När allt stannar

Så kommer en sådan där stund när man stannar upp, fast upplevelsen är att allt runtomkring har stannat. Energin som man hade för någon dag sedan är bortblåst. Och man undrar vart den tog vägen. Ingenting är väl egentligen annorlunda nu? Löven har fallit med så har det alltid varit. En sömnlös natt med tankar som “Vart är jag på väg?“, “Vad ska det bli av mig?” och andra diverse rädslor för framtiden.

Ingenting konstigt. Bara vanligt grubbel och jobbiga tankar som nog alla har emellanåt. Jag tänker mig att det är bra på sätt och vis, att ifrågasätta sig själv för att utvecklas och komma fram till saker. Men jag är också noga med att lära upp mig själv dagligen att det värsta man gör i livet är att spendera det genom att vara rädd för vad som kan hända, eller rädd för vad som inte kan hända. Det har jag redan ägnat allt för mycket tid till.

Så det är bara att låta tankarna komma och gå. Ibland när det känns som allt går riktigt trögt så har jag kommit på att det är bäst att bara sluta försöka så mycket, först då kan det där riktiga komma fram.

Yes, det var dagens grubbel. Nu är det nog dags för en kopp kaffe tror jag 🙂

102201

36 Kommentarer på “När allt stannar

 1. Frida

  Du skriver alltid så smarta saker. Dina tankar är värt mycket tycker jag. Det finns ingen mening att låta livet rinna förbi med saker som man ångrar eller tror sig kommer ångra. Vi lever i nuet och måste själva se till att det är precis som vi vill leva!

  Reply
 2. Hondjur

  Känner till dom där dagarna. Hade en sådan igår… rider ut stormen idag.
  Kanske behövs dom där dagarna? Jag vet faktiskt inte riktigt.
  Men vi hoppas helt enkelt på en bättre dag imorgon!

  Kram på dig fina du!

  Reply
 3. Emma

  Ibland har jag märkt att det är oftast då, när man “ger upp”, som svaren kommer till en. Undertiden kan man ju njuta av stundens stillhet genom att titta på en fin film om kreativa människor, artister och kreatörer….Länk till film: http://vimeo.com/34268758 🙂 Med all min vänlighet/E

  Reply
 4. Signe

  Helt rätt tänkt! Ibland kommer inte de rätta tankarna fram om man inte tar det lite lugnt och bara låter det komma…att inte skynda på något! Plötsligt händer det! 🙂 Kram

  Reply
 5. En läsare

  Jonna, sök in på bildjournalistprogrammet!!! Finns på Mittuniversitetet.
  Du behöver en utbildning, så passa på innan barn och familj anländer.

  Reply
 6. Tomas

  Insiktsfullt. Jag tror att du får en ljus framtid vilket som. Du utvecklas hela tiden nu på alla plan. Vi som följer din blogg får ta del av det genom ett porlande flöde av dina ord.

  Reply
 7. Kicki

  “Ibland när det känns som allt går riktigt trögt så har jag kommit på att det är bäst att bara sluta försöka så mycket, först då kan det där riktiga komma fram.”

  Så sant, så sant 🙂 Bara följa med the flow och inte fundera så mycket samtidigt som att vara nöjd i det lilla och välja vad man vill ha i livet 🙂 Tänk så enkelt livet skulle vara om man alltid bara kunde vara i nuet…

  Reply
 8. Per Asp Bölen Junsele

  Vettiga tankar men om du får lite nedåttankar så ska du ta med hunden och gå ut i naturen tänd en brasa och sitt där och bara titta in i den. Ha med så mycket ved att du kan sitta där ett par timmar sen är du som en ny människa. Finns inget som renar hjärnan så som en brasa . Ta vara på dig och lycka till

  Reply
 9. Holmér

  Grubbel leder ingenvart. På natten bearbetar hjärnan dagens utförda arbete, utvärderar och bedömer det och planerar för morgondagens arbete. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli.

  Reply
 10. Christine

  Ett litet tips. Mittuniversitetet har massor av kurser, som man kan läsa på distans, du kan bo
  hemma och få studiebidrag också.

  Reply
 11. J.

  Visst är tankarna på framtiden jobbiga ibland. Oftast vet man ju vart man vill gå, men man vet inte riktigt hur man ska ta sig dit. Lite där är jag just nu. Svårt att liksom leva i nuet och njuta av vad man har just nu. Men det är nog sant det du säger, att man inte ska grubbla för mycket och känna rädsla. Vi är ju unga, vi har tid att ta reda på vem vi är och vad det egentligen är vi vill göra med livet. Det jobbigaste tycker jag egentligen är folk runt omkring. Som är i samma ålder som en men som liksom lyckats komma längre i livet på något vis. De som gång på gång frågar hur det går med arbete, bostad och man varje gång får säga att man inte vet. Tycker Melissa Horns låt är fin och beskriver bra hur jag känner angående det “Det här är mitt liv, det här är mitt jobb. Det här är min tid och mina val som jag har valt dem. Du behöver inte förstå, men det här är sättet som jag gör det på. Och det är upp till dig, om du vill vara med mig”. Fint. Kram på dig!

