Mariposa – the heart of Yosemite

Mariposa betyder fjäril på spanska. Den lilla staden fick sitt vackra namn när en spansk upptäckare år 1806 fann en flod där stora mängder av fjärilar höll till. Monarkfjärilar. Så många att en spanjor till och med fick en fjäril i örat. Den här floden fick då sitt namn Mariposa Creek, och skulle så småningom komma att locka tusentals lycksökare världen över för att finna guld. Och denna plats, med dess fantastiska historia, har jag fått äran att besöka.
mariposa1

Mariposa kallas för porten in till Yosemite nationalpark, och är en liten stad som ligger några mil ifrån parkens entré. Innan jag åkte iväg på den här resan så visste jag knappt någonting om Mariposa. Jag visste bara att det var dit vi skulle köra de trettio milen från San José flygplats för att övernatta vår första natt i Kalifornien, och att vi sedan skulle spendera vår första dag där med aktiviteter som rundtur och museum. Inte hade jag någon aning om att denna lilla stad skulle fånga mitt hjärta på detta vis. Allting tilltalade mig. Historien, kulturen, naturen och människorna. Det var som om en liten fjäril flög in i mitt hjärta och stannade där. Lite som när en fjäril flög in i örat på spanjoren. Det går liksom inte att få ut den.
En bit av Mariposa kommer alltid finnas kvar där, och jag är så tacksam för det. Att jag fick uppleva denna vackra stad som bär på så mycket rik historia. Och den här dagen i Mariposa satte intryck för resten av resan. Jag tror det gör en stor skillnad att faktiskt inte åka raka vägen in i parken, utan att istället först lära sig lite om platsen, om kulturen och om historien. Det gjorde att jag fick en helt annan helhetsupplevelse av Yosemite sedan.

Den här dagen i Mariposa var helt ärligt en av de roligaste dagarna någonsin. Jag och Johan pratar nästan varje dag om Mariposa nu. Vi fick vara med om så mycket roligt på så kort tid. Jag har så mycket material från den här dagen, så jag måste dela upp det lite. Så nu kommer ett ganska rejält inlägg om själva staden och om vår rundtur med Julie Hadzega (min kontaktperson från Yosemite Turism Bureau).

Jag har gjort en ganska lång videoblogg också, så det var ju tur att jag delade upp det, annars hade det blivit en långfilm. Jag försökte korta ner den men det var så mycket intressant så jag ville inte ta bort för mycket. Det märks nog att jag var väldigt fascinerad av allt, inte minst när vi var inne på museet och den äldre damen berättade så passionerat om allting och jag ständigt sa “wow….wooow” haha.
Om ni har tid och intresse att titta på hela, så skulle det vara jättekul!

Precis som vi sa i videobloggen så blev vi så otroligt fint bemött av alla människor. Det är liksom en helt annan kultur här. Vart man än är så är människor så väldigt trevliga mot varandra. Och det känns så äkta. Inget påklistrat. Vilken affär man än kommer in i så ler de med hela ansiktet, frågar hur man mår och visar ett genuint intresse. Jag tror aldrig jag haft så lätt att skaffa nya vänner som här. Även om jag redan innan visste att vi nordbor är lite mer tillbakadragna och tystlåtna så blev det så extra uppenbart här. Som om alla har mycket närmare till att öppna upp. Närmare till skratt och lite mindre allvarliga. Jag älskade det. Det fick mig själv att också öppna upp och slappna av mer.
mar31Staden Mariposa kom till av guldrushen år 1849. Här bodde alla guldgrävare som flyttade hit från olika håll i världen. Kalifornien blev känt för sitt guld, och inte minst här omkring Yosemite. En stor del av Mariposas historia bygger på just guldet, och det är så otroligt fascinerande. Jag har alltid varit intresserad av 1800-talets guldrusher, när folk gav upp allt för att söka lyckan. Kanske för att jag sett så många filmer med just detta inslag. Och kanske för att jag själv grävt och vaskat efter guld hemma i Grundtjärn (haha, utan lyckat resultat såklart!)  Därför var det så otroligt häftigt att få befinna sig i en sådan här stad, där resterna av 1800-talet fortfarande lever kvar så tydligt. Staden är så fint bevarad i sitt gamla skick, och att gå omkring här är verkligen som att gå omkring i en gammal western film.

