När ord inte räcker till

Den vanligaste frågan som jag får är “Varför flyttade du till Grundtjärn?“. Och trots att jag svarat på den miljoner gånger så tycker jag alltid att det är lika svårt att i ord förklara varför jag gjorde det. “Jag vill bo närmare naturen..” brukar vara mitt svar. Men det svaret räcker inte till. Inte på långa vägar. Därför är jag så glad för att kameran finns. Det känns som min räddning, mitt sätt att verkligen kunna visa och uttrycka vad det är jag tycker är så fantastiskt med att bo såhär. Med bilderna kan jag fullt ut visa vad det var jag sökte som inte storstaden hade. En bild säger ju verkligen mer än tusen ord 🙂

Så här kommer några av mina foton, som ni trogna bloggläsare säkert redan sett någon gång tidigare i bloggen. Men det är foton som visar lite på vad är jag älskar så mycket med att bo såhär.

73 Kommentarer på “När ord inte räcker till

 1. Johan

  Men sen faller det väl nog tyvärr på att personer som aldrig bott på landet inte kan se tjusningen med att gå ute en stilla sommarkväll och känna alla dofter eller knarret under skorna när det är -20, ett tjockt snötäcke och alldeles knäpptyst.

  Reply
 2. Maria

  Åh, det är så vackert! Jag längtar tills jag flyttar ut till naturen. Jag känner verkligen lyckan i bilderna. Är dock bara 17 än så länge så kan inte göra det riktigt än. Men jag vet att jag kommer att göra det. Du är en väldig inspirationskälla och jag beundrar dig verkligen.
  Slutligen vill jag hälsa massor av krya på dig till din mormor! Hoppas verkligen att det löser sig.

  Reply
 3. Tiina

  Fy tusan vad fina bilder!!! En bild säger mer än tusen ord!! Får en sån behaglig känsla i kroppen när jag ser bilderna.. får känslan mystik men samtidigt en fri vacker värld utan problem.. så otroligt fint!!

  Reply
 4. Daniel

  Kan inte mer än hålla med. Fint gäng bilder du har. Får mig längta.

  Snön har inte kommit här i år. Det är synd. För även stan märker av snön. Världen stannar liksom till lite. Och sus och brus dämpas. Vinten brukar vara härligt mörk upplyst av snön. Saknar det. Vill finna mig ett liv på landet i norr med. Men ekonomin är ett hinder.

  Får ha min verklighetsflykt genom dig! Keep on blogging! =)

  Reply
   • Neverg

    Det skulle se ut det 🙂 tusentals bloggläsare fan lugnet i Grundtjärn 😉

    Eller göra om skolan till Time sharing.
    Då har alla typ en timmas semesterboende om året.

    Då flyttar jonna till Göteborg 🙂

    Reply
 5. veronica

  Så vackert fångat som vanligt!.Känner känslan i dina bilder…må gott och jag sickat ny energi vi cyberspace<3

  Reply
 6. Åsa

  jag förstår verkligen varför du valde att flytta….att bo så i samklang med naturen och dess underbara utformning måste vara rogivande, häftigt, utmanande och själsligt…fantastiska bilder 😀
  kram Åsa

  Reply
 7. Birgitta T

  Du kanske ska göra nåt av alla dina fina foton ?..Varför inte ge ut en bok m favvobilderna? eller en almenacka med årstiderna? Eller vykort, finns massa olika alternativ..Jag tror säkert att du skulle få sälja såna prylar *ler*..

  Reply
 8. Skogsmulle

  När man kollat på dina fina bilder är det inte ett dugg svårt att förstå varför du älskar Grundtjärn. Så otroligt vackert!

  Reply
 9. Therese

  När man ser dina bilder känns det heltokigt att man inte bor så själv. Jag skulle vilja ha dina foton som canvastavlor här hemma!

  Reply
 10. Fredrik

  Kan bara instämma med A, precis hittat denna bloggen och tänker nog börja följa. Har en dröm om att göra något liknande.
  Skog, djurliv, lugn, stjärnhimmel, norrsken, önskar jag kunde leva som du idag 😀

  Reply
 11. Neverg

  Varför flyttade du till Grundtjärn
  Ja den frågan kommer du nog att få leva med.
  Det finns miljarder platser som Grundtjärn.
  Men detta är din oas,din plats just nu.

