Ögonblick

Idag hade jag en sådan där drömmorgon som jag längtat efter länge. När solen lyser klar på himlen, och det är alldeles vindstilla, så som det bara är på natten eller tidigt på morgonen. Jag kokade en kopp kaffe och gick ut till växthuset. Tittade till mina växter. Mina kryddor, grönsaker och solrosor.

Satte mig på gräset och bara njöt av solens värme. Det är få gånger jag fått känna den där riktiga solvärmen den här sommaren. Men det varade i bara fem minuter. Och jag visste att det bara skulle bli en kort stund. Vita, vackra slöjmoln omringade solen och tillslut var den där inne, i ett moln. Allt blir som förändrat direkt. Det gyllene morgonljuset blir till ett färglöst, grått sken. Den svaga brisen som i solljuset kändes mild och mjuk blev nu lite för kall. Koppen med nybryggt kaffe som jag höll i mina händer var plötsligt min enda värmekälla. Som om det vore en kall hösttdag kupade jag mina händer runt den. Tittade på himlen och undrade om solen skulle vara tilllbaks snart. Men hela himlen hade förvandlats från blå till näst intill heltäckande vit. Jag tog min kaffekopp och gick in.

Helst ville jag vara arg och ledsen på alla moln, som gör att mina växter stannat i växten och som gör att jag till och med fryser inomhus och måste elda.
Men istället försöker jag vara glad för de där underbara fem minuterna som gjorde min morgon så vacker.

Som min fina och kloka vän Åsa sa igår “Frihet är ett ögonblick“.
Och jag tror det är samma sak med lycka. Av mina erfarenheter här i livet, så är lycka inte ett grundläggande tillstånd i ens liv, som vi så ofta förgäves söker och vill uppnå, för att vi tror att alla andra har det.
Lycka är ett ögonblick. En stund av fullkomlig närvaro i nuet. En stund då vi blir vår allra renaste själ och helt och hållet kan ta in stunden. Som att nästan bli ett med det.
Som en vacker soluppgång. Eller ögonblicket när ens lilla barn skrattar. Eller en stilla, vacker kväll vid en spegelblank sjö och ljuset på himlen i just det ögonblicket är så perfekt att man inte ens kan tro att det existerar något så vackert.
Alla har vi våra egna små ögonblick, som kanske ingen annan förstår, men som för en själv skänker en enorm frid och lycka.

En kort stund av lycka, som mina fem minuter vid växthuset i morse ♥
070301

19 Kommentarer på “Ögonblick

 1. Per Asp Bölen Junsele

  Helt rätt ta vara på stunden som är nu den kommer aldrig tillbaka.
  Carpe Diem är ett underbart uttryck

  Reply
 2. Micke

  “Som min fina och kloka vän Åsa sa igår ”Frihet är ett ögonblick”.”

  En äldre variant av detta kan man säga är: “Underbart är kort.”

  Reply
 3. Maya

  Kan känna den känslan genom Dina ord, men känner också igen att ta vara på ögonblicket för det är det som kallas livskvalité för mej. När livet förändras på ett ögonblick, först då vet man att ta vara på ögonblicket.

  Njut av dagen!

  Reply
 4. TE

  Leva i nuet är lätt att säga men kan vara svårt att leva upp till. Hur många fina dagar vi har kvar är nog inte så många. Ta tillvara de åxå. Tänk allt magiskt som händer på morgonen. 🙂

  Reply
 5. Mikael

  Du är förbluffande Jonna! Så himla insiksfullt och vackert skrivet, älskar din prosa. Håller med dig att lycka ofta är ett ögonblicksverk men jag tror också att man kan vara “jämnlycklig” vilket du verkar vara hemma i Grundtjärn. 🙂 Din blogg är klockren btw.

  Reply
 6. ann

  Så vackert du skriver Jonna, känslan befinner sig inom mig. Det gäller att ta vara på ögonblick som dyker upp i vardagen.
  Kram

  Reply
 7. PJ

  Jag kom att tänka på den gamla psalmen när jag läste dina ord. Blott en dag, ett ögonblick i sänder – vilken tröst, vad än som kommer på!

  Oberoende vilken mening man lägger i den psalmen så är den på något sätt i stil med dina tankar. Man skall ta vara på stunden, tids nog kommer bekymren och de behöver man inte ta ut i förskott. Jag håller helt med dig, lyckan är ett ögonblick, ta den när den kommer, hur den än ser ut och sträva efter förnöjsamhet i det dagliga livet.

  Reply
 8. :D

  Livet är en fallande tår där vår korta tid på jorden avseglas i dess konvexa lins.
  I sorg och glädje faller tåren mot sitt öde och så även vårt liv i rasande takt.

  Reply
 9. Lina

  Jag känner igen mig så mycket i dig! Är så glad att din blogg finns med dina texter, bilder och filmer. TACK för att du delar med dig!!

  Reply
 10. Christer

  Riktigt kloka ord, Jonna.
  I dag så är det en riktig varm dag, så nu blev det ett dopp för mig. Har du badat något mer? Ena dagen så är det åska o regn o kyligt, och så blir det varmt igen. Så man får ta vara på dagarna då det är bra väder. Kram

  Reply
 11. Dick Scott

  Så klokt och filosofiskt skrivet av dig; lyckan är verkligen närvaro i nuet med dess evighet inom räckhåll!

  En dikt av mig till dig;

  Plötsligt såg jag
  Plötsligt visste jag
  Plötsligt kände jag
  Att himlen
  Så skön
  Så oändlig
  Och så nära
  DickScott

  Reply
 12. Pia

  Jag gillar verkligen utseendet på ditt växthus. Det ser så fint ut! Jag kan tänka mig att det är gött att sitta där och leva i nuet en stund.

  Reply
 13. ScienceHelena

  Lyckan är som du skriver att kunna ta tillvara på det lilla och njuta av det. En växt, fem minuter av solsken, en molnfri himmel. Många små små droppar blir till ett helt hav tillslut. Härligt att du delar med dig dina fem minuter av lycka! “The only way on earth to multiply happiness is to divide it.”

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.