mar30mar32Det finns inga stora shopping-center eller liknande affärer, vilket jag tycker är bra. Affärerna som finns är små och ägs av boende i Mariposa. För att vara en sådan liten stad fanns ändå mycket utbud med allt möjligt.
mar2 mar3Och jag bara älskade krogarna här. De såg precis ut som i filmer. Allt är som sagt bevarad i sin naturliga, gamla stil och det är så härligt att se på riktigt.
mar35Det är väldigt många konstnärer som bor här, vilket jag absolut kan förstå. Det känns liksom i “luften” att konstnärer trivs att leva här, speciellt med den vackra naturen runt hörnet som skänker inspiration.
mar33Den här byggnaden var ju riktigt häftig. Speciellt övre delen av huset. Helt bevarad från förr.
mar4I Mariposa finns Kaliforniens äldsta tingshus, som dessutom fortfarande är i bruk. Om ni tittat på videobloggen så lyckades Julie ge mig en snabb liten rundtur där inne. Tingshuset var ett av de allra första hus som byggdes i Mariposa, och även detta är helt bevarat. Det ser likadant ut nu, som det gjorde 1854 när det byggdes.
mar5Älskade stenstatyerna som Mariposa hade lite här och var. De märks att de har mycket ädelstenar i markerna då de smyckar statyerna med bergskristaller och andra kristaller, som ni kan se på toppen. Så vackert!!
mar26Efter rundturen i staden körde Julie oss till det historiska museet. Just i denna stund visste jag mycket lite om Mariposa och efter vår vistelse här så kändes det som ett nytt universum öppnat sig. Alltså wow. Jag hade kunnat stanna här inne i flera veckor och ändå inte lärt mig allt!
mar12Det räckte med att dörren in till museet öppnades för att jag skulle vara fast. Åh, det var som att kliva in i en gammal affär eller liknande. Alla grejer som fanns här inne var äkta. Jag som älskar allt som är gammalt. Det fascinerar mig på något vis.
mar14mar10mar20Kvinnan som jobbade inne på museet hette Jeri Meisenheimer, och hennes sätt att prata och berätta påminde även det om en film. Vad hon än sa så blev man helt fängslad. Jag ville bara veta mer och mer! Finns det något mer inspirerande än att lyssna på människor som pratar om något de känner verklig passion för?
fotorcreated2Som ni även kan se på videobloggen så visade hon en massa gamla grejer från förr, som människorna i Mariposa ägde. Vackra gamla skor och korsetter gjorda av valben. Tänk att allt var så vackert som skapades förr. Jag blir alldeles knäsvag när jag ser alla detaljer.
mar9mar8Och precis som i många westernfilmer, så var det mycket spel under guldtiden i Mariposa. De spelade bort sitt guld på poker och sprit. Jag kan riktigt tänka mig in i stämningen kring pokerborden på krogarna.
mar11Verktyg som användes i guldgruvorna. Wow. Svårt att förstå att det verkligen är riktiga grejer! Någon har haft de här mössorna på huvudet.
mar23I museet fanns också historia från indianerna, som var de första invånarna i Yosemite. Det finns en lång, tung historia om hela den biten också, som ni säkert anar bär på mycket mörker när de tvingades bort från sitt land. Men här fanns också mycket vackert att se från deras tid. Kläderna och deras fantastiska hantverk! Vi fick faktiskt träffa en en man vars förfäder var de sista indianerna som levde i Yosemite, och pratade det nästan bortglömda språket Mewak. Det kommer mer från den dagen senare.
mar22Dessa fantastiska korgar gjorde indianerna av barr. BARR?! Det är helt otroligt. Vilken teknik. Vilket skapande.
mar24I Mariposa förr i tiden hade de ett annorlunda sätt att skilja sitt boskap åt. För att markera vems djur som tillhörde vilken ägare, så använde de olika slags stängsel. De gjorde helt unika taggtrådar för varje familj. Det fanns hundratals olika! Förstår inte ens hur de lyckades komma på så många olika sätt att forma taggtråd på.
mar25Och vilken tid de la ner. Tänk att skapa något sådant här för hand och sedan tillräckligt mycket för en hel hage. Eller flera hagar. Åh, som ni märker fanns det så mycket här inne att fascineras av. Jag önskar att jag hade haft ännu mera tid att lära mig mer om allt.
mar27Efter det historiska museet besökte vi “Mining & mineral museum”, där man kunde få vet allt kring guldrushen, mineraler, ädelstenar och liknande. Vi hade ganska lite tid på oss här så det blev en snabb visit, men det var otroligt roligt att få gå in och titta! Tyvärr fick jag inte ta med kameran, då de är väldigt noga vad gäller säkerhet eftersom det här inne ligger en guldklimp på över 6 kg, som kallas “Fricot nugget”. Ni kan se en bild på den här. Det var helt otroligt att få se en sådan guldklimp i verkligheten. Man blev nästan bländad av dess sken.
mar37Efter det museet fick vi en lite fritid, så jag och Johan vandrade ner till den vackra parken i Mariposa för att smälta allt spännande vi fått lära oss. Sedan väntade nya äventyr.
mar29Bland annat detta. Men det kommer jag berätta om mer i nästa inlägg från Mariposa. Den här dagen var så sjukt rolig! Och en dröm jag länge haft gick i uppfyllelse. Ser fram emot att visa er mer från denna dagen, i både text, bild och videor. Om ni vill läsa mer om Mariposa så finns det mycket att hitta HÄR.

