Som förr i tiden

Efter en riktigt härlig helg är det återigen måndag morgon. Jag sitter här med en tredje kopp kaffe och laddar inför en vecka som kommer bli extra spännande och rolig. Men innan den nya dagen sätter igång tittar jag igenom lite bilder från gårdagen. Det är så konstigt, för denna helgen har känts jättelång. Ändå har det varit fullt upp hela tiden. Den här tiden på året är det verkligen mycket som ska göras, och mycket som jag vill göra! Det känns som jag aldrig vill att dagen ska ta slut. Och det är en sådan underbar känsla att vara ute på kvällarna i den milda luften och i kvällsljuset.

Igår var en sådan kväll! Jag och Johan fick en liten annorlunda idé igår när vi höll på ute i trädgården, som vi ägnade resten av dagen och kvällen åt. Vi byggde liten gärdsgård (Gäshgård som det uttalas!). Inte på det äkta viset som man ska göra med granvirke osv, utan mer på ett simpelt vis med lite olika träslag. Mest för att det skulle se vackert ut att rama in en plätt där vi skulle ställa pallkragar med örter. Och jag har alltid vart sugen på att prova att bygga en gärdsgård. De ser ju så vackert ut!
gärdsgård 1Gärdsgårdar kan ju se ut på många olika vis, och vi gjorde såklart en enklare variant. Vi använde virke som låg i en hög med ris och som egentligen skulle eldas upp. Men istället kvistade vi av dom och använde de som var tillräckligt raka för gärdsgården. Vi tittade på bilder för att lista ut hur grundkonstruktionen ser ut, och sedan improviserade vi lite.
051606Egentligen ska det ju vara gran, för att det ska hålla riktigt länge. Här använde vi rönn och björk, vilket säkerligen inte kommer hålla alls lika länge. Men som tur är ska ju gärdsgården inte hålla för att stänga inne kor och getter, utan bara för att vackert rama in en örtträdgård. Det skulle dock vara riktigt roligt att lära sig att göra riktiga gärdsgårdar på gammeldags vis.
051602Kvällen var dessutom alldeles magiskt vacker. Häggen har börjat slå ut riktigt ordentligt nu och det dröjer nog inte länge förrän den blommar.
051604Katterna var ute och njöt av vårkvällen de också.
051601Vi hann faktiskt klart hela biten som vi skulle rama in. Det trodde jag aldrig! Däremot kommer vi fylla på med mer pinnar emellan, så att de blir en tätare gärdsgård. Men nu är grunden på plats, och jag blev toknöjd haha! Det må se väldigt hemmagjort ut men det är det också! Nu har jag fått mersmak på att göra gärdsgårdar, så när tid finns kommer vi säkerligen förlänga den ännu mer och rama in gården. Älskar när det ser sådär gammeldags ut.

Hoppas ni haft en jättehärlig helg! Kram på er ♥

25 Kommentarer på “Som förr i tiden

 1. Lindan

  Superfint!! Har också alltid älskat gärdsgårdar. Både vackert, charmigt och känns så naturligt! Duktiga ni är!! 🙂 (y)
  Och vilket fint väder ni verkade ha…Här i Småland har våren (sommaren!) helt vänt om. Från 25 grader varmt till FEM!!? Och iskall vind och regn på det…! Huuu!! Man hann ju bli lite bortskämd först.. 😉 Och tro det eller ej – men jag tog faktiskt mitt första dopp i VÄTTERN den 8:e maj…!!! Haha…det var FRISKT kan man säga….;) Men nu känns det ju helt galet att bara tänka tanken…o.O

  Ha en underbar måndag nu! Kraam! <3

  Reply
 2. made by mary

  Jag förstår dig precis, jag älskar också Gärdsgårdar! Gärshhgård, tycker jag är en lämpligare stavning faktiskt 😉 Blev så glad när jag såg att vårt hus är omgärdat av en gärdsgård. Jag tycker er hemagjorda är jättefin, och vilket minne tillsammans ändå! <3

  Reply
 3. emily

  Åh Jonna du har Sveriges mysigaste blogg!!! <3
  Blir alltid lika glad när man kommer in på bloggen!

