Stunderna jag älskar

Hej på er!
Det har varit en helg med väldigt mycket ute-jobb. Jag tror nästan detta är första gången som jag öppnar datorn på hela helgen. Men det har varit väldigt härligt att få vara ute och greja. Det blir ju så under våren och sommaren. Då finns det något att göra hela tiden. Markerna ska skötas, gräset ska klippas, växterna ska planteras och vattnas, något ska byggas och renoveras osv. Jag brukar tänka på det under sommaren, att vintern är en slags vilotid, när det inte är så mycket runt omkring. Det är skönt på det viset, att vintern blir en vilotid medan det på sommaren är fullt fart. Det blir en härlig balans.
060514Under helgen så har det bland annat varit den årliga städdagen här i Grundtjärn. Så i lördags samlades vi ett stort gäng för att göra fint på badstranden, olja bron och måla “boa”, som är den gamla affären här i byn, men som idag används som ett slags föreningshus där vi har möten, festligheter och annat. Resten av lördagen ägnade vi åt att sätta upp fönstren i växthuset och plantera ut alla tomatplantor. Det kändes som hela övervåningen höll på att växa igen av allt vi sått. Det började verkligen bli dags att plantera ut allting.

Och igår, på söndag, så åkte vi till Överå för att klippa gräset och göra fint runt huset som Johan bodde i innan han flyttade hit till Grundtjärn. Det ska ut på försäljning senare men just nu blir det två tomter att hålla ordning på. Men det gick väldigt bra. Vi unnade oss en pizza i Bredbyn senare också.  När vi kom hem gick vi raka vägen ut till trädgården igen för att fortsätta greja och plantera ut örter i pallkragar utanför växthuset. Vi var ute hela kvällen för att hinna bli klara med allt. Solen sken och det var sådär alldeles ljuvligt ute, så jag bara njöt av varje sekund. Och resultatet blev så bra!
060504060513Vi grävde upp en bit av gräsmattan för att kunna plana ut marken där pallkragarna skulle stå.060509Kira jagar i det höga gräset.
060512060510060505Och alla luktärter planterades ut också. Vi satte fast skruvar och band trådar så att de skulle kunna slingra sig runt dom.
060515Härligt med en örtträdgård! Dock var det bara 1 grad ute när vi gick och la oss vid midnatt, så jag anade en frostnatt. Jag sprang ut i pyjamas för att lägga filtar över pallkragarna. Hade varit typiskt om alla frös sönder första natten ute. Men de klarade sig bra!
060507Och varje dag byggs det lite på hundgården. Johan gjorde klart mycket av grundstommen medan jag var på resan. Så det var en överraskning att komma tillbaks till detta. Vi har ju drömt om en hundgård så länge nu. Det skulle förenkla livet mycket för oss, och för hundarna också.  Vi bygger en hundgård runt den gamla kiosken. Ja, förr i tiden var det faktiskt en kiosk. Min mamma brukade gå och köpa ettöres kola där för många herrans år sedan. Nu förvandlas kiosken till en hundgård i stället. En lyxig sådan. I dörren kommer finnas en hundlucka så att de kan gå in i huset där det kommer finnas mjuka bäddar. Under vintern kommer det vara svagt uppvärmt. Och utanför har de en stor gård där de kan springa omkring och leka. Och på baksidan, där det är skugga hela dagarna, kommer det finnas ett trädäck där de kan ligga och vila.
Den ska självklart målas i faluröd-färg sedan, så den smälter in bland ladorna. Åh, vad jag längtar tills den är klar!
060506Nanook ♥ Som avslutade kvällen igår med att rymma. Han öppnade ytterdörren och sprang iväg i fullt fart till Aqua, tiken som han är så kär i.
060511Krassen har planterats ut i amplar lite här och där. Det blev väldigt vackert.
060501Det sista vi gjorde igår kväll var att vattna jordgubbslandet. Jorden får som en hård yta så vattnet bara rinner iväg ner i “dikena” istället.  Vi var tvungna att vattna riktigt länge för att jorden skulle suga åt sig något av det. Någon som har något tips?
060503Underbara helg. Nog var man mör i kroppen på kvällarna, men åh så bra jag mår av det. Att få vara ute och greja i trädgården, bland all grönska, alla dofter, i solens varma sken. Det ger så mycket. De är de här stunderna som är värt allt. Att få jobba hårt och sedan se resultatet. Vilken glädje det är. Nästa helg blir det förhoppningsvis ett “pärland”, som man säger här uppe. När jag var liten trodde jag att pärer betydde päron, och blev alltid så förvånad när jag fick potatis istället för päron när mormor hade frågat om jag ville ha pärer.

