Hjälp mig organisera!

Ibland när det blir alldeles för mycket runt om mig så får jag svårt att fokusera. Ni som följt min blogg länge har nog kunnat lista ut att jag inte är en särskilt organiserad och planerande person. Tvärtom om så blir det lätt kaos i mitt liv och i mitt huvud.

När det där kaoset uppstår och jag har så mycket att göra att jag inte vet vad jag ska börja, så brukar jag ibland bara göra något helt annat istället. För att jag inte klarar av det. För att det känns som i vilken ände jag än börjar i så blir något annat lidande. Att bara strunta i allt är ju absolut den sämsta lösningen på det hela. Men jag känner mig själv vid det här laget och vet att jag har en tendens att göra just så.

Idag är en sådan dag då jag känner att jag tappat kontrollen lite. Jag har mycket att göra just nu. Jag borde sitta i verkstaden och jobba, jag behöver fota bilder,  mailinkorgen svämmar över och jag har en hel del pappersarbete jag borde sätta mig med. Och tusen andra smågrejer. Som att hämta ved. Eller bara gå ut med Nanook den stackarn. Han har inte fått mycket till långa promenader de senaste dagarna.

Så nu kom jag på mig själv att jag stod här, mitt i rummet, tittandes på min arbetsbänk. Bitandes på naglarna. Vad ska jag göra? Vad ska jag börja med? Så kom den där känslan av att bara vilja stänga av ett tag.
Men NEJ! Jag får inte göra så. När saker verkligen börjar snurra på så vill jag inte att min enorma brist på organisation och struktur ska sabba allt för mig. För det har det gjort många gånger tidigare. Nej, nu ska jag verkligen ta tag i saker och i mig själv! 

Men snälla, har ni några tips? Jag är säker på att jag har bloggläsare där ute som är bra mycket mer strukturerande än mig. Hur gör ni för att få ordning när det händer mycket på en gång? Alla tips skulle vara guld värt! För nu vill jag lära mig att hantera många bollar i luften samtidigt, en gång för alla!
033002

49 Kommentarer på “Hjälp mig organisera!

 1. Mattias

  Ta det som är mest akut först, sen när det inte går att fokusera på det så byter man till den grej man tycker är roligast för att få ihop lugnet igen och när man hittat det så går man över till det akuta igen. En liten sväng ut i friska luften kan också vara bra, bara man inte blir ute allt för länge.
  Funkar rätt bra att göra så för mig 🙂

  Reply
 2. Sofia

  Jag är inte superstrukturerad, men det är ju alltid lättare att råda andra så mitt tips är “to do-lists” att bocka av, och att bara börja någonstans.

  Reply
 3. Maya

  Åh, jag skulle rekommendera att Du kollar in (blir medlem) på antingen Pinterest och/eller StyleRoom så hittar Du massor med fiffig inspiration, ordningsidéer, DIY och styling! Jag är med på båda och får massor med tips och idéer! <3

  Reply
 4. Anna Fahlgren

  Förstår dig helt! Har samma problem många gånger. För mycket att göra och det slutar i någon slags överslagshandling – jag gör då ingenting istället!
  När jag börjar få för mycket att göra försöker jag först se till att jag får den dagliga motionen. Så mitt tips,
  Gå ut med Nanook, (jag brukar gå ut och springa med min hund). Då kan du samtidigt lägga upp plan för när du ska göra vad! OBS, ta inte med dig kameran utan bara din hjärna och hunden.
  Brukar sedan göra bort det som är lättast och går snabbast att få bort, då känns det bättre sedan när det går att stryka saker från “to-do-listan”. Sedan biter jag tag i de som tar lite längre tid.

  Lycka till!

  Reply
 5. Tråkmånsen

  Konstnärssjälen Jonna får stänga inne den lata, men charmiga bohemJonna i vedboden i dag.
  Kvar är ordningsJonna, hun bestämmer vad som MÅSTE göras.
  Sedan gör du det tills det är klart.
  Under tiden kan du kanske ha tankarna någon annan stans i bland och därmed få lite meditativ avkoppling.
  När det är klart blir du nöjdare än om du inte har genomfört detta! Detta garanteras!
  Slutligen tar du vovven på en vandring och allt blir harmoni.
  I morgon gör du likadan.
  I bland kan du tillåta dig att bryta mot ordningsmänniskan Jonnas diktatur och blir då rebellJonna.

  Reply
 6. Gabriella

  Jag brukar börja med de “minsta” och “lättaste” grejerna. Då brukar jag så småningom komma in i ett tillstånd där jag har flyt och energi och orkar ta itu med de större och jobbigare grejerna också. Sen gör jag en lista på alla grejer jag måste klara av och stryker över och bockar av – en skön känsla!

