När det inte går som man tänkt sig

Hej på er!
Idag var det meningen att jag skulle byta till vinterdäck på bilen, men det gick inte så bra haha! 🙂 Allt jävlades för mig, och eftersom det var första gången jag skulle göra det helt själv så vart det lite extra knepigt. Hela dagen gick åt att försöka byta däck men det slutade med att jag fick skruva åt dom igen. Jag vet inte hur många gånger jag fick springa hem till Tage och be om råd och bättre verktyg än dem jag hade. Men ingenting hjälpte. När jag väl lyckades få bort muttrarna så fastnade de inne i det här verktyget som jag inte vet vad det heter. Varenda mutter fastnade och varje gång vart jag lika rädd att jag skulle förstöra Tages verktyg. Anledningen till att de fastnade var att muttrarna var så gamla och nästa förstörda, eller mosade kanske är rätt ord, så verktyget fick inget grepp om dem. Ja jag är inte så haj på det här med bilar som ni säkert förstår. Jag är bättre på att köra som tur är 😀

Efter många timmars meckande fick jag skruva tillbaks de få muttrar jag fått loss och slänga in vinterdäcken i bakluckan. Som tur är så ska jag i morgon in till Sollefteå för att fixa de tre saker jag var tvungen att åtgärda med bilen efter besiktningen. Förhoppningsvis finns det även lite tid att få hjälp med att byta vinterdäck. Jag som verkligen hoppades på att klara det helt själv utan det minsta hjälp. Det gick ju inte så  bra. Men jag skyller helt och hållet på muttrarna, inte att jag är tjej 😀

Hämtar vinterdäcken i skolans gamla utedass 😀

Precis i början, lyckligt ovetandes om hur kämpigt det skulle bli!

 

Tar i för kung och fosterland! 😀

Haha det blev många timmar vid bilen. Det gick inte som jag hade väntat mig, men det var lärorikt endå! 😉

 

25 Kommentarer på “När det inte går som man tänkt sig

 1. Magnus

  Det är bra Jonna, för även om du nu inte fick till det med däckbytet så vågade du i alla fall försöka. Se nu till att investera i nya muttrar i samband med bytet så att du inte har någon kvar som är skadad. Det kostar några kronor, men det har du gott av framöver. Sen såg du att det är olika storlek på hylsorna på fälgkorsets (verktyget) olika armar va? Använd endast den som passar precis till dina hjulmuttrar! Till våren fixar du skiftet själv! 🙂

  Reply
 2. Johan

  Hej, mitt tips för kvällen är att skaffa en hjulmutternyckel. Nu hjälper ju det dock inte till dåliga muttrar, men den är grym när man ska lossa på muttrar som sitter hårt eftersom den har ett teleskopskaft som du drar ut för att få ut mer kraft. Man bör dock inte ha den utdragen när man ska dra åt eftersom det är stor risk att man drar åt för hårt så man knappt kommer att kunna få lös dom när det är dags att byta igen.

  Kolla här:
  http://www.verktygssats.se/258-hjulmutternyckel-1-2-17-19mm.html

  Jag köpte min på OKQ8 för runt 120kr.

  Reply
 3. Matti Holmgren

  Hos oss är det oftast min sambo Stina som byter däck… Föresten så var glad att du har en bil att byta däck på. Vi har förnärvarande fyra bilar varav tre står på verkstad och en är totalhavererad hemma på gården… Så vi skulle för en gång skull vara glada om vi hade någon bil att byta däck på som det känns just nu!
  😉
  / Matti i Jokkmokk

  Reply
 4. mintekopp

  Hejja dig! Så duktig du är som ger dig på allt det där själv, jag är väldigt imponerad av dig. Skulle knappt våga sova i en stuga själv på natten 🙂

  Reply
 5. Eva

  Ja Du Jonna, bra kvinna reder sig själv ! Du är ett levande bevis på att Du kan klara det mesta, men att byta däck också det var väl lite väl häftigt. Jag tror det var muttrarnas fel ingenting annat. Hade bara de varit okej så hade Du klarat däckbytet med glans. Jag kan på sin höjd tanka och det är jag tacksam för ! Ta Du hjälp av killarna som ska fixa bilen åt Dig, så blir allt bra. LYCKA TILL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kram/Eva

  Reply
 6. JHH

  Bra jobbat ändå 🙂 Jag skulle hjälpa pappa en gång…efter första däcket mumlade jag något om att gå in och hjälp mamma eller nått…nehej, inte min grej. Så jag är imponerad av att du försökte 🙂

  Reply
 7. Nicklas

  Så där gick det för mig också förra året när jag skulle byta till vinterdäck, köpte en sån där nyckel som Johan beskriver med teleskopskaft gick hur lätt som helst att lossa muttrarna bara det att de fastna i detta superbra verktyg?! Efter två timmar gav jag upp och åkte till en däckverkstad, när jag kom dit var där tre timmars väntetid! En hel dag gick åt för att byta däck! En annan gång skulle jag försöka byta olja själv men då blev muttern till oljetråget rund och omöjlig att få loss!!! Jag ska nog ägna mig åt att bara köra
  bilen i fortsättningen och så klart tanka den!

