Lite dragspel i köket

Nu är det drygt ett år sedan jag för första gången tog upp morfars dragspel och försökte mig på att spela några toner. Nu spelar jag dragspel nästan varje dag. Det står där i köket, alltid till hands när jag får lust att spela lite. Och jag älskar det! Ofta när jag har mycket att göra eller känner mig lite stressad så tar jag istället upp dragspelet och spelar en trudelutt. Och ibland på natten innan jag går och lägger mig sätter jag mig framför brasan och spelar, och det är så mysigt!

032413

Spelade in en kort liten film när jag försöker mig på att spela La valse d’Amélie! Håller på att lära mig hela låten. Men det går sakta, då jag inte kan några noter utan bara lär mig genom att prova och höra mig fram och memorera. Men det är SÅ kul! Blir alltid glad av att spela dragspel! 🙂

032415

Nanook är den bästa publik man kan ha. Ibland sätter han sig sådär i fåtöljen och tittar på mig hela tiden medan jag spelar. Vet inte om han gör det för att han tycker om musiken eller för att sympati-lyssna 😉

57 Kommentarer på “Lite dragspel i köket

  • Natalie

   You play very well, and only after 1 year! I have just taken up the violin and have been playing just over a year! Great fun.

   Reply
 1. Erika

  Oj. Blir alldeles varm i hjärtat. Var så längesen jag hörde dragspel. Min morfar och farfar var dragspelare. Man var så van vid att höra ljudet av dessa instrument då det spelades i tid och otid. Man tog dem förgivet. Då de lämnade denna värld tystade även deras melodier. Tack Jonna för att du får mig att minnas. Och tack för att du håller detta instrument vid liv<3

  Reply
  • Martin

   Fick precis samma känsla! Får gräva efter dragspelet i gömmorna och försöka väcka det till liv.

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack…vad fint skrivet. Det värmer o höra att det kunde väcka minnen från din morfar och farfar. Kram ♥

   Reply
 2. Nisse

  Du är underbar tjejen oftast eller egentligen hela tiden sprider du glädje och ger så mycket av dig själv. Själv har jag ett piano och ibland händer det. Memory tragglade jag igenom. Bra spelat!
  Kram påre.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Nisse! 🙂 Roligt med piano också! Det ska jag fixa i framtiden. Saknar att klinka på ett piano.
   Kram på dig ♥

   Reply
   • Jonna Post author

    Tack! Ja exakt, La valse d’Amélie heter låten. Älskar alla låtar från filmen Amelie. Gillar franska rytmer 🙂
    Kram på er ♥

    Reply
 3. Sofia

  Alltså jag dör så häftigt, jag älskar ju den låten! (och filmen för den delen) Så ballt att kunna spela dragspel 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Det var många år sedan jag såg filmen, minns knappt vad den handlade om men minns att jag tyckte om den! Så blir något ett måste för mig att se om den igen. Men älskar verkligen musiken från filmen! 🙂 Kram ♥

   Reply
 4. leif

  Hej Jonna du har blivit duktig du hedrar din morfar han skulle ha blivit glad och stolt över att du för traditionen vidare.

  Jag är impad fortsätt med den utveklingen så kan du uppträda i Grundtjärn till sommar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Leif! Ja jag önskar så att min morfar fick höra. Vet att han hade blivit så glad.
   Kram ♥

   Reply
 5. Jenny

  Åh, en av mina favoritlåtar! Det är inte klokt vad duktigt du är. Den lilla filmen fick mig att tänka på min gammelfarfar Arvid som satt på sin balkong i Strömstad och spelade visor från västkusten. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack, och vad roligt att det är en av dina favoritlåtar! 🙂 Och glad att filmen kunde väcka minnen från din gammelfarfar.
   Kramar ♥

   Reply
 6. Alexandra Eriksson

  Åh så fint, älskar den låten! Blir alldeles glad! Så himla duktigt att ta ut den på gehör. Ser ut som att du och Nanook har jättemysigt 🙂 Kramar från England

  Reply
 7. Johannes

  Du är skön du 🙂 Och inte dåligt att lära sig en såpass knepig låt på gehör (jag har aldrig hållit i ett riktigt dragspel ens men jag har försökt fuska på tillräckligt många/få instrument för att förstå att den låten nog inte är solklart lätt att ta ut.
  Tack för att du sprider din härliga värme busfina Jonna.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! Haha ja jag hoppas att han gör det. Eller så är han jättetrött på mig 🙂 Men i så fall skulle han nog gått i väg, så jag tror han gillar det 🙂
   Kram ♥

   Reply
 8. Gizze

  Åh så fint du spelar Jonna!
  Och Nanook njuter…

  Kommer alltid i mysstämning när jag kollar in på din blogg…mysigt du har det!
  En del av din värld borde vi alla leva!
  Kram från Gizze i Värmland

  Reply
 9. Ida

  Whao, så himla fint. Sist lyssnade jag om och om igen på det du spelade.
  Nanook ser verkligen ut att njuta! I vår familj ylar vår lilla pudel så fort vi spelar flöjt.. är ganska spännande det också.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Ida!! 🙂
   Haha vad gulligt att er pudel ylar när ni spelar flöjt. Måste se väldigt gulligt ut 🙂
   Kram ♥

   Reply
 10. Magnus

  Jag är imponerad Jonna!
  Dragspel verkar knappast vara det enklaste instrumentet att lära sig på gehör, men det låter bra när du spelar även om jag inte känner igen melodin.

