Reseerbjudande

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Flygstolen.se
092302

Drömresan till Yosemite blev verklighet via ett samarbete med Flygstolen, som jag nämt innan. Det var så det hela började, även om det tog ett bra tag innan jag verkligen trodde på det. Inte förrän alla pappren var påskrivna kunde jag luta mig tillbaks och inse att vi faktiskt skulle få åka iväg på till Kalifornien. Det var verkligen en sådan där förfrågan som kändes för bra för att vara sann.
Men nu sitter jag här, med en alldeles magisk resa i bagaget. Med minnen och upplevelser från min livs största resa, i mina drömmars Yosemite. När jag blundar känns det fortfarande som jag står där, på en sten i solnedgången i Tuolumne Meadows. Så nära, och ändå så långt bort. 

Som en del i mitt samarbete med Flygstolen så kommer jag få den stora glädjen att erbjuda olika rabatter på resor till er läsare. Och nu har jag det första erbjudandet här, som förhoppningsvis kan intressera några av er som kanske planerar eller funderar på att boka en resa till USA.

Ni får 100 kr rabatt på alla flyg till USA, om ni anger koden: jonnaflyg
Om ni bokar flyg+hotell får ni 500 kr rabatt om ni anger koden : jonnapaket
(hotellet måste bokas i minst två nätter för att rabatten skall gälla)

Rabatten gäller fram till 7 oktober
091701

Hoppas att det finns några som får användning av rabatten! Kanske du själv, eller någon du känner som du vet ska till USA? Just det här erbjudandet är ju väldigt valfritt då det gäller alla flyg till USA. Jag vet att jag längre fram också kommer få erbjuda er paketresor som liknar den jag gjort. Det ser jag fram emot! Vet ju att det är många som funderar på en resa till Yosemite nu. Vore så otroligt roligt om jag kunnat inspirera någon till att faktiskt åka dit på riktigt och uppleva allt själv. Vilken grej!
092301

Så länge kommer jag fortsätta ta er med på resan här via bloggen. Stor kram på er! ♥

142 Kommentarer på “Reseerbjudande

  • Jonna Post author

   Åhh tack så jättemycket!! Det var solens sista strålar som lyste på bergen, så jag rusade ut för att fånga det på bild.
   Kram på dig ♥

   Reply
 1. Katie

  Jag hade den SJUKASTE drömmen inatt. Av någon anledning dök jag upp hemma hos dig mitt i natten (?) och skrämde halvt livet ur dig på morgonen när du kom från duschen. Sen åt vi frukost ihop, fast vi inte känner varandra. Du skulle iväg men jag skulle hänga kvar lite. Så började det regna och min laptop blev blöt och jag använde dina (ännu omålade) canvastavlor för att bygga en koja. Av någon anledning går jag in i din källare — som ju inte finns — och där har du dusch, tvättstuga etc etc. Fast vi aldrig träffats förr hade du “sparat” en tvättstuga och ett badrum där nere till mig för jag ska tydligen bo hos dig nu. Sen kommer du hem och skriker “Johan är här!!!” varpå vi alla sätter oss i soffan tillsammans med andra. Jag känner att jag känner igen Johan SÅ himla mycket och när jag till slut kommer på det skriker jag “Men du är ju HAMPUS!!! Vi växte ju upp på samma gata och lekte hur mycket som helst innan du flyttade!”. Johan/Hampus blir helt förskräckt och säger “nej nej” men jag säger “jo” och halar fram fotografier från när han och jag och hans andra syskon lekte som små. Du blir skitsur och säger “Men Johan du KUNDE väl ha varit ärlig med ditt namn? OK att jag hatar namnet Hampus men jag älskar ju dig så det hade varit OK såklart”. Sen slutar det med att du och Johan/Hampus åker iväg på en fyrhjuling och jag är kvar hos dig med alla djuren och gör figurer i polymerlera.

  Det enda jag kan tänka är att det här är en mix av 1) såg en video på Britney Spears instagram där hennes son skrämmer livet ur henne när hon kommer gående i handduk efter att ha duschat 2) har pratat så himla mkt om frukost med min moster den senaste veckan att det dök upp 3) häromdagen funderade över vad som egentligen hände med den här Hampus jag lekte med som liten (han är alltså riktig men INTE samma person som Johan xD) 4) Jag håller på en hel del med polymerlera (du kan se mitt senaste verk på @detlillabiblioteket på instagram, om du vill :)) och hade slitit mitt hår över hur jag skulle måla (återigen, målerikoppling här) mina ekorrar utan att förstöra dem.

  Har inga planer på att åka till USA men det här var en av de konstigaste drömmarna jag haft, så kände att jag behövde dela med mig, hehe.

  Kram och tack för en fantastisk blogg! <3

  P.S. Jag var verkligen skitjobbig i drömmen så ber om ursäkt för det, är inte alls så påhängsen IRL :O D.S.

  Reply
  • Jonna Post author

   HAHAHA alltså jag sitter i bilen och dör av skratt. TAAAACK för att du delade med dig av detta hahahaha 😀
   Älskar kojan du byggde av mina canvastavlor haha 😀 Ska absolut kika på in på din insta sen 🙂
   Tack igen för detta! KRAM ♥

   Reply
  • Hanna

   Inte heller jag är förtjust i reklam men ändå är det inte svårt att lägga ihop två och två. Om Jonna ska kunna försörja sig och ändå leverera gratis underhållning och konst till dig så måste ju någon betala hennes räkningar. Din kritik är missriktad och istället kanske du skulle fundera på hur du kan bidra till att förändra samhället från att vara så vansinnigt kapitalistiskt att reklamen infiltrerar våra liv överallt. Det är ju verkligen inte Jonnas fel.

   Reply
  • Dixi Wonderland

   Nu vet jag inte hur gammal du är Marie men vi lever i 2016, närmar oss 2017. Idag inser allt fler företag att dom tjänar så mycket mer på att synas i sociala medier än att betala över miljonen för att få bästa reklamplats i tv rutan. Vad är det som stör dig med att Jonna har samarbeten? Jonna är en av de få bloggarna som jag vet (och jag har varit i denna branschen i över 10 år) som faktiskt samarbetar med företag som följer hennes röda tråd i bloggen.

   Denna resan är Jonna upp i själen.
   Svider det verkligen så mycket i ögonen att hon fått detta betalt? Detta är hennes jobb. Om hon inte kan göra samarbeten och försörja sig så hade hon inte kunnat lägga ner all den tiden hon gör på att skapa dessa trollbindande inläggen till oss. Jag tycker det är fantastiskt att Jonna är så duktig som lyckas ha så många bollar i luften vid en så ung ålder. Jag tycker det är grymt att hon följer lagen och märker ut sina inlägg precis som man ska och jag tycker det är inspirerande och fantastiskt att hon får såna otroligt stora samarbetspartners.

   Reply
  • Julia

   Så fruktansvärt onyanserad kritik Marie. Vad skulle du säga om vi ber dig leverera gratis underhållning eller arbeta utan att få ut något ekonomiskt? Tänk igenom hur du själv lever och skärp dig.

   Med vänliga hälsningar, Julia

   Reply
 2. Ola

  Det vore bättre för vår planet om folk flög mindre, med tanke på hur enormt mycket det sliter på miljön.

  För mig är det konstigt hur du, som alltid skriver om hur du mycket du älskar naturen, förespråkar mer flygresor, trots att det står bortom allt tvivel att det är bland det mest miljöförstörande som finns. Men så länge du får sponsorpengar av Flygresor.se kanske det är okej?

  Har du några kommentarer på detta Jonna?

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_aviation

  Reply
  • Jonna Post author

   Vilken dubbelmoral jag skulle haft om jag själv flyger runt och ser världen och samtidigt försöker få andra att inte göra det.
   Spelar ingen roll hur mycket jag älskar naturen och önskar skydda den från all miljöförstöring.
   Jag är en naturbov varje dag. När jag tvättar håret. När jag äter. När jag kör bil. När jag bloggar. När jag är ute och reser.
   Självklart förstår jag helt din tanke. Det är miljöfarligt, och jag önskar att det fanns ett helt grönt alternativ. Det vore mycket bättre om folk flög mycket mindre.
   Men lägg inte ansvaret på mig att minska flygresorna över världen. Jag har aldrig bett om att vara en förebild när det gäller miljön. För det är jag inte. Jag lever inte så som jag önskar att världen var. Så släpp den tanken är du snäll.

   Din kommentar hade kunnat vara OK om jag någonsin skrivit det minsta negativt om flygresor. Men det har jag inte gjort.

   Tack

   Reply
   • Ola

    Lite skillnad på att tvätta håret och flyga till USA, inte sant?

    Det jag menar är att du är en förebild för många. Din blogg har stor genomslagskraft och du bygger din image på att du är en stor naturälskare. Varför inte utnyttja din makt till att göra världen lite bättre? Varför välja samarbetspartners som bygger sina verksamheter på förbränning av enorma mängder fossila bränslen?

    Reklam på bloggar är 100% okej för mig och de allra flesta, det har jag inga synpunkter på. Men varför inte söka upp lite schyssta partners istället för bilmärken och förmedlare av flygresor?

    Reply
    • Sofie

     Tycker att det är intressant att framförallt kvinnliga bloggare hela tiden måste stå till svars för allt de gör och alltid tydligen ska vara en förebild för allt och alla. Tänk på allt annat som Jonna också förmedlar. Jonnas blogg är nog den minst materialistiska blogg som går att läsa just nu, hur mycket produkter gör hon reklam för annars? Tvärtom tycker jag att hon sprider hur man kan finna ro och glädje i enkelheten, i naturen, med sina djur och nära och kära.

     Jonna, jag tycker att det är fantastiskt att du hittat samarbetspartners som gör att du kan fortsätta blogga och leva som du gör. Och det är aldrig aldrig ditt ansvar att vara en förebild för alla, hoppas du känner det. Hejar på dig!

     Och Ola, det är ju fantastiskt att du känner sådant engagemang för hållbarhet och minskning av fossila bränslen. Du hittar säkert jättebra kanaler att nå ut med ditt engagemang utan att skuldbelägga andras val =).

     Reply
     • Ola

      Nja, jag diskuterar lika friskt på alla bloggar jag följer, oavsett om det är en man eller en kvinna som står bakom den. Sedan är det så att bland bloggare är många fler kvinnor (mer än dubbelt så många, och ännu större andel i Jonnas genre, alltså livsstil, hantverk och konst).

      Jag är uttalad feminist och att kan inte gå med på att det jag gör i denna kommentarstråd handlar om “kvinnlig shaming”. Jag försöker debattera så sakligt jag kan om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och berör mig djupt. Att dra genuskortet var ett ganska taskigt knep av dig. Har jag inte rätt att föra en intellektuell diskussion kring klimatfrågor med Jonna bara för att jag råkar vara man?

      Reply
      • Anonym

       Nu är det ju faktiskt så att FN (bland annat) fastslagit att köttproduktionen är det mest miljöförstörande för vår planet, inte flygresor eller avgas från bilar. Faktiskt är det så att det är mer utsläpp från köttindustrin (Globalt) än hela transportindustrin. Det är bara du googlar runt lite så hittar du mkt att läsa på om ämnet. Sen betyder inte det att det är bra att flyga. Men ändå, faktachecka lite innan du försöker få det till att flygresor är det sämsta för miljön. Dock skulle jag inte vända mig till Wikipedia nästa gång jag försöker argumentera.

       Reply
       • Tove

        Sluta GENAST upprepa att den där jämförelsen mellan köttindustrin och flygindustrin för att legitimera flygresor! Den är helt upp åt väggarna tokig. Kött är ett större globalt problem eftersom den genomsnittlige världsmedborgaren äter mer kött än flyger. Flög alla människor lika mycket som i vår lilla rika del av världen skulle siffrorna inte se ut så.

        Vill man minska sin miljöpåverkan måste man självklart alltid utgå från vad man själv gör som är dåligt för miljön, och börja med de åtgärder som ger störst effekt ur det perspektivet. I Tänk såhär: du är ensam i världen om att flyga, men flyger varje dag. Vad skulle FN prioritera när de vill minska koldioxidutsläppen? Självklart inte ditt flygande i alla fall, utsläppen skulle ju procentuellt sätt vara minimala, de skulle kanske prioritera köttindustrin istället. Men om du själv skulle vilja minska din miljöpåverkan skulle det ju givetvis göra mycket större skillnad om du slutade flyga dagligen, än om du slutade äta kött.

        En flygresa har väldigt stor påverkan på miljön. Vill du minska din miljöpåverkan, utgå från den miljöpåverkan du själv faktiskt genererar.

        Behöver man fler exempel kan man ju leka med tanken att man uppfann en ny effektiv energikälla, som dock sprutade ut klodioxid: Skulle man kunna säga att energikällan var miljövänlig eftersom det än så länge fanns så få bara motsvarade någon liten probmille av världens totala utsläpp? Nej givetvis inte, självklart måste man räkna hur mycket klodioxid som släpps ut per producerad enhet energi och jämföra med andra källor. På samma sätt måste människor räkna ut hur mycket koldioxid de själva släpper ut, om man vill bli mindre miljöbov.

