Otur med vedspisen

Det har varit kaos här i stugan ikväll. Det har verkligen varit en otursdag idag.
Jag kände att jag inte klarade av en natt till utan att elda, för det var riktigt kallt här! Det kändes som det var kallare här inne än ute, och på morgonen vaknar jag alldeles snuvig och frusen. Som tur var kunde man börja elda i vedspisen idag(muraren var här igår och gjorde klar den ena skorstenen), så på eftermiddagen när det började bli lite kallt så bestämde jag mig för att tända vedspisen.

Att få eld var inga problem, men röken från elden åkte inte in i själva spisen, den åkte istället ut i köket, och så fort jag stängde luckan kvävdes elden och dog, och det blev ännu mera rök som for ut ur alla hål som fanns på spisen. Jag provade allt, öppnade luckor och rensade ut sot ur en liten lucka, men ju mer jag försökte desto mer rökfyllt blev köket. Brandlarmet började gå och det det knappt att vara här inne.
Tillslut var jag tvungen att springa till Tage och be om hjälp, så han kom hit och vi började med att ta ut all brinnande ved ur vedspisen och slänga på gräsmattan. Han provade sedan också att göra eld men det blev samma sak, och tillslut var hela skolan full med rök.

Vi fick det att funka tillslut, det hade tydligen fastnat massa skrot i röret så det hade täppts igen, så ingen rök kunde komma ut. Men Tage lyckades få bort en del av det, så nu funkar det att elda. Däremot var det sot överallt i hela köket och fullt med rök, så jag har ägnat hela kvällen åt att städa och torka golvet. Det har lagt sig som en tunn svart sothinna på allting! Om man drar fingrarna på möblerna blir man svart.
Min dammsugare verkar inte må så bra heller efter att jag dammsugat upp lite sot, den låter jättekonstigt och suger knappt nåt 🙁 Den var helt ny! Jag hoppas den kommer funka igen. Huvva, det har varit några jobbiga timmar här ikväll. Men nu är det bättre igen. Det luktar fortfarande rök här inne, men inte så farligt mycket.

Nu brinner det iallafall i vedspisen, och det är så skönt att inte behöva frysa! Det sprakar så härligt också. Riktigt mysigt =)

Här hade jag precis tänt eld i vedspisen, och jag hade ingen aning om vad som snart väntade 😛

Köket fullt av rök

Tage hjälper till

Försöker skura bort all sot från golvet

huvva

3 Kommentarer på “Otur med vedspisen

 1. Kristina

  Åh din stackare Jonna! Vilket jobb du fick! Tur att du fick ordning på spisen till sist 🙂 Vilken tur du har Tage som hjälper dig 🙂 I mitt föräldrahem hade vi en exakt likadan spis :)) Jag hatar också att frysa, brrr… 😉 Hoppas du får det varmt och skönt nu. Ha en skön söndag.
  Kram

  Reply
 2. Isac

  Åh fy fasen!
  Inte undra på att du tycker det är kallt om du inte eldat i spisen förrän nu!
  Vad bra att det funkar nu iallafall 🙂

  Kram

  Reply
 3. Elisabeth Kuhlin

  Ååå fy “fanken”..jäkla jobb du fick som du inte bett om. Den här resan lär du inte behöva gör om i alla fall ..man lär sig hela tiden. Ååå ja som skulle “dratt” en rolig händelse som pricken över i:et ..efter förra veckans redogörelse över vintrarna i Bohuslän å hur kallt de va i stugan ..vet ju knappt om ja vågar nu. Nää ..ja spar de lite.
  (hehe) du behöver nog hämta dig efter ALLT! Kram Beth

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.