Om Jonna

Mitt namn är Jonna Jinton. Född 1989.om-jonnajinton

Jag flyttade ifrån lägenheten och plugget i Göteborg 2010 när jag var 21 år för att bosätta mig i den lilla byn Grundtjärn i Västernorrlands glesbygd 100 mil bort. En by med 11 invånare. Det var för mig ett enormt stort steg som ändrade hela mitt liv. Men det var ett steg i rätt rikting. Jag kände mig kvävd av livet i storstaden, och längtade ut. Bort ifrån trafik, köpcentrum och buller. Bort från överbefolkade stadsparker, till riktiga skogar och grusvägar.

Väl på plats i min vedeldade stuga kände jag mig hemma. Ett lugn infann sig. Plötsligt hade jag allt jag någonsin drömt om. Allt jag så länge längtat efter, utan att jag helt varit helt medveten om att det jag längtade efter var så enkelt. Så enkelt.
Tystnad. Stillhet. Spegelblanka sjöar. Dimsvepta tjärnar. Frisk luft. Solnedgångar. Fågelkvitter. Blomsterängar. Norrsken som dansar på himlavalvet. Miljontals stjärnor som lyser upp i den kolsvarta natten. Årstidernas skiftningar. Naturen.
Här kände mig fri. Fri att skapa. Omringad av Norrlands oändliga skogar. Här började en lång och krokig resa som lett mig dit jag är idag.

Jag bor här i min stuga i Grundtjärn. Med en hund och en katt. Med en kamera och en ateljé. Med drömmar och idéer. Jag är bloggerska, fotograf, konstnär och föreläsare.

Utmärkelser

2018 – YouTube diplom – “For passing 100 000 subscribers”

2018 – Årets unga landsbyggare med motivering
“Jonna Jinton är en viktig förebild för andra unga människor som vill bo, leva och verka i Höga Kusten. På ett nytt och modernt sätt har hon lyckats förmedla att det går att förverkliga sin dröm att leva på landsbygden och nått ut sitt budskap till miljontals människor över hela världen.”

2016 – Vinnare av Årets Normbrytare med motivering
Med stort mod och kreativitet bryter Jonna normer om var man ska bo och vad som är ett “riktigt jobb”. Jonna tar för sig, syns och sticker ut för att få vara den hon vill, där hon vill.

2016 – Tilldelades Angermannalagets Kulturpris med motivering: ”För att hon med aktuella kommunikationsmedel förmedlar vårt landskaps vackra naturskiftningar och för sin mångåriga kulturella gärning i bild, text och form rotad i Grundtjärn har bloggaren, fotografen och målaren, ja allkonstnären Jonna Jinton tilldelats Angermannalagets kulturpris 2016.”
2016 – Tilldelades Örnsköldsviks “Stjärndiplom” för att ha erhållit uppmärksamhet och prisats regionalt och internationellt och på så sätt bidragit till Örnsköldsviks tillväxt.

061403

2016 – Framröstad till “Årets Inspiratör” i Finest Awards, Nordens största bloggtävling.

Finest-Jonna

2015 – Framröstad till “Årets trädfotograf”

111209

2015- Vinnare av internationella Simply Hike Blogger Awards i kategorin “Outdoor Photography”

WINNER--Jonna-Jinton copy

080616

2013- Nicke Sjödinstipendiet med motivering:

“Jonna Jinton tilldelas 2013 års lilla stipendium ur Nicke Sjödins minnesfond för sitt magiska berättande i såväl bild som text, där vyer och människor från hembygden i Ångermanland ofta utgör motiven i berättelserna. Hennes kärlek till bygden genomsyrar allt hon målar upp, en drivkraft hon helt delar med berättaren ur vilken minnesfond stipendiet delas ut.”
101001

2013- Mittnordenkommitténs årliga kulturpris med motiveringen:
”Jonna representerar en grupp unga som antigen valt att stanna kvar eller flytta till vår region. Genom sina vackra naturbilder och kärleksfulla skildringar av ett liv i Mittnordens glesbygdslandskap ger hon uttryck för både de möjligheter och utmaningar som ett liv utanför storstaden ger. Jonna är dessutom konstnärligt skapande genom foto, målning och smyckestillverkning. Tillsammans med sin mor driver hon ett smyckes-företag. Jonna Jinton är genom sitt aktiva ställningstagande, sin kreativitet och sitt engagemang för landsbygden en positiv förebild för unga i Mittnorden.”

