Korta dagar, långa kvällar och mörka nätter

Nu märks det verkligen att vi är i november. Dagarna är korta och trots att det är ljust ute är det inte tillräckligt ljust, då jag ändå måste ha lampor tända inomhus under dagen. I hallen är det rentav mörkt om ingen lampa tänds.

Ja, den här tiden tycker jag är ganska tung. Speciellt om det är mulet under lång tid som det har varit nu, och ingen snö. En liten gnutta sol kan göra så mycket.
Men samtidigt så tycker jag om den här tiden också, på ett speciellt sätt. Det är ett sådant kontrast mot juni månad. Och jag gillar kontrast.

November blir lättare att handskas med om jag inte gör motstånd, har jag kommit på. Det är definitivt en månad då jag känner mig mindre produktiv, mindre kreativ, mindre positiv, och lite lugnare. Stillare. Och istället för att försöka få igång mig själv så inser jag att det blir bättre om jag bara låter november få vara november. Och låta mig själv sakta ner tempot lite. Följa med i naturens rytm, istället för att försöka gå emot den.

Ljusare tider väntar. Men medan vi är här, i höstmörkrets årstid med vintern på ingående, så ska jag försöka göra det bästa av det.

Vad tycker ni om den är årstiden? Hur påverkas ni av de korta ljustimmarna?

Lamporna är tända inomhus hela dagen. Det är ju tur att vi lever nu, när det finns elektricitet. Kan bara föreställa mig hur det var under höst och vintermånaderna för länge, länge sedan när bara stearinljus och fotogenlampor fanns.

Lamporna är tända inomhus hela dagen. Det är ju tur att vi lever nu, när det finns elektricitet. Kan bara föreställa mig hur det var under höst och vintermånaderna för länge, länge sedan när bara stearinljus och fotogenlampor fanns.

38 Kommentarer på “Korta dagar, långa kvällar och mörka nätter

 1. Hondjuret

  Jag älskar ju den här tiden. Vintermånaderna. Det är ett skönt avbrott till:
  “Vi måste vara så lyckliga och springa ute och hitta på saker hela hela tiden” Även fast det kan vara mysigt det med.
  Det är nu min kreativitet flödar. Skrivandet. Pysslandet. Tända ljus. Promenader. Ja, allt det där ..

  Men ja, det är väl tur att vi alla är olika 🙂
  Kram på dig vackra varelse!

  Reply
 2. Åsa

  Nu har jag turen att jobba som dagmamma så jag kan verkligen utnyttja dagsljuset. Men annars så blir jag nog som du, lite långsammare lite mer instängd i mig själv ☺ Längtar till snön kommer för då kommer i mina ögon ljuset tillbaka. Älskar snötyngda träd. Att få gå ut i skogen i tystnaden med kameran och bara vara, det är livskvalitet ☺Har tjuvstartat med julen lite bara för att få lite ljus, alla fina ljusslingor som finns passar perfekt i november månad ☺

  Reply
 3. Sandra

  Där ser man att det bor en mysig och kreativ människa, i ett sådant hemtrevligt hem. 🙂
  Själv gillar jag november eftersom att jag fyller år då….I år går man över 30 strecket så inte fullt så roligt, men egentligen stör det mig inte. Livet blir lugnare med åren. Kram fina Jonna.

  Reply
 4. Micke

  “Lamporna är tända inomhus hela dagen. Det är ju tur att vi lever nu, när det finns elektricitet. Kan bara föreställa mig hur det var under höst och vintermånaderna för länge, länge sedan när bara stearinljus och fotogenlampor fanns.”
  https://jonnajinton.se/wp-content/uploads/2014/11/111901.jpg

  Riktigt fin bild!
  På den tiden såg folk tomtar, vättar, troll osv. (i mörker, skymning osv.). Det var så dessa uppstod, som det var? Närheten till (för att inte säga *i*) naturen gjorde att mer “sågs/syntes”? Det fanns en riktig närhet till, och i, naturen som generellt inte finns idag.
  Vissa säger f.ö. att man sover bättre i hus utan elektricitet, vill dock inte uttala mig om det verkligen är så, man måste nog uppleva det själv för att kunna tycka till. Måste dock säga att jag tror med på vedeldning, stearinljus, fotogenlampor osv. än elektricitet i detta sammanhang. Sen finns det ju en mysfaktor inblandad också, hehe! 🙂

  Reply
 5. Birgitta

  Nu får man passa på att mysa med tända ljus, förbereda för advent och jul! Om 1månad vänder det och ljuset kommer tillbaka.