  Reply
  • En annan J

   Håller med om det där, så jobbigt att det alltid är vanligaste frågan man får, “vad gör du nu?”, “vad ska du bli?”, “vad har du tänkt?”….!! Snacka om att man inte blir mindre stressad av det. Det är nog med att man frågar sig själv det, så jobbigt att alla andra ska fråga hela tiden.

   Reply
 12. Monica

  Förstår att de tankarna kommer och går, du är så ung och har nu hunnit prova på ett annat sorts liv men klart att du funderar om nuet och framtiden. Nuet som är populärt att leva i är ett något romantiskt tänkande för många, ingen mat, pengar eller värme kommer ju flygande till en. Det är ju inte så lätt att leva på bärplockning mm även om hjortronmarmeladen kostade 95 kronor såg jag i butiken, hoppas du fick en del extra för dem och de andra bären också. Slit med ved, när du vaknar är det kallt och skulle så förbli om du inte själv tänder en brasa eller spisen. Inte alltid så romantiskt med nuet;-). Och visst får du stipendier på 5000 kanske men det får andra ungdomar i lön varje vecka och gör av med.
  Så tror visst det blir lite tungt ibland att allt beror på dig själv även om det är en frihetskänsla också att råda över sitt liv men man gör ju inte riktigt det, ändå.
  Du har föräldrar nära vad jag förstår så det finns där omkring dig. Och det är skönt.
  En sak som fler skrivit är ändå att det är väldigt bra att ha någon form av utbildning, du har fått en tid i fjällvärlden, “ditt jordenruntresande”, och kanske du ska satsa på något att studera?
  Det finns ju massor med distansutbildningar och du kan bo kvar, men du har något bestämt du ska göra och ett mål. Du får fundera vad som kan passa dig. Foto är du redan så bra på så du ska kanske göra något helt annat som du inte tänkt på och pröva dina talanger där.
  Eller ha något arbetet som är regelbundet, om det är några timmar varje dag eller ett par hela dagar, det är bra att ha rutiner.
  Och förstås att du undrar ska jag bo här som 40-åring också och sedan som pensionär:-), är säkert inte fel för det finns väl inget rätt och fel.
  Sedan ska du som ung inte ha för stora krav på dig själv, en hel del i din ålder är inte klara med sina utbildningar, varit ute och rest, bor hemma igen hos sina föräldrar, du är självständig och det är en alldeles otroligt bra egenskap men det är också skönt att samverka med andra, som i studier t ex, även om du skulle läsa på egen hand så träffas man och får nya kontakter. Du kan börja något medan du funderar, allt är lärorikt och kommer till glädje fast man inte ser det meddetsamma.
  Lycka till!

  Reply
  • Johanna

   “Och visst får du stipendier på 5000 kanske men det får andra ungdomar i lön varje vecka och gör av med.”
   Jag tycker inte att man ska jämföra sådär. Jag skulle hellre trivas med livet i skogarna och få stipendium, än slita i nåt skitjobb i stan och göra av med pengar…

   ¨Sedan ska du som ung inte ha för stora krav på dig själv, en hel del i din ålder är inte klara med sina utbildningar, varit ute och rest, bor hemma igen hos sina föräldrar”.
   Tycker inte att man ska jämföra sig med vad andra ungdomar gör. Alla människors liv är olika. (Dessutom ska väl ingen behöva ha för stora krav på sig själv…)

   Reply
  • Johanna

   “Du kan börja något medan du funderar, allt är lärorikt och kommer till glädje fast man inte ser det meddetsamma.”

   Tycker snarare att det som man lär sig som kommer till glädje med detsamma, också är det som blir lärorikt senare, även om man inte ser det meddetsamma…

   Reply
 13. AktivaDagar

  Det är de dagarna och stunderna man väntar på sin själ… Som indianerna sägs säga… Ibland måste den hinna ikapp en, eller man måste hinna ikapp sig själv… 🙂
  Sköt om dig!

  Reply
 14. Evy

  Jag har en intressant bok som du kanske skulle gilla. Den är ganska ny och jag köpte den på årets bokmässa. Den heter “Kropp och Själ från A till Ö” och jag brukar slå upp en sida på måfå varje dag och fundera över det som står. Önskar jag haft denna bok långt tidigare för man får verkligen matnyttiga idéer. Man får en något enklare syn på tillvaron och inser att man inte måste krångla till allt.

  Hej och ta det lugnt. Du är allt inne på rätt spår vet du 😀

  Reply
 15. Vivvis

  Ibland måste man stanna upp och varva ned, för att kroppen, hjärnan ja hela människan ska komma i balans igen. Det kommer att ordna sig för dig bara du inte pressar fram olika beslut. Sköt om dig.

