Några tankar från en influencer – #jagärinos

För mig är det väldigt nytt det här med att bli kallad influencer. Det var inte förrän ganska nyligen som jag tog till mig vad det faktiskt betyder. Det är ett nytt ord för en relativt ny yrkesroll.
Influencer kallas man när man på olika sätt påverkar många människor via olika sociala plattformar, som t.ex en blogg, på Instagram eller en Youtube-kanal. Man delar helt enkelt med sig av något offentlig och på så sätt inspirerar andra människor med texter, videor, bilder eller annat kreativt som skapats. Som influencer har man en stor möjlighet till att just påverka andra.  Oftast så har man byggt upp ett förtroende till sina följare under många år, vilket också gör att de tar till sig väldigt starkt av det man skriver, berättar eller delar med sig av. Man påverkar helt enkelt, vare sig det är vardagsbetraktelser och personliga berättelser, eller samarbeten med andra företag. Detta är ju något som växt något enormt senaste åren. Det var inte längesedan som dessa plattformar inte ens fanns, så hela den här branschen är väldigt ny.

Att jobba som influencer är det bästa jag vet. Jag skulle för allt i världen inte kunna tänka mig ett bättre drömjobb. Det passar mig helt perfekt. Det ligger dock enormt mycket jobb bakom som aldrig riktigt syns, och det tog många år av slit innan jag kom till den här punkten, men nu är jag så evigt tacksam att jag inte gav upp. Jag är fri att skapa som jag vill. Jag är min egen chef och jag får både möjlighet till att vara kreativ samtidigt som jag får nå ut till människor som tycker om det jag gör. Jag får berätta och inspirera. Jag får chans att samarbeta med företag jag tycker om och jag kan använda mina sociala plattformar som ett sätt att marknadsföra det jag gör. Även om min inkomst inte alltid kommer direkt från blogg och Instagram så är det där min grund ligger, för det är där jag visar upp det jag gör. Det blir som en enorm portfolio.
Därifrån når jag ut och får nya spännande möjligheter till jobb, som t.ex min tapetkollektion.

Det är det jag älskar mest med dagens nya teknik, att vi har en mycket större möjlighet idag att nå ut till människor. Vi är inte längre lika beroende över ett bra betyg från skolan eller att vänta på att få ett godkännande från någon annan för att kunna leva på sin talang eller sin kreativitet. Vi är mer fria att prova våra egna vingar. Vi kan skapa, skriva, fota, filma och dela med världen och hitta just de människor som finner värde i det man gör. Det är precis det jag gjort nästan varje dag de senaste sju åren. Delat mina tankar och känslor. Visat upp mina bilder, mina filmer, mina målningar och mina sånger. Och på det viset sakta men säkert byggt upp en trogen skara följare. Det är fantastiskt, och jag är verkligen tacksam.
Jag var 21 år när jag startade bloggen, i samband med att jag flyttade från Göteborg till Grundtjärn. Och jag skulle kunna skriva en hel bok om hur min resa varit från att jag startade bloggen tills idag då jag lever helt och hållet på mitt yrke som influencer. Det känns verkligen som om jag spenderat en hel livstid på att bygga upp det som jag har idag. Det enda som fick mig att hålla ut och fortsätta kämpa var min kärlek till att skapa och berätta.
När jag började blogga och dela med mig av mina bilder, texter och filmer så fann jag min passion i livet. Att beröra andra människor. Att påverka.

Men det är allt annat än enkelt att vara influencer. Det ligger så enormt mycket jobb bakom.
Samtidigt som det ännu inte riktigt blivit en accepterad yrkesroll i samhället. 
Speciellt senaste året, när allting liksom tog fart och växte för mig, så har jag stundtals haft svårt att greppa hur jag någonsin ska hinna med allt. Man driver i princip en stor verksamhet alldeles ensam, där man själv ska ansvara för alla olika områden. För min del så innebär det att jag är fotograf och ska se till att ta foton till alla sociala kanaler – helst nya varje dag. Jag ska skriva inlägg, som kan liknas vid stora reportage eller artiklar i tidningar, också det helst varje dag – på alla kanaler. Jag ska redigera bilder och planera en passande layout. Filma och redigera videobloggar, helst en gång i veckan. Jag ska vara företagets kontaktperson och ansiktet utåt, och se till att svara på allt från telefonsamtal till mail. Med detta inräknas även sammanlagt ca 500 kommentarer varje dag från alla mina olika sociala kanaler. Jag hinner givetvis inte svara på allt, men försöker så gott jag kan.