2011-Norrmejerier stipendiet med motiveringen:
“Genom sin blogg skildrar Jonna på sitt eget personliga sätt livet i Grundtjärn och Norrland, och visar vilken fantastisk tillvaro man kan skapa, om man bara vågar ta steget och fullfölja sina drömmar.”

79 Kommentarer på “Om Jonna

 1. Magnus

  Du har hunnit med mycket sen sommaren 2010! Antar att du insåg det nu, om du inte gjort det tidigare, när du gjorde den här fliken. 😉

  Reply
 2. Emil

  Du är med på bild i Land Lantbruk från den 30e december, efter du var med på kurs. Såg det idag när jag satt och blädrade

  Reply
 3. Elly

  Vilket otroligt fint bildspel du gjort. Verkligen jättefina bilder med ett rogivande budskap. Visar på en härlig natur. Det är bra, det är så roligt att du visar oss den.

  Reply
 4. Mari

  En härlig blogg om dig och ditt liv som visar att allt inte serveras utan att man måste jobba om man skall få allt att fungera. Ock vilken härlig känsla det är efteråt att man fixat det själv. Fler ungdomar borde få uppleva det liv du lever. Dom skulle upskatta sitt eget liv mer efter det.

  Reply
 5. Carl Stridsberg

  Hejsan!

  Fick ett tips om din blogg från Kajsa, http://hemmahoskajsa.blogspot.com och din blogg gillar jag verkligen! 🙂

  Ska bli trevligt att följa dig däruppe..

  Jo, jag undrar om jag får skriva lite om dig på min egen blogg? Kanske med någon bild?
  Här är min blogg; http://blogg.hittaupplevelse.se – Har ibland lite “Gästbloggare”

  Länkar till din blogg förstås…

  Bloggen är ett komplement till min sajt http://hittaupplevelse.se

  Skulle vara trevligt om du ville medverka! 🙂

  //Carl

  Reply
 6. Markus

  Herregud, vilken söt tjej! Sån skulle man ha 🙂 Jag satte på radion igår av ren slump och lyckades pricka in precis när nån gubbe pratade om dig, satte mig direkt vid datorn och läste igenom några av dina inlägg. Väldigt inspirerade! Jag har precis börjat plugga och bor själv i Göteborg, men nu blir man nästan sugen att köpa ett gammalt hus uppåt landet. Något till salu i Grundtjärn? (; Precis hemkommen från Åre, det blir nog en tur dit igen om någon månad så man får se hur det ser ut utan snö.
  Tack för läsningen, du fick precis en till follower 🙂

  Reply
 7. B-O Gavne, Västerås

  -Tråkig fråga kanske? ..men jag håller på att spricka av nyfikenhet!
  : Hur har Du tekniskt anslutning till Internet?
  På kartan ser jag platsen som ensamt mitt ute skogen med en liten byväg många mil från civilisationen, Sollefteå eller kanske Ö-vik. Ligger det verkligen en fiberkabel längs denna lilla vägen, å så ända från kanske Sollefteå? Eller ..ja, vad då?
  …har Ni elektricitet i byn? Eller lyser Ni upp med tjärstickor?

  Reply
  • Adam L

   Tar på mig friheten att svara.

   Citerar Jonna:

   “Internet är också på gränsen till att inte gå att använda. Det finns ett enda bolag som vi kan använda oss av, och det är Net1, som har internet över Telias gamla NMT-nät. Har vi tur så kan vi komma upp i 0,5 Mbit per sekund. Många gånger så fungerar inte det heller, för är det dålig väder eller blåsigt så kan man räkna med att internet försvinner ett tag.”
   Ni anar inte vad många tokiga berättelser jag har från när jag sprungit runt och letat både mobiltäckning och internet.

   Reply
   • Adam L

    Och tittar du på hennes foton, ser du uttagen.

    Man kan bara fundera varför hon inte installerar en liten luftvärmepump. Då tar det bara några minuter att få upp värmen tills kaminen blir varm.