        Men visst önskar man att det vore så, att man kunde dra ner lite på köttet och därför få resa ett par gånger om året! Hade ju vart fantastiskt, tänk vilka platser det finns att besöka! 🙂

        Reply
    • Sonja

     Tror inte att Jonna ser sig själv som förebild eller har påstodd detta! Men du, Ola kan du inte leva själv, måste du har förebilder i världen?

     Reply
   • Ola

    Mirella: Jag vill påstå att jag har ganska bra koll på detta ämne eftersom det är det som engagerar mig mest av allt. Jag vet att köttindustrin är den största boven. Det är därför jag är vegan. Vad gör du själv för att rädda klimatet? (Förutom att skriva dryga bloggkommentarer i stil med “läs på ordentligt”?)

    Reply
 3. Per Berlin

  Vilka otroliga bilder! Om det finns ett paradis och jag får komma dit när jag dör, så vill jag att det ska se ut precis så. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh men tack, så glad att du gillar bilderna 🙂 Jaa…ett sådant paradis hade jag också velat komma till.
   Därför känns det lite för bra för att vara sant att det faktiskt går att se i levande tillstånd 🙂 ♥

   Reply
 4. Therese

  Fantastiska bilder som vanligt!

  Jag tycker verkligen det är trist med alla personer som gnäller över de sponsrade inläggen. Ni som gör detta borde verkligen rannsaka er själva; är ni intresserade av att bidra ekonomiskt till Jonnas uppehälle så att hon kan bo kvar och fortsätta producera fantastiska bilder, med en skälig inkomst? Inte? Sluta bara läs bloggen då om det är så jobbigt med reklam, istället för att gnälla öppet över att inte kunna konsumera andras konst och levebröd likt parasiter.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…tack Therese! Din kommentar betyder så mycket!

   Som tur är så verkar det vara så liten del som stör sig på de sponsrade inläggen. Blir så glad att ni är så många fler som inte alls gör det till någon stor grej. Det gör mig glad. Så tack ♥

   Reply
 5. Kattis

  Jag älskar din blogg och dina bilder och stör mig inte ett dugg att du samarbetar med olika partners och lägger upp sådana inlägg i din blogg. Är glad för din skull att du får betalt för det du gör. Önskar själv att jag var ung och kunde göra samma sak. Har själv släppt allt och flyttat upp från Kungsängen som ligger utanför Stockholm och bor med min man och våra 2 hundar i ett litet hus ute på landet där vi i över 2 års tid har blivit trakasserade av en annan bybo. Så det är verkligen inte lätt alla gånger.

  Reply
 6. Maggie

  Jag förstår att man som bloggare behöver en inkomst så att man kan försörja sig och allt det där men all denna reklam ger mig en dålig smak i munnen… Bloggen tappar lite av sin själ och man vet inte om Jonna verkligen TYCKER det hon skriver eller om det är något hon måste säga….
  Jag tycker rabatten på flygresor som företaget erbjuder Jonnas läsare är fullständigt urusel!! 100 SEK räcket till en latte och en smörgås på Arlanda innan avresa ja om ens det….
  Med risk för påhopp men man måste få tycka det man tycker…. Får se hur bloggen utvecklar sig – ser hursomhelst fram emot reportage om Yosemite! Det var fantastiska bilder!

  Reply
  • Miranda

   Alltså det dubbla i din kommentar är ju helt sanslöst! Först är du jätteelak och fnyser ur dig saker som “bloggen tappar lite av sin själ”, för att sedan avsluta kommentaren med att säga hur mycket du ser fram emot reportaget om Yosemite och alla fantastiska bilder! Hade det här varit 15 år sedan så hade du fått vända dig till ett resemagasin för att få läsa reportage om Yosemite, med tillhörande fantastiska bilder. Den tidningen hade du fått betala för, och du hade dessutom fått stå ut med reklam på varannan sida. Nu med bloggar, som många gånger är minst lika välproducerade som de glossigaste magasinen (speciellt Jonnas!) så får du detta reportage helt gratis! Det enda det kostar dig är en extra scroll med fingret för att slippa läsa det sponsrade inlägget om det nu stör dig så himla mycket. Fy tusan för missunnsamma människor som dig! Bloggen är Jonnas arbete, självklart att hon ska ha betalt!

   Jonna, vill bara säga att jag tycker du är så jäkla cool och fantastisk och din blogg är min favorit! Önskar dig all lycka i världen, det är du värd! Fan vad kul att det lossnat ordentligt med stora samarbetspartners. Så himla gott! Kram <3

   Reply
 7. Johan

  Tycker det är synd att inlägg med samarbeten ska ha någon inverkan på Jonnas trovärdighet, som det nu verkar på dig. Hennes sätt att hantera sina samarbeten tillsammans med bloggen är en perfekt balans för att få två sidor av verkligheten att kunna klaffa. Vissa av oss arbetar med saker vi gärna kunde skippat, om den ekonomiska tryggheten fanns i att göra annat, dvs. det vi trivs med och/eller det vi tycker är inspirerande och glädjefyllt. Jonna har hittat ett sätt där hon kan göra det hon vill göra, om det så vore ett jobb eller ej och ändå dra in slantarna som alla andra. Att dessutom kombinera sina samarbeten så att de kan ta henne längre i hennes ”resa” gör ju bara saken ännu bättre. Både för henne och bloggläsarna. Utan samarbetet hade hon kanske aldrig fått se Yosemite eller Mariposa, likaså hade ingen här på bloggen kunnat ta del av hennes bilder, filmer och texter.

  Är det mer okej att en hantverkare bygger enorma verkstäder och industrier som sedan säljer sina varor via massproduktion, får lön för det och sedan köper flygbiljetter till USA? Eller att en som jobbar på McDonalds gör samma sak? Eller någon i vilket annat yrke som helst? Alla ”slavar” vi för någon för att få vardagen att gå ihop, men vissa verkar inte förstå att det fungerar så.

  De som verkligen bryr sig om Jonna och hennes blogg bör visa ett leende på sina läppar då ett sponsrat inlägg dyker upp, då man kan vara försäkrad om att hon får lön för det fantastiska jobb som hon gör.

  Det verkar alltid finnas personer som tror att allt fungerar av sig själv. Även om Jonna på många sätt kan verka som någon som hämtats ur fantasi och drömmar för att hänföra oss med livets många skönheter, så är hon ändå en människa som måste gå igenom det samma som de flesta av hos. Nämligen att leva. Få personer skulle dock orka med den resa som hon har gjort och som hon fortfarande gör. Att då komma och kritisera både hennes trovärdighet och kvalité, GER MIG en dålig smak i munnen.

  Reklam är inte det som kan sänka något i denna blogg. Det är de bittra, de avundsjuka och oförstående som dyker upp här ibland. Om ni nu bryr er så mycket om känslan som finns i detta livsverk, gör oss alla en tjänst och håll era bittra tankar för er själva, väx upp eller försvinn härifrån.

  Tack.

  Reply
  • Lindan

   Word!! 😀
   Blir lite tröttsamt med dessa klagomål…Hoppas och tror att Jonna förstår att de flesta av oss inte alls tänker och tycker så! <3 <3

   Reply
  • Katalin

   Väl sagt, förhoppningsvis kan detta mjuka upp några och låta dem följa glädjen och saligheten (i detta alltför korta liv) istället.

   Reply
  • maggie

   Är det Jonnas Johan som skriver detta?
   Du tycker att jag är bitter och skall försvinna härifrån?
   Vilket tråkigt inlägg ifrån dig i så fall.
   Jag har följt denna blogg ända sedan denna blogg startade. Ända sedan Jonna satt i soffan påpälsad med mössa och vantar drickandes sitt kaffe i kylan i den gamla skolan.
   Det finns en anledning att jag har följt denna blogg.
   Jag har varit en av Jonnas största supportrar.
   Jag håller med dig om det som du skriver vilket jag också nämner men denna blogg är på väg åt ett håll som jag inte riktigt förstår och som jag inte riktigt vet hur jag skall förhålla mig till.
   Det är klart att man påverkas av det som man får betalt för, så är det för Jonna och så är det för de flesta andra av oss i det samhälle som vi lever i och det är ju ganska uppenbart i de sponsrade inläggen.

   Reply
   • Lindan

    Maggie, jag tror att du kanske fick lastas för många av de tidigare bittra kommentarerna då något med reklam dykt upp….Många (och jag själv) har reagerat starkt på dem. Tror inte du egentligen menade något illa mot vår fina “Jonnan”…Men en del kommentarer som florerat ibland har verkligen gjort en konfunderad, och de har spridit illvilja och missunnsamhet. Och SÅDANA inlägg vill man ju helst slippa på en sådan här plats, där magi, omtänksamhet och kärlek riktigt pulserar ut ur skärmen….! 🙂
    <3

    Reply
    • Johan

     Precis som Lindan säger så blev min kommentar riktad till alla de som väljer att komma med negativa kommentarer lite nu och då. Så Maggie, jag ber dig om ursäkt om min kommentar till dig även blev fylld av detta.

     Det jag säger är att man titt som tätt ser spår av bittra och avundsjuka människor här, dvs de som gottar sig i elände och gnäller på framgång. En del väljer att dra upp begynnelsen av Jonnas resa, där allting var mer kämpigt, och visst, jag kan förstå att det finns en charm och ett sorts intresse att följa någon som kämpar med vardagen på helt andra sätt än många andra. MEN Jonna är inte där nu, den fasen är över. Hon har besegrat det hindret och bör hyllas för det hon har åstadkommit, vilket faktiskt många också gör.

     För dem som följt Jonna från första början, så bör inga som helst tvivel på hennes trovärdighet finnas. Ni om några borde känna till hur rent och äkta allting hon gör är. Hon är fortfarande samma fantastiska människa, hon har bara nu efter ca 6 års kämpande och slit lyckats få den utdelning hon minst förtjänar. Pengar måste komma från någon källa. Den som väljer att kritisera att företag som Hyundai och Flygstolen valt att samarbeta med Jonna, bör därmed skrota sin egen bil och aldrig mer sätta sin fot i ett annat land (om den nu inte väljer att springa eller cykla dit.)

     Slutligen. Det är så här vår värld fungerar, ingen av oss är en evighetsmaskin där inget förbrukas. Det finns alltid utgifter, därav behövs inkomster. För dem som inte kan få in det, för dem som på något sätt blir så illa berörd av att någon arbetar, får lön och behöver mat på bordet och istället måste komma med ett negativt bemötande, de kan då för sin egen skull sluta vara här, samtidigt bespara oss andra denna bittra känsla. Sök då istället era behov på en annan plats.

     Reply
     • Nanna

      Jag tror inte folk som kritiserar de sponsrade inläggen menar så illa med det, även om det kan uppfattas som väldigt negativt. När en blogg förändras väcker det olika former av känslor hos de som läser, det är lätt att bli väldigt engagerad i en blogg och kanske glömma vad en ska hålla för sig själv och vad en får säga. Menar inte att detta är en ursäkt för folk att skriva negativa kommentarer, men jag tror det finns anledningar till att folk kommenterar på reklam som inte handlar om bitterhet alls. Bloggar kan upplevas som väldigt personliga och riktade direkt till den som läser, så jag tänker att när folk uttrycker vad som kan uppfattas som en kritisk kommentar så är det oftast inte av ondo, utan snarare för att en har hunnit bli väldigt engagerad i bloggarens värld under en längre tid och känner sig tillräckligt förtrolig med denne för att uttrycka personliga åsikter. Såklart att det inte är kul om läsarkommentarer skapar en dålig stämning på bloggen, verkligen inte, men jag tror att ett öppet kommentarsfält och personliga svar på kommentarer bäddar för ett väldigt öppenhjärtigt klimat på både gott och ont. I ett sånt här klimat kommer folk då och då uttrycka hur de känner och kanske glömma bort att de är kritiska. Det kan ju vara tråkigt, och jag håller med om att en borde tänka två gånger innan en kritiserar bloggare för deras val av reklam och sponsorer. Men jag tror inte det är så enkelt som att dra alla över en kam och säga “väx upp eller försvinn härifrån”- det är folk som tycker om Jonna som skriver, och som kanske har följt bloggen i många år, och haft en personlig “Jonnahälsning” nästan dagligen. Jag tänker att ett visst mått av sund reflektion kring saker och ting borde kunna vara välkommet i en blogg (säger inte att alla negativa kommentarer är sund reflektion, men det blir lätt ett klimat där något säger “om du är negativ så kan du försvinna härifrån” så fort någon säger det allra minsta lilla som inte bara är smickrande). Jag tänker att de som skriver om reklam här gör det för att de ogillar reklam- inte alls för att de ogillar Jonna. För på riktigt, oavsett hur världen fungerar och hur Jonna och andra behöver tjäna sina pengar, så tänker jag att det är sunt att inte vara positiv till all reklam, som ju faktiskt bidrar till ökad konsumtion, miljöförstöring et.c . Reklam är dåligt för planeten oavsett hur många som tjänar sitt levebröd på den. Och viss reklam är definitivt värre en annan reklam, som någon tidigare sa i kommentarsfältet här. Menar inte detta som ett försvar till negativa kommentarer, tänker mest att det blir lite svartvitt att säga att de som skriver något om reklam bara är bittra och missunsamma, jag tror det ligger djupare grejer bakom. Folk blir nog glada när de hittar platser och personer på nätet som representerar en värld bortom all reklam, konsumtion, miljöförstöring et.c, det blir en värld som blir lite som saga, där allt är “perfekt”. Det är lätt att glömma att folk behöver tjäna pengar, och att ingen är perfekt. Du skriver att Jonna är ren, sann etc, men det finns väl skäl att undra varför någon som verkar älska naturen gör reklam för så specifika saker som bilar och flygresor. Att i varje fall göra kloka reklamval är en möjlighet. Det är inte schysst att kritsera, absolut inte, men det är nog inte så konstigt att många känner sig sorgsna över hur reklam letar sig in överallt, till och med i världar som för läsarna kanske representerar motsatsen till konsumtion och miljöförstöring.