Idag skiner solen igen men det blir mest innejobb framför datorn idag. Har lite att ta igen efter helgen. En artikel ska skrivas klart, och lite annat datorjobb står på agendan. Ska också börja förbereda för en föreläsning jag ska hålla om några dagar. Men jag är redo för en ny vecka, med nya utmaningar!

Önskar er en riktgt härlig måndag! ♥ Kram på er!

29 Kommentarer på “Stunderna jag älskar

 1. Inga

  Så härligt att läsa vad ni styr med. Så underbart. Har saknat dej de dagar du inte skriver. Kram. ?

  Reply
 2. Vivvis

  Jag häller med dig att det är rogivande att påta i jorden. Har också hållit på den här helgen. Du har verkligen lyckats med det du sått. Hoppas att det ger bra skörd också.

  Reply
 3. Linda

  Helt underbart och otroligt vackra bilder! Hoppas problemet med jordgubbslandet löser sig snart. Önskar jag själv hade någon form av uteplats/gård/tomt. Bor i en ynka etta men ska under sommar bygga mig en örtträdgård inomhus!

  Reply
 4. Magnus

  Det är efter sådan där dagar som man somnar ovaggad! 🙂
  Jag har visserligen en trädgård, men jag är inte speciellt road av trädgårdsarbetet. Håller det på en enkel nivå och har skippat det där med odlingar och blommor i rabatterna. Är det inte “mördarsniglarna” som äter upp växterna så gör rådjuren det så det är liksom ingen idé att lägga pengar, tid och energi på det där lilla extra.
  Ha en fin avslutning på helgen!

  Reply
 5. Lililayne

  I like the way the restful winter blends with the busy summer…..a great balance and one that we also enjoy.

  Reply
 6. Lanclin

  Låter (och ser) ljuvligt ut med utearbete 🙂 Jag saknar min stora trädgård vi hade i Sverige lite när jag ser det 🙂 Allt har sin tid, snart har jag kanske en egen trädgård igen vem vet 😉

  Reply
 7. Loella

  Så fint ni har det 🙂
  Angela jordgubbslandet – Vad har ni för jord? Ser ut som stenig ledord. Drulleförsäkring rekommendera att ni la på matjord som är utblandat med kogödsel. Det suger åt sig vattnet ordentligt och jordgubbsplantorna trivs 🙂

  Reply
 8. Anne

  Do you have drip irrigation there? If you have heavy soil then it is good for doing a slow drip of water onto the plants.

  Reply
 9. Lindan

  Guuud vad ihärdiga ni varit!! Och vilka stora fina tomatplantor!! Jag lyckas ALDRIG med mina, så tyvärr inga tips vad det gäller dem…Dock har jag lyckats få riktigt fina vindruvor i mitt växthus i sommarstugan! 🙂 Sååå underbart att få äta av något man odlat själv! Är verkligen en speciell känsla! Och smakar ju så mycket bättre också!
  Kommer ju bli helt fantastiskt när ni får skörda allt!

  Haha…Alltså Nanook får mig alltid att skratta…! (även om ni kanske inte skrattade ihjäl er när han rymde…? 😉 😉 ) Det är något med hela han som utstrålar HUMOR!! Såå underbar! <3

  Hoppas ni haft en riktigt fin nationaldag! Tänk vilken lycka att få födas i detta vackra Sverige, och med allt vad det innebär!! Idag har jag verkligen känt mig lyckligt lottad!!

