Jobbiga inneboende

Sedan stormen tidigare i vintras har jag fått problem med oinbjudna gäster. Eller inneboende. Det kanske inte är något man “bör” prata om såhär. Men det struntar jag i. Och varenda husägare har nog någon gång haft problem med de här gästerna.

Jag tycker det är jättejobbigt, därför att jag inte vill skada dem i onödan. Har provat med enris som tydligen ska vara bra men det har inte funkat. Så idag köpte jag råttfällor och placerade ut dem under diskhon där de är mest. För en stund sen small en av dem igen och hela jag rös av tanken på vad som hänt. Vågade knappt gå och titta. Naturligtvis hade den stackarn bara fastnat lite i svansen så jag var tvungen att bära ut den och släppa den långt ifrån huset. Jag hoppas verkligen inte den får lida massor nu. Ush…jag hatar det här.

Finns det någon som har mer erfarenhet och kan komma med lite tips? Vad man kan mer göra än råttfällor? Jag tänker inte prova med vatten i hinken-tricket. Har gjort det redan och jag klarar inte av att tänka tanken på hur den fick kämpa för sitt liv för att sedan drunkna. Nej huvva. Tar tacksamt emot lite tips!

Det gör ju inte saken lättare att den ska titta på mig med de där stora, mörka, söta ögonen. Hade varit lättare om det var fula, äckliga råttor istället för små söt-sorkar eller vad det nu än är.

Det gör ju inte saken lättare att den ska titta på mig med de där stora, mörka, söta ögonen. Hade varit lättare om det var fula, äckliga råttor istället för små söt-sorkar eller vad det nu än är.

83 Kommentarer på “Jobbiga inneboende

 1. Magnus

  Ja, det är ju i alla fall inte råttor du har som inneboende. Att slippa undan dom där små rackarna helt är inte lätt. Dom kommer in när kylan kommer ute. Även en kall vind är varmare än minus 20-25 grader utomhus.

  Ett alternativ, om du hellre vill släppa ut dom i skogen igen, är burfällorna. Dom fångar mössen utan att ta död på dom. Ett annat alternativ är ju annars att låta Nanook få en kattkompis. 😉 Sen jag fick katt i huset har springandet uppe på vinden försvunnit i princip helt och hållet, och det utan att katten har en chans att komma upp på vinden. Antagligen känner mössen doften av katten ändå.
  Fast med katt i huset, som även får vara ute och busa, så riskerar man ju förståss divers överraskningar i form av uppvisande av jaktbyte. 😀

  Så länge du inte har en hel muskolloni inomhus så är det ingen akut fara. Du kan ju prova att täta runt diskhons avloppsrör med finmaskigt metallnät så slipper du nog att få in dom där i köksskåpet alla fall. Tänk på att det inte kräver stora springor för att dom små liven skall kunna ta sig igenom.

  Sitt inte uppe hela natten utan kryp ner under täcket nu. Det ska jag göra i alla fall.
  Natti-natti Jonna!

  Reply
 2. Emma

  Förra veckan hade jag massvis med möss i hela huset. Möss får 6-8 kullar per år så vill man ha ett musfritt hem är det säkrast med musfällor. Tio möss totalt fick jag. Det var jätte hemskt till en början, men sen upptäckte jag att de varit i garderoben & sängen & då ville man bara ha bort dom 🙂

  Reply
 3. Sindra

  Hej Jonna,

  Mitt tips är pepparmyntolja! Finns på apoteket. Droppa lite på en bomullstuss och stryk runt där mössen brukar vara, och dränk bomullstussar och stoppa i hålen där de brukar komma in. De gillar inte lukten. Det kan dofta lite som i en polkagrisfabrik hemma hos dig i någon dag men det lägger sig ganska fort. Jag bodde i en gammal drängstuga från 1800-talet och den var inte tät någonstans så det fanns gott om möss där. Oljan funkade finemang. Man får fylla på bomullstussarna någon gång i månaden. Är det många möss rekommenderar jag också såna där levande burfällor, men kör iväg mössen någon kilometer innan du släpper ut dem för de hittar tillbaka annars… Lycka till!

  p.s Jag klarar inte heller av att ta livet av dem, de är ju så söta med sina stora ögon…

  Reply
 4. PJ

  Möss i garderoben eller i köksinredningen är ett elände. Bor man på landet får man dock räkna med det ibland. Värst är när de mitt i natten springer runt på golvet när man försöker sova. Man riktigt hör hur de små fötterna klampar runt.