  Finns det fisk i tjärnen? någon ville fiska här ovan

  Hoppas du förvarar din skatt säkert på en separat hårddisk.

  Terabyte kramar

  Reply
 12. Mona - MyBeautifulBag

  Skriver en ganske overflatisk blogg om materielle ting selv, men det betyr ikke at livet består av så uendelig mye mer…
  Jeg bor ikke så ulikt som deg og hadde jeg vært like flink til å fotografere så skulle jeg lagt ut flere bilder av den vakre naturen her. I dag hadde vi – 23 grader og elven var så vakker med sin frostrøyk at jeg kjente gleden langt inn i hjerteroten.

  Herlige, fantastisk vakre bilder du deler med og dine tekster likeså <3

  Takk for at du deler med oss!

  Reply
 13. Anonym

  Hittade precis din blogg, och det gör oooont i hela själen. Jag har alltid velat bo i Västernorrland, har massa släkt där. Hade precis börjat planera för en flytt på allvar, men tyvärr så träffade jag min pojkvän som förstörde allt… haha nej, han är fin, men jag vill inte bo eller leva såhär. Det var inte så jag tänkte mig livet. Hatar stan och börjar må riktigt dåligt för att jag inte flyttade. Han vill inte flytta för att hans dotter bor i närheten. Och jag kan inte välja mellan honom som är det bästa jag har, eller ett liv som jag faktiskt vill leva. Pest eller kolera, vad som än blir så kommer jag alltid tänka på om jag valt fel. Usch!

  Reply
 14. Pernilla

  Vilka vackra bilder..
  Jag tycker även att du är väldigt vacker! 🙂

  Som du säger, bilderna säger mer än ord och jag förstår verkligen varför du bor där du bor! 🙂

  Kram

  Reply
 15. Fotonovis

  Det känns som om du går i morfar fars och morfars mors anda fast jag inte kände dem. Jag har alltid tänkt att de levde så nära naturen där de bodde. Alldeles som ett med den.

  Reply
 16. Putte

  Bilderna talar för sig själv. Bo “ett med naturen” kanske känns mer rätt än “nära naturen”. Har full förståelse för ditt val. Mår man bara bra i det man gör, är allt rätt och det låte som du funnit dig själv och ditt smultronställe här i världen. Så fint att du delar dina upplevelser och tankar. Vi är alla olika och alla passar inte att bo i storstan eller betongförorter .
  Fortsätt att leva och njuta av din tillvaro.
  Kram till dig

  Reply
 17. F

  Mm förstår dig! Är också norrlänning och bor på landsbygden, så jag får uppleva mkt av det dina bilder säger… =) Dina bilder andas livskvalitét!

  Reply
 18. C

  Jag längtar också till en stuga i norr och en vedspis måste bara finnas!
  Din blogg är en “måbraskapare”!

  Reply
 19. Magnus

  Det är inte “bara” fantastiskt vackra naturbilder, Du har verkligen en makalös förmåga att ta “talande” bilder Jonna!
  Tittar man riktigt noga i vänsterkanten på andra bilden så tycker i alla fall jag att det ser ut som en viss Mr Nanook står/sitter där alldeles vid strandkanten. 😉

  Reply
 20. tacksam

  hej Jonna!
  åh bilden där du står vid tjärnen fick mig att längta till svanabyn!!!
  så härligt att sitta och grilla nere vid vattnet och det är ljust fortfarande kl 4på natten på sommaren!! underbart!!!

  Reply
 21. Anders

  Jonna, du är helt grym. vilken stämning du förmedlar. 🙂
  Hoppas du träffar en livskamrat som vill dela det med dig så att du inte “måste” välja bort det här livet.

  Reply
 22. vita_margarita

  Att ta med sig kaffekoppen ut på morgonen, känna gräset under sin bara fötter eller skotta snö och elda i spisen, (mer relevant för mig nu) är livet för mig, så jag förstår precis.

  Reply
 23. Torgny Rönnqvist

  snygga bilder.
  du ser ut som en skogsälva på bilderna.
  jag förstår dig, gillar själv bo i skogen.

  Reply
 24. Yvonne

  Tack för en fin blogg, jag har nyss hittat hit och nu läst igenom hela. Känner igen mig så i dig. Tyvärr var jag inte så klok som du och flyttade ifrån storstaden vid så tidig ålder. Men vid 40 fick jag nog av Stockholm, sa upp mig från fast jobb blev företagare och flyttade till en mindre stad. Behöver tyvärr bo i en stad för jobbet. Men har byggt en stuga på landet som jag kan åka till när jag vill. Under hela min uppväxt så bodde jag långa perioder i ett gammal torp utan el och vatten och bekvämligheter, känns så välbekant allt du beskriver.

