Mystisk plats

Det var en så otroligt vacker höstkväll i kväll. Jag kunde bara inte stanna inne när det var så fint väder ute så jag begav mig iväg till ett mystiskt ställe som jag hittat bara en liten bit ifrån Grundtjärn. Det är plats med massor av stenar i formen av en stor cirkel. Stenarna ligger inte direkt på marken utan det är som om det ligger flera meter stenar på höjden för när man går på dem så rasar det ibland och det låter ihåligt. Jag vet inte hur det kunnat blivit en sådan där cirkelformad stenplats mitt i skogen. Det är nästan lite kusligt att gå där. Man vet inte hur djup ner i jorden det är i springorna mellan stenarna, och så känns det som allt bara ska rasa och man ska trilla ner i ett hål som går rakt genom jorden 🙂 Men häftigt är det. Jag kom på en idé om att jag skall bygga upp massor av vackra stentorn på den här platsen. Alltså jättemånga. Så jag får jobba på det när jag har tid. Eftersom jag inte vill röra stenarna som ligger på platsen så måste ja dra dit stenar som jag hittat någon annan stans så det kommer nog ta lite tid.
Men jag ser framför mig hur häftigt det kommer se ut när det är klart. Tänkte att jag skall göra en liten filmsnutt av det också 🙂

På den vackra, mystiska stenplatsen.

Stenarna såg sådär riktigt gamla ut, med mossa som växte på dem.

Hej sötis

Och om löv kan vara söta så tyckte jag det här lövet var det sötaste löv jag sett. Det satt helt ensamt kvar på ett träd 🙂

27 Kommentarer på “Mystisk plats

 1. Magnus

  Jösses så mycket sten! Hur ser markerna ut runt omkring den här platsen? Jag tänker inte på om det är skog eller så utan mer på om det är kuperat och om platsen ligger högt eller lågt i förhållande till omgivningen. Om det inte är människor som röjt sten i markerna runt omkring den här platsen kan det ju vara ett verk av inlandsisen.

  Men du, är det så där galet vackert överallt runt Grundtjärn? Man blir ju inte lite sugen på att åka upp och kika runt i skogarna där uppe hos dig när man ser alla dina vackra bilder.

  Reply
  • Mikael Nyqvist

   Kan det finnas klapperstensfält så högt upp höjdmässigt? Över havet?
   Har inlandsisen haft nån inverkan på det?
   I vilket fall verkar det va ypperligt att bygga stentorn av….eller längtans-torn eller va dom kallas….

   /M.N

   Reply
 2. Lövet

  Ja, man får kalla mej söt!…tyckte lite det samma…Det är så ensamt här när alla andra björk-löv svikit. Blev så glad när du kom och log…Har du sett min kompis Paddan förresten? Han skulle ragga på nån vid nån tjärn…den skulle va ganska grund….
  Nu måste jag hålla i mej så jag inte blåser bort, lite som du känner när du kollar på stjärnhimlen? Har du lust att ses nån mer gång? Eller är det för sent?
  Förresten jag håller på Björklöven, vilka håller du på? Modo? Tja, dom har ju fina färger…fast inte så fina som jag och björklöven…Ja, Björklöven var ett lag från UMEÅ som spelade hockey för länge sen…om ni inte visste…

  Reply
 3. Roger Ivarsson

  Hej Jonna!
  Underbara bilder och tack för att jag får se dessa från en fantastisk årstid. Tycker väldigt mycket om hösten och alla naturskiftningar. Ha de gott …………………

  Reply
 4. Sanna

  Sådana klapperstensfält bildades vid landhöjningen när marken var i höjd med havsytan. All jord och sand svallades då bort av vågorna och avsattes på en lägre topografisk höjd. Kvar blev då dessa fascinerande fält av större eller mindre block. Det är intressant hur landskapet kan berätta en historia.

  Reply
  • Matti i Jokkmokk

   …när jag såg den filmen tappade jag all lust att sova i tält. Passar verkligen inge bra då jag jobbar som guide. 😉
   Nu tittar jag nästan aldrig på rysare och kan sova gott i tält.

   / Matti

   Reply
 5. Birgitta

  Härligt med dina stenbyggen. Tänk att alla stenar har så olika form och färg Njuter av din blogg och dina bilder!

  Reply
 6. Don PJ

  Du lämnar dina “små barn” (stentornen) efter dig var du går. 🙂

  Ibland stöter man på olika stenrösen eller märkstenar ute skogen. Ofta finns det en förklaring till varför de finns (oftast råmärken/rösen) men man kan undra vem som rest dem, när och varför. Också naturens formationer kan förundra; tänk att här har kanske vågor en gång i tiden svept in över stranden.

  Reply
 7. Matti i Jokkmokk

  Hej på er!

  Dessa stenfält beror på kylan. Stenarna fryser helt enkelt upp. Oftast ser man sådana platser där det är lite fuktigt eller där grundvattnet kan ligga relativt ytligt.

  Lite vatten/fukt samlas under stenen. Det fryser och som ni vet så expanderar/utvidgar sig vatten då det fryser till is. Stenen lyfts lite och när det senare på våren tinar igen så rasar det in lite jord eller grus in under stenen. Stenen kan då inte sjunka ner riktigt ända ner dit där den var från början. Alltså har den lyfts lite.

  Detta pågår sedan under mycket lång tid och sakta lyfts stenarna upp ur marken. Jag TROR att man kan se samma på åkrar/potatisland. Det kommer upp stenar ibland trotts att man brukat ängen i flera generationer och alla stenar borde vara borta.

  Här runt Jokkmokk hittar man på många platser dessa stenfält. Även uppe i fjällen.

  Du har en del trevliga bilder!
  / Matti

  Reply
 8. Foffe

  Isälv kallades dom där när jag var liten. Som jag förstod på förklaringen så är det stenar som spolats fram allt eftersom den smällte för några tusen år sedan. Och där man kan se massa sådana där små stenar (finns bland annat på höger sida efter omsjövägen bara 2-3 kilometer efter du kört in efter näsåker) har det varit stort och kraftigt vattendrag. I regel är det i slutningar och stenformationerna är i svansform med längsta delen utför berget

  // Foffe

  Reply
 9. Tor

  Hej Kära Jonna!
  Jag har också varit på någon liknande stenig plats och har för mig att den uppkommit genom någon isälv då istiden smalt tillbaka. Men jag vet inte.
  Tack för dina intressanta inlägg, du är verkligen speciell.

  Reply
 10. Balanse

  Det der kommer sikkert til å få noen arkeologer til å fundere om noen hundre år, siden du drar med deg stener fra andre steder ditt og plasserer dem i små tårn 😉

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.