Min årskrönika 2016

Året 2016 var utan tvekan det mest fantastiska och händelserika år i hela mitt liv. Och det känns så himla underbart att få känna så. Att året som var verkligen var det bästa någonsin. Även om tidigare år också varit helt fantastiska på sitt vis, så har jag ändå alltid stått där på nyårsafton vid tolvslaget och önskat av hela mitt hjärta nästa år ska bli året som tar mig till en trygg punkt. En punkt där jag inte ständigt behöver leva med osäkerheten och med tanken på att behöva ge upp allt.
Nu förstår jag. Jag behövde fem år för att lära mig tålamod. Jag behövde få lära mig vad det verkligen innebär med att aldrig ge upp, och fortsätta kämpa trots att allt ibland känns helt hopplöst. Jag blir nästan tårögd när jag tänker på det. För nu såhär i efterhand känner jag en djup tacksamhet åt alla kämpiga år med dalar och toppar. Det har lärt mig så mycket och format mitt liv till så som det ser ut idag.
Och jag vet nu att jag från mitt allra djupaste inre ärligt kan säga till någon annan att “ge aldrig upp dina drömmar“.
Tänk positivt och fortsätt lunka framåt. Ibland kommer en storm och kastar dig bakåt. Men efter det, fortsätt framåt. Fokusera inte på det du inte har, utan på det du har. Känn tacksamhet för något varje dag.

Det är okej att vara rädd. Det är okej att ibland känna sig förvirrad och osäker. Men det viktigaste av allt;
Låt aldrig rädslan för att misslyckas bli större än drömmen om att lyckas.

År 2016 känns som året då fröna jag sådde för länge, länge sedan äntligen blommade ut. Allt kom liksom på en gång. 2016 är kärlekens år. Det blev mitt allra första år tillsammans med Johan. Mannen i mitt liv som aldrig slutar fascinera mig. Vi flyttade ihop. Vi förlovade oss.
År 2016 blev året när mina drömmar om att få resa och se lite av vårt fantastiska jordklot kom i uppfyllelse. Jag fick se mer av våra nordliga delar i Sverige, och åka över atlanten och resa till mina drömmars paradis.
År 2016 blev året när jag för första gången fick känna ekonomisk trygghet. Alla möjliga dörrar till inkomst öppnade upp sig och jag fick göra några riktiga drömjobb.
År 2016 blev året när alla mina sociala kanaler som jag kämpat med i många år ökade med flera hundra procent. I början av förra året hade jag 4000 följare på min Facebooksida. Nu 120 000. Allting, från alla håll, liksom exploderade. Allt bra hände och jag är så evigt tacksam för alla möjligheter som öppnat upp sig under året. Jag finner inga ord. Och jag är också så evigt tacksam för att ni, mina älskade bloggläsare, har följt med under året. Att jag fått dela all glädje med er. Och alla motgångar också förstås. Den här bloggen är min grundsten i allt mitt skapande. Jag vet inte vad jag skulle göra utan den och er. Så tack från djupet av mitt hjärta, för ännu ett år ♥

Nu tänkte jag göra en liten tillbakablick från extra roliga och minnesvärda stunder och upplevelser under året. Sådant som verkligen gjorde det här året till det lilla extra. Det känns som ett fint avslut av 2016 att få lyfta fram dessa stunder en extra gång. Och roligt att göra en liten sammanfattning av året som gått. Så nu kör vi tycker jag!

Januari

Redan i januari hade jag bestämt mig för att jag under 2016 skulle uppfylla en av mina drömmar; att ägna mer tid och fokus åt mina målningar och komma ut med min allra första kollektion tavlor. Många sena, magiska vinternätter ägnades i ateljén och det blev slutligen en kollektion “Songs of the winternight” bestående av fem tavlor.


Februari

I början av det nya året gick den gamla ytterdörren sönder helt och hållet, så jag bokstavligen fick hoppa in genom fönstret och använda en kofot som nyckel för att ta mig in varje dag. Den hade varit sönder under lång tid, men nu hade den gett upp helt och hållet. Men tänk, då investerade jag i en ny ytterdörr (Johan också, men såhär tidigt på året visste ni inte att han fanns i mitt liv än) och det blev SÅ BRA! Jag var så överlycklig över den nya ytterdörren. Jag riktigt kände på mig att det skulle förändra livet till det bättre.
Och ganska nyligen fick jag ett mail från en läsare som skrev något som fick mig att tänka till lite. “Tänk vad mycket bra som hände i ditt liv efter att du bytt ytterdörr“. Ja, det är ju faktiskt helt sant! Enligt den gamla kinesiska läran Feng shui är ju just en fungerande ytterdörr bland det viktigaste för ett harmoniskt hem och liv. Intressant!

Det var också i februari som jag för allra första gången la upp ett klipp när jag “kulade”. Något jag ganska nyligen hade börjat lära mig. Videon gjorde viral succé och fick flera miljoner visningar på Facebook. Det kändes helt otroligt häftigt! Och jag blev såklart väldigt inspirerad till att fortsätta lära mig denna uråldriga röstteknik. HÄR kan ni läsa inlägget jag skrev då och berättade hur jag började lära mig kulning.
Och i februari släppte jag den stora nyheten här på bloggen. Att jag hade funnit den stora kärleken. Jag och Johan hade träffats sedan november så jag kände nu att det var dags att äntligen dela mina glädje med er. Mitt livs kärlek hette inlägget jag skrev då. Och ett tag därefter skrev jag och berättade i detalj om hur vi träffades.


Mars

I början av mars fick jag den fantastiska nyheten om att jag (tack vare er!!!) blev nominerad i två kategorier till nordens största bloggtävling, Finest Awards. Tillsammans med giganter som Kenza, Zara Larsson och Blondinbella blev jag nominerad till Årets personliga blogg och Årets inspiratör. När jag fick beskedet var jag tvungen att springa ut i skogen och göra ett glädjeskrik! : )

Jag och Johan hade ingen tid att förlora, så vi flyttade ihop i mars månad. Men först flyttade hans djur in. Hans hund Danny och hans två katter Kira och Toulouse. Vi hade väntat oss flera veckor av kaos med tanke på att jag redan hade en hund och en katt. Men som ett mirakel gick det hur bra som helst. Inte ens ett endaste bråk mellan några av djuren. Så skönt!


April

Våren var på ingående och jag fick den här vackra tröjan av min mamma som hon stickat själv. Lycka! Hade alltid drömt om en sådan här tröja.

Min första vår med Johan, och vi var ute och grejade så mycket vi bara kunde. Vi hjälpte till att smälta snön och planterade så mycket växter att hela vår övervåning tillslut skulle bli ett enda stort växthus.

Den stora galan för Finest Awards närmade sig, och min mamma hade tillverkat de vackraste silversmycken jag någonsin sett. Ett armband format som en björkkvist som slingrade sig längs handleden. Och så hade hon gjort en vacker stel halskedja i hamrat silver åt min björnklo som jag annars brukade ha i en vanlig kedja. Det blev så häftigt!

I slutet av april var det dags för den stora bloggalan Finest Awards. Tillsammans med Johan och min fina vän Linda minglade vi runt på Café Opera i Stockholm. En helt ny värld kan jag lova.
Och till min stora glädje vann jag Årets Inspiratör! Tack vare alla ni som röstat på mig. TACK IGEN! ♥
Jag vann inte bara. Jag lyckades även snubbla när jag skulle upp på scenen för att ta emot pris, trots att jag med all säkerhet var den enda kvinnan på galan som inte bar högklackat. Och som pricken över i:et höll jag mitt pris åt fel håll under fotograferingen. Haha! HÄR kan ni se blogginlägget med video och fler bilder.


Maj
Ljuvliga maj månad var här, och den kom med rejält mycket värme. Såpass att vi kunde gå klädd i sommarkläder. Och vi ägnade all vår lediga tid åt att göra fint i vårt trädgårdsland.

Och vi provade att bygga en gärdsgård!

Jag fick ett galet roligt samarbete med Hyundai. I en Santa Fé begav jag mig iväg på mina drömmars roadtrip till Sveriges nordligaste delar. Stora Sjöfallets nationalpark och Abisko. Resultatet blev så bra att jag fick fortsätta jobba som fotograf och influencer åt dom resten av 2016. Lycka!
Om ni vill läsa inläggen och se videorna från resan så kan ni börja HÄR, och sedan klicka er framåt efter inlägget.


I maj lanserade jag också min egen tapetkollektion tillsammans med Photowall. Nu kunde man bokstavligen tapetsera mina bilder på väggarna.