      Reply
      • Johan

       Tack för ett moget och genomtänkt svar Nanna.

       Nu blev det väldigt mycket synpunkter efter det här blogginlägget, men när jag menar att folk ska “försvinna härifrån” vilket jag tyvärr så illa uttryckte mig. Så var det inte riktat till folk som har någon invändning, utan till de som inte verka kunna acceptera att reklam finns här på bloggen. Kan man inte förstå eller finna sig i det så anser jag att bästa alternativet är att sluta vara här. Då slipper man störas och störa andra pga något som tyvärr måste vara en “motor” för att bloggen i överhuvudtaget ska kunna existera.

       Sedan utvecklades kritiken på andra plan, nämligen vad denna reklam bör och inte bör vara. På den planen har jag tagit en diskussion, men mitt huvudsakliga argument i denna diskussion är att jag tycker det är löjligt att ens börja påpeka att Jonna på något vis stödjer miljöförstörelse och klimatförändring. Hon samarbetar med företag som är en del i vårt mänskliga system. dvs deras tjänster är avgörande för att vårt samhälle ska fungera som det gör idag, men ja tyvärr påverkar deras verksamhet miljön, precis som alla andra tjänster och produktioner.
       Sen verkar det som att folk tror att Jonna bara kan välja och vraka bland samarbeten med olika företag hur mycket hon vill. Ingen av er vet hur många erbjudanden hon tackat nej till då det inte passat in i hennes egen verksamhet. De samarbeten hon har nu har bidragit för hennes del till att utveckla och ge något nytt till bloggen (vilket är hennes jobb) genom att se och visa nya platser, uppleva nya saker som både ger henne och andra inspiration och kreativitet, förmedla känslor och uttryck om det hon får vara med om. Ja, följa hennes liv helt enkelt, som alltid har varit den röda tråden, fast nu med lite nya vyer och miljöer.
       Skulle Jonna göra reklam för vedkaminer så hade folk påpekat att hon bidrar till skövlande av skogar, hade hon gjort för kläder så hade det dragits upp djurplågeri, barnarbete eller naturförstörande färgämnen och kemikalier, hade hon gjort reklam för cyklar så hade någon dragit upp den miljöförstörande processen att tillverka dem och dessutom den hemska gruvindustrin som utvinner metallen till cykeln osv osv. Det är den poängen jag vill framföra, att det finns ingen anledning till att ens kritisera en sån här sak, då alla ändå sitter där själva och bidrar. Att reagera på detta och inte reagera på sina egna vardagliga handlingar är ren dubbelmoral, anser jag. I princip alla utnyttjar något typ av färdsätt via fordon. Äger man inte bil så åker man nog tåg, buss eller/och flyg när man transporterar sig. Att antingen köra sin egen bil eller att utnyttja några av de andra nämnda färdsätten är (enligt kritikerna här) att bidra till och stödja miljöförstöring. Även om detta indirekt är sant så är det ju ändå löjligt att ens dra upp, då en lösning inte finns än. I framtiden kommer med all säkerhet alternativa energikällor uppfinnas som kommer minska påverkan på miljön, men tills dess så kommer folk att transportera sig på de sätt som är tillgängliga. Folk måste ta sig till jobbet, handla för att få mat på bordet och resa för att se nya/gamla platser och träffa nya/gamla människor. Som jag kommenterade till en här tidigare, anser man att folk inte ska få transportera sig med motordrivna fordon så kan denna själv sluta använda pappret som den spolar ned i toaletten pga den miljöförstöring den produkten bidrar till i sin tillverkning. Det är en bekvämlighet, men inget måste att använda. Om man nu så extremt värnar om miljön dvs.

       Reply
 8. Magnus K

  Klart det finns en ny problematik här; läsare som dragits till en blogg från början för att den upplevts som äkta och genuin och inte kommersiell som andra. Så möts då läsarna plötsligt av köpta inlägg som ska locka läsarna till bilköp och annat med tydlig adressat som inte i grunden är bloggarens. Såklart det blir tokigt för läsarna och något viktigt som tidigare fanns i bloggen tappas och försvinner, men jag förstår givetvis den utvecklingen. Kanske det lockar nya läsare? Vore jag marknadsaktör skulle jag nog pumpa in någon produkt i den här sidan.

  Reply
  • Magnus K

   Det jag menar är att Jonna bör givetvis köra en Porsche eller någon annan skitbil till fjällen och plocka ut en miljon eller mer för den texten, så att hon kan få lugn och ro att skriva det hon vill utan reklam några månader framåt. Gillar bloggen i övrigt 🙂

   Reply
 9. Katalin

  Tack för allt du gör och delar, Jonna. Du har en historia dokumenterad som vittnar om kärlek och respekt till naturen och miljön.
  Jag har föjande tankar:
  Du har inspirerat många och fortsätter att göra det. Jag önskar att all reklam hade en sådan anknytning som denna här, även om jag (generellt) ogillar reklamens hunger att influera och utöva makt, oftast. Jag kom aldrig på tanken ens om att dina berättelser skulle vara oäkta ! Bara för att det finns sponsorer bakom och vissa “regler”. Fortsätt din väg, ditt hjärta. Det gör skillnad.
  Angående “rabatten” som detta bolag “erbjuder” (jag tror verkligen inte att de *bjuder* på något, i själva verket), det är lite löjligt, med tanke på resans omfång och själva kostnad. DET i sig får mig att tänka att de på ett sätt utnyttjar en skattegruva, dvs. ditt “sätt”, och arbete. Men om människor ändå planerar och skall åka iväg i dessa tider just till Yosemite… de må vara glada för även detta, så må de hava det ! Må de ha en oförglömlig upplevelse just där och bli (åter)kopplade till något som många missar och har förlorat lite dessa tider, natur och genuin glädje.
  MEN – jag är så glad att DU fick åka iväg på en resa (på deras erbjudande !?) som du har drömt om och fortsätter att väva fina drömmar av. Världen behöver just det.
  Tack än en gång, sänder dig kärlek och all lycka på vernissagen !

  Reply
 10. Meit

  Hej Jonna !
  Du har en jätte fin blogg och underbara bilder och skriver jätte fint. Så var stolt och strunta i dom som skriver tråkiga kommentarer.
  Du är jättefin innefrån och ut ❤

  Reply
 11. Lars 8463

  Tänkte bara säga godmorgon.
  Hoppas du får en fin dag
  och en fantastisk kväll, natt.
  Fylld med värme och glädje
  Kram

  Reply
 12. daler ders

  You say you love the environment- but you clearly don’t by advertising cars and air travel
  You sound false, hollow, it’s all a lie,

  Reply
  • Katie

   I honestly don’t for a second believe that Jonna’s advertising card and air travels can be held in any way responsible for the environmental breakdown. To say so is rude, and above all it shows a lack of analysis.

   Besides. Jonna lives in some of the most rural parts of Sweden. She NEEDS a car to have any sort of chance on a functioning life. I have friends who are super-environmentalists who insist on using e-readers instead of buying books, even though e-readers are worse for the environment regardless of how many books made from cellulose you refrain from buying.

   We all make choices. This has never been a blog about the environment, it’s about nature. They are similar but NOT the same thing. Also, how often do Jonna travel? And yes I would LOVE IT if she would do Tesla advertisement instead but, let’s be real. Tesla are city cars.

   Oh and whilst I’m at it — go harrass the bloggers that live in big cities and still takes the car to work everyday instead of shaming the few young people TRYING to make a life far away from stress and prestige and conformity.

   Reply
  • Erika

   FYI, agriculture is much much worse for our planet. Agriculture releases the most green house gases, a lot more than ALL of the cars, trains, buses, airplanes etc. If you don’t believe me, look up “The other inconvenient truth” by Jonathan Foley.

   Reply
 13. Åsa

  You have made an amazing journey Jonna, building your own business and brand. I love your blog and the content you create, and everyone with some sort of normal intelligence understand this blog is contributions to your income. I hope u can do many, many sponsored collaborations so you can continue doing what you love. And I’m just greatful that you share it with us, thanks you! Some constructive feedback. The offer with flygstolen is quite shitty. It’s a very low discount compared to the total cost for such trip and destination. As a reader it would actually have a better feeling if it was just promoting flygstolen without any discount given to the readers, at least when it’s such a low discount. Maybe you can be given some statistics from flygstolen to see if this was a fruitful collaboration, I mean to learn for the future.

  With that said, great blog and continue the great work you do, and remember, this is just one little thing of all the things you do, don’t let this bring you down, let it make you stronger 🙂

  Take care

  Reply
 14. Charlotte

  Jonna, du är grym! Du är så väl värd den här chansen; att kunna resa, uppleva fantastiska miljöer och dela det med oss andra. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att din kärlek och fascination för Yosemite är äkta och din egen. Hoppas att du får fler chanser att resa och dela dina upplevelser och självklart ska du få betalt för ditt arbete precis som vi andra får.
  Kärlek <3

  Reply
 15. Åsa

  Men herreguud så jäkla mycket avundsjuka det florerar här…Jonna är en fantastisk människa. Hon har gjort en fantastisk resa som många säkert bara kan drömma om. Å den resan är VERKLIGEN Jonna om något! Om du hade en blogg och fick det erbjudandet skulle inte du hoppa på det?? Det tror jag allt. Å det är en inkomst. Jobbar du gratis? Nä..tänkte väl det. Ge en människa chansen när den kommer. Nästa gång kanske det är din tur.
  Å Jonna…skit i dessa deppiga människor. Bloggar badar i reklam. Din gör det inte någonstans.
  Kramar Åsa

  Reply
 16. maggie

  Med tanke på “rabatten” som det företag som du samarbetar med erbjuder så vill jag påpeka att det finns en uppsjö av sökmotorer när det gäller flygresor hotell etc.
  Det företag som du samarbetar med är en sådan sökmotor som förmedlar olika flygresor etc.
  Olika flygbolag är knutna till olika sökmotorer dvs man får inte upp alla alternativ som finns på alla sökmotorer.

  De riktiga rabatterna finns att hämta i att hitta den bästa och billigaste flygresan vid en viss given tidpunkt. Då kan man lätt hitta rabatter som överstiger de 100 kr som företaget som du samarbetar med erbjuder!
  Man kan också gå in på flygbolagens hemsidor och kolla vad de har för erbjudanden.

  Du når ut till så många läsare nu med din blogg. Borde inte du kunna börja ställa lite krav på de som du samarbetar med?
  Det är lätt att bli förblindad när man blir bjuden på en sådan fantastisk resa som ni har blivit bjudna på.

  Reply
  • Anonym

   Tja grinsippor finns det gott om Maggie! Sök du på dina sökmotorer vi andra följer bloggen med eller utan reklam! Så får du ta dig fram på det sätt du finner bäst!

   Reply
 17. Ulrika Rudqvist

  Hej Maggie, Katalin och ni andra som funderar över vår rabatt!

  Först och främst vill jag säga att det är väldigt tråkigt för oss som annonsör att Jonna får ta så mycket kritik för den här resan. Jag måste säga att jag är förvånad då det här är en kampanj både vi och Yosemite är oerhört stolta över. Visst hade vi kunnat lägga pengarna på att ösa ut reklam istället, men det känns mycket roligare att kunna skicka någon på sin drömresa istället.

  Angående kommentaren från Maggie, så är du delvis rätt ute, i att vi har en sökmotor på vår sajt. Vi är en reseförmedlare, d.v.s. vi säljer andra bolags produkter, och äger inget av det själva. Då Skandinavien är otroligt prispressat är marginalerna låga och vi måste sälja stora volymer för att tjäna pengar. Du får gärna gå in på allabolag.se och kolla upp oss, alla uppgifter är publika. Vår marginal, som du kan så på allabolag.se ligger på cirka 0,5%, men på flygresor är de faktiskt ännu lägre. Vi ger de rabatter vi kan ge, utan att gå med förlust.