  Reply
 7. Nathalie Lindblom

  När det snurrar för mycket i mitt huvud skriver jag ner allting. En post-it eller vilket papper som helst som finns närmast. Skriver ner allt som jag behöver göra, då slipper jag ha det i huvudet i alla fall och hjärnan får andas ut. Då kan jag till att börja med tänka lite klarare (när det snurrar i min skalle och det slutar med att jag bara sitter och stirrar framför mig, då vet jag att det är dags att tömma hjärnan och få ner allt på papper så jag kan släppa tankarna kring det).

  När allt sedan finns på papper – DÅ kan jag sortera ut det mest viktiga. Hjärnan är ett blankt papper och jag ser allt framför mig som står på pappret, då blir det lite tydligare. Sedan bokar jag av vart eftersom jag gjort uppgifterna. Dels för att ha bra koll, men framför allt för att det är en sådan egoboost att kunna stryka sak för sak och verkligen se allt man åstadkommit!

  Sådana listor gör jag alltid, oavsett om det gäller jobbet eller fritiden. Annars skulle jag aldrig få saker gjorda i hektiska perioder 🙂 Lycka till!

  Reply
 8. Emma

  Jag brukar köra den här övningen, stulen ur Steven Coveys “The Seven Habits of Highly Effective People”:

  Allt du kan göra är antingen “Viktigt” eller “Oviktigt” utifrån dina värderingar. Om något är “Viktigt” eller “Oviktigt” kommer du t.ex. fram till genom att fråga dig om det här hjälper dig att uppnå dina mål. Dina mål behöver inte vara enbart prestationsrelaterade, de kan också vara sådant som “spendera mer tid i naturen” eller “ha goda familjeförhållanden”. När andra människor vill att du ska göra något avgör du hur viktigt det är utifrån hur viktig din relation med den personen är för dig.

  Allt du kan göra är också antingen “Akut” eller “Inte akut”.

  Sortera dina uppgifter utifrån det. Är något “Oviktigt” och “Inte akut” så säger du “Nej, det här skiter jag i” och sedan klappar du dig på ryggen för att du har gjort ett bra beslut. Är något “Akut” och “Viktigt” gör du det ASAP. Är något “Viktigt” men “Inte akut” (egentid och familjetid hamnar ofta här) sätter du undan tid till det men kastar dig inte på det direkt.

  Ovanpå det kör jag en hel del “Getting Things Done”-metodik. Nedskalat och förenklat innebär det att jag har en huvudlista över alla mina aktuella projekt, en lista över projekt som jag ska tag i när jag är klar med något av mina aktuella projekt, en lista över saker jag skulle kanske vilja göra en dag och en lista över saker som jag väntar på. På så sätt behöver min hjärna aldrig försöka hålla koll på allt, för det är ju antecknat. Jag behöver aldrig gå och undra eller fundera, det står i listan.

  Sedan, utifrån det, gör jag helt enkelt en “att göra”-lista som jag arbetar utifrån till vardags. På den listan står alltid bara NÄSTA steg som behöver göras för att komma vidare med mina projekt… aldrig alla möjliga steg jag kom på när jag satt och gjorde listan, för då blir alltid listorna oändligt långa och svåra att prioritera. Jag har alltså max 5-7 saker på min “att göra”-lista. Och när jag har gjort en sak på den får jag kika på min huvudprojektlista igen och fråga mig “vad är nästa steg?” — därefter lägger jag in nästa steg på min “att göra”-lista, om det inte är något som tar mindre än 15 minuter, i vilket fall jag gör det direkt.

  På fredagarna går jag genom min huvudprojektlista och kollar att jag är på rätt väg och kollar att jag inte fortfarande väntar på något som är försenat. Eftersom jag kör mina listor digitalt kan jag dessutom sätta förfallodatum på saker, så att jag vet “ok, Pelle sa att han skulle skicka det här innan onsdag men det har han inte” direkt på torsdagen, utan att lägga en massa energi på att “hålla koll”. Wunderlist eller Nitro är bra gratisprogram som sköter listor och deadlines.

  Reply
 9. made by mary

  Jag förstår dig precis, är samma lika! Grejen, hela hemligheten för mig iaf är att komma ingång så man får det där “flowet”. Mitt tips som jag använder mig av hela tiden..listor! Älsk på mina listor alltså, de har räddat mig så många gånger när jag inte kan tänka klart; 1. skriv upp en lista på allt du måste/borde göra. Ha gärna en “kategori” som är “privat” och en som är “jobb”. 2. När det gäller jobbkategorin, skriv gärna upp i ordning utifrån vad som är mest akut (dvs deadline om du har sån) . Och på hemma-fronten är det ju “vad är akut som påverkar min vardag el får mig att må dåligt”. Om veden tar slut kan det ju ex bli jobbigt att jobba iom att det blir väldigt kallt. 3. Ta ngt litet från listan så du kommer igång och gör ngt. Jag skulle rek att ta en långpromenad med vovvsingen och hämta ved iom att du då får rensa skallen när du rör på dig med hunden och sen ha ved när den tar slut. När man väl börjar komma igång så brukar man få mer och mer energi ju mer man betar av. Att göra ngt annat och låtsas som inget är det värsta jag kan göra iaf, då blir jag ännu mer oproduktiv och ännu mer stressad och får ännu mer att göra. Så gör jag. Sen tycker jag du börjar utifrån både det som är akut med deadline och även tänker på, ngt av det som är akut utifrån deadline som jag “kan göra i sömnen”, dvs inget nytt projekt utan ngt du vet hur man gör. Helt plötsligt har den där stressen släppt, du känner att du har ny energi och är klarare i skallen. DÅ kan du även ta dig an nya projekt som kanske är mer utmaning som står på listan.