Juni


I juni tilldelades jag Örnsköldsviks ”Stjärndiplom” för att ha erhållit uppmärksamhet och prisats regionalt och internationellt och på så sätt bidragit till Örnsköldsviks tillväxt. Blev så galet glad för detta!

Och natten till min födelsedag, den 29 juni, var jag ute och kulade för korna i byn. Det var miljoner mygg och svemygg som bet mig i ögonlocken medan jag försökte kula och locka på korna. Jag tänkte “jaja…det blev ju en liten film i alla fall“. Tänk om jag vetat då att den här lilla sekvensen på ett halvår skulle delas över hela världen. Den gick viral på min egen facebooksida, och på min youtubekanal, och sedan delades den av andra stora facebooksidor, vilket gör att den har sammanlagt visats över 50 miljoner gånger. Den har bland annat delats av självaste Instagram’s officiella konto. Ja, internet är verkligen en spännande värld. Några minuter ute bland mygg och kodynga och plötsligt är man över hela världen. Men åh så glad jag är över detta! Tack vare den stora spridningen fick jag en stora skara följare från andra delar av världen! Nu får jag förfrågningar varje dag från alla håll och kanter om vart man kan köpa min musik. Så, ett av mina mål 2017 är att ge ut en CD skiva med min kulning.


Juli

Efter många veckor med hårt jobb lanserade jag äntligen min nya webshop artbyjonna.com . Där la jag bland annat ut min första kollektion med tavlor (som jag hade målat under vintern) och fick sålt min allra första tavla redan första dygnet. Ni skulle hört det glädjetjutet!

En av de lyckligaste stunder i hela mitt liv var när Johan blev min fästman. Vi åkte ut i gryningen och firade vår förlovning medan solen steg över skogen. Jag får tårar varje gång jag ser bilderna eller tittar på filmen från denna natt i juli. Jag trodde aldrig det var möjligt att älska en annan människa på detta sätt. Eller att få känna sig så älskad, så som Johan får mig att känna.


Augusti

I augusti fyllde Nanook 6 år, och som en födelsedagspresent åt honom tog jag med honom på en tre dagars roadtrip till Stekenjokk. HÄR kan ni läsa hela inlägget om våra dagar ute i vildmarken.

September
September blev årets mest intensiva månad. Det började med att jag fick ett stort jobberbjudande om att fota kampanjbilder åt Hyundai. Med min mamma som resesällskap och fotoassistent åkte vi på en resa vi sent kommer glömma. HÄR kan ni läsa mer om våra dagar med blod, svett och tårar. Men resultatet blev bra tillslut och jag fick de där bilderna jag verkligen hoppades på. Denna bilden prydde förstasidan på Hyundai’s hemsida i oktober.

Och bara några dagar senare bar det iväg till andra sidan jorden! Jag fick ett drömjobb i en drömvärld. Via ett samarbete med Flygstolen fick jag bli ambassadör för Yosemite Nationalpark i Kalifornien, och fick ett ärofyllt uppdrag att visa upp denna magiska plats för Sverige, genom mina bilder och texter. I nästan två veckor reste jag och Johan runt i parken och fick se de mest spektakulära platser.

Jag gjord en lång videoblogg från våra dagar i Yosemite som ni kan titta på här. Jag skrev även ett enormt stort blogginlägg med massor av bild och berättelser från resan, som ni kan läsa HÄR.

Bara någon dag efter att vi kommit tillbaks till Sverige igen så hade jag vernissage för min nya kollektion tavlor på Norrköpings kulturnatt. Det blev några sena nätter med förberedelser, och jag hade tur som fick hjälp av min bror Filip att köra ner till Norrköping. Väl på plats kom även min pappa Ulf dit och hjälpte till. Sen väntade en otroligt rolig kväll där jag säkert fick träffa minst 100 bloggläsare som kom förbi och hälsade. En fantastisk kväll! ♥

Jag grät hela vägen hem från utställningen i Norrköping dagen därpå. Inte på grund av utställningen, men på grund av en våg av kritik som sköljde över mig det dygnet. Jag var lite extra känslig då. Helt dränerad på energi efter en långvarig intensiv tid, och otroligt trött. Så därför slog det till extra hårt. Det hade redan pågått ett bra tag men just det dygnet trillade det in mail och kommentarer från alla håll och kanter. Kritik för att jag börjat göra samarbeten med företag. För att jag börjat tjäna pengar på min blogg. För att jag samarbetade med ett bilföretag och ett resebolag, och därför var med och bidrog till jordens miljöförstöring. För att jag inte längre kändes äkta och genuin. För att jag sålt min själ.
Några dagar senare skrev jag mitt längsta blogginlägg genom tiderna, som också blev det allra mest uppskattade och kommenterade blogginlägget jag någonsin gjort. HÄR kan ni läsa det. Den värmen jag fick från er läsare efteråt var helt oförklarlig. I flera dagar satt jag och läste kommentarer och tårarna bara rann. Definitivt ett bevis på hur något negativt kan vändas till något vackert. Tack ♥


Oktober

Oktober kom med det vackraste norrskenet någonsin, och jag och Johan firade 11 månader tillsammans just denna kväll.

Det var mycket jobb i ateljén denna månaden, och jag fick skicka iväg flera av mina tavlor till nya ägare. En enorm lycka.


November

Det var i november som min tapetkollektion blev omskriven i en jättefin artikel i inredningstidningen “Home & Country”.


December

I slutet av året spelade jag in en ny film med lite spontan kulning ute i skogen, som även den fick flera miljoner visningar på Facebook. Blev definitivt ännu stor dos med inspiration att göra verklighet av min dröm; att spela in en CD med kulning.
Och en sista fantastisk händelse lyckades klämma sig in i 2016. Jag blev nominerad till “Årets normbrytare” här i Örnsköldsvik. Så otroligt glad och stolt att få bli nominerad tillsammans med Birgitta Ricklund och Mellansels IF. Den 2 februari blir det en stor företagarkväll i Örnsköldsvik, och då får vi se hur det går! Men oavsett är jag överlycklig över att bara bli nominerad.

Jag avslutar året med bilden jag tog nu i slutet av december, och som blev årets mest “gillade” inlägg både här på bloggen och Instagram.


Vilket alldeles magiskt år. Jag känner mig alldeles fylld av tacksamhet nu efter att ha ägnat några timmar med att sätta ihop det här inlägget. Jag blir påmind om så många vackra händelser igen. År 2016 kommer jag alltid minnas med så mycket lycka och glädje. Tack för att ni följt mig det här året, och delat mina ögonblick av glädje, sorg och allt däremellan.

Har ni något ni vill dela från ett år? Något speciellt som ni var med om, bra eller dåligt. Något som satte prägel på ert år? Dela gärna med er i så fall. Skulle vara underbart att få läsa hur ert 2016 var.

Nu är det 2017. Nu ser vi till att det blir att fantastiskt år. Eller hur?

Kärlek till er alla ♥

123 Kommentarer på “Min årskrönika 2016

 1. Susanne

  I likhet med den blå bergvallmon behövde du rätt jord för att kunna gro och blomma. Fantastiskt att du fått möjligheten att leva det liv du önskar och kan nu också leva på det.
  Grattis, du är helt outstanding och en stor inspiratör som skänker mig mycket glädje.

  Reply
 2. leif

  Oj vilken fin sammanfattning av ditt år 2016 ❤

  Du är min hjälte och idol.
  Fortsätt så mycket du tål.
  Men akta dej för väggen.
  Njut av skogen med lavaskäggen.
  Där kan du andas ut i filosofi.
  Där får du kraft och livsharmoni.

  Du har så mycket kvar att ge.
  Jag väntar otåligt vad blir de.
  Du 2017 kommer att lyfta.
  Du är ung, du flyger lätt över varje klyfta.
  Ingen kan stoppa dej.
  Du är årets tjej.
  Kram?

  Reply
  • leif

   Vad har hänt mej 2016.
   Såg den bästa klassiska gitarristen Ana Widovic uppträda i Amsterdam.
   Min son lärde mej att åka bräda i Hemavan det var en upplyftande och utvecklande och fallande upplevelse, ramlade minst 50 gånger, någon undrade varför det var så mycket gropar i backen.Pistmaskinen hade ett helvete att återställa backen, so what thats the life.

   Lagt om alla golv övre våningen till slut.
   Bytt 634 takpannor. tar andra halvan nu i år
   Gjorde 2 resor till i Europa under sommaren.
   Sen slöade jag resten av året.
   Nu börjar det snart igen åker till London på Onsdag och tillbaka igen på Torsdag.
   ?

