Längtan

Tittar igenom vinter-bilder från tidigare år och inser att jag verkligen längtar efter vintern nu! Gör ni också det?
jonnajintonvr2jonnajintonvr6

Tänk att man får bo såhär vackert!

Tänk att man får bo såhär vackert!

jonnajintonvr5

Vill åka på långa spark-turer med Nanook.

Vill åka på långa spark-turer med Nanook.

jonnajintonvr7

Och vandra runt i snötäckta, mjuka, tysta vinterskogar.

Och vandra runt i snötäckta, mjuka, tysta vinterskogar.

012402012008

Vill åka bil på grusvägar genom snötunga granarskogar.

Vill åka bil på grusvägar genom snötunga granarskogar.

012301

Vintern, snälla kom nu!

Vintern, snälla kom nu!

42 Kommentarer på “Längtan

 1. Hanna

  Ja! Saknar snön så att jag blir tokig. Är från norra Norrland ursprungligen men bosatt i Göteborg, och vintern är det jag saknar mest här nere. Tur att din blogg finns så att jag kan få en liten dos Norrland genom dina vackra bilder!

  Reply
 2. Mimmi

  Jaaaaaa! Jag håller på längta ihjäl mig efter vinterpromenader och skidturer i skogen. Ishallt ute med ösregn i Norra Norrland. Inte kul. 🙁

  Reply
 3. Ninni

  Efter att ha befunnit mig i Thailand och en enorm värme en tid nu så kan jag inte annat än hålla med! Just hemkommen och läntar något otroligt efter vintern… Finns inte mycket som slår en fantastisk, kall och gnistrande vit vinterdag! Och den här speciella tystnaden i en snötäckt skog.. Åh. Kom nu vintern!

  Trevlig kväll Jonna 🙂
  Kram

  Reply
 4. TE.

  Joo. Vill åxå ha vinter. Att åka skidor eller skoter in i ett sånt landskap är som att komma till en annan värld.

  Reply
 5. Erika

  Vilka bilder! De slår mig rakt in i hjärtat. Vilken enorm saknad att få uppleva en sådan vinter igen. Blir andra året jag kommer att ha en vinter i Småland. Inte klok vilket grepp Norrland har om ens hjärta. Önskar innerligt att det framåt i tiden kommer att uppmärksammas och satsas mer på glesbygd och framförallt vårt vackra landskap i norr. Då menar jag inte att det ska satsas på så vis att Norrland ska bli industripark för resten av landet. Vad är svårt att säga. Levande landsbygd och levande gårdar med boskap vore ett steg åt något som en gång har varit hållbart. Då menar jag i hela landet. Avveckling efter avveckling av vår levande landsbygd har gjort detta land till ett sårbart sådant. Man tar förgivet att import och transport av b.l.a. mat utifrån är ett system som inte kan gå sönder. Men det är så oändligt skört.

  Ska inte dra detta längre än så här. Var inte meningen att börja diktera någon debattartikel. Men jag antar att det är en underliggande frustration. Att det ska vara så förbannat komplicerad att ha ett helt levande och utvecklande land i stället för Götaland + Svealand vs Norrland. Upplever ofta att söderlänningar har en snedvriden och ovärdig bild av Norrland. Pikar om “hur många renar har du” “bor du i lappkåta?”, “satans kallt och vinter året om”, “finns ingen framtid där uppe”, “vad ska man dit att göra?” osv. Man blir väldigt ledsen och framför allt blir man förvånad över vilka OÄNDLIGA fördomar vi svenskar har om varandra pågrund av VART i landet vi bor eller kommer från?

  Anledningen till att jag bor söderöver är just för att jag tror det är viktigt med perspektiv och inte ha förutsebara meningar. Kanske vore det bra om alla norrlänningar och alla söderlänningar fick för en tid byta plats och låta myt efter myt dö ut. Alla dessa fördomar! När vi alla gått i varandras skor, då kanske, ja kanske då kommer vi att närma oss tanken på att vi inte är så olika ändå. Skillnaden är att vi haft olika förutsättningar och anpassat oss efter där vi bott. Men målet är densamma om att man vill skapa ett drägligt liv.

  Hur som haver. Nog med rabbel. Tack för dessa bilder! Vi får hålla tummarna för att vintern kommer snart.

  Att gott till dig!

  Reply
  • Laila

   Känner igen det där. Man tycker att människor borde ha kommit längre men icket. Jag har haft arbetskollegor i olika delar av landet och mött så många repliker av sorten du räknar upp här. Sorgligt! Det är som om vi norrlänningar är utomjordingar och dumma i huvudet dessutom.

   Reply
 6. Mitra Sohrabian

  Så fina bilder, man blir så rörd. Det har varit så mörk ock tråkigt för så länge att man blir deppigt. Nu är det nog.Tack Jonna för dina underbara bilder som ger hopp. ha en härligt kväll.Kramar på dig.

