I en värld av berättande

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Nextory
081810

Om jag ska vara helt ärlig, så var det väldigt längesedan jag läste en riktig bok, från början till slut. Kanske flera år sedan. Det har mest blivit att jag tagit fram någon bok när jag ska lägga mig, och hinner läsa en sida innan jag somnar med boken i famnen. Ofta då en faktabok av något slag. Om symboler och gyllene snittet i naturen, om indianer och shamaner, eller kanske den stora boken om universum. Men den är så tung att hålla upp när man ligger ner så den läser jag bara när jag är riktig pigg.

Jag hade heller aldrig någonsin lyssnat på en ljudbok, fram till för två veckor sedan när jag fick ett erbjudande om att göra ett samarbete med tjänsten Nextory som har just ljudböcker och e-böcker. Det konstiga var att jag sedan min resa till Norrbotten i maj många gånger funderat på att lyssna på en ljudbok, eftersom jag under alla de hundra milen jag körde insåg att det var så otroligt mysigt att lyssna på någon som berättade om något. Det kom sådana där dokumentärer på radion ibland, och ofta blev jag så fast i berättelsen att jag var tvungen att sitta kvar i bilen och lyssna klart även om jag egentligen skulle gå ut och fota. Det är så det ska kännas. Det är väl så nära man kan komma känslan av att inte kunna lägga ifrån sig en bok för att man bara måste fortsätta läsa.

Men i och med samarbetet med Nextory så har jag också fått använda deras tjänst gratis en månad (vilket ni också har möjlighet till, läs mer om erbjudandet längst ner i inlägget) och har därför börjat lyssna på mitt livs första ljudbok, och tänkte berätta lite om detta. Jag insåg att jag gör detta inlägget så fruktansvärt mycket längre än vad jag egentligen behöver, men det finns så mycket att skriva om detta ämne. Det känns nog lite som om jag gläntat på en dörr som länge vart stängt. Dörren in till böckernas värld.
081808Jag får då och då böcker skickade till mig av olika förlag och författare, antagligen med lite hopp om att jag ska läsa den och kanske ge ett uttalande om boken här på bloggen eller i andra sociala medier. Jag älskar att få böcker. Det känns som att få en liten skatt. En skatt av någons inre värld och av någons tid. Jag blir lika glad även om det är böcker som jag i min vildaste fantasi aldrig ens skulle titta på i en bokhandel, och allra sist köpa. Men det är det som är så kul med det. Jag gillar tanken på att det är en bok som det kanske var meningen att jag skulle få.

Den här boken “Körsbärslandet” av Dörte Hansen fick jag i början av sommaren. Utan att egentligen veta om det är en bok jag kommer tycka om så sa jag till Johan “Den här ska jag läsa under sommaren!”. Blev det någon bokläsning tror ni? Inte ens en sida.
Problemet för mig är tiden. Eller, det känns orättvist att säga så. Vi har alla lika många timmar per dygn. Jag kanske ska säga prioriteringen. Enda stunderna jag känner att jag har tid, ro och lust att läsa en bok är när jag går och lägger mig, och som jag skrev innan så hinner jag knappt läsa en sida innan jag blir så trött att ögonen går i kors. Så därför har jag senaste åren knappt läst något. Jag vill, men jag hittar ingen sätt att få det att fungera med min vardag just nu.

När jag skulle prova Nextory nu i augusti så såg jag till min förtjusning att denna boken fanns som ljudbok där. Så det var ingen tvekan av val, jag hade ju redan bestämt mig för att läsa denna boken, som handlar om en kvinna som heter Vera och som var ett flyktingbarn från Ostpreussen.
081809Så senaste tiden så har jag lyssnat på ljudboken lite då och då. Många gånger inne i ateljén eftersom jag spenderat mycket tid där. Oftast lyssnar jag på musik, men det kommer stunder när jag inte alls vills lyssna på musik när jag målar. Då vill jag lyssna på något lugnt prat. Sällan har radion just exakt det som jag vill lyssna på, och då har ljudboken passat perfekt.
081801081803Jag är alltid väldig noga med vad jag lyssnar på när jag är inne i ateljén, likaså när jag redigerar bilder eller skriver blogginlägg. Jag måste ha “rätt stämning”. Ibland räcker tystnaden. Men oftast vill ja ha något form av ljud som inspirerar. Det blir mycket instrumental musik, men ibland musik med lite mer drag i.  Ofta sent på kvällarna tycker jag om att lyssna på ett pratigt radioprogram. Men det är skört med radion, för rätt som det är kommer en jobbig låt eller något som stör. Eller att de pratar om ett ämne som inte passar in. Så jag har verkligen njutit av att kunna lyssna på en ljudbok dessa stunder istället. Då vet jag vad jag får. En lugn, harmonisk röst som berättar och får mig att lyssna sådär intensivt så att jag knappt tänker på vad jag gör. Och de stunderna är de bästa.
081805Här om dagen var jag inne i vedboden för att fota lite bilder när jag lyssnade på ljudboken. Jag älskar ljuset och hela stämningen där inne. Så jag gillar att gå in där ibland för att fota vissa saker, och för att få lite inspiration.
081806Men jag fastnade verkligen där inne. Trots att bilderna var klara så satt jag kvar på den gamla träkistan länge och bara lyssnade. Det blev en sådan otroligt fin stund på något vis. Ljuset föll in så vackert mellan springorna i träväggarna. Sommarvindarna blåste starkt utanför och fick hela ladan att knaka till ibland. Jag riktigt myste där jag satt skyddad från blåsten och tittade på svalorna som flög omkring uppe bland takbalkarna.

Ibland har jag fått för mig att det inte är bra att läsa böcker, se på filmer osv när jag själv är mitt uppe i en skapande process. Som att jag är rädd att jag ska påverkas så starkt av det att jag tappar fotfästet i min egen värld ett tag. Men när jag satt där i ladan och lyssnade den här dagen, så var det som om jag verkligen insåg hur skönt det var att för en stund lämna sin egen bubbla, och kliva in i någon annans värld. Att fullt ta del av något som någon annan skapat i sitt inre. Som att få en paus.

Sen, att lyssna.
Hur ofta gör vi det numera egentligen? Och då menar jag att verkligen lyssna, för att ta in. Och inte lyssna för att ge ett svar.
Vad underbart det är. Det påminner mig om när jag var liten och mamma och pappa läste sagor varje kväll. Av min barndom så är det bland det starkaste minnena jag har. Berättandet, som funnits i oss sedan urminnes tider. Som lär oss fantisera och visualisera. Så viktigt det är.

Som Einstein sa “Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli ännu klokare, läs fler sagor för dem.

Så jag är glad, att den moderna tekniken gjort det möjligt att lyssna på böcker, och inte bara läsa dom. Jag tänker också att det måste vara en underbar utveckling för de som har skadad syn eller är blinda. Ett steg i rätt riktigt, och något jag kommer fortsätta med framöver.