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh härliga du!! Tack för dina fantastiska rim! 😉
   Och tack också sammanfattningen från ditt år. Du har jobbat på bra! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Caroline K

  Måste berätta något kul som hände igår! Jag bor ju numera i San Jose, CA med min fästman (där har du höjdpunkten på mitt år, att få återförenas med min stora kärlek). Igår såg jag på Facebook att någon hade länkat din video där du står och kular på en vacker, dimmig äng och korna kommer springandes. Jag insåg att det var min amerikanske vän Isaac som hade delat den och jag blev SÅ glad och fick ju lov att skryta lite om att jag känner till vem den här fantastiska tjejen i videon är. Jag berättade vilken underbart duktig fotograf du är och att du är min favoritbloggare. Jag tyckte det var så härligt att din video återigen hade spridits över land och hav och inspirerat andra som du inspirerade mig när jag såg din första kulningsvideo. Isaac ville genast att jag skulle lära honom att kula, haha! Vi svenskar ses ju på lite som magiska väsen här i USA haha, så jag fick förklara att det är långt ifrån alla svenskar som kan göra det 😛

  En av mina höjdpunkter i år har varit att upptäcka din blogg för du representerar verkligen allt jag vill uppnå som fotograf. Jag är långt ifrån i närheten och det kommer ta flera år innan jag har råd med rätt utrustning för nu ska här fixas med green card, bröllop, köpa bil etc. men jag har alltid velat uppnå den drömmen så jag kommer göra det också. Din blogg ger mig motivation att fortsätta 🙂 TACK Jonna för att du är den du är!

  Reply
  • Jonna Post author

   Först och främst, TACK för dina värmande ord! Så glad att du upptäckte min blogg och att du kan hitta lite inspiration här. Det gör mig så glad! ♥
   Så härligt att du äntligen är återförenad med din fästman igen! 🙂 VIlken känsla! Och gud vad roligt att din vän Isaac hade delat kulningsfilmen 🙂
   Ja du får väl lära dig kula så du kan lära honom tillslut haha 🙂
   Kram på dig och tack! ♥

   Reply
 4. Linda

  Heja dig! Vilket fantastiskt år! Och så befriande att höra positiva saker om det gångna året som många referat till som skitår (och ja, jag förstår man önskar ju att omvärlden såg annorlunda ut) men just att lyfta fram och ta vara på det som faktiskt är bra!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack! Ja det har ju varit ett skitår också på många andra sätt. Men tror det är viktigt att som du säger, lyfta fram det som är bra.
   Stor kram på dig ! ♥

   Reply
 5. Kerry

  Even though I don’t read or speak Swedish i follow your blog. I absolutely love your photos, they speak to a part of me that has been buried under the modern world and which had forgotten how wide open spaces and fresh air feels. Thank you for sharing your life and art with us and may your 2017 be full of love laughter and light <3

  Reply
 6. Niki

  Hoppas innerligt på CD:n med kulning! 😀 Hoppas också att ditt 2017 blir lika bra som 2016. Jag upptäckte dig under förra året i.o.m. kulningsfilmerna och blev oerhört inspirerad av världen du har skapat här på bloggen. Fullkomligt magisk!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad roligt att du hittade hit via en kulningsfilm! Och tack så mycket, vad glad jag blir att du blev inspirerad av min blogg!
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Magnus

  Ja jösses vilket år du fick!
  För mig som följt dig sedan strax efter du flyttade från Göteborg känns det väldigt roligt att du lyckades få det liv du så innerligt önskade. Att du inte tvingades ge upp drömmen om ett liv nära naturen och där du kan styra över din egen tid. Din envishet och kämparglöd gav till slut resultat och 2016 skulle visa sig bli Ditt år!

  2016 blev ett fint år för mig också. Jag kunde bla göra en större renovering i mitt hus, som verkligen behövdes. Vilket lyft det blev! Fick också möjligheten att uppfylla flera mer eller mindre gamla drömmar under året. Som kronan på verket åkte jag och en kompis på en två veckors roadtrip i USA under hösten. Bara några veckor efter dig och Johan. En resa som vi hade planerat redan innan jag visste att ni skulle åka över och som bla innebar att jag med egna ögon fick se det du visat på dina magiska bilder från Yosemite Valley. Den platsen är verkligen helt fantastisk och jag skall absolut åka dit igen! Det blev ett år med många och stora utgifter men också många gamla drömmar som därmed uppfylldes!

  2017 ska bli ett lugnt år! Inga stora utgifter, förhoppningsvis, utan jag skall njuta av mina “leksaker” så jag håller tummarna för en solig och varm sommar. Jag hoppas också på att kunna byta arbetsuppgifter på min arbetsplats så att min slitna kropp kan få det lite lättare. Mitt andra “mål” för året är att försöka bli säkrare med kameran. Försöka lära mig hur olika inställningar påverkar resultatet. Den delen av fotograferingen har jag väldigt svårt för att lära mig så det blir en riktig utmaning.

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack för den fina sammanfattningen av ditt år Magnus. Vad glad jag blir att 2016 blev ett bra år för dig! Och att du hann klart med renoveringen och allt. Och dessutom fick göra en drömresa.
   Faktiskt himla komiskt att vi nästan var i Yosemite samtidigt 🙂
   Jag hoppas att 2017 blir precis så som du önskar! ♥
   Stor kram på dig!

   Reply
 8. TantGlad

  Vilket underbart härligt år du har haft så Grattis till allt fint och bra du fått upplevt. blir glad för du verkar vara en underbar naturnära positiv människa . Glad jag hittade din blogg genom en bloggvän. Jag kände meddetsamma att jag gillade fin blogg.

  Du har födelsedag på samma dag som min gubbe…den 29 juni. Mitt i sommaren .

  Tackar för allt du skriver för man blir så glad då man lämnar din blogg. Man blir upprymd av glädje. Förstår du har många följare på instagram och många bloggläsare. Grattis.

  En fin dag önskar jag dig och kram från mig.

  Reply
 9. Helena

  Wow, vilket fantastiskt år! Det är du så värd!

  Trots alla hemska saker som skett i världen 2016, kommer jag alltid minnas detta år med stor värme. 2016 var året jag blev hans fru! Och han blev min man!
  Kärlek alltså. Det slår allt annat.♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad fint att du gifte dig i år. Stort grattis!
   Då kommer vi båda minnas 2016 som kärlekens år 🙂
   Stor kram på dig ♥

   Reply
 10. Eva Horneus

  Jag lider av utmattningssyndrom men blir gladvarje gång jag läser din blogg.Tack xör dina fina texter och dina vackra bilder.Var rädd om dig

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh…du anar inte vad dina ord värmer i hjärtat. Tack snälla för det ♥
   Var rädd om dig du med <3 Kramar

   Reply
 11. Pernilla

  Hej Jonna! Vilket fantastiskt år du haft. Jag vill tacka dig för att du delar med dig av ditt spännande liv och dina otroligt vackra bilder!
  Jag är uppvuxen i Västgöta skogarna och saknar det enormt, att ha naturen intill husknuten. Drömmen är att få ha det så igen någon gång framöver.
  Jag kommer vänta spänt på din skiva! ? Hoppas du har en fin dag?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack Pernilla!!
   Förstår att du saknar skogarna och naturen. Hoppas att du får möjlighet att göra verklighet av din dröm framöver.
   Kram på dig!! ♥

   Reply
 12. Sara

  Jonna!

  Jag har för knappa månaden hittat till din blogg och hemsida, det är jag så innerligt tacksam för. Din konst förmedlar en känsla som är smått obeskrivbar.

  Jag har läst sett din årskrönika dag och följt länken till ”I ärlighetens namn”. Du är så klok! Det fullkomligt spritter i mig när jag läser så välgjorda och formulerade inlägg.

  Jag själv har ingen erfarenhet av att blogga och är inte heller alltför aktiv på sociala medier och kan självfallet inte relatera till allt arbete som ligger bakom välgjorda inlägg.
  Det som slår mig var gång är när Du, som så många andra bloggare, tvingas försvara eran sysselsättning och inkomst. Som att det inte var ”gott nog”. Att enbart vanliga, normativa jobb är giltiga skäl för inkomst.
  När jag läser dina inlägg, och framförallt kritiska kommentar som framförts, kan jag inte låta bli att under över hur det hade sett ut om det var din fästman Johan som legat bakom bloggen och företaget.
  Jag drar paralleller till Underbara Claras fantastiska krönikor och reflekterande blogginlägg.