  Ett annat gissel är myror på våren eller försommaren. Ibland får de för sig att komma in och hälsa på några veckor.

  Min erfarenhet är att mössfällor är de mest effektiva. Snabba och med minsta lidande för de drabbade.

  Reply
 5. Maria

  Det finns några apparater som skickar ut en högfrekvens störningssignal som mössen hör men som inte vi människor hör, och som är effektiva, vi har mycket färre möss i stugan nu än förut! Frågan är dock hur det påverkar Nanook, om han också hör det. Men kan vara värt att kolla upp! 🙂

  Reply
   • A

    Jag har använt mig av dessa apparater och jag personligen så tycker jag inte att de fungerade, torts att jag provade på flera olika ställen. Såg en mus som sprang runt i samma rum som jag hade apparaten. Jag hörde dessutom ultraljudssignalen (trots att den stod på “low”), även om det inte är ett högt ljud så är den irriterande nog 😉 så jag rekommenderar inte ultraljudsapparaten.

    Reply
 6. Camilla

  Ja verkligen, en katt måste ju vara bra i ditt läge. Det är svårt med söta möss, synd de kan förstöra i huset. En katt kan ju klara sig själv ett tag också.

  Reply
 7. Anki

  Bästa Jonna! Du gör det bra som kan leva i ett hus med möss. Vet du att de kan ta sig igenom ett hål som endast är 6 mm. Nej ta och skaffa en liten kissekatt du, det skulle nog Nanook också gilla. Lycka till!
  Kram Anki

  Reply
 8. Nina

  Köp Giljotti, en fälla de bara kan fastna i på ett enda sätt: på rätt sätt! Döden är omedelbar! Och man kan lätt tömma fällan utan att behöva peta på dem!
  Bästa fällan ever! Betet är detsamma år efter år, för de hinner aldrig ta det!

  Reply
  • Lilla My

   Den fällan är jättebra, mössen dör på studs och blir aldrig lemlästade som de kan bli i vanliga fällor.

   Reply
 9. Matte

  Vi hade otroligt mycket möss i väggar och på vinden. Köpte råttgift i form av betesblock som funkade bra. Sen skaffade vi två katter istället och vilken skillnad!! De håller ju undan mössen även i garage och uthus så det är toppen.

  Reply
 10. Anita

  Täta riktigt med aluminiumfolie runt alla rör och hålutrymmen under diskbänken. Det har jag gjort och mössen försvann. Allt gott Jonna!

  Reply
 11. lina

  Hade Anticimex hemma förra vintern, var tvungen att ta hit dom så dom
  gjorde en koll, pga en försäkring. Då frågade jag om dom pipande apparaterna då vi har mössproblem i sommarstugan.

  Då skrattade han och sa att dom gör endast så att mössen flyttar sig till ett annat rum. Gift osv fungerar, men ej smart om man har barn/husdjur hemma som kan lyckas få i sig det. Utan den bästa sättet var just sån fälla du har och ostbågar var bästa betet.

  Sen är det ju tyvärr lite makabert.

  Reply
 12. Fröken Kumlin

  Jag har haft stora problem med möss. Köpte förra hösten en “musskrämmare” på Granngården och sen dess har de hållit sig borta. Det funkar dock inte med de apparater som är billigare och bara har ultraljud, det är den dyrare som även skapar magnetfält runt elkablarna i huset som är det som funkar.

  Det funkar bra med andra djur i huset, bara gnagare som man inte kan ha (av förklarliga skäl).

  Lycka till!

  Reply
 13. Jennifer

  En eller två katter. Jag tappade räkningen när jag dödat ett 100-tal möss. Hämtade hem 2 kattungar och nu finns det inte en mus på hela gården längre. Jag tror att bara doften av katterna skrämmer bort mössen:)

  Reply
 14. Nina

  Absolut bästa rådet är att skaffa katt, jättemysigt sällskap
  och du slipper hålla på och döda alla möss själv.

  Reply
 15. Christina

  Håller med ovanstående.Vi hade jätteproblem med möss tills jag skaffade två katter.Nu är mössen som bortflugna.