  Reply
 25. mintekopp

  Makalöst vackra bilder! Jag förstår dig till fullo, skulle själv gladeligen flytta ut mitt i ingenstans och bara njuta av naturen. Vem vet, det kanske kommer så småningom 🙂

  Kramar

  Reply
 26. Speilvendt

  Jeg forstår så himla godt hvorfor du velger å bo slik. Det ser utrolig magisk, vakkert, fantastisk ut! Vet at det må være vanskelig også.. men som du sier, det er verdt det. Så hyggelig at du tok deg tid til å skrive en kommentar på bloggen min, jeg har ikke fått skrevet tilbake til deg før nå – har vært en ukes tid i London.. Det var bare kos å skrive om deg, og som jeg forsto ut av kommentarene jeg fikk, så fikk du flere nye lesere 🙂 Det jeg glemte å si var at jeg beundrer deg utrolig mye, at du valgte å flytte så langt vekk fra familien, helt alene, det står det stor respekt av! Elsker bildene dine, du er blitt min nye store bloggfavoritt!
  Ha en fin onsdag! 🙂

  Reply
 27. Marianne

  Jonna,att bo i och leva med naturen är det enda självklara för att må bra,för många.Alla kan inte uppfylla detta behov,av olika skäl.Man längtar så starkt efter detta sätt att få leva.Du har blivit en förebild för många.Alla önskar de kunde göra samma sak som du.Neverg,s första kommentar tyckte jag var rolig.Tänk om vi alla kom!
  Sköt om dig!

  Reply
 28. M

  Bilderna är ju helt underbara! Jag förstår varför du valde det där, visst kan en stad ha sin charm också, men det där är ju fantastisk. Tänkte på det där idag, då jag tog med mig kameran ut på en promenad. Då jag var yngre skulle jag aldrig i livet bosätta mig här i min hemby – här hände ju inget. Nu är jag så glad för just det, att det är lungt och att det är så himla vacker. Jag älskar ju det här stället 🙂

  Reply
 29. em

  åh, den där gråa tröjan du har på en del bilder alltså.. verkar underbar! Vart kommer den ifrån? Finns den möjligen att få tag på någonstans? 🙂

  Reply
 30. sanna m

  Jättetrist att du måste svara på samma frågor hela tiden. Du kan ju svara på mina ett inlägg längre ner istället:)

  Vilka är det som frågar samma sak hela tiden? Göteborg är ju en fin liten stad men kanske inte så “jätte-storstadig”? Kan inte se att du ska behöva försvara dej nåt för nån därifrån? Dessutom har du ju bara flyttat närmre dina släktingar, det är ju inte konstigt det heller.

  Reply
 31. Maya

  Jonna!
  DINA BILDER ÄR SÅ FANTASTISKA!!!
  Vilken! fotograf du är! Dem är verkligen väl genomtänkta! Sen har du ju that magic moment med dig med naturens influens! WOW!
  WOW! Att du lyckas få sådana shot på dig själv! Det har jag aldrig sett förr.
  DU är en MÄSTER FOTOGRAF!!!
  TACK! att du delar med dig av ditt liv!
  Det ger mig glädje i mitt!
  JÄTTE KRAM!

  Reply
 32. Anna-Dagar av lycka

  Nä och orden räcker inte till för att beskriva dina ljuvliga bilder heller. De skänker en sådan lycka för oss som läser här inne. De är rent magiska och en av de bästa stunderna på dagen är när jag får njuta av dina vackra bilder!

  Kramar i massor!
  /Anna

  Reply
 33. DP

  Jag får lite ont i magen av längtan till landet när jag ser dina bilder. Men här bor jag mitt i stan, trots att jag alltid sett det som självklart att jag ska bo i ett hus på landet. Och visst trivs jag bra här och allt är ju så praktiskt och smidigt med en lagom stor lägenhet på lagom avstånd från allt som finns här i staden, men till landet är det desto längre och jag känner allt som oftast att jag måste ut, till skogen eller sjön och bara titta och andas, men det blir ett sånt projekt att ta sig dit, så det blir i bästa fall på helgen. Men förr eller senare kommer det bli helt nödvändigt för mig att flytta ut på landet! Jag längtar dit!