Jag ska även vara säljare (åt mig själv), skicka välgjorda offerter till olika jobbförfrågningar, och ansvara för fakturor, budget och ekonomin. Jag ska också göra redovisningar efter samtliga samarbeten med statistik och siffror. Jag ska vara mitt företags talesman och ställa upp på intervjuer och reportage, som kan ta så mycket mer tid och energi än någon kan ana. Jag ska vara ansvarig för administration och se till att allt tekniskt funkar. Utöver det säljer jag produkter och ska paketera varor och sköta en webshop. Sen, ska jag behålla kreativiteten mitt i allt sorl av jobb, eftersom det är det jag lever på i grunden. Min kreativitet.

Men jag väljer det själv, och trots att det ibland innebär så galet mycket jobb så älskar jag det, och skulle aldrig vilja göra något annat än det jag gör nu.
Trots alla dessa ansvarsområden och det omfattande jobb som det innebär med att vara influencer, så har det än idag inte blivit ett helt respekterat yrke. Företag jagar oss ständigt med de mest skamlösa förslag och nästan dagligen måste vi på olika sätt kämpa för att bli respekterade. Och den jobbigaste biten har inte varit allt jobb som det inneburit. Utan att stå ensam med alla frågor. Eftersom det är en helt ny bransch så har det inte funnits några tydliga riktlinjer, vilket gör att det varken blir lätt för företagen eller influencers. Missförstånd och osäkerhet.

Det är inte helt lätt att komma in in en nystartad bransch, där ingen riktigt vet vad som gäller. Hur funkar det att jobba som influencer? Hur ska jag märka ut inläggen när jag gör samarbeten? Måste jag märka ut inlägg om jag länkar till min egen webshop? Vad är reklam?  Vad kostar en bild att sälja? Vad menas med PR? Om ett företag skickar en produkt utan att jag bett om det, måste jag skatta? Vad får jag skriva och inte skriva?
Vad är mitt värde? Vad ska ett sponsrat Instagram-inlägg kosta?

Så många frågor, och så lite svar. Inga kollegor att bolla idéer med. Ingen att fråga om råd.
Den biten höll på att krossa mina drömmar. Jag undvek alla mail som handlade om samarbeten eftersom jag överhuvud taget inte visste vad jag skulle svara. Jag vågade inte ta betalt och kände att själva business-biten var som ett enda stort mörker. Om något företag ville köpa bilder eller om någon ville göra ett samarbete så hade jag ångest i flera dagar för att jag inte visste vad jag skulle svara. Ändå är det en sådan otroligt viktigt del i att vara influencer, annars kommer ekonomin aldrig att gå runt. Precis som för vilken företagare som helst.

I samma veva som jag var på väg att ge upp, på grund av att jag inte klarade mig ekonomiskt (som jag skrev om i det här inlägget) så lärde jag känna Linda Hörnfeldt, som är VD och grundare för Influencers of Sweden, som startades för ett år sedan. Då hette det Better Bloggers, och var även då som ett nätverk för bloggare. Linda fick mig att se på mitt jobb med helt nya ögon. Jag kunde ställa alla de där frågorna jag innan varit helt ensam i, och hon gav sitt perspektiv på saken. Herregud, det var på riktigt som att öppna en ny dörr. För första gången fick jag en uppfattning om mitt eget värde som influencer. Jag fick självförtroende och ryckte upp mig.

