Som två olika världar

Nu är klockan snart två på natten och jag har lagt mig i sängen under ett täcke och två filtar. Jag har inte eldat något ikväll eftersom jag varit så himla trött och somnade när jag kom hem från Övik. Det är bara 4,5 grader här inne nu så om jag hade vart smart skulle jag eldat istället. Man får inte vara lat om man bor såhär inte 😉 Men under täcket och filtarna är det varmt och gott, så det går nog bra ändå, och så går jag upp tidigt i morgonbitti och eldar istället.
Det är verkligen det här som är nackdelen med att bo såhär som jag gör nu. Åker man bort över ett dygn så får man räkna med att huset är väldigt kallt när man kommer hem igen. Och har huset väl blivit såhär nedkylt så måste jag elda riktigt mycket för att få muren och väggarna varma igen. Men det är bara o bita ihop 🙂

Det känns bara så lustigt när man varit i Övik och bott på hotell och levt lyxigt nu i helgen. Ett stort kontrast till livet jag lever här. Det är som två olika världar nästan. Men det är så underbart att komma hem igen, även om det varit som balsam för själen att må gott i ett varmt hotellrum. Det är bra med lite variation i vardagen, det gör ju att jag uppskattar de båda “världarna” jättemycket, på olika sätt.

Nu ska jag sova, och det ska bli så skönt! Är så trött så jag knappt kan hålla ögonen öppna. Sov gott och dröm sött! <3
Kramar!

Åter i stugan efter den mysiga helgen i Övik. Jag hängde upp en julstjärna i fönstret. Åh vad fint det blev. Jag älskar det varma ljuset som den ger!

Jag brukar tända några värmeljus under natten. Det är både mysigt och ger lite extra värme 🙂

Medan jag låg här i sängen och skrev blogginlägget kunde jag inte låta bli att göra en kort liten videoblogg. Jag har döpt den till “Ett bra tecken på att det är för kallt inne” haha!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T8C6Uk9FNb4[/youtube]

38 Kommentarer på “Som två olika världar

 1. Cat

  Men Jonna, inte har du tänkt att du kan ställa in ett oljeelement eller liknande när du är borta. Det håller i så fall uppe temperaturen så att det inte är iskallt när du kommer hem. Du är hur som helst duktig som fixar det hela.

  Reply
 2. Skogsmulle

  Haha du är så himla go o rolig. Lämnar alltid din blogg med ett stort leende på läpparna! Tack för det! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh Skogsmulle vad glad jag blir att höra det!! 😀 Att få veta att jag bidragit till några leenden känns helt underbart. Vad mer kan man önska? 🙂
   Kram på dig!

   Reply
 3. Johanna

  Jag har följt din blogg ett litet tag nu, jag bara måste skriva ett par ord till dig. Jag blir inspirerad av vad du skriver. Livet känns lättare, att njuta av det enkla en stor kontrast till hur sammhället i stort kan vara! All lycka till dig!/ Johanna

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så hemskt mycket Johanna för dina ord!! Är så himla glad att du blir inspirerad av det jag skriver. Det värmer något otroligt!
   Kram på dig!

   Reply
 4. Hemma hos Kajsa

  Usch, vet hur kallt det kan bli i en stuga om den inte hålls varm. Det blir iskallt! Kanske Nanok vill värma dig? Ha nu en fin första advent och njut av julen som snart börjar krypa sig inpå. God morgon förresten!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det blir verkligen kallt fort! Så fort elden slocknar i vedspisen känner man hur det börjar dra kallt.
   Som tur är har jag ju lilla Nanook. Han ger mycket värme! Brukar gosa in mig i honom ibland =)
   Kram på dig!

   Reply
 5. Johanna

  Hah hah. Men man sover väl rätt gott när det är så kallt iaf 🙂 Jag tycker det är jättemysigt, skulle ge bra mycket för att få bo som du, även med kylan inräknat!

  Ha en fin Första Advent favoritbloggerskan 🙂

  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh Johanna vad glad jag blir att jag är din favoritbloggerska!! 😀 Du är så himla go!
   Och det är så kul att du skulle vilja bo som jag, med till och med kylan inräknad! 😀
   Ska vi byta en vecka? Eller två? haha! 🙂
   Kram på dig!! Och glad första advent!!

