Inte min starka sida

Det var 21 år sedan sist, som jag stod på ett par skidor. Jag bodde i Sollefteå på den tiden. Bara en kort stund, men tillräckligt för att mitt hjärta skulle slå rot i Västernorrland så att jag många herrans år senare skulle flytta hem.

En vinterdag åkte vi skidor i Hallstabacken, jag och min familj. Jag minns det så väl. Jag var 3 år då. Barnbacken kändes som värsta stupet. Min stora fula hjälm skavde mot hakan och skidorna föll av precis hela tiden. Jag har en bild i huvudet av hur pappa försökte hjälpa mig på med dom igen medan jag stod med gråten i halsen och surade.
Jag fick lära mig att om man ville bromsa så skulle man vinkla skidorna in mot varandra, vilket resulterade i att jag gjorde det alldeles för mycket så att de gick i kors och jag gjorde ett antal kullerbyttor nedför barnbacken. Trots att jag var så liten så minns jag att jag tänkte att det var tur jag inte bröt nacken. Slå kullerbyttor med skidor på är en konst i sig.

Kanske var det minnet från den dåliga dagen i Hallstabacken som gjorde att jag inte haft något intresse i skidåkning på så många år. När jag gick i högstadiet anordnade skolan ibland skidresor till Sälen för de som ville. Jag vart inte ett dugg intresserad! Trots att alla mina vänner åkte på de där skidresorna stannade jag hellre hemma. Och nu, trots att jag bott här över tre år så har jag inte fixat en bra skidutrustning än.
Det känns nästan oförskämt att bo såhär som jag gör och inte åka ut på skidturer då och då.
Men jag är ganska säker på att mina tidiga minnen av skidåkning inte var tillräckligt bra för att jag skulle fastna för det. Nästan så jag undvikt det till och med. Det vart inte min grej helt enkelt. Men jag tror det snabbt kommer vända så fort jag verkligen lär mig, och gör ordning skidorna så det fungerar bra.

Jag provade bara lite snabbt idag, med Tegnäs skidorna som jag hittade i ladan för ett tag sedan. Jag har inte fixat dom än så de trillar av hela tiden, men jag ville bara känna “känslan” liksom! Men nog fick jag flashback från förr. När jag sätter fötterna i skidorna så känns det som jag “sitter fast” i något som gör mig osmidig och mindre snabb. Jag känner mig så fruktansvärt klumpig och hjälplös. Som en nyfödd kalv som stapplar fram på sina ynkliga ben. Har nog sällan känt mig så dålig på något som jag gör när jag står på ett par skidor.

Men, jag ska ta tag i saken! Tjära in dom, valla dom och byta ut spännena så stöveln sitter fast för en gångs skull. Jag ska banne mig lära mig åka skidor 😀

34 Kommentarer på “Inte min starka sida

 1. Katarina-Cinnamon

  Det hade nog gått bättre om du haft pjäxor, den gamla sorten som var gjorda för sådana spännen. Tyvärr har jag kastat mina pjäxor annars hade du fått ärva dem 🙂

  Reply
 2. Anki

  Men du Jonna, det där var väl ett tappert försök. Sen att Du vill visa oss också, strongt gjort. Med lite mer träning kommer detta att gå galant. Nanook ser ut att gilla det han ser. Kram Anki

  Reply
 3. kent

  Ja Du får Dig ju ett rejält fyspass bara att ta på Dig skidorna. Stå på Dig och lite uppdateringar om hur det går med utförsåkningen.

  Reply
 4. Tomas

  Jag avskyr att åka skidor. Men så hittade jag ett par som funkade perfekt. Jag har förstått att vissa kallar dem snöskor.

  Reply
 5. KH

  Håller nog med på ett par pjäxor! Nu ser jag inte riktigt hur det ser ut fram om du inte kan spänna “vajern”? Brukar finnas så man kan variera lite… Men köp rätt storlek på dem så fixar du det där glatt! 😉

  Reply
 6. solweig

  Jonna,

  Träning ger erfarenhet.

  MEN skidorna sitter inte fast på dina skor. Det blir som att försöka köra en bil vars hjul ständigt tappar kontakten med underlaget eller tappar ett eller annat hjul.

  Vem skulle försöka sig på en sådan färd och inbilla sig att man har kontroll?

  Ingen. Man är dömd att misslyckas.

  Mitt råd: Börja med utrustningen. Börja sedan på plan mark, ett skidkliv i taget så kommer du upptäcka njutningen av att tyst glida fram i skogen.

  Utrustningen först. Det är den det är fel på, inte på dig.

  Lycka till!

  Reply
 7. Amy

  Håller med om ovan, utrustning! Och sen är det väldigt kul att det direkt under inlägget dyker upp reklam om skidlektioner 🙂

  Reply
 8. Sandra

  Haha, härligt! Och vilket tålamod! Jag hade slitit av skidorna, kastat i väg dem och vrålat som en idiot. Ja, vissa människors stubiner är korta. 😉
  Kämpa på!