  Reply
 4. Angeliqa (Vandringsbloggen)

  Så fint ni har gjort Jonna! Det kommer bli ett örtland att hämta kraft från 😀 Enda gången jag har provat att bygga gärdsgård var runt Trekkers Inn när jag funktionärsarbetade där uppe. Det var mycket jobb och kräver stor noggrannhet men OJ så fint det blir när det är klart 😀 Ha en fin start på den nya veckan!

  Reply
 5. HojnaSandra

  Så himla fint! Jag har också varit sugen på att rama in gården med en “stjihåga” som den kallas här hos oss. Att tänka på när man använder lövträd är att de har en otrolig överlevnadsförmåga och förmodligen kommer att “ta liv igen” om de inte legat och torkat länge nog och sen får det fuktigt om fötterna. Såg en plogpinne av vide som gått av och hamnat i ett dike när snön försvunnit och nu börjat skjuta löv trots att den haft ett liv som plogpinne i vinter! 🙂 Men å andra sidan skulle det ju vara riktigt snyggt att ha ett “levande staket” också.

  Reply
 6. Louise Stigell

  Naaaw, vilken fin “gärschgård” ju!
  På nåt vis har de alltid signalerat “landet” för mig. Särskilt när det är en riktigt gammal gärdsgård som lutar så mycket att den knappt står upp, och grenarna har mörknat ordentligt. Det känns så Astrid Lindgren-gammalt och fint. <3

  Reply
 7. Magnus

  Det där blir kalas!
  Jag gjorde en snabb sökning och det finns kurser att gå om ni vill lära er att göra det på 100% “rätt” sätt. Är faktiskt lite sugen själv på att gå en sådan kurs. Hade varit kul!

  Reply
 8. Erika

  Wow, vad fint! Älskar också gärdsgårdar, de är så himla vackra och man får en så äkta och gammaldags känsla. Vad imponerad jag blir att ni lyckades själva bara sådär, och på bara en kväll!
  Och så grattis till halvårsdagen! Så glad för er skull, att ni hittat rätt. Det är ju sådär det ska kännas! Hoppas ni får många många fler lyckliga halvår tillsammans! 💚

  Reply
 9. christine

  hej!Jättefint blir det..o vill du kolla på en “riktig” gärdsgård så googla på Strömsö..Ett finskt program där de pratar svenska o nu igår då gjorde de en gärdesgård av granslanor…så häftigt! lycka till med ditt örtaland.

  Reply
 10. Nicklas

  Åh älskar dom där gärdsgårdarna! Så fint ni gör! Och vad roligt det är när man är ett par och får jobba ihop och göra fint och mysigt i sitt hem! Ha en fin måndag<3!

  Reply
 11. Bella

  Härligt att ni är två på gården nu som kan göra projekt tillsammans :D! allt blir så mycket lättare när man är två tycker jag 🙂 men jag är ju löjligt kär i karln min haha

  Reply
 12. Hanna

  Vad fint😀
  Väntar febrilt på att du ska lägga upp bild på vad du använder för färger
  när du målar??🎨

  Reply
 13. PJ:s byffé – från by till fe

  Gärdsgårdar av olika slag, gärna gammaldagsmodell, är något av det finaste som kan pryda en bygd! Vid Gammelgården i Myckelgensjö finns säkert modeller i olika stadier att studera.

  Annars, förr i världen, när korna strövade fritt omkring i skogarna på somrarna, så användes gärdesgårdar främst till att stänga kreaturen ute, inte inne. Det gällde då att skydda de odlingar som brukades så att inte objudna gäster kalasade på grödorna. Det var då kulningen användes för att locka hem och lokalisera gårdens kor.

  Lycka till med alla er gemensamma projekt!

  Reply
 14. Tuva-Lena Bodin

  Den blev ju jättefin! Måste testa jag också.. vad duktiga ni är! 🙂 Fulla av kreativitet och skaparkraft! Sedan är det ju så roligt när man är två som hjälps åt. Gammalt tillbaka så talade man också om Tunridan, hon som rider på tunet, alltså gårdstunet. Det var hon som vaktade gården från det onda, men nu kan ju ni känna er säkra ändå: 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.