  Reply
  • Johan

   Om muttern fastnar i hylsan så brukar det (för mig) lättaste sättet att få lös dom att man skruvar tillbaka dom ett par gängor och vickar lite fram å tillbaka med nyckeln, då brukar de lossna från hylsan. Bara ett tips även om det inte fungerar vid varje tillfälle 🙂

   /Johan

   Reply
 8. Lotta

  Jag skulle själv bytt däck härom dagen. Men när jag var färdig med första däcket och sänkte ner bilen så upptäckte jag att luften lös (pös) med sin frånvaro.. Så de var bara att sätta på sommardäcket igen. Tur att det var första däcket ialla fall!

  Det finns förresten absolut ingen ursäkt till att en tjej inte skulle kunna byta däck! (såvida allt funkar någorlunda, och inget är sönder, då är det bättre att lämna till en verkstad (där det kan arbeta både tjejer och killar..))
  Det enda som kan vara lite “tungt” är att få loss bultarna, men med ett bra fälgkors och en hävarm så är det nemas problemas! (jag har ett stålrör på 60-70 cm som jag sätter på fälgkorset, så blir jag superstark!)

  Reply
 9. Anna- Dagar av lycka

  Förstår känslan av att vilja klara sig själv. Härrom året när vi skulle byta däck så hade jag bestämt mig för att klara det helt på egen hand. Maken fick stå brevis och titta på och komma med glada hejarrop, men han fick ABSOLUT inte hjälpa till. Hade träningsvärk i en vecka efteråt, men jisses vad nöjd jag var. Nu vet jag att jag klarar av det!

  Bra jobbat!
  Kram
  /Anna

  Reply
 10. Nettan

  hej jonna!
  gud vilken fin blogg!
  läste om dig i livet på landet tidningen!(hittade hit)
  ja att byta däck kan vara klurigt om muttrarna är dåliga,då spelar det ingen roll om det är en stor karl som ska byta!
  fortsätt med din fina blogg!
  jag har lagt dig i mina länkar!
  med vänliga hälsningar:
  lanthandel.bloggplatsen.se

  Reply
 11. Theres - SettSagtochGjort

  Nya muttrar och mitt tips för nästa gång, se till att ha något så att du kan använda hävstångskraften. Tex, ett rör utanpå fälgkorset så får du bättre kraft! Nästa gång fixar du det! 🙂 Bytte bromsklossar själv en gång…gick rätt bra!

  Reply
 12. Tomas Karlström

  Ja inte lätt för en kvinna få opp dessa muttrar…’är säkert dit monterade med maskin…dessa maskiner kan man ställa på vissa kg…en del ställer in dom på för mycket kg…tyvärr…köp en egen mutterdragare inte så dyra….eller låt en verkstad byta åt dig…här tar dom 250 kr för däcksbyte…inte lönt då stå och jäklas…good luck

  Reply
  • Jonna Post author

   Han sprang ute på ängen just då och nosade efter sork haha! Att nosa efter sork är hans största passion i livet. Efter mat 🙂
   Kram på dig!

   Reply
 13. Emil

  Hur många hjulmuttrar är det som är kassa för jag har 3st 245 som ska skrotas, så jag kan skänka hjulmuttrarna till dig.

  Reply
 14. Gammelmor utanför Paris

  Jag sparkade till pâ fälgkorset och sen gick det hur lätt som helst att byta hjul. Hade det inte funkat hade jag nog tagit en hammare till hjälp….. En bra kvinna reder sig själv.

  Reply
 15. Karin

  Vad duktig du är som försöker byta däck, jag har försökt och är för svag:( Kanske det går bättre om man övar några gånger? Det är nog bra ju mer man kan om bilar om man bor på landet antar jag, praktiskt!

  Reply
 16. Daniel

  Många bra tips du fått 🙂

  Här kommer ett par till.
  Den där hjulnycklen är kanon.
  http://www.jula.se/hjulmutterdragare-138297
  Ännu bättre
  http://www.jula.se/hjulmutterdragare-100-650-nm-173020

  Det är ingen dum ide att lägga lite kopparpasta på hjulmuttrarnas gängor.

  När du/ni hissar upp bilen med den domkraften lägg gärna en platt bräda eller något som ger större anläggnings yta, så inte domkraften far genom golvet 🙂
  Tänk även på att domkraften kan glida.

  Reply
 17. Foffe

  Men jonna .. om du hojtat till kunde jag ha hjälpt dej .. du kunde fått gjort jobbet själv å jag kunde ha klappat anook å pekat hur du sku göra, Våga be om hjälp !

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.