  Det är mina tips, så detaljerat jag kan! Lycka till tjejen! <3

  Reply
 10. Gabby

  När allting blir överväldigande så brukar jag börja med att antingen ta en promenad, bara för att nollställa huvudet. Så jag skulle nog som någon annan här ovanför sa, börja med att ta ut Nanook.
  Annat? Jag brukar börja med att skriva ner en lista på allt som känns viktigt att göra, väljer ut vad som är viktigast och börjar där.
  För att komma igång, sätt en timer på 5 minuter och tänk att det är allt du behöver göra just nu. När de där 5 eller 10 minuterna har gått har man oftast hunnit komma in i “arbetet”.
  Senaste tiden har jag också börjat planera in fler pauser i det jag jobbar. Jobbar en halvtimme, ta en 10 min paus. Efter några sådana kanske jag tar en halvtimmes paus och äter lite och sen så fortsätter jag på samma sätt.
  Någonting som hjälper mig när jag blir jättestressad (vilket oftast betyder att jag blir allvarlig och lättretlig) är att under pausena göra, titta eller läsa någonting som får mig att skratta. Skratt är det ultimata avslappningstricket! =)
  Hoppas någonting att det här kan hjälpa! Och lycka till med dagen!

  Reply
 11. Rania

  Listor! Skaffa ett fint, inspirerande anteckningsblock eller kalender (filofax är ju bäst, de är snygga och bra för ekonomin och miljön då du bara köper nytt innehåll när året gått ut, och du kan köpa en massa olika egna insatser som passar just dig) och ha det alltid liggande synligt på skrivbord/arbetsplats eller annan yta där du ofta vistas. Gör dagslistor med att göra, och bocka av. Fyll också i för varje vecka, vad som ska göras typ “måndag: bokföring” och då vet/ser du att den dagen SKA du ta tag i just det där. Sen kan du stryka det och gå vidare. Skönaste känslan att bocka av saker på sina listor alltså <3

  Kom ihåg att dagarna är långa och det är helt ok att få nåt gjort morgon som kväll, belöna dig lite när du fått nåt på din lista gjort och glöm inte att ta pauser också!

  Reply
 12. Anna H

  Listor! Försök att ha små delmål och bestäm vilka som behöver prioriteras först. För att få ordning i hemmiljön brukar jag färgkoda det mesta. Mappar och lådor i olika färger, överstrykningspennor, gem.. You name it. Brukar hjälpa mig iaf 🙂

  Reply
 13. Lisa

  En sak i taget!

  Det blir inte bättre av att du springer runt och gör lite här, lite där, då blir ingenting klart.

  Listor är jättebra, då slipper man ha allt i huvudet där det kan vara rörigt som det är… =D

  Reply
 14. Perk

  Jag har accepterat att först koka makaronerna och sedan steka falukorven. Så det inte blir allt för många bollar att hålla i luften : )

  Reply
 15. Birgitta

  Att Göra listor som flera andra har skrivit om. Dela in i tre klasser, det viktigaste, näst viktigast och det som kan vänta några dagar. När man väl har uträttat sysslan och kan stryka från listan känner man sig så nöjd. Lycka till med organiserandet

  Reply
 16. Linn

  Jag är kanske inte så bra på att följa dessa råden själv. Men när jag väl gör det fungerar det verkligen. Har lärt mig det via en föreläsning i studieteknik. Försök dela upp det du ska göra i små mål. Mycket mindre än vad man brukar göra. Varje mål ska ta max 20 minuter att genomföra. Annars blir målet för stort och okonkret. Ett exempel kan få vara om man ska läsa en bok så ska målet inte vara att idag ska jag läsa den här boken. Det är lätt att dra sig för att ta sig an det. Tänk istället mellan kl 9 och 9.20 ska jag läsa kapitel 1 osv. Tänk delmål!