  Angående Jonnas krav på oss som annonsör så känns det lite märkligt att du kritiserar detta då du inte vet vad Jonna ställt för krav? Jonna har genom hela processen varit väldigt noggrann med både sin och läsarens integritet, och inte på något vis velat sälja ut sig eller gå med på något som inte känns rätt. Jonna har under hela samarbetet gått på sin magkänsla, och vi har haft all respekt för alla önskemål och krav hon ställt på oss. Jag skulle faktiskt säga att hon ställt mer krav än någon annan influenser jag någonsin arbetat med, för att hon vill göra saker som känns rätt.

  Om du vill fortsätta diskutera våra samarbeten med influencers och rabatter så får du gärna mejla mig på ulrika.rudqvist@flygstolen.se så kan vi fortsätta den här diskussionen.

  Hälsar,
  Ulrika

  Reply
  • Maggie

   Jag önskar Jonna allt gott och visst förstår jag att hon behöver ha en inkomst – i detta fall i form av olika samarbetspartners. Resan till Yosemite var fantastisk att följa och ingen kan förmedla naturen som hon! Ser fram emot fler bilder från den resan!
   Att erbjuda en rabatt på 100 kr på redan dyra flygresor är ju bara pinsamt! Tyvärr så spiller detta ju oxå över på Jonna hur man än väljer att se på saken. Det hade varit bättre att inte erbjuda någon rabatt alls som någon annan också nämnde här!
   Hoppad nu att läsare av denna blogg ger sig ut på nätet för att hitta de riktiga rabatterna!

   Reply
   • Ulrika Rudqvist

    Ja hon är en otrolig talang och vi är så tacksamma att hon ville ställa upp! Personalen i Yosemite National Park blev så förälskade i henne, och vi kommer ha otroligt roliga samarbeten tillsammans det nästkommande året.

    Ja, vill du jaga rabatter är du välkommen att surfa runt, och jag hoppas att du hittar något bra! Vi på Flygstolen har satsat på att anställa lokala förmågor istället för att outsourca och kan aldrig tävla med de resebolag som lägger kundtjänst och biljettering utomlands. Vår USP är inte billighet utan kvalitet, och våra kunder väljer oss därför 🙂

    Angående att ngt skulle spilla över på Jonna behöver du inte oroa dig, både vi och Yosemite har aldrig sett maken till resultat efter den här kampanjen! Jag tror att du underskattar henne och oroar dig i onödan 🙂

    Reply
    • Maggie

     Tråkigt när man utnyttjar unga bloggare på det här sättet. Förvånar mig att Jonna har gått med på en sådan urusel rabatt till sina läsare. Hoppas ni kommer med bättre erbjudanden om inte annat så finns det ju andra alternativ ute på nätet.

     Reply
     • Ulrika Rudqvist

      Hej Maggie, Nu förstår jag inte riktigt hur du menar? Hur utnyttjar vi Jonna? Vi har betalat Jonna för att vara ambassadör, för sponsormärkta inlägg, för resan och kommer även betala henne under året för andra event. Det känns lite märkligt att du talar för Jonna, när du än en gång inte sett vilket avtal vi har med henne? Jag skulle säga att det är ett marknadsmässigt avtal med god ersättning. Om Jonna inte håller med får hon gärna kontakta med, vi vill aldrig att hon ska känna sig utnyttjad.

      Reply
     • Tove

      Men snälla nån, “unga bloggare”? Det handlar inte om att de gett sig på en stackars oskyldig 16-åring och lurat hen med guld och gröna skogar. Jonna är 27 år, och jag tror att hon är mer än kapabel till att förhandla fram avtal som är fördelaktiga för henne och bra för hennes läsare. Jag tycker det är nedvärderande och att underskatta Jonna och hennes kunskaper och kapacitet att reducera ett seriöst samarbete till att man “utnyttjar unga bloggare”.

      Reply
  • Marta

   Hej Ulrika! Vill bara säga att jag tycker att det är jättebra att ni satsar på samarbeten med bloggare, och ser fram emot att läsa fler resereportage från Jonna! 🙂 Sådana samarbeten möjliggör ju att hon kan fortsätta blogga och samtidigt få möjlighet att resa och ta fantastiska foton. Jag som själv jobbar som illustratör tycker att det låter som ett drömuppdrag! 🙂 Tror att det är långt fler som är positiva än de som är negativa.
   Hoppas du har en fin dag!

   Reply
 18. Sanna

  Jag förstår (som de flesta andra) att Jonna måste jobba med sponsorer och jag har inga problem med reklam och samarbeten, men! Jag uppskattar verkligen när jag upplever att bloggare väljer samarbetspartners vars varor/tjänster stämmer överens med känslan och innehållet i bloggen i övrigt (T.ex. Träningsglädje och Craft, Underbaraclara och Panduro). Tyvärr upplever jag inte att Jonnas samarbetspartners gör det, inte utifrån hur jag har upplevt bloggen. Bilism och flygresor Är dåligt för miljön och jag tycker det är tråkigt att det är just inom dessa områden som Jonna har valt sina samarbeten. Det är alltid svårt hur mycket kritik man som läsare får/kan/ska ge en bloggare, för det är ju upp till dem att forma sin produkt och varumärke så som de önskar. Men jag tycker ändå att detta är en viktig diskussion så därför vill jag ge min syn på det.
  Med det sagt unnar jag Jonna all framgång och lycka! 🙂

  Reply
  • Ola

   Ja, det var det jag var inne på i mitt tidigare inlägg. Reklam har jag ingenting alls emot, det är en naturlig del av en framgångsrik blogg, men just valet av samarbetspartners rimmar så illa med det Jonna försöker förmedla. Att bilmärken och förmedlare av flygresor väljer Jonna är givetvis noga genomtänkt greenwashing, alltså särskilt miljöförstörande företags försök att förmedla motsatta bilder av sig själva.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Greenwashing

   Reply
  • Johan

   Allting går ju att vrida hur man känner och upplever det. Jag tror inte t.ex Hyundai och Flygstolen står för “Avgaser och Miljöpåverkan”, utan mer (speciellt i Jonnas samarbeten med dem) för “Resor och Upplevelser”, för det är väl det Jonna har gjort i deras samarbeten? Dessa bolag har givit henne möjligheten till att uppleva och se andra platser i vår värld och har tagit med sig oss andra på de resorna och delat med sig så som hon alltid gjort. Likaså finns det ingen logisk sammankoppling att Jonna av någon anledning står för “Avgaser och miljöpåverkan” bara för att det finns ett samarbete med dessa bolag.

   Många verkar vilja kritisera Jonna för det här med avgaser och “nedsmutsning” av naturen pga fordon som flyg och bil. Jag vet inte riktigt hur dessa tänker då i princip alla idag är i behov av transportmedel som mer eller mindre påverkar miljön. Att t.ex framhäva Hyundais produkter betyder inte att varje enskild individ ska köpa mängder av bilar, utan kanske köpa en bättre än de har idag (om man vill och har råd.) Nya bilar (oavsett märke) ligger ju dessutom i topp när det gäller bränsleeffektivitet = mindre miljöpåverkan.

   I det stora hela så är det, helt ärligt, rent utsagt löjligt att ge sig på en ensam bloggerska och försöka läxa upp henne om miljö och klimatpåverkan. Hon själv har inte gjort en enda handling som gjort någon större påverkan än någon annan. Folk reser, folk kör bil och folk måste värma upp sina hus. Alla tar vi vårt eget ansvar i denna fråga. Om någon helt plötsligt bara MÅSTE köra bil 5 ggr mer än tidigare bara för att en bild på en bil dök upp här på bloggen så ligger det valet hos den enskilde individen. Jonna har inget med det att göra.

   Reply
   • Fröken

    Det spelar väl knappast någon roll vad bil- och flygföretag säger sig stå för – miljöpåverkan blir inte mindre för att de förpackar sin reklam på ett snyggt sätt som låter lite bättre. Självklart är det väldigt lyckat för företagen att använda sig av en sådan otroligt begåvad, ambitiös och omtyckt människa som Jonna. Vi är många som blivit mycket berörda av Jonna genom åren! Vad är det som får dig att säga att hon inte har något med den enskilde individens val att göra om det så gäller bilköp eller rysande vacker kulning? Har en enskild person förmåga att nå fram till den mängd människor som Jonna gör så är det väl klart att hon påverkar? Det är ju en otrolig chans att välja samarbeten som kan göra världen till en bättre plats och inte tvärtom.

    Sen är det ju en annan femma att Jonna ovan säger att hon inte alls vill vara en förebild för miljön. Det kan jag köpa. Där ligger felet hos mig, för det låg så nära till hands för mig att tro att så var fallet.

    Reply
    • Johan

     Tror du allvarligt talat att dessa företag väljer Jonna för att packa in deras påverkan på miljön på ett snyggt sätt? De väljer ju henne för att hon kan fånga och förmedla på det sätt hon gör, dvs så att de kan sälja sin produkt bättre. Otroligt att folk ens orkar dra upp miljöfrågan här. Vad är det med er?

     Självklart påverkar Jonna, det är ju därför de anlitat henne. MEN hon påverkar knappast folks beslut om att bli större “miljöbovar”. Köper folk en bil (vilket de flesta kommer fortsätta göra tills bättre transportmedel uppfinns.) och redan har en eller kanske två, så tror jag inte att de helt plötsligt kommer köra alla tre, samtidigt, de ersätter nog en av dem med den nya. Den gamla lär i de flesta fall släppa ut mer avgaser och sot, ha sämre förbränningssystem och ha en högre bränsleförbrukning, än den nya som de köper. Blir påverkan på miljön bättre eller sämre av att bilägaren byter den gamla mot den nya? Likaså, blir världen till en sämre plats utav detta utbyte?

     Jag kan bara finna en anledning till att vissa drar upp det här, just här, och det är för att hitta något att klaga på. En klagan av avundsjuka, av bitterhet eller för att verka duktiga, eller bara för att väcka reaktioner och starta diskussioner. Det är jättefint att bry som om miljön, men snälla, det är väl en ganska pinsamt att ge sig på Jonna av alla människor…

     Reply
     • Ola

      “Tror du allvarligt talat att dessa företag väljer Jonna för att packa in deras påverkan på miljön på ett snyggt sätt?”

      Om du inte tror att detta är ett ytterst genomtänkt och medvetet drag av ett bilföretag (Hyundai i detta fall) att vilja spegla sig i den “leva med naturen”-image Jonna framgångsrikt byggt upp, ja, då är du en smula naiv Johan.

      “Den gamla lär i de flesta fall släppa ut mer avgaser och sot, ha sämre förbränningssystem och ha en högre bränsleförbrukning, än den nya som de köper. Blir påverkan på miljön bättre eller sämre av att bilägaren byter den gamla mot den nya?”

      Det kan jag svara på för det är ganska enkel matematik. Att köpa en nytillverkad bil istället för att fortsätta köra en gammal (trots att den gamla släpper ut mer CO2) är sämre ur miljösynpunkt eftersom bilar kostar ofattbara mängder energi att tillverka och frakta runt världen.

      Förbränningen av fossila bränslen håller på att ta kål på planeten och alla forskare är eniga om att vi måste gå över till förnyelsebar energi om vi ska ha en chans att rädda klimatet. Du och Jonna får det att framstå som en mänsklig rättighet att flyga till USA. Det är det inte. Inte när planetens framtid står på spel.

      Men jag säger som Fröken här ovan. Felet ligger snarare hos mig, för jag trodde att Jonna, med den image hon byggt, var en naturvän, och att hon därför skulle välja samarbeten som stod för positiva krafter. Nu vet jag bättre. Jag har länge varit ett fan av den här bloggen och flera gånger skrivit uppmuntrande kommentarer. Och jag tillhör inte den klick som tycker reklam är störande, tvärtom. Men nästa gång jag ser en bild där Jonna står i skogen med kinden mot ett träd ska jag inte lura mig själv att tro att Jonna tillhör den gröna vågen.

      Tack för ordet.

      Reply
      • Anonym

       Wise words. Jonna is playing with the big guys now. being a tree fairy is fine for a child, but marketing cars, air travel and petrochemical use is so in opposition with her blog it makes me sick. I understand her need to make cash, and she deserves to , but in this way? No No No
       Jonna you are killing the thing you claim to love.

       Reply
      • Johan

       För de som måste framföra ett fordon så är en förnyelse av dem en självklarhet. Bilar skrotas, demoleras och havererar, därav måste det tillverkas nya, sen blir vi ju dessutom fler och fler på den här planeten. Därför ska vi ju vara något tacksamma att företagen hittar ny teknik till de bilar som måste tillverkas, för att kompensera mot den påverkan som de gör i både drift och produktion.

       Självklart hoppas jag (och säkert resten av världen) på en övergång till förnyelsebar energi.