  Reply
 9. Erik

  Kan bara hålla med om att en riktig bindning och pjäxa har rätt stor betydelse. Tegsnässkidan är dock en riktig klassiker som fortfarande står sig bra i ospårad skogsterräng. Sen är det bara träning som gäller 🙂

  Go Bambi go! 

  Reply
 10. Magnus

  Tack Jonna! Efter en riktig skitdag på jobbet så fick jag äntligen skratta gott. Du är för söt som bjuder på sådana här små underbara filmsnuttar! 😀
  Du ska se att det löser sig bara du får fixat pjäxor eller stövlar som är anpassade för att användas i sådana bindningar.

  Reply
 11. Sanne

  Ha ha, ja du var jätte söt, precis som en nyfödd kalv (eller föl eller människounge). Alla är vi barn i början sägs det… Men det klippet gjorde i alla fall trötta mig glad! Kämpa på. Är säker på att du kommer glida runt snart som en Charlotte Kalla 😉

  Reply
 12. Siv

  Ha, ha! Jag kom att tänka på “Lotta på Bråkmakargatan” när jag såg dig.
  Men hon säger ju sedan “det är konstigt med mig, jag kan nästan allt”. Det kan du också snart!

  Reply
 13. Svempa

  Tack för att du bjuder på dig själv! Samtidigt som jag småskrattar åt ditt halkande så minns jag känslan när jag själv, för nästan 60 år sedan försökte åka skidor. Har en far som är uppväxt i Mora så för honom var det självklart att även sonen skulle bli skidvirtuos. Jag såg nog ut, och kände mig, som du.
  Det ser ut som att det största problemet för dig är att tåremmen saknas på skidorna, den som skall förhindra stövelns framdel att lossna ur bindningen. Gå in på Tegsnäs hemsida och kolla, den sidan är både fyllig och instruktiv. Lycka till med den fortsatta skidåkningen. Kram.

  Reply
 14. Jenny

  Älskar ditt tålamod! 🙂
  Oxå underbart att se Nanook stå bredvid och inte riktigt veta vad som ska hända – vad gör matte – ska han jaga skidan eller inte, underbart 🙂
  Tror du kommer tycka att det är jättemysigt när du får till utrustningen!
  Lycka till!

  Reply
 15. Rebecca

  Fantastiskt!
  När du väl fått skidorna fast på fötterna skulle jag rekommendera att öva på att ta dig upp från marken. Trilla gör man och det jag minns från när jag lärde mig åka skidor (också ungefär 3 år gammal eller så) var att det absolut mest frustrerande som finns är att ligga där som en liten strandad val och inte ta sig upp!

  Reply
 16. Ellen

  Vilket tålamod du har iallafall, många skulle nog gett upp långt innan! När man väl har skidor som sitter fast på fötterna så är det riktigt härligt att åka!

  Reply
 17. Skorpan

  Haha, känner igen mig så väl:) Mitt tålamod räckte inte ända fram och än idag är skidor mina största “ovänner”..

  Reply
 18. Anonym

  Vilken begåvad treåring som tänkte;”Tur att jag inte bröt nacken”!!!

  Det går nog bättre om du ser till att utrustningen passar. Kabelbindningen verkar vara för lång. Fixa en ny.
  Är tåjärnet möjligen för bred?? Skruva in det. Går inte det, köp nytt.
  Inte åker du väl i gummistövlar?? Byt till kängor, typ Lundhags. Då kanske tåjärnet passar.
  Det är roligare och du kommer att lära dig fortare om utrustningen är ok.
  Och sköter du dina Tegsnäsare så håller de i generationer!!

  Reply
 19. L Pettersson

  Underbart, vacker och tilltalande!

  Du glömde väl inte den varma chokladen med goa favoritsmörgåsar!?

  Reply
 20. Anneli

  Hi hi, så tokigt det kan bli! Men inte ens jag som älskar all form av skidåkning skulle tyckt att den skidturen var rolig. Som några kloka redan konstaterat – se till att skaffa dig rätt utrustning som funkar till att börja med. Och Tegsnäsare känner nog ingen sig särskilt smidig på 😉

  Reply
 21. Hanna

  Du är så fantastiskt envis. Vad du behöver är ordentlig utrustning för då kommer det gå så mycket lättare. Dåliga saker kan man bara ha när man kan. Sätt upp dom där fina skidorna på väggen istället i farstun.

  Lycka till.

  Reply
 22. stefan

  Haha vafan Jonna. SÅ SVÅRT är det inte att åka skidor =) Men trägen vinner, du kommer lära dig!

  Reply
 23. Tea

  Haha, sötnöt! 🙂

  Känner igen låten så himla mycket. Vad heter den? Måste lägga till i spellista!! 🙂

  Reply
 24. Anonym

  Hej!

  Gjorde lumpen 1993 med ett 10-tal Göteborgare vid I21 i Sollefteå de var sämre än detta på skidor

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.