Som av en förtrollning

Hej kära vänner!

Alltså, TACK för alla otroligt fina kommentarer. Jag är så djupt tacksam för allt ni skriver! Jag har ju varit otroligt dålig på att svara senaste tiden, och det värmer verkligen att ni ändå tar er tid att skriva kommentarer. Vill verkligen att ni ska veta att trots att jag inte haft så mycket tid att svara senaste tiden så läser jag ALLT! Så det betyder så himla mycket. Tack fina ni!

Efter att ha halkat efter lite i både bloggen och vloggen (mycket på grund av framträdandet såklart) så har jag äntligen lyckats knåpa ihop en videoblogg från förra veckan! Kanske en av mina absoluta favorit-vloggar hittills, därför att den så bra beskriver hur mitt liv ofta känns. Och som säkert många andra kan känna igen sig i. De där enorma kontrasten som ibland blir, och känslan av att stå med fötter i helt olika världar.
Hur spännande det kan vara ibland att få kliva in i den där helt andra världen. Få leva ut det lite grann. Men sen, den där enorma lättnaden av att komma hem till det som man älskar.
Det som man känner har en djupare mening.

Dessutom fick vi ÄNTLIGEN nycklarna till vår lilla fjällstuga i Marsfjällen som vi var och tittade på förra månaden. Så vi åkte dit med en gång, trots att vi hade otroligt lite tid på oss att vara där. Vi kunde bara sova där i en natt innan vi fick åka hem igen. Men det var så värt det! Den lilla stunden i Marsfjällen gjorde underverk för både mig och Johan.
Och dessutom så var det så roligt att komma ditt och bara få känna att det är på riktigt! Att stugan är vår! Och såklart att gå igenom lite av grejerna som följde med huset.
Han som ägde det innan hade på grund av sjukdom bara lämnat det som det var, innan det nu såldes. Massor av gamla fina grejer som vi ska ta väl hand om.

Men denna gången gjorde vi inte någon rensning och stor städning eller annat, vi ville mest bara komma dit och mysa och känna lugnet en stund.
Nu ska jag sluta snacka, så ska ni få se på videobloggen! Längre ned visar jag också några bilder från den dagen!

Hoppas ni tycker om videon! Om ni vill kan ni gå in och prenumerera på min YouTube kanal, om ni inte redan gör det. Ibland hinner jag inte lägga upp ett blogginlägg som senaste videon samma dag som den blir klar, men då får ni en notifikation direkt från YouTube istället när jag lagt upp en ny video. Bara ett litet tips ♥

Och häääär är en bild från stugan. Jag blev så varm i hjärtat när jag såg den här bilden. Det var första kvällen när vi nyss gjort upp en eld i kaminen. Man verkligen ser lyckan i Johans ögon. Kan inte minnas senaste vi kände oss så sprudlande lyckliga som när vi var i Marsfjällen nu.
Kanske för att vi båda verkligen, verkligen behövde få en paus från allt och bara slappna av. Få vara helt lediga.

Det minns jag inte senast vi var. Speciellt nu när vi båda jobbar hemma. Vårt hem har blivit mer en arbetslokal, och det är svårt att släppa allt då.
Men, vi jobbar på att lösa det. Så länge har vi den här mysiga stugan som en liten oas när vi behöver det som allra mest.
Och det tar bara ca 3 timmar att köra hit, så den ligger ju inte allt för långt bort.
Som ni kanske såg i vloggen så älskade Nanook att vara här. Han blev väldigt snabbt avslappnad i den nya miljön.

På lördagen åkte vi ut en sväng och bara kollade in området lite. Det var så vackert att vi knappt kunde förstå att det var på riktigt. De här vyerna, de är liksom något av det vackraste jag vet. Det ger energi till själen bara genom att titta ut över fjällen, solen, sjöarna och skogarna.
Och som jag längtat efter att se den här lilla stugan! Den står på samma plats och liknar den stuga som de allra första nybyggarna i Marsliden bodde i. Brita och Lars Pålsson. Ja, för jag har ju såklart läst den helt fantastiska boken “I Marsfjällets skugga” av Bernhard Nordh.