  Reply
 6. Rania

  Mörkret kan vara mysigt, men det är jobbigt när man arbetar som fotograf, helt klart. Blir mycket stilleben med vääääldigt långa slutartider. Det som är jobbigast och mest oinspirerande är ju de trista, grå färgerna ute. Lite ljus och djup, gärna i form av snö, tages tacksamt emot! Å andra sidan sitter jag inne mer och arbetar framför datorn… Får en del gjort men saknar naturen, idag var jag ut en sväng faktiskt! Skulle ta självporträtt men märkte av mörkret igen, var väldigt svårt!

  Reply
 7. Jenny

  Jag tycker att det kan vara lite mysigt med mörkret om vintern men när dagarna bara innehåller tunga moln så känns det som om man nästan drunknar i mörkret. Ett par timmars solsken på dagen hade ju inte skadat men det var nu flera veckor sedan jag såg något sådant. Jag försöker att pyssla och greja med massor av färg för att lysa upp min egen tillvaro. 😀

  Vad mysigt det ser ut hemma hos dig!

  Reply
 8. PJ

  November passar bra min lilla hobby som helst kräver korta dagar, långa kvällar och mörka nätter . Visst längtar jag till sol och sommar men inte påverkar den mörka årstiden, innan snön kommer, mig speciellt mycket. Tiden går så fort och snart är julmånaden här. Sedan blir dagarna åter längre. Bara att ta det lugnt någon vecka till. 🙂

  Reply
 9. TE.

  Ja inte blir man mer produktiv när det är grått och trist och regnigt. Näe det är dagar där man besöker vänner. Förberedelser inför vintern med utesaker. Saknar solen och ljuset men som nån annan skrev: Snart vänder det! Hoppas på en snörik vinter annars, den här gången..

  Reply
 10. Cassandra

  jag älskar tiden mellan september och januari. Sådant skönt avbrott från sommaren som oftast är ganska hektisk och så mycket att man ska ta vara på allt. Gillar lugnet och mörkret som infinner sig som en kontrast efter sommaren. Bästa tiden, även om några mer soltimmar inte skadat kanske 😉 men jag mår absolut som bäst på hösten/början av vintern.

  Reply
 11. Catlover

  Ja jag vet inte hur många gånger jag har tackat högre makter för elektricitet. Tänk så mycket glädje och värme den ger oss. Värd varje krona om ni frågar mig!

  Reply
 12. Märta

  Jag önskar att man kunde göra som jag inbillar mig att de gjorde förr i det gamla bondesamhället: dra ner rejält på tempot under de mörka månaderna. Tänk om alla bara behövde jobba halvtid under november-januari, så skönt det skulle vara! (Fast helt orealistiskt förstås). Långa sovmorgnar, hasa in på jobbet vid 10-tiden och gå hem igen vid 14-15….

  Reply
 13. Nicklas Johansson

  Om ca en månad vänder det och blir ljusare. Även om man inte märker det i början tycker jag att det känns lättare när man vet att det går mot ljusare tider. Och förhoppningsvis kommer snart snön och lyser upp i mörkret!

  Reply
 14. Laila

  Vilken fin bild, mysigt och ombonat 🙂 Jag tycker om den här tiden på året (också). November är en stilla månad. Vi tänder mycket ljus, det blir tjocka filtar till soffan och vi ser film och läser böcker mer nu än annars på året. Rätt skönt efter aktivitetsexplosionen under sommaren och den stressiga hösten då allt ska hinnas innan vintern och man är ute så mycket det bara går för hösten är så fantastisk. Att det är grått och mulet gör mig inte så mycket, det kan vara skönt ute i alla fall. Huvudsaken är att det inte regnar i november, då blir jag på dåligt humör. Regn och is – nej tack. Just nu har vi lite snö på backen och det lyser upp lite och det är skönt.

  Reply
 15. Gabriella

  Ju äldre jag blir, desto mer tycker jag om november, konstigt nog. Förr var det den tristaste, värsta månaden på året. Men nu har jag, precis som du, bara accepterat den och kan t.o.m. tycka om att det är mörkt & ruggigt. Då slänger jag mig framför kaminen och har det bra!

