Man kan ju inte vara bra på allt

Varför bränner jag nästan all mat som jag steker?! Om jag bara kunde förstå mig själv. Idag försökte jag verkligen att inte bränna maten som jag skulle steka, men vad tror ni jag gjorde? Jo jag brände den.

Antingen så beror det på att jag blivit “skadad” av att min mamma alltid varit så himla noga med att steka allt extra länge. Eller så beror det på att jag alltid har så brottom när jag lagar mat, antingen för att jag är superhungrig så jag darrar eller så vill jag bara ha det gjort…ur vägen liksom, så man kan göra annat som är roligare. Eller så beror det på att jag sätter mig vid datorn under tiden det steks på ena sidan, och tror att jag sitter vid datorn i bara 1 minut när det i själva verket var 5 minuter. Eller så…kan jag inte laga mat helt enkelt. Jag tror det är en perfekt blandning av alla de där alternativen jag nämnde ovan.

Jag skulle behöva gå en matlagningskurs. Jag kan ju för sjutton inte ens steka köttbullar utan att bränna dom. Jag är så fruktansvärt trött på den där brända smaken som jag lyckas få i nästan all mat jag lagar. Nä, nu får det vara slut på det här. Nu har jag lovat mig själv att det är sista gången jag sitter och knaprar på bränd mat 😉

Dagens matlagning...Smaklig måltid Jonna!

Dagens matlagning…Smaklig måltid Jonna!

36 Kommentarer på “Man kan ju inte vara bra på allt

 1. Tomas Karlström

  Sådant som händer Livet går vidare Man kan misslyckas ibland Fy vilken dag Är vi verkligen i Mars Tror man är i Nov Dec VILL HA VÅRRRRRRRRRRRRRRR Ha en bra fin afton

  Reply
 2. Michaela

  Varken gott eller helt hälsosamt att äta bränd mat. Du får sätta en äggklocka så du inte kan glömma bort maten 🙂

  Reply
 3. Emilia

  Kanske du skulle kunna sätta alarm på din telefon efter några minuter så att du påminns om att kolla så att inte maten blir bränd. Eller så skulle du sitta där bredvid maten hela tiden och inte göra något annat som kan göra att du glömmer bort den för en stund 🙂 Kram, älskar verkligen din blogg Jonna!

  Reply
 4. Eva

  Lägg lika mycket engagemang i matlagningen och se det som en konst, likt du gör när du fotograferar… Matlagning kräver lite kärlek och omtanke för att bli bra! 🙂

  Reply
 5. Elin

  Har samma problem 🙂
  För mig är det en kombination av för hög temperatur på plattan (sänkt till halva värmen av vad jag brukade ha) och distraktioner såsom dator (löst med att sätta timer som piper efter halva tiden så vänder man då).
  En god vän hävdar att man har fullt upp med att tänka på viktigare saker och jag håller nog med!

  Reply
 6. Anita

  Du kanske steker i för hög värme? Har du lägre värme gör det inget om du steker länge. 😉 Känner för övrigt igen mycket av det du skriver: hungrig- laga mat fort, äta fort. Sedan är det ju inte alltid kul att äta ensam heller.. 😉

  Men det blir roligare att laga mat med tiden, Jonna! 🙂 Kram

  Reply
 7. BARBRO PERSSON

  Åhh…kolbullar!
  Smaskens!!! Du kan då verkligen allt Jonna!
  /BAMSEBJÖRNKRAM…BARBRO…

  Reply
 8. Linn

  Ett tips: Gör det till din stund att vara helt i nuet, ungefär som när du är i naturen, laga bara maten och inget annat. Se detaljerna, ta in stunden, tänk inte, bara va. Så blev jag bra på att laga mat =)

  Du är en fantastisk människa och jag är så glad att jag hittat din blogg!

  Reply
  • Anna H

   Ja! Så hade jag också gjort. Nästan allt går att steka i ugnen istället om man inte är så noga med stekytan (fast just det tycks du ju ha fått nog av) 😉

   Reply
 9. Anders

  Börja med att byta ut din teflonpanna mot en riktig i gjutjärn. Sedan måste du tänka som med dina fantastiska fotografier.
  Jag tror inte att du ställer upp kameran på ett stativ och sedan går och sätter dig vid datorn och hoppas på att kameran ska ta ett bra kort.
  Matlagningen kräver också kärlek.