  Reply
 16. Anonym

  Absolut INTE råttgift. Däremot ett par katthonor.
  Du gör det bra som bor kvar med råttor/möss i huset. Jag hade flyttat på stört. Dessa gnagare är det värsta jag vet. Usch!

  Reply
 17. Tomas

  En katt är bästa alternativet! Frisläppandet är aldrig bra, tänk dig sjv att bli utputtad i skogen i -20 utan att ha ngn håla el hem på en plats du aldrig sett förut, kan bli rena tortyren ist.. Ne dödande fälla el kattunge

  Reply
 18. Elin

  Hej Jonna!! Åh jag som är en sån stor djurvän får lite ont i hjärtat av din bild.. Tänk ett så hemskt sätt att dö på.!? När jag var lite. Tog ju våra 5 katter alltid alla möss, gjorde de inte det så tvingade jag pappa att använda burfällor så att jag kunde springa iväg och släppa dem i skogen 🙂 Så satsa på 2 kattungar istället! Tror att som de andra skriver skrämmer de iväg mössen bara genom hur de luktar! Satsa på det! Kram E

  Reply
 19. Annelie

  Googlade lite och hittade det här tipset:
  “Ta en hink och lägg i en ostbit, sedan spänner du med tejp en tidningssida eller nåt över hinken som lock.
  I mitten skär du ett kryss ca 20×20 med rakblad eller nåt och ställer tex en gren mot hinken så musen kan komma upp när den ska lokalisera osten.
  Den går ut på det spända pappret och vips åker den ner, sedan bara ut med hinken och hälla ut innehållet..
  Man kan även ha vatten i hinken men det är ju onödigt.”

  Vet inte riktigt om “hälla ut innehållet” betyder att musen/sorken automatiskt dör när den hamnar i hinken. Men om du inte vill att den ska dö av fallet så kan du ju bädda i hinken så den landar mjukt 🙂

  Men jag håller med de flesta andra, skaffa en kissekatt! 🙂
  Du lär ju få hem en stolt katt som ska visa upp sin “vinst” då och då..vi har haft fyra katter totalt, en åt gången, och vad jag kan minnas så kom de hem med möss eller fåglar kanske 5 ggr..så det är inte sååå mkt. Jobbigast är när de kommer hem med levande byte och man ska jaga fågeln eller musen för att få ut den ur huset + att man har en katt som springer efter den också! Haha 😀

  Förresten, här har du en länk på blocket där det finns kattungar i Örnsköldsvik..van med hundar, bara ett tips sådär 😉
  http://www.blocket.se/vasternorrland/Kattungar_51181777.htm?ca=4&w=1

  Reply
 20. Gunilla T

  Katter är bra men inte så kul när de fångat en mus och den inte är död. Tar in den och leker med den framför matte/husse. Har sett det med egna ögon hos min bror. Då kan man tycka synd om musen. Det gjorde min bror. Dumt nog försökte han rädda den. Då blev han biten!
  Ibland händer det oxå att katter tar småfåglar och det känns tråkigt.
  Vi kan inte styra djurlivet.
  Lycka till med katterna om du skaffar några!

  Reply
 21. Anonym

  Även vi har fått in råttor under diskbänken, inte alls kul. Men tack vare våra två katter som fått vara inne nu medans råttorna kommit så har de försvunnit helt. Katter är bra på många sätt, och dom sköter sig själv länge och är bra sällskap för både hund och människa!

  Reply
 22. Emelie

  Jag skulle inte heller kunna skada dem. vi har katter, de får göra “the dirty job” åt oss, känns mer som naturens gång då…

  Reply
 23. Katarina

  I vår sommarstuga brukar det bosätta sig möss under vinterhalvåret och ibland stannar de kvar långt in på våren. Vi har fått flera tips. Gå och trampa till snön runt husgrunden. På så sätt blir snön så kompakt att det inte går för mössen att göra gångar i den. Sedan har vi tätat alla springor med svinto för de vill tydligen inte gnaga sig igenom det. Har du möss som springer runt på vinden och har sågspån som isolering så kan du ta en gummiklubba och gå runt huset och slå i husväggen då ramlar gångarna mössen gjort ihop. Sedan har vi även en sån där “musstörare” som skickar ut signaler. En kompis hund reagerade på den, men när vi tar med vår katt så bryr hon sig inte. Alla saker har fungerat för oss 🙂