Som sagt, så har jag ett samarbete med Nextory och får nu erbjuda mina läsare en gratis månad för att prova på deras tjänst. De har tusentals titlar i både e-böcker och ljudböcker som man kan läsa/lyssna på offline. Det är heller ingen bidningstid om man skulle vilja börja prenumerera på tjänsten. Om ni är intresserade av att prova detta, så får ni en gratis månad HÄR. Se till så att koden JONNA står med som kampanjkod.

Vad har ni för relation till böcker/ljudböcker/e-böcker? Läser ni mycket? Skulle vara jätteroligt att få höra lite om era tankar. Och ge gärna tips på böcker ni tycker om! Så får jag lite tips inför vad nästa ljudbok blir framöver ♥

86 Kommentarer på “I en värld av berättande

 1. Johanna

  Okej, tre saker – 1: älskar din blogg och din konst enormt och ska SÅ gå på din vernissage i Norrköping (bor här) men NÄR exakt är det?! 2: hur gör du för att få så otroligt vackra naturliga vågor i håret? Sover jag med flätor ser mitt blonda hår ut som när man var 13 och våfflade det med våffeltång.. och 3: ditt liv. Min dröm. Önskar få uppleva naturen som du gör men jag är inte lika självständig som du (är lika gammal) och hade nog inte överlevt en vinter med vedspis och utan varmvatten och liknande.. Riktigt imponerad av dig, Jonna! Hjältinna är du. #Goals 🙂 <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vilken glädje-boost du ger mig!! Herregud, TACK! ♥
   Vad roligt att du ska gå på vernissagen i Norrköping. Det är under kulturnatten, den 24 september 🙂
   Och tack, så glad jag blir att du tycker om vågorna/lockarna i mitt hår. Det är lite olika hur jag gör dom. Oftast använder jag en locktång, som jag bara rullar upp håret på lite snabbt. Då blir det lite sådär lockigt och får mer volym. Ibland när jag duschat så gör jag en knut i håret, och då brukar de bli lockigt när jag sedan vaknar och tar ur den. Fast det är lite mer risky, för ibland kan det se fruktansvärt ut också 🙂

   Kram på dig och tack igen för dina fina ord! ♥

   Reply
 2. Besökare

  Suck…alla bloggare kör detta samarbete och ÄNNU mer reklam på din blogg. Tummen ner. Jag tror det är dags ge upp hoppet om att gamla jonna och bloggen nånsin kommer tillbaka..

  Reply
  • Matilda

   Fast jag tycker inte det är rättvist att Jonna ska behöva arbeta helt gratis, och mellan dessa sponsrade inlägg är vanliga inlägg precis som förut och det är tydligt markerat i början vilka som är samarbeten vilket gör att man inte behöver läsa om man inte vill. Samarbeten gör att fler bloggar hålls vid liv, att dessa skribenter och fotografer förhoppningsvis får en någorlunda skälig ersättning och kan fortsätta producera åt oss. Jag tycker det är fantastiskt och någon Jonna verkligen förtjänar, hon är ju så duktig och hoppas att jag får fortsätta ha privilegiet att se hennes bilder och läsa hennes texter, och unnar henne verkligen den chansen att ibland få en slant. Det tar verkligen noll energi från oss att bläddra förbi inlägg med samarbeten men kanske gör jättestor skillnad för dessa bloggare som vi följt länge.

   Reply
   • Ella

    Bra skrivet Matilda! Det är så tråkigt med alla bittra läsare som inte unnar bloggare att tjäna pengar.
    Jonnas blogg har bara blivit bättre med tiden tycker jag. Till och med när hon gör samarbeten gör hon det med hög kvalitet. Jag blir glad när bloggare gör samarbeten, då vet man att de får pengar för allt tid de lägger ned!
    Keep it up!

    Reply
   • Verena

    Håller helt med Matilda! Dessutom tycker jag att de sponsrade inläggen är lika ärliga och personliga som resten av inläggen! Jag är glad över att Jonna får fler och fler möjligheter till samarbeten och på så vis får in lite pengar för allt jobb hon lägger ner!

    Reply
    • Pamela

     Thank you for saying this Matilda!

     It is the responsibility of the artist to find a way to make money, to survive, in order to make the art that feeds her — and in turn feeds us. It is foolish to think that Art/painting/blogging is different than any other career. You would not expect a musician to give you their composition for free. It is the same with Art.

     It is the job of the Artist to find a way to truly live her art. Which means dealing with the realities of living. Jonna always chooses companies and products that are in line with the things she writes every day. I do not think she has changed. She has just found a way to survive. And I am very, very glad she has. Because having her blog to read makes my day better, and makes me want to do my own art.

     Reply
     • Jonna Post author

      Tack från djupet av mitt hjärta Matilda, Ella, Verena och Pamela. (Thank you Pamela!)
      Ni anar inte hur glad jag blir över att se att det finns så stor förståelse. Ni har verkligen förstått hur det funkar och det gör mig så obeskrivligt lättad och tacksam. Så fint av er att ni tog er tid till att skriva och svara ♥
      Det är så konstigt det där med att det fortfarande verkar vara vissa som förväntar sig att man ska blogga helt gratis. Jag förstår inte hur man har mage att vräka ur sig elakheter utan att ens ha försökt tänka sig in i situationen från ett annat perspektiv.

      “Besökare”, intressant att du totalt drunknar i ALL reklam här på min blogg, med tanke på hur reklamfritt samhället är i övrigt. Jag förstår att du säkert känner samma aggression mot fotbollsspelare, artister, tidningar, TV-kanaler och alla andra yrken och företag som är beroende av samarbeten/sponsorer/reklam för att kunna fortsätta vad de gör och inbringa en inkomst.

      Och som svar på din fråga, JA du kan verkligen ta och släppa hoppet om att den “gamla” Jonna kommer tillbaks.
      Den “gamla” Jonna som aldrig vågade ta betalt för det hon gjorde. Som var livrädd att göra samarbeten, även om hon egentligen ville, av rädslan att behöva möta skit från läsare som du. Istället valde hon att leva på under existensminimum för att göra dessa bittra, okända människor mer nöjda. Den gamla Jonna, som gav bort sina bilder till tidningar och magasin, eftersom hon skämdes över att ta betalt. Som grät sig till sömns av oron att inte kunna klara sig ekonomiskt och behöva lägga ner hela bloggen, flytta och ge upp sin dröm.

      Tack gode gud för att den gamla Jonna en dag kom till insikt att det hon gör har ett värde.
      Nu vågar jag göra sådant som känns rätt för mig, utan att tänka på vad andra ska tycka eller hur andra ska reagera.
      Och det fantastiska är, att det alltid blir bäst när man litar på sin egen känsla.
      Aldrig har jag känt sådan inspiration till att blogga och fota som nu, när jag faktiskt kan leva på det jag gör. Det borde ingen missunna någon annan.

      Jag hoppas du kan ta dig en funderare innan du hoppar på bloggare fler gånger. Eller så får du helt enkelt ta och sluta läsa bloggar, om reklamen stör dig så fruktansvärt mycket att du mår så dåligt av det.