  Ett annat tips om man har begränsat med tid är att när man gör sin att göra lista så skriver man också hur lång tid de olika punkterna får ta. Tex du ska skriva en text till bloggen. Om du får sitta med den hur länge som helst är det lätt att fastna med detaljer och tiden springer iväg. Men om du vet att du måste vara färdig på säg 30 minuter. Då kan du också bli färdig på 30 minuter. Du kanske inte hinner bearbeta den lika mycket men det blev en text. Och har man mycket att göra måste man ibland dra gränsen för när något är bra nog. Dessutom tycker jag att man jobbar mer effektivt när man har satt en tidsgräns.

  Lycka till 🙂

  Reply
 17. Tobias

  Enklaste knepet och det enda som fungerar på mig. Sluta tänk, gör det bara. Exempelvis, du kommer hem efter skolan, du är trött och hungrig. Du lägger dig ner i soffan, du har 2 prov och andra läxor att plugga till. Det klassiska är att man drar ut på tiden för att man tänker “jag börjar snart”. Mitt enda tips är, istället för att vela och känna av ställer du dig upp och gör det du ska.
  Tänk dig ungefär som när man får det rycket att börja städa hela huset/lägenheten (förmodar att jag inte är den enda :o). Det är så det ska kännas, med tiden blir det lättare att tvinga sig själv och tillslut behöver du inte tvinga dig själv. Låt oss inte glömma bort, känslan när man är klar är oöverträfflig och med resten av dagen kan du göra vad du behagar!

  Reply
 18. Linn

  Kom på en sak till. Angående mailkorgen. Tror det va en expert på stresshantering som sa det här. Att i inkorgen ska det aldrig finnas några mail utan de ska direkt sorteras in i olika mappar. Du behöver inte ens ha läst det innan du sorterar dem. Kanske bara läst ämnesraden eller skummat mailet. Man skapar kanske tre mappar som kan vara tex Prio 1: Måste hanteras idag, Prio 2: Hanteras inom X antal dagar. Prio 3: Har ingen deadline, hanteras när tid finns.

  Sen har man mappar för så kallad slutförvaring. Dit mailet ska när du läst och svarat på det. Tex. Jobb. Privat. Bloggen etc men hit sorteras mailen först när du har läst och svarat på dem.

  Så när du sätter dig för att gå igenom mailen. Bestämmer du först hur lång tid du har på dig att gå igenom mailen. Detta är viktigt för att inte helt plötsligt hela dagen ska ha gått åt till mailkorgen och du fortfarande har tio andra punkter kvar på din lista.

  Säg att du kommer fram till att du har en timme på dig. Sen skummar du först igenom ämnesradera och flyttar mailen till de olika prioriteringsmapparna. Sen börjar du gå igenom Prio 1 mappen. Svara på de mail som ska svaras på och sen flyttar du mailet vidare till nästa mapp där det ska slutförvaras eller slänger mailet. När du är klar med alla mail i Prio 1 mappen ska den vara tom. Nu har det kanske gått 30 minuter vilket betyder att du har 30 minuter kvar av din avsatta timme. Då går du vidare till mapp Prio 2 och gör lika dant med den. När timmen är slut lämnar du mailen tills nästa dag och går vidare till nästa uppgift på din att göra lista.

  Nästa dag när du sorterar dina mail från inkorgen till Prio mapparna går du också igenom Prio 2 mappen och kollar om det är något mail som behöver flyttas till Prio 1 mappen innan du börjar besvara mailen.

  Hoppas du förstår hur jag menar 🙂

  Reply
 19. Nisse

  Vill du ändra på något så börja med dig själv. Nanook är ju ändå prio ett. Men först måste Jonna må bra. Det har ju hänt lite mycket på sistone och möblera om eller städa löser nog inget. Det kan ta ett tag att landa men det gör du snart. Viktigt är att det är inget fel på dig. Det är lätt att fundera på: Vad är det för fel på mig då? Du har ett fint sinne för inredning och gäller det skrivbordet så är det där inget som betyder nåt. Eftersom ingen annan talar om det så.. Jag tycker om dig som du är JJ.

  Reply
 20. PJ:s byffé – från by till fe

  Många bra råd i ovanstående.

  Själv gör jag en lista rakt upp och ned på alla uppgifter som är förestående. Sedan väljer jag det som är mest akut, oftast tidsmässigt, och gör det först. När det mest akuta är borta väljer jag det som går snabbast att göra. På så sätt då decimerar jag listan ganska snabbt och listan blir inte så lång även om resterande uppgifter tar sin tid.

  När det gäller tråkiga uppgifter brukar jag ställa telefonen på timer, t.ex. 10 minuter. För att få en början. Målsättningen är då att bara jobba 10 minuter. När man väl kommit igång så jobbar man i praktiken mera än 10 minuter. Oftast har en halvtimme gått och i bästa fall blir den tråkiga jobbet klart.