Efter det ändrades allt. Och för ett år sedan startade hon Influencers of Sweden, tillsammans med Sara Rönne och Clara Lidström. En branschorganisation för bloggare. Jag vet inte hur jag ska sätta ord på hur mycket detta betytt för mig.

I en bransch där man så länge varit ensam och famlat omkring i mörkret, så finns nu en plats där man kan fråga om ALLT som rör vårt yrke. Det blir en otrolig gemenskap och en plats för alla, såväl nya som gamla influencers att hämta information och hjälpa varandra. Det blir som en fackorganisation för bloggare, där kan man diskutera om allt från hur man ska ta betalt eller hur man ska bemöta företag som kommer med skamlösa förslag. Jag här lärt mig så otroligt mycket därifrån.
Därför blev jag så otroligt illa berörd idag när jag såg en artikel som handlar om olika stora influencernätverk (de som kopplar samman företag med influencers för samarbeten) som gjort uppror mot Influencers of Sweden (Inos). De påstår kort och gott att InoS driver sin egen agenda, för egen ekonomisk vinning. Detta är så fel som det bara går att bli, därav det här långa blogginlägget. Dock har Linda nu gett ett briljant svar på tal, som ni kan läsa här. Och Clara Lidström har precis lagt ut ett inlägg som sätter huvudet på spiken.

Utdrag ur Clara’s blogginlägg;
Jag känner mig alldeles trött av tanken på det. Att ännu en gång kommer ett gäng chefer (som själva inte producerar innehåll utan bara profiterar på det) och berättar vad influencers ska göra. Kritiserar en organisation som kämpar för influencers men som samtidigt motarbetas av de företag som omsätter mångmiljonbelopp på att knyta dessa till sig.

Till skillnad från InoS så tjänar dessa företag och influencernätverk pengar på att koppla ihop företag med influencers. Influencers of Sweden är en ekonomisk förening där all vinst går tillbaka till medlemmarna. Det fungerar ungefär som vårt fackförbund, som jag skrev tidigare. Därför kändes det bara så orättvist att läsa artikeln. InoS står på medlemmarnas sida och alla har möjlighet att vara med och bestämma agendan. Det stärker oss i vårt yrke så att vi kan fortsätta jobba med det vi älskar. Jag är så evigt tacksam för det, och vet att det är många fler därute som delar min tacksamhet.

Ja, som ni kanske märker så var den här biten väldigt viktig för mig. Har knappt kunnat tänka på annat idag, och jag kände att jag ville skriva lite om detta, från en influencers perspektiv. Nu när jag ändå har möjlighet att påverka 🙂 Och samtidigt dela med mig lite av hur yrket som influencer faktiskt fungerar.

KRAM på er ♥

25 Kommentarer på “Några tankar från en influencer – #jagärinos

 1. Anders H

  Det är bra, riktigt och rätt att du sätter ner foten och ger svar på (för)tal, Jonna! Vi som har följt din livsresa ett tag vet att det inte bara har varit en dans på rosor (växer de överhuvudtaget så långt norrut, sorry, skojar bara), utan att det handlat om blod, svett och tårar också, många gånger! Det ÄR underbart att man kan göra sin lycka tack vare digitala media, även om man bor “bortom allfarvägarna”, så kort och gott: bra att du påminner om alla dessa kalla fakta!
  Ja må du leva på vad du gör – och som du vet: du är BÄST!

  Reply
 2. Resfredag/Annika

  Tack Jonna, det här inlägget kommer från hjärtat – det känns.

  InoS har varit en otroligt viktig plattform i min resa från anställd till egenföretagande “influencer” (får fortfarande nypa mig i armen över att jag kan jobba med det här). Jag upplever att vår branschorganisation bygger upp, stärker, peppar och inger mod, styrka och självständighet – och blev precis som du illa berörd av att läsa vad som skrevs idag. Det stämde inte alls med den bilden jag har av InoS!