    Reply
   • B-O Gavne, Västerås

    Tack för svar, Adam L. Att Fru Jonna ..och kanske också Du? Har alltså så kallat mobilt (med radio, likt mobiltelefon) bredbands anslutning till Internet. Att det finns en radiomast någonstans borta däremellan radiosignalerna går till Jonnas ..ja, vad då för radioantenn till datorn?
    Alltså ..som ni kanske redan väl vet? Det finns en liten radioapparat, antingen inbyggd i datorn eller en ansluten dosa. -Vars radioantenn brukar inte vara mycket till antenn. Att man kan fixa till en bättre antenn, till och med en stor parabol.
    Och vad har ni för nått? ..jag är rejält nyfiken?

    Reply
 8. Adam L

  Läs Jonnas blogg. Då ser du foton på den stora antennen som blåstes ner från taket en gång. I övrigt vet jag absolut inte vad hon använder.

  Själv har ja både fiber som G3. Men i södra Skåne, har vi det mesta.
  🙂

  Reply
  • Adam L

   Och. Man kan ha en vanlig mobiltelefon med bluetooth och internet. Sen kan man ansluta en bamse antenn på taket. Då surfar man via mobilen
   bara PCn har bluetooth sticka.
   Det går även att ansluta sig via elnätet. Direkt eller via grannar.

   Huvudsaken = Jonna har en halvdant anslutning och huvudvärk.
   🙂
   Och förväntas besvara konstiga frågor…

   Reply
 9. simone

  hej jag är en tjej på 12 år som tycker att din blogg är jätte fin och cool.din hund är också världens gulligaste <3.men jag älskar också naturen och vill bara säga att din blogg är jätte fin.kram från en tjej till en COOL COOL TJEJ JONNA JINTON <3 🙂

  Reply
 10. Jörgen

  Hej Jonna!

  Jag fick nys om dig när Harald och Cicci ringde dig en morgon och du var ute på någon viss punkt just för att det bara var där du hade mottagning,du lät som en riktig glädjespridare måste jag säga.

  Lycka till med din lilla fastu eller vad man säger 🙂

  Kram

  Reply
  • James Gajeski

   Hi,
   How are you? I am an American! I love your art work! Your painting are awesome! Your photo are amazing! Your dog is very beautiful!
   When you sing to the cows I was very sexual arousal. I hope you have a wonderful life.

   Reply
 11. Josef Boberg

  “Genom sin blogg skildrar Jonna på sitt eget personliga sätt livet i Grundtjärn och Norrland, och visar vilken fantastisk tillvaro man kan skapa, om man bara vågar ta steget och fullfölja sina drömmar.”

  FORTSATT ALL LYCKA TILL MED DET ❗

  Reply
 12. Einar

  Blev sjukt imponerad av din omvandling av livsvaron! Jag är själv sugen på att lämna stan och flytta upp, och du visar att det går bra om man vill!

  Reply
 13. Thommy

  Fantastiskt!
  Önskar dig ett underbart liv och lycka till med allt du tar dig för.
  Ska snart själv förverkliga min dröm om Sveriges norra del, som börjar med fjällvandring och så småningom leder till flytt dit upp.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Thommy!
   Och vad glad jag blir o höra om att du ska förverkliga dina drömmar 🙂 GO for it!
   Kram!

   Reply
  • kredit adira finance

   AKP treng ikkje eg å forsvare, det klarer det sjølve.Forøvrig er eg dessverre overtydd om at høgresida kjem til å gjere vilkåra verre for arbeidsfolk i denne byen. Mellom anna pga omfattande privatisering.

   Reply
  • short quotes about sunshine

   IuaRlo アグ lcrdkb VgwIwx ugg ブーツ eqincu EpxFrq アグ elhdnt GrhXqs トリーバーチ 財布 xtfdtp WcfTre トリーバーチ 靴 gtutda XsjVxl グッチ 財布 loneml HhgGyn MBT 靴 mrdeax NznNal MBTシューズ tflkto IouSij シャネル 財布 EduAsr PzhCyx モンクレール CukFka EzcLcw グッチ 財布 メンズ UqjUax CbjFll グッチ 長財布 BlyXuu コート ファー FvuLcl QbbHsb UGG MkdInz

   Reply
 14. Anna

  Hej!
  Råkade snubbla över din blogg av en ren slump. Måste bara säga att den är jättefin och inspirerande! 🙂 Härligt att läsa om någon som följer sina drömmar, och inte gör som alla andra. Tycker det var jättemodigt gjort av dig att flytta ut till naturen! 🙂
  Jag skulle lätt kunna bo sådär på sommaren, det är under vintermånaderna som jag blir lite mer tveksam. 😉
  Jättefina smycken också!