  Reply
 24. Ellet

  Jag tror dessutom att vattenhinksfällan är borderline olaglig pga djurplågeri, har hört det någonstans. Ifall det är någon som undrar. Önskar bara att de inte kom in överhuvudtaget för jag älskar ju möss och sånt. Men när man hör att de tuggar på saker i väggarna är det ju fara för liv och stora skador på huset. Så fort sommaren kommer ska jag försöka täta så absolut mycket jag kan för att inte behöva ha in fler än nödvändigt!

  Reply
 25. Cat

  Vi hade något litet besök i höstas i diskbänken. Vi satte en beteslåda (en papplåda med råttgift i klump inuti) och det fungerade. Inga besök nu. Det gift de får gör att de tar sig ut och dör. Samma som Anticimex rekommenderar. Vi köpte vår på Granngården. Jag vill absolut inte ha dem inomhus – och då finns det inte många trick.

  Reply
   • Cat

    Vi har en hund, men den går inte in i diskbänksskåpen och giftet är ju skyddat i sin lilla låda. Hunden äter inte heller döda råttor eller annat dött utomhus.

    Reply
 26. Carl Stridsberg

  Håller med Anders här ovan. Du har ju en fälla som en elefant kan fastna i, Jonna!
  Det är ingen musfälla, det är en råttfälla..

  De bästa är Giljotin, som några här skrev. I den får de bara in huvudet och döden är så gott som ögonblicklig när den knäcker nacken på de små rackarna…

  Själv har vi tre katter som bor hos oss. Mysan, Lovis och Ester. De gör ett skapligt jobb!
  Sedan har vi två vildkattor som bor i vårt brygghus.. De gör jobbet utanför… 🙂

  Men möss har vi ändå. De kommer på hösten som brev på posten…

  Lycka till med musjakten!

  Love & Hugs!
  //Carl

  Reply
 27. anette vestin

  Jag säjer bara att det går inte att bo så här utan katt……om du tätar med stenull som isolering där de går in så vänder de. Stoppa tätt. Hos mej kommer de vid murstocken men katten gör sitt jobb här. Du måste vänja dej vid att döda dem, det blir fort en liten familj i väggarna annars! Baksidan av att bo i skogen, men det får man ta……lycka till….:-)!

  Reply
 28. Marie

  Hej Jonna!
  Tror att det finns några apparater som man stoppar i uttagen som avger nåt högfrekvent ljud.. De ska tydligen hålla dem borta 🙂

  Reply
 29. Sara W

  Hua. Jobbigt med möss i sitt hus. När jag bodde i mitt förra lilla hus på landet i fem år så provade jag olika saker att få bort dem. Råttgift funkade inte å inte mus-skrämmare heller. Grannens katt hjälpte inte heller så bra. Det enda som hjälpte var en väldigt effektiv musfälla från Granngården, minns inte vad den heter, men EJ giljotti var det ej. Fällan är grå, av plast, å smäller igen med en väldig kraft så mössen dör direkt. Lätt att tömma, en-hands grepp, ett klick, man behöver inte ta i musen. Sen jag började använda de fällorna hade jag aldrig problem med möss i huset sen. Även riktigt stora möss, sorkar fastnade i fällorna. Visst var det inte kul att behöva sätta ut fällor, men man vill ju inte ha de i huset, de gnager ju å förstör. Så de fällorna kan jag rekommendera, vet dock ej om de finns kvar i Granngårdens sortiment.

  Reply
 30. Sara W

  Fällorna jag hänvisade till finns på Granngården! 🙂 Den heter SuperCat å finns i 2-pack för 55 kr. 🙂 Bästa jag provat! 🙂

  Reply
 31. Katarina-Cinnamon

  Vi satte finmaskigt nät som inte går att tugga sig igenom runt hela huset. Grävde ner nederdelen en bra bit i marken och sen fick nätet vara över hela husgrunden och en bit upp på husträet, sen hade vi inga möss inomhus längre.