       I miljösynpunkt så har vi alltså inte många mänskliga rättigheter. T.ex Varför sitter du och skriver på din elektroniska apparat med skärm? Måste du verkligen det? Vet du hur mycket energi det går åt att både driva den, tillverka den, paketera den och transportera den? Hur kan du stödja företag som bara spyr ut olika typer av hemelektronik?
       Vet du hur mycket miljön påverkas av att tillverka pappret som du spolar ned i toaletten? (för att inte tala om processen att ta hand om det sen) Det finns fabriker med storlek av mindre städer som slukar mer energi än tusentals hushåll tillsammans och som samt släpper ut mer CO2, kemikalier och föroreningar än dessa. Har du dessutom tänkt på alla träd som sågas ner, kvistas, kapas (och transporteras av maskiner som kräver något mycket mer energi än bilar för att både drivas och tillverkas) som sedan sågas till sågspån och matas in i dessa fabriker. Bara för att tillverka pappret på och i din toarulle, likaså pappret du lägger din penna på eller stoppar i skrivaren, samt kartongen som låg paketerad runt din elektroniska apparat. Detta innebär att det (enligt dig) inte är en mänsklig rättighet att bl.a (på ett modernt sätt) få gå på toaletten eller att framföra varken dator eller t.ex mobiltelefon. Inte när vår planets framtid står på spel…

       Jag kan belysa dig om fler exempel, jag kan hålla på hela dagen om vill.

       Nästa gång du ser en bild på Jonna då hon kramar ett träd, så hoppas jag att du inte luras av att tro att även du tillhör den gröna vågen.

       Återigen, en något löjlig diskussion…

       Reply
       • Ola

        Johan: Du jämställer alltså att använda toalettpapper med att flyga tur och retur till USA? På allvar? Den logiken är så bristande att jag inte ens vet var jag ska börja.

        Att gå på toaletten, skriva på papper och använda dator är livsnödvändigheter i vårt moderna samhälle. Att flyga 18000 km är det inte. Långa flygresor är en lyx vi inte längre har råd med om vi ska ha en sportslig chans att rädda klimatet. Härom råder inga tvivel bland världens klimatforskare. Vi MÅSTE sluta flyga så mycket. Det gäller alla – du, jag, affärsmän, turister, politiker, alla. Jag förstår att det är provocerande att höra eftersom ni älskar att resa. Det gjorde jag också. Men fakta är fakta. Vi måste välja. Antingen är vi egoistiska och fortsätter som vi alltid har gjort, vilket leder till klimatkollaps. Eller så tar vi ansvar och gör det vi kan för att rädda klimatet. Min förhoppning var därför att Jonna skulle tillhöra den senare gruppen. Det var därför jag blev så ledsen när jag såg den där flygreklamen på den här “naturnära” bloggen.

        Reply
        • Maggie

         Vill tacka dig Ola för den intressanta artikeln som du har bifogat i ditt första inlägg till Jonna om hur flyget förstör miljön och bidrar till växthusklimatet! Jag flyger mycket men fullständigt chockerande att läsa – vill uppmana flera att läsa den!
         Går man in på http://www.flightradar24.com så kan man faktiskt se hur många flygplan som faktiskt är i luften över olika världsdelar. Känns onödigt och viktigt att man inte ökar på flygeriet/att flera flygplan sätts in på olika rutter eller att nya rutter öppnad upp!!

         Reply
        • Johan

         Likaväl som andra hjälpmedel och moderna bekvämligheter (som de flesta påverkar miljön i både stort och smått) som vi faktiskt levt utan tidigare så har även bl.a flygplan och bilar kommit till. De används t. ex för göra vår värld “mindre”, att vi kan träffa människor väldigt långt bort dvs. vänner, nya bekantskaper och familj. Vi får möjligheten att dela kunskap och erfarenheter, skapa band och utbyta resurser och förnödenheter. Något som du kämpar för att ta bort. Du får ju tycka att det är fel att jag utforskar, njuter och lär mig mer om vår värld, men det tar inte bort min mänskliga rättighet att få göra det. Det är bara din åsikt och personliga värdering. Hade andra skonsammare och rimligare färdsätt funnits för att göra detta hade det dock varit mitt förstahandsval. Nu gör jag det jag kan för vår planet baserat på det liv jag lever. Jag källsorterar, pantar, komposterar, odlar lite eget grönt, kör miljöbil, köper ekologiskt och närproducerat där möjligheten finns. Jag tänker på det jag förbrukar i energi och vatten, samt tittar inte på TV. Jag vet att många andra gör exakt detsamma och jag vet att många andra inte alls gör det. Men alla väljer hur de ska leva, medveten som omedveten individ.

         Känner du i dig själv att du gör gott och rätt genom att låta bli att använda dig av motordrivna fordon, så för all del, gör så, bara det känns bra för dig.

         Därav avslutar jag mitt deltagande i denna diskussion.

         Reply
        • Anonym

         Men sådana som du Ola kan man betacka sig för. DU kan aldrig vara en riktigt miljövän. Jag tror jag sett dig hos andra bloggare också, en gnällspik utan empati. Nej jag tror inte att du är avundsjuk. Det är inte det det handlar om, utan du är en kverulant som vill slå folk på fingrarna enbart. Sluta läs bloggar om det stör dig så då, eller skapa din egen där du kan sitta och gnälla på alla som utnyttjar våra miljöresurser helt fel, så får du se vad du får för kommentarer på det i stället för att uppta andras bloggar med billiga kommentarer. Ja jag struntar fullkomligt i dina wikipedalänkar med mer.

         Du lär väl fråga mig också vad jag gör för miljön då? Mitt svar skit du i det!( förlåt Jonna för språkbruket). Men veganer och andra miljöförståsigpåaare ger jag inte ett smack för. Radikala fundamentalister är definitivt skadliga i vilken form de än må uppträda och kan avvaras för ett bättre samhällsklimat i alla fall.

         Reply
     • B

      Folk “ger sig inte på” Jonna för att dom ifrågasätter. Vad hände med att det är okej att diskutera? Tycka och tänka olika? Alla fattar att hon behöver dra in pengar via reklam det är så folk gör som jobbar med sociala medier men man kan ha “etisk reklam” och vissa människor som är aktiva inom miljö-frågor tycker såklart att bil och flyg ska bort. Jonna skulle kunna samarbeta med tex ekologiskt tvättmedel osv det finns alternativ till flyg osv men hon vill göra sina drömmar och gillar att resa och då får hon stå för att hon flyger och bidrar till vad det innebär för miljön. Sen finns det otroligt många som flyger mer än Jonna men människor som är aktiva inom miljö-frågor kommer ifrågasätta alla som “gör fel” enligt deras syn och så gör dom mot alla. Precis som att många vegetarianer och veganer alltid ifrågasätter folk som äter kött. Så sluta grina och tyck synd om Jonna och ta diskussionen istället eller ignorera den! Man måste kunna ta kritik och diskutera saker och dom flesta har ställt frågor och inte gjort elaka påhopp

      Reply
     • Kristin

      Givetvis vill inte bilfirmor eller flygåterförsäljare promota sin miljöpåverkan – det är precis just därför de vill samarbeta med Jonna. Företagens förhoppning är att Jonnas läsarkrets ska förknippa den image som de anser att HON förmedlar med deras företag.

      Problemet för Jonna är om pendeln istället slår åt andra hållet – dvs att hennes läsarkrets istället börjar förknippa henne med den image som de uppfattar att företagen har. Om läsarna tycker att Jonna och företagen drar åt samma håll – någon kommenterade Underbaraclaras samarbete med Panduro t.ex. – så är detta inte ett särskilt stort problem. Både Underbaraclara och Panduro förknippas med mysigt hemmapyssel. Gott så.

      Nu tycks det som att Jonnas läsare byggt upp en bild av att Jonna är en naturälskare som vill leva i samklang med miljön och bidra med ett så litet “environmental footprint” som möjligt. Nu skriver Jonna i en kommentar ovan att detta inte alls är hennes ambition. Problemet är att några av hennes läsare har/hade den uppfattningen – dessa känner sig då lurade eftersom de inte tycker att ett bilföretag eller en site som säljer flygresor går ihop med bilden de hade av Jonnas värderingar.

      Säkert kommer Jonna att få nya inkomster och kanske också nya läsare av sina nya samarbeten. MEN, de kommer också att förändra Jonnas image, vilket innebär att hon också kan komma att förlora läsare samt få kritik från dem som hade en annan uppfattning om vad hon stod för. Detta är helt naturligt. Jonna har förhoppningsvis gjort ett medvetet val kring dessa samarbeten, och är därmed beredd på att ta konsekvenserna av denna förändrade image.

      Reply
  • Erika

   Jordbruk står för betydligt mer utsläpp än ALLA FORDON (bil, buss, tåg, flygplan). Så det är faktiskt värre att äta mat (inte bara kött, utan också mat som odlas likaså, alla ni veganer som tänkte hoppa på mig nu är lika mycket miljöbov som jag) än vad det är att flyga kors och tvärs över hela jordklotet. The other inconvenient truth av Jonathan Foley är en otroligt bra föreläsning jag rekommenderar för er som vill sätta er in i växthusgasers ursprung.

   Reply
   • Ninna

    Hej Erika! Jag är vegan och hoppar inte på dig ett enda dugg. Mycket av det veganer äter är en stor miljöbov, i framställning och transporter. Det genmanipuleras och besprutas å det grövsta, det är fruktansvärt. Och transporteras, som sagt. Jordbruksindustrin är inte att leka med, inte den inhemska heller. Jag äter inga sädesprodukter alls, och avstår från det mesta som importeras. Det svåra är att hitta bra proteinalternativ, det är ju baljväxter man brukar äta då, men det känns inte ok. Frukt äter jag i stort sett bara när/härodlad, undantaget en apelsin då och då på vintern. Inte bra alls. Efter det jag lärt mig är nötdjursindustrin det värsta miljöboven, men menar du att grönsaksodlingen är lika illa eller värre? Jag är beredd att göra vad som krävs så länge det står i min makt, men köttindustrin har ju fler aspekter än just miljön. Hur djuren har det när de lever, de ska ju äta dessutom och är då matframställningen också en stor bov blir ju skadan än värre. Sen är det hur de transporteras och slaktas, jag kan inte rättfärdiga det för min del. Men du har rätt, matindustrin är helt galen över lag. Vad ska vi göra? Jag menar det verkligen – vad SKA vi göra?

    Reply
    • Emelie

     Ingenting. För få länder vill ta drastiska åtgärder för miljön trots miljömålen, så existensen av oss människor och de stora djur vi använder oss av kommer att ta slut snart. Att tro att vi kan “rädda världen” bara vi alla samarbetar är nonsens. Det har varit för sent hur länge som helst. Ju tidigare folk accepterar det ju lyckligare blir de med det livet de har nu.
     Men det betyder ju inte att vi ska låta onödigt många lida under undergångens tid. Då talar jag om köttdjur, fågel och fisk som äter skräp, människor som inte har tillgång till natur eller vatten osv. Sådant kan man göra något åt, men inte ex global uppvärmning. Det är helt omöjligt att stoppa, och drivs även på av en naturlig process som gått i perioder flera gånger under jordens liv. Jorden hettas upp, sedan är det dags för en ny istid. Vi är på den delen av cykeln nu.
     Överbefolkning är det enda problemet vår jord har. Man borde säga åt folk som vill skaffa barn istället för att skälla på dem för att de inte källsorterar eller kör elbil. Men överbefolkningen är även den en sak som vi aldrig kan ändra på, på grund av vår naturliga drift att föröka oss. Vi är körda men det är helt okej. Jorden kommer att gå vidare och skapa nya arter.

     Reply
 19. Elisa

  Jonna jag vill tacka dig för alla fina bilder som du postat från Yosemite och alla fina texter

  Har tänkt mycket på dig sen ni kom hem och hoppats att du inte drabbats av för svår
  jetlag, det kan ju försvåra dina viktiga förberedelser för dagens utställning i Norrköping. Hoppats
  allt gått bra idag. Skönt att din bror kunde följa med dig en sån viktig dag.

  Har läst en massa tråkiga kommentarer i dagens inlägg. Sådana du fått förr också. Same, same.
  Jag bad några svenska vänner som bor i USA att läsa dem och de tycker att det är typiska Jante-kommentarer. Inget nytt under solen i det fallet.

  Jonna får så gärna så ha reklam på sin blogg, bara inte just den reklam hon har. All annan reklam går så bra enligt Jante-kommentarerna.

  Som jag skrivit förr sluta förpesta Jonnas fina blogg med era skitnödiga kommentarer. Helgon är ni alla som ej äger bil och går landsvägen fram och går på vattnet istället för att flyga.