  Reply
 3. Nathalie

  Fantastiskt bra skrivet Jonna, tack för att du delar med dig. Heja heja heja – både till dig, InoS och varenda influencer i hela Sverige!! 😃❤️

  Reply
 4. Anonym

  Kan inte tolka den artikeln som annat än att talangnätverken inte tycker om att det ska finnas någon mellanled mellan dom och influencers. Talangnätverken vill styra och påverka “sina” influencers själv utan risk för att en stark sammanslutning av influencers börjar ställa krav och reagera mot orättvisor, ersättningsnivåer osv.
  Linda benämner ju själv INOS som en sorts fackförening. Det är inte första gången i historien att triangeldramat arbetsgivare- arbetstagare-fackförening urartar sig!

  Reply
 5. leif

  Hej influensabossen du har så mycket att göra
  Jag skall väl då inte störa.
  Dina tankar och funderingar är jättefina
  Låt dom aldrig sina.

  Jag lyssnar och ser dina ord blir längre och fler.
  Att följa din blogg in i dimmans smog
  ger mer än det materiella livets köpegrogg.

  Gårdagens blogg gjorde du med bravur
  💓

  Reply
 6. Ian

  I really can not understand why people would want to attack these blogger people, I’m sorry I don’t understand Swedish so I can’t read the original posts but I understand Sweden has a fine reputation of journalism so perhaps everything gets questioned, perhaps that’s also why a lot of great blogs come from Sweden.
  For myself I say that of course the blogs I follow influence me , that’s why I choose to follow them, Jonna’s blog is a lifestyle I aspire to and shares many of the same viewpoints, its always one of my days highlights to read a fresh blog and imagine their life. I have saved a picture of Jonna when you started this adventure, I look at it and think “If that young girl can live that life, then one day I will be able to as well” (See, inspired and influenced). Everyone chooses there own favourite bit , be it art or photography , the countryside or my own personal favourite just everyday life in the country from coffee to changing tyres , and just having that blog , whether it is Jonna’s or anyone else’s blog, really enriches the reader. As for commercial questions , well unfortunately we all need money to live, anybody who doesn’t understand that is truly naïve , what difference than saying to a friend “hey what do you recommend?” .
  Sorry if this comment does not make much sense, but I’m not a writer I just don’t like to see things I like being attacked, I imagine most of the people that LOVE all these blogs rarely comment, so we are the silent majority. I have found other great blogs through the comments section (Dixiewonderland and Lotta Villagefield just two examples) so through one great blog I’ve linked to other like minded blogs that I would probably never have seen before, now really How cool is that? So to all bloggers , keep on writing what you love because your bringing pleasure into many lives. Lots of love.
  P.s. can’t not comment about little Nanook in the picture, that’s so good .

  Reply
 7. Älvdans

  Hjälp vilket sammanträffande – lyssnar just nu på poddavsnittet som du är med i från we are influencers från 2015! Så häftigt att få jämföra den här texten med det avsnittet och se din personliga utveckling så konkret. Fortsätt i samma riktning du! <3

  Reply
 8. Dixi Wonderland

  Jag hade helt missat detta men efter att ha läst båda artiklarna som du länkar till så förstår jag faktiskt inte vad dom vill få sagt? Jag hade nöjet att träffa Linda på mitt första bloggevent någonsin. Vi hann inte prata speciellt länge men hon verkar vara en otroligt fin människa och en person jag ser upp till. Hon om någon har gjort så otroligt mycket för många av oss som idag tjänar pengar via sociala medier. Hon stöttar, ger råd och sätter ner foten och skakar om en när hon får veta hur lite pengar man tar betalt.

  Jag har en liten blogg men jag tar bra betalat för varje samarbete som jag gör. Hos vissa nätverk som då kopplar samman influencers med företag så rekommenderar dom att man ska ta 400 kronor för ett blogginlägg. Detta är alltså innan skatt. Jag tycker det är fruktansvärt att stora nätverk ens har en så låg summa.

  Jag är så glad att Linda hjälpte dig. Du gör ett fantastiskt jobb så naturligtvis ska du våga ta betalat för det!