  Reply
 21. Anneli

  Känner igen mig i det där. Kan lätt bli överväldigad av saker som andra kanske inte tycker är så farligt. Första tipset är absolut att försöka planera innan. Skaffa en fin almanacka och skriv upp vad som ska göras och när saker måste vara klara. En annan sak som har hjälpt mig mycket är att försöka få in vissa rutiner i vardagen. Att gå upp och lägga sig vid samma tid, äta regelbundet på samma tider (frukost, middag, kvällsmat?) och att ha tider för att tex gå ut med hunden och träna om man nu gör det. En del kan ha väldigt svårt för rutiner men tvärtom kan det för dessa människor faktiskt ge mer balans och frihet i livet. Samtidigt ser du då också till att du tar hand om dig själv först och främst så att du orkar och klarar påfrestningar bättre. Jobbar man hemifrån kan det kanske också vara en bra ide att sätta upp fasta tider för arbete om det går. Då jag läste på distans satt jag tex och läste mellan nio och tolv var dag, så var jag fri sen hela eftermiddagen och kunde släppa tankarna på plugg och ägna mig åt annat. Jag har egentligen själv väldigt svårt för att hålla mig till rutiner men när jag väl gör det så märker jag att det hjälper mycket. En sista sak är att ha städat och lite organiserat runt omkring sig, för att inte röra och oordning ska skapa ännu mer stress.

  Lycka till
  kram Anneli

  Reply
 22. a

  Bra tips ovanför, lista, prioritera, ha realistiska tidsramar för olika projekt.
  Ta det tråkigaste som man förhalat längst först, alternativt skita i dammet i hörnen och ta en paus.
  Blicka tillbaks och se på vad man har gjort tidigare.

  Jag är verkligen ingen expert, känner igen mig själv i det där.
  Ett dagsschema kan vara en idé att göra, med fasta tider och rutiner.
  Kanske inte ha så alla dagar i veckan men någon dag kan man offra för strukturen och organisationen.
  Likväl behöver ingenting och kaoset sina dagar med, gör det du känner för mest!

  Reply
 23. L Pettersson

  Ser att du fått en massa bra tips så det borde hjälpa dig framöver. Det enda jag kan tillägga är att jag tro på att du finner en väg som är bättre än nu. En dag blir det som du vill. Det finns andra som också söker efter en mer ordnad tillvaro.

  DU HAR TAPPAT DITT ORD
  (Nils Ferlin, ur Barfotabarn (1933))

  Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
  du barfotabarn i livet.
  Så sitter du åter på handlarns trapp
  och gråter så övergivet.

  Vad var det för ord – var det långt eller kort,
  var det väl eller illa skrivet?
  Tänk efter nu – förrn vi föser dej bort,
  du barfotabarn i livet.

  Reply
 24. Magnus

  Många har redan skrivit det, men gör en lista på allt som ska göras. Då är det lättare att se vad som ska göras och i vilken ordning. Börja med att skriva listan. Ta sedan en timmes promenad med Nanook så du får lite frisk luft och rensar hjärnan. Efter det är det bara att ta tag i listan! Börja med ett par snabba och lätta punkter så att du får stryka lite på listan. Det brukar ge lite “pepp” för att fortsätta ta tag i sakerna.
  När du sedan har kommit “ikapp” så fundera på att göra ett schema där du avsätter tid för att “gå till jobbet”, raster för dig och Nanook och andra saker som du gör frekvent så du får lite struktur på dagen. Blir nog lätt att man är “lite överallt” och pillar med än det ena än det andra när man jobbar hemma.

  Reply
 25. Matilda

  När mina veckor håller på svämma över med allt som måste göras så blir det bara för mycket att ha i huvudet. Jag gör saker men det blir inte lika effektivt då jag har alla andra saker i huvudet samtidigt. Så en dag kände jag ba:
  – “Nej, så här kan jag inte fortsätta ha det”. (har tidigare varit nära att bli utbränd o är nu endast 19!) Då gick jag iaf och köpte en whiteboard-tavla (en med vecko-planering) och skrev upp allting där. Vilken lättnad och vilken känsla av att se vilken prio de har bara kunna checka av allt eftersom!
  Från att ha gått från att ha allting i huvudet till synligt, skrivet, framför sig. Lyckades även då märka att det inte var så mycket som skulle göras/dag, men det blir mycket mer när man har allting i huvudet! Detta är ett enkelt litet knep som är väldigt bra!
  Varje söndag går jag igenom kommande vecka, under vardagarna så flyttar jag om om jag ser att det behövs, annars ser jag till att hålla min planering!
  KRAM! och hoppas du hittar ett knep som funkar bra för dig! <3 🙂 // M

  Reply
 26. maria

  Finns en jättebra bok som handlar om just det här, “eat that frog”, poängen är att ta tag i det som känns allra tyngst (jämförs med att äta en ful groda), för när du väl klarat det så kommer allt annat kännas mycket enklare. Den ger även massa andra bra råd på hur man ska tänka kring organisering 🙂 köp den! Mycket värd investering 🙂

  Reply
 27. Tina

  Ögnat igenom kommentarerna och jag tror vi är flera som säger ungefär samma sak; antingen ställa sig, som du, och titta och därmed konstatera vad som är viktigast/brinner mest och börja med det. Eller kanske bättre, göra en lista på allt som måste göras, prioritetsordna allt och så göra de viktigaste sakerna. När de är gjorda, gå ut med hunden, unna dig! Sen fortsätta på listan. Allt hinns nog inte på en dag, en del kanske kan strykas, vänta till i övermorgon eller så. Men världen står och faller ALDRIG med att allt blir gjort, eller att man begår våld på sig själv, eller att man är “duktig flicka”!

