Lite tankar om allt

Hej på er!
Det är lördag kväll och jag sitter här i soffan hemma hos min mamma. Jag hade ju egentligen planerat att flytta hem nu igen och börja leva som vanligt efter operationen men jag kände att jag behövde några dagar till. Jag var i Näsåker i går hos distriktsköterskan för att kolla så allt såg bra ut. “Såret” satt ihop med små metallgrejer, såg exakt ut som om de häftat ihop de med en häftapparat, och de här grejerna skulle nu tas bort. Ju fortare man får bort dom desto finare blir ärret sedan. Nästan hela såret hade läkt bra förutom vänstersidan, så jag kunde nästan ta bort alla. Så det kändes ju bra. Ska dit nästa vecka igen och se hur vänstersidan läkt.

Men i alla fall så känner jag att det är bäst att bo kvar här hos mamma tills såret i alla fall läkt ihop bra och jag kan röra mig helt som vanligt utan att känna obehag. Lika bra att vara försiktig nu i början så man slipper problem sedan.
Jag bara längtar nu tills jag kan springa runt och leva som vanligt, bära ved och hålla på med allt sådant där som jag är van med. Känns som jag varit stilla så länge nu. Ibland blir jag lite deppig av hela det här. Samtidigt som jag är glad att det hände nu och inte senare så jag fått ställa in “Fjällräven Polar” resan i april.

Ibland så börjar jag oroa mig för att det ändå ska bli några konsekvenser av det här, eftersom det nu fattas en äggstock. Den andra äggstocken hade nämligen också en cysta, fast den var så liten så den kunde de bara ta bort. Men det är klart att det känns jobbigt att man är 23 år, med bara en äggstock kvar, och den sista stackars äggstocken också var attackerad av en cysta. Hur kan jag vara säker på att den klarar sig bra nu då? Så att det inte händer igen. Även om det här med barn känns väldigt,väldigt långt bort just nu, så skulle jag ju ändå vara världens lyckligaste om jag någon gång i livet skulle få uppleva att få barn. Därför kommer de här jobbiga tankarna ändå upp ibland, eftersom det känns så viktigt för mig att inget mer händer. Men jag ska i alla fall se till att gå på kontroller 1 gång i halvåret för att se till att allt ser bra ut. Kanske mest för att jag inte ska gå och vara orolig och få de här dumma tankarna 🙂
Jag blev i alla fall väldigt glad när jag låg på sjukhuset och fick läsa några kommentarer från olika kvinnor som själva gått igenom samma sak men som nu hade barn och allt. Det känns så bra att höra det. Och då inser jag också hur otroligt vanligt det här är. Mer vanligt än vad jag någonsin hade trott.

Så jag ska nog bara vara väldigt glad att allt faktiskt gått bra. Snart kommer jag flytta hem med Nanook igen och återgå till vardagen. Det ser jag fram emot 🙂

Men nu, nu ska jag dricka lite kaffe och se om det går något bra på TV ikväll. Jag passar verkligen på att mysa ordentligt här hemma hos mamma. Och det är ju faktiskt lördag 🙂

KRAM på er <3 Hoppas ni har en riktigt härlig lördagkväll!

När jag var i Näsåker i går köpte jag en jättecool hatt inne på världens mysigaste butik. Vad jag älskar Näsåker, och alla som bor där. Lär känna nya människor varje gång jag är där känns det som.

Såret är omlagt så nu fick jag äntligen ta bort den stora tejpbiten och byta ut mot en vit och fin, fräsch kompress 🙂

Jag har åkt iväg en kort sväng med bilen en stund varje dag så att Nanook får springa av sig lite. Han är så överlycklig när han får göra det, och jag blir så glad när jag får se honom så lycklig. Och så mår både jag och han så otroligt bra av att få komma ut i skogen en stund.

27 Kommentarer på “Lite tankar om allt

 1. Vesa

  Jag vet en som som fick ena äggstocken bort opererad i tidig ålder och efter de så fick hon 3 barn och den fungerar än, hoppas du mår bra..

  Reply
 2. Magnus

  Det är väl inte så konstigt om tankarna på ev framtida konsekvenser kommer och går? Jag tycker nog att det hade varit konstigare om dom inte gjort det. Ta det bara lugnt så att din kropp får bästa möjliga chans att läka så vet du i alla fall att du har gjort vad du kan för att det skall gå bra, och regelbundna kontroller är väl aldig fel efter ett sådant här ingrepp. Mer än så kan du inte gärna göra.