  Reply
 9. Åke

  Är det Nanok som är så liten.
  Jag har undrat och gör så ännu,hur stor du kommer att bli,hoppas du inte glömmer oss på vägen , vi som varit med hela tiden på din resa genom livet.
  Du är bara bäst

  Reply
 10. Stephen Bell

  Jonna…….be a mirror for those that critisize!…..Reflect back to them their shortcomings. After all…..it is they who need to be shown the path to growth.

  Reply
 11. Cina

  Du gör ett otroligt bra arbete som influencers och dina kollegor! Det finns alltid människor som vill misskreditera andra och jag tror mycket avund och girighet ligger till grund för det. Toppenbra att ni kan hjälpa och stötta varandra inom Influencers of sweden liknande en “fackföreningen”!
  Fortsatt lycka till! och ge aldrig upp när vissa människor vill motarbeta, dom finns överallt. Det gäller bara att bemöta det på ett “bra” sätt och sedan gå förbi dom och vidare.

  Reply
 12. Lily in Montana

  First of all, let me say how very much I appreciate you and your wonderful blog. You write from your heart, and that’s what we respond to, that honesty and love. It’s not easy to give pieces of yourself away to the world, to meet the demands and expectations that others place on you, and still keep that core of self alive and flourishing. You’ve had a tough year, but have come through it with grace. Having had my own (small) online business for almost 8 years, until 2016, I have some understanding of how much effort is involved in being responsible for every aspect. And when you get so little respect for what you do, it’s very disheartening, and I’m sorry you have to deal with that on top of everything else. It helps tremendously to have other peers for support, and I’m very glad that you have such a group to turn to. You’ve accomplished such an incredible amount in the last 7 years, with so much to be proud of.

  You’re the same age as my youngest child, so I’ll offer the same encouragement: stay true to yourself. For as long as you live, the world will pull you this way and that, will try to change you and put obstacles in the way, but stay true to your beautiful self. You have the right to be who you are, to live the way that’s right for you, to believe that what you do matters. You’ve touched so many people around the world, so yes, what you do DOES matter. Hugs, Lily

  Reply
 13. Magnus

  Att bygga upp en verksamhet, ett företag, kräver oerhört mycket arbete oavsett vilken typ av verksamhet det handlar om. Jag tror nog att de flesta idag är ganska så klara över det. Däremot kanske många har lite svårt att greppa hur man kan tjäna pengar och jobba via/med hjälp av de olika sociala medier som finns i dag, och det gäller nog speciellt oss som inte vuxit upp med internet och mobiltelefoner utan fått lära oss det i vuxen ålder. Förstår man inte är det lätt att skapa sig en missvisande bild och kanske också bygga upp en form av avundsjuka mot er som kan leva på att “lägga ut bilder” på sociala medier. Själv har jag ju följt dig och din blogg nästan från allra första början och därmed kunnat se hur du har fått kämpa för att nå dit du är idag. Att det handlar om avsevärt mycket mer än att “lägga ut lite bilder” på sociala medier är helt klart.

  Att dessa människor (jag har inte läst artiklarna än) kritiserar InoS kan nog handla om en blandning av rädsla för att InoS skall bli en maktfaktor som gör deras egen verksamhet svårare och en osäkerhet på vad InoS verksamhet egentligen syftar till. För som du säger, det är ju en ny bransch och det är det ju för alla. Så väl inom som utanför.

  Jag hade själv mer än gärna velat tjäna mitt uppehälle via de kanaler du gör. Att kunna styra över min egen tid och själv bestämma vad jag ska göra, var jag ska göra det och när jag ska göra det är en dröm för mig. Tyvärr har jag ingen bra idé om vad jag skulle ha för inriktning på den verksamheten. Ingen som jag tror skulle fungera att leva på i alla fall. Jag har varken yrke eller utbildning som jag kan omsätta till en egen verksamhet, och jag verkligen inte din konstnärliga multitalang.

  Stor kram!