      Reply
      • Lena D

       Ja du Jonna, det är märkligt så svårt det är för en del “besökare” att ha ett realistiskt perspektiv på vad andra ska göra för dem! Det är så många som gång på gång har förklarat från alla håll och kanter hur det ligger till, men vill man inte förstå så kan man inte förstå. Avund? Behov av uppmärksamhet? Hur som helst, jag och många, många andra är glada att det är möjligt för dig att ge oss dina bilder och berättelser från stunder, upplevelser och platser vi själva inte kan försätta oss i, inte just nu i alla fall! Jag känner också att vi med rätt inställning förs närmare varandra, vi alla som uppskattar att finna vår plats på jorden, i universum – allt det som är både “världsligt, fysiskt och andligt”. Finna balansen. Finna oss själva OCH varandra genom att glädjas åt varandras möjligheter, förmågor och vilja att dela med sig och tänka bortom “vi och de”. Vilka möjligheter vi har till det om vi slutar upp med allt konkurrenstänkande som bara skapar avgrunder och utanförskap. Det finns en skillnad mellan att höra och att lyssna – “besökarna” som klagar hör säkert vad du och vi andra säger, men lyssnar uppenbart inte. Att lyssna är, tänker jag, att TA IN det man hör, använda det sagda för att själv utvecklas, se de större sammanhangen, förstå sig själv och andra, bredda sina vyer, allt det där som gör livet så rikt och ofantligt spännande!

       Böcker, både papper och ljud, är ett sätt att lyssna och flytta gränserna, och så himla kul 🙂 Jag är nästan allätare, det beror på vilket humör jag är på, eller vilken stämning jag vill skapa. Just nu läser jag “Alkemisten” av Paulo Coelho, vet inte om den finns som ljudbok, men som pocket är den tunn och lätt 🙂 Jag varvar den med en ljudbok av Mari Jungstedt, kommer inte på titeln och den ligger ute i bilen 🙂 Läste nyss Da Vinchi-koden av Dan Brown, och lyssnade också nyss på en helt underbar ljudbok av Kerstin Ekman – “Hunden”, som handlar om en liten hundvalp som av misstag hamnar ensam i vildmarken, och dess kamp att överleva. Så annorlunda och finstämd, jag rekommenderar den verkligen!

       Reply
      • Lindan

       Ååååhhhhh vad bra skrivet Jonnan!!! Stå på dig!! Du har helt rätt!! Och alla behöver vi ju pengar för att överleva! Varför skulle DU vara något undantag (även om älvor kanske klarar sig bättre utan pengar än vi andra..??! 😉 <3 )
       Du är alltid så ödmjuk och förstående i dina svar..vilket jag uppskattar och beundrar mycket. Men i vissa situationer måste man faktiskt sätta ner foten och säga ifrån…det får ju finnas en gräns för dumheter och knasiga kommentarer ibland!!

       Heja dig, du är bäst – det vet du!!! 😀 😉 <3

       Reply
 3. Anders

  Det där med att sitta i vedboden… jag har inte mycket till vedbod, en enkel historia på cirka 2 x 5 meter jag har snickrat själv. Men känslan att sitta i ett sådant rum delar jag med dig! Avskildheten, en lite hemlig och oväntad plats, en (förhoppningsvis) ljum vind som tar sig in mellan plankorna, dofterna från den torkande veden… En plats för kontemplation.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men så fint att du förstår den känslan som jag pratade om. Håller med dig i vartenda ord! Kan tänka mig att det är riktigt mysigt där inne i din lilla vedbod, som du byggt alldeles själv! ♥

   Reply
 4. Donna

  I found audio books several years ago and had the same experience. I now ‘read’ several books a month. To sit down and read a book is a luxury I don’t have at this time. I have always loved reading and I was very sad when I didn’t have the time.
  I’ve been following you since the beginning of the year. I look forward to reading it everyday. ?
  You’re an inspiration ❤️ Love from Livingston MT USA

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww..thank you SO much Donna for your sweet words. Im so happy you follow my blog and that you look forward to read it everyday! That gives me a big smile on my face!
   And im glad to hear that you listen to audio books too. It really is a wonderful thing to do when there is no time to read books! 🙂 ♥
   Wish you a wonderful weekend! ♥

   Reply
 5. PJ:s byffé – från by till fe

  Jag brukar läsa en hel del, eller rättare sagt, det går i perioder men jag har alltid ett par böcker på gång. Vanliga tryckta böcker föredrar jag men har också provat på någon enstaka ljudbok. Jag köper de flesta böcker jag läser och sedan hamnar de i bokhyllan där de alltid är tillgängliga. En ljudbok kunde jag tänka mig i hängmattan på sommaren när solljuset är för starkt för att läsa en vanlig bok. Eller om man pendlar till jobbet med kollektivtrafiken.

  Jag tror det är viktigt att läsa, inte minst för ungdomar för att skaffa sig ett stort ordförråd, förståelse för språket och kunskap om omvärlden. Inte bara prosa och facklitteratur utan också ett visst mått av poesi. Jag läste nyligen på DN att en 17-åring som läst regelbundet under flera år har ett ordförråd på 50 000- 70 000 ord medan den som inte läst har stannat på 15- 17 000 ord. En viss skillnad!

  Tips på böcker? Tja varför inte Sara Lidmans stora verk “Jernbanan”. Så bra och mästerligt hon behandlar språket och med dialektala inslag från Västerbotten i texten.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det låter så mysigt att du läser så mycket! Det finns få saker jag tycker är så rogivande att titta på som människor som läser en bok. Jag mår gott i hela själen av den synen. Vet inte varför.
   Men jag kunde ana att du är en sådan som läser väldigt mycket 🙂 Kul att du har flera böcker på gång samtidigt också. Blir det inte rörigt i huvudet när man har det?

   Ja oj vilken skillnad på ordförråd för dom ungdomar som inte läst regelbundet. Jag skulle faktiskt vilja läsa mer mycket på grund av det också, att lära mig mer ord och att uttrycka mig med mer variation. Kan tänka mig att böcker har en väldigt positiv effekt på sitt skriftliga språk.

   Tusen tack för ditt boktips också! Ska skriva upp det!! Roligt att hon skriver på dialekt också. Älskar sånt 🙂
   Ha en fin helg!! ♥

   Reply
   • PJ:s byffé – från by till fe

    Hon skriver inte på dialekt i dessa böcker men det finns starka dialektala inslag. Som tur är finns det ordlista i slutet av böckerna så att man kan förstå också det svåraste. För det är inte lätt alla gånger att läsa dialekt. T.ex. köpte jag en diktbok nu när jag gjorde min roadtrip i samband med Urkult. Boken är skriven på ångermanländska och gud så svårt att förstå. Det är den kände boken Utanikring av Birger Norman. Som tur är finns även där en ordlista. Fast det är lättare att förstå när man läser högt.

    Reply
 6. Lisa

  Jag älskar mina ljudböcker! Lyssnar ideligen när jag gör tråkiga saker, som att städa, vika tvätt eller annat monotont tråkgöra. Jag lyssnar även jag när jag tränar eller utövar en hobby. Det känns som att jag slår flera flugor i samma smäll.
  Har annars samma problem som du med böcker. Läser jag, gör jag inget annat den dagen. Eller veckan. Så kan jag ju inte leva. Så därför tycker jag ljudböcker är det bästa som finns! ?

