Innan solen går upp

Så var måndag morgon här och som alla vardagar numera så vaknar jag vid 04.00 på morgonen så att jag och Johan kan äta frukost tillsammans innan han far iväg till jobbet. Det känns nästan som att kliva upp mitt i natten, speciellt om jag gått och lagt mig efter midnatt. Men jag märker att jag börjat komma in i den rytmen allt mer. Även om jag egentligen inte behöver gå upp när Johan går upp så vill jag det ändå. Dels för att få den mysiga stunden på morgonen med honom, men också för att jag älskar att få så gott om tid på mig innan dagen börjar på riktigt. Den där tiden innan solen går upp är så avslappnande, och om jag får börja varje vardag på det viset så är det värt att vara lite trött.
030702

Klockan halv sex på morgonen i köket. Nykokat kaffe, eld i spisen, radion i bakgrunden, trötta hundar och pigga katter. Jag gillar att bara sitta i fåtöljen en stund på morgonen och skriva ner lite punker inför dagen som kommer.
030703030704
Nanook och jag säger godmorgon till er alla! Hoppas ni får en riktigt bra måndag. Puss o kram ♥

53 Kommentarer på “Innan solen går upp

 1. Linette

  Det är kärlek det! Att kliva upp så tidigt! Så glad för din o Johans skull! Själv sitter jag på bussen på väg till jobbet. Hoppas du får en fin dag! Här kommer snön en omgång till 🙁 Jag som hoppades att våren var på väg. Ja ja, bara att acceptera.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja här har vi fått snö idag också. Hoppas du hade en bra dag på jobbet!
   Kram ♥

   Reply
 2. Tammy M.

  I found your blog quite by accident and I dare say I long for the lifestyle you are living. I just want you to know your words bring a calmness to my soul and you are teaching us to look at the bigger picture. You are so right its about our surroundings and the earth beneath our feet it’s not the materialistic things that so many hold onto or value, it’s the quiet beauty of falling snow or a gentle rain. Thank you so much Jonna for sharing your spirit with us all.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…thank you so much Tammy for your beautiful words. Your comment made me so happy ♥ Im so glad you found my blog and that you like what I share.Thank you for writing ♥

   Reply
 3. Emma – Frilansäventyret

  Morgonen är den bästa tycker jag! Det känns som om man är lite före alla andra. När jag börjar jobba tidigt har jag fått massa gjort innan de på kontor ens öppnat sina datorer – det ger mig pepp 🙂 Sen är det ju ljuvligt att se ljuset växa där utanför fönstret också.

  Reply
 4. PJ:s byffé – från by till fe

  Jag vill gärna ha gott om tid på morgonen. Rivstart på morgonen är inget för mig därför stiger jag upp tidigt. Men jag går inte och lägger mig tidigt, många gånger blir det efter midnatt.

  Jag har alltid funderat över placeringen av din fåtölj vid köksbordet. Jag förstår att det är en favoritplats som finns i husets mesta centrala rum men jag har inte sett detta arrangemang tidigare. Fast den verka trivas bra i hörnan och används ofta så därför är det kanske bästa platsen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är faktiskt lite ovanligt att ha en fåtölj sådär. Har nog aldrig sett någon annan ha det. Men ja det är den populäraste platsen här hemma, både för mig, Johan och alla våra djur haha. Den är aldrig ledig 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 5. Carl Stridsberg

  Godmorgon från ett “vintrigt” Laholm, i södra halland. Här ser det idag ut som ett vackert vinterlandskap. Kommit nästan en dm nysnö vilket här nere känns som en meter. 🙂
  Just försökt släppa ut hönsen men de vägrade gå ut. Någon har ju målat hela deras värld helt vit därute…
  Kram!
  //Carl, http://hittaupplevelse.se

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh höns 🙂 Ja jag kan tänka mig att de inte är så förtjusa i snö. Här har det snöat en stor del av dagen också.
   Hoppas du haft en fin dag! ♥

   Reply
 6. Ida

  Jag älskar också att vakna tidigt, och det är så bra att du ofta skrivit ett nytt blogginlägg tidigt på morgonen. Inte många bloggare som publicerar inlägg så tidigt men här har jag ofta något nytt att läsa innan morgonmjölkningen!?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad glad jag blir att du tycker om att läsa min blogg på morgonen ♥ Då blir jag inspirerad till att fortsätta med det ♥

   Reply
 7. Nicklas

  God morgon Jonna och Nanook! Men kl.fyra på morgonen låter omänskligt! Att ni orkar kliva upp vid den tiden. Det hände att jag började jobba kl.fyra på morgonen när jag körde buss men klarade det inte ringde till chefen och sa” jag är livsfarlig som chaufför vid den här tidpunkten”.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja klockan fyra på morgonen är tidigt men man vänjer sig tillslut 🙂 Men den tiden passar nog inte alla. Vilken tur att du inte behövde fortsätta köra buss den tiden! Det lät ju inge bra 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad gullig du är som frågar. Absolut, det får du gärna ♥ 🙂
   Kram på dig