  Reply
 15. Johanna M

  OMG…..jag vet inte vad jag ska säga mer än att du träffade rätt in i mig. Jag har alltid drömt om att få bo på landet med bara natur runt om mig.
  Du fick just en följare till!
  Härligt med någon som tagit tag i sin dröm!

  Reply
 16. Jenny

  Vid årsskiftet råtröttnade jag på att bo i stan, ungefär vid den tidpunkten hittade jag din blogg. Den har varit en stor inspiration om vad som är möjligt och jag känner igen mig i mycket om vad du skriver. Nu har min dröm äntligen blivit verklighet! Jag flyttar in i ett torp på måndag. Lyckan är total 🙂 Tack för allt!

  Reply
 17. Vågberg och Forsberg

  Tagen av ditt framträdande av Lucia, vacker musik och magiskt. Fick tips av Eva Vågberg om denna sida. Hoppas att vi kan besöka er under september. Tack från Eva och Karin Vågberg samt Tomas och Marina ( Forsberg) Gidlund. Hälsa till mamma

  Reply
 18. Håklan S.

  GRATTIS till kultupriset. Hörde om detta på Radio Västernorrland idag. Tycker att du verkligen har jgort dig förtjänt av det. Jag har aldrig träffat dig på annat sätt än genom din blogg/hemsida. Har dock många gånger tyckt och även berättat för bekanta vilken fantastisk person och personlighet du är, som tagit steget från storstaden Götet till “ödebugden” i Grungtjärn.

  Återigen GRATTIS och lycka till i fortsättningen, Håkan S.

  PS: Tycker att dina foton ät helt fantastiska. DS.

  Reply
 19. Gizze

  Du är en tuff tjej! Heja dig 🙂

  Vilken underbar plats att bo på…så lugnt….

  Fin Lucia film….nu fick jag en längtan….efter december och jul….
  Men först blir det regn blåst och mörker…innan ljuset kommer till oss i jul!
  (Fast jag tänt alla mina ljus inne redan…..för att få både värme och stämning)

  Hälsningar från Gizze i Värmland

  Reply
 20. ola skaring

  Hej
  Brukar inte läsa bloggar, får nog av att jobba med sajter. Men din blogg var upplyftande att läsa, kan man säga att en blogg är vacker?
  Gjorde som du fast tvärtom !
  Flyttade med fru och dotter 9 år) till Thailand för två år sedan inte till badstrand men 350 km rakt upp från Bangkok till “the middle of nowhere”. Ibland längtar vi efter Sverige med sin skog, kantareller, havet, snön men myggor finns i mängd här också.
  Var rädd om dig!

  Reply
 21. Frida Öhrman

  Hej Jonna! Jag hittade precis hit, minns inte hur, via någon blogg som länkade till dig… och jag måste säga att jag är så sjukt imponerad! Det finns ju hur många människor som helst (inklusive mig själv) som drömmer om att göra det du gör, och som skriver och pratar om det. Men att verkligen ta steget och GÖRA det, verkligen lyssna på sin inre röst och göra det som man innerst inne vet att man vill, i stället för att bo på en viss plats eller plugga eller jobba med något för att man tror att man måste, det är modigt. Jag läser i många kommentarer här andra som skriver att “Jag skulle också vilja leva så om det inte vore för att….” och så har man alltid en massa ursäkter till varför det inte går att göra något, men att lyckas ta sig förbi det och verkligen handla efter sina drömmar, det är riktigt imponerande! Jag önskar dig all lycka och kommer garanterat fortsätta att följa din blogg!