  Reply
 14. Jenni

  Håller med dig Jonna! För en som inte känner att det lockar att arbeta helt ensam på grund av allt som är runtomkring det man egentligen vill göra, samtidigt som man känner att verksamheten man vill hålla på med inte ska vara för stor så behöver man stöd!! Ett nätverk för detta är ju fantastiskt, där man känner att man är medlem och där det inte finns ett makt-förhållande någonstans. Jag stöttar e er ✊️

  Reply
 15. PJ:s byffé - från by till fe

  Intressant med denna kritik som jag finner synnerligen luddig. Kan det vara så att Influencers of Sweden har lyckats och att de som står bakom kritiken vill ge ett nyp? Kanske ser de stora influencernätverk Inos som ett hot och hinder för deras verksamhet som går ut på att tjäna pengar? Bättre med influensers som snällt tackar och bockar för de smulor som ramlar från marknadens bord.

  Du beskriver bra din väg från liten blogg till vad den är idag med allt det arbete och bekymmer det innebär. Bloggar, instagram och you tube är idag en stor faktor i samhället och påverkar mera än vad man skulle tro.Du är vad du läser, ser och hör, kanske man kan säga. I alla fall tar alla människor intryck, vare sig man vill eller inte. Min egen blogg är pytteliten i sammanhanget men vet att den läses över stora delar av Norden. Det enda jag tjänat är försäljning av lite bilder från bloggen och mer lär det väl inte bli. Jag är dock nöjd med min hobbyblogg men följer intresserat med vad som händer i branschen.

  Reply
 16. Beata

  Bra skrivet!!! Blev verkligen arg på deras kritik! Känns som ett slag nedåt tycker jag och jag får känslan att de inte vill att små influencers ska kunna stå på egna ben, ta rimligt betalt och kanske strunta i mellanhänder. INoS är helt grymma och det har varit så häftigt att se dig växa på det här sättet och bli ett sånt proffs! Kram

  Reply
 17. emblas.se

  Så bra skrivet!
  Och intressant hur folk kan se så olika på det här med vad ett “jobb” är.
  Själv har jag ett 8-16 jobb, men jag älskar det! Det kanske låter knäppt, men det är en enorm frihet för mig att veta att jag kan lämna jobbet bakom mig och vara fri resten av dagen, varje dag. Då kan jag ägna mig åt det jag tycker om att göra utan att vara beroende av någon annan långt bort för att få en bra inkomst. Dock så gillar jag verkligen mitt jobb och älskar min arbetsgivare, tjänar rätt bra för min ålder, så jag skulle inte byta bort det mot något annat (vet såklart att långt ifrån alla känner så, men..)
  För mig är det otroligt viktigt att kunna separera hobby/intressen och arbete, annars skulle nog mina hobbys bli en börda och det är typ min mardröm!
  Men tycker ändå det är viktigt att man vågar se nya möjligheter och vara öppen för influencers av alla de slag, dom är här för att stanna tror jag! 😀
  Så fortsätt med det du/ni gör! <3 Och fortsätt stå upp mot kritiken!
  kram
  Emma

  Reply
 18. Anna Strömkvist

  Bra skrivit och så viktigt att säga ifrån! Tycker att Clara formulerar det bra när hon är inne på att många influencers är kvinnor och många i chefsposition i affärsvärlden är män, män som sedan ur minnes tider tagit och fått plats, en självklarhet. Nu organiserar sig unga kvinnor för att själva kunna ta betalt för sitt arbete (vilket ju givetvis borde vara en självklarhet) och det hotar deras maktställning. Klart de blir irriterade. Så mycket mer bekvämt om folk (kvinnor) inte har koll på sitt värde eller vett på att ta betalt, då blir det ju mer över av kakan till dem. Känner igen mig mycket i det ni skriver i detta ämne, trots att jag är ett gäng år äldre och inte har mitt främsta arbete på nätet, men jag är egenföretagare och får på många sätt slåss så mycket hårdare för att tas på allvar, få plats och ett värde. Heja dig, och heja ert nätverk!! /Anna