  Reply
 32. Angelica

  Det ser ut som en skogssork och de är inte trevliga! De är smittbärare och man kan få sorkfeber av dem. Du måste kvickt bli av med dem!!! Använd dem fällorna du har och tyck inte synd om dem för de är inte så söta som du tror. Och ha på dig handskar och munskydd. Och skaffa katt också. Vi hade skogssork i huset och vi trodde först att de var vanliga husmöss men de har större öron och längre svans än kroppen och de är vita under magen. Sorken har små öron och svansen är kortare än kroppen. Vi fick sorkfeber, två veckor efter de oinbjudna gästerna, efter att vi fångat dem. Det var fruktansvärt, det börjar med trötthet och huvudvärk som påminner om migrän. Sen får man hög feber och ont i musklerna i hela kroppen. Man får frossa, illamående, aptitlöshet, ont i njurarna och fruktansvärd svaghet. Sjukdomskänslan påminner om förkylningsinfluensa, men man har inga förkylningssymptom. Man blir smittad av direktkontakt med sorkens saliv, avföring eller urin. Men om man inte utsätts för direktkontakt så kan dammet omkring bli det och man sedan andas in det. Då kan man redan vara smittad och sjukdomen kan bryta ut inom 2-6 veckor och varar upp till 3 månader eller längre. Det här året är sorkår, och sorkarna söker sig in i husen när det blir kallt. Läs dem här artiklarna.

  http://www.vk.se/1049987/lakare-larmar-om-sorkfeber

  http://dagbladet.se/djurnatur/1.6611408-17-fall-av-sorkfeber-under-en-manad

  Vi hoppas att det löser sig för dig och att du inte blir sjuk!!! Men om man blir sjuk så är man sedan immun mot det, man kan aldrig få det igen. Kramar

  Reply
  • PJ

   Jag har också haft sorkfeber, tror jag, men jag fick ingen diagnos eftersom jag inte besökte någon läkare. Jag var helt däckad en vecka, kunde inte äta, knappt dricka något och strax nedanför bröstkorgen var det som om jag haft en het tegelsten. Det tog lång tid efteråt innan jag var helt återställd. Det var den värsta sjukdom jag haft, jag låg bara och ojade mig. Hade jag måst åka till läkare hade jag behövt ambulanstransport. Efteråt läste jag om sorkfebern och symptomen stämde exakt samt att jag innan hade rensat ut gammalt skräp ur ett uthus. En hel del damm minns jag.

   Jag kom att tänka på att Jonna känt sig dålig senaste tid. Kan det ha varit sorkfeber av någon grad? Vi reagerar säkert olika så alla behöver inte ha samma svåra förlopp som jag hade. Ni höll ju på med någon renovering där du kan ha kommit i kontakt med smittat damm.

   Reply
 33. Atina L

  Vi har satt in nånting i eluttaget på två ställen i vår sommar stuga det verkar vara bra men bodde jag där skulle jag ha katter det är inte trevligt att ha dom inne usch hoppas du blir av med dom.

  Reply
 34. Bergkris

  Om man bor på landet och eldar med ved så riskerar man nog att utsättas för “sorkfeber/råttpestsmitta” varje gång man hanterar veden. Tror nog man kan hitta “råttlortar” i varenda vedbod. För att inte tala om när man krattar löv….

  Reply
 35. Emme

  Vi har också möss och råttor i vårt hus. Vi klarar inte av/vill inte döda dem, så vi har köpt humana råttfällor som bara slår igen en bur och fångar musen/råttan, och efter det kan man ta med dem ca 2 km från huset och släppa ut dem. Man blir av med de inneboende, utan att de behöver förlora livet, så de fällorna rekommenderar jag, vi har fångat många väldigt effektivt på det sättet 😉

  Reply
 36. Krister

  Det är väl just när man dödar och hanterar mössen,
  som man kan få sorkfeber! Fällor tar ju bara en liten
  del av mössen också. Du har väl en hemförsäkring,
  den täcker ju saneringen av mössen.

  Reply
 37. JEH

  Har testat ett antal olika råttfällor genom åren, och den överlägset effektivaste är en fälla som kallas för “musfälla rapp” (googla på detta namn så får du ett antal träffar). Det bästa med denna fälla är att musen alltid går in/måste gå in med huvudet först, och därmed sker avlivningen med 100 % effektivitet (inga ben som fastnar etc.). Dessutom är fällan mycket hygienisk och lättsam att tömma och ladda om. Man lägger helt enkelt betet på golvet och ställer fällan över. Som bete rekommenderar jag en bit Marabou scweizernöt.