  Reply
 22. Åsa Swegen

  Ville säga att jag tycker att du har en väldigt fin och inpirerande sida och att du själv liknar en älva! 🙂 Jag strävar själv att utveckla mina konstnärliga sidor lite mera…. Håll gärna utkik efter “swegencreative”….. 🙂

  Reply
 23. Anders Bergman

  Tänk ja ta tag i tänket och förverkliga tanken hur många är det som har den gåvan, drömmar har vi alla men att försöka förverkliga drömmarna det är ett ganska långt steg det är bara några få som har den gåvan (som Jonna har) har själv bott i södra Sverige men är född ( inte så långt ifrån där Jonna bor) nere vid Högakusten flyttade tillbaka efter 25 år Livskvaliten höjs många grader i stället för att trängas i storstäderna. Ungdomar tänk om gör som Jonna så får ni njuta av ett helt annat liv. Jag är pensionär nu men mår mycket bra. Frisk luft o kranvatten lever man länge på resten ordnar sig. Lycka till o God Jul.

  Reply
 24. Greg

  Greetings from the Flinthills and the Tallgrass Prairie. My wife and I love the way you’ve enveloped the stillness of quiet and how you seem to touch nature by it. I understand. The population of our world lacks the understanding that’s needed if our planet is to survive. My wife and I, although we are of an older age, we try to convey, to educate the needs of our little portion of this planet. We’re losing the tallgrass prairie, but we have hope. Thank you for your inspiring blogs and your art through many mediums.

  Reply
 25. Carola

  <3 Hej var härlig et liv du har.. Jag måste säga att jag är väldigt imponerat av allt du kan. det fins nånting dragande för mig.. Kanske för att vi är väldigt lika.. man dras ju av liknade människor. man speglar sig om man kan säga 🙂 Jag kommer att följa dig mycket mer 🙂 Jag har just själv flyttat på landet me min pojkvän 🙂 Vi har känt varandra sedan vi var åtta år <3 Jag bor i Danmark o har gjort det det mesta av mitt liv. från jag var tre år ungefär.. Jag är adopterat av danska föräldrar.är 46 år. Har en syster i Ockelbo. Men där allting är.. Då älskar jag landet.. Känner mig så fri med det öppna landskap, skogen o stjärnorna som du så fint berätta om <3 🙂 jag skulle aldrig villa flytta tillbaka til byn <3 Jag är så mycket mer mig själv där jag bor nu.. jag flyttade förstås också ifrån alt jag hade.. Men men men.. Vi besöker ju varandra.. o dom som kommer hit, får en annorlunda upplevelse.. Med övernattningar o lung o ro 😉 Jag hoppas du kan läsa allt jag har skrivit.. Inte så ofta jag bruka skriva svensk.. He he.. men i alla fall har det blivit bättre med tiden… Har ju syrran min o kompisar i Sverige som jag pratar me jättemycket <3 Hälsningar <3 Carola <3 sköt om dig 😉

  Reply
 26. Elizabeth.

  Nice pictures, I love all ones. Your voice made my soul vibrated (video on the montains singing).

  Reply
 27. Kenneth

  Heeelt underbart av Jonna att våga ta steget och flytta upp till det fantastiska Norrland som de facto erbjuder “allt” en människa egentligen behöver för att må genuint bra! Jag önskar att jag också en dag törs ta det steg som du tagit, Jonna!

  – Du är både modig och supersöt, Jonna!

  Reply
 28. Bornfreehah@gmail.com

  You are such an inspirational girl,and so deserve all the awards you have been given,i’ve seen on your facebook page wonderful images of some of your works ! well ,just to say thanks for inspiring me Jonna,and i wish you every good thing,lots of fun and may your wishes all come true ! Heather,who lives in Moncton,New-Brunswick,Canada !

  Reply
 29. Pingback: Se reaksjonen når hun testet kulokking på ekte kuer

 30. Peter

  Tack för ditt mod och ditt exempel ! Gud välsigne dig ! Tänk om jag själv skulle flytta ut från betongen och asfalten…. Du inspirerar !

  Reply
 31. Hunsal

  Mesmerized by your “cow calls.” Very therapeutic yet hypnotic. Any idea where I can listen to these songs performed live while in stockholm?

  Reply
 32. Baran Aydın

  A life changer, I wouldnt believe person’s example change your life view but now I can say yes 🙂 Your sharings with people inspired me deeply
  Greatest Wishes from Turkey :))))

  Reply
 33. Ben

  Hej Jonna, tack för den vackra blogg. Jag hoppas att besöka Sverige för första gången denna sommar och ta del av sin naturliga skönhet.