   Reply
 6. Bell

  Hua vad kallt. Är det för att det inte ska dra för mycket ström du inte har vanliga element också? För det finns ju lösa sådana som det bara är att ställa på golvet och trycka i ett eluttag.

  Reply
  • Jonna Post author

   Jaa om jag hade haft råd hade jag absolut haft på element lite oftare. De är få som anar hur dyrt det är att värma upp med el.
   Men någon gång ibland är man nästan tvungen att använda element, tex medan man åker bort, så huset inte är alldeles nedkylt när man kommer hem 😉
   Kram på dig!

   Reply
 7. Annica

  Det är i kontrasterna tillvaron speglar sig bäst. Har också flytt Göteborg och är själv i stugan på landet så ofta jag kan med lilla hunden. Livskvalitet, frihet och lugn. Här kommer själen till ro.

  Eldar i kaminen och bäddar med fleecefiltar över lakanen det är mkt varmare. Kylan när jag kommer hem motar jag snabbt och billigt med en liten värmefläkt! Har jag lärt av två gamla bönder här. Funkar bra i gamla hus som är dyra att hålla varma hela tiden.

  Idag stormar det och regnar här på falbygden. Har laddat upp med ved. Sitter vid elden och hör vinden tjuta kring knutarna. Vädrets makter och naturens element blir så påtagliga när man bor såhär. Man är utelämnad åt sig själv. Strömmen kommer och går. Men jag har en bra kamin och gott om torr. Då klarar man sig alltid!

  Hälsar Annica

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vilken härlig kommetar Annica! Levde mig nästan in i texten som i en kort liten saga.
   Kram på dig!

   Reply
 8. Dalatussan

  Åh shit va kallt! När det är 12 grader inomhus här så håller jag på att smälla av, vill inte tänka mig hur det är med 4 grader 🙁

  Jag känner igen det där med kontrasten mellan hemma och på andra ställen. Vi eldar ju också varje dag men på måndag (imorn) så ska vi iväg på hotell och fira vår 1-årsdag!
  Det ska bli så skönt att få njuta ett helt dygn utan att tänka på elden eller raggsockor, haha!

  Visst är det mysigt att elda men bra skönt att få en paus ibland 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Det är så härligt att du känner igen dig mycket i hur jag lever. Det här med låga temperaturer, raggsockar och att hela tiden behöva tänka på att hålla elden vid liv! 🙂
   Grattis till er 1-årsdag! Vad härligt det låter att ni ska bo på hotell!! Sånt behöver man göra ibland! 🙂

   Kram på dig!!

   Reply
 9. natalie

  hej jonna. kan du inte bara köpa ett sånt där liet el element på typ biltema. jag har ett som bara kostade 249 kronor. och mycket el drar det inte heller.
  puss

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Natalie!
   Tack för tipset! Jag har ungefär ett sådant element som du skrev om. Dom är väldigt bra att sätta på ibland, och det kommer jag garanterat att behöva göra någon gång nu i vinter när jag far bort. Men jag försöker att göra det så sällan som möjligt, eftersom det drar ganska mycket el att värma upp en oisolerad stuga såhär. Men man kan ju ha elementet på bara 12 grader eller något sådant medan man far bort, så det inte är så kallt som 4 grader när man kommer hem 🙂
   kram!!

   Reply
 10. Jess

  Visst är det skönt med lite miljöombyte ibland för att sedan komma hem och känna “Åh, vad skönt att jag är hemma igen!” 🙂

  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det behövs lite miljöombyte ibland för att man ska kunna få ett nytt perspektiv på sin tillvaro och uppskatta den mer igen! 🙂
   Kram!!

   Reply
 11. Nicklas

  Vad mysigt det ser ut med julstjärnan i fönstret, nu ska jag pynta lite i fönstren skulle gjort det igår men då fick jag tillbringa dagen sjukhus istället och det var mindre kul och när jag äntligen kom hem var det så klart iskallt hos mig. Här är det storm ute just nu nog bäst att förbereda med stearinljus för nu rycker det i lamporna så kan nog strömlöst när som helst. Ha en bra söndagskväll fina du!

  Reply
 12. Magnus

  Du e för go! De flesta hade varit förtvivlade om det bara var 4 grader varmt inne men du sitter och skrattar åt utandningsröken.

  För egen del känns det som om jag skulle vilja hålla fast taket på huset. Det stormar fortfarande ordentligt här nere. Vattennivån i havet är gott och väl en meter högre än normalt och en båt har blåst omkull nere på vår uppläggningsplats.