Jag började läsa den i höstas. Har aldrig blivit så fast i en bok redan vid första sidan som jag blev då.

Här strövade björnen i de väldiga skogs- och myrmarkerna. Under bistra köldnätter steg varghoparnas hungerskri mot norrskensflammande himmel, och i ljumma sommarkvällar drogo myggsvärmarna som moln över myrarnas vattensjuka träskmarker

Den beskrev naturen kring denna plats på ett sätt som gjorde att jag var tvungen att läsa om meningarna hela tiden eftersom det träffade så starkt i mitt hjärta. Det var som att lyssna på musikstycken som jag bara ville höra om och om igen.
Och jag hade nyss läst ut den och börjat läsa om den igen (haha) när vi upptäckte vår stuga som var till salu. Det kändes så himla knäppt, för i en månads tid hade jag blivit helt uppslukad av boken och historien om Marsfjället. Och i samma veva så råkar vi hitta stugan till salu, i Marsfjällen. Det kändes som boken la en förtrollning över min längtan efter en egen stugan i Marsfjällen. Det kom så rätt i tid!
Som ni ser, så var denna korta vistelse i Marsfjällen helt obeskrivligt underbart. Även om det kanske kommer dröja länga nu (pga vintern) tills vi är där igen, så ger det mig en enorm glädje och lättnad att tänka på att det faktiskt finns en plats där borta, som är min och Johans.
Som alltid kan välkomna oss med ett välbehövligt lugn, och samtidigt bjuda oss på de mest spektakulära vyer som får en att tappa hakan.

Hoppas ni har en fin vecka allihopa. Sänder er en stor varm kram ♥

60 Kommentarer på “Som av en förtrollning

 1. Anonym

  Just loved your latest video blog! Enjoyed visiting your new little cottages, it is just beautiful. I am a big fan of you and Johan and Nanook. Thanks for your possitivity?

  Reply
 2. Dixi Wonderland

  Jag älskade delen i videon när du är på festen och helt plötsligt så blir det tyst! Måste dock säga att jag gillar Jonna när hon är hemma. Får en så mysig känsla i kroppen! Och grattis åter igen för stugan 😀

  Reply
 3. Leanne

  Ahhh you are just the most magical human being I have ever met! Your performance sounded beautiful! So happy for you, you are living your best life ❤️

  Reply
 4. Lennart Johansson

  Ja nu har jag njutit av er förtrollade värld, så underbart och fantastiskt. Tack kära Jonna för att du delar med dig. Ha det så bra och så en riktig kram till Johan och dig

  Reply
 5. leif

  Va kul att ni gillade boken.
  När jag bodde i Sollefteå läste jag som uppslukad alla Bernhard Bords böcker jag är en romantisk idiot som inte fick nog av fjällets mystik.
  På somrarna bodde jag och familjen i Härbergsdalen och Trångmon otroligt vackra platser med mycket björnar.Vandrade många gånger runt fjället Silkentjakke.
  Du har gjort en jättefin video gillar den mycket.♥♥

  Reply
  • Bysse

   Hej Leif. Har själv en del minnen från Härbergsdalen. Bl.a. en övernattning i Sielkentjakkstugan en januari i
   slutet av 70-talet. Vi var fyra killar som skulle fiska i Dårestjärnarna (passande namn) norr om Friningen.
   Vi tältade där en natt i nästan 30 graders kyla! Har även varit där på sommaren. Vore kul att komma i kontakt med dig.
   Om du är intresserad kanske Jonna kan skicka min e-postadress till dig.
   M.V.H. Bysse. PS. Visst är Jonnas blogg fantastisk.