  Reply
 38. Lantliv

  Just under diskbänken kommer det ju upp rör,där kan man försöka få ned små bitar av krossat glas sen fylla med gips.
  Vanligt gips blandat i vatten till lagom konsistens hälls eller petas ned,stelnar snabbt,sen är det stenhårt.
  Dessutom strör jag rikligt med malen vitpeppar på ställen där jag inte vill ha dessa marodörer!!
  Komplement till katt,som ju är nr 1!
  Ha det så bra du kan med dessa inneboende!

  Reply
 39. Nicklas

  Jag har också inneboende under diskbänken! Hoppas lilla hemlösa katten som jag tagit hand om blir så tam så han vågar komma in i huset och fånga lite möss!

  Reply
 40. Linda

  Hej Jonna! Usch å fy för möss å råttor (iaf inomhus…). Mitt bästa tips är helt utan miljögifter: SKAFFA KATT! 🙂 Jag hade själv två katter en tid när jag bodde i ett torp på landet och det hjälpte verkligen – inte en enda liten mus inne (dessutom åt mina katter flugor, dubbel-bra!). Hoppas det löser sig och om det är till någon tröst så brukar det vara värst när det börjar bli riktigt kallt och råttorna vill in i värmen…

  Reply
 41. F

  Att få in skogssorkar i huset är bland det värsta som finns. Som flera andra har skrivit bör du se upp med dom, eftersom de sprider sorkpest.
  Bästa är nog att kalla in anticimex. När du sen städar, så se upp med deras avföring, dammsug och sopa inte, utan försök våttorka, använd handskar (engångs) och munskydd, med en skyddsklass på minst P2, gärna högre. Ha även ett desinfektionsmedel när du våttorkar, och gör det noggrant. Använd även handskar när du tar bort dom från fällorna. Ett tips är att skaffa mindre fällor och agna dom gärna med morot, det fungerar bättre än ost.
  Till våren lär det finnas massor av sork, därför bör du även tänka på hur du städar ur trädgården, tex inte räfsa fjolårsgräs om det inte är lite fuktigt.
  Den här länken kan jag tipsa om: http://www.av.se/teman/mikrobiologiska/dokument/sorkfeber.aspx
  De må se söta ut, men de är ena riktiga monster…

  Reply
 42. Emma

  Hitta ingångshålen och täta med staniolpapper, sånt där man har till ugnen. De gillar inte gnaga i det.
  Mvh
  Emma

  Reply
 43. solweig

  Möss/sork-problem är något vi alla upplevt (uppenbarligen).
  Så även jag.

  Min andra hälft att lagt sig. Bara hunden och jag var vaken. Satt och tittade på TVn (den utan repriser) = brasan. Hunden snusade fridfullt på trädgolvet mellan mina fötter och brasan.

  DÅ ser jag något i ögonvrån som rör sig mellan diskbänken och hundskålen.

  Både hunden och den andra hälften sover vidare. Helt ovetandes om min observation.

  Ett tag tvivlade jag på mig själv. Så jag satt stilla kvar – om än blickens riktning ändrat fokus. Visst, den (de) kom tillbaka och tankade sitt matbehov. Valpfoder.

  Trafiken var lika tät som i Stockholms tunnelbana vid 07.30-tiden.

  Den andra hälften och hunden förnekade allt detta, dagen efter. Det hade inte hänt.

  Det visade sig att det var ett otätat rör i anslutning till diskbänken.

  Reply
  • John

   Känner igen detta 🙂 Har hittat kattmat i stövlarna och andra ställen där mössen samlat för sämre tider.