  Reply
 19. Caroline Johansson

  Bra skrivet och formulerat!
  Jag är oerhört tacksam för att du inspirerar och delar din vardag och att vi alla som läser får följa med dig.
  Det är ett fantastiskt jobb du gör när det enda samhället fokuserar på är ens prestationer som bedöms av de som anser sig vara högre uppsatta än en själv som egentligen inte alls har någon erfarenhet av det man själv håller på med. Jag har själv börjat inse det nu att man ska inte alls behöva göra saker bara för att andra förväntar sig det eller lyssna på de som dömer ens val. Du skrev så fint i ett inlägg på instagram som jag blev alldeles varm av och jag tänkte “så är det ju verkligen!”

  “Keep your head, Keep your heart strong, Where you find joy in Life, Is where you belong”
  Kärlek och styrka till dig!

  Reply
 20. Lars 8463

  Hej Jonna
  Först tack, för att du visar och
  berättar lite om allt det praktiska
  i att vara egenföretagare.
  För det är en värld som jag nästan
  inte har besökt.
  För att vara en liten skogsägare
  är nästan bara att skriva lite
  papper ibland (nog så tråkigt)

  Det sägs att ensam är stark
  och jag har svårt att se dig
  som liten och klen.
  Med tanke på vad du gjort
  och gör
  Men när man står ensam med
  alla tankar och frågor så känner
  i alla fall jag mig lite svag.
  (Tills jag blir arg, men det ger inga
  svar)

  Så om ni med Linda, Sara och Clara
  i spetsen kan bygga något
  som ger svar på alla frågor
  och höjer värdet på era tankar.
  Hur kan det vara fel?

  Så fortsätt bygga
  KRAM PÅ ER

  Reply
 21. Johanna o Pano

  Det här var ett intressant inlägg, är spännande med en helt ny bransch! Jag har anat att du tidigare tyckt det varit knepigt att ta betalt o knappt velat kalla dig för fotograf. Det har förvånat mig då jag tyckt du uppenbart är en toppenfotograf! Och när du på många sett verkar så driven o har sådant självförtroende. Men jag förstår det också o tänker att delvis handlar det väl kanske om kunskap vad saker kostar, vad tar andra fotografer o influencers betalt…Låter toppen med en branschorganisation! O du är ju en jättebra influencer som avviker mot många andra på ett positivt sätt o jag hoppas du känner dig värd det bästa! Kram!

  Reply
 22. Carl Stridsberg

  Hej Jonna!

  Förstår precis hur du känner det! Själv har jag ju varit på nätet sedan 2001, då med min Sverigesurfen.se, som existerar än idag. Dessutom driver jag ett antal webbplatser helt själv, två bloggar och ett stort antal facebookgrupper. Så, jo, jag vet hur mycket jobb det ligger bakom.
  Ja, alltså, inget fysiskt hårt jobb som ju mitt skogshuggarliv har varit. Det är svårt för ungdomar hur jobbigt det är att arbeta heltid som skogsarbetare där man går med sin motorsåg 8 timmar om dagen, fem dagar i veckan, året runt. Det är inte bara svårt, det måste upplevas!
  Men att driva webbplatser som ju du och jag och många andra gör är ju jobbigt på ett annat sätt. Ansvaret som du nämner, att lägga upp intressanta artiklar och bilder. Att alltid hitta nya infallsvinklar, nya annonsörer med mera. Det är psykiskt jobbigt på många sätt.

  Men du har ju lyckats otroligt bra sedan jag skrev om dig på min egen blogg i februari 2012. Det har tagit några år men du har skaffat dig ett namn nu och det är bara att lyckönska dig till din framgång. Bry dig inte om allt skitprat. Skitpratet finns överallt, speciellt idag med Internet, Facebook och andra sociala medier. Det kan förstås vara tufft men det är bara att ta det med en klackspark, blocka dem så blir för jobbiga och gå vidare.

  Så lycka till tjejen!
  //Carl

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.