  Reply
 28. När Annie fotograferar i Kalifornien

  En stor anslagstavla över skrivbordet, där man blandar inspiration, viktiga papper och att göra listor. Att få en överblick är jätteskönt! Och det är en skön känsla att riva ner det klara, knyckla ihop det och slänga det! (En stor mdf-skiva som du klär med tyg. Fint och praktiskt! Eller en stor plåtskiva som du kan fästa saker på med magneter.)

  Reply
 29. H

  Skriv en lista! Det är så härligt att få bocka av 🙂 Jag har börjat (nästan varje dag he he) städa 15 minuter om dagen för att hålla rent i lägenheten. Det är rätt kul faktiskt att sätta timer och se hur mkt jag hinner på den tiden. Kanske kan du göra något liknande? Typ sortera i 15-20 minuter och sen ta en liten paus.

  Reply
 30. Åsa

  Hej Jonna.
  Förstår din stress över allt som ska göras, och att det många gånger känns helt oöverstigligt! Har varit i din situation och är där lite fortfarande men det blir bättre 🙂

  Om jag hade varit du så för att jag då skulle må bra och ha ett lugn i mitt liv och jobb ( din blogg, dina föreläsningar, fotograferande, smyckestillverkningen mm är ju faktiskt ditt arbete 🙂 ) så skulle jag så långt det går göra arbetsdagar måndag tom fredag, ha “arbetstider” så långt som det bara går. Dvs strukturera upp dagarna som om jag åkt iväg på arbete.

  Lek med tanken att du jobbar 9-16 🙂 Då hinner du med en långpromenad på morgonen samt en skön frukost innan dagens arbete startar. Avsätt sedan en viss tid, tex 1 timme varje morgon till att kolla all din post. När du ändå sitter vid datorn så kan du sätta lite tid till bloggen 🙂 Kanske fram till lunchen runt 12. Efter lunch så kanske du ska arbeta lite med händerna 🙂 du har säkert många ideér på gång i huvudet till nya smycken, eller kanske ta kameran och fota lite. Vet själv att detta med skapande ofta är beroende av sinnesstämning, väder och vind mm. Men det kanske finns saker att göra ändå, som har med ditt skapande ( putsa upp, paketera, fixa beställningar, skicka på framkallning, bestämma vilka foton som ska vara till försäljning mm ) Som du ser så har jag inget hum om “hur” din dag ser ut, utan jag leker bara lite med den så att det ska bli tydligt hur jag tänker ang att strukturera upp din dag/arbetsveckor 🙂 Du måste själv stoppa in det som är ditt verkliga arbetsliv i “förslagen” som jag lagt fram 🙂

  Vill bara vara tydlig med att det är så här jag skulle ha försökt att göra, mycket av detta gör jag själv i min vardag ( bestämda städdagar, handlingsdagar, tvättdagar osv ) för då kan jag lägga bort många “måsten” resten av veckan för jag vet när jag “ska” göra dom. Slipper att det ligger och skvalpar runt och stressar mig i mitt bakhuvud 🙂 Absolut ingen pekpinne i hur du ska leva ditt liv 🙂

  Hoppas att det löser sig för dig, är aldrig roligt att känna att tiden aldrig räcker till och att stressen ofta ligger där i bakgrunden och tar en massa energi från en. Du är en väldigt drivande och duktig tjej som har många bollar i luften. Tänk bara på att vara rädd om dig själv och försök att hitta balansen mellan arbete och fritid, vilket inte alltid är så lätt när man som du har det mesta av ditt arbete i hemmet.

  Hälsningar Åsa

  Reply
 31. Laila

  Planering, planering, planering. Jag använder min kalender och skriver in allt som kommer hända framöver. På söndag kväll sitter jag med min tekopp, min kalender och gör en lista på det som ska hända/göras under veckan.
  En sak i taget. Inte göra lite här och där. Ska du rasta vovven, gör det. Sen svara på mail. Sen osv… och gör färdigt en sak i taget om det går.
  Listor. Jag är beroende av listor. Filofax är bra. Eller ett snyggt block. Skriv upp allt du behöver göra. Blir du stressad av långa listor – dela upp listorna på dagar. Måndag ska det här ske, på tisdag ska jag göra det här osv.
  Glöm inte att bocka av/stryk över när du är klar, det känns så himla fint att se listan krympa.
  Ta inte alla göromål på en enda dag om det inte är ett måste, dela upp det för annars är ju risken att man blir helt slut i både kropp och knopp. Ta pauser. Mat och dryck. Vila lite. Gå ut en stund. Mycket att göra betyder inte att man ska stressa ihjäl sig.
  Jag jobbar hemifrån och har “kontorstid”. När jag jobbar jobbar jag, jag städar inte, jag gör inte ärenden eller annat. Det försöker jag göra efter kontorstid – om det inte blir något speciellt förstås som bara måste fixas. Jag kokar bara massor av rött te och jobbar 🙂 Kan det vara något för dig?
  Lycka till 🙂