   Reply
 44. John

  Jonna, du ska inte gulla med mössen utan dom ska dö fortast möjligt. Dom sprider sorkfeber som är en riktigt vidrig sjukdom. Den sprids via urinen. Dom tar sig överallt och pinkar i skafferiet och sängen och garderoben. Dessutom har dom löss/loppor. Skaffa ett gäng http://www.malco.se/giljotto-musfalla-p-311-c-150.aspx och placera på ställen du sett dom eller deras bajs. Möss/sork har torgskräck så dom håller sig längs väggar, så ställ fällorna där. Jag tog ihjäl drygt 20 st i höstas när dom började komma in i huset. Sen dess har det varit tyst. En annan sak, dammsug inte upp bajset för då sprids viruset ut i luften utan sopa försiktigt (utan att damma) upp det värsta och torka upp resten med en blöt skurmopp. Skölj ur moppen ordentigt efteråt. Jag brukar använda andningsskydd om jag håller på med veden och ser mus/sork bajs i den. Dom som haft sorkfeber säger alla att dom har aldrig varit så sjuka som då.

  Katter är riktigt mysiga, däremot kanske man inte vill gulla med dom efter dom tuggat i sig en mus på köksgolvet och lämnat mustarmarna efter sig. Skaffar du katt se till att du köper medel mot inälvsmask för katterna får det när dom äter möss. Har haft massor av katter när jag var mindre så jag vet hur det är. Men dom är enormt mysiga djur och dom kan bli mycker gosiga om man håller på med dom. Gullar man inte med dom blir dom mer självständiga och bryr sig inte så mycket om husse/matte annat än att få mat och värme.

  Reply
  • Rebecka

   Aldrig hört att det skulle vara så farligt med möss. Känns som du överdriver. Att möss eller andra vilda djur kan bära på något är knappast någon nyhet. Frågan är hur vanligt det är. Jag är betydligt mer rädd för fästingar för de sprids så otroligt snabbt och vill dessutom sätta sig på min älskade hund och suga blod. Så bär fästingen på något så kan det sluta illa.

   Reply
 45. Målly

  Råttor och möss är underbara djur, och dom är inte farliga på något sätt. Man skall inte döda dom, och än mindre plåga dom. Det är så mycket fördomar om råttor och möss, men dessa djur sprider inte mer sjukdomar än andra djur. Katter och hundar är mycket farligare, och sprider dessutom fler och farligare sjukdomar än vad råttor och möss gör. Människor är allra värst. Det är vår kultur i vår del av världen som har gjort råttor och möss till syndabockar, trots att dom är oskyldiga i samtliga fall.
  Jag vill också köpa ett hus på landet i framtiden, just för att jag älskar råttor och möss.
  Jag älskar alla sorters råttdjur, både tama och vilda. Och dom skall få bo i mitt hus för alltid.

  Reply
 46. Susanne

  Hej
  Köpte en musfälla på Bygg Ole och la en brödbit i, ställde i källaren under natten.
  På morgonen hade jag 3 st små söta möss i. Ställde musfällan i kartong försigtigt i bilen så den inte vällte. Åkte långt bort i skogen och de tre små satt länge innan de vågade ut i friheten. Detta kändes så bra. Då jag är djurvän och skulle aldrig själv kunna ha död på dem. De bor i skogen och vi bygger på deras mark.

  De är väldigt söta .
  Så imorse samma sak en mus satt i buren som jag presis släppt ut i skogen.

  Så jag hoppas fler använder denna lilla bur som fungerar utmärkt.

  Har bild som jag kan maila. Så kan fler se. Om du mailar mej kan jag skicka bilden.
  Det man måste tänka på är att lyfta den försigtigt i en plast låda med lock eller kartong och stänga så inte den faller runt för då kan musen komma ut från själva brädan han gick in på.
  Mvh
  Susanne

  Colgate62@live.se

  Reply
 47. Berit

  Jonna Jinton! Du har sannerligen inte någon medkänsla för djur när du skriver så elakt om råttor. Och någon djurvän är du definitivt inte så som du skriver. Hemskt, det är bara förnamnet. “Det gör ju inte saken lättare att den/smågnagaren ska titta på mig med de där stora mörka och söta ögonen. “”Hade varit lättare om det var “fula äckliga råttor” istället, för små söta sorkar eller vad det nu än var”. Du är oerhört känslolös och ond, som inte kan känna empati och sympati för råttor. Jag blev mycket illa berörd när jag läste detta, och jag kan inte fatta att du kan skriva så hårdnackat och känslokallt om stackars värnlösa råttor. Råttorna har inte har gjort, och dom kan inte hjälpa att dom lever i misär och på fel platser. Det har dom inte själva valt, det är människorna som har försatt råttorna i den svåra situation som dom stackarna befinner sig i.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.