Ett otäckt möte

Åh jag var nyss med om en riktigt otäck händelse när jag var på väg till Junsele nu ikväll med min mamma för ett ärende. En gigantisk älg sprang upp på vägen precis framför bilen. I samma sekund som jag ser älgen bara någon meter framför mig tänkte jag att det var kört. Jag tvärnitade och svängde åt höger och var bara någon centimeter från att krocka med den. Det var nära. När jag väl insåg att vi hade klarat oss så föll jag i gråt av chocken. Jag trodde verkligen att vi skulle krocka med den och få in 350 kg genom glasrutan.

Att krocka med älg har alltid varit min stora rädsla när jag kör på de slingriga skogsvägarna här. Därför har jag alltid kört sakta. Nu körde jag i 60 km/h och jag är så glad att jag inte körde fortare. Jag har verkligen fått bevisat för mig nu hur snabbt älgen plötsligt hoppar fram på vägen, och det är verkligen omöjligt att hinna bromsa i tid om man kör fort. Jag är fortfarande alldeles skakis av upplevelsen.

Dessutom, på vägen hem, så mötte jag 5 älgar till! På olika platser! Det är helt galet. Har aldrig varit med om att se så mycket älg ute. Jag kröp fram i 30/40 och älgarna bara hoppade fram överallt. Flera gånger stannade jag bilen och älgarna stannade på vägen och tittade mot bilen en lång stund. Jag försökte knäppa kort men de var mörkt och för långt ifrån för att synas på bild.

Åh…jag är bara så glad att allt gick bra. Vill verkligen varna er andra som bor där det finns mycket älg att köra riktigt försiktigt. Det kryllar av älg nu av någon anledning!

Här är ett av ställena där jag mötte älg på hemvägen. Två älgar sprang in till vänster och stannade en bit in i skogen. Men de gick inte att få med på bild hur mycket jag än försökte. Hade bara min mobilkamera.

33 Kommentarer på “Ett otäckt möte

 1. Julia

  Jag var påväg till just Junsele med min pojkvän och skulle köra sista biten av dom många milen från Värmland. Självklart kommer det ett rådjur när jag sitter och kör mina 130 km/h och jag kör självklart på det, som tur är träffar det på sidan och jag hinner knappt fatta någonting förrns chocken kommer och min pojkvän säger till mig att stanna.Usch, det är verkligen läskigt!

  Reply
 2. malin

  Några tips jag fått när det gäller älg:

  1. Om du inte lyckas undvika att krocka med den, försök att köra in i bakdelen på den (antar att den inte far genom rutan då)

  2. Om du kan, glid ner i sätet så slipper du få huvudet mosat.

  Har aldrig ens sett en älg på nära håll, men det var någon som tipsade mig om dessa saker förut!

  Reply
 3. Tomas

  Tack och lov att det gick bra.
  Jag hade tre stycken plötsligt framför bilen för en tid sedan, ett par mil norr om dig. Och en stund senare ytterligare två stycken som jag inte hann se vid vägkanten förrän jag passerade dem, och ändå höll jag uppsikt. Det viktigaste är att man håller ner farten.

  Reply
 4. F

  Skönt att det gick bra! Ännu ett skäl att köra försiktigt och skaffa sig ordentliga strålkastare på bilen så man har någon chans att se dom åtminstone…

  Reply
 5. Anonym

  Montera extraljusen på taket så ser Du bättre när det är höga plogkanter, och kör fortare så hinner du förbi innan älgen traskar över :=)

  Reply
 6. Lanttjejen

  Risken för trafikolyckor med älgar är störst på våren då korna stöter bort sina fjolårskalvar. Under skymning och gryning är de som mest aktiva och då ska man passa sig när man är ute och kör eller ja även annars också.

  Skönt det gick bra! 🙂

  Reply
  • Fotonovis

   Men brukar det inte vara senare? Jag har förmig att man brukar se jättemånga strax före och runt midsommar. Huga vad hemskt att se dem så nära i mörkret! Man blir alldeles matt!

   Reply
   • Lanttjejen

    De kanske bara är tidigt ute. hehe Underskatta aldrig vad solljuset kan göra. Det är bara känna efter hur du själv blir. 😉

    Reply
 7. Robert

  Skönt att det gick bra!

  Snart börjar väl också tiden på året då älgkon stöter bort sina fjolårskalvar och då blir de förvirrade och osäkra. Då är det ännu större risk för viltolyckor.

  Bra att du kör försiktigt, Jonna!

  Reply
 8. sven

  åk upp till kullberg om ca en månad så får du se älg!! titta gärna på deras hemsida, 55 st samma dag på en dag ifjol som simmade över älven!!