   Reply
   • leif

    Hej Bysse. Ja Hennes blogg får mej att minnas fjällens vackra och fridfulla miljöer. Jag har fiskat mycket i Friningen och den fridfullt vackra spakån som rinner ner till pellevattnet.
    Tältade vid Friningen nedanför Sielkentjakkstugan med min fru och son en gång det var en mycket varm sommar och man kunde bada i Friningen vilket är ganska ovanligt.
    Roligt att höra att flera har upplevt den fantastiskt vackra bortglömda dalen.
    Ifjol körde jag en nostalgisk tältrunda till Härbergsdalen Stekenjook och Fatmomakk. Roligt att höra från dej Bysse skicka gärna ett mail så kan vi prata om lite fjällfiske också ha de gott.

    Reply
 6. Lena Berg-Nordenberg

  Jättefin videofilm med underbara naturbilder. Nanook är ju så otroligt gullig och håller koll på er. Jättekul att se filmen. Stort tack!

  Reply
 7. Sanna

  Grattis till alla framgångar! Du är ljuvlig! Ett tips: Köp en matta på second hand och lägg över framrutan på bilen så slipper du skrapa.
  Kram

  Reply
 8. PJ:s byffé - från by till fe

  Så glad Nanook ser ut när han också för komma med på en lite längre färd. Jodå, Johan ser också lycklig ut där i stugan. Jag kom att tänka på att i åtminstone i Nordamerika säger de ofta cabins om våra sommarstugor. Ni kommer säkert att får det fint i stugan under årets alla skiftningar.

  Är det en äkta Helly-Hansentröja som du blir så glad över? Jag köpte en sådan i början på 1980-talet och jag har det kvar än och den är i nästan nyskick. Även om den kan vara hur skitig som helst med både kåda och olja på ärmarna är det bara att slänga den i tvättmaskinen så är den ren på ett kick. Också en fin myströja. Tar jag på den och lägger mig i soffan så somnar jag garanterat inom kort.

  Roligt att du läst boken “I Marsfjällets skugga” och också tycker om den. Jag kan glädja dig med att det finns ytterligare två böcker där fortsättning följer. “Undan frostpiskan” och “Fjällfolk”. Jag köpte mina ex. i shopen som finns nära Brita och Lars Pålssons stuga som ni besökte i Marsliden.
  https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789176991220/partner/smakprov

  Reply
 9. Beata

  Så fint framträdande Jonna! Så himla häftigt att du gjorde det! Måste säga att drönarbilderna är otroligt vackra!! Så himla fint!!!

  Reply
 10. Sandra Junhammar

  Alltså WOW!! Vilka magiska bilder och undebar vlogg! ♥ O jäklar vad modig du är som körde ditt första live-framträdande inför en så stor publik, du är verkligen grym Jonna!

  Är så himla glad för din skull – för att du kan jobba med det du älskar, för att framträdandet gick så fantastiskt bra och för att ni fick en mysig helg i stugan. Du är så värd det! ♥

  Hoppas att du också får en underbar vecka! Kram på dig

  Reply
 11. S

  Tack!
  Ditt framträdande var så fint!
  Jag blev bara så besviken över att du inte fick sjunga först och de kunde ha inslaget sedan. Att stycka upp Nationalsången o ditt framträdande var ett mycket märkligt beslut av TV4. Jag hoppas att du får en revansch och sjunga fler gånger eller intervjuas.

  Reply
 12. Christiane

  what a wonderful week of contrasts for you Jonna . . . . from a live performance with a million viewers to the rustic peace of a cozy cabin in the far north where you can ‘feel the calm for a while’ . . . . yes, it makes sense that the one balances the other and you are left at peace

  wonderful photos of the nature, of you and Johan and sweet Nanook. . . .
  thank you for sharing with us

  Reply
 13. Märta

  Ena stunden i tjusig (jättevacker) långklänning, nästa i en illorange Helly Hansen! Det måste ha varit en alldeles speciell stund där i Globen men lyckligast såg du allt ut när du fyndade i garderoben. Går det inte att köra upp till stugan när det kommit mer snö? Dum fråga kanske, det snöröjs väl inte på alla småvägar fast synd om ni inte kan vara där på vintern.

