Northern lights

Jag skulle som vanligt ut med Nanook för en liten kvällspromenad. När jag öppnade dörren och tittade upp mot himlen såg jag det där välbekanta skimrande ljuset bakom granarna i norr. Jag blev glad och kände att det inte hade kunnat komma lämpligare än i kväll. Det var precis vad jag behövde nu. Ett mäktigt norrsken dansandes på en stjärnklar himmel som får en att sväva iväg för en stund.
Jag gick in och packade kameraväskan och klädde mig varmt eftersom graderna närmade sig -20. Sedan gick vi ut, jag och min älskade Nanook, som jag till och med döpt efter detta magiska himlafenomen. Hans fullständiga namn är “Nanook of the Northern Lights” 🙂

Norrsken över Grundtjärn

Får alltid en känsla av att jag när som helst kommer flyga iväg när jag tittar på norrsken 🙂

39 Kommentarer på “Northern lights

 1. Johan

  Sköna bilder 🙂
  Jag var själv ute med bilen och åkte strax utanför Övik för att komma undan allt stadsljus och alla gatulampor. Ställde mig utanför och det enda ljus som fanns var det gröna norrskenet och stjärnorna, det är magiskt =)

  Reply
 2. F

  Underbart! =) Längesen jag såg norrsken nu, synd att man aldrig hedde ut sig ikväll kanske… Hur får du till den där “blåaktiga” färgen på norrskenet? När jag fotograferar norrsken bruka de ju bara bli grönt… Go’natt!

  Reply
 3. Magnus

  Du tar så fantastiskt fina bilder Jonna! Den övre bilden…. Vilken stämning med den magiska himlen och ljuset i fönstren! Det kalla ute och det varma inne i samma bild.

  Hoppas att du och Nanook får sova gott i natt!
  Kram

  Reply
 4. ebba

  skulle jättegärna vilja se dina ögon på någon bild, du tittar alltid ner eller åt sidan, ett tips bara ! ville bara säga att du har jättefint hår, och en jätte fin blogg, ha det bra / ebba

  Reply
  • D

   Hej Ebba gillar även jag Jonnas blogg.
   Det finns massor av fina bilder på jonnas vackra ögon på bloggen.
   Dom blir så kisiga :)när hon skrattar… färgen kan det vara melerade tro 😉
   Tror det blir mera naturligt om man tar själv så där från sidan och inte tittar in i linsen.
   Kram

   Reply
  • E

   Har också tänkt på att hon sällan visar sina ögon på bilderna. Något hon borde göra oftare tycker jag för hon har fina ögon. å andra sidan är jag glad att hon tar de här mer “naturliga” bilderna när man nästan upplever att kameran inte fanns där när bilden togs. Blir inte så typiska ego-bilder som bara upplevs fejkade och uppblåsta.

   Vad har du för ögon-färg Jonna? : – )
   Här är två länkar med bilder där man ser ögonen tydligt :
   https://jonnajinton.se/?p=2490 och https://jonnajinton.se/?p=1916
   I hennes videobloggar ser man också ögonen tydligt har jag märkt vilket uppskattas 🙂

   Reply
 5. Gammelmor i Paris

  Vilken upplevelse att fâ se ett sâdant norrsken !! Hur var det nu…norrsken uppstâr när solglimtar träffar jordens magnetlâs. Sâ tryggt att inga obehöriga kan komma in, eller ? Snyggt plâtat !

  Reply
 6. D

  Underbara bilder som vanligt…
  Det blir så magiskt då inte hela landet har Norrsken.
  Man ser verkligen så små vi är på jorden.

  Flyg inte iväg.

  Reply
 7. Rania

  Var också ute och fota norrsken igår! Det syntes inte lika starkt här dock, och det var mer grönt liksom. Svårt att fota det inne bland husen och all gatubelysning tyvärr 🙁 men fint är det!

  Reply
 8. Kattis

  Å lyckliga du, fantastiska bilder. Tydligen syntes det här i Sundsvall också men som vanligt missade jag det. Förra året när det var ett enormt norrsken satt jag på akuten på Sundsvall sjukhus på grund av blodproppar i benet. I år synkas inte norrskenen med rastningen av våra norrbottenspetsar.

  Reply
 9. Eva

  Så vackert !!! Måste vara underbart att få uppleva det också. Du har verkligen nära till naturen och dessa fantastiska himlafenomen, men det gäller ju att ta vara på rätt tillfälle med.