  Till yrket är jag sjuksköterska, så även min sambo Andreas, till råga på allt på samma arbetsplats. Vi brukar dagligen diskutera hur olika vi bemöts av patienter och kollegor i våran yrkesroll, och det skrämmer mig.
  Han har lyckan att arbeta med något som, för hans kön, inte är alltför normativt. Det har inte jag. Jag däremot, bedöms i första hand som kvinna, inte för mina insatser i yrket.

  Du tar upp så många fina reflektioner och tankar, det är omöjligt för mig att sammanfatta alla känslor i en enda kommentar, summan av kardemumman är att det du tar upp är så fantastiskt viktigt. Och sant!
  Fortsätt, bara fortsätt!

  TACK!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vilken klok och tänkvärd kommentar. Ja jag har också tänkt så många gånger. Jag tror anledningen till att yrket som bloggare fortfarande inte har fått den respekt det förtjänar beror på att det helt enkelt är en kvinnodominerande bransch. Precis som inom vården.
   Det är fruktansvärt att det fortfarande ska behöva vara såhär 2017. Tack för att du tog upp detta.
   Och TACK för dina jättefina ord!! Blir så glad!

   Kram på dig! ♥

   Reply
 13. Ljusletaren

  Wow säger jag bara … vilken resa du har gjort … härligt att se och höra om 🙂
  Allt gott till dig och din fina blogg och dina fina bilder och allt annat som du bidrar med/kram <3

  Reply
 14. Anna

  När jag läser sånna här sammanfattningar blir jag sugen på att göra en egen. Du har verkligen haft ett fantastiskt år. Har en liten fråga. Klänningen du har på bilderna från förlovningen, var kommer den ifrån? Den är så otroligt fin!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack, vad roligt o höra det! 🙂
   Klänningen köpte jag faktiskt på nelly.com i våras, runt mars-april någon gång.
   Gissar att den inte finns kvar i sortimentet längre :/ Men du kan ju kolla. Man vet ju aldrig! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 15. Leanne

  What an incredible year! It makes me so happy to see how well you are doing, you truly deserve all the good in the world! I think meeting you changed my life for the better, I always feel so inspired by your blog and the way you live your life. Wishing you a wonderful 2017 ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww Leanne…your words speak right to my heart. I am so glad to hear this. Your beautiful comments always makes me sooo happy. And I really hope that we get to meet each other again in the future. That would be so much fun!
   I wish you also a wonderful 2017. Lots of love ♥

   Reply
 16. Steve Olson

  Jonna,

  Thank you for showing me so much off the beauty of Sweden. The landscape, the sounds, the art and the love! Keep breaking the norm, because that is who we really are.

  You are lovely! Best to Nanook!

  Love,
  Steve

  Reply
 17. Tea

  Åh, vad jag blir glad av att läsa det här inlägget! 🙂 Jag minns ju dina kalla vintrar i den gamla skolan och nu är du här. Wow! 2016 var också mitt livs bästa år så jag känner samma glädje för mig själv.

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Tea!! Haha ja tänk vilket kontrast från min första vinter. Fantastiskt hur livet kan veckla ut sig.
   Och vad roligt o höra att 2016 blev ditt livs bästa år också. Nu ser vi till att 2017 blir minst lika bra! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 18. Anders

  Skönhet, harmoni och glädje i sin renaste form, saknar ord för att beskriva dina bilder bättre.
  Jag stärks i min övertygelse att det är dags att lämna storstaden men sin stress, trängsel, höga kostnadsläge, långa restider, ytliga människor och kriminalitet… De flesta av oss svenskar har ju sitt ursprung på landsbygden om man bara går ett par generationer tillbaka.
  Vi borde få ett landsbygdsdepartement! Det skulle ta tillvara landsbygdens intressen och underlätta för människor att förena ett visst mått av självhushållning med “vanligt” förvärsarbete. Vet att Norge satsar betydligt mer än vi gör för att hålla landsbygden levande, du har kanske sett serien “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”?
  Och du… du borde bli vår landsbygdsambassadör!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så fint du skriver Anders. Blir ju rörd! ♥
   Gillar din idé med ett landsbygdsdepartement! Det vore verkligen något. Som det är just nu blir det ju bara svårare och svårare för oss svenskar att bosätta sig eller bo kvar på landsbygden. Allting stängs ner och de tvingar oss i princip att flytta in till stan.
   Ja Norge har ju varit otroligt duktiga på att behålla landsbygden levande. De förstår vikten av en fungerande balans mellan stad och landsbygd.
   Hoppas Sverige också inser det innan allt brakar samman.

   Kram på dig!! ♥

   Reply
 19. Gale Harris (U.S.)

  In my own reflections, I listed your blog as one of the best things of 2016.
  Every aspect of your work is remarkable. I hope 2017 is even better for you.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…really? Wow, that makes me so happy to hear.
   Thank you so much for sharing that ♥
   I hope you also get a wonderful 2017.
   Lots of love ♥

   Reply
 20. Ann rumbleinthearctic

  Vilket fantastiskt år du haft Jonna! Mitt år var för det mesta fantastiskt också, om man bortser från mammas bortgång, och min farbror nu senast. 2016 blev vi äntligen kallade för green card intervju, och sedan fick jag äntligen mitt greencard. Det gjorde det möjligt att jag och min man kunde bo tillsammans efter många års långdistans förhållande. Det enda negativa var väl att jag flyttade från min lilla stuga i Alaska, men det funkar det med. Alaska kommer alltid att finnas i mitt hjärta ändå. vi fick världens bästa roadtrip från Alaska till Wisconsin, och sedan i Augusti fick jag jobb halvtid så jag har en i inkomst samtidigt som jag försöker bli färdig med min doktorandtjänst 🙂 jag tror även att 2017 kommer bli ett bra år för mig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ledsen o höra om din mammas och din farbrors bortgång. Men vad fint att det trots allt blev ett år med positiva händelser, och att du äntligen fick bo ihop med din man. Låter som 2017 kommer bli ett spännande år för dig! Grattis till jobbet, och lycka till med din doktorandtjänst!
   Kramar ♥

   Reply
 21. The Old Astonomer

  Att se en vacker själ utvecklas och få vinger är stort!
  Att inse sin egen trångsynthet är än större!
  Du bidrar stort till en bättre värld.
  Dina textsatte bildberättelser om vad som har värde i livet blir bara bättre och bättre!
  Du gör mig glad med dina blogginlägg, filmer, musik – nästan dagligen.
  Ids inte höra om ISIS, Trump, Putin, Mellanöstern, främlingsfobi, religiös fanatism och gängmord enbart.
  Jag måste få veta att det också finns lugn, skönhet, kärlek, och enkelhet i vår värld.
  Du är min motvikt till allt för mycket eländeinfo.
  Jag önskar dig ett ännu bättre år 2017!

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså åhh…TACK för detta.
   Så otroligt fint du skriver. Blev verkligen jätteglad av din kommentar.
   Tack igen! Önskar dig också ett underbart 2017!
   Kramar ♥

   Reply
 22. Sabina

  Åh vad jag älskar dina foton! Även fast jag sett alla förr så är det så kul att titta igenom en gång till.
  Och jag är väldigt glad för din skulle och allt bra som hände dig!

  2016 var för mig året jag lämnade det värsta jobb jag nånsin haft för en oviss framtid. Det var svårt och kämpigt med massa olika småjobb och skakig ekonomi. Men i november fick jag ett erbjudande om ett drömjobb och jag är så glad för det för nu har jag ett jobb jag verkligen älskar! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack så jättemycket Sabina. Kul att du tycker om att titta på bilderna igen även fast du redan sett dom.

   Och wow, vad grymt att du vågade säga upp dig från jobbet som du otrivdes med. Tänk vad mycket häftigt som händer när man bara vågar ta steget. GRATTIS till ditt drömjobb! Vad glad jag blir för din skull!! 🙂
   Hoppas ditt 2017 blir helt fantastiskt!
   Kramar ♥

   Reply
 23. Janusz

  Reading through your entire blog has been like joy of watching beautiful tree develop from a seed. So many meaningful coincidences happen
  in my life, that I know for certain, finding your blog last year is a guidance from ultimate dimension. It was so extremely difficult to send you my
  first e-mail and post anything and yet I could not help doing it. Thanks to your blog I managed to break through another barrier of limitations.
  Flourish and flower every year beautiful tree.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…this is just so beautiful. Its almost hard to understand that my blog can have such a meaning in your life.
   I am so grateful for this. Thank you from the bottom of my hear Janusz. Your words inspire me so much.
   Sending you lots of love ♥ And wishing you a wonderful 2017.