  Reply
 11. jonas n

  Jonna, jag har följt din vidunderliga blogg ända sedan jag fick upp ögonen för denna livssaga. Jag njuter varenda ögonblick jag läser den, den sprudlar så gott av energi, initiativ, drömmar och liv. Att du nu också har andra talanger med detta med att spela dragspel är ett plus i kistan för din del. Jag minns ännu med värme och glädje det där ruset jag hade uti blodet efter att jag hade sett Amélie från Montmartre på bio för en herrans massa år sedan. Samma värme och glädje förmedlar du här genom ditt lilla musikstycke. OCH inte minst genom din blogg! Hoppas att en gång se det vackra i Grundtjärn någon gång (är själv uppväxt vid kusten i Västerbotten, men har mina rötter i trollskogs-Dalarna) Speciellt somrarna däruppe i Norrlandet är så otroligt vackra och varje utsikt och varje ögonblick är ett vykort skapat av naturen själv, det bästa vi har! Frid! 🙂

  Reply
 12. Nina

  Vad duktig du är. Ja, dragspel låter verkligen mysigt. Jättefin melodi också, amelie från montmartre är min avsoluta favoritfilm <3

  Reply
 13. Ebba

  En av mina absoluta favoritlåtar, dragspel & munspel är nog mina favoritinstrument. De har ett så jäkla skönt ljud, inte för “tillrättalagt” & “rent” som t.ex. Piano (även om det är vackert det med). Duktig du är!

  Reply
 14. Anna

  Men ååh så fint! Älskar älskar älskar den här låten! Och Amelie från Montmartre kan nog vara den bästa film jag någonsin sett…
  Kram och TACK för att du sprider en sådan glädje omkring dig!

  Reply
 15. Natalia Cerqueira - fan

  Hej! Sedan din La Noyee har jag lyssnat på så många variationer av denna vackra låt och finner hela tiden “den bästa”. Nu har jag dock hitta DEN BÄSTA: Natalia Cerqueiras framförande på https://www.youtube.com/watch?v=C_MZy_Rboso
  Inte bara det musikaliska framförandet är suveränt, men även artisten rörelser och ofrivilliga minspel dansar till varje ton av låten. Alla mina kroppshår står rakt upp!

  Reply
 16. Hilding R

  Började spela vid 12 års ålder, Lände mej Dansen går på Svinsta skär å några fler. Blev gift, fick barn. När se gick ut då jag övade sålde jag mitt Granezzospel

  Reply
 17. Jimmy

  Har du någon bra internetsida att tipsa om för att lära sig dragspel(för nybörjare)? Hur lärde du dig? Jag har spelat gitarr i 15 år och är duktig på det men dragspel känns som rena grekiskan vid en första anblick. Min farfar spelade dragspel och vill gärna lära mig det.

  För övrigt är du underbar 🙂

  Reply
 18. Malin

  Åh, dragspel är mitt favoritinstrument. Även min morfar spelade under hela min uppväxt men efter att hans händer slutat samarbeta så är det tyvärr tyst. Du är grym som lärt dig spela på gehör, jag är värdelös på att spela instrument överhuvudtaget och när jag gett mig på dragspel låter det mest som en snuvig elefant 😉

  Reply
 19. Stefan

  Hahaha, har inte läst din blogg på länge nu. Detta fick mig att le och gjorde min dag lite =) Du är söt Jonna. Jag brukar lyssna på omgjorda dragspelsversioner av gammal tv-spelsmusik som jag spelade som barn. Får jag lov o bjuda dig på lite fantastisk dragspelsmusik Jonna? – https://www.youtube.com/watch?v=lFnBuSGy3EY

  Reply
 20. Jess

  Såå coolt att du kan spela dragspel! Det lät ju riktigt bra 😀 och musik är ju underbart, jag tänker ibland att melodier kan ge en kraft när man behöver det, att skriva låtar och spela gitarr är avslappnande tycker jag. och jag kan tänka mig att spela dragspel ger en liknande effekt 🙂

  Reply
 21. Katrin

  Superbra spelat… Jag har just skaffat ett dragspel… Kan Noll… Men spelar på gehör. Har du nåt tips på hur man lär sig?? Lurigt med basen…

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.