Inte vårens första dag

Idag är det vårdagjämning, vilket betyder att natt och dag nästan är lika långa. Det är ett riktigt vårtecken med andra ord. Som om våren officiellt gjort entré. Men det har absolut inte känts som vår idag, då snön vräkt ner i princip hela dag med kraftig blåst. Men de här månaderna mars och april är verkligen luriga. Det spelar ingen roll att jag nu bott här genom 7 vintrar, så känner jag mig alltid lika lurad under dessa lömska månader.

Mars och april. Det är som att ständigt befinna sig mitt i ett långvarigt bråk mellan våren och vintern, där ingen går ut som vinnare. Det blir ingen vår. Och det blir ingen vinter. Bara en sörja av slamsor efter deras halvdana försök. Ändå bubblar kroppen av vårkänslor så fort solen visar sig på himlen en dag. Men nästa dag är vårkänslorna täckta av snö och is igen.

Igår var en sådan dag när vårkänslorna nästan fick hjärtat att stanna. En sådan där söndag som fick mig att bara vilja stanna tiden ett tag. Solen värmde så skönt och det var alldeles vindstilla. Så här kommer några bilder från min söndag.
Jag och Johan spenderade en stor del av dagen med att greja i vedboden. Sen tog vi en härlig paus med kaffe och smörgås ute i solen vid ladan. Det var första gången i år som jag kände den intensiva värmen från solen. Det var så härligt att jag inte finner ord. Det är sådana där stunder som får mig att älska mars och april, trots att det är de två månader jag allra minst gillar under hela året.
Det är så roligt hur man kan bli sådär fånigt glad över att se dött gräs. Gulnat gräs som smälter fram bakom snön. Finns det något som är så fult och vackert på samma gång? Och så doften av kaffet till ljudet av smältande snö från stuprännan. Åhh..
Vi höll på att röja undan bland veden. Få lite ordning i vedboden helt enkelt. Flytta all ved till ena sidan. Och Johan slet hårt med att klyva väldigt tjocka vedträd till mindre vedträn.


Och jag sågade långa björkgrenar till små vedträn. De där pinnarna har legat här ända sedan mitt första år i Grundtjärn. Har alltid tänkt att jag ska kapa upp dom men inte tagit mig för att göra det.
Jag sågade och sågade. Jag låtsades att jag var med i “Farmen” och tävlade i “sågen” mot en motståndare. Jag hörde i huvudet hur folk hejade på mig och då gick det mycket snabbare och lättare! 😀
Haha, skrattade när jag såg den här bilden där Johan ser ut som en liten mini-gubbe som hugger mig i ryggen utan att jag reagerar det minsta.
Efter en härlig dag med jobb i vedboden bestämde vi oss för att gå ned till stranden för att basta. Solen var på väg ned så jag anade att det skulle bli en fin stund där nere med en vacker solnedgång.
Vi såg vårtecken på väg ned till stranden.
Vi tände upp bastun och medan vi väntade på att den skulle bli varm så satte vi oss på trappan och mumsade på jordnötter och tittade på den vackra solnedgången.
Sen gick vi ute i snön och halvt förfrös våra fötter för min fotoidé. Men det var nästan lite skönt att få chocka kroppen med kyla innan vi sedan gick in i bastun. Bästa avslutet på helgen.

Hoppas ni också haft en härlig helg! Och hoppas ni haft en bra måndag! ♥
Stor kram på er allihopa!

27 Kommentarer på “Inte vårens första dag

 1. Lena Berg-Nordenberg

  Uj, barfota i snön! Var försiktiga kära vänner för ni kan få värk i fötterna. Det fick jag när jag gjorde samma sak. Annars är ju bilden helt underbar. Ni har verkligen ett härlig liv däruppe i norr. Jag förstår direkt när Du skriver om att snö och slask lurar oss på våren i mars och april. Vi här, känner exakt detsamma. Det är snöblandat regn på väg och himlen är alldeles grå. Men det måste komma ned om vi ska få våren hit någon gång. Snödropparna blommar i varje fall och sångsvanar har flugit norrut i flera omgångar, så våren finns runt knuten. Kramar på er!

  Reply
 2. Melissa

  Spring is certainly fickle! A beautiful sunny day yesterday then loud thunderstorms all night, and cooler today. But it can’t stop the calendar! Happy Spring Equinox!

  Reply
 3. Anonym

  men ni är ju så fräscha ungdomar så jag saknar ord ! Härliga berättelser du förmedlar oss ! Såå bra .

  Reply
 4. PJ:s byffé – från by till fe

  Har ni egen eller gemensam byabastu? Även om jag inte är någon stor bastubadare så få jag ändå hålla med om att det är en uppfriskande upplevelse att bada bastu och speciellt om man kan hoppa till sjöss ibland, vinterbadare som sommarbadare.

  Sedan detta med att greja i vedlidret kan, om det vill sig riktigt illa, förorsaka sorkfeber. Det råkade jag ut för och det var det värsta jag varit med om. Så sjuk jag blev! Vi får hoppas att sorkarna hållit sig borta från ert vedlider men gammal ved i lider kan vara smittad av sorkar. Usch, ett skrämskott men jag kom att tänka på det när jag såg bilderna från vedlidret. Och förresten, ni har ju flera kattor som sköter om den servicen på gården.

