När vinden får bestämma vägen

Alltså åh, igår kväll och natt var nog det vackraste jag hittills upplevt i år. Hela kvällen och natten liksom doftade magi. Det låg något speciellt i luften och av bara en ren slump blev det så att jag och Johan åkte ut med bilen längs sjön och in på små grusvägar. Vi bara åkte runt och upptäckte kring skogarna där vi bor och hittade den ena vackra platsen efter den andra.

Och ljuset…alltså igår var ljuset och himlen så vacker att det nästan grep tag i hjärtat på mig. Och ju senare det blev, desto mer magi vaknade upp. Vi åkte ut vid nio tiden på kvällen och kom hem vid 2 på natten. Det finns nog få saker som gör mig mer lycklig än att bara åka ut sådär spontant och upptäcka nya platser och bara följa känslan i stunden.
Jag känner mig fortfarande helt euforisk efter natten. Och ännu mer väntar, för sent i kväll far vi iväg på en liten spontan roadtrip. Vart vet vi inte riktigt. Bara att vi måste vara hemma innan måndag. Men norrut, såklart.
Vi bor ju intill en jättestor sjö, som heter just Storsjön. Och byn har ju som en egen liten gömd strand i skogen som är hur fin som helst. Men vill man se de vackraste solnedgångar så behöver man ta sig till en annan sida av sjön. Så det gjorde vi igår. Det var liksom så allt började. Vi ville bada och titta på solnedgången, för kvällen var så vacker.
Storsjön är verkligen vacker, med alla sina små öar. Ja, runt 30 små öar/holmar finns i sjön. Jag och Johan pratar allt mer om att vi någon dag vill skaffa oss en liten båt så vi kan åka ut på sjön tälta på öarna och fiska.
Haha, vi stannade till här ett tag och bara myste och flamsade och försökta behålla lugnet när svemyggen/knotten kom. Det blev dock inget bad här, så vi bestämde oss sedan för att köra vidare, över Brännan som det heter. Helt enkelt, köra runt den stora sjön.
Vi körde på en grusväg och såg en infart till en annan grusväg. Vi blev nyfikna och körde in där och kom sedan till ett grustag. Vi “besteg” grustagen och fick sen en så vacker vy över skogarna i solnedgången.
Alltid när man kommer upp en bit på höjden så blir jag så förundrad över all denna skog. Nog känns det ju att vi bor i skogen. Men, det är så mycket skog överallt. Åt alla håll. Det är så vackert att se det från ett annat perspektiv.
Jag älskar att tänka på hur all luft vi andas här liksom är filtrerad genom trädens alla löv och barr. Ren som skogen själv.
Grushögs-pussar är dom bästa!
Vi for vidare genom den ljusa natten. Hittade nya små omvägar som ledde oss vidare till nya platser.
Vi kom till en riktig John Bauer skog. Jag nästan rös på armarna när vi stod där, utanför “Skogsporten” som Johan sa. Vi både kände det som en slags port in till skogen. Och träden där vi kanten av porten liksom…de kändes som riktiga väsen. Som om de levde och betrakta oss.
De var inte onda, men det var som om man kände en viss respekt och vördnad. Den här skogen har något speciellt. Jag blev så glad att vi fann den, för jag älskar mystiska, gamla skogar som bär på något trolskt. Och det gjorde verkligen denna.
Vi körde vidare och kom upp på en vacker topp där vi stod en stund och njöt av det vackra midnattsljuset. Vilken kväll alltså…
Som om det inte vore nog med vackert för natten så kom dimman dansande. Det var första gången jag såg dimma den här sommaren. Annars brukar juninätterna komma med hur mycket dimma som helst, men i år har det varit så torrt och varmt. Så när jag fick se dimma blev jag helt…överlycklig! Jag rusade ut ur bilen och vid den här ån, som heter Juvanån, stod vi länge och bara betraktade magin.
Jag klädde ut mig till älva för en fotografering och jag lurade ut Johan i den dimsvepta myren. Det var magi i luften, som det alltid är när dimman kommer. Är man tillräckligt tyst kan man höra massa olika ljud ur dimmorna. Nästan så man inte vill vara tyst, för då hör man något. Jag har så många gånger hört röster från just dimmor. Skratt och gråt. Samtal där det inte går att urskilja orden. Bara rösterna.
Men det är så verkligt som om det var människor bara en bit bort. Trots att man befinner sig mitt ute i skogen där ingen människa syns till.

