Sommarkänsla

Vilken rolig kväll jag hade igår på Landsbyggaredagen på FriluftsByn utanför Örnsköldsvik, där jag var nominerad till Årets Landsbyggare. Jag fick träffa en massa härliga människor och företagare från regionen och äta världens godaste middagen gjord av Barbro Uhlin, som jag träffade för några år sedan när jag var med på den berömda Potatisdagen i Sidensjö. Det är så roligt att komma ut på sådana här event lite då och då. Det blir inte så ofta som jag träffar andra företagarna här omkring Höga Kusten. Det blir liksom mest att jag håller mig här i utkanten av kommunen i lilla Grundtjärn. Men jag inser verkligen hur roligt och viktigt det är att träffa andra och prata och inspireras av varandra.

Foton från: www.leaderhogakusten.se

Det blev en delad seger och både Jerry Engström och Katarina Östholm fick ta hem priset som “Årets Landsbyggare” i kategorin Attityd. Blev lycklig i hjärtat att de fick vinna båda två. De är så välförtjänt av priset! Och vinnarna i de andra kategorierna, Entreprenör gick till Hernö Gin och Entreprenöriell Förening gick till fantastiska Inflyttningsgruppen i Resele. Hurra! ♥
Glad och tacksam efter en härlig kväll åkte jag sedan hem igen längs somriga vägar och med en vacker solnedgång.
På tal om sommar så har ju nu äntligen kvigorna kommit till byn. Eller, de har varit här sedan början av juni och för mig är kvigornas ankomst det absoluta tecknet på sommar. Det är bonden Frida Bylund i grannbyn Myckelgensjö som äger kvigorna och på sommaren får de gå och beta på några av ängarna här i Grundtjärn. Det hjälper till att hålla byn öppen och dessutom så känns det mer som en levande by när dom är här. I en by med bara 10 året runt boende så behövs de lite betande djur.
Ett av de allra bästa ljuden jag vet…det är koklockorna en stilla juninatt. Just på nätterna så blir det ett så magiskt vackert ljud. Det stör inte, de bara samspelar så fint med tystnaden och dimman. Älskar att ha sovrumsfönstret öppet så att jag får somna till koklockorna. Det är sommarkänsla när den är som bäst.
Den här kvällen hade jag och Johan varit och kollat vattentillgången i hagen. Jag gillar att få hjälpa till lite med kvigorna ibland. Hålla lite koll så att stängslet sitter där det ska, och komma och hälsa på dom en stund varje dag.
Just i år kom jag på idén att införskaffa lite kraftfoder att ge dom varje gång jag hälsar på. Så dom brukar få en hand med foder av mig. Känslan när deras mjuka mjule mumsar i mina händer….åhh…i anar inte hur mysigt det är!
Det blev så passande, att i samma veva som jag hade handlat fodret så fick jag den här jättefina väskan i brevlådan, med ett vackert brev från Natives of Yggdrasil. (bara namnet är så vackert ♥) Det är en illustration inspirerad från fäbodkulturen, med en vallkula på. Alltså…jag tappade hakan när jag såg väskan och bilden. I några veckors tid hade jag haft en idé om att tolka en bild från den norska konstnären Teodor Kittelsen, “Up under Fjeldet toner en Lur“. Den bilden tog andan ur mig och jag som håller på med en kulnings-skiva kände att jag verkligen skulle vilja ta ett foto med inspiration från den bilden, och började försöka leta upp vart jag kan få tag på ett sådant instrument som på bilden (som jag inte ens vet vad det heter). Och sen så kommer den här väskan med denna fantastiska illustration! Alltså…haha jag älskar alla dessa märkliga synkroniseringar som sker i mitt liv hela tiden. Jag kan knappt tänka på något utan att det sedan uppenbarar sig på något vis.