  Reply
 9. Nicklas

  Skönt att det gick bra för er så ni slapp få en älg i knät. Klokt av dig att köra försiktigt, var rädd om dig. Sov nu så gott!!

  Reply
 10. Anonym

  Anledningen till att man ska “sikta” på bakdelen på älgen är att den är lättare än framdelen…

  Reply
 11. Ella

  Så skönt att du hann stanna.
  Ja, det är detta som är så läskigt att det går så otroligt fort. Man fattar det inte förrän man kört på eller varit nära att köra på ett djur. Man hör bara plötsligt dunsen.
  Jag har försökt att få mina vänner som kör bil och smsar eller knappar fram nummer med mobilen för att ringa medan de kör att förstå att man kan inte ens titta på mobilen en halv sekund för om ett barn eller djur kliver ut i vägen så gäller det att verkligen vara på helspänn om man ö.h.t. ska ha nån chans att undvika att köra på det.

  Reply
 12. Martin

  Fungerar vänster ljus på bilen? Verkar lite svagt lyse….Bästa botemedlet mot Älg är en säker bil.

  Reply
 13. Anna

  Fy så läskigt. Är det inte konstigt att så stora och ståtliga djur är så dumma i huvudet att de rusar ut rakt framför bilar. Skönt att det gick bra. Anna.

  Reply
 14. Snöros

  Ja, de kommer jättesnabbt..och man ser inte så långt bortanför vägkanterna heller.
  Vad tur att det gick bra!!

  Reply
 15. Anna

  ‘Älgarna protesterar, älgarna har fått nog, älgarna vill ha trygghet här i sin egen skog’

  Reply
 16. Susanne

  En älgkrock är farlig. Har själv fått uppleva vilka skador en sådan krock kan ställa till med. Nu blev det tack o lov inga personskador men bilen blev rejält förstörd och den stackars älgen fick benet avslaget. Usch, vill inte tänka på det!
  Du gör helt rätt som tar det lugnt – bättre att komma fram lite senare än inte alls.
  Kram

  Reply
 17. Frida

  Min häst är livrädd för älg och vi har precis flyttat till ett nytt stall. Ägarna har aldrig sett älg där och bott på gården hela sitt liv nästan, och när jag och min häst rider ut på våran första ridtur själva kommer det så klart en älgko med kalv. Min häst bara skakade av rädsla, så typiskt.

  Reply
 18. Anonym

  I en backe har jag haft en av mina häftigaste älgupplevelser…Hade nån berättat det för mej hade jag inte trott på det! Kommer o kör neröver, ser två cyklister på väg uppför en bra bit längre ner, -Vad fan hände!? Rena kaoset, först en älg hoppar rakt ut på första cyklisten och den drösar i backen o andra cyklisten drullar omkull över den…o sen kommer älg nr två ut på vägen o lägger iväg efter nr ett! Stannade bilen o bara satt o stirrade o fattade noll! Stannade och pratade med killarna…De fattade med noll! Klarade sej i stort oskadda men lite mörbulltade! De hade inte uppfattat älgen alls förrän den hoppade ut på vägen precis vid/på dem!

  Reply
 19. Gammelmor i Paris

  Tur att du klarade dig ! Kan man inte förvarna älgarna pâ nâgot sätt, tuta ? rockmusik ? vargtjut pâ CD ? sâ att de blir försiktigare och inte hoppar upp pâ bilen som kängurus eller gräshoppor i Australien ??! De kan ju fastna pâ taket …..När under sommaren kan man köra bil i Västernorrland utan risk för vilda mygg och älgar ??

  Reply
 20. Farmen-Johan©

  Skönt att det gick bra! Man vill ju inte att det ska hända sin favoritbloggerska nått lixom! Stor kram! <3

  Reply
 21. J

  känner du till solögas olika små “budskapsböcker”, växternas språk & djurens språk?
  Så här står det om älg:

  Här och nu har du allt. Min gåva till dig är att vara nöjd med livet.
  /här gäller det att känna dig nöjd med din plats i livet, först då befinner du dig i mitten av världen och det du önskar kommer till dig. kliv ur känslan av missmod. välj att vara nöjd och situationen förbättras.

  Jag använder ofta solögas böcker. tex när jag drömt om nåt djur/växt eller när jag plötsligt bara stött på dem. väldigt skönt att få lite budskap och vägledning av livet ibland

  Reply
 22. Ingela Norrby

  Hej! Lånade din bild på älgen på vägen till ett inlägg dom jag gjort som eftersöksjägare. Folk lättar inte på gasen där jag bor. Säg till om
  Det inte är ok så plockar jag bort den på en gång!! Har angivit dig som fotograf.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.