  ******

  De som klagar på olika samarbeten med företag får nog tänka ett varv till. Nu spekulerar jag lite, det vet jag. Men om Jonna inte gör olika samarbeten och jobbar med en mängd olika saker, får hon med största sannolikhet en sämre inkomst. Den som gör att hon kan leva som hon gör. Fattig och bo där en behöver, läs måste, ha bil är inte ett alternativ. Inkomst för att klara den dagliga överlevnaden måste vi alla ha. Men alla måste inte jobba 08-17.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad inspirerande att du lyssnar på ljudböcker så ofta! Ja det finns ju egentligen massvis med vardagliga situationer där det passar att lyssna på ljudbok. Och jag håller med, det känns som man slår flera flugor i en smäll. Jag önskar att jag kände den tiden att sitta ner och läsa en bok, men när man inte hittar den stunden i vardagen så är det skönt att ändå kunna “läsa” böcker på detta viset 🙂

   Och tack fina du för dina tankar om samarbeten! Är så glad att du har förståelse kring det! ♥
   Kram på dig och ha en underbar helg!

   Reply
 7. Linnéa

  Superbra erbjudande! Jag är en riktig bokmal och har plöjt böcker sedan jag lärde mig läsa. Kan inte tänka mig en värld utan litteratur. För mig har ljudböcker varit ovärderliga sedan jag blev sjuk i utmattningssyndrom i december. Med en utmattad hjärna kan det vara väldigt svårt att ta in texter och information via läsning. Jag har även haft mycket huvudvärk som hindrat mig från att läsa då jag varit mycket ljuskänslig. Det var här ljudboken kom in. För under många timmar i vila har jag kunnat få berättelser upplästa för mig istället! Det var mycket lättare för mig. Jag tog senare med mig ljudböcker på promenader och in i mitt målande. Nu kan jag inte sluta lyssna och är så glad för ljudböckernas existens!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack för att du delar dina tankar och känslor kring ljudbokens betydelse för dig. Så fint att den kunnat hjälpa när du inte kunde läsa böcker. Förstår också att böcker är en viktig del i ditt liv om du plöjt böcker sedan du var liten, så vad braatt ljudböckerna gjorde det möjligt för dig att fortsätta ta del av böckernas värld. Kram på dig!! ♥

   Reply
 8. ♥Maria Alvljus♥

  Jag har läst väldigt mycket böcker i hela mitt liv. När jag var yngre läste jag ofta dikter, Edith Södergran och Karin Boye,
  och alla poeter som längtade till en vackrare och mer andlig värld. Dit jag själv längtade
  Jag läste också om naturfolk, indianer och samer, och om hur människorna levde förr i tiden, nära naturen….
  Numera läser jag mest djupa andliga böcker, som ger mig svar på Livets djupaste Mysterium,
  om hur allt liv i Universum och på Jorden, blivit skapat och format, för länge, länge sedan.
  Jonna, du skrev att du läste om symboler och det gyllene snittet i naturen. Mycket intressant!♥
  Jag tror vi har samma stora, tunga bok om Universum, du och jag, med Stjärnbilder och planeter,
  färggranna nebulosor i regnbågens alla färger, med små lysande vita stjärnor inuti…. Jaa den är tung!!
  Jag bröt min ena handled en gång, så jag kan nästan inte lyfta boken…
  Jag älskar att läsa, både på svenska och på engelska och har alltid en bok liggande på mitt nattduksbord♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad det lät som du läste mycket intressanta böcker! Älskar sådant jag med.
   Och vad kul att vi kanske har samma bok om universum. Älskar att bläddra i den bland alla vackra bilder.
   Tack för att du delar med dig Maria! Kram på dig ♥

   Reply
 9. Annelie

  Vad roligt, tack för erbjudandet 🙂 Det ska jag absolut testa !! Jag har faktiskt aldrig lyssnat på en ljudbok någon gång. Det ska bli roligt 🙂 Jag är en riktig bokmal, älskar att läsa. Just nu läser jag en bok av Sven Magnusson, som har titeln “Flygande tefat, vad säger vetenskapen?”, och utgavs 1975. Det är ju några år sedan den skrevs, och vetenskapens syn har säkert ändrats en del. Boken hittade jag i min mammas bokhylla 🙂
  Tack Jonna för en underbar blogg, och att vi har möjlighet att ta del av erbjudanden. Toppen !!

  Kram/ Annelie

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad glad jag blir att du tyckte om erbjudandet! Och kul att du vill prova det 🙂 Skulle vara intressant att höra hur du upplever att lyssna på ljudbok när du själv läser väldigt mycket böcker. Kan tänka mig att det är lite ovanligt i början när någon annan liksom bestämmer takten osv. Men hoppas du ska tycka om det 🙂

   Lät spännande med boken och flygande tefat! 😀 Låter som något jag också skulle kunna läsa.
   Tack för dina fina ord Anneli! Kram på dig ♥

   Reply
 10. Lindan

  Men åååhhh Jonnan!! Att läsa böcker är ju bland DET BÄSTA SOM FINNS!! Skulle nog ha blivit tokig (tokigare! 😉 😀 ) om jag inte haft mina älskade böcker att fly in i under livet!
  Har testat ljudböcker ett par gånger, men har lite svårt för dem eftersom jag har lättast att ta in information via synen, och inte hörseln. Dessutom gillar jag att kunna stanna upp mitt i en mening. Kanske läsa om den igen, eller stanna upp och bara reflektera….
  Ett tag läste jag ca en bok i veckan, men på senare år har det blivit lite färre…
  Jag har såååå många bra boktips till dig (om du nu skulle komma igång och hitta ett sätt att njuta av läsningen!?)!! Vet knappt ens var jag ska börja!?
  Men skulle du någon gång fastna för njutningen att läsa så vet du vart du kan få tips…! 😉 Och vem vet -rätt som det är kanske det slinker med ett lästips, vare sig du vill eller inte….;) 😀 <3

  Nu ringer det på ALLA håll o kanter här..både hemtelefonen och mobilen samtidigt (samtidigt som fb plingar!!) :O Så blev lite störd i min tanke…men jag minns att jag ville tacka för ditt fina svar på mitt senaste inlägg! <3 Du sänder ut så mycket godhet och kärlek…SÅ glad att du finns!!!! <3

  ps. Du passar väääldigt bra i din mormors kjol! 😀 Var hon lika smal som du, eller har du sytt om den?? 😉

  Reply
  • Lindan

   Förresten, det är lite förvånande att du som inte läser så mycket är så otroligt duktig på att skriva och uttrycka dig i text! Oftast brukar ju det där ha ett visst samband….men du är nog bara en naturbegåvning – på det med!! 😀 <3

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad roligt att du läser så mycket böcker! Ser verkligen fram emot att få lite boktips av dig!! 🙂
   Och jag kan verkligen förstå det du menar med att man ibland behöver stanna upp mitt i en mening. Jag gör ofta så när jag läser något. Så jag antar att både böcker och ljudböcker har sina olika för och nackdelar 🙂
   Och oj…en bok i veckan! Helt otroligt ju! Vilken hel värld av böcker du måste ha upplevt under åren!! 🙂

   Och tack för det fina du skrev om mitt svar. Så glad att du uppskattar det!! Och jag blir ju såklart alltid så jätteglad för dina kommentarer också! 🙂

   Angående min mormors kjol, så var hon mycket smalare. Väldigt kort och väldigt tunn. Precis som min mamma också är.
   Så jag behövde inte så om den som tur var! 🙂

   Hoppas du får en jättefin helg! Stor kram på dig ! ♥

   Reply
 11. Anna Su

  Det är lika kul att läsa din blogg även om du gör reklam för något för du har så härligt språk som man blir glad av! Långa beskrivningar med roliga liknelser och infall från alla håll och kanter! Jag förstår dem som vill samarbeta med dej och du gör rätt i det, du ska ju leva på något också!