   Reply
   • Janusz

    Thank you Jonna. Nothing mysterious about it. I simply have tremendous amount of suppressed emotions on the subject of Sweden and participating in your blog helps me bring them up, face them and in doing so put them to rest. These suppressed emotions constitute our limitations. They are like little babies sitting in our subconsciousness crying for loving acknowledgement of their existence so they can go to
    sleep. If we are afraid of doing it they start throwing temper tantrums affecting the way we think, feel and act in this world.

    Reply
 24. Vicky Gould

  A very beautiful year for you. And a very beautiful year for me to hear your singing and see your passion for the wild in Sweden, your posts are always beautiful and warming. I look forward to buying one of your CDs

  Reply
 25. Erika

  Att så mycket har hänt på bara ett år! Ser fram emot att se vad 2017 har att vänta för dig 🙂 Jag skulle vilja tacka dig för att du delar med dig av din underbara (inte så vardagliga) vardag uppe i Grundtjärn, för det ger mig en inre känsla av frid att stundvis kunna glömma bort all vardagsstress och bara drömma mig bort till den magiska norrländska naturen, som du så vackert fångar med dina foton ♥ Bland det bästa jag vet är att kunna läsa ett nytt inlägg på din blogg med fantastiska landskapsbilder!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så fint du skriver. Tusen tack Erika!!
   Och tack för att du velat följa mig genom året. Det värmer verkligen o höra att du älskar att gå in på bloggen och läsa ett nytt inlägg, och att de för en stund kan få dig att drömma dig bort. Det gör mig så glad ♥
   Stor kram på dig! Och jag önskar dig ett fantastiskt 2017!

   Reply
 26. Janet Doane

  Dear bright light, Jonna… I am reading today’s blog, and feeling such wonder and joy for you that you have had such an amazing year… it’s truly miraculous, and I’m just so happy for you, and inspired too. Your experiences have helped to shape my life this last year since I found your blog, as I emerged from a long illness taking many years of not being able to do much at all. Starting January 2016 a shift happened, and Rex and I began to make plans for a month long trip to St. Ives and Florence for an experience in art that deeply transformed me, reawakening in me the passion to create art that I came into this lifetime to express. And it all culminated last week with an intensive week-long workshop on drawing the figure with a master artist, Juliette Aristides. The whole year felt like an initiation – so intense, and so good. I can see how I’ve completely changed from where I was at the start of last year. Now, I feel so ready and eager to manifest visions and ideas seen in dreams and meditations, and to create a new book. Your posts helped me so many days to keep looking forward, to see and know what is possible – that dreams do come true, and to keep going when things got hard. Your spirit, love, and joy of life have become a part of my life… I can’t imagine now being without you in my world, dear Jonna. My health improved over the year so that I was able to do all these things, which would have been completely impossible a few years ago, so this is a rebirth to me, and I am so utterly and profoundly grateful. My heart is wishing you another year to shine your starlight into the world, through all the avenues of creativity – photography, writing, painting, jewelry, singing, music, and more. Your photos that are now in our home are a daily reminder of the beauty you manifest, and the rock sculptures in the water and light tell me that the “impossible” is truly possible, and for this I’m so very touched. Thank you for this lovely invitation to share, and I send you much love and continued blessings for you and Johan too! ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Oh Janet….your beautiful words gave me tears now. I dont know how to describe my feelings after reading your comment. It is just so beautiful I want to print it out and hang it on my wall 🙂
   I am just so filled with happiness. So grateful to hear that your life has changed so much and that all these beautiful things now are happening in your life, and that your health improved. Thank you for sharing this.
   And wow…it is almost hard to understand that my blog has meant so much to you. But it warms my heart so much to know that. I will think of your words every day when I need inspiration.

   Thank you from the deepest of my heart Janet. You are just the most beautiful soul ♥
   Lots of love to you, and i wish you the best year ever ♥♥

   Reply
   • Janet Doane

    Heart hugs and enormous gratitude for your reply, dear Jonna. Tears are in my eyes too, my heart is so touched. Thank you so very, very much. It was just what I needed to read from you today. Much love to you, always. ♥

    Reply
 27. Adalmiina

  Åhh, underbart att läsa om din fantastiska resa 2016
  Även så glad över att du valde en Kailahs klänning från Adalmiinas Klädkammare…

  Visste direkt när jag såg dig, att klänningen var “du”, ni var “ett”
  Ni bär varandra på ett magnifikt sätt…..
  Bilderna är underbara…..

  Kärlek och tackamhet från Adalmiina till dig/er

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla du!
   Och åh jag är så glad för denna klänningen. Mitt bästa klädköp 2016, utan tvekan 🙂
   Den kommer få vara med på många bilder framöver.
   Tack för dina fina ord!
   Kramar ♥

   Reply
 28. per

  TACK!..søde Jonna….Tack, for at du vil dele dit liv med verden…!..Det glæder mig oprigtigt, at se dine smukke billeder, både foto´s og malerier og gennem dine ord, at forstå HVOR MEGET det betyder for dig, at have fundet dit ståsted i livet….! Tænk ikke på de dårlige reaktioner, du fortæller om…! De mennesker er blot misundelige på dig og dit liv…Held og lykke med 2017…?
  kh Per

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh TACK Per för dina fina ord!! Är så glad att du vill följa mitt liv här på bloggen.
   Önskar dig också lycka till med 2017! 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 29. emblas.se

  Åh vilket fantastiskt fint år du haft! 😀 (och vad galet lik din pappa du är!^^)
  Jag kommer alltid minnas året 2016 som året då jag träffade min stora kärlek. Känner verkligen igen beskrivningen av dig och Johan för precis så känner jag/vi också ^^ Allt annat försvinner liksom lite i en dimma på något vis och man är fortfarande så där löjligt fjant-förälskad fast det gått ett år snart.. <3 🙂
  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad kul att du tycker att jag är lik pappa! Har alltid undrat vem av mina föräldrar jag är mest lik. Men antar det är min pappa då 🙂
   Och gud vad roligt o höra att du träffade din stora kärlek i år. GRATTIS!! ♥ Så otroligt glad för din skull. Vet ju själv hur underbar känsla det är.
   Önskar ER ett underbart 2017! Kramar ♥

   Reply
 30. PJ:s byffé – från by till fe

  Vilket år du haft! Som om allt lossnat och nu flyter fram som i en strid älv. T.ex bara detta med du har miljontittare på Tuben och IG och ditt nya liv tillsammans med Johan. För jag antar att det är något nytt även om mycket är som tidigare.

  En CD? Du upphör aldrig att förvåna men varför inte. Jag köper den säkert! 🙂 …och naturligtvis när jag läser dina klokord: ”ge aldrig upp dina drömmar” så visst skall du ge ut en CD!

  För mig har det tyvärr varit ett rätt ordinärt år. Inte ens en liten utlandsresa. Kanske jag också borde byta ytterdörr? Den är gammal och fin men inte speciellt tät. – Jo, naturligtvis Urkult 🙂 som är årets stora händelse. Å andra sidan borde man också känna tacksamhet för det vanliga vardagslivet, (“Känn tacksamhet för något varje dag”). Det kunde ha varit mycket värre!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack PJ 🙂 Du skriver alltid så fina och tänkvärda kommentarer. Är verkligen så innerligt glad att du fortfarande följer min blogg efter alla år. Blir lika glad varje gång jag ser en kommentar från dig.

   Haha jag skrattade till när du skrev om att du också kanske borde byta ytterdörr 😀
   Ja Urkult är ju alltid lika fantastiskt!! Synd att vi inte han ses denna gång. Jag vet aldrig om jag hann nämna det men när det ösregnade och jag satt i ett Thaimat-tält så var vi nog inte ens 50 meter ifrån varandra. Jag var precis i närheten av det där församlingshemmet som du. Haha så komiskt 🙂
   Men visst ska du på Urkult även i år?

   KRAM på dig! ♥

   Reply
 31. Andrea

  Fruktansvärt fin sammanfattning! Vilket fullspäckat år du haft <3
  Så glad att proppen äntligen lossnat efter allt slit, du förtjänar alla framgångar flera gånger om 😀

  2016 var ett intressant år för mig. Har utvecklats väldigt mycket som person och det känns som att 2016 var året som jag började "bli vuxen" på riktigt. Jag har alltid varit en väldigt rädd och orolig person och det känns som at jag överkommit väldigt mycket det här året. Många hjärnspöken som svälts ut just nu, och det känns så sjukt skönt.