  Reply
 32. mia

  Jag brukar sätta mig ner och tänka: “ok hur ska jag prioritera nu!?, vad är det viktigaste som måste bli gjort!?”. Det är värt att sätta sig ner några minuter, kanske ta en kopp kaffe och försöka lägga upp en plan. Man kan också belöna sig med saker. Man tänker att “när jag gjort det och det då får jag jag ut på en promenad eller sitta och fika en stund”.

  Jag är egentligen också väldigt oorgansierad men försöker tänka så när det blir akut och mycket ska hinnas med. haha
  🙂

  Reply
 33. Nina Warglycke

  Det första jag såg var din fina kameraväska. Var har du hittat den?
  Har en exakt likadan kamera som du har, en mycket trevlig kamera… måste jag säga. Gillar den skarpt! 🙂

  Men väskan… måste ha!

  Reply
 34. Ina

  Ett tips som jag tycker brukar fungera är att ha en strukturerad plan över målet man försöker uppnå. Det kan vara en projektplan eller en lista eller någon sorts förteckning över vart man är på väg. När allting är ett kaos och man lixom inte kan greppa det ena eller det andra utan bara yrar runt som en höna, så backar man, tar fram planen och läser igenom den från början till slut. Genom att påminna sig själv om strukturen och linjerna i vad det är man egentligen håller på med så struktureras oxå tankarna.
  En annan grej som faktiskt hjälper är oxå att på morgonen skriva en lista över vad som ska göras under dagen. Genom att efter hand stryka över det som man fått gjort upplever man resultat som gör att det känns som om det är mindre kvar. Skriv oxå små saker som inte bör förbises “ta fikapaus” t.ex. Pausen är lika viktig som arbetet.

  Reply
 35. Caroline

  Hej Jonna!
  Många bra förslag har redan postats här och jag är säker på att du kommer hitta en metod som fungerar för dig. För ett år sedan fann jag en metod som fungerar ganska bra för mig och som kan användas tillsammans med listor och prioriteringar. På engelska kallas den (lite löst, antar jag) för Commit to Commitment och går ut på att du ska göra en jobbig sak varje dag. Den kan vara hur liten eller hur stor som helst, huvudsaken är att du gör något varje dag.

  Fördelen är att du bara behöver göra en enda sak. Har du en dålig dag kanske det innebär att äntligen sopa smulorna från bordet. Har du en bra dag kanske det innebär att göra något större, och ibland har du flyt och gör fler saker när du ändå är igång. Metoden är enkel och snäll och speciellt bra när man behöver komma igång eller bara känner sig lite trög.

  Här finns en länk till en bra och kortfattad artikel om den: http://www.lifehacker.co.uk/2014/11/08/commit-commitment-jobs-hate-feel-good

  Lycka till med organiserandet! 🙂

  Reply
 36. Jonna Post author

  Wow, vilka helt fantastiska tips och råd ni kommer med! TACK!!!
  Ni är så himla bäst ♥

  Reply
 37. Markus

  Jag använder TheSecretWeapon metoden med Evernote! Man använder taggar för att sätta olika prioritet och kontext på de olika sakerna som behöver göras. Fungerar hur bra som helst, men man måste verkligen gå “all-in” och köra det till 100% för att man ska uppleva nyttan av det, och det tar ett tag innan man får “flytet”. Var länge sen jag oroade mig över vad jag ska ta itu med och när. Kostar inget men det tar ett par timmar att sätta upp. Men det är det värt 🙂
  http://www.thesecretweapon.org/

  Reply
 38. Lina

  Jag känner igen det där. Jag brukar sätta mig ned och skriva en lista, punkt för punkt vad som ska göras. Försöker ta de viktigaste sakerna först. Sen gör jag en bock efter att det är klart. Så jäkla skönt att göra den där bocken, en efter en 🙂
  Försök se till att du har det hyfsat rent runt omkring dig, och koka dig en god kopp kaffe och kanske sätt på bra musik eller så. Lycka till!

  Reply
 39. :D

  Ett tips är att sätta en färgad tråd i te.x pennan i andra ändan i bordet då vet du vara den hör hemma.
  Har man många saker kan det bli en fin trasmatta i slutet av veckan.
  Provade även “var sak har sin plats” och superlim! fungerade mindre bra.

