Min kamerautrustning

“Snälla snälla snälla Jonna kan du inte dela med dig av vad det är för kameror du använder? Både för fotografi och för film. Och vad använder du för program när du ska hantera bilderna? Jag vill så gärna lära mig och har ingen aning om var jag ska vända mig. Om du skulle kunna berätta lite om det så skulle jag vara evigt tacksam! Massor av kramar ifrån Moa

Självklart kan jag det! Det är en fråga jag ofta får och även om jag svarat på det tidigare så har jag nog aldrig gjort ett ordentligt blogginlägg där jag utförligt beskriver min kamerautrustning och vilka program jag använder mig av. Så det tänkte jag göra nu!

Systemkameran använder jag så klart mest. Det är en Nikon D800. En riktigt bra kamera som jag köpte i september förra året för pengarna jag vann från Mittnordenkommiténs kulturpris. Jag är riktigt nöjd med kameran. Den tar otroligt skarpa bilder. Jag använder denna kameran i det flesta bilder jag tar. Använder även denna när jag gör “finare” filmer som t.ex DENNA.  Till kameran har jag tre objektiv. Ett 28-300, ett fast makroobjektiv på 60 mm och ett 50 mm’s.
Jag köpte mitt 28-300 objektiv tillsammans med kameran. Det är jättebra zoom på det men såhär i efterhand skulle jag hellre valt ett annat objektiv. Det är sällan jag behöver använda så mycket zoom och då skulle det varit bättre med ett annat. Det är objektiven som gör bilderna! Jag använder faktiskt för det mesta mitt fasta 60 mm’s objektiv. Den tar skarpast bilder och det blir helt enkelt finare än med mitt stora objektiv.

Till systemkameran har jag ett Manfrotto-stativ och en fjärrutlösare. Den använder jag när jag tar bilder där jag själv är med, för att jag ska slippa springa fram och tillbaks till kameran. Fjärrutlösaren har en räckvidd på ca 80 meter och namnet på den är “Giga T Pro II- Hähnel”.

Utöver systemkameran har jag sedan i somras en underbar kompaktkamera som jag fått otroligt mycket användning för. Nu förstår jag inte hur jag klarade mig utan den. En “Canon Powershot G16“. Den är liten och lätt att ta med, samtidigt som den tar riktigt fina bilder! Den här kameran hade jag bland annat med mig när jag vandrade på kungsleden i somras, HÄR kan ni se filmerna och bilderna som jag tog med den kameran då. Även nu när jag åkte till Italien och vandrade i Dolomiterna tog jag endast med mig den. Det var också den här kameran som jag använde när jag filmade mötet med kungsörnen. Den är guld värd att ha när jag inte har plats eller ork att ta min stora kamera. Använder gärna denna lilla kameran när jag gör videobloggar eller när jag ska ta mer vardagliga bilder.

Nyligen fick jag också en GoPro kamera av en väldigt snäll vän. Jag har alltid velat ha en sådan. En pytteliten kamera som är supertålig och vattentät och filmar i vidvinkel. Jag testade den för första gången här om dagen när jag var ute i skogen och nere vid sjön. Det var med den kameran som jag gjorde filmen som jag lade upp här på bloggen för några dagar sedan. Riktigt cool kamera som jag kommer att använda mycket framöver.

Har även en modern polaroidkamera som jag skrivit ett inlägg om HÄR för de som vill läsa. Den använder jag inte för att ta bilder till bloggen, men brukar använda den lite då och då bara för kul. Gillar när bilderna ploppar ut på direkten 🙂 Lite vintage-känsla.

Min kamerautrustning.

Min kamerautrustning.

Programmet som jag använder för bildredigering är Photoshop CS6.

Photoshop Cs6

Photoshop Cs6

Alla bilder redigerar jag på något vis. Vanliga bilder brukar jag bara greja lite med ljus, kontrast eller vitbalans. Men så älskar jag också att exprimentera och leka mig fram med bilder och olika lager, som t.ex HÄR, eller HÄR. Tycker även om att måla digitalt och skapa digital konst. Det är något jag håller på att utveckla ännu mer.

iMovie.

iMovie.

 

När jag gör filmer eller videobloggar använder jag mig av programmet som finns inbyggt i MAC-datorer.  iMovie heter. Det går att likna med Windows Movie Maker. Det är egentligen ett väldigt simpelt program och lämpar sig bäst för enkla filmredigeringar. Jag vill egentligen ha ett program som heter Final Cut Pro X. Det är också enkelt att jobba i men ett mycket bättre program om man vill använda sig av mer avancerade funktioner och göra proffsigare filmer. Jag hade en 30-dagars prova-på av det programmet och jag tyckte väldigt mycket om det,så i framtiden ska jag köpa det programmet.

Om ni har några frågor så skriv gärna en kommentar! 🙂
102003

17 Kommentarer på “Min kamerautrustning

 1. Frida

  Intressant att läsa för en som försöker få lite ordning på fotograferandet på hobbynivå! Vilken djungel det är! Men roligt 🙂

  Reply
 2. Anonym

  Hade en fråga & ett förslag, men funderar
  om man vågar skicka det som ett mail.
  Törs man de? Skriver sällan mail.