I alla fall, TUSEN TACK Native och Yggdrasil för väskan och tröjan! Jag använder väskan just nu till fodret åt kvigorna. Kunde ju inte bli mer passande 🙂
Tänk om dom visste hur mycket sommarkänsla dom ger mig. Vackra, underbara djur. De bär på ett lugn som jag tycker så mycket om.
Så ja, sommaren är verkligen här på riktigt ♥

22 Kommentarer på “Sommarkänsla

 1. Johanna - Panospoint.se

  Åh vilka underbart somriga bilder verkligen! Tycker också mycket om kor o deras härliga lugn,,Funderade just vad du hade för väska, tänkte den kanske var från Urkult,,Men det var den inte men så fin den var o passande till dig! =) Kan tänka mig det är kul o givande att träffa andra glesbygdsföretagare, finns alltid något att lära av varandra,,Roligt att du är nöjd med kvällen, kram! =)

  Reply
 2. Linnéa

  Så fint! Tror att instrumentet kan vara en näverlur, om det hjälper! Kram och lycka till med skivan!

  Reply
 3. Evy

  Sommar! Underbart då kvigorna kommer till betet. Hit till oss kom de i förrgår, men det beror ju på att vi inte hunnit med att laga hagarna tidigare. Och på den fina väskan så är det så klart en näverlur. En sådan borde du ha att tuta i på kvällarna. Skulle låta fint i sommarkvällen ut över sjön 🙂 .

  Glad sommar och grattis till nomineringen från Evy

  Reply
 4. emblas.se

  Så härligt med alla sommarkänslor! <3
  Och det stämmer att det är en näverlur, som dalkulla har man blåst i en sån några gånger… ^^
  kram
  Emma

  Reply
 5. Karin

  Håller med! I en liten by behövs det betande kor på sommaren. Hälsningar från Dunker i Sörmland!

  Reply
 6. PJ:s byffé – från by till fe

  Riktiga sommarbilder, mera än något annat. Röda stugor, byvägen och så korna som strövar omkring i hagar och på fält. Härligt! Samtidigt, i midsommartid, frestas man att tänka på hur det kommer att vara om bara några få månader. Det är kanske det som är det fina, att vi har flera olika årstider att följa. Det händer hela tiden något i naturen. Bäst att njuta av det som är nu.

  Själv har jag får på båda sidorna av huset. Även de håller landskapet öppet. När de kommer i hagen, då vet jag att det är sommar.

  Du skriver koklocka och det är väl inte helt fel men den gamla benämningen torde vara koskälla. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kosk%C3%A4lla

  Reply
 7. Sabina

  Jättevackra kvigor Jonna! De ser så kärleksfulla ut.

  Det finns massvis av anledningar som ledde till att jag blev vegetarian, och de vackra djuren är definitivt en av dem många anledningarna. Kossor och andra boskapsdjur är de mest kärleksgivande och intelligenta djuren, och när jag fick reda på vad de oftast får gå igenom så var det inte ett så svårt beslut som jag ville fatta. Det finns säkert många djur som inte lider hela deras liv innan de dödas, men jag slutar hellre äta kött fullständigt än att riskera att bidra till onödigt lidande och död.

  Ville bara dela mitt val med er, inte för att alla köttätare gör fel, men bara för att tända en gnista för människor som är intresserade och inte veet om vad som försigår. Och om denna gnista förvandlas till en eld eller inte, det får vi se! Jag menar inget illa <3

  Reply
 8. Caroline LaRussa

  Kossor är så underskattade! De är så galet underbara och mysiga djur 🙂 så harmoniska och gör ingen ont alls.
  Låter härligt att somna till deras klockor <3

  Reply
 9. Lars 8463

  Hej varmhjärta
  När jag var liten hade bonden
  sin sommarladugård 100 m bort.
  Brukade vara där ibland och
  “mata” dom med ett eller några
  grässtrån.
  Lite nervöst och spännande
  för jag var liten och dom STORA!
  Känna den mjuka mulen
  den raspiga tungan
  den varma andedräkten.
  Deras stora lugna ögon
  som såg in i mina små nervösa.