  Reply
 14. Magnus

  Vilken häftig och kontrastrik vecka du/ni haft. Fantastiskt uppträdande på galan och Marsliden är ju hur fint som helst. Jag var där förra sommaren med dottern och vi spontanhyrde en stor och fin stuga av honom med efternamnet Kanon som har kiosken/affären i byn. Köpte ett exemplar av “I Marsfjällets skugga” av honom och låg vaken där i stugan hela natten och sträckläste den…. just i skuggan av detta fjäll 🙂 Ni har många fina upplevelser framför er där. Fatmomakke är en speciell samisk plats nära er

  Reply
 15. fernando

  Hello Jonna, very good update, and the presentation was wonderful…
  congratulations to you and Johan.
  a hug, fernando.

  Reply
 16. Lia

  Wauw, Zweden is a country to love, a beautiful cottage you two have! A beautiful story to in the movie. If I come back in my next life, I’II hope it is in your place where you life now! ?
  Greethings drom lia

  Reply
 17. Henry

  Hej Jonna – mange tack för din vackra och interessanta vlog #10 !
  Jag ser fram emot nästa sommar i sverige ! 🙂 Åh så skönt !
  ♥ kramar ♥ , Henry från Tyskland

  Reply
 18. Pamela

  Like Dixi, my absolute favorite moment was the smash cut at 9 min. from Stockholm to Grundtjärn. That was so perfect. Well…and I loved the light going out in the car at the end. I laughed out loud.
  Sending so much love to you.

  And those photos…wow. What a magical place.
  And the eyes of Johan and Nanook! Such pure happiness beaming through! 🙂
  ❤️

  (I tried to find an English version of “In Marsfjällets skugga”, but so far, no luck. If anyone here knows how to find one, please let me know! )

  Reply
 19. Bysse

  Helt fantastisk vlogg! Blir så sugen på att åka till fjälls när man ser din film.
  Sköt nu om er Du och Johan och håll er borta från virus och förkylningar.
  Såg ditt framträdande på fotbollsgalan, Proffsigt! Blev dock lite besviken att inte få se mer av det.
  Kramar, Bysse.

  Reply
 20. Josephine i Bryssel

  Det mönstret i mattan tror jag heter rosengång, lite mer komplicerad skaftning är vanligt tuskaft, men det blir fina blommönster. Min farmor vävde sådana mattor. Vad bra att framträdandet gick bra och så vacker sång och så vacker du var! Du riktigt lyste som en ängel. 🙂 Än en gång tack för inspirationen som du ger och som har gjort att jag har kommit igång med bloggandet igen efter fem års tystnad. Att känna skaparlust är inte en lyx, det är en livsnödvändighet! Fortsätt att göra det som får dig att må bra, fortsätt att tacka nej – jag ser inte dig flänga runt på en massa musikframträdanden – det är verkligen inte din stil. Skapa studiomusik – likt Beatles! 😉 Ett tips: för dem som efterlyser svenska undertexter kanske du kan be någon eller några (max 2-3) ur din fanskara att göra dem åt dig? De som klagar på att du numera pratar engelska får tyvärr svälja sin besvikelse – med snart 280 000 följare på YouTube (det har verkligen exploderat den sista månaden!) varav en majoritet i utlandet så är det det enda logiska valet. Din och Johans lycka smittar av sig, jag känner mig mycket mera positiv i min vardag trots diskbråcket. *varma kramar från Bryssel*

  Reply
 21. Hans

  Hej älskling Jonna, Hej Johan och Hej Nanook,

  Detta är ett experiment. Faktum är att jag inte alls talar svenska (kanske inte än!). Men jag ville försöka, om det fungerar med Googles översättare.

  Tack så mycket för den nya Hammer-videoen, kära Jonna. Jag kunde inte sluta titta på det igen och igen och igen. Det var så fantastiskt att uppleva dessa fenomenala kontraster. I början av liv och rörelse i Stockholm … och i slutändan den överväldigande naturen i norra Sverige. Och allt händer i en persons liv … inom en vecka … galenskap!

