Lucianatt i skogen

Jag trodde aldrig att jag skulle vilja göra en ny luciafilm efter den jag gjorde 2012. Jag visste att jag aldrig skulle kunna, eller vilja bräcka den. Jag gav allt och den fick allt.
Tills en kväll för bara några dagar sedan då jag plötsligt fick en sådan stark känsla som bara sköljde över mig. Jag ville uppleva en sådan magisk natt igen, med eller utan kamera. Utan tanke på att göra ett bra resultat. Jag ville bara få uppleva känslan av att lussa bland hundratals ljus en kylig, mörk lucianatt. En känsla som blev allt starkare och tillslut tog över både logik och förnuft. Jag ville ut i natten och tända ljus och lussa för världen.
Så jag gjorde det. Igen. Och även denna gång är det en natt jag för alltid kommer minnas i hjärtat.

Stjärnorna och månljuset gjorde mig sällskap när jag steg in i den mörka skogen med skottkärran tung av marschaller. Redan när första ljuset tändes växte en sagovärld fram. För varje ljus som tändes blev den större och känslan allt starkare.
Eldarnas sken reflekterades mot trädstammarna. Tystnaden avbröts ibland av isens råmande från sjön och kylan som fick träden att knäppa högt som skott. Ett rävskrik ekade i natten. Men bland alla ljusen kände jag mig trygg.

Aldrig tidigare har jag varit i en skog en mörk decembernatt omringad av hundratals ljus. En känsla som är svår att sätta ord på. Stundtals blev jag tårögd av allt det vackra.
1

Gaständaren slutade fungera redan efter första marchallen vilket gjorde att jag fick tända dem alla genom att sprida elden vidare från ljus till ljus. Det tog lång tid men för varje ljus som tändes gav jag önskningar om en ljusare värld. Jag tänkte på människor jag älskar och som lämnat denna värld. Jag tänkte att varje ljus som tändes skulle vara en källa till kärlek och hopp.

Det var som att skogen sjöng med. Känslan i luften var så underbar att jag knappt kände den bitande kylan av 14 minusgrader. Det blev precis så magiskt som jag önskat.

Den här filmen är till Er underbara människor där ute ♥ Jag önskar er en lucia full av värme och ljus 

Titta gärna i fullscreen och HD om möjligt 🙂

94 Kommentarer på “Lucianatt i skogen

 1. Vindstilla

  Fin tanke…
  Att bli tvungen att sprida
  ljus till ljus…
  (Annars funkar det typ inte.)
  Nåt som får en att tänka efter lite…
  kanske det är lika för oss människor ibland?!

  Reply
 2. Ralph

  Tack Jonna för denna unberbar film!.Igor fragade mig en kollega här i Tyskland vad “Luciafesten” i Sverige egentligen betyder, men jag visste ingen svar. Sedan recommenderade jag din websida och vi beundrade en fyrverkeri av fina vinterbilder. När han skulle komma tillbaka idag, da hittar han svar! Tack, tack, tack!

  Reply
 3. Bengt H

  STORT TACK!!
  Du är verkligen en “ljusbärare” som glädjer oss andra.
  Något av det finaste och mest stämningsfulla Luciafilm som jag har sett.
  Det blev en fin Luciamorgon för mej.

  Bengt H

  Reply
 4. Solveig Nordin

  TACK Jonna! Fantastiska du! Sååååå otroligt vackert! Den finaste Lucia jag sett! All kärlek till dig Jonna! Många kramar och lycka till i allt du gör.

  Reply
 5. Anonym

  Du gjorde det igen!! Vackra Jonna!! Helt fantastiskt!! Så vackert att tårarna tittar fram. Tack så mycket kära du!! Jag hoppas du själv får en fin dag, precis så som du har förgyllt min och många med migs dag! Tack!!

  Reply
 6. Mitra Sohrabian

  Oj Jonna, du gjorde den en gång till.TACK finaste dig. Du är den vackraste Lucia och så rörd blev man.Många tårar blev det. jag önskar dig en underbart Lucia och en fint helg och hoppas att du också tar hand om dig.Många kramar
  Synd att gaständare slutade fungera och i den kylan fick du tända alla själv.Jag hoppas att du mår bra efter natten.TACK TACK.