  Reply
 7. LizZz

  Wow, vackra bilder!!! Vi hade inte en enda snöflinga förra året och jag hoppas att vi ha några vita dagar i år. Jag verkligen vill gå ut med min kamera i ett winter wonderland. ツ

  Reply
 8. Bosse

  Schjooo (inandning). Nå visst längtar man. De här fjollträskvädret som vi lider av
  här uppe i Lule får dom mer än gärna behålla söder om Dalälven.
  Jag saknar barndomens vintrar med meterhög snö & snövallar man fick
  använda periskop för att se över. Ve & fasa om vi inom en 20 års period
  får sitta under palmer och sippa på en piña colada på badstranden på Gylzaudden…
  Tur att man är i Gällivare då & då så man får se snö i alla fall.
  Tack för din inspiration som du ger med dina bilder. Du är en
  mycket duktig fotograf tycker jag.
  Kram.

  Reply
 9. Mikael

  Jag längtar efter rejält med snö. Tycker du beskriver det bra i bildtexterna. Det tysta, mjuka mycket speciella ljuset såväl som akustiken som blir. Både efter ett ordentligt snöfall eller eller när det blir sådär friskt, krispigt kallt och knarrigt under skorna.

  Tredje bilden är en stor favorit, älskar den blåa tonen du tagit fram. Tycker att den skulle vara en perfekt bild som julkalender. Kanske svt kan spela in en kommande julkalender i grundtjärn 🙂

  Angående dagens eftersnack till mittinaturen. Bidöden anses bero på människan och närmare bestämmt ett ämne (nervgift) som heter imidacloprid.
  Används av jordbruk, golfbanor mm för att döda ej önskvärda insekter. Är tydligen ett av världens mest använda. Det har visat sig att det gör så att bina inte hittar hem igen och därmed dör deras samhällen ut. Företaget bakom produkten påstås ha mörkat tester som visat på dess negativa effekter, nu när patentet gått ut läcker sanningen fram…
  Såg nån dokumentär om det där.

  connection established, make a wish… 😉

  Reply
  • Micke

   Jo, bidöden ä int å leka med. Men jag hörde (tror det var i ett tidigare avsnitt i “Nästan Mitt i Naturen”) att bina blir förvirrade av varmkorvar! Det är något med lukten från varmkorvar som gör att de flyger till närmsta korvkiosk och sedan inte ids flyga hem igen, de blir bara sittande på korvmojjen. Detta stämmer alltså inte???
   (Ibland rymmer Nanook också till korvkiosken har jag hört, men det är ju inte så förvånande, han ä ju en korvfantast. 😉 )

   Reply
 10. marlene

  Hallo Jonna, ich schreibe aus Colonia Deutschland, mir gefallen ihre Beiträge aus Ihrer Heimat sehr. Sie sind sehr mutig in der Einsamkeit von Nord Schweden zu leben. Das kann ich gut verstehen. Ich bin ein großer Fan von Schweden Krimis. Ich kann Sie verstehen, dass Sie sich nach Schnee sehnen, er gehört zu Ihrer Heimat. Hier bei uns in Deutschland, außer Süd Deutschland (Bayern-Alpen-München) gibt es nie viel Schnee, im letzten Jahr gab es überhaupt keinen Schnee. Schnee in einer Stadt wie Colonia ist auch nicht so toll, Jonna, ich wünsche Ihnen bald viel, viel Schnee und eine glückliche Zeit.
  Schöne Grüße Marlene

  Reply
 11. Skogspekka

  Visst kommer vintern senare och senare nu för tiden. Här har vi dock haft snö ett bra tag, men vi behöver mer så att man kan börja köra skoter.

  Om en dryg vecka vänder också ljuset och vi går mot ljusare tider 🙂 Snön hjälper verkligen att göra tillvaron så mycket ljusare. Med fullmåne och snö behöver man inte ens pannlampa i skogen.

  Reply
 12. Roger Ivarsson

  Hej Jonna!
  Undebara bilder som jag faktiskt letar upp ibland och tittar på och det var ganska tidigt på din vistelse i Grundtjärn. Tack för detta…….
  Roger

  Reply
 13. Birgitta

  Du gör vintern så underbart vacker med dina bilder, längtar också efter fina snövita vinterdagar. ha nu en skön helg!

  Reply
 14. Magnus

  Var enda en av dom där bilderna skulle fungera utmärkt som vykort! Eller i någon reklam/information med anknytning till den norrländska naturen. Fullständigt underbara allihop!
  Som barn älskade jag vintern men numera så föredrar jag den varma årstiden. Fast när jag ser dina fantastiska vinterbilder så kommer ändå en längtan efter att få skida fram mellan snötyngda träd en gnistrande vacker vinterdag.

  Reply
 15. solweig

  Idag har vi fått några enstaka flingor snö. Men jag hoppas på massor! Allt blir så mycket ljusare och vackrare samt blir luften så härligt frisk.

  Ös ner massor med snö!

  Reply
 16. Katarina-Cinnamon

  NEJ jag vill inte ha vinter med snö och kyla och speciellt inte då jag lider av köldurtikaria så jag knappt kan gå ut med soporna utan att bli sjuk.
  Det räcker som det är idag i Sollefteå, pudersnö och lite plusgrader, den temperaturen är nog jobbig för hälsan 🙁

  Reply
 17. Stu

  Mmm that first photo = amazing, i want to be there ! but the second one is brilliant, perfect ‘at one with nature’ pic = love it ! 🙂
  Really craving for a proper winter now 😉

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.