Hoppas jag lyckats förmedla den härliga känsla som Mariposa gav mig. Och jag hoppas verkligen att jag får återkomma hit någon dag. Någon här som besökt Mariposa? Om det är något ni undrar över så får ni gärna ställa frågor, så ska jag svara så gott jag kan! 🙂

Stor kram på er allihopa! ♥

33 Kommentarer på “Mariposa – the heart of Yosemite

 1. Per Asp

  Vilket äventyr du skriver att det är lätt att lyssna på någon som brinner för något det är ju därför vi följer dig.
  Det märks i dina texter att du brinner för det du skriver ner fortsätt med det du

  Reply
 2. PJ:s byffé – från by till fe

  Du har verkligen gjort Mariposa intressant. Hädanefter kommer jag att minnas att mariposa betyder fjäril på spanska. Efter koll i ordboken visade sig att ordet har flera betydelser, bl.a. vingmutter. 🙂 Otroligt fina bilder och videon förmedlar också bra miljön i staden.

  Något jag uppskattar på din blogg är att man kan zooma in bilderna och verkligen se vad de föreställer och granska detaljer. Annars har bloggar i allmänhet alldeles för liten storlek på bilderna, mera som frimärken på ett kuvert. Syns inte en Volvo 242 på en av bilderna?

  Puben som visas på ett par av bilderna skulle jag verkligen vilja besöka. Vilken härlig inredning med mycket trä. Hela stan verkar cool. Kanske med inriktning på turism men ändå.

  Johans hatt är fin, en verklig prydnad; tycker en som även bär hatt ibland, fast av annan sort.

  Jag ser fram emot fler avsnitt från din resa till Yosemite nationalpark!

  ”Man skall va glad om nån ler!” 🙂

  Reply
 3. Kicki

  Vilket äventyr å vilka upplevelser…Så underbart…Jag vill också åka dit….men får nöja mig med den resa ni gjort och som du så otroligt fint visar och berättar om. Tack än en gång Jonna. Du är fantastisk.

  Reply
 4. Louise

  Det ska bli så himla roligt att läsa om hela resan! Jättekul att du delar upp det så att man får veta så mycket som möjligt om allt! 😀
  Yosemite står på min bucketlist och vi var sååå nära att besöka nationalparken i februari i år, men tvingades vända om pga snöstorm… Men vi ska definitivt tillbaka en annan årstid! Så det skulle vara jätteintressant om du kunde göra en sammanfattning när du berättat allt på till exempel topp 5 saker man inte får missa om man bara har några dagar och inte två veckor på sig 🙂 Men först vill vi såklart veta allt om hela resa! 😀

  Reply
 5. Runo

  Vilken upplevelse ni har varit med om, underbart att se er återrapportering. Tack så mycket att ha fått vara med er .

  Reply
 6. David James

  Watching your videos bring back memories of the time I spent living near Goteborg when I was 13 years old. We lived in Molndal, and I went to school in Aby. You remind me so much of a friend I had there named Elizabeth Skogberg. Thanks for the memories.

  Reply
 7. Maja Eppley

  Ååå vad fina bilder och mycket väl beskrivet hur jag också upplevt Mariposa när jag varit och hälsat på min svärmor och familj! Det är verkligen roligt att läsa och jag blir glad i hela kroppen av att se bilderna! ?❤️

  Reply
 8. therese

  Verkar vara en fantastisk plats!
  Dina bilder och texter gör så att man nästan kan känna att en själv är på plats.. 🙂
  Önskar mig ett “reseguids” inlägg, där du berättar om boende, priser, aktivitetet, hyrbil osv. 🙂

  Reply
 9. Pamela

  I loved seeing the historical clothing! So awesome! I collect costumes, so this was really neat to see. I will definitely have to stop by that place if I ever find myself in Mariposa!

  Reply
 10. Anja

  Wow, efter denna film och din bildliga text så vill jag bara åka dit!!
  Kommer att bli jätte spännande att få följa din resa ?

  Reply
 11. Dixi Wonderland

  Du har verkligen konsten att fånga din publik. Ditt sätt att tala så passionerat och ditt sätt att skriva trollbinder en verkligen. Jag får en sån härlig lugn känsla i kroppen när jag lyssnar på dig och det är så roligt att få lära sig så mycket om en plats man inte tidigare visste existerade. Längtar så mycket efter fler inlägg! 😀

  Reply
 12. Magnus

  Det får helt klart bli ett stopp i Mariposa när kompisen och jag passerar på väg från Sequoia National Park till Yosemite Valley. Den staden ser ju helmysig ut! Idag om två veckor (lät ju helknäppt 😀 ) så åker vi från Las Vegas till Death Valley.