  Jag har börjat läsa e-böcker på telefonen för då kan jag förstora texten som jag vill. Ljudböcker går så långsamt 🙂
  Mitt boktips blir Isobels vandring av Kajsa Ingemarsson, en saga med en botten av liknelser och miljöer inte olika dina. Finns som ljudbok.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Anna! Så fint att du tycker om min blogg lika mycket även när jag gör samarbeten. Det betyder mycket! 🙂 ♥

   Tusen tack för tipset om bok. Har hört ett tips om den boken innan. Den fanns som ljudbok såg jag så den ska jag lägga till i min lista! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 12. Adam

  Men vilka fina tavlor du målar <3 Jag kommer på utställningen i Norrköping 🙂
  Ljudböcker har jag lyssnat på i flera års tid. Jag tycker att det är väldigt avkopplande att halvligga i soffan, sätta på sig hörlurarna, sluta ögonen och bara lyssna. Jag har redan en prenumeration hos Nextory 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack så jättemycket! Och vad roligt att du kommer till utställningen! 🙂
   Och kul att du lyssnat på ljudbok i flera år redan. Kan tänka mig att det är väldigt avslappnande att göra så som du beskriver.
   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Bokhuset

  Jag kan tyvärr inte lyssna på ljudböcker. Jag är snabbläsare och blir irriterad när det går så långsamt. Så jag använder istället Storytel rätt mycket eftersom de är har mycket e-böcker. Nu föredrar jag ju pappersböcker framförallt, men ibland är det behändigt att slippa bära på böcker.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag har hört att fler nämnt detta om att ljudböcker går för långsamt. Jag hade faktiskt inte tänkt på det innan, men inser nu att vi nog alla har vår egen rytm när vi läser. Så om man läser väldigt fort så känns det nog väldigt långsamt med en ljudbok 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. mammakero

  På P1 har de något som heter Radioföljetongen. Om du har Sveriges Radios app kan du lyssna på “En mörderska bland oss” av Hannah Kent. Alla 30 delarna finns att lyssna på en månad framöver. Rekommenderas! Handlar om Island på 1830-talet. Jättefint skriven med fina karaktärer. Baserat på en verklig händelse, Islands sista dödstraff verkställdes.

  Reply
 15. Gunilla

  But HELLO!
  Att läsa är det bästa som finns, och att lyssna är det näst bästa!
  Jag läser alltid och nästan överallt. Förutom inredningstidningar på toa,
  så är det också ett väldigt bra ställe att läsa faktaböcker på.
  Läste precis ut Food Pharmacy på toan (även blogg) och lärde mig mer om hälsa.
  Lyssnar på lånade biblioteksböcker dagligen när jag sitter och jobbar.
  Och läser just nu “Skuggan av ett år” av Hannah Richell, som beskriver ett ställe
  i England så att man bara vill flytta dit! Rekommenderas varmt.

  Reply
  • Jonna Post author

   Härligt och höra att du läser så mycket!! Haha till och med på toan 🙂
   Men det är underbart ju! ♥
   Kram på dig!!

   Reply
 16. Sanna

  Jag gillar att läsa men det blir inte så mycket av det. Eller ja, man läser ju på mobilen mycket. Som den Harry Potter-nörd jag är måste jag såklart tipsa om dom. Fantastiska böcker som jag läst många gånger om. I sommar har jag börjat läsa om dom och är på sjätte boken nu. Och i oktober kommer den nya, åttonde berättelsen på svenska. 🙂 Fantastiska böcker så det är mitt tips!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jaa jag kan tänka mig att Harry Potter böckerna är bra. Jag tillhör den skaran som aldrig läst dom.
   Jag började på första boken och kom till sidan 118 minns jag. Sedan vet jag inte vad som hände. Önskar att jag läst dom!
   Kan tänka mig att de tar en till en helt annan värld där man helt uppslukas av böckerna.
   Kul att du läst om dom igen! 🙂

   Tack för tipset och påminnelsen! Kram på dig ♥

   Reply
 17. Jojhanna

  Jag älskar böcker men läser inte så mycket romaner utan mer dokumentära böcker. Just nu läser jag “De förklädda flickorna i Kabul” som är skriven av journalisten Jenny Nordberg o handlar om hur det är att leva som tjej/ kvinna i Afghanistan. Om man får många döttrar i en familj så händer det att en dotter kläs o får leva som pojke istället för flicka för att höja familjens status bland annat. En väldigt intressant o spännande bok som ifrågasätter mycket runt könsroller. Men allra mest gillar jag fotoböcker o favoriten är Mattias Klums “Hästfolk” där han rest världen runt , fotat o skrivit om olika hästfolk. Han är en duktig fotograf o jag älskar hästar så därav favoriten! =) Jag har inte provat ljudbok o är nog inne på det där som någon skrev tidigare, att kunna stanna upp o filosofera o läsa i min egen takt,,Men man vet aldrig, kanske ljudböcker också är bra att somna till 😉 Tack för erbjudandet! =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack för att du delade med dig lite av vad du gillar för böcker! Tycker också om dokumentära böcker och den boken du nämnde. “De förklädda flickorna i Kabul” lät väldigt intressant!
   Och ja Mattias Klum är en fantastisk fotograf! Ska kolla upp den boken. Låter som något jag också skulle gilla.
   Tack för alla tips! 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 18. Anna

  Jag kommer ihåg hur jag satt med ett bokstavspussel tillsammans med min äldre bror, som visade hur jag skulle sätta bokstäverna och hur man skulle uttala dem. Mina föräldrar berättar alltid stolt hur jag lärde mig läsa som fyraåring; pappa läste en klassisk sagobok men ändrade om orden för att det skulle bli lite roligare. Då utbrast jag ”Nej pappa, så står det inte!” och läste sedan vad det stod för honom istället. Ända sedan dess har jag suttit ner med en bok varje dag.
  Själv föredrar jag att läsa fantasy (med magi och drakar och allt därtill) med engelsk text. Däremot kommer jag ihåg från då jag var yngre (8-10 år) en deckar-serie som hette Afrodite, skriven av Ritta Jacobsson. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag på kvällen satt med boken i soffan och hela tiden tänkte ”Bara ett kapitel till!”, och min förvåning när jag insåg att jag hade läst ut den.