Jag tror dimman är som mitt emellan våra dimensioner. Något som både är fysiskt och icke fysiskt på samma gång. Då hamnar vi automatiskt närmare en annan dimension och i vissa ögonblick korsar de liksom varandra, och då kan vi förnimma något annat.
Förnimma det som vi i vår fysiska verklighet annars varken kan se eller höra. Dimman blir som en förstärkare. En högtalare.
Det är spännande, allt sådant där. Någon kväll ska jag sätta mig tyst ute på en dimmig myr och spela in ljud och film och se om jag kan fånga något ljud, så ni får höra.

Ett stort djur väsnades vid sjökanten en bit bort. Jag och Johan tittade på varandra.
Jag ropade “Jag ska bara ta några vackra bilder!” som jag alltid gör när jag är ute i skogarna och hör ett stort djur som är lite för nära inpå. Ljudet ekade så långt att ekot blev ett eko, som blev ett eko.
Man vet ju aldrig, det kan ju vara en björn eller en stor älg. Då vet dom att jag inte är där för att störa.
Jag är bara där för att fånga några ögonblick ur deras vackra värld.
Som sagt, det var en helt magisk kväll och natt. Jag är så, så glad över att allt blev som det blev. Att en väg ledde oss in till något annat, som sedan ledde oss vidare. Jag älskar när det blir sådär. Som om man bara följer vinden och ser vart man hamnar. Det är alltid då som det vackraste liksom uppenbarar sig.

Jag och Johan ska ju fara iväg ikväll på en roadtrip. Först ska vi åka till Örnsköldsvik och fira hans bror som fyllt år, och efter det far vi iväg, så det blir en liten nattlig bilfärd. Men nu när det är ljusa nätter så känns det bara mysigt att köra på natten. Jag kommer hålla er uppdaterade från vår resa på Insta-stories (@jonnajinton heter jag på Instagram om ni inte redan följer mig där).

Jag hoppas att ni får en superfin helg allihopa! KRAM på er! ♥

38 Kommentarer på “När vinden får bestämma vägen

 1. @blandfjallochskog

  Åh så vackra bilder! ? Jag fick uppleva samma känsla natten till i tisdags när jag fick se dimma på en tjärn i “mina” skogar. Man blir som trollbunden av den vackra synen.
  Ha en fin dag ??
  /Andrea

  Reply
 2. Anonym

  Blir lite nostalgiskt sentimental av att läsa din beskrivning över de “planlösa” bilturerna. Minns precis känslan när jag som nyförälskad åkte runt på små vackra skogsvägar med min stora kärlek. Hur ljuden, dofterna och allt vackert liksom förstärkte vår egen kärlek.
  All lycka till er två!
  Skorpan

  Reply
 3. Jacqueline

  Vilken magisk kväll! Det är så underbart att få bädda in sig i alla de här vackra vyerna! <3 Skrattade så gott åt det där "jag ska bara ta en fin bild!", jag förundras och blir så fylld av kärlek gentemot Calle när jag tänker på hur ofta som jag säger "jag ska bara…!" åt honom, och han tålmodigt väntar medan jag fotar, skriver färdigt, filmar eller vad jag nu håller på med. Som jag älskar hans tålamod alltså.

  Reply
 4. Felicia

  Åh, jag blir helt varm i hjärtat av det här inlägget! Jag och min pojkvän far mot Ullånger idag för att ta båten ut till Ulvön imorgon, längtar så mycket efter att få återvända efter 3 år <3

  Reply
 5. Alexandra

  Helt otroligt vackra bilder ? dina bilder bjuder alltid på magi !!
  Hoppas nu att ni får en härlig helg, kommer att följa resan på @jonnajinton ???