  Kram/Eva

  Reply
 10. C

  Ahhhhh,.. så underbart!! Fantastiska foton med!!Har upplevt ett norrsken själv en gång och det var “slöjor” i olika färger som virvlade runt ändå ner till marken. Grannar ringde varandra och sade åt mig att gå ut och titta. Stod i det hela en stund, bara njöt och önskar så att jag hade tagit foton. Det är sådant här vi människor behöver få uppleva. Att känna och se det magiska i vår värld. För visst blir man glad av det!
  Stor kram

  Reply
 11. matilda

  Superfint! Jag vill också se ett riktigt norrsken nån gång… och inte bara det som är skärmsläckare på min dator 😛

  Jag trodde att Nanook var döpt efter inuiten som världens första dokumentärfilm handlar om. Nanook of the North heter den 🙂

  Reply
 12. julia

  Åh vilken jättefin kommentar jag fick av dig på min blogg. jag blir jätteglad. och vad söt du är och vilka fina foton du tar sen!!! tackar tackar så mycket, kul att du gillar det jag gör 🙂 Mvh julia

  Reply
 13. Sofia

  Så mäktigt! Såg att någon skrivit på facebook att norrskenet hade “kvittrat”, har du hört att det låter om det också?

  Reply
 14. Susanne

  Varför satt jag med ögonen klistrade vid tv-rutan i går kväll?
  Det var så länge sedan jag fick se ett norrsken, ja förutom på bild då. Spelar ingen roll om man är ung eller gammal – ett norrsken trollbinder och fascinerar. Jag är uppriktigt avundsjuk på dig och uppskattar att du förmedlar dina otroligt vackra bilder till oss andra.
  Ha en skön kväll med din fina Nanook!

  Reply
 15. Robert

  Ååå…så vackert! Jag skulle också vilja se det där magiska skenet på riktigt någon gång. Tack för fina bilder! Du är en duktig fotograf.

  Reply
 16. Sophie

  WoW!! Vilka vackra bilder!! Får mig att längta efter Vintern!!
  Är glad att jag hittat din blogg, mkt intressant;) Vad kommer
  namnet Nanook ifrån? Nyfiken? Kram S

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Sophie!!
   Och jag är glad att du hittade till min blogg 🙂 Bilderna på din blogg får mig att längta till sommaren haha 🙂
   Man vill alltid ha det man inte har 😉
   Namnet Nanook är eskimåiska och betyder Björn. Tyckte det passade på honom.
   Kram på dig!

   Reply
 17. Frida Fotograf

  Hejsan Jonna.

  Mitt namn är Frida och för bara ett par veckor sedan hittade jag min väg till din blogg. De dagar sedan dess har jag streckläst hela din blogg från början. Jag vart helt fast! Jag tycker det är en otroligt modig och häftig sak du gjort. Att lämna allt i en stad och flytta ut mitt på landet. Men jag förstår dig definitivt. Jag älskar Norrland, har haft släkt där hela mitt liv och tillbringat både vintrar och somrar där. Dock var ju det i större städer, men det är fortfarande stor skillnad och större möjligheter att ta sig ut till naturen än i Stockholm som är min hemort. Vi har även skaffat en landställe utanför Stockholm och bara där så kommer man ut till naturen på ett helt annat sätt.
  Jag känner mig så glad och inspirerad när jag läser din blogg. Jag älskar att fota, och dina vyer och din omgivning är helt underbar! Du ger ett så positivt intryck trots att det tillexempel är endast 3 grader inomhus i din förra stuga. Men det är något som får mig att tänka till lite. Inse att man faktiskt Kan se jobbigare saker i livet på ett lättare sätt. Att man själv kan påverka hur man ser på saker och ting och på hur man mår. Jag blev på en gång inspirerad till att försöka leva bättre, göra mer saker som får en att må bra och njuta av livet.
  Det är något som jag inte alltid haft så lätt till, då jag lidit en del de senaste åren, och då är det alltid svårt att se saker från den ljusa sidan. Så tack för inspirationen.

  Jag vill även ge dig lite extra kärlek! Min mormor gick hon bort i en stor stroke i våras, 91 år gammal. Jag var med henne under sista tiden på sjukhuset och det var min hand hon höll i, och mina ögon hon såg in i när hon tog sina sista andetag. Det var den värsta men även den bästa upplevelsen jag varit med om.
  Det är tungt att förlora någon så nära, men man får försöka se det som att dom har det bättre där dom befinner sig nu och vi som är kvar här på jorden får minnas alla fina stunder man haft tillsammans.
  Så länge dom finns kvar i våra tankar så lever dom.

  (oj, detta blev långt!)
  Ta hand om dig och njut av livet!
  Varma hälsningar,
  Frida

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.