  Och jag har börjat måla igen! Efter år av kreativ förstoppning så har jag äntligen fått glädjen till skapandet tillbaka. Jag trodde det var kört där ett tag, men näpp! 🙂 Så det och att jag blivit modigare, måste jag säga, var en av de största höjdpunkterna förra året.

  God fortsättning!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Först och främst, tack snälla du! Så glad att du tycker så ♥

   Och vad roligt o höra att så mycket bra förändringar kom med 2016! Både att du utvecklats som person och släppt en massa hjärnspöket, och att du känner kreativiteten igen och börjat måla! Så himla underbart. Vilka fantastiska höjdpunkter från året.
   Hoppas 2017 blir ett minst lika bra år. Och lycka till med målandet!
   Stor kram ♥

   Reply
 32. Anonym

  Vilket fint år! Och vilka fantastiska bilder du tar. De är helt beroendeframkallande! Kan inte se mig mätt på alla vackra vyer o miljöer. NÄR kommer en fotobok? Eller finns det en som jag har missat? Jag gillar texterna också, missförstå mig inte. Ibland kan dock
  saker inte beskrivas i ord, men du beskriver dem med bilder!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack snälla!! 🙂 Blir så glad o höra det!
   Jag har i många år drömt om att ge ut en fotobok. Så jag hoppas det blir av någon gång framöver! 🙂
   Kanske får ha det som ett mål 2018! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 33. Dixi Wonderland

  Jag fann din blogg på nytt förra året och jag är så otroligt tacksam över det.
  Jag läste den ett tag när du precis hade flyttat in i skolan som du bodde i och om jag inte missminner så uppmärksammade blogg.se din blogg då. Tyvärr så uppdaterade du inte tillräckligt för min smak (har för mig att de största bloggarna kunde lägga upp 8 inlägg om dagen, galet eller hur haha) så jag slutade läsa men när du medverkade i Lindas podd så fann jag dig igen. Du känns som en vän Jonna. Kanske för att du påminner så otroligt mycket om en av mina närmaste vänner. Jag älskar din magiska bilder, dina berörande ord och de mysiga videorna. Jag hoppas med hela mitt hjärta att 2017 blir minst lika bra för dig och din stora familj (räknar med alla djuren naturligtvis). Tack för att du gör mig så glad och inspirerad 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh så fint du skriver Dixi!! Sitter här med ett stort leende på läpparna nu!
   Verkligen SÅ roligt att du hittade tillbaks till min blogg sedan och att tycker att jag känns som en vän 🙂 Det värmer i hjärtat!
   Så tusen tack för din härliga kommentar, och för alla andra fina kommentar du skrivit genom året! Blir alltid så glad ♥
   Jag hoppas du får ett fantastiskt 2017! Stor kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag kunde inte känt mig mer tacksam för allt som hänt 🙂
   Hoppas du får ett superbra 2017!
   Kramar ♥

   Reply
 34. Sanne Brännström (warginna)

  Jonna, du är ett levande bevis på att drömmar kan bli sanna. Och det är så fantastiskt inspirerande för mig som, precis som du, är en kreatör av hela mitt väsen och för allt i världen vill kunna leva på det (än kan jag inte det, men jag tänker banne mig aldrig ge upp!) Vilket år du har haft! Fantastiskt, du är verkligen värd all lycka och framgång <3

  Jag kommer aldrig glömma den dagen under 2016 min syster ringde upp mig och sa "Sanne, Jonna Jinton följer dig på Instagram!!!!" Jag var ute i skogen med hundarna för tillfället, men tog snabbt upp telefonen och jo, det var sant. Jag skrek av lycka!!! Haha… Det var en vinst för mig, att bli uppmärksammad av dig som varit en sådan inspiration i flera år. Att du ser någon slags magi i det jag gör, du anar inte vad det betyder för mig 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men alltså ÅHH jag smälter av din fina kommentar ♥
   Åh herregud tänk om jag anat att du skulle bli så glad av att jag började följa dig på Instagram. ÅHH 🙂 ♥
   Jag inspireras av dig också ska du veta! Älskar dina fina bilder, och jag hoppas så innerligt att du snart ska kunna leva helt på det du älskar att göra. Tvekar inte en sekund på att du inom kort kommer kunna göra det. Du är så otroligt duktig!

   Tack för allt fint du skriver. Blir alldeles rörd.
   Hoppas att 2017 uppfyller dina drömmar.
   Stor, stor kram till dig ♥

   Reply
 35. Missy

  So glad so many things are coming to fruition for you! You’ve received many wonderful blessings for your hard work. Wishing you another wonderful year in 2017! Was thinking of you as I looked at the beautiful, bright, large, “Wolf” moon tonight.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you soooo much Missy for your comment ♥ And how beautiful that you thought of me while looking at the moon.
   I wish you a wonderful 2017!! ♥ Lots of love to you!

   Reply
 36. Beautiful Life

  Alltså waoooo Jonna! Du ÄR verkligen magisk hela du! Vilket fantastiskt 2016 och jag unnar dig varendaste mikrosekund av allt bra som hänt dig! Sååå väl värd det! Och vad häftig inledning att du verkligen känner att du kan säga till andra att följa sina drömmar!

  Läser din sammanfattning och månad efter månad har det hänt massa saker <3 Jag tycker du är fantastisk och önskar dig all lycka till i framtiden med alla projekt och samarbeten!

  Mitt års sammanfattning finns att läsa på http://beautifullife.se/2016-vad-hande-egentligen/

  Trevlig helg Jonna!
  Hälsningar
  Anna

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh taaack! Alltså vilken pepp-kommentar du skrivit!
   Blir så galet glad för alla fina ord!! Tack, tack TACK! 🙂

   Och vad kul att du också skrivit en årskrönika! Har öppnat upp din länk i ett annat fönster nu, så ska läsa den till kvällstet senare 🙂
   Önskar dig ett underbart 2017!! KRAM ♥

   Reply
 37. Pauline

  Det kommer alltid tårar i mina ögon när jag hör dig kula, finns det någon förklaring till det? Det går verkligen inte att styra över mina tårkanaler! Det är så sabla vackert att lyssna på!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så fint att du blir så berörd ♥
   Ja det är något mystiskt med kulning tycker jag. Det är verkligen många människor, oavsett ursprung, som blir sådär väldigt berörda av just kulning. Blev ju det även jag själv när jag hörde det innan jag själv började lära mig. Vet inte vad det beror på.
   Men något är det.

   Stor kram ♥

   Reply
 38. Birgitta

  Så fin summering av 2016. får tårar i ögonen flera gånger när man påminns om dina fina inlägg och när du även delar med dig av motgångar. Jag hoppas att du har någon möjlighet att åka upp och se (och fota) Stekenjokk i vinterkostym. Man kan inte tro att det är samma landskap och förundras när man jämför barmark med snölandskap. Jag hoppas att du känner hur djupt du berör oss följare och förstår att du förmedlar en stark och viktig känsla att våga tro på sig själv och att inte sluta drömma. Önskar dig ett helt underbart 2017 och många fina år till!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tusen tack Birgitta för dina fina och berörande ord ♥ Det värmer i hjärtat!
   Och ja, jag hoppas också att jag får möjlighet att se Stekenjokk under vintern. Vet du när vägen öppnar igen?
   Eller ska man ta sig dit på annat sätt?
   Jag önskar dig också ett underbar 2017!
   Stor kram ♥

   Reply
 39. Brittmari Anderson

  Allra goaste Jonna….än en gång så får jag glädjetårar nerför kinderna och ett lugn lägger sig inom mig…så där som mamma brukade säga när man t ex fick varm choklad en frusen vinterdag…-Det lägger sig som bomull runt hjärtat. Dina ord och bilder, lägger sig som en lugnande väv runt hela mig och känns nästan som om det skulle finns en Jonna-medicin. Den skulle nog kunna bota allt 🙂

  Mitt 2016 har inte varit lätt. Diverse nederlag med sjukdomar på mig själv…men, tyvärr har jag inte lyssnat på kroppen, utan varit den som ställt upp till ett flertal kompisar med skjutsar och diverse annan hjälp. Men, det som tagit mig till botten i en rak linje…är att mina älskade vänner, mina tre katter sedan 13 år tillbaka…gick alla bort inom 6,5 månad. De två sista bara 1 månad mellan. Den sista som gick bort, Pussi, min fina svartvita hane. En skygg katt som blomstrat genom åren sedan jag adopterade honom. Jag trodde vi skulle få ha många år tillsammans, för han har varit spelevinken som skojat och busat framför de andra, när de inte orkade. Efter att Vännen gick bort 1 september, så sörjde han och sedan rasade han också. Det var som om hans kropp inte orkade hålla det onda borta, åkte till veterinären med tron att vi skulle ta bort tandsten. Fick åka hem med tom bur. En aggressiv käktumör var diagnosen. Efter det har jag rasat ner i depressionen, ingen som håller mig uppe.