  Reply
 5. Jorma

  Ser riktigt härligt ut! Den sista bilden på er är fantastisk! <3 🙂 Jag fick mig en 5-mils cykeltur igår. I sommar ska Jönköping anordna ett maratonlopp, så jag bestämde mig för att cykla hela den rundan. Riktigt vacker omgivning som kommer visas upp för löparna. Det var lite knixigt temperaturmässigt, fick ta av och ta på handskarna under hela turen. Mot slutet var det riktigt fint och soligt, med moln som närmade sig västerifrån. Känns väldigt skönt att komma igång med cyklandet på "riktigt" än bara de här kortare turerna till o från jobbet och stan som jag kört under de senaste månaderna.
  Det ser ut som att det börjar tömmas ur i veboa för er nu, har ni en ny laddning som ligger och väntar på att sågas upp och slängas in? Hur många kubik gör ni åt per år? När vi hade sommarstuga under min uppväxt så fick vi göra egna gallringar i stugans närområde och ta hand om veden som blev. Det gick åt ganska så mycket där, även om vi bara var i stugan i princip från april till september. Eller ja, mestadels pappa. Jag, mamma och mina syskon kom dit under sommarlovet. Det var i och för sig en sån där stuga som i princip blöder värme, det krävdes några dagars non-stop-eldande för att få murstocken varm, så ved gick det åt.
  Hoppas ni får en riktigt fin vecka!
  Kramar

  Reply
 6. Henry

  Hej, hej, vad romantisk för en fin bild!
  Hoppas det kommer inte komma tillbaka en kall!
  Jag var tidigt på våren med fötterna i Medelhavet,
  sista gången idag,
  i morgon är det tillbaka till Tyskland!
  Stor kram på er ♥

  Reply
 7. Caroline

  Blir alltid lika glad av att läsa dina inlägg. Du har en förmåga att lyckas skriva ner känslor så som jag upplever dem och när våren gör sitt intågande kan man ju inte anant än att le. 🙂

  Reply
 8. Anders

  Nu blir dagarna längre än kvällar och nätter, ända fram till midsommar! Njut i fulla drag!

  Reply
 9. Iza

  Den sista bilden, så fin. Härlig start på veckan ändå låter det som. Min morgon började med 7 minusgrader, härlig rimfrost på träden, och förbipasserande såg jag dem vackert stå. På g till jobbet hann jag inte fotografera helt enkelt. Men, till helgen hoppas jag på lite bilder. Ska bli fint att se “vårvinter” som de säger på jobbet.. Det blir inte riktigt vår som man är van vid, utan snön smälter sakta sakta bort stegvis, sen är allt bara grönt och härligt. Iaf så som de säger..! 🙂

  Reply
 10. Janet Doane

  Yesterday the sun was hot here too – we seem to share similar weather so often, and I sat out front of our condo, soaking it up, breathing in the prana, the golden particles filling the air. Your photos tell a lovely story of your life with Johan.. the last shot of you two standing in the snow, before the setting sun, naked, so adorable, so romantic, getting ready for your sauna is priceless. Such an awesomely healthy practice!! Delightful to see! Big hugs, Jonna. ♥♥♥

  Reply
 11. Lars 8463

  För alla idéer och tankar
  Som är fångade men fria
  I bild
  I ord

  (önskar du skulle kunnat se
  bilderna din text gav ?)

  Reply
 12. Karin

  “Mars och april. Det är som att ständigt befinna sig mitt i ett långvarigt bråk mellan våren och vintern, där ingen går ut som vinnare. Det blir ingen vår. Och det blir ingen vinter. Bara en sörja av slamsor efter deras halvdana försök.”
  Precis så är det! Så himla bra skrivet!

  Reply
 13. Skorpan

  Du vet väl att denna tid här i Norrland kallas VÅRVINTERN, ett mycket passande namn eller hur?!
  Vi delar ju upp vintern här uppe, dels har vi den sk “förjulsvintern” och sedan “efterjulsvintern” som istället får heta just VÅRVINTERN:)

  Reply
 14. Fanny

  Vet du Jonna, jag får alltid en sån stark längtan ut i naturen av att läsa din blogg <3 jag bor själv i stan men vem vet vad som händer i framtiden. I alla fall finns det en längtan… Tack för en fin blogg! 🙂

  Reply
 15. Chelsey

  My sisters and I used to pretend we were in the wood olympics when we stacked our wood! : ) It did make the fast much more lively and fun.

  Reply
 16. Niclas

  Hej
  Jag är en pensionär som arbetar hårt med min bank. Jag har en massa pengar på mitt konto och min oro är att hjälpa människor inte har möjlighet att förverkliga sina projekt, jag hjälper människor allvarliga och ärliga, som kan betala tillbaka detta lån i normal tid. Detta kommer att lämna uppgiften att arbeta nära med min advokat för de metoder som används för att slutföra denna transaktion.
  Jag erbjuder kort, medellång och långfristiga lån som sträcker sig från 20.000 Kronor till 5.000.000 Kronor och därefter.
  Min kull görs med ett 3% intresse.

  Kontakta mig via e-post: niclas.henriksson1@hotmail.com

  Reply
 17. Christian

  Erbjuder kredit mycket snabbt

  Behöver du ett lån för ett personligt ändamål eller för ditt företags behov? Här är några bra nyheter för dig. du är på rätt ställe. Vi har kapacitet att ge företag och personliga krediter / lån till företag och enski lda till 3% ränta.
  E-post: christian.berger1942@gmail.com

  Eller kontakta mig via Whatsapp: +33 7 56 87 05 04

  Reply
 18. marie

  Vittnesmål om allvarligt pengalån mellan privatpersoner: caravellamariepierre@gmail.com

  E-postadress: caravellamariepierre@gmail.com

  Tack mamma CARAVELLA MARIE Pierre Dieu kommer att returnera den hundratfald till dig. Du som letar efter lånepengar, jag vet inte hur jag uttrycker min glädje, eftersom jag själv letade efter lån, stötte jag på en dam som heter Maria Caravella av fransk nationalitet. Hon beviljade ett lån på 130 000 euro med en ränta på 2%.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.