  Tyvärr har jag inte känt din youtube-kanal och din blogg här länge, men jag har stor respekt för dig och för vad du har gjort under de senaste åren. Samtidigt skäms jag över att sluta arbeta med att komma ur min komfortzon, åtminstone en gång i taget.

  Grattis till den mysiga stugan i Marsfjällen. Jag hoppas att det kommer att ge dig det du söker och behöver … om det är utflykter i den fantastiska naturen runt det eller bara en reträtt från vardagen. Det är så trevligt att se hur du gör Johan bra och Johan gör du bra … och självklart Nanook … även om han har dåligt andetag ? ?

  Tyvärr måste jag gå ut imorgon morgon. Så jag går till sängs just nu. Men inte utan att ha läst lite här i bloggen. Är bilden med det lilla huset som har gräs på taket magiskt. Ett foto tapet eller ett fotoprint skulle vara coolt.

  Tack för den trevliga tiden! Jag kramar dig. Vi ses nästa gång.

  Hans
  (“Allt kommer att bli bra”)

  P.S.: Jag hoppas att Google har översatt det här ganska mycket här. Kanske kan någon ge en kort återkoppling, om du har förstått allt här?

  Reply
  • Märta

   Ja, man förstår lätt även om det är några småfel i texten.
   (Yes, it´s easy to understand even if there are a few errors here and there).

   Reply
   • Hans

    Hej Märta,
    thank you very much for your helpful answer. It seems to be comparable to the translation of swedish to my language (german) by this google-translator: Some lttle mistakes, but understandable. So it helps me a lot to understand all these kind and warm-hearted comments here and, of course, the lines of jonna. Have a nice time.
    Hans

    Reply
    • Annika

     Hallo Hans – Deine Übersetzung ist verständlich! Nur eine kurze Bemerkung – Du hast wahrscheinlich auf deutsch mit “liebe Jonna” oder”liebste Jonna” eingeleitet? Google hat dies zu “Liebling Jonna” übersetzt – eine bessere Übersetzung wäre “kära Jonna” oder “käraste Jonna”. Grüße, Annika

     Reply
     • Hans

      Uups … , indeed i didn´t wanted to say „älskling“ but „kära“. I guess it isn´t such as easy to handle with this google-translator as i thought. I will buy a dictionary to work on my swedish ? Danke, Annika, für Deinen Hinweis … kleiner Unterschied, große Wirkung ?

      Reply
 22. Ulla Berggren Widing

  Jag har också läst alla hans böcker, eftersom jag är norrlänning och älskar mitt Norrland. Vi besökte Marsfjället förra sommaren efter att ha läst böckerna. Vi fick en fin guidning där vi fick se stugan där Brita och Lars bott. Förstår att ni älskar den trolska och vacka världen, det gör vi också.
  Ett fantastiskt framträdande på galan.

  Hälsning från en norrlänning numera göteborgare…

  Ulla

  Reply
 23. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Även om jag alltid kommer att rösta
  för färgglada fötter och långkallingar.
  Så var du vacker på scenen ❤
  (frågade du om Jennifer Kråiks
  namn?)
  Men jag tror att dina hjärtslag
  alltid är friare, i stugan.
  Klädda med värmen
  och glädjen.
  För att dom slår tillsammans
  med Johans och Nanooks.

  I natt, när jag gick i månljuset
  på den frostbeströdda isen.
  Som sjöng under mina fötter.
  Hade jag sällskap med dina tankar
  om isens sång.
  TACK!
  För att jag får besöka den världen.

  Jag hoppas ni har det BRA!
  KRAMAR

  Reply
 24. Magnus

  Galet vackert där uppe vid stugan! Jag förstår verkligen er lycka över att ha hittat den!

  Hoppas att ni kan få det lite lugnare snart. Lagom mycket jobb så att ni hinner med er själva också.
  Nu är det dags för mig att så smått förbereda mig inför nästa arbetsdag(kväll).
  Ha det fint där uppe i skogen!