  Reply
 7. Louise Vestin

  HELT MAGISKT!!! Jonna vilken underbar video, vilken känsla man får <3 ögat tåras och jag ryser. Du är fantastisk 😉 kram Louise

  Reply
 8. AktivaDagar

  Härligt! Tänkte igår på din film från 2012 och funderade på om du skulle visa den igen nu. Man kan ju verkligen njuta av den många gånger. Och så gör du t.o.m en ny! Underbart!

  Reply
 9. Ninni

  Åh, älskade varelse. Än en gång sitter man här med tårar i ögonen, alldeles rörd.
  Du är helt fantastisk. Videon är underbar.
  Kommer titta på denna video om och om igen…
  Hade på känn att det skulle komma en ny. Lika fantastisk som föregångaren.

  ♥ LJUSBÄRARE ♥

  Kärlek till dig fina själ!
  K R A M

  Reply
 10. :D

  Tycker det blev toppen 🙂
  Både 2012 och 2014 är bra!
  Svårt att utse en vinnare,men du gjorde det igen!
  Jättefint Jonna

  Men 2015 smäller det! hög på lussekatter och dansande starboys i hela grundtjärn.
  569,82478++ st marschaller garanterar att NASA kommer att skicka ut ett par sömndruckna drönare för att kolla vad som händer i byn.

  Trevlig helg!

  Reply
 11. L Pettersson

  Tack! Underbart vacker!
  Vad fångar ditt väsen? Kanske detta!

  Du
  Sval är din röst som källors sorl, och ditt väsen
  syrligt friskt som höstens doftande frukter.
  Klar i ditt öga vilar
  höga septembers kyliga munterhet.

  Springbrunn är du, vars soligt glittrande stråle,
  skön i sin jämvikt, skön i sin formstränga båge,
  skön i sin styrka, äger
  makten att älska gränser och ädla mått.

  Hell ditt lekande lugn, din vårliga hälsa!
  Hell din andes ljuva gudomliga adel,
  tecknad i dragens renhet
  och dina lemmars sjungande harmoni!

  Karin Boye
  Moln
  1922

  Reply
 12. Ulrika

  jonna,det var så länge sen jag uppskattade det här med lucia.Mystiken och den finaste tanken att sprida ljus,hopp och värme.Det kände jag när jag såg din film!Tack för att du delar med dig<3Ha en härlig lucia med mycket värme och kärlek.

  Reply
 13. Victoria

  Åh så alldeles underbart! Mitt hjärta lyser, mina ögon tindrar och min själ får ny energi att omfamna både mej själv och världen. Tack för din omtanke och tack för detta vackra. Det gjorde all skillnad i världen denna morgon för mej. Tack!

  Reply
 14. Magnus

  Du gjorde det igen! Du ÄR unik Jonna!
  Vad är tv’s luciaprogram jämfört med det här? Jag vet vad jag väljer i alla fall! Det kan inte bli mer stämningsfullt än så här och det är omöjligt att undvika att röras till tårar. Det enda som hade kunnat toppa detta hade varit att få stå där i skogen och se dig med egna ögon.
  Tack fina du!

  Reply
 15. Sanda

  Åh vackraste Jonna, vilken natt du haft! Att tända ljus för andra är bland det mest fina och kraftfulla man kan göra. <3 Tusen tack att vi fick se lite av din magiska natt. Kramar!!

  Reply
 16. Rita

  Så helt fantastiskt Jonna. Det finns bara en som kan komma på något så fantastiskt och det är du . Varma kramar till din och din vovve och kisse.

  Reply
 17. Carl Stridsberg

  Ja, Jonna, den här videon är en av anledningarna till att jag följt din blogg under alla år. 🙂
  Du “sätter” Lucia helt perfekt. Du är verkligen Ljusets Drottning och vandrar fram på ljusets väg. Får jag låna din video och visa på mina egna bloggar? Så de också får kika på Norrlands egna Lucia?

  Love & Hugs!
  Carl

  Reply
 18. Gunilla

  Åh tack Jonna!
  Jag som trodde jag inte skulle få se någon lucia i år.
  Så hittar jag den här vackra glädjespridande lucian.
  Rörd till tårar och rysningar.
  Mkt kärlek till dig och en fortsatt fin advent!