  Reply
 16. Karin

  Allt du vill kommer du att kunna göra Jonna! Tiden ska vara rätt bara. Vi (dina trogna bloggläsare) kommer att följa dig även om du åker till Argentina, Sydpolen eller Transnistrien, eller så! kram!

  Reply
 17. Jenny

  Jag tror att det är alldeles nödvändigt att ha sådana dagar även om det för med sig både förvirring och oro. Mitt problem är att jag har svårt att leva i nuet och oroar mig ständigt för framtiden. Folk runtomkring kommer ofta med råd som skall få allt att ramla på plats senare. Utbildning och ekonomisk trygghet före familj och “Svenssonliv” är dock inte något alla strävar efter. Det är inte heller något som alla blir lyckliga av.
  Sköt om dig Jonna och lyssna på dig själv framförallt!

  Reply
 18. Sandra

  Jonna, jag hoppas att du kommer satsa på antingen fortsatt eget företagande eller någon utbildning som leder till jobb som fotograf. En talang som du går inte att spilla bort! Dina bilder är högst professionella. Lita på din egen förmåga. 🙂 Kramen

  Reply
 19. Nicklas

  Det där känner jag igen. Ofta kommer sådana tankar till mig om man ligger vaken på natten. Vad ska det bli av mig? Hur ser det ut om tex ett år? Har jag fortfarande jobb? Har jag fortfarande pengar så jag kan betala mina räkningar? Har jag kvar min bostad? Hur lever jag? Får nästan lite panik ibland. Men man ska inte oroa sig i onödan!

  Reply
 20. Monica

  @Jenny, utbildning och ekonomisk trygghet, en viss i alla fall, är ju inget som är motsatsen till familj och “svenssonliv”, de flesta kombinerar detta:-)
  Funderingar kommer alltid att dyka upp hur vi än “väljer” och det är hur naturligt som helst, en kreativ begåvad person med idéer och mod hittar alltid utvägar. Men livet är ju inte statiskt, ett val vi gör behöver sen inte betyda att vi lever så hela livet. Och många val gör vi inte själva, vi drabbas ju av livet under tiden. Det är bara att känna tacksamhet när vi har stunder då allt fungerar ok.

  Reply
  • Jenny

   Du missförstod mitt inlägg. Det handlade inte om att det skulle vara motsatser utan snarare att hela paketet inte ses som någon dröm hos alla människor. Men tack för att du talade om att det går att kombinera. Hade jag ingen aning om. 🙂

   Reply
 21. Magnus

  Visst är det jobbigt när sådan där tankar håller en vaken en hel natt, men det är ju då som hjärnan “får tid” till det. Det är dessutom fullt naturligt att ibland fundera över sin dom val man har gjort och hur framtiden kommer att se ut. Konstigt vore det väl om inte du också bearbetar sådana tankar då och då. Det jag tycker är viktigt att komma ihåg är att inte skrämma upp sig och “måla fan på väggen”, och kanske inte heller planera framtiden allt för detaljerat, för som någon skrev, livet i sig, händelser och situationer påverkar ju oss också. Och allt som sker i våra liv kan vi inte påverka.

  Grubbla inte för mycket Jonna! Du är ung och har det mesta av livet framför dig, och du har ju visat både oss och dig själv att du klarar dig bra på egen hand. Hur du vill att ditt liv skall se ut kommer att mogna fram med tiden och dina olika konstnärliga talanger kommer alltid att vara till din fördel.

  Kram och sov gott i natt! 🙂

  Reply
  • Anonym

   Det är nog bättre att ta tag i saker och ting, än att få tröstande ord om att allt
   ordnar sig nog ändå.

   Reply
 22. Johanna

  Jag är så trött på allt prat om att satsa för framtiden och planera och göra karriär o.s.v. Jag tycker om Jonnas blogg så mycket, för att den är ett bevis på att det går att leva på olika sätt än det “vanliga”, utstakade. Beroende på var man är i livet behöver man olika sätt att leva. Jag tycker att man ska göra det man känner för just nu, inte för något “sen”. Det man gör fortsätter vidare till nya “nu”. Och är något värt något i sig så är det aldrig förgäves.

  Stor kram till dig Jonna, känner igen mig i dina tankar.

  Reply
 23. marie

  Känner igen mig så mycket i dina tankar, tror inte att det spelar så stor roll hur ens liv ser ut annars, de där tankarna dyker upp ändå. På pappret borde vi vara väldigt långt ifrån varandra, jag har en lång universitetsutbildning bakom mig, jag flyttade från landet till storstaden och om jag fick möjlighet skulle jag gå i skolan hela livet. Trots detta verkar vi dela tankarna som du beskriver:)

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.