  Reply
 10. Evy

  Låter lite som jag det där. Sätter man sig vid datorn så går tiden fortare än man tror. Och bränd mat är som sagt inte så där hälsosam :-/

  Ett tips så här i all enkelhet. Har lärt mig att det är mycket enkelt att laga mat i långpanna eller gryta. I gryta stoppar man i det som tar längst tid först, typ köttet och fyller sedan på efterhand med potatis och grönsaker man gillar. När allt är klart efter någon eller några timmar så luktar huset fantastiskt och maten blir super 😉 . I långpanna är det bara att välja sådant som tar ungefär lika lång tid. Passar bra med kycklingbitar, skurna grönsaker och potatis och en god kryddblandning över alltihop. In i ugnen och vänta 30 – 45 min och allt är klarrrttt!. Blir också jättegott. Och massor av tid att ägna åt datorn medan maten gör sig själv ;-). Dessutom lätt att göra stora satser som räcker många middagar 🙂

  Reply
 11. :D

  Stenhårda colorado kolbullar 😉
  Lagamat är som att fota du måste få in känslan.
  Blir nog roligare om du har någon att laga med.
  Stek i smör på låg värme om dom är frysta.
  Vänd ofta så ser du stekytan.

  Låt grösakerna sjuda på låg värme med en klick smör o en gnutta salt.
  Under lock givetvis.
  eller
  Fyll en ungsform med nudlar(pasta).
  Vispa lite mjölk + ägg lite ev riven ost.
  eller bara hollandaisesås.
  Lägg på fisken på nudlarna.
  Lägg på lite grönsaker.
  Fyll på med mjölk ägg grejsimojset
  strö över lite ost
  Ställ in i typ 200grader tills det är klart.
  “bubblar och få färg”

  Glömmer du det så blir det
  Stenhårda colorado kolbullar i gratängform 😉

  låter nästan proffsigt haha undra hur det smakar

  Reply
 12. Perk

  Fattar precis vad du menar Jonna. Man slår på ettan på spisen och går iväg till datorn. Man hinner knappt sätta sig förrän man hör hur det kokar över eller vidbränds och man får rusa tillbaks som ett tok. Om man däremot står och glor på pannan så tar det evigheter, dvs flera timmar innan det ens blir varmt. Ett märkligt fenomen : )

  Reply
 13. L Pettersson

  Matlagning är en konst.
  Med ditt konstnärliga sinne så förvånar det mig att du inte också kan få till dina måltider? Men du förklarar det så fint.
  En sak man måste ha, som vägledning, är en kokbok.
  Därtill så följer man recept. T.ex. det som gör att man kan få till en brunsås, till t.ex. köttbullarna!?
  Först tar man en buljongtärning tillsammans med 4 dl vatten som värms och löses upp-
  sedan tar du
  2 matskedar smör,
  2 marskedar mjöl
  fräses ihop i en kastrull.
  Slå på buljongen.
  Rör ihop detta under inte allt för stark värme tills det tjocknar.
  Sedan slår du i lite mjölk eller grädde, lagom efter tycke och smak.
  Slå i lite soja MR Cheng, så att färgen antar brunt utseende.
  Smaksätt med peppar och salt efter behag.
  Klart!
  Enkelt, billigare (än pulverpåsar) och nyttigare (inte så mycket kemikalier m.m.)

  Reply
 14. Eva Hummelgård

  Allt i livet går inte lätt och smärtfritt alltid 😛 Jag måste bara fråga – är det en teflonpanna? I så fall bör du inte använda en stekspade i metall utan en i plast för att annars kan giftiga ämnen komma in i maten – mindre kul 😛

  Lycka till med framtida matlagningen! 🙂

  Reply
 15. PJ

  Den värsta boven i sammanhanget är nog datorn, misstänker jag. Bara titta lite på skärmen, bara några klick, flytta några få filer, besöka en blogg, skriva lite, redigera en bild……. hux flux så ryker det ur stekpannan och tiden har rusat iväg. Att ha lägre temperatur på plattan är nog en bra idé.

  Reply
 16. Mats W

  Jag tror nog som en del andra också att det är datorn som rår för det, har egen erfarenhet av det haha. Tipset om att använda vedspisen är inte så dumt heller, när man ändå eldar i den plus att det är lättare att styra stekpannan åt sidan på lite svagare värme om det behövs. Må så gott 🙂

  Reply
 17. VictOrion

  Haha! Lägg av! ;p Vill du så kan jag kan lära dig! Har ju trots allt vartit kock i elva år och en kandidatexamen i måltidskunskap! Så nog kan du få ett och annat tips. Gott med brända psikfinnar… Du måste verkligen älska matlagning! Kärlek*

  Reply
 18. Anta Snaque

  Nu söta, fina Jonna, ska jag komma med pekpinnen: Snälla, ät inte bränd/hårdstekt mat, speciellt inte kött! Det brända kan innehålla cancerogena (cancerframkallande) ämnen. Lova att det är slut med den “menyn”. Jag är helt övertygad om att du även kan bli en duktig kock. Du klarar allt! Gör bara exakt som tidigare kommentatorer skrivit: Lev i nuet när du lagar mat, precis som när du fotograferar. Eller tillverkar smycken. Eller njuter av skogen, norrskenet eller leker med Nanook. Låt dig inte distraheras av annat. Maten är så viktig för vårt välbefinnande.