  Reply
 19. Madde

  Jättefint 🙂
  Tack för julstämningen, har inte riktigt kommit in i det ännu, ingen snö här ännu 🙁
  men nu fick jag verkligen rätt känsla 🙂
  Glad Lucia!

  Reply
 20. Jossan

  Så mycket skönhet det finns i denna värld! Den finns runt omkring oss och det är bara att omfamna den. Problemet är att vi blir så blinda i denna stressade värld. Vi glömmer hur man ser och då går skönheten oss obemärkt förbi. Tack för att du visar och påminner oss om allt detta vackra!

  Reply
 21. Anonym

  Den absolut finaste lucian med det finaste budskapen! Du förmedlar verkligen värme och stämning med din fina film! Tack Jonna! ♡

  Reply
 22. PJ:s byffé – från by till fe

  Jag får instämma i hyllningskören, en mycket fin Lucia-video! Något var på gång när du shoppade hela vagnen full med marschaller. Fattas bara att Nanook varit stjärngosse. Fast han är kanske inte den typen? 🙂 Kanske inte lika finstämd och högtidlig.

  Reply
 23. solweig

  Ja, vad säger man … annat än att stämma in med alla vackra ord. Du är en synnerligen fantastisk människa son verkligen sprider glädje omkring dig.

  Din blogg gör mig gott och jag läser den både med stor nyfikenhet och intresse. Du utstrålar värme och klokskap. Du är unik, Jonna!

  TACK!

  Reply
 24. Johanna

  Vilken ljuvlig luciafilm, tack för ljuset och stämningen!

  God Jul & hälsa familjen från fröken Johanna på Kristinedal

  Reply
 25. Nina Öhrnberg

  Två Lucior har jag sett i dag lika vackra och trolska båda två. En var du och den andra var du….Tittade på dina filmer 2012 och dagens 2014. Tack för dem.

  Reply
 26. Kjell Arne Persson

  Kärr räntå na värre! Bästä filmen! (å bårrte Anunsjö vare å). Rakkt sä man fekk grnä n’ skvätt.

  Reply
 27. Kjell Arne Persson

  “GRINÄ” sku nä vara förstås. (å dä ä int na varnlet för n’ Anunsjöbo int).

  TAKK SKA DU HA!

  Reply
 28. åse

  underbart att se så fint Lucia art. sitter i Florida och blev tårögd. Vad fint det var. kramar till dig som ser det fina i livet.

  Reply
 29. Kristina

  Åh så vackert Jonna!!! Vilken fin text, jag blev riktigt rörd av dina kärleksfulla ord <3 Du är nog här på jorden av en anledning! <3
  Kram

  Reply
 30. Tommy Sjölund

  Verkligen fint, mycket arbete ligger bakom, men vi som tittar gläds av den tid du lägger ned och som gör att vi får uppleva detta vackra.

  Reply
 31. Skogspekka

  Otroligt fin video 🙂 Igår när jag firade lucia i vildmarken lånade jag lite av din idé från 2012 (visste inte att du gjorde den i år igen). Hoppas att det är ok. Den är dock inte ens i närheten av din video. Dessvärre tar det ett tag innan vi kan ladda upp den då vi dagen innan gjorde en video om hypothermia som håller på och tuggar på 50% efter att laddat halva dagen så min kommer väl upp lagom till nästa års lucia 🙂 Jag passar då under tiden på att äta en till lussekatt och kolla på din video engång till. Fullkomligt älskar hur eldens sken dansar runt dig och träden.

  Reply
 32. Anonym

  Vackraste Lucia-video jag sett. Du har gåvan att dela med dig det finaste och så också i dina foton. 🙂
  Nina

  Reply
 33. Jenny

  Helt fantastiskt vackert Jonna! Du sprider glädje och julstämning även när ösregnet smattrar mot rutan (som det gör i Vänersborg just nu). 😉

  Reply
 34. Sandra

  Så fint! Du är en så vacker själ Jonna. Tack för att du delade den här fina stunden. Du är en ängel! Ljus och kärlek till dig <3

  Reply
 35. Pingback: Luciamorgon | Jonna Jinton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.