  Skruva upp griffeltavlan som vara i skolan i taket ovanför sängen skriv att göra 1,2,3 LÅT STÅ!

  Reply
 40. Gvalcha

  Jättebra tips om planering och olika tekniska lösningar. En sak jag kan tillägga är att jag lärde mig efter ett tag att, för att mina listor ska fungera, är energy management mycket viktigare än time management. Så även om det är 4 timmar mellan en tuff dag på jobbet och läggdags, är det ingen idé att stoppa in storstädning eller vattenfärgmålning då. Minst två timmar måste jag sätta åsido för återhämtningen: en promenad, surfplattan i soffan, mjuk träning. Inte heller är det någon idé att lägga två jobbiga saker efter varandra. Jag kommer ändå inte orka och då misslyckas jag.

  Det andra jag lärde mig var det fina med att bryta ner uppgifter i mindre delar. Jag kunde vara riktigt frusterad på mig själv när mina listor inte fungerade och jag var supertrött men kände mig som en latmask för att jag att aldrig kunnat ta mig tiden att “sortera i skåpet”. Men det var ju för att uppgiften var för stor. När jag bröt ner den i att skaffa nta lådor, tvätta slla tröjor för att packa dem för vintern och sortera ut kläder att skänka gick det mycket bättre.

  Lycka till, Jonna! Hoppas du hittar bra flöde och en skön balans!

  Reply
 41. Carola

  Mitt råd är gör INTE listor på VAD du ska göra……det stressar dig…
  Prova att varje kväll göra en lista på VAD DU HAR GJORT under dagen……istället!!!!!
  För mig blev det en enorm skillnad i livskvalitet och glädje……
  det känns helt annorlunda….någonstans vet du ju vad du har att göra och långa listor med att göra stressar dig….
  Önskar dig lycka till!

  Reply
 42. Ida

  Hej Jonna,
  Många bra tips i kommentarerna men vill ändå tipsa om en webbplats som gjort enorma förändringar till det bättre i mitt liv. http://www.flylady.net. en sida som främst riktar sig till amerikanska hemmafruar:) Det tog emot först för jag kunde inte riktigt relatera i början då jag själv är egenföretagare och jag o min man försöker så gott det går att dela på arbetet hemma, men ändå hade vi kaos i mångt och mycket. Idag 4 år senare följer jag fortfarande flyladys strukturer och det funkar jättebara. Kärnan i hennes budskap är att ha fasta rutiner för allt som “måste” göras, som städa laga mat handla, elda, ut med sopor morgonsysslor, kvällssysslor. Fasta sysslor för olika dagar i veckan och eller tider på dagen. Plötsligt börjar allt tråkigt som tog sådan tid för gå av bara farten och min frustration och mitt dåliga samvete för allt som jag borde göra var som bortblåst samt massor med tid över för roliga projekt. Lycka till.

  Reply
 43. Peter Ståhlberg

  Förstår känslan. Det är lätt att bli överväldigad. Förstås är det allra bästa att inte låta det gå så långt. Men om det nu har gjort det ändå:
  Oftast kan en hög med saker att göra delas upp i “viktigt” (dvs. måste göras snarast) och “mindre viktigt” (dvs. kan göras i mån av tid och möjlighet.
  Inom respektive grupp gör man en lista där man sorterar den aktivitet som är lättast att göra eller tar minst tid att göra först. Längst ned har man med andra ord de mest krävande uppgifterna. Det är bra om de mer komplicerade uppgifterna bryts ned i mindre poster, som var för sig är mindre krävande men tillsammans slutför helheten. Det är då lättare att få de svårare och mer tidskrävande uppgifterna gjorda.
  Sedan börjar man avverka ‘viktigt’ listan. En sak i taget. Men inte för långa block. Det är viktigt att ta pauser så man inte tränger in sig själv mentalt. Ett superbra sätt är att ge sig själv en liten belöning för varje utförd uppgift. Underskatta aldrig positiv prägling. När alla viktiga saker är klara får man en liten bonus innan det är dags att tackla den (förmodligen) längre andra listan.
  En annan sak som också är viktig ur ett mentalt perspektiv är att också göra en tredje lista över färdiga saker. Man måste ge sig själv positiv feedback (andra har nämnt det här också). Varje gång du gör klart en grej ur de andra två listorna, stryks den där (minskar) och skrivs dit den i den tredje (ökar). På så vis har du en tydlig och påtaglig visning av din prestation. Detta i kombination med små belöningar för utförda uppgifter skapar (nya) positiva banor i huvudknoppen, vilket underlättar nästa gång. Det tar några tillfällen men så småningom börjar man se fram i mot den här typen av arbetssätt. Strukturerat utan att vara trängande eller stressande och man får omedelbar feedback på vad man har gjort.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.