  Ibland fick dom “lugna” djuren
  ett tokryck, skumpade, skuttade
  med busiga ögon och svängande
  rumpor.
  För att sedan plötsligt stå still
  Med stora lugna ögon som sa
  “Nej hääär händer det INGET”
  Men när jag tittade noga
  såg jag glimten i deras ögon.

  GLAD
  Att jag får se glimten
  I dina ögon
  I dina ord

  Kramar

  Och du, med tanke på den livsrytm
  dom tycks leva i. Så är jag säker
  på att det finns koklockor.

  Reply
 10. Janusz

  Lars describes a relationship with a cow perfectly. I also used to take them to the pasture. First few times I could only do it holding very tightly to my mother’s hand. She and my aunt also milked them by hand and my sister and cousin loved drinking still warm milk. I could neither touch cow’s udder nor drink warm milk. For me there was something far too intimate about it – something motherly. But this is how many native cultures view them. They deserve our love and respect.

  Amazing synchronicities happen when we respond to and start thinking, feeling and acting in harmony with the plan totality of existence has for us in this world.
  Ultimately the Spirit has only one objective: spiritual maturity of every human being. But because of different karmic backgrounds and level of development the road to this objective may manifested in an infinite variety of ways. In your case it was an urge you felt to move to Grundtjarn. You had a choice to respond or not. Despite of all the difficulties you persevered. Famous, Hindu spiritual teacher said: “I want things and they happen and whatever happens I want”. People usually want the first part and curse the second. You are gradually getting them both. Synchronicities in your life do not surprise me at all. Way to go Jonna.

  Reply
 11. Jorma

  Så härligt det ser ut där med kvigorna 🙂
  Det är nåt visst med att se dem fluffa runt där på ängarna och äta i sin egna takt medan kalvarna skuttar omkring eller bara står och stirrar på mig som kommer cyklandes (och ibland sjungandes 😀 ).
  Schysst hatt Johan har, är själv något av en hattbärare. Fedorastilen är lite av en favorit, är ganska så inspirerad av Indiana Jones, har till och med en äkta Indy-jacka med design från den första filmen. Vill ni hitta fina hattar till ett bra pris och snabb leverans så kolla in Village Hats. De Har Allt! 😀 Ha! Inser när jag skriver att jag kanske borde jobba med PR, men det är väl egentligen bara för de få företag som säljer det JAG personligen behöver. Försöker downsiza mig materiellt för att skapa mer “rum” på något plan här, liksom att göra sprickor i ramarna som håller mig inne, så jag är på en nivå lite anti-kommersialism, samtidigt som jag ju ändå vill köpa nåt som är unikt och passar just MIG. Paradoxalt liv det där med att leva efter principer, blir ofta som man säger emot sig själv, vilket gör att det blir lite knutar i tankebanorna.
  Ha nu en fin helg <3
  Kramar

  Reply
 12. Irene

  Visst är dom vackra, de fina kvigorna.
  Jag har en stilla undran till dig Jonna, du som ofta pratar så positivt om korna och verkar bry dig så mycket om både djur och natur, har du aldrig funderat på att det är märkligt att påstå att man älskar någon – och samtidigt äta dom?
  Det finns otroligt mycket växtbaserad mat som är god, snällare mot djuren och vår planet. Idag behöver vi i västvärlden inte längre döda och äta djur för att överleva, vi gör det endast på grund av vana, tradition och bekvämlighet. Jag tycker djuren är värda mer än att sluta sina liv som en köttbit på någons tallrik. De är värda att leva långa, friska och lyckliga liv, där de får behålla sina ungar och inte blir dödade för sin kropps skull. Håller du inte med?
  Du verkar vara en empatisk och klok människa, så jag kan inte tänka mig att du inte håller med om det. 🙂
  Hoppas du har en fin sommar!
  Irene

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.