  Hoppas att du har fått upp värmen i huset under dagen så att du får en varm och mysig söndagskväll!

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja jag kunde inte låta bli att skratta, det kändes som man satt på en fjälltopp 😀 Det är så ovanligt att se hur det åker rök ur munnen när man är inne.

   Ja jag har hört att det är rejäl storm nedåt landet. Låter riktigt otäckt! Hoppas att den är över snart. Massor av folk utan ström.
   Nu har jag i alla fall fått upp värmen här inne! Det är så myyysigt 🙂
   Kram på dig!

   Reply
   • Magnus

    Ja, här har blåst som f-n! 33 m/s i byarna ute vid Vinga och 29 vid Måseskär. Nu har vinden dock avtagit ordentligt till kattens stora glädje. Nu vågade hon sig ut på en nattrunda.

    Nu skall jag gå och lägga mig. Sov gott Jonna! 🙂

    Reply
    • Jonna Post author

     Sov gott Magnus!! 🙂
     Haha ibland känns det som en liten chatt här på kommentarerna. Jag har faktiskt börjat leta efter någon Chatt modul till min blogg. Hade varit supermysigt att ha ett chattrum som man kan logga in på när man är online, så kan jag chatta lite mer live med alla. Får se om jag får till det på något sätt!

     I alla fall, sov gott och dröm sött! 🙂

     Reply
 13. Maria

  Jonna du är för härlig! Som de andra sagt så vore det ju bra kanske att köpa ett sånt element som man bara stoppar in en kontakt i väggen! Haha
  Var har Nanook tagit vägen förresten?
  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Maria!
   Haha ja ett element hade inte varit fel att ha på under tiden jag var i Övik 😉 Men nu var det extra nedkylt eftersom jag dagen innan hade varit i Sollefteå hela dagen fram till sent på natten och han inte elda då heller. Så under två dygn eldades det inte något. Jag hoppas kunna planera eldningen lite bättre framöver 😉
   Jag har faktiskt flera sådana element som man stoppar in i kontakten, men det blir så dyrt så man knappt vet om man ska skratta eller gråta när man får elräkningen. Jag är envis och kör stenhårt på att inte slösa pengar på att ha på ett element 🙂 Men ibland är det tufft haha!
   Kram på dig!

   Reply
 14. nettan

  hej.
  ja jösses 4,5 grad ,då hade jag dött! 🙂
  jag klagar när det är 16 grader inne,då är det raggisar,täcke och tjocktröja som gäller.
  men man anpassar sig väl,vi är vana att ha 22 inne.

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej!
   Ja man anpassar sig så himla fort! Är man van vid 22 grader inne så tycker man ju 18 grader är superkallt, det minns ja själv när jag bodde i lägenheten. Nu tycker jag 22 grader är för varmt inne. Är van med svala temperaturer nu och klär mig istället med varmare kläder. Men 4 grader är lite väl kallt 😛 Jag tycker det är lagom om det är ca 15-16 grader inne 🙂
   kramar!

   Reply
 15. Tomas Karlström

  köp ett oljeelement och kör igång det när du åker bort …….dom är ju så billiga….eller gasolkamin….men gasolen inte billig heller…

  Reply
  • Jonna Post author

   Jag har faktiskt ett oljeelement som jag bara kan sticka in i kontakten. När det är riktigt kallt ute, som sådär -30 och jag måste åka bort ett dygn så kommer jag bli tvungen att ha på ett element för att inte ledningarna ska frysa. Men jag kommer försöka att inte göra det allt för ofta, det blir ändå rätt dyrt med elen, och just nu behöver jag varenda krona. Som tur är har jag ju hur mycket ved som helst denna vintern så jag kan elda på hur mycket jag vill 🙂
   kram! 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Jo det stämmer. Och jag köpte ju en ganska stor fin kamin med täljsten men den köpte jag för skolan som jag bodde i innan. I september blev det ju en hastig oplanerad flytt till den här stugan, och här passar den inte någonstans tyvärr. Finns bara en skorsten och den används av vedspisen. Om jag bor i det här huset längre än till nästa sommar kommer jag nog byta ut vedspisen mot den nya kaminen, eller sälja den jag köpte och köpa en mindre som passar bättre här inne. Får se hur det blir 🙂
   Kramar! / Jonna

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.