had some cozy and relaxed christmas days and a happy new year!

  Reply
 35. Louise Olsson

  Har läst och följt din videoblogg lite! Så inspirerande och vackra bilder.

  Jag önskar att alla i Sverige kunde läsa din blogg och bli inspirerade. Bli Inspirerade till att följa sina drömmar och framförallt börja längta till naturen, bevara den och uppskatta den! Du för väldigt bra fram det budskapet.

  Reply
 36. Anonym

  Gott nytt år till er! Hoppas det nya året blir riktigt bra nu! Jag som är helt vintergalen och skulle kunna ha vinter året om älskar dessa fina Marsfjällsbilder! Mer än sommarbilderna! Min underbara älskade isfrusna frostiga värld!!

  Reply
 37. Gunilla

  God fortsättning!
  Så förståndigt att åka iväg utan datorn och beta njuta av allt vackert!
  Låter som ni verkligen fick underbara dagar på stället ni älskar.
  Nu ser vi fram emot ett friskt och bra 2019!

  Varma kramar ??

  Reply
 38. Tove Arvling

  Vackra människa!
  Jag blir så glad när jag läser din blogg och tittar på din vlogg. Jag blir så glad därför att du hela tiden fokuserar på det goda och fina som hela tiden finns där. I det så hjälper du oss alla, du höjer energin och du speglar det som redan finns i oss men som vi ofta glömmer bort.
  Jag blir inspirerad och jag ser möjligheter. Det är allt jag önskar.
  Du är en ängel här på jorden som visar oss allt det vi redan är och har .
  Jag vill bara tacka dig och din man för dem ni är och för det som ni delar. Tack tack tack!
  Med stor kärlek och tacksamhet.

  Reply
 39. Marit Lydia Klefstad

  Riktig godt nytt år til deg og Johan! Nydelige bilder av vakker natur.
  Jeg har begynt å male igjen pga deg. Virkelig flotte bilder du lager.
  Jeg bor i Skaun i Norge. Om du har behov for urtemedisin av noe slag, så lager jeg dette av urter jeg samler selv.
  Klem fra Marit Lydia
  Du finner meg som Marits Hus på FB og marits_hus på insta

  Reply
 40. Brigit

  We find that leaving our computers behind now and then and taking a break somewhere special is important for our mental health as well! What beautiful photos you take! They make me miss Minnesota and its beauty in winter. You are the BEST spokesperson for travelling to Sweden, Jonna!
  Makes me want to come there!

  Reply
 41. Sandra Junhammar

  Gott nytt år fina Jonna! ? Känner också på mig att 2019 kommer att bli ett bra och händelserikt år.
  Tack för allt magiskt du delar med dig av! Önskar dig allt gott. KRAM

  Reply
 42. Runar

  Hej,
  Så fina bilder och härlig läsning. Jag har åkt runt med motorcykel på vildmarksvägen och förbi Saxnäs. Förstår precis din känsla för orten. Fast jag inte har någon koppling överhuvudtaget till denna del av Sverige, så känner jag mig hemma där på något sätt. Svårt att förklara, men så känns det. Ser ofta på dom bilder jag tagit och plockat ihop några bilder till en film att se på under vintern. Längtan blir då ännu större.
  Ha det så himla bra och önskar Er ett underbart 2019 !

  Reply
 43. fernando

  Hola Jonna, solo wow!!…
  hermosos lugares en los que ha estado, y un placer verlos a ambos, a usted y a Johan juntos para recibir el nuevo año 2019…
  todo lo mejor para ti.

  un abrazo cálido.
  Fernando

  Reply
 44. fernando

  Hello Jonna, just wow!!…
  beautiful places where you’ve been, and nice to see you both, you and Johan together to receive the new year 2019…
  all the best for you.

  a warm hug.
  Fernando.
  (A thousand apologies, the emotion made me write and post in Spanish, ha ha ha …)

  Reply
 45. Jennifer

  Jag önskar er verkligen ett riktigt, riktigt Gott Nytt År! Jag hoppas allting får falla på plats och bli under kontroll, så ni får utrymme att leva så som ni verkligen vill och mår bra av. Lite i taget. ??
  Själv ser jag också mycket fram emot att starta ett nytt år med mitt lilla företag, lägga om prioriteringarna helt, ha LUST som ledord och ta nya tag! ?

  Reply
 46. Emily

  Merry Christmas, GodJul, Happy New Year!

  Thank you for your beautiful and uplifting videos and blogs. I follow you from Utah, United States.

  You talk about the singing ice and I had to experience this for myself. Lakes freeze here too in the northern mountains of Utah, I got there at sunrise and heard the singing for the first time. 🙂 Oh my gosh it was beautiful!!!!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.