  Förutom den glädje som bokläsning alltid har gett mig, fick jag också höga betyg i skolan, till stor del tack vare böcker. Jag målar även mycket, och varje gång jag har läst känner jag för att bara sätta mig och börja skissa på någonting!

  Otroligt kul att höra dina tankar om böcker, och även få dela med mig av mina egna. Jag blev så otroligt glad av att kolla tillbaka på mina yngre år med böcker, och se vilken enorm fantasi det har givit mig genom min uppväxt. Tack Jonna!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…så otroligt inspirerande att läsa din kommentar! Så häftigt att du lärde dig läsa när du var så liten! Att du till och med rättade din pappa när han läste för dig haha 🙂
   Du påminner mig om en flicka i en av Rohal Dahls böcker som jag läste när jag var liten. Den hette “Matilda” och handlade om en liten tjej som läste och slukade böcker. Hon satt uppe på kvällarna och bara läste och läste 🙂
   Men det är häftigt tycker jag. Jag kan verkligen förstå att man lär sig otroligt mycket av att läsa böcker, och inte minst att man får mycket fantasi. Jag tror det är viktigt för oss.
   Tack för att du delade med dig ♥
   Kram på dig!

   Reply
 19. Eskild

  Min Mor beställde hem 6 böcker varje månad från biblioteket och läste alla de sista många åren tills hon dog 93 år gammal. Hon gick i skolan från 7årsåldern tills 14 var annan dag, men är den mest belästa personen jag känner till. Pappa som var akademiker låg långt efter i det avseende. Läslustan har jag ärvd, har läst minst 1000 böcker. Nu för tiden är jag kräsen och kan slänga en dålig bok i soporna. Lästålamodet är också sämre och ljudböcker är rena sömnmedicinen, somnar och vaknar upp flera kapitler fram och fatter inget, måste mödosamt leta mig tillbaka. Jag föredrar en pappersbok och de som är bra vill jag äga och ha i bokhyllan. Översatta böcker är oftast sämre än originalet. Engelska språket är rikare i uttryckssättet och jag föredrar alltid den engelskspråkiga originalversionen. Två av mina barn är inbitna bokläsare, två har vist alldrig läst en bok ut. Alla har jag läst sagor för…tills jag själv somnade 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh..så roande att läsa din kommentar med så många sammanfattningar av ditt bokläsande!
   Vilken riktig bokslukare din mamma var. Tänk vad många böcker hon läst…
   Och du med! Det är inte illa att ha läst minst 1000 böcker! Jag undrar hur det känns att ha läst om så många världar och liv. Som tusen lager med berättelser ♥
   Tack för att du delar med dig! Kram på dig!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh åh tack för boktipset!! Av alla böcker du läst i ditt liv, så måste ju bara det vara en bra bok! Det ska jag skriva upp 🙂 ♥

   Reply
 20. Peer

  Så rart at ditt siste blogginnlegg skulle handle om bøker. Jeg jobber litt med å designe og utgi bøker, av tidl nevnte Gabriel Scott. Om en stund kommer en bok fra meg av denne mannen, som jeg har fått tak i på svensk til deg. Han levde fra 1874-1958, men har absolutt noe å si oss idag, og mennesker med det syn på tilværelsen som jeg – og du – har, blir glad i bøkene hans. Glad for at du har åpnet døren til bøkenes verden! Men jeg kjenner også igjen tanken om at en bok kan “ta deg” så du føler deg maktstjålet og fanget av en annens tanker. Så mye som du skriver skulle du tenke på å samle noe av det i en inspirasjonsbok! ? Det kunne vi snakke om en gang!?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad spännande det lät om boken av Gabriel Scott! Så himla snällt av dig att skicka den. Ser verkligen fram emot det. Vilken timing! 😀
   Det låter som en bok jag kommer tycka om. Googlade om han liten nu, då jag aldrig hört talats om honom tidigare.

   Ja, det vore en dröm att ge ut en egen bok någon gång. Jag hoppas det blir verklighet! 🙂
   Kram på dig och trevlig helg! ♥

   Reply
 21. Magnus

  Ska nog ta och ge det där en chans, för precis som du är jag dålig på att sätta mig ner och läsa en bok. Jag känner inte riktigt att jag har tid för det, men lyssna skulle ju funka utmärkt när jag åker till och från jobbet, och till och med medan jag jobbar.
  Japp, det där ska jag kika på i helgen!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja men precis, när du åker till och från jobbet så borde det ju vara perfekt med en ljudbok. Älskar ju själv att köra bil och lyssna på något.
   Och ja, medan du jobbar borde det ju också funka 🙂 Kul att du ska kolla upp det. Hoppas du hittar någon intressant bok som faller dig i smaken.
   Kram på dig och trevlig helg! ♥

   Reply
 22. Lars 8463

  Jonna Jonna!!

  Ditt sätt att skriva.
  Din ordglädje.
  Som väckte mina ord
  denna morgon.

  Får mig att önska.
  Att morgontimmen stannade.
  För då skulle jag hinna krydda
  den ordgryta som bubblar i mig.

  “Det känns som att få,
  en liten skatt.
  En skatt,
  av någons inre värld
  och av någons tid”

  Du är inte “stor”
  Men
  En mycket mycket STOR SKATT!!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh, är du säker på att du inte är en världskänd poet?
   Varje dag skriver du så vackra texter att de borde få tryckas i böcker som säljs över hela världen.
   Tack för att du skriver Lars!! ♥ ♥ Dina ord inspirerar så mycket.
   Kramar! ♥

   Reply
 23. Helena FREEDOMtravel

  Hamnade min kommentar i skräpposten/papperskorgen..? Nu provar jag utan att ange bloggadressen… Nu såg jag förresten tidigare kommentarer. Synd att vissa läsare inte kan unna bloggare att tjäna pengar. Alla tidningar på nätet har ju också reklam!? Känns självklart tycker jag! Detta var tydligt utmärkt, inga som helst problem!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad märkligt att din kommentar försvann. Så synd att du var tvungen att ta bort bloggadressen. Ska kolla i skräpposten sen om den av någon konstig anledning hamnade där.
   Men åh TACK för dina fina ord. Är så glad att du förstår det här med samarbeten. Det gör mig så glad!
   Kram på dig! ♥

   Reply
 24. Louise

  Jag hade så gärna velat kunna lyssna på ljudböcker men de gångerna jag försökt så har tankarna farit iväg på annat efter ett tag. Jag älskar dock att läsa “riktiga” böcker! 🙂 Nu vet jag inte alls vilken genre du gillar bäst, jag tyckte om lite allt möjligt fram tills jag var runt 10-11 år och höll den första Harry Potter boken i handen. Efter cirka 15 år har jag tappat räkningen på hur många gånger jag har läst alla dom böckerna nu, både på svenska och engelska! Absolut de bästa böckerna som någonsin skrivits! De skiljer sig en hel del mot filmerna så har du inte läst någon av Harry Potter – gör det! Helst på engelska, dom är väldigt lättlästa! 🙂