  Ta nu hand om dig och ta inga onödiga rikser genom att ha för bråttom tillbaka till ditt “vanliga” liv. Tids nog bär du ved igen ska du se. 😉
  Stor kram!

  Reply
 3. Maire

  Min dotter blev av med ena äggstocken då hon var bara en månad gammal, hon har levt med bara en i hela sitt liv alltså. Idag har hon 2 barn och hade inga svårigheter att bli gravid. Självklart blir man ju orolig då man har bara en kvar för då är det så viktigt att inget ska hända med den. Men försök tänka så att vi alla har bara ett livmoder också men vi tänker inte så mycket på vad som skulle kunna hända med det innan vi hinner få barn. Det räcker med en, precis så som det räcker med en äggstock. Och nu är du ju mycket försiktigare med allt sådant. Så det kan inte hända något som kan förstöra dina framtidsdrömmar! Tro på det! Kramar! 🙂

  Reply
 4. Eva

  Hej! Jag tror det ordnar sig, men för att slippa fundera skulle du kunna frysa ner ägg…

  Ta det riktigt lugnt och gå tillbaka till ditt vanliga liv gradvis… Lycka till!

  Reply
 5. Evy

  Låter bra att du återhämtar dig så sakteliga. Eller kanske det är snabbt rent av :D. Som övriga ovan säger – ta det så vackert, tids nog hinner du nog bära ved så det räcker. Bättre skynda långsamt är klokt vid vissa tillfällen.

  Funderar på detta med en äggstock. Egentligen är det ju allt som behövs. Två är lyx och den extra äggstocken är ju faktiskt bara en avbytare. De jobbar ju varannan månad vet du. Men om nu det värsta skulle hända att du än en gång utvecklar en systa på den kvarvarande äggstocken, skulle då inte möjligheten att frysa några ägg för framtida bruk kunna vara ett alternativ? Bara en tanke jag fick. Ta det inte som att en olyckskorp kraxat. Var bara det att jag läst om sådana som utnyttjat denna möjlighet, så kanske …

  Sköt om dig så blir allt bra. Och nu ska du nog bara se så långt näsan räcker den närmsta tiden och så småningom börja planera för packning till nordligare breddgrader 😉

  Hej från Evy

  Reply
 6. Josefin

  Oroa dig inte, försök i alla fall. Jag skrev tidigare och jag blev gravid fast jag bara har en. Och jag har haft lite andra problem i de “trakterna” men fick en underbar dotter. En av läkarna jag träffade var rätt otrevlig och inte så bra att ta oroliga patienter. När jag frågade så sa han bara “det finns de som fått tio barn med bara en äggstock”. Han var alltid ärlig, så vi ska nog tro på det 🙂
  Sen finns det ju de som har två men det fungerar ändå inte att bli gravid.

  Kramar

  Reply
 7. Frida Sofia

  Jag tror det är sunt att bo hos mamma tills dess det läkt ordentligt! Passa på att bli lite omhändertagen 🙂 Och som många redan skrivit så kan du känna dig lugn så länge du har en äggstock kvar. Samtidigt förstår jag din oro, det är ju någonting ofattbart stort med att få barn!

  Reply
 8. Eva i Aten

  Allt har gått bra och det kommer det säkert att fortsätta att göra! Å andra sidan finns det massor av kvinnor som inte kan få barn av den ena eller andra anledningen, och det är inte någon fruktansvärd katastrof egentligen… man kan ju adoptera ett alldeles eget litet (eller stort) underbart barn! ♥
  Sköt om dig, Jonna, och det var ju en smart idé att frysa ner ägg!

  Reply
 9. John

  Jonna vänta inte för länge bara med barnen, för det är när du är ung som kroppen lättast klarar av en graviditet. Nu behöver nog din mage nåt år att bli helt ihopläkt med nerver och sånt, så då är det inte läge att ha en bebis där inne. Men sen så :o) Otroligt att en sån liten mage kan sträckas ut så en bebis får plats. Gud har skapat kvinnan helt fantastisk, mannen är inte så dålig han heller förstås.
  Tänk vilken fantastisk planet Gud skapade åt oss, synd att vi förstör den. Här kan ni njuta av Jorden i all sin prakt.
  https://www.youtube.com/watch?v=qTgCRo718ts

  Reply
 10. Gunilla

  Jag vill absolut inte oroa dig, men när även den andra äggstocken var angripen av en
  mindre cysta, så förstår jag din oro. Som fler andra har sagt, frys ner ägg, så behöver
  du inte oroa dig.