   Reply
 8. Magnus

  Go’morron!
  Vaknade för en dryg halvtimme sedan och tittade ut genom fönstret. Snövädret som km igår kväll har levererat ca 1 dm blötsnö under natten! Jag vill ha snö på julen, inte nu. Nu vill jag ha vår med sol och värme. Nåja, bara att gilla läget och gå ut och skotta sen när jag fått i mig frukosten.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag håller med, nu vill man ju ha vår. Men hoppas den smälter bort fort hos er! Här ligger ju snön kvar till maj 🙂
   Stor kram ♥

   Reply
 9. Leon Edwards

  I too love the stillness of early mornings, to hear the world slowly wake up, to see the sun rise and hear birds sing their praises to a brand new day.

  May your day be well and your week even better.

  Reply
 10. Asta

  Vete tusan om jag hade fixat att gå upp klockan fyra ens när jag var nyförälskad. När börjar han då jobba? Du har väl i och för sig fått en viss vana eftersom du i ditt jobb fått vänja dig att vara vaken vid en massa olika tidpunkter för att kunna följa ljuset. Men ändå…

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag kan förstå om vissa inte tycker fyra är en mysig tid att gå upp 🙂 Ja precis, jag är ju så van att ha lite konstig dygnsrytm, så det funkar bra.
   Han börjar jobba kl 7 på morgonen. Men 13 mil härifrån..

   Reply
 11. Katta - Bucketlife

  Jag älskar också den där tiden när man är själv med världen på något sätt. Funkar även med sena kvällar. Önskar bara att jag vore mer morgonpigg, jag har försökt många gånger, men jag är och förblir en kvällsmänniska. Fast med en siesta mitt på dagen kan en greja både och, älskar att få ta en sån ibland!

  Hoppas du får en finfin dag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja en siesta mitt på dagen är alltid bra om man vill gå upp tidigt men samtidigt vara uppe sent. Jag brukar ta en powernap på köksgolvet varje dag 🙂
   Hoppas du haft en jättebra dag! Kram på dig ♥

   Reply
   • Malin

    Vad bra att du sover en stund på dagen. Jag funderade just hur du orkar gå upp klockan fyra och sen vara vaken till efter midnatt haha. Sjukt imponerande. Och mycket för man gjort! Själv är jag kvällsmänniska men har alltid haft lätt för att komma upp och igång snabbt ändå. Men sen så, efter ett par timmar, då säckar jag ihop. Det bor en sömntuta i mig så helst sover jag länge 🙂

    Reply
 12. Kerstin

  Hejsan. Kerstin her från Danmark. Jag åker nu och då øver till Helsingborg och jag passar altid på att køpa Lantliv. Det var så jag upptäckte din blogg.
  Såååå mysigt, præcis sådär skulle jag vilja leva!
  Utom det att stiga upp så tidigt, jo jag vill rigtigt gärna, men hela mitt liv har jag varit så morgontrøtt. Jag fryser och mår illa och är “spänd” i huvudet och har sand i øgonen. Och en slags rädsla inför den nya dagen. Det er vel något psykisk antar jag. Och inte har det blivit bättre efter att jag har fått en sjukdom med kroniske smerter.Men när dagen sedan är øver och det blir sengdags så børjar jag piggna till och har svårt att somna. Ja ja, så är det i min upp och nervända värld.
  Før øvrigt tycker jag det ær vældigt modigt av dig att vara så øppen , lægge fram dit liv med foton och det hela. Kænner du dig aldrig utlæmnad? Får du inga obehagliga kommentarer?
  Jag funderar en del øver det, før jag har lite samma stil på min Facebook sida, skriver om mina tankar och berættar vad jag håller på med, lægger ut foton af mina projekt osv. Andra upplever jag som vældigt anonyma och “tysta”. Ibland tænker jag om jag blir betraktad som litet barnslig ,naiv och dum. Det ær bara mina “vænner” som ser det och jag vælger noga ut vem jag vill vara vænner med, men ændå får jag ibland denne känslan. Jag ær ganska ny på fb, alla andra har kanske børjat trøttna på det? Andra som gør sig tankar om dette? Kerstin

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din kommentar Kerstin. Så fint att du delar med dig om hur du har det, även om det lät väldigt jobbigt ♥
   Angående om att jag skriver och visar mitt liv så har jag faktiskt ändå aldrig känt mig utelämnad. Jag känner ändå att jag har en bra kontroll över vad jag vill lämna ut och inte. Och idag är bloggen en del av mitt jobb så jag försöker se det som det också.