  Reply
 6. Sabina

  Jag har också alltid varit fascinerad av dimman. När jag var barn ville jag alltid gå in i den men vågade inte just för att jag trodde att jag skulle hamna i en parallell värld eller något. 😀

  Reply
 7. Cathy

  So beautiful Jonna! Your images and words always capture the magic! So much fun to explore and wander…you never know what beauty and adventure awaits around the next bend!
  Have you and Johan ever considered buying/renting kayaks? My husband and I got ours about 4 years ago and I’m in love with exploring on my kayak…my hubby fishes while I paddle and bird watch! Much quieter and less expensive than a boat…you don’t need a hitch to haul them as we have a truck and they fit in the bed or you can put them on top of your vehicle on a luggage rack. Plus, you can explore more shallow water and islands easier than a boat and it’s wonderful exercise. We hope to go out tomorrow! Just an idea I thought I’d share!
  Have a beautiful weekend exploring and be safe while on the road! Can’t wait to see what beautiful places you will find! I love the pink and golden light of the Nordic nights<3 p.s.its also fun to kayak thru the early morning fog…so mysterious to watch it dance over the water and mive thru it's heavy air…love, love, love <3 <3 <3

  Reply
 8. iza

  Vilken “skogsport” sedan.. Wow. Fick nästan rysningar när jag såg bilden själv xD

  Så underbara bilder som alltid, sjukt underbart och vackert.
  <3 KRAM!
  Övik är bara 4 timmar bort 😉

  Reply
 9. Samodiva

  I’m really in love with that photos! And a little bit jealous of your life at the cottage haha 😉 It seems to be like tale. Anyway I like discover new places in the area that I live too, and I spend every hour to find nature in my city. If you want to, you can check it at my blog.
  Best wishes and keep up with things you do – they are really inspiring <3

  Reply
 10. Johanna

  Wow vilka underbara bilder! Blir verkligen inspirerad till att själv bege mig ut och åka på skogsvägarna som finns runt om mig, älskar verkligen att göra det men nu var det längesen. Tack för inspirationen! <3

  Reply
 11. Ingela

  Oj, vad jag känner igen det där med att vilja följa små vägar och infall helt planlöst! Kreativitetens kärna… och kanske så kallad ”extrovert intuition”? Jag vet inte om du känner till teorin MBTI, som slarvigt kallas personlighetstest men som handlar mer om hur vi fungerar i hjärnan. Bygger på Jung och är jätteintressant. Har tänkt på det många gånger när jag läst dina inlägg men det har känts påfluget att prata om det. Men nu kan jag inte bärga mig! Jag tror du skulle känna igen dig i typen INFP – men jag ber om ursäkt om du tycker det är opassande och stormagat att gissa åt dig… Kram från en INTP (som också har extrovert intuition som ”kartläsare”).

  Reply
  • Anonym

   Åh, jag fascineras också av den teorin! Jag är en INFJ, känner igen mig så mycket i den beskrivningen.

   Reply
   • Ingela

    Åh, INFJ, denna ovanliga och fantastiska typ! Jag omger mig med flera INFJ:er för de är snälla, förstående och bra på allt jag inte kan. 🙂

    Reply
  • Ida

   Också helt såld på MBTI! Kändes som att någon kunde förstå vem jag är och hur jag funkar för första gången typ 🙂
   // ENTP

   Reply
   • Ingela

    Precis så kände jag också! 😀 Först var jag skitskeptisk, men sen var det som att nån tittade in i huvet på mig och förklarade att jag var ”normal”. ENTP:er är så roliga att diskutera med, fulla av idéer och nyfikenhet!

    Reply
 12. Sandra Junhammar

  Alltså ååh, vad härligt! ♥ Och vilken underbar kväll – magiska bilder verkligen!

  Fascineras (och dras) också till dimma! Älskar mystiken och känslan i dimmiga landskap. ♥ Du är verkligen skicklig på att förmedla den, i både bild och text!