  Tack vare min smärre besatthet av Harry Potter, haha, så läste jag mindre och mindre andra böcker för jag tyckte helt enkelt inte att dom var lika bra. Men så fick jag en bok av min mormor i present som hette “Påven Johanna”. Jag vet att jag tyckte både religon och historia var urtrist i skolan så jag hade inte alls några förhoppningar när jag började läsa den. Men OJ vilken bok! En av de bästa jag någonsin läst, nääästan lika bra som Harry Potter 😉 Så jag kan verkligen rekommendera den om du inte inte tycker att fantasy är din genre 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja jag önskar så att jag läst böckerna om Harry Potter. Kan tänka mig att jag skulle älska dom. Men jag gav dom aldrig en riktig chans. Men det är ju absolut inte försent. Så tack för tipset!
   Så roligt o höra att du älskar dom så mycket och att du läst dom så många gånger!! 🙂

   Och tusen tack för tipset om “Påven Johanna”. Det ska jag skriva upp!!
   Ha en underbar helg! Kram på dig ! ♥

   Reply
 25. Eleanor Ollila

  Hej Jonna,

  Normalt är jag en person som snabbt som ögat scrollar förbi sponsrade inlägg hos bloggare – de är opersonliga och tråkiga och ger mig ingenting. Men hos dig hamnar verkligen inget opersonligt på bloggen. Till och med sponsrade inlägg är fyllda av din personlighet och jag får verkligen en känsla av att du brinner för det du gör reklam för, att du har tänkt igenom det noga innan du tackat ja och sedan ägnat lång tid åt att hur du bäst ska skriva om det. Inget tråkigt och opersonligt “Lyssna på böcker hos Nextory”, utan ett långt, genomtänkt inlägg med en backstory, relevanta citat och som vanligt helt fantastiska bilder (älskar bilden på dig i vedboden när du sitter med slutna ögon).

  Så Jonna, jag hoppas verkligen att företagen du samarbetar med uppskattar dig som talesperson för dem – för i mina ögon får de ovärderlig valuta för pengarna. Du har fått en reklamhatare som mig själv att stanna upp, läsa det du faktiskt skriver, nicka och tänka “Jaha, jag kanske ska fundera på en Hyundai nästa gång det blir dags för en ny bil”.

  Jag älskar din blogg Jonna, och jag älskar att du alltid låter din personlighet skina igenom även när det är sponsrade inlägg som det här. Det känns äkta, och det är det jag gillar mest med dig och din blogg. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh…TACK!
   Jag var ute och gick idag när jag läste din kommentar. Jag hade hjälpt till med att flytta korna från en hage till en annan, och var på väg hem. Så då tog jag upp mobilen och läste det du skrivit. Och åh..du skulle sett vilket leende jag fick! Jag sken upp som en sol, tack vare dina vackra ord.
   Jag kan inte sätta ord på hur mycket det betyder och få höra detta! Det gjorde hela min dag.

   Jag försöker verkligen lägga mycket tanke bakom mina samarbets-inlägg, just för att jag verkligen vill att andra ska känna att jag valt ut dom noga och att det är något jag kan skriva om från hjärtat. Så det värmer o höra att du uppfattar det precis så. TACK snälla du!
   Din kommentar stärkte mig så mycket.

   Ha en underbar helg och stor kram till dig! ♥

   Reply
 26. Jenny

  Upptäckte ljudböcker för ett tag sedan och kan nu inte leva utan dem. Lyssnar via ett annat företag och älskar deras sleepfunktion, slippa missa för mycket av boken när man somnar ifrån den;). Det är som du säger, som när mamma läste för en när en var liten, otroligt lugnande och att få lyssna på en “saga” som vuxen är en fantastisk upplevelse. Lyssnar mycket när jag skapar, men även som andra säger, när jag gör trista saker, mockar, städar, stryker, diskar, allt blir lättare då, nästan så att jag vill göra det 😉

  Jag tycker det är jättebra att du gör samarbeten så att du kan tjäna ditt uppehälle, fortsätta leva ditt liv som du vill. Du är så tydlig med det så det är inga konstigheter. Gillar man inte det så kan man hoppa över det inlägget. Huvudsaken är att du går in i samarbeten som du känner att du kan stå för och som ger dig ngt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad härligt att du också upptäck ljudböcker nyligen, och att du tycker om dom så mycket! Vad är sleepfunktion för något? Det lät intressant 🙂 Än har jag inte somnat ifrån en ljudbok men jag kan tänka mig att det är lätt att man gör det och sedan har svårt att hitta tillbaks till vad man senast lyssnade på innan man somnade.

   Och tack Jenny för dina ord om samarbeten. Är så glad att du tycker och tänker så! Det betyder mycket! 🙂
   Kram på dig! Trevlig helg! ♥

   Reply
 27. Irene

  Idén med ljudböcker är ju super, men själv har jag dålig erfarenhet av dessa… lyssnat på 3 st varav en uppläsare pratade alldeles för snabbt för min smak, en lät alldeles för “mesig” för att gestalta en, i mitt tycke, tuffare person i berättelsen och sedan hade jag problem med att jag somnade av rösten och inte alls visste hur långt jag hade lyssnat när jag väl vaknade, haha.. Att uppläsaren känns “rätt” är nog A och O för en ljudbok. Föredrar själv vanliga böcker, och gärna pocketar som är lätta att hantera ;-), tycker om att läsa i min egen takt och kunna bläddra tillbaka någon sida för att minna mig om var jag var ifall det gått några dagar sedan senaste lässtunden o.s.v…
  Har testat e-böcker också men tyckte bara det var ansträngande för ögonen :-).
  Härnäst tänkte jag läsa trilogin om Maj, som jag själv blivit tipsad om, av Kristina Sandberg… kolla upp den och se om det kan vara något för Dig? 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter av ljudbok! 🙂 Haha ja alltså, jag kan verkligen förstå att rösten är viktig! Jag är själv väldigt känslig för det. Som tur var så var det en bra röst på den jag lyssnar på nu, men jag antar att jag kommer stöta på ljudböcker som berättas av en röst som jag inte alls tycker passar in 🙂

   Tusen tack för tipset om triologin om Maj. Ska absolut kolla upp det! 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 28. Emelie

  En författare jag skulle vilja tipsa om är Elisabet Nemert. Det här med att läsa böcker har aldrig riktigt varit min grej, men hennes bok ”Bortom stjärnan” som jag läste för många år sedan minns jag att jag faktiskt tyckte om att läsa och blev berörd av.