  Reply
 25. Kevin Grubbs

  I really loved this video. I have to say March mountain is a amazing looking place and looks so peaceful at that. It makes me happy to see such a wonderful and beautiful, young couple living their dreams. By reading and watching your videos, I have to tell you that you have made me dare to dream again. So, I wanted to say thank you for being you. Wishing you all nothing but the best. 🙂

  Reply
 26. Cecilia N

  Fantastiska kontraster och vyer!
  Men jag reagerade på en sak: ni har skaffat stugan för att komma hemifrån som har blivit er arbetsplats, beskriver du.
  Låt då stugan vara privat och skildra inte livet där. Var försiktig så att den inte blir er arbetsplatsfilial, så att säga. Vart ska ni i så fall ta vägen?

  Reply
 27. Isabella V

  Åååh så mysigt inlägg som alltid! Jag kommenterade just på din youtubekanal och nu skriver jag här också haha, men kände att jag bara ville uttrycka att du absolut inte måste svara på alla kommentarer du får (tänkte på texterna du skrivit i tidigare inlägg och i klipp och så). Jag såg just innan att du hade tusen kommentarer (tror jag det var, något sånt iaf) på det senaste youtubeklippet och nu utgår jag ju helt ifrån mig själv så om detta är helt fel så kan du bara ignorera mig haha! Det är klart vi förstår att om du kunnat hade du svarat alla ❤️ jag skulle känna mig stressad över att inte kunna visa tillräcklig tacksamhet tillbaka genom att inte hinna svara på allas fina kommentarer, vilket jag ju skulle vilja, ge tillbaka liksom för att det värmer så när någon uttrycket tacksamhet till en. Så för min del och säkert många andras vill jag bara säga att du inte behöver svara eller känna någon press att svara (vilket du säkert hört förut men kan va skönt o påminnas om det (ännu en gång utgår jag från mig själv)! För mig är det tack nog att du skrivit det inlägg jag kommenterar osv 🙂 du ska få må bra och inte ha nån stress i att inte hinna svara, det är heeeelt förståeligt och det är du värd 🙂 Hoppas du/ni får en fin helg ❤️ Stor kram!!!

  Reply
 28. Stu

  I seem to have missed an awful lot on your blog Jonna! new house and youtube videos! i will try to watch them soon. Hope all is well otherwise. Stu

  Reply
 29. Nancy

  I imagine you have touched the heart of this world, deep down beneath the shadow images that show up in the noise and artificial walls and pavement and busyness of the created cities. And you have touched that heart with your own, with your rich and varied gifts and the truth of your life. So wonderful that you were born into a time that you could use the internet and the drones and other technologies to share your eyes with the rest of us. So wonderful that you can remind us of a world of wonder outflowing and sometimes outshouted by that noise of the cities. When I am overwhelmed with this shouting, paved and confusing world, I am so glad for the time I can come to your stories and know that someone else sees this world I cherish too. Thank you for all the work you do to share your vision looking as if that work were so effortless. That vision that touches the place we all connect.

  Reply
 30. Hanna Look

  Hej Jonna!! Vill du ha barn?? Har du syskon?!? Var finns din pappa? Vill ni bo större i framtiden? Äger ni ert hus? Kan du inte be oss fråga saker och sen svara på det i ett inlägg??? Finns så mycket vi vill veta om dig. PS; när skall du ändra bloggbeskrivningrn? Du har väl bott längre än fem år i gjutjärn? Frågade dig detta för ett år sen också…. 😛 Puss

  Reply
 31. Shalene

  I love how warm and calm you are in all your videos. You’ve really inspired me that there is a different way that you can use social media. It doesn’t always have to be hyped up and busy. Calm and peace can be just as wonderful to watch (usually even better). Thank you!

  Reply
 32. Paul Durham

  You mentioned in one of your vlogs that Johan’s name is not very common. Here in South Africa it is a fairly common Afrikaans name. Afrikaans is partly based on on the Dutch language, and I believe the name Johan is fairly common there too.

  Thanks for posting these amazing photos!

  Warm wishes from Port Elizabeth, South Africa. 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.