  Reply
  • B

   Alltså folk måste väl ändå få fundera och ställa frågor utan att kallas avundsjuka? Visst vissa skriver på ett tråkigt sätt men många funderar mer över varumärke osv jag fattar hur båda sidor tänker men man måste kunna diskutera saker och givetvis hålla god ton medan man diskuterar och få tycka, tänka och känna olika. Alla vet att flyg pajar miljön så är det punkt slut. Men jag tycker att en resa väldigt sällan inte är lika illa som tex affärsmän som flyger dagligen istället för att hålla möten via videolänk, det finns alltid både värre och bättre människor i allt vad vi pysslar med på den här planeten. Så alla kan chilla lite, tror knappast att folk vill Jonna illa och att ifrågasätta saker är liksom inget mord

   Reply
 20. Jenny

  Uppskattar din blogg så himla mycket. Är just nu bosatt i Norrköping och är nästintill förstörd att jag inte kan besöka dig på värmekyrkan med din nya utställning. Men du ska veta att jag verkligen uppskattar över det du gör! Kram //Jenny

  Reply
 21. Jojhanna

  Jag tänker att Jonnas följare generellt älskar naturen, fascineras av Jonnas personliga resa o älskar hennes bilder. En del är kanske engagerade i exempelvis Naturskyddsföreningen o kunniga i miljöfrågor. Att då undra över Jonnas val av samarbetspartners blir helt logiskt o har inget med missunsamhet eller bitterhet att göra. Kram på er! <3

  Reply
 22. Anneli

  Förstår inte varför så många Tycker sej ha Rätt att kritisera o ifrågasätta Jonnas val av samarbetspartners…
  Borde hon kanske bett Er om ‘lov’ o råd innan hon valde vilka hon samarbetar med? De flesta av oss vet o förstår hur mycket tid o energi o själ som Jonna lägger på sina fotoprojekt och hur mån hon är om oss läsare o att göra saker som ‘känns rätt’, om man läst o följt bloggen noga. Bilderna uppstår inte av sej själva , de finns inte där bara för att man har en kamera i handen o det är framförallt inte gratis… kamera med tillbehör är definitivt inte gratis… inte dator som man lägger upp bilderna med … inte elen heller.
  För att kunna ta sej till de avlägsna platser där hon tagit FANTASTISKA bilder som vi får ta del av Gratis! så behöver man bil el flyg som färdmedel. Det är de färdmedel som står till buds idag (om man inte går, cyklar, simmar eller åker häst o vagn kanske…) Att de företag hon valt att samarbeta med är kopplade till dessa färdmedel är inget konstigt eftersom de är hjälpmedel för Jonna att kunna ta många fantastiska bilder. Dessutom kan ju bilen fungera som ‘bostad’ i fjällen tex. Det spar pengar – som hon kanske annars behövt skaffa genom ytterligare reklam/samarbetspartners, som ska passera genom alla kritikers nålsöga…
  Så låt Jonna få göra det hon gör bäst – fortsätta skapa magi med sina fantastiska bilder o varma, kloka o fina berättelser. För inte kan väl ni som kritiserar o ifrågasätter tro att ni främjar skaparprocessen genom er kritik – snarare tvärtom …
  Alla vi som läser o följer Jonna är stora miljöbovar med våra datorer, surfplattor o mobiler – de är uppbyggda av miljöfarliga ämnen, tungmetaller o plast som skadar både djur , människor o miljö.. Det är svårt att inte vara miljöbov om man inte bosätter sej mitt i skogen långt bort från all civilisation o eldar med ved som vi hugger själva … Men just ja! det var ju det Jonna gjorde… fast så var det där med bil …största miljöboven av alla . Ajabaja Jonna, du måste genast göra dej av med bilen, skippa el o andra moderniteter o helst klä dej i säck o aska …
  Åsså tycker jag du ska lära dej teleportera å det snaraste , så du inte förstör miljön ännu mer … 😉
  Stor varm kram till dej Jonna ! fortsätt med det du gör så bra <3

  Reply
 23. Lina

  Det dyker upp ett inlägg då och då där det står att det är ett samarbete med ditten och datten. Bläddra vidare/stäng om det gör så ont att se. Hur kan det över huvud taget “befläcka” någons blogg att något påverkar er aningens negativt i typ en sekund innan ni lyckats bläddra vidare i någon annans liv?

  Reply
 24. Magnus

  Jag kan inte låta bli att förundras över all denna negativa kritik som kommer så fort Jonna lägger upp ett inlägg kopplat till något av sina samarbeten. Det är idel lovord (med något enstaka undantag) i kommentarerna på alla hennes andra inlägg, men, så fort det handlar om ett samarbete så blir det liv i luckan och Jonnas äkthet och trovärdighet ifrågasätts direkt.
  Ta det här inlägget tex. Jag tror knappast att Flygstolens 100-lapp i rabatt får någon av Jonnas läsare att boka en biljett till Yosemite. Däremot tror jag att hennes bilder därifrån kan få några läsare att bestämma sig för att göra en resa dit. Samma sak gäller högst troligt när det handlar om hennes resor i de nordligaste delarna av det här landet. Det är bilderna och hennes texter som får många av oss att längta dit och inte för att hon körde och fotograferade Hyundai-bilar. Vill minnas att någon/några även valde att besöka Elba efter att Jonna skrev om och visade bilder från sitt besök där. Men var det någon som skrev något negativt om att hon flög dit och körde hyrbil? Nej, jag tror inte det var det för det var ju hon själv som betalade resan och inte någon samarbetspartner…….

  Ett väldigt enkelt förslag till er som har så ont av Jonnas val av reklam och samarbetspartners, som tycker att dom valen påverkar hennes äkthet och trovärdighet så negativt, sluta läs hennes blogg. För er egen skull! Jonnas liv utvecklas precis som de flesta andras men i hennes fall är det tydligen inte trovärdigt och äkta.

  Stor kram till dig Jonna, och fortsätt göra det som känns rätt för Dig!

  Reply
 25. Lisa

  Frågan är; vad är det som fått en så stor del av Er läsare att betrakta henne som någon sagoskapelse, ofta uttryckt i rentav perversa kommentarer om renhet osv.
  Det har väl ändå aldrig funnits någonting i denna eller någon blogg som kunde betraktas som genuint? Folk verkar tro att Jonna här gjort det omöjliga möjligt. Låt oss ta en funderare…
  Jonna flyttade “ut i vildmarken” till ett område hon känt sen barnsben. Hennes mamma bor ett stenkast ifrån. Hon har synbart grannar åt alla väderstreck. Hon har några enstaka kilometer till en livsmedelsaffär. Hon bor ett par timmar från storstaden Umeå. Visst, hon hugger ved, odlar sina egna morötter (som skulle kostat henne mindre från matbutiken) och lever nära naturen, det är värt att uppskatta i dagens värld, en ung människa som värdesätter de simpla tingen och ordnar för sig själv. Jag är själv 24 år gammal och värdesätter själv dessa saker.
  Jag har följt denna blogg med sarkastisk beundran, på samma vis jag följer vilken blogg som helst. Jag kan inte för mitt liv förstå hur läsare kan uppleva Jonna som någonting annat än en alldeles normal, ung människa?
  Jag uppskattar Jonnas fotografering samt målningar (det man med ögat kan se och bekräfta), hon har talang, i det övriga har alltid trovärdigheten haltat.
  Det är uppenbart att det ligger tusentals timmar av hårt arbete bakom Jonnas konstnärliga framgång och det gläder mig att se att hon utvecklats och vinner mark!
  Då det kommer till bloggen upplever jag att den saknar djup. Varje gång jag klickar in mig kan jag så gott som förutspå innehållet i det senast publicerade; magin i årstidens växlingar, betraktelser i arla morgonstund, nattens äventyr. Visst, det är ju jättemysigt och Jonna kan fånga känslor i bild. Även om det i mitt tycke blir långrandigt så kanske Jonna inte tycker så och det är hennes val, hennes nöje. Men ur dessa inlägg har ni läsare under åren format fram någon slags sagogestalt och ännu till påklistrat era egna “sunda” värderingar och moral – som knappast har med den verkliga Jonna att göra. Ni dömer henne efter era egna förhoppningar och åsikter om vem hon borde vara fastän ingen av oss som inte träffat henne kan ha någon övertygande uppfattning om det. Därför blir besvikelsen så stor sedan då exempelvis dylika samarbeten framkommer. Det är inte Jonna som sviker er, hon är en modern människa som försöker skapa en framgång med moderna metoder.
  Däremot har det alltid intresserat mig hur hon fick sin ekonomi att gå ihop före den stora uppmärksamheten. Hjälp hemifrån? Besparingar? Gratis boende? Försäkringskassan? Knappast silversmycken iallafall.
  En annan sak som intresserat mig är hennes relationer, såväl familj som romantik. Jonna skriver aldrig om besvikelser, undantagsvis ett fåtal jobbrelaterade.
  Jonna på film är en helt annan Jonna än den i skrift begrundande och visa…
  Det är bland annat detta som fått mig att hållas kvar under åren, bubblan.
  Men att läsare inte kan se att Jonnas blogg är som vilken annan som helst med sin image och reklam och personliga vinning, det är över min förståelse. Har civiliserade människor verkligen isolerat sig så väl att minsta lilla tama ren, vårblomma eller naturskön vy får dem att tappa greppet om lite gammal, hederlig logik?

  Reply
 26. Åke

  Tydligen letar folk (gnällspikar) efter något att vara avundsjuk och klaga på.
  MEN Jonna är en naturbegåvning ingen skolad eller beläst vad jag förstår,hon ser saker och ting på SITT sätt,låt henne göra det hon är bäst på utan den berömda Svenska avundsjukan.
  Finns bara en Jonna Jinton, den ska vi vara rädd om,och vårda ömt så får vi vara med på hennes resa genom livet.

  Reply
 27. Kajsa

  Vi som är stor beundrare av Jonna och hennes fantastiska liv och levene och framförallt hennes konstnärliga talang när det gäller bilder och berättelser blir så ledsen över alla dessa ovanstående inlägg, hoppas verkligen att du vill fortsätta att förmedla till oss som du hittills har gjort. Lycka till Jonna vi beundrare finns med dig i alla dagar.

  Reply
 28. Lena D

  Jag vet att Jonna mycket väl kan föra sin egen talan, men jag vill ändå till hennes “försvar” säga att jag är helt övertygad om att hon mycket väl vet att både flyg och bilar är skadligt för miljön, det är väl inte många som förnekar det. Men vem av oss kan svära sig fri? Vem av oss är inte en miljöbov? Jag har själv inte flugit sen jag var tonåring, och har inget behov av det heller. Men bananerna som jag äter har gjort det, linserna också, och valnötterna. Eller var det kanske med båt de kom hit? Arma världshav, vad gör vi med dig. Mina kläder, var kommer de ifrån, och hur…Barnarbete? Vidriga arbetsförhållanden? Kvinnoförtryck? Manshat? Djurplågeri? Skövling? Vem av oss? Vem kan kasta första stenen, eller ens en näve grus? Datorn som jag sitter framför, vad gör den med alla som är överkänsliga mot strålning, vad i miljön fick stryka på foten för att jag ska kunna sitta här och tycka och tänka och skriva vad ANDRA borde och inte borde göra för miljön? Och med vilken rätt gör jag en annan människa till ett ideal, till en bild jag kan hänga upp min egen torftiga tillvaro på, så till den grad att världsbilden krackelerar om den människan visar sig vara just en människa och inte längre motsvarar min föreställning? Inte motsvarar den bild jag tror ska kompensera mitt eget icke-liv? Jonna har, som hon säger själv, mig veterligen inte bett om att leva som andras förebild eller föredöme. Vem har rätt att begära, eller ens tro, att hon ska vara den tillvaro vi själva bara drömmer om? Att hon ska leva andras drömmar och förväntningar? Ska hon fortsätta att tillbringa vintrarna på en madrass i ett svinkallt hus för att det ger oss andra en exotisk kontrast till vår egen oförmåga att välja och stå för våra val? Lägg ner, säger jag bara. Sluta att göra andra till era egna pseudonymer, vakna upp till det liv som är ert eget och gör något av det. Börja där ni står, jag också. Ansvaret är vårt eget, det är dags att vi tar av oss offer-overallerna även om det värmer gott för egot att behålla dem på. Om vi tar av oss offerkläderna nu, i kväll, har vi alla förutsättningar att frysa oss igenom vintern, precis som Jonna mer bokstavligt gjorde sina första år i Grundtjärn. Vår frossa kanske handlar om andra saker, om att vakna upp till insikten att ingen kan leva åt oss, drömma åt oss, kompensera oss för det liv vi inte vågar leva själva. Vi, miljöbovar som vi är, har ett fantastiskt redskap för att nå varandra och hjälpas åt, stötta varandra även om vi aldrig sett varandra. Vi kan uppmuntra varandra, dela med oss, tro på varandra. Göra livet så inspirerande för oss själva och varandra att vi kan dra ner på en hel del konsumtion som vi i våra försök att slippa känna ångest och leda frossar i. Kom igen, vad väntar vi på? Vi sitter ju här framför våra datorer, vi kan sluta vara mentala och psykologiska miljöbovar. Vi kan sluta att förorena varandras liv genom obalanserade kommentarer. Ju renare inre miljö vi har, var och en, ju större förutsättningar har vi att förändra det yttre. Även om jag inte känner vare sig Johan eller Jonna är jag säker på att de bidrar till en ofantligt mycket bättre miljö än väldigt många av oss andra gör. Flyg och bilar, visst, men vem står fri ifrån det? I stort sett allt vi använder har transporterats, svensken påstås resa mer än någonsin, både med flyg och bil. Inte så bra alls, men att ställa en enskild individ mot väggen, jo det tycker jag att många gjort här, och ifrågasätta TROVÄRDIGHETEN (?) hos densamme – det är ta mig fan inte ok. Skämmes!!! Jonna och Johan – kör på, låt ingen dra skuggor över de ni är och det ni gör. Ni är unika, fantastiska unga människor som har modet att följa er inre röst, låt ingen tysta den. Vilken gåva att få dela era inre och yttre resor, tack för att ni bjuder på det! Att ni bor på landet och älskar naturen innebär INTE att ni bär allas vårt ansvar på era axlar, ni gör er del och andra får vackert göra sin del. Som sagt, första stenen… Den kommer då inte från mig. Jag tycker alldeles för mycket om mjölk…