  Reply
 11. Skogsmulle

  Det är så många som sagt så mycket klokt här (har använt gillaknappen flitigt) och de har rätt tror jag. Naturen och den mänskliga kroppen är en fantastisk skapelse så det kommer säkert att gå bra den dagen du känner att du vill ha barn. Oroa dig inte för det.
  Det syns så väl på bilden på Nanook hur lycklig han är! 🙂

  Reply
 12. Karin

  Min kompis fick cystor i 20-årsåldern, hon tog bort dem och har för övrigt två flickor nu, så det ska nog gå bra ska du se!!

  Reply
 13. Kristina

  Tänk positivt när du får en negativ tanke. Måla upp för ditt inre hur du vill att din framtid ska bli, tro på att det kan hända och en vacker dag är det så 🙂 Jag är övertygad om att du kommer att få barn en dag 🙂

  Reply
 14. Marie

  Hej Jonna! Jag har haft precis samma problem och det som hindrar nya cystor från att bildas kan vara att äta p-piller. Du behöver inte frysa ner några ägg utan se till att få en hormonbehandling som fungerar istället. Jag har för övrigt ett barn nu och en till gå gång 🙂 Lycka till!

  Reply
  • Annika

   Hur kan du vara så säker på det? Det är ju individuellt, vad som händer med ens
   kropp. Det är onödigt att ta några som helst risker.

   Reply
 15. Anonym

  Jag skulle inte lita på att äggstocken som är kvar inte får problem, se till att frysa ägg, skulle det inte behövas är det ju inget problem men det kan spara dig sorg i framtiden. Vill inte göra dig ledsen och vara en kraxande kråka men jag skulle inte fundera två gånger på det. Gör det bara. Läkare och folk lovar så mycket men sedan är olyckan framme och sedan ångrar man att man inte gjort det när tid fanns, du kanske aldrig behöver det, du kan få barn med en äggstock, många har det efter vad jag kan läsa längre upp, men dom kanske inte hade den andra äggstocken med cysta på utan haft tur och fått ha den frisk. Lyd ett gott råd och vänta inte med att frysa dina ägg. Jag har en vännina som miste sin ena äggstock för att hon hade en cysta på den, läkaren sade att man kunde få barn med en äggstock, 3 år efter försts operationen och borttagning av äggstock var den andra afekterad och dom var tvungen att operera bort den med, hade hon haft ägg frusna hade hon kunnat få barn.

  Reply
 16. isberg

  Jag hoppas verkligen Jonna att vi ska få uppleva att våra barn träffas någon gång i framtiden! Det går nog bra ska du se (:

  Reply
 17. Frida

  Ja usch, jag förstår att det är läskigt. Och att den andra också vart attackerad, usch! Hoppas i alla fall att allt flyter på bra nu och att du kan få komma hem snart. Jag tror att bara om du kommer tillbaka till vardagen så kommer tankarna att sina bort då du har annat att tänka på. Men självklart ska du hålla koll och kolla upp det ibland.
  Krya på dig!

  Reply
 18. Sabina

  Trillade precis in på din blogg efter att ha letat runt efter information om tvillingcystor. Jag är också 23 år och var på ultraljud i tisdags, där de hittade en tvillingcysta på vänster äggstock som skall opereras bort. Det kom som en chock, området där är ju någonting som man bara vill ska fungera. Vet inte vad din cysta var av för sort, men är så nervös för vad som kommer behöva tas bort i samband med att de tar bort cystan. Skall träffa min gynekolog på onsdag och jag hoppas att hon ger mig svar om operationen och riskerna med den.

  Jag och min sambo har börjat prata om att frysa ner ägg, ifall det blir så att de får plocka en, eller kanske båda äggstockarna. Och efter att ha läst kommentarerna här känns det som en bra idé. Även om det finns många solskenshistorier med folk som fått många barn med bara en äggstock tar jag hellre det säkra före det osäkra. Får se hur lång väntetid det är på operation, men det verkade inte som att det var akut, så jag kommer säkert få vänta ett tag och då kan man ju passa på att frysa ner några ägg i väntan.

  Reply
 19. Matilda

  hej du läste dit inlägg nu, googlade lite och kom hit. Jag var 15 år när jag opereade bort en cysta som var över 22 cm stor och tog även bort delar av äggstocken. jag fick även noga förklarat att man kan få barn med bara en äggstock. Och när du berättar om den andra så kan jag säga att jag fick en ny cysta 2 månader efter operation och de säger att det inte är någon ide med att frysa ner ägg det blir bara mer komplikationer. Vet att det här är ett gammalt inlägg men hoppas allt går bra för dig och att du inte tänker på det här för mycket. Idag är jag 16 år och operades nästan för 1 år sedan. Lycka till kramar!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.