  Min räddning i allt det mörka som hände förra året, har varit att läsa din blogg, se dina underbara trollska bilder och höra din kulning. Många gånger har jag önskat att det fanns en cd…och nu håller jag tummarna att det snart går att köpa en 🙂

  Jag önskar dig, Johan och alla underbara fyrfotingar ett ännu härligare år – 2017.
  För jag har bestämt mig…detta året ska bli en vändning till det bättre 🙂

  Måååånga kramar till er alla

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…Brittmari. Jag sitter med tårar i ögonen nu.
   Både av lycka och sorg.

   Du skriver ju så vackert att det gör ont ♥
   Är verkligen så ledsen o höra om dina älskade vänners bortgång. Kan inte ens tänka mig in i den sorg du gått igenom. Och om sjukdom som drabbat dig själv. Vilket tungt år du haft. Önskar jag kunde ge dig en styrkekram. Men sänder en till dig i tankarna ♥

   Att min blogg kunnat underlätta under din svåraste tid….alltså..det går knappt att ta in. Det är så stort för mig att få höra det. Det gör att jag nästan bara vill gråta av glädje och tacksamhet.
   Är så evigt tacksam att du delade detta med mig. Det betyder mer än du anar.

   Nu hoppas jag så innerligt att du ska få friskna till under året, och att massor av fina saker ska ske i ditt liv.
   Hoppas dina vänner har det bra i katthimlen. Många varma kramar till dig ♥ Och tack igen ♥

   Reply
 40. Monnah

  Vilket år! Det är fantastiskt att få vara med på ett hörn och hämta inspiration ur dina ord och bilder… För mig blev 2016 ett tufft år. Flytt från USA tillbaka till Sverige för att vara hemma med mina föräldrar som båda har svår cancer, maken kvar i USA ett tag till, våra två äldsta flyttade hemifrån och ett gäng andra inte helt lätthanterade händelser. Jaja. Vi har en dag i taget och får njuta av guldkanterna på tillvaron! Ha det så roligt den här helgen. Du lär få träffa min söta och genomgoda syster. ❤

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh Monnah, så ledsen o höra om ditt tunga år. Jag träffade ju din underbara syster i helgen och fick höra om era föräldrar. Så fruktansvärt hemskt.
   Och sen så mycket andra tunga händelser under året…
   Önskar verkligen att 2017 blir bättre för dig/er. Tack för att du delar med dig.
   Sänder en stor värmande kram ♥

   Reply
 41. Lars 8463

  2016
  Är det år mina ögon och tankar.
  Såg dina känslor och tankar.
  För första gången landa
  i ditt älskade Grundtjärn.
  I din första “rymdsten”
  Modell Volvo 245

  Såg hur du drog på dig, dina stövlar.
  Såg hur du tog, dina första steg.
  På den då stiglösa livskartan.

  Från den punkten.
  Har mina ögon och tankar.
  Följt dina känslor och tankars steg.
  Sett att även om åren har avslutas
  med punkten under ett ❓
  Har stegen skapat stigar.

  Att då till slut få sätta punkten.
  För ett år.
  Där punkten är slutet på ett ❗

  2016
  Är det år jag har samlat ihop dom
  sista pusselbitarna.
  Till en liten dröm.
  Den förra, stora gick i tusen bitar.
  Så nu börjar jag med en liten.
  Kanske jag hittar nya bitar
  längs stigen jag vandrar.

  Kanske jag åter har tusen bitar.
  För drömmar.
  Kommer jag alltid ha.

  2017
  Önskar dig ett år
  Där dina steg
  Får gå både gamla
  och nya stigar.
  I ditt eget hjärtas takt.
  Så du orkar och är lycklig.

  Och du
  Ditt personliga sätt.
  Att påverka.
  Det mänskliga klimatet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Så underbart, obeskrivligt vackert skrivet ♥ Som alltid berör du mig ända in i själen.
   Det är något helt unikt bakom ditt sätt att skriva och förmedla känslor.
   Som om varje ord du skriver är fullproppad med din energi. Det är bara så himla fint.

   Tack Lars för alla gånger du berört mig under detta året. Är verkligen så tacksam för det.
   Jag önskar att din lilla dröm blir verklighet, och att du aldrig mer kommer behöva vara med om att en dröm går i tusen bitar.
   En stor kram till dig ♥♥

   Reply
 42. Rebecca

  I år är nog första året jag följt dig mer frekvent. Regelbundet. Även om jag kikat in här då och då de senaste 4-5 åren! Det har känts viktigt för mig i år.

  2016 har varit det absolut svåraste och värsta året i mitt liv. Men också mitt viktigaste år. Jag skriver om det i min blogg. Den största kärleken (min dotter föds!). Men också enorma avgrundsdjupa sorger (min dotter och en mycket nära vän dör).

  Din blogg har i mitt kaos blivit en vacker tillflyktsplats. Det är svårt att hitta platser spm ärligt sjunger kärlek och liv men din blogg är en sådan plats för mig. Du berör mig. Tack för det!!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh Rebecca…tårarna bara rinner ner nu. Gick in på din blogg direkt och visste ju då att jag läst tidigare om ditt fruktansvärda år. Om att din Nora gick bort. Nora som betyder ljus, och som dansade på himlen den där natten. Bara för dig.
   Och så fruktansvärt att du också förlorat en nära vän.

   Jag kan inte med ord beskriva hur fint det känns att du upplevt min blogg som en vacker tillflyktsplats mitt i allt det mörka som hänt. Och du beskriver det så vackert. Blir så djupt rörd i hjärtat av dina ord.

   Tack Rebecca. Tack snälla för att du delar med dig av detta.
   Kramar i massor ♥

   Reply
 43. Gunilla

  Det är som om du har slagit ut som en stor blomma under 2016, som en ros eller en pion, typ, efter att ha varit en sprängfylld knopp under några år. Så härligt! Jag upptäckte din blogg i våras och det finns en själ i den som jag inte hittar i någon annan blogg. Jag läser inte bloggar så flitigt, men hos dig tittar jag regelbundet in och håller mig uppdaterad. Hoppas att också 2017 blir ett riktigt fint år för dig. Jag kommer att följa dig!

  Mitt 2016 präglades nog mest av att jag fick säga farväl till min älskade vän, min hund, som fick somna in i maj. Hon var nästan 15 år så jag är tacksam för att jag fick ha henne hos mig så länge. Men sorgen har ändå varit jobbigare än jag hade anat.

  Den stora händelsen 2017, som jag vet om, är att en ny liten vän flyttar hem till mig i mars. Jag träffade henne, hennes två systrar och hennes mamma i söndags. Än är hon bara 10 dagar gammal.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh Gunilla…så fint skrivet. Åh vad du gör mig glad med dina ord! Är verkligen så tacksam att du känner så för min blogg. Det inspirerar mig så mycket.

   Och så otroligt ledsamt o höra att du förlorade din vän. Vilken tomhet. Bara tanken på att förlora sin hund gör mig alldeles matt av förtvivlan.
   Men så fint ändå att ni fick dela 15 år tillsammans ♥

   Är glad o höra om din nya vän som flyttar in i mars. Så spännande! ♥
   Önskar dig stort lycka till med valpen framöver, och så önskar jag dig ett underbart 2017.
   Varm kram ♥

   Reply
 44. Beatrice

  Wow vilken resa! Vilket år! Du är så värd det så som du har slitit och kämpat.
  Och vilka vackra bilder! Slutar aldrig att fascineras över vilka fina vyer du fångar på bild. Önskar att jag också fick uppleva sådan natur och omgivning i verkligheten och inte bara på bild 🙂

  Har ställt frågan förut men inte fått något svar, jag skulle jättegärna vilja veta vad det är för låt som spelas i slutet av filmen när du och Nanook var på resa i augusti. Tycker den är så vacker!
  Kramar till dig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack Beatrice!! Och vad otroligt glad jag blir att du tycker om mina bilder ♥

   Åh ledsen att du inte fått svar på din fråga tidigare! Låten som spelas är en låt jag köpt på en hemsida, en så kallad royalte free låt, så att jag får använda den som jag vill i mina filmer utan att det blir olagligt osv. Så den finns inte på Spotify eller liknande.
   Men den heter “Traces Places” och jag köpte den på Pond5.com.