  Reply
 29. Lumiane

  If I May express something différent here, All is vibration. Joy, love and creativity are the highest vibrations of all. These have a much stronger effect then anything else. Jonna, what you bring to this world is far greater then environmental, you are raising the vibration of this entire planet by the pureness of your being and by sharing your light with all through this blog but also just by being you. You are bringing these feelings of inspiration and love in people’s heart and then they also feel the inspiration to change their life little by little and then themselves are continuing the ripple effect of love and creation you have started. You are a light worker and a love ambassador and that beautiful sister, is the greatest gift to all the planet habitant and all the leaves on the trees and all the living creatures. You are actively with you high vibration creating tremendous change for the best. Nothing can beet Love and Ho how much love you send out there <3 Mother Nature loves you, and all that the ones you have cross love you. What you offer is the highest vibrational work of all, you are opening people's heart <3 Loving you and sending you blessing and light from the Canadien forest <3

  Reply
 30. Gunilla T

  Oj så mkt kommentarer!
  Orkar inte läsa alla……
  Jag vet en sak att Jonna är så äkta!
  Så härligt att få möta dig Jonna i Värmekyrkan i lördags. Få några ord med dig och se dina fina bilder och målningar.
  Har aldrig tvivlat på att du är äkta.
  Du är en naturbegåvning av stora mått!
  Du skriver så man kan känna in vad du menar även utan bilder. Men bilderna är extra bonus av allt vackert du förmedlar.
  All värme till dig Jonna ❤️

  Reply
 31. Torild Hellegren

  Oj vilken tyckarstorm!!!

  Alla måste vi försörja oss.
  Men det är nåt som skaver, Jonna.

  Du förespråkar miljö och natur, är emot vindkraftverk i din närhet, eldar i spisen. Jätteschysst ställningstagande.
  Men samtidigt gör du reklam för flygbolag och bilindustrin.
  Hur får du ihop det?

  Skulle vara intressant att höra DIN synpunkt Jonna. Den har lyst med sin frånvaro här.

  För mig har din blogg tyvärr förlorat sin “charm” och genuinitet.
  Du har blivit lite förutsägbar.
  Du var mycket mer intressant innan du började i reklambranschen.

  Bara några tankar. Ingen missunsamhet.

  Lycka till, hoppas du inte går vilse.

  Kram från Torild Hellegren, Överkalix

  Om bilar, kläder, flygbolag, stövlar osv.

  Reply
 32. PJ:s byffé – från by till fe

  Det blev en livlig och intressant debatt på många plan i detta inlägg. Den handlar inte bara om Jonna utan också om hur vi alla ställer oss till olika frågor. Visst kan det finnas ett och annat troll bland kommentarerna men jag tror ändå de flesta har ett ärligt och uppriktigt uppsåt med sina kritiska kommentarer av olika grad.

  Kommentarerna diskutera reklamens vara eller inte vara, konsumtionen, val av samarbetspartners, förmågan att påverka människor i eller annan riktning, miljöaspekter och trovärdighet. Viktiga frågor allihopa.

  Jag vill börja med det sista ordet: trovärdighet. Jag har träffat Jonna några gånger, visserligen helt kort men ändå, och jag har fått den känslan att hon är den genuina, sanna och varma person som bloggen speglar. Säkert har hon sina dåliga dagar som alla andra och jag tror att vi bara får ta del en liten bit av hennes liv men ändå viktiga moment: de som handlar om naturen, livet på landet, glesbygd, det enkla, hennes konst och fotografier, små episoder med djuren, resor, hennes kreativitet och påhittighet, både idyll och naturromantik men också dråpligheter och mindre trevliga saker, videor, dragspelande. Egentligen en hel del ämnen och uppslag som är både personliga och engagerande. Därför känns det tråkigt att det finns kommentarer som insinuerar att hon driver bloggen bara för snöd vinnings skull. Så tror inte jag det är för annars hade hon inte kunnat leverera och ha ett så stort antal följare av olika åldrar, kön och bakgrund. Utan äkthet hade inte bloggen utvecklats till att ge Jonna ökade inkomster från bloggandet och aktiviteter i anslutning till bloggen. Jag tror att hon till stor del lever det liv hon skriver om.

  Reklam, både älskad och avskydd. Det mesta av reklamen går mig förbi men finns det något som jag är intresserad av, visst fångar den mitt öga. T.ex. resor eller kameror. Eller kulturella händelser. Många tycker med rätta att reklamen tränger sig på överallt men helt ärligt, är det så fruktansvärt ofta i Jonnas blogg? Vill jag inte påstå och i de fall det finns sponsrade inlägg så är de väl skrivna och intressanta i sig. En produkt eller tjänst syns men det är Jonna-stuket som gör inlägget läsvärt. Sedan är det upp till var och en att ta till sig produkten eller strunta i den. Fritt val, enligt eget huvud och ansvar.

  Visst, bloggar och sociala medier kan idag markant påverka marknaden vilken företag också uppmärksammat och utnyttjar. Det viktiga för en bloggare är att reklamen för produkten/tjänsten stämmer över ens med bloggens innehåll och inriktning. Om Jonna ena dagen skriver att hon är motståndare till vindkraften i närheten av Grundtjärn och andra dagen ställer upp för SCA kan man börja undra. Det gäller att vara konsekvent och hålla en linje vilket jag tycker att hon gör. Det kan kosta en del inkomster men är nödvändigt för bloggens fortlevnad.

  Angående val av sponsorer, senast Hyundai och Flygstolen, så tycker inte jag att hon bryter mot bloggens innehåll och inriktning. Som hon själv skriver i en av sina kommentarer ”… om jag någonsin skrivit det minsta negativt om flygresor. Men det har jag inte gjort.” – Att sedan diskutera flygets inverkan på miljön är en annan sak, för att inte tala om vad andra anser att hon borde göra.

  Samma är det med Hyundai. Jonna har hela tiden i Grundtjärn kört bil, först en gammal Volvo som nog inte var den mest miljövänliga och senare nyare och bättre miljöanpassade bilar. Vi kan bara konstatera att bor man i glesbygden är det bilen som gäller. Tyvärr. Man kan göra det bästa möjliga av situationen genom att välja miljövänligare bilar, samåka, planera sitt bilkörande men hur vi än vänder och vrider på saken så är bilen nödvändig i glesbygden. Alternativet är att flytta till en tätort eller storstan med fungerande kollektivtrafik men vad blev det då av landsbygden? Är det inte så många politiker och makthavare vill ha det men med den baktanken att effektivare utnyttja arbetskraften, minska samhällskostnaderna, tjäna mera pengar, öka konsumtionen, lämna landsbygden till storbönder, stordrift, gruvbolag, energiproducenter och urbana människors behov av turism och frisk luft. Är det så vi vill ha det?

  Som Jonna också skriver i samma kommentar så är hon en naturbov (hon menar kanske miljöbov?) men är vi inte alla det lite till mans och kvinns? Var skall man dra gränsen? Även om man är miljöaktivist, vegan, fredsaktivist, antirasist, feminist, minimalist så syndar vi dagligen mot miljön och människans utveckling. Med det inte sagt att vi skall släppa hela engagemanget och bara ge upp men vi måste välja våra slagfält och göra det bästa av situationen. Vi kan inte heller skuldbelägga andra för att de inte tycker samma eller engagerar sig tillräckligt. Det leder till polarisering och länder ingen till nytta. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Därför tycker jag det är fel att ifrågasätta Jonna som naturvän för att hon skriver sponsrade inlägg för bilar och flygresor. Bilar och flyget finns i dagens värld, frågan är hur VI använder dem.

  Är det ok att åka till fjälls i en ny Hyundai eller på solsemester till södern? Borde vi leva ett mera asketiskt liv men tanke på miljön, jobba kortare dagar men inte ha någon semester som frestar oss att resa långväga i onödan? Är en semesterresa till andra sidan Atlanten ett miljöbrott och vem bestämmer det i så fall? Intressanta och nödvändiga frågor i rätt forum men fel att ställa Jonna till svars för något hon sist och slutligen kan påverka ganska litet.

  Till sist vill jag ta upp vissa läsares, kanske ganska mångas, syn på Jonna som förebild, ikon, helgon, älva, ja kalla det vad man vill. Jag uppfattar Jonna som en fin människa, ett naturbarn med talang och deltagande men jag kan aldrig sätta henne på en piedestal och projicera mina egna misslyckanden, förväntningar och förhoppningar på henne. Resultatet blir då lätt besvikelse när hon inte svarar på mina kommentarer, lyssnar på min musik, tycker som jag, reagerar som jag. Jonna är Jonna och ingen människa är den andra lik.

  Därför: var snälla mot varandra och jorden! Diskutera gärna men ställ inte orealistiska krav på varandra.

  Reply
  • Lena D

   PJ:s byffé – från by till fe: Bra och nyanserat skrivet! Ofta nog när vi pratar om naturen menar vi den yttre naturen, skogen, fjällen, havet… Jag tänker att vi ÄR natur, vi människor också. VI är naturen. EN del av den. Naturen är inte separerad från oss själva, något vi kan stå vid sidan och betrakta som vore det frånskilt ifrån människan. Det värsta naturboveriet, tror jag, är att vi förgiftar både vår egen och varandras inre miljö. Det får konsekvenser som tar sig många uttryck, t ex att vi inte känner att vi är en del i ett sammanhang utan ser oss splittrade från det yttre – som vi då inte heller tar hand utifrån de behov som finns. De naturliga behoven. Därmed inte sagt att det är oväsentligt vad vi gör med det yttre, men med ett inre i balans och naturlig jämvikt blir det mer naturligt att ta itu med det som behövs på alla plan. Vill jag gärna tro… Jag hoppas att vi, som du skriver, vill vara snälla mot varandra och jorden. Och oss själva.

   Reply
 33. Emelie

  Blir ledsen varje gång jag går in här och det inte finns några nya inlägg 🙁 Vill ju se dina norrskensbilder från igår, om ni hade vädret med er såklart 🙂

  Reply
 34. caroline

  “Vänner mäts inte alltid i motgång utan i framgång”. Jonna, tack för att vi får följa dig, du inspirerar och berör för att du är sann mot dig själv och genom din vackra konst!
  Grattis till din fina utställning i lördags(jag var en av de som kom och bytte några ord med dig) och det var så trevligt att få träffa dig! Vi är ju många som följt dig här på bloggen men för dig är det ju nya ansikten!
  Och jag var också inne på din Johans blogg, så fint också!!
  Kram till er =)

  Reply
 35. Fru Gurkmeja

  WOW, du har verkligen fått mig intresserad av Yosemite. Dessvärre lär jag förmodligen aldrig komma dit pga min EDS. Njuter därför extra mycket av dina helt fantastiska foton. Du kan verkligen fotografera! Osannolikt vackra bilder!

  Hoppas att du får tillfälle till lite avkoppling nu efter rushen som verkar ha varit på sistone!

  Ha en bra vecka!

  /Meja

  Reply
 36. Bara jag

  Men herregud…vad håller ni/de alla negativa människor på med? Jonna och hennes sambo har fått möjlighet till en fantastisk resa och upplevelse…varför kan ni inte glädjas med dem? Hacka på folk är ingen bra egenskap 🙁

  Reply
 37. Bara jag

  Men herregud…vad håller ni/de alla negativa människor på med? Jonna och hennes sambo har fått möjlighet till en fantastisk resa och upplevelse…varför kan ni inte glädjas med dem? Hacka på folk är ingen bra egenskap 🙁

  Reply
 38. anette.lärjedal

  Tack o hej, är inte intresserad av rabatt för 100 kr.Gillar dina foto och du väljer ditt liv.Som jag, kommer kika ” in ” nån gång. Hejdå Jonna, din blogg ger ingen glädje för mig längre. Tjafsigt, tråkigt. Dina bilder står sig fortfarande.