  Reply
 34. Fredrik

  Så sagolikt vackert det ser ut att vara.
  Påminner mig om barndomens tid när man inte “hade” några bekymmer, jäkt eller stress.
  Det har sedan länge varit en dröm att ge upp det mesta som innebär stad att göra, att bara fly ut och få ta det lugnt; leva livet i sin egen takt.
  De tankarna har grott som ett frö sedan 16års åldern, förhoppningsvis slår det snart ut i blom. Dock så sitter jag här, 26år nyinflyttad till Stockholm.

  Riktigt roligt att läsa att det funkat för dig.
  Om jag nu ska köpa smycken åt någon så ska jag beställa ifrån Er, riktigt riktigt fina smycken ni har lyckats få ihop.

  En värme kram till en stark tjej.

  Reply
 35. Lena

  Fantastiska bilder, det är som du säger: en bild säger mer än 1000 ord. Förstår precis vad du menar!! Vill själv bo sådär, nära naturen och i lugnet och stillheten. Hoppas det ordnar sig till det bättre med din mormor.

  Reply
 36. Kenny

  Dina bilder får mig att längta hem till skogen igen, saknar det härliga lugnet och de härliga upplevelserna som jag får där.
  Kommer helt klart att fortsätta läsa din blogg nu när jag hittat hit…

  Reply
 37. Carl Stridsberg

  Underbara bilder, Jonna!

  Speciellt den där du luktar på lingonbladen. Jättefint ljus. Väldigt vacker! Den vill jag gärna låna till bloggen min! 😉 Du är som en “Älva” på den..

  Kram till dig, Jonna, vår älva från Grundtjärn!
  //Carl

  Reply
 38. Mrs NoGood

  Dom där bilderna kan inga ord i världen göra rättvisa, så fantastiskt vackert du bor! Kan inte annat än att längta till en sådan miljö och omgivning. DET är livskvalité!

  Kram Mrs NoGood.

  Reply
 39. Jenny från ume

  måste bara kommentera och säga att jag verkligen gillar din blogg….och vilka underbara bilder! Bor själv i norrland och kommer nog alltid vilja bo här…..finns inget vackrare än naturen och stillheten här uppe!

  Reply
 40. Robert

  Hej Jonna!

  Fantastiskt vackra bilder!

  Vilken tur att jag lyssnade på Vaken i P3 & P4 härom natten och fick kännedom om din blogg.

  Jag har funderingar på att flytta ut på landet, för att just komma närmare naturen och genom din blogg kan jag ju få inspiration.

  Kommer följa bloggen med intresse.

  Ha det bra!

  Reply
 41. Victoria

  Underbara norrland! Man glömmer bort hur fint det är ibland. Jag kommer själv från Jämtland och är uppvuxen i en liten by i skogen och det är en så kär plats för mig. Nu bor jag i Stockholm, men norrland kommer alltid att vara mitt hem.

  Reply
 42. Roger I-son

  Hej Jonna!
  Följer din blogg som jag tycker väldigt mycket om, dina berättelser och bilder.
  En av de absolut bästa bilderna är den med din hand på mossan, den känns som en bra beskrivning av närheten till naturen och att vara ett med den. Mycket känsla i den. Njuter av den.
  Ha de gott………..

  Reply
 43. Loella

  Men Jonna. Alltså visst, jag förstår allt detta med lugnet och den vackra naturen.
  Men efter att ha sett filmen “Resan till norr” så verkar du ju vara otroligt sprallig och SOCIAL! Så, hur klarar du ensamheten egentligen? Blir det ALDRIG tråkigt??

  Reply
 44. Lovisa Blomqvist

  Jag är 17 år och bor i ett stort hus på landet. Jag pluggar inne i stan och få av mina vänner kan fatta hur jag kan vilja bo som jag bor, skönt med denna fina blogg där någon känner precis som jag!

  Reply
 45. Anonym

  När man kommer till Grundtjärn så känner man verkligen hur man slappnar av, det är så skönt att bara va där. 🙂

  Reply
 46. micke

  well played kvinna! snart är det hönor och natur för mig också. plugget leder bara djupare in i träsket ändå =)

  Reply
 47. Nahid

  Man kan förstår. känsla tex, hur mycket är bilden är varmt eller kalt bilden kan säga mycket.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.