  Reply
 3. Moa

  Stort tack Jonna! Jag är och blir så inspirerad av dig och dina bilder. Du har tillochmed inspirerat mig att ta beslut om att själv flytta närmare naturen. En spännande resa som påbörjas i februari. Men det känns otroligt befriande att läsa och se att vi är fler unga tjejer i storstäderna som längtar efter att få bryta oss loss normen och närma oss själva. Du har redan och kommer fortsatt att inspirera så många andra. Tack för det fina du! K R A M

  Reply
 4. Katten - Bucket Life

  Tack för att du delar med dig! Jag är väldigt nyfiken på de mer konstnärliga redigeringstricksen. de är otroligt vackra och uttrycksfulla, på ett annat sätt än mer dokumentära bilder. Vore kul med en “Jonna tutorial” på det området!

  Reply
 5. Magnus

  Under åren som jag följt Jonna och hennes blogg har jag läst många kommentarer från personer som går och funderar på att köpa en kamera och som frågar vad hon har för kamera och objektiv, “för du tar så fina bilder”. Ni som är i det läget nu, tänk på att bilderna bli inte automatiskt i Jonna-klass bara för att ni köper samma saker som hon använder! Jonna är en mycket duktig fotograf! En proffskamera tar inte automatiskt proffsbilder. Den som håller i kameran måste veta hur den skall hanteras också.

  Sen skriver Jonna en bra sak om sina objektiv. Hon skriver att hon tar det flest bilderna med sitt 60 mm’s objektiv medan hon inte använder sitt 28-300 så mycket. Man ska vara medveten om att ett fast objektiv, tex Jonnas 60 mm, “bara” behöver vara bra på en brännvidd medan ett zoomobjektiv skall vara så bra som möjligt över ett stort spann. Ju större spannet är, ju större kompromiss blir det och bilder tagna med brännvidd i ”ytterändarna” håller sällan sådan kvalité att dom funkar till en förstoring att rama in och hänga på väggen.

  Mitt köptips, baserat på egen erfarenhet och sådant jag läst mig till, är:

  – Köp inte en jättedyr proffskamera direkt! Om inte annat så kanske du upptäcker efter ett tag att du inte tyckte det var så soligt som du trodde. Lite surt då att ha lagt ut 20000+ istället för 3-5000kr för ett kamerahus. Lägg hellre några kronor extra på ett par bra objektiv. Det har du som nybörjare så mycket större glädje av.
  – Väljer du en systemkamera så se till att den ger dig möjligheter till både automatiska och manuella inställningar. Då kan du både ”sikta-och-trycka-fota” och experimentera med inställningarna och på så vis utvecklas i ditt fotograferande.
  – Fall inte för frestelsen att köpa ett paket med kamerahus och ett/två objektiv. Dessa sk kit-objektiv är oftast inte av speciellt hög kvalité.
  – Köp ett löst kamerahus.
  – Köp ett zoomobjektiv (hoppa över det med extrema omfång).
  – Köp ett fast 50 eller 60 mm’s objektiv.
  (Zoomobjektivet funkar bäst utomhus i bra ljusförhållanden medan det fast funkar utmärkt både ute och inne.)

  Reply
 6. Lisa

  Jätte roligt att få veta mer vad du använder dig av! Skulle även vara intressant att få veta vilka inställningar du använder när du fotograferar, t.ex under vintern, nere vid sjön, natthimlen, osv. Tack så mycket!

  Reply
 7. Mitra Sohrabian

  Tack älskade Jonna om informationen om alla kameror och hur du gör.Jag lärde mig jätte mycket. Var kan man köpa en polaroid kamera och hur gör du med papper och allt? Är det dyrt att ta foto med den? Jag älskade känslan av foton som du har tagit med den kameran och den lilla kamera som du fick från din vän och du filmade senaste .visst hade du den under vattnet också? vet du hur mycket den kostar och var kan man köpa den?
  Många karmar och sköt om dig finaste Jonna.

  Reply
 8. Saga

  Allra bästa Jonna!

  Först: Du inspirerar mig så mycket, i sättet du lever, och i dina vackra bilder! Heja dig! 🙂

  Sedan: Jag har sparat pengar länge och ska köpa en kamera, men är inte så kunnig om exakt allt. Därför undrar jag – vad heter ditt fasta 60 mm-objektiv, det som du skriver att du använder mest? Alltså märket och siffror? Typ “Nikon AF-S 60/2,8G ED Micro” och allt vad de kan heta. (Det där var bara ett exempel jag kopierade från en sida. 🙂 ) Jag tittar på olika sidor och håller på och lär mig, och bestämma vad jag vill köpa. Och om du skulle dela vad ditt objektiv heter så skulle det hjälpa mig så mycket att förstå! För jag vill också kunna fota natur och liksom “vanliga” motiv. Men ändå ha ett som är fast och bra!

  Kram och jättestort tack för hjälpen!

  Saga

  Reply
 9. Vicky

  Can you please update us on what cameras you’re using now? Your new videos are breathtaking and so sharp and clear!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.