  Reply
  • Maggie

   Vilken befrielse att läsa din kommentar!
   Nej varför skall man bry sig vad som händer på den här bloggen?
   Varför skall man irritera sig över vad som sker på den här bloggen?
   Varför skall man delta i tjafset bland kommentarerna?
   Jag är inte heller intresserad av en rabatt på 100 kronor!
   Jag är inte intresserad av att ta del av dina lovord över bilar, flygbolag och resesajter för att du får betalt.
   Jag drar vidare! Denna blogg är inte vad den var!
   Gamla läsare försvinner och nya tillkommer!
   Jag kommer att titta in och ta del av dina reseberättelser vilket du gör väldigt bra och jag önskar dig och Johan allt gott för framtiden!
   Kram!

   Reply
 39. Pamela

  The blog is a mirror.
  You love an artist, a musician, a painter, a blogger, because they seem to say something that speaks to you directly. You feel an affinity, a kinship.

  I can understand how disappointing it is when it seems then that person has changed. But remember, you created the reflection. Your expectations and associations are your own.

  Jonna has not misrepresented herself. She has never set herself up as an environmental activist. She loves nature, yes. But she has never stated she wants to be spearheading a green movement.

  The only thing a person has to do, any person, is to live the most authentic creative life they can. That’s it. Authentic to them. Jonna is the only judge of that.

  So if Jonna’s advertising tie-ins (her work, her income, her survival) bothers you so much…. So much that you would write angry comments, then this is entirely about you.

  Jonna’s blog is a mirror. But what is reflected is you.

  She is surviving and thriving and bringing beauty into the world. I am very grateful for that.

  Reply
 40. Rozelyn

  Jonna,
  Please make an updated post on your camera equipment. I am in love with your photos and would love to be able to take photos like yours. I wonder what lenses you use. I found an old post of you talking about your equipment, but it was from two years ago and you might have gotten a different lens. I love that you can capture such open places. Please help!

  Thank you!
  Roz

  Reply
 41. Tove

  Nyfiken fråga: alla ni som tycker att Jonna är uppstigen ur helvetet för att hon promotar miljöförståring – går, cyklar och åker ni tåg precis överallt? Har ni någonsin flugit eller åkt bil? Troligtvis inte antar jag?

  Jag ser aldrig dessa shitstorms i till exempel Kenzas kommentarsfält som flyger i snitt 738 gånger per år.

  Reply
  • Ninna

   Bra fråga, Tove, den är befogad. Jag har nyligen fattat ett avgörande beslut som bl a innebär att jag går överallt. Eller springer. Jag har aldrig flugit i hela mitt liv och har inget körkort, jag har åkt bil med andra men väldigt lite. Tåg har jag förstås åkt en hel del, och båt, men just nu gör jag inte det heller. Jag ska först sätta mig in i vad det innebär för miljön, och för de människor som arbetar med tillverkningen, sen får jag se. Jag har seglat, paddlat och cyklat hur mycket som helst, men gör inte det heller nu, jag ska ta reda på vad det innebär att tillverka dessa fortskaffningsmedel. Det är inte självklart att det är ok att använda dessa även om de är “motorfria”. Min hund dog för ett år sedan, jag har inte skaffat någon ny. Jag kan inte skaffa mat till den på ett sätt som är ok för vare sig djuren som föds upp för att bli mat åt djur som vi föder upp för vårt nöjes skull, eller för miljön. Jag har häst, men vet inte om det är befogat att köpa en ny när den dagen kommer. Jag säljer den inte, det hjälper inte miljön att någon annan äger den, och avlivar den givetvis inte – nu finns den och har rätt till sitt liv. Jag är vegan, äter uteslutande rawfood för att slippa använda energi för att värma maten. Ett dilemma har jag, om jag vill överleva och göra det någorlunda frisk måste jag ha näring, protein bl a. Det gör att jag äter en del importerade baljväxter, dock aldrig soja. Jag är inte nöjd med det och gör allt för att lösa dilemmat. Jag går barfota så långt det någonsin är möjligt för att minska tillverkningsbehovet av skor, de jag sen använder är textila och liksom de få kläder jag har så miljövänliga jag lyckats hitta. Jag lusläser allt och tar reda på hur det tillverkas och av vad. Det finns tandkräm med mjölkprodukter i, jag visste inte det, och vägguttag med djurprodukter i… Jag har en dator och använder den, någon ängel är jag inte, tyvärr. Men jag har fattat mitt beslut, jag ska avveckla det också. Jag jobbar som elevassistent på en “I ur och skur-förskola” om någon undrar hur jag försörjer mig. Än så länge bor jag i ett hyreshus i utkanten av ett litet samhälle i utkanten av en medelstor stad, uppvärmningen är fjärrvärme. Jag jobbar på mitt boende också, finns det bättre alternativ? Vet inte än. Bo på landet kräver ofta bil för att vardagen ska funka, och elda med ved är otroligt mysigt (och slitsamt) men är det miljövänligt? Jag har lång väg att gå än, men jag tar varje kliv jag blir medveten om. Jag använder ytterst lite rengöringsmedel och tvättmedel, och då Grummes produkter. Hygienprodukten är vatten och en rotborste av naturmaterial (vegetabilier). Stinker jag? Jag får ofta frågan vad jag använder för produkter, för enligt andra doftar jag sommaräng – ju renare kroppen är desto mindre stank… Tydligen. Så gör jag, hur gör du?

   Reply
    • Fröken

     Härligt att läsa om dina funderingar och alternativa sätt att se på det som vi alla möter och egentligen borde ifrågasätta varje dag. Även om det du skriver är en ytterlighet och kanske (vad vet jag!!) ett sätt du kommer att leva på under bara en period av ditt liv så tycker jag att det är en viktig vinkling att visa att en annan väg är möjlig. Och störst av allt att du letar fakta och ifrågasätter samhället så som det är uppbyggt. Vi behöver inte ta del av allt vi erbjuds enbart för att möjligheten finns. Med tanke på hur civilisations utveckling ser ut ligger mycket av ansvaret hos den enskilda individen att säga nej och avstå.

     Diskussionen bland kommentarerna är intressant och av stor vikt. Dock, när tonen blir hård och sårande så slutar vi lyssna på varandra och det är synd!

     Reply
 42. Birgitta

  Börjar nu med TACK för dina fina bilder och din levande beskrivning av Yousmite, jag njuter! skulle mer än allt göra en resa men det kommer jag aldrig att ha möjlighet till så din reseskildring är ovärderlig. Vad gäller ditt samarbete med olika partners så gör jag som med TV-reklam, hoppar över, jag har inte sett dig överdriva eller pracka på om vare sig bilar eller flyg men självklart är det svårt och oerhört tidskrävande att göra resan ut i fjällvärlden utan bil eller uppleva naturen i Kalifornien utan att ta sig dit med flyg. Hur många svenska turismföretagare skulle klara sig utan alla våra utländska gäster? tror att de också kommer med flyg eller bil och då applåderar vi över deras bidrag till den svenska inkomsten. Jag kommer att fortsätta njuta av din blogg och önskar dig LYCKA TILL med allt/kram

  Reply
 43. Amanda

  Hej Jonna, Johan och alla engagerade kommenterare!

  Oj vad vi längtar efter det som vi kallar “genuinitet”. Och vilken tur att det finns en så stor frustration som riktar sig mot den stora ostoppbara kraft som är reklam. Behåll er frustration och ilska, den är så viktig! Det är precis den som kan skapa förändring i det långa loppet. Låt den få finnas, och när den inom er, men försök att fundera lite över varför det finns en så stark längtar efter att andra ska tillfredsställa våra behov av “genuinitet”. Verkligen fundera.

  Jag har läst den här bloggen sedan 3-4 år tillbaka, men även plöjt igenom den spännande berättelsen från 2010 och framåt. Jag har också reflekterat över hur mycket bloggen har förändrats och jag har också tappat intresset lite. Men vet ni vad? Det är inte skribentens ansvar vad jag har för känslor inför hennes intelektuella ägodel och kreativa skapelse. Jonna har alltid varit öppen och ärlig med vad hon vill att hennes blogg ska vara, så med alla mått mätt så är hon helt “genuin”. Kanske inte i relation till just DINA (våra?) behov, men till sin egen skapelse och vad hon vill göra utav den: helt och fullt öppen, ärlig och per definition genuin.

  Jag vet precis hur den där längtan efter rått, oredigerat och “genuint” känns. Jag längtar också efter den och jag finner ofta mig själv framför datorn, läsandes inläggen från 2011. Jag bara njuter av det där som JAG upplever som “verklighet” som finns i början av bloggen: oredigerade foton och inlägg om trasiga avloppsrör och kampen om att hålla värmen. Jag vet hur ni känner – men – det är inte skribentens ansvar att uppfylla våra behov, och hon har inte svikit någon läsare bara för att den läsaren upplever att dennes behov inte uppfylls.

  Även om allting är politik, så har Jonna sällan varit politisk i sin blogg och hon har vad jag vet förtydligat anledningarna bakom detta i minst två inlägg. Hon har inte heller utgett sig för att vara en miljöaktivist eller en del av den “gröna vågen”. Att älska naturen är en sak, att kämpa politiskt för en global hållbarhet är en annan. Det är klart att man kan ÖNSKA att en person som älskar naturen ska styra alla sina beslut efter den kärleken, men vi vet ju alla att verkligheten inte fungerar så. Och du kan fortfarande inte kräva det av en bloggare, med argumentet att hon annars har svikit någon.

  Jag tror, jag väljer att tro, att Johan menar att de som bara sitter och gnäller och klagar för att andra människor inte uppfyller deras behov är de som kan välja att låta bli att kommentera. Jag uppfattar inte att han menar att relevant kritik inte får existera. Men då får du anstränga dig lite och formulera vad det är du menar, vad du kritiserar och varför. På ett sjysst vis (som ett par stycken har gjort här!).

  För en sak är verkligen viktig att poängtera: att vara kritisk till samarbeten eller frusterad över reklam är inte att vara bitter eller missunnsam, det är bara en sund reaktion på att människan är trott på att hela tiden bli påprackad produkter och tjänster från alla håll och kanter, och det är en bra frustration som är viktig att uttrycka.

  MEN, och det här är det absolut viktigaste av allt, det är INTE JONNAS ANSVAR att vara det som vi som läsare vill att hon ska vara. Det här är bara vad som händer med livsstilsbloggar som växer sig stora, vi får liksom take it or leave it. Jag är också kritisk till den här typen av utveckling, men kämpar dagligen med att inte döma andra som lever sina liv på det sätt som är bäst för dem. Det är inte andras ansvar att leva efter min världsuppfattning, helt enkelt.

  Personligen kom jag hit för att jag älskade den smutsiga, kämpiga, råa och oredigerade berättelsen, men jag stannar för de fantastiska bilderna och de härliga, roliga videobloggarna!

  Tack för att du delar med dig av din livsberättelse, Jonna. Det är så mäktigt och generöst bara det <3

  Reply
 44. josefin

  Jonna, jag ÄLSKAR din blogg för att det är du. Bilderna skänker ett slags lugn som jag behöver i min stressade vardag, och dom bilderna spelar ingen roll om de är tagna i grundtjärn eller på månen. För det är samma budskap i alla bilder, passion och en bit livskvalitet. Jag bli förbannade på folk som inte kan glädjas åt andra. Du är samma person, din blogg är samma, och jag slår vad om att det bara blir ännu bättre om du Mår bättre! Jag vet att det är svårt men jag hoppas såå att du kan se bortom allt negativt och suga åt dej all kärlek ist, för jag kommer alltid följa dej och din blogg och är bara glad om du får ut mer av den själv för det är du värd! KRAM!

  Reply
 45. kim

  Jättebra erbjudande! Synd att man är så fattig ändå! Men tack för att du gör så bra samarbeten för oss läsare! Läste ditt senaste inlägg och de e heeelt galet vad folk säger om ditt jobb.. men när det är som värst är det bara för att det missnöjda skriker högst.. jag vill verkligen stötta din blogg och din kreativitet, jag kommer försöka att kommentera mer så vi kan blanda upp den otrevliga tonen i kommentarsfältet med lite pepp å tacksamhet också! Kram.

  Reply
 46. Nina

  Nu är väl förhoppningsvis diskussionerna här över, men jag måste bara få flika in gällande rabatten från samarbetspartnern.. Det kanske räknas som futtigt med en 100-lapp för just dig! Men hur många läsare har Jonna? Har hon 1000 läsare så blir det faktiskt 100 000 kronor.. Har hon 10 000 läsare som väljer att använda den i era ögon futtiga rabatten blir det faktiskt en hel miljon kronor… Varför är ingen tacksam för det lilla längre? För 100 kr kan jag göra en hel del egoistiska saker, jag kan även göra en massa o-egoistiska saker… Nåja… Va ba tvungen å tycka…

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.