   Krama till dig! ♥

   Reply
 45. Helenah

  Hej Jonna,

  Jag läser din blogg ofta men har aldrig skrivit någon kommentar, men jag känner att jag vill skriva några rader till dig, så att du vet att jag finns. 🙂

  Jag tycker du är så himla mysig och jag älskar din blogg. Genom din blogg sprider du så otroligt mycket glädje och kärlek och du berör så många människor på en så djup nivå. Jag tror många människor saknar de djupa relationerna i livet som ger en så väldigt mycket, och där fyller du en oerhört viktig funktion. Därför blir jag så ledsen över all kritik du har fått, om att du inte längre skulle vara den du är och att du har sålt din själ. Jag håller inte alls med, det är snarare tvärtom. Jag tycker du har hanterat kritiken på ett berömvärt sätt och du hymlar inte med att det gör ont att läsa alla negativa kommentarer. Du bevisar gång på gång din karaktär, i både med- och motgång, och jag kan inget annat än att tycka och känna att du är en genuin människa rakt igenom.
  Du förtjänar att kunna livnära dig på din blogg och alla fotografier och målningar du säljer och det finns inget fult eller girigt i det överhuvudtaget.

  Tack för att du finns, Jonna, och för att du är du. Du behövs i vår värld. <3
  Många kramar,

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh….TACK för detta Helenah.
   Så himla fint att du ville skriva en kommentar nu. Blev verkligen berörd av dina ord.
   Alltså åhh…jag smälter snart. Har läst så många fina kommentar nu…och så kommer du och bara boostar med kärlek och pepp.
   Herregud…vet liksom inte hur jag ska kunna tacka dig. Det betyder bara så himla mycket!!
   Men tack. TACK! ♥ Jag vill skriva ut din kommentar och hänga på väggen, så att jag kan läsa den när jag behöver lite energi 🙂

   Önskar dig ett underbart 2017! Tack igen för allt fint du skrev.
   Många kramar ♥

   Reply
 46. Jorma

  Det vore bra om man kunde dela bilder i kommentarsfältet, känns så mycket lättare om en skulle vilja illustrera eller dela med sig av någon bild ju, vilket väl är ett bra sätt att sammanfatta 2016. Det året var väl lite sådär med lite för mycket sorgliga saker som hände både i världen och i min närhet. Jag var deltidssjukskriven 17 veckor sammanlagt, men det ser jag nog mer som något positivt då jag faktiskt hunnit med att fotografera betydligt mer än vad jag annars hade gjort. Och jag fick cyklat ihop en ganska bra form – vilket jag väl mätt genom att trampa uppför de värsta backarna i bygden utan större problem. Sen fick jag vara med om en väldigt annorlunda midsommar, sittandes i en buss i 10 timmar – varav 6 av dem befanns mellan Stockholm och Södertälje. En intressant upplevelse, och jag fick lärt känna några trevliga människor. Mest minnesvärt var väl hur ett par herrar plockat fram fiol och dragspel och stod och spelade på motorvägen medan folk dansade små grodorna runt bilarna 🙂

  En fin helg i Göteborg förgyllde sommaren, Bruce Springsteen och fantastiskt väder 🙂
  Testade surströmming för första gången, faktiskt okej men inget jag väl ger mig på att äta allt för många gånger.
  Sen var det mycket av det vanliga, bastubad och cykelturer 🙂
  Och så avslutades året med att jag börjat ta steget mot att få mig ett nytt jobb, början ligger i att ta körkort vilket förhoppningsvis kommer gå fort och bli en talande början för det här året.
  Tack för allt du delar med dig av Jonna <3 Må 2017 bringa en massa härligheter för dig och din familj.
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vilken jättefin sammanfattning av året du skrivit. Tack snälla du för att du ville dela med dig av ditt år, i både med och motgångar.
   Den där händelsen med herrarna som spelade fiol och dragspel och folk som dansade små grodorna lät helt hysteriskt roligt. Skrattar av bara tanken på det 🙂 Så fint att göra något bra av en annars jobbig situation.

   Åh, det låter väldigt hoppfullt med ditt nya år! Jag hoppas allt går bra med det nya jobbet och körkortet. Och så hoppas jag såklart att du får ta nya fantastiska bilder under 2017!
   Är jätteglad att du läser min blogg Jorma 🙂 Stor kram till dig! ♥

   Reply
 47. Linda, 155cm.se

  Jag har sett några av dina grejer tidigare men det är först nu jag lägger ihop ett och ett. Förstått att du är du. Vilket år! Är glad för din skull utan att ens känna dig det minsta, allt det du skapar verkar bli otroligt vackert, hoppas att 2017 blir ännu bättre, jag lovar, det är möjligt. Lycka till med allt, ska bli fint att följa dig. /Linda, resebloggar om medvetet resande på 155cm.se och tycker helt klart du kan göra samarbeten med både bil- och flygbolag. Det är inte att vi reser som är problemet, utan hur och om vi gör saker utan att reflektera. Hejja dig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack fina du för detta! Så otroligt glad jag blir att du känner så ♥ Och är också glad att du vill fortsätta följa mig.
   Gick precis in och kollade på din fina reseblogg också! Den ska jag kika in på oftare för att få lite mer inspiration till resor, som jag också hoppas att 2017 kommer bjuda mer på. Tack för din fina kommentar och för peppen! ♥
   Kramar

   Reply
 48. made by mary

  Så fint att läsa om ditt år Jonna, alltså wow vad du varit med om mycket <3 Det var verkligen ditt år (inte en sekund försent heller)! Det var som om den där ytterdörren kickade igång allt, vilket får mig att tänka på vår ytterdörr som vi ska byta ut nu i vår. Sätta tillbaka en vacker dubbeldörr "i rätt stil", så som huset hade när det byggdes på 20-talet. Jag tycker inte om den där dörren som är där nu, den är så gäll och skrikig i färgen. Den passar inte, ger inte harmoni och passar inte in i huset eller miljön här ute. Blir lite romantiskt drömmande nu, och funderar på om det kommer påverka oss/huset/livet något.

  För mig var så klart vårt hus, min kokbok och vår lilla valp det "största" som hände" förra året. Eller ja, egentligen var det största att vi äntligen kom från Stockholm. Att vi fick lämna det bakom oss, som om nästa kapitel i livet äntligen börjat. Som om skogen äntligen kunde välkomna mig hem. Som om jag kunde dra en lättnadens suck och landa där jag hör hemma bland mossa, träd och fågelkvitter, lång från stadens brus.

  Tack finis för allt du gett genom året som varit.

  Stor kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh…att läsa din vackra kommentar nu efter att jag träffat dig gör att jag blir ännu mer berörd av dina ord. Dina ord har verkligen värmt i mitt hjärta så många gånger under året. Tack för det finaste Maria ♥
   Åh det där med att ni ska byta ytterdörr lät ju helt fantastiskt. Kan bara tänka mig in i hur mycket positivt det kommer påverka. Det är något magiskt med ytterdörrar. Och den ni ska byta till lät ju bara för vacker för att vara sann! Hejja! 🙂

   Är så glad att du äntligen hamnat på den plats dit ditt hjärta längtat. Det gör mig lite extra glad eftersom jag fått följa dina känslor från stad till landet.
   Du har så öppet och vackert delat med dig av känslor och händelser och det gjorde att det kändes som jag redan kände dig innan vi träffades i helgen.

   Åh, du är en sån fantastiskt inspirerande, sprudlande, vacker, lysande människa.
   Ser fram emot att få träffa dig massor av fler gånger. KRAM på dig !! ♥

   Reply
 49. Rebecca

  Hej Jonna!
  Jag hittade till dina sociala kanaler idag, och har sträckläst bloggen under hela dagen. Jag vill bara berätta hur fantastisk varm i kroppen jag blir av dina texter och bilder. Du inspirerar mig till att en vacker dag återvända till landsbygden när jag är färdig med mina studier, trots att omgivningen inte förstår det. Det är något så magiskt över dig och ditt sätt att uttrycka dig på, och din blogg kommer garanterat att förgylla många mörka dagar i mitt liv framöver. Tack för att du delar med dig!

  Kram på dig

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.