  Reply
 29. Amedei

  Ooo, jaaa, det finns så många kärlekar, och jag storgillar att du på senaste både nämnt musik- och boktips. Är så härligt att läsa de andras tips också i kommentarsfälten, så man får både av dig och dina följare. Du förmedlar verkligen allt det vackra i livet; det som i ett enda ganska tråkigt namn kallas kultur – naturen, fina berättelse om livet, dina underbara foton och tavlor, musik, kulingen, böcker, dikter i kommentarsfälten och så dansar du ibland. Och egentligen det viktigaste; människorna vi upplever detta med, eller om vi avnjuter det själva – båda inslagen lika stora och viktiga. För mig är din blogg en påminnelse om alla de här kärlekarna. Typ – ja just det, det var länge sen jag läste en bok, dansade o.s.v. Eller oooo, jag vill också dra iväg själv med bilen och upptäcka platser. Jag har +:at dig förut och gör det igen – din blogg är en fantastisk bra reminder om det som är viktigt på riktigt, det som ger mening. Det finns så mycket yta och bilder om vad lycka är, men det känns som du knäckt koden, i alla fall utifrån min livshorisont. Det behövs motvikter och fler goda exempel på hur man kan leva, är så lätt att förirra sig och designa sin tillvaro utifrån mängdens normer.

  Bokips (finns säkert som lyssning med): Konsten att höra hjärtslag, Nu vill jag sjunga dig milda sånger, Shantaram, La Cucina, Zahiren, Alltid hos dig, Freja. Sen finns det ju underbara, underbara filmer med. Hihi, blir så bubblig när man tänker på allt mumsigt som finns, som andra skapat för att berika våra liv.

  Ha en fantastisk helg Jonna!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…tack kära fina du för denna underbara kommentaren. Blir ju alldeles rörd av det fina du skriver. Sitter här och tokler nu! 🙂
   Tack snälla för att du peppar och inspirerar mig så mycket genom dina ord. Det värmer i hjärtat!

   Och tack så jättemycket för alla dina tips! Kände igen några titlar faktiskt. Ska skriva upp allihopa och kolla upp 🙂

   Tack igen fina du. Ha en underbar helg!
   Kramar ♥

   Reply
 30. Evy

  Torgny Lindgrens “Ormens väg på hälleberget” var den första ljudbok jag hörde. Blev helt såld på Torgny Lindgren först och främst, men oj vilken bra bilförare jag blev. Körde långsammare och långsammare för att hinna höra så mycket som möjligt innan jag kom fram.
  Därefter har jag hört Carl Jonas Love Almqvists “Det går an” uppläst av Christina Schollin vilken jag älskade att lyssna på. Trodde inte jag skulle göra det med den uppläsaren men hon var underbar att lyssna på.
  Så har vi Lasse Viddings böcker. Har lyssnat på Årstafruns dagbok ett antal gånger både för det historiska och för den fina uppläsningen.
  Hasse Alfredssons En yxmördares bekännelser” var inte heller fel 😀

  Senare har jag börjat lyssna på romaner. Älskar Diana Gabaldons boksvit om Claire Beauchamp och James Fracer som börjar med “Främling”. Det är lååååånga böcker som tar tid att läsa själv men blir betydligt enklare via öronen.

  Hoppas du får en bra tid med alla bokskatter som finns.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhh vad jag skrattade när du berättade att du blev en bättre bilförare för att du körde saktare och saktare för att hinna lyssna. Haha jag känner igen det där. Underbart beskrivet!
   Tack för alla tips!! Och åhh jag visste inte att det fanns böcker om Claire och James! Jag har tittat på alla säsonger hittills från serien “The outlander” som handlar om dom. Så det är nog gjort efter böckerna. Skulle vilja försöka mig på att läsa dom. Så tack för tipset!!

   Kram på dig !! Och trevlig helg! ♥

   Reply
   • Evy

    Vad roligt att du sett serien Outlander. Jag har tyvärr inte haft den möjligheten, men är på sätt och vis glad för det. Älskar att föreställa mig kläderna och miljöerna då Diana Gabaldon är en mästare på att beskriva. Älskar som sagt böckerna och håller just nu i dagarna på med den sista/senaste av bokserien. (Jag har även träffat Diana Gabaldon på bokmässan i Göteborg och fått första boken signerad personligen av henne 😀 )

    Reply
  • Jonna Post author

   Åhh TACK! vad go du är som skriver så fint.
   Blir så jädrans glad! 🙂 Kram på dig med och trevlig helg! ♥

   Reply
 31. Coraline

  Dear Jonna,

  I’ve discovered your blog very recently thanks to a friend who shared your old Swedish chant “kulning” video (the one in the forest). Since then I have followed every single post of yours and have also read older ones with the help of Google translate (I’m French, I have many swedish friends, but unfortunately I don’t speak the language, would love to learn though).

  Reading your story and immersing myself into those beautiful & mystical landscapes of Sweden made me seriously think about writing another blog myself: inspiration comes when you least expect it right?! You do have a real connection and understanding of Nature, I can tell by seeing your art, it’s obvious you are exactly where you have to be now. It’s very refreshing to read your posts and I loved that one on story-telling, reminds me of the many books I read AND listened to as a child (everything was audio-taped then, yeah 34 year-old speaking here!!).

  Please keep on the good work: we need more inspirational people like you, who do things from the heart, with beauty and intuition. And of course writing a blog as you do IS a job and deserves a salary. I don’t even understand the debate so I’d only say: go on girl 😉

  Love xx
  Cora.

  Reply
 32. Sophie

  Precis som du säger handlar det om prioteringar och inte tid. Jag älskar att läsa men ser aldrig på film, till exempel. En söndagmorgon, i stället för att kolla på Nyhetsmorgon, sätter jag mig med en bok. För mig är böcker en relik från svunna tider. De talar till mig, ger mig bilder och förståelser aldrig möjliga från rörlig media och dessutom är helt oumbärliga för språkförståelse. Man kann inte bli bra på sitt modersmål utan att läsa, det är min mening. Därför tycker jag också att det är oerhört viktigt att vi läser mer, framför allt för barn, men också som vuxna.
  Liten kärleksförklaring kanske, men så aer jag det 🙂

  Reply
 33. Wilda

  Vilket underbart samarbete, Jonna! Bra att du gör det och tack för den koden. Jag har haft svårt att koncentrera mig ett tag nu men jag ska helt klart ge detta en chans en månad framöver. Tycker så mycket om det du gör och är glad att få följa dig <3

  Reply
 34. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #33 | pratande får och tröstande närvaro. | REAKTIONISTA

 35. Jessie

  Böcker är bland det bästa som finns! Just nu har jag över 200 st OLÄSTA hemma som jag håller på att beta av. Maken min har gett mig bokköpstopp, fast det är tillåtet för andra att ge mig böcker … Haha! Älskar kryphål. 😉 Hur som helst, jag upptäckte själv ljudböcker för några år sedan och insåg att det är en skitsmart idé om man pendlar till och från jobbet som jag, eller städar, diskar etc. Har lyckats plöja igenom en hel del böcker tack vare ljudböckerna. 🙂

  Mitt ljudbokstips får bli “Flyga drake” med Krister Henriksson som uppläsare. Den mannen är fullkomligt fantastisk på att högläsa! 🙂

  Och Jonna: strunt i alla bittra “besökare”. Jag tycker att du gör dessa samarbeten mycket smakfullt (vilket en hel del bloggare misslyckas med) och du förtjänar dessutom att få betalt för det du gör. Fortsätt så som du gör. Vi är många som uppskattar dig och din blogg. <3

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.