   Hoppas du kan fortsätta dela med dig av dina bilder och tankar på fb! Tror säkert dina vänner ändå tycker om det.
   Kram ♥

   Reply
 13. Johanna

  Hua mig! Är verkligen ingen morgonmänniska även om jag önskade att jag var det! Startar helst dagen helt ensam med en kopp kaffe och Nyhetsmorgon 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men det lät väldigt mysigt också att börja dagen så!! Jag är egentligen inte heller någon morgonmänniska, så jag förstår dig ♥

   Reply
 14. Therese

  Det vore jätteintressant om du kunde göra en “planritning” på ditt hus, jag som älskar planritningar och allt som har med hem att göra sitter alltid och funderar hur hus är planerade.. 😛
  Nu när jag har följt din blogg i så många år, så har jag fått en bild av hur huset är planerat i huvudet 😛
  Förstår dock om du inte vill, kanske verkar lite creepy, haha:P
  Ha en bra dag iallafall 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha det är så himla roligt för jag läste din kommentar idag när jag höll på att spela in en rundtur i mitt hus. Så himla passande!
   Jag vet inte om det finns någon planritnign för huset jag bor i tyvärr. Men hoppas du fick en bättre bild av hur rummen hänger ihop nu 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 15. maggie

  Undrar hur länge till du kommer att orka gå upp kl 0400 på morgonen även om det kommer bli lättare att gå upp tidigt när ljuset återvänder!
  Vet vad jag talar om då jag har jobbat skift i alla år!
  Ta hand om dig och du är ju ung så det går nog ett tag till……

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja om jag inte orkar så gör jag det inte. Det känns skönt ändå och veta att jag inte måste. Kommer säkert komma många morgnar framöver när jag varit uppe halva natten som jag inte kommer orka gå upp. Men de morgnar som jag orkar så är det mysigt ! 🙂
   Kram ♥

   Reply
 16. Skorpan

  Småler igenkännande åt denna tidiga mysstund:) Tittar i backspegeln och minns själv hur det var, nyförälskad och allt…

  Reply
 17. leif

  Kärleken är en ändlös låga.
  Låt den inte slockna.
  Ni skulle bara våga.
  Göd den med långa kvällar och mornar fira.
  Då kommer energin att växa.
  Och kreativiteten spira.

  Kram till Jonna och Johan.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Leif. Läste just din dikt för Johan också.
   Vi tackar så mycket för dina fina ord 🙂 ♥

   Reply
 18. Nadine S.

  If you are now always up so early maybe you could squeeze in another question and answer round if you like 🙂 I’ve noticed, that you’ve done it several times in the earlier years of your blog and many quesitions are burning on my tongue (don’t know if these saying is used anywhere than in Germany, sorry, if it sounds strange to you) Warmest greetings to you and your old and new hairy roommates (and to your man, too ) 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much for your idéa about a questions and answers round. I will definitely do that! 🙂
   I will make a blogpost any day now where you can ask any questions and then I will answer them in another blogpost.
   Warmest greetings to you too! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack! Vad glad jag blir att du gillar den fåtöljen 🙂 Det är den mysigaste platsen att sitta på 🙂 ♥

   Reply
 19. Amanda

  Hej Jonna! Ett inlägg jag tycker vore intressant att läsa är om hur det har känts för dig att “ställa om” från att leva självsam till att nu leva som sambo. Jag har levt som sambo förut, men nu har det gått en period som jag verkligen behövt, att leva singel o ha mitt alldeles egna hem. Jag trivs så bra, och fruktar för den dagen då det kanske blir till att låta någon komma in i mitt hem. Det handlar kanske inte bara om att låta någon komma nära inpå hemmet, utan också själsligt, att inte rutiner och annat som hör vardagen till längre ska vara så som det varit. Det jag skapat, min egna vardag liksom, o att mina egna bestyr är de enda som spelar roll. Jag märker ju att ju längre tiden går desto svårare kommer det bli att släppa in någon. Har du fått jobba för detta, att öppna dig, varit rädd- eller har allt sånt svårt bara gått obemärkt förbi i denna kärlekshistoria?
  Vad mysigt det låter att gå upp kl 4 ihop:) å vad jag tycker av vad jag läst att det verkar väldigt fint det ni har<3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack så jättemycket för ditt önskemål om blogginlägg. Kan känna igen mig SÅ mycket i det du skriver så tack för att du inspirerade mig om att skriva om detta. Ska göra det inom en snar framtid 🙂
   Tack också för att du delar med dig ! Kram på dig ♥

   Reply
 20. Alicia

  I came across your blog after a friend shared your Kulning video with me via Facebook. I love your connection with nature and ability to see the pleasure in small things.

  I am usually awake by 5:45 AM … when the kids wake up and get ready for school. In fact, as of late, I have been enjoying the need to not rush off somewhere. Due to a bad fall at my workplace, I am out on comp.

  So now I am going to curl up with a cup of tea. Thank you for sharing your writing and artwork. I am partial to your photos of the Aurora borealis.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.