  Här nedan en länk till Livsmedelsverket om just bränt kött.
  http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Kott-och-kottprodukter/Ar-det-farligt-att-ata-brant-kott-/

  Reply
 19. John

  Låg värme och lock på stekpannan, då undviker man bränd mat. Man kan tillsätta lite vatten så blir köttet kokstekt :o)

  Reply
 20. Thomas

  Ett tips när det gäller matlagning. Gör storkok med din morsa. Ta en helg då ny lagar några rätter med en massa portioner och gör en massa matlådor som ni fryser in. Sedan har ni hemlagat för flera veckor som ni bara behöver värma i micron.

  Reply
 21. Ella

  Lägre temperatur och äggklocka så är problemet löst. Datorn är en riktig fälla, tiden går för fort när man sätter sig där.

  Reply
 22. Eva Henriksson

  Aldrig datorn medan du lagar mat!!!
  Aldrig.
  Stå kvar och stek och vänd! Du kan höra radio men stå kvar!

  Reply
 23. William

  Håller med Eva, Linn, Anders oj och många flera som skriver här. =)

  Tänkt så här… när sitter vi vid dator en minut?

  Om du går ut för att se skogarna i sin fulla skönhet så tittar du inte i telefonen för att blogga 🙂

  Så vill du se vacker mat så måste du titta på den med. Se hur färgen förändras doften fylla rummen och känna hur munnen vattnas och magen kurrar.

  När man väl ska lägga maten på tarriken så är det inte en hög av mat det är en inbjudan för dina ögon, näsa och mun.

  Man får inte det bättre än den kärlek och tid man lägger ner på det man gör 🙂

  -William
  Ps. Lycka till nästa gång. Ds

  Reply
 24. ASKA

  😀
  Enkelt, sätt dig inte vid datorn utan fokusera på en sak i taget.
  Kött steker du på hög värme ett litet tag, sen drar du ner det till 5 kanske till det steker klart.
  Fiskpanetter som jag ser på bilden, först hög värme någon minut, sedan sänk, vänd flera ggr.
  Köttbullar tar du på medelvärme i 6-7:an å steker tills de får fin färg.

  Det ser helt enkelt ut som att du steker på för hög värme för länge..
  Stor kram Åsa

  Reply
 25. Åh! vad jag känner igen mig!

  Exakt! sådär gjorde jag förut, jag jobba t.o.m med matlagning en sommar, bara för att jag själv skulle lära mig, vad jag gör fel. När jag lyckades så glömde jag mig in i en dagdröm, så stod jag där med bränd, eller för stekt mat. Eller visste inte hur länge man skulle tillaga mat. Stekta pannkakor, blev slarvor. Jag kunde glömma en tom stekpannan på spisen, rykte som sjutton. Nästan så det tog eld. Sen har jag träna, och numer händer det mest att potatisvattnetförsvinner, men det har blivit mycke bättre. Kan bero på stekpannan, kastrullen, för lite eller mycke fett. Hög värme, fisk ska man steka på låg värme, ointresse var det för mig. Tyckte mat skulle gå fort att göra, inte så viktigt, finns så mycke skojigare saker att göra och tänka på. Men jag blir full i skratt, du är inte ensam… vad tycker du om att diska, jag verkligen avskydde sånnt. Tog bara en massa tid…

  Reply
 26. Emelie

  Jag har blivit uppskrämd med att man kan få cancer av bränd mat, så nu är jag jättenojjig äter det aldrig. Ställ en äggklocka! 🙂

  Reply
 27. Siv

  Jag tycker att man måste låta matlagningen ta sin tid, smaka av många gånger. Är jag stressad blir det inte gott. Var inte för hungrig när du börjar. Långsamhetens lov!

  Reply
 28. Nina

  Haha, underbart! Man kan ju faktiskt inte vara bra på allt=) Och du har ju så många övriga talanger… Fast jag förstår att du tröttnar på bränd mat, det är ju faktiskt inte så gott!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.