  Ursäkta eventuella grammatiska fel, jag översätter från engelska med hjälp av Google.

  Ben från Kalifornien

  Reply
 34. Anonym

  Hi, my name is Ella Mancino. l am 13 years old and l live on a farm in the country. A couple months ago l remembered watching one of your kulning videos and l looked up more of your videos and l saw your website. l went to it and you inspired me to do photography and painting! l tried doing your herding call and our cows went nuts and the neighbors sheep! l am determined to learn Swedish. Thank you for your time and work, you are wonderful!!

  Reply
  • Lars Ericsson

   Hej Jonna, Jag är en “äldre” man från Partille som av en slump hittade dina filmer på youtube.
   Det var nästan som en religiös upplevelse att se nattbadet och när du lockade på kossorna.
   Jag är inte religiös ,men detta och många av dina klipp är fantastiska. Måste bara säga att du
   är bäst… Även lets twist again var super. Fortsätt i samma stil. Kram och hälsningar Lasse.

   Reply
 35. Les

  Hi Jonna, I heard your Kulning song in a Volvo advert on the radio, the one with the cowbell. I searched YouTube and found your channel 🙂 you are magical !

  Reply
 36. Fanny

  Jonna hur kände du med flytten förutom att det “kändes rätt”. Hur var det att lämna familj och vänner och har du fått ett nytt kontaktnät i Grundtjärn? En av mina största anledningar till inte flytta så långt bort är just familj och vänner.

  Reply
 37. Christine Mentzel

  Jonna,durch eine Archäologin aus Norwegen bekam ich ihre Bilder, Du lebst wie eine Elfe aus Neuseeland oder wie im Film Lord of the Ring ,meine Seele träumte 2001 in Neuseeland von Deinem Typ,Deine Kleidung , ich selber lebe im Süden Deutschland in den Alpen seit 1992, auch ich kann nicht in der Stadt leben, im allein leben kann man sich diese Schönheit,Anmut,Unbedarftheit erhalten, unter zu vielen Menschen geht es verloren, so gerne würde ich Norwegen – Schweden besuchen,da in Jugend Leute mich im Keltischem Ursprung sahen – in Deinem Alter arbeitete ich mit Pferden in der Natur ,Seele wollte nichts von Geldwelt wissen – bis heute habe ich keinen Besitz und gehe bald in Rente

  Reply
 38. Johanna

  Hej Jonna! Vilken otroligt fin blogg. Landsbygden representerad på ett modernt sätt, blandat med “det gamla”. Sååå bra, smart, nytänkande och verkligen inspirerande. Lycka till med allt i framtiden!

  Reply
 39. Darja B.

  Through your blog, life looks like a fairy tale. Thank God it’s true and thank you for telling us about it. With people like you, Jonna, we the blinded city people see the essence of life and we begin to be aware of it. Thank you for being you. Greetings from Slovenia. Big hug!

  Reply
 40. Rocío P. Ortiz

  Hello Jonna, I am impressed with your work, it has really moved me, and you have helped me to remember things that I felt inside my heart about the path in life, but they were beginning to fall asleep. Please, continue like this! Greetings from Spain 🙂

  Reply
 41. Geetha

  Dear jonna,

  I am so fond of the way u shaped urself. Would love to follow ur foot steps. Can u guide me?

  Reply
 42. Sandra

  Dear Jonna,

  you inspire many people in the all world. Thank you for your amazing pictures and you experiences. Loving nature you show all type of love, emotions and great opportunities that challenges and new changes can be positive and motivation things.

  I wish you the best.

  Greetings,
  Sandra

  Reply
 43. Psv Bharath

  Love the way you enjoy in nature..
  Like your work and art
  Beautiful n ideal couple
  But i always wonder how you get internet in a place where there are 11 inhabitants 😅😅
  Just curious
  And u r an inspiration
  Hope , one day i too break my barriers and live my own life
  Close to nature(tears in my eyes)
  And I like your background voice over and your writing… Love from 🇮🇳 india 🇮🇳
  Inspire me more.
  Nature bless you.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.