  Ha det fint! Kramar

  Reply
 13. Anonym

  När vindarna viskar mitt namn. Roger Pontare.
  Tror du kanske skulle gilla hanr shamanaktiga stil och musik.

  Reply
 14. Kerstin Sundin

  Vilken fin natt ni hade. Min man och jag var också ute i natt. Vi hade varit på uteteatern “Bricken på Svartvik” utanför Sundsvall. Hade kameran med som vanligt. Tänkte ta mer bilder på vägen hem till Hemsjö men natten var ganska molnig och lockade inte till fotografering. Hade hoppats på rävungarna varit på plats men de syntes inte till. Tänk att det kan vara en sådan skillnad på vädret, trots att man bor ganska nära.

  Reply
 15. Åsa

  Tack fina Jonna för alla underbara bilder och en magisk berättelseom en magisk natt ? Önskar er en fin resa norrut. Vill ni se slåtterängar, Öreälven och dricka kaffe med en bloggläsare så är ni välkomna till Hummelholm 😉

  Reply
 16. _annany

  Härliga bilder! Jag skulle vara jätteintresserad av att höra dimmornas skratt/ sång!! Kram ❤️?

  Reply
 17. ;D

  För tusan Jonna tänk att du har sjön så nära o inte fiskat än!!vet att jag frågat om det innan.
  skitunge ar…. skaffa en kanot…
  Bra bild på Johan i skogen lite svartvit med mörkare kontrast skulle bli fintfint men vad vet jag 🙂
  Hilma bra dimsvepta bilder som borde passa som tapet IKEA m.m.

  Miss you my night friend !

  Reply
 18. Hannas krypin

  Verkligen vackra bilder. Jag blir så nyfiken på det där med att höra röster i dimmorna. Vore häftigt om du lyckas spela in så att vi läsare får höra.

  Reply
 19. Johanna Holmström

  Precis sådär gör jag och min sambo också, åker runt i skogen, tittar på sjöar, bäckar, dimma, mm. En gång hade vi turen att få se fyra vargar som kom springandes på vägen rakt emot oss, vilken fin upplevelse! Ha en fin semestertripp! Kram Johanna Holmström. ???☀️??

  Reply
 20. Anitha

  Åh vart har du köpt den vita klänningen? Jag har länge varit på jakt efter en sån men inte hittat.

  Kram från en annan natursjäl boende bland skog, älv och sjöar i Norrbottens inland. Bzzzz *myggsurr* 😀

  Reply
 21. fernando

  hello Jonna, what a nice walk in the forest, and beautiful pictures, greetings, fernando.

  Reply
 22. Lindan

  Men åååhh!! Nu skriver jag på datorn utan mellanslagstangent igen (det var något smart datageni som trodde hon skulle laga den glappande tangenten, men istället demolerade den helt…*hrm* Inga namn!)….Jag DÖÖÖÖÖR vilka vackra bilder!!!! Vilken magisk natt!! Grushögspussar, viskande dimmor, och utlurande älvor…;) 😀 ALLA bilder var helt fantastiska!! Älskade den på dig o Johan i “kämpande mygg-posen” på stenen!! Äsch….jag ÄLSKADE alla!!! 😀 😀 <3 <3 Och som vanligt en vacker och inspirerande text…Du är ju bara BÄST!!! <3 <3 <3 Tack för att vi fick vara med på er magiska natt!! Can´t wait to see the pictures from the roadtrip!!!!! (men vad nu….varför skrev jag på engelska…..?! 😀 😀 Hoho..koko…:D 😀 Kanske lite trött efter MIN semestertur i Danmark….;) )
  Stoooor kraaam, och kör försiktigt!!!! <3 <3

  Reply
 23. Emerelle

  Wow, again so many beautiful pictures! They fill my heart with joy & peace ? And it inspires me to go and explore my country as well. I love what you said about the fog.. I also feel like it is the veil between two worlds! Thanks for opening up these dimensions by sharing your world with so many people in such a genuine way.. ??‍♀️??

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.