  Stor kram!

  Reply
 13. Jonna

  Jag tyckte verkligen om videon! Bra innehåll och intressant, det var som att man fick vara med och uppleva 🙂
  Staden ser så mysig ut, som från en film!

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Hej Gunilla
   Jag har en väldigt vacker bok om Tasha Tudor med bilder från hennes trädgård, där alla blommorna
   passar så fint ihop…Väldigt vackert♥
   Så fint att få följa hennes liv genom de fyra årstiderna och hennes liv, så nära naturen♥

   Jag tycker väldigt mycket om korgen på museet i Mariposa, som en indian suttit och vävt för hand, av barr!. Fantastiskt♥
   På den tiden fanns inte den stress, som människor lider av idag.
   Moder jord gör mäniskor lugna♥
   ♥ ♥ ♥

   Reply
   • Gunilla

    Kan rekommendera boken The private World of Tasha Tudor av Richard Brown.
    Finfina bilder från hennes hem året om. (Ja, då kanske det är den du har?)
    Annars finns ju T.T.´s garden.

    Ja, jag gillar ju livstycken och allt som är textilt, men visst är korgen ett otroligt hantverk!

    Reply
 14. Felicia

  Så kul att ta del av allt! Jag själv är inte så intresserad av museer och så mycket historia, men på det sättet du skriver om det och genom att se filmen, så kände jag faktiskt att det var riktigt intressant. Så häftig stad, måste varit coolt att vara där, tycker det är så inspirerande att få se ifrån andra länder. Tack för du delar, och ska bli så roligt att få läsa fler inlägg därifrån 🙂

  Reply
 15. Amedei

  Härligt att se filmen och bilderna. Du är sån glädjespridare. Det smittar och är upplyftande att se hur ni trivs :). Häftigt att hitta en plats på jorden som både har en fascinerande historia, är snygg och med varma människor i. Ska bli kul att ta del av det andra du fotat och filmat.

  Reply
 16. Marit

  Jonna, jag har följt din blogg i alla år. Du har fått mig att gråta ,skratta, känt rysningar i hela kroppen, känt välbehag och längtan samt mycket mycket mer. Dina resor har jag följt med spänning, haha jag vill alltid åka tid där du har varit, för du är fenomenal att med dina bilder och texter fånga platsens “själ”. Bilderna från Mariposa, och lite av dess historia, får mig att på allvar boka en resa dit. I år blir det inte, men absolut nästa år 🙂
  Fortsätt med det du gör, du skänker så mycket glädje till så många människor runt om i världen <3

  Reply
 17. Evy

  Vilka fina bilder och vad roligt att få höra era berättelser från resan. Intressant och nu vill jag ju åka dit :D.
  Men varför köpte inte du en hatt också Jonna? Finns fina cowboyhattar för tjejer också. Jag har en från Australien och älskar den. Nu längtar jag redan efter nästa blogginlägg 😀

  Reply
 18. Jossan

  Att åka till Usa är en dröm hos mig, att åka till Yellowstone, men även Yosemite. Och efter att du har varit där så blir man ju ännu mer sugen på att åka! Vilken fantastisk resa det måste ha varit! Ser verkligen fram emot dina kommande inlägg om resan till landet i väst!

  Reply
 19. Lisa S

  Så fint att få följa med på er resa via alla vackra bilder, tack!
  Painted Lady har vi ju en variant av här i Sverige, det är en fantastisk liten varelse. Såg en dokumentär där de följde tistelfjärilens migration från norra Afrika upp hit till norra Europa, de flyger bra, men det tog ändå tre-fyra generationer innan de var framme i Sverige. Otroligt fascinerande.

  Reply
 20. Virg_Rut

  DJI Osmo! Stabiliserad video om jag får be! Sordin på yviga rörelserna – inte din entusiasm…
  Fick avbryta innan mitten av det annars så sköna videorepportaget pga. illamående.

  Reply
 21. Lena - gott för själen

  Åh, tack för filmen! Den påminner mig om Williams som ligger en timme ifrån Grand Canyon. En liten genuin stad med så mycket historia. Männen gick verkligen omkring med cowboyhatt och boots med sporrar så det klirrade i golvet. Verkligen som i en film! Nu, efter dina bilder och filmer, vill jag ännu mera besöka Yosemite och dess omgivning. Vi valde bort det på en av våra senaste resor till Cali eftersom vi hade så kort om tid. Har en känsla av att man “bör” lägga några dagar där.

  Kram Lena

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.