  Reply
 16. Magnus

  Här är det som Orup sjunger, “Jag har bara regn hos mig”. Är så fruktansvärt less på allt regnande! Det går inte att göra något utomhus för allt är genomsurt. Man blir våt även om det för stunden inte skulle komma vatten uppifrån. Nej, jag gillar inte den här typen av höstväder när allt bara är grått, blött och skitigt! Tiden mellan de vackra höstfärgerna och snön, i den mån det kommer någon här nere, hade jag mer än gärna varit utan. Men, men, det vänder snart och jag kan stå i garaget och jobba med gått samvete tills dess. 🙂

  Du har ett vackert hem Jonna! Det ser så mysigt och välkomnande ut!
  Stor kram!

  Reply
 17. Cornelia

  Om det inte vore för att jag blir så otroligt trött. Känns som jag skulle kunna sova jämt så gillar jag den här stilla känslan, nästan som att man är i ide. Inge mer krav att måsta göra massa saker förutom att hinna med studierna. På sommaren kan jag uppleva att allt blir så kravfyllt. Jag gillar den här tiden för att jag får tid till eftertanke, reflektion och perspektiv. Sen så vet jag ju att min absoluta favoritmånad av dem alla väntar alldeles bakom hörnet. Advent och juletiden <3 känner mig aldrig så fridfull och kärleksfull som då. Ska börja med D-vitamin idag också och de om det kan hjälpa mot tröttheten.

  Kram till dig Jonna!

  Reply
 18. Hannah

  Hej, en liten fråga. Har också ensamhushåll som du och tänker på det med mat. Lagar du mat varje dag? Eller en gryta som räcker en vecka? Kör du med närproducerat eller ekologiskt? Skriv gärna några rader om detta, tips?

  Kran från Hannah

  Reply
 19. cattis

  Jag blir som du, mindre produktiv på alla fronter. Kreativiteten och produktiviteten är som döda. Som i en dvala. Hela jag går som i en dvala. Men idag köpte jag mig själv ett bukett färgglada blommor, för att fotografera och få igång hoppet om att det blir ljusare igen :))

  Reply
 20. Ulrika

  November är en hemsk månad för mig och det har alltid varit så långt jag kan minnas i alla fall.Jag tycker om hösten då tempot går ner men alltså detta lock som ligger över himlen där inte en gnuta solljus kommer fram på en veckas tid..det är katastrof!!Längtar till alla andra månader faktiskt,dem har liksom sin charm.Hoppas på snö om en vecka eller två:)

  Reply
  • Märta

   “….. inget solljus på en vecka”! Jag har inte sett någon sol på en månad! Här är det bara grått o duggregn mellan skurarna!

   Reply
 21. Sofie G

  Hela jag går som i dvala och har insett precis som dig att det blir bättre om jag inte kämpar emot det. Allt har sin tid. även vilan och tiden för eftertanke.

  Försöker rycka upp mig emellanåt och försöka sticka vantar eller så men det finns inte en cell i kroppen som egentligen vill det. Däremot sover jag middag varje ledig dag.

  Funderar på att ta D-vitamintillskott nästa år och se om det blir någon skillnad.

  Reply
 22. Hannah

  Nu kom jag på en fråga till… När kommer din fotokalender? Hade tänkt ge bort i julklapp till min moster i Florida! KraM Hannah!

  Reply
 23. Mikael

  Kan skriva amen efter ditt inlägg Jonna. Om det inte hade varit för november och 1 månad utan att se solen, bara grått och fuktigt varje dag så hade jag kanske orkat beskriva mer hur jag känner för den här skitårstiden. Men den är liksom inte värd det, snart är den över 🙂

  Reply
 24. Yohanna - Småbarnsliv & Träning trots smärta! #allakanträna

  Åhhh det är nog lätt ett år sen jag hittade in till din blogg.. måste tappat bort den på något vis, har mest blivit Instagram senaste året eller så dessvärre.. Härligt att hitta hit (tack vare att någon klickat sig in i MIN blogg från din genom nåt inlägg 2013.. har sån statistik som visar.. kul att se!!) iaf nu. Å som svar på din fundering i inlägget; jag tycker det är jättetufft att behålla energin nu när det är november dessvärre.. känner hur jag får ont i kroppen av den ruggiga kylan och detta novemberväder och försöker liiite se fram emot december och tända ännu mer ljus och byta ut lite inredning 1:a Advent och så…!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.