  STOOOR KRAM från de Småländska skogarna! <3

  Reply
 10. Maya

  Ser ut som lerjord i jordgubbslandet, därav hård yta. Jag skulle nog rugga upp den hårda ytan med sånadär “minismå krattor” (vad dom nu heter) för att få vattnet till plantorna och sedan lägga på matjord med gödsel precis som någon föreslog, det älskar dom. Enligt gammal bondepraktika så mår jordgubbarna ännu bättre om man sätter såndär svart markduk (gör hål för plantorna) då solen värmer svart färg och därmed ger värme till plantorna. Dessutom håller den fukten längre inunder efter vattning. Vi har våra Jordgubbar i flera pallkragar så dom håller sej där, annars sprider dom sej så lätt. Lycka Till, Johnna (kombo av Era namn) hihi! <3

  Vi har också påtat i trädgården några dagar nu, visst är det roligt när man är ett team?!

  Hoppas Ni haft en toppenfin nationaldag och att Ni får en toppenvecka 😉
  Kram!

  Reply
 11. sandralinneas

  En lösning kan vara att täcka landet med gräsklipp som gör att jorden behåller fukten bättre (och håller ogräset borta på samma gång). Att täcka landet med täckduk är en annan variant, men det är nog enklare att göra innan man har några jordgubbsplantor planterade (då lägger man på duken först och skär små kryss i duken bara där plantorna ska sitta, även det håller ogräset borta och samtidigt blir jordgubbarna inte jordiga som när de ligger direkt mot marken).

  Jag har förövrigt precis läst ikapp de sista inläggen från din resa och har nu en än starkare längtan efter att få utforska Norrland någon gång!

  Reply
 12. Synnöve

  Så mycket växter ni har, härligt. Hoppas att ni slipper kylan som vi hade hos oss i natt. Någon skrev att potatisen hade känt av frosten. Jag täckte den och lite annat. I natt så blir det varmare här hoppas ni får det också. Lindan skrev att hen inte hade några tips om tomatplantor, då ka jag tipsa om att göra nässelvatten och vattna med, men det visst du nog redan.Lycka till med allt i trädgården, lycka att sedan få skörda!

  Reply
 13. Jeanette

  Bra tips du har fått angående jordgubbarna! En annan grej som kanske oxå bidrar till att vattnet inte sugs upp direkt… Min granne, som har mycket erfarenhet av trädgårdsskötsel, vattnar å planterar efter månkalendern. Månen har tydligen stort inflytande på vissa saker.. Jag känner inte riktigt till “reglerna” men jag vet att i vissa “månperioder” ligger vattnet kvar vid vattning, dröjer tills det sugs upp.., och i vissa perioder sugs det upp direkt. Kanske värt att läsa om 🙂 Jag märker det tydligt i min trädgård, speciellt på gräsmattan.

  Så flitiga ni har varit och såå fint det blev! Kommer smaka extra gott med “hemmaodlat”

  Reply
 14. Happy goes lucky ;)

  Utan att var stor trädgårdsexpert kan jag konstatera att du odler jordgubbarna i gammalt potatisland eller som att de vore potatis! Det får inte så mycket väta där upp på toppen, blötan hamnar ju i dalarna där du ska gå. Sök på “Odla jordgubbar på Google och välj bilder, så får du en massa uppslag på fiffiga , praktiska och dekorativa sätt att odla fram de sköna röda bären. Min favorit är hängande jordgubbar, ser helt fantastiskvackra ut när de hänger på rader i huvudhöjd 🙂 Spika ihop en lång låda och häng upp i växthuset och plantera gubbarna där på försök, men vattna flitigt. Eller i terraskrukar upp efter en södervägg

  Reply
 15. Birgitta

  Vilken härlig helg och så skönt resultat. Ni kommer att få njuta av blommor, kryddor och solmogna tomater och en massa annat! Visst är det småmysigt att göra allt det här tillsammans!!

  Reply
 16. Johanna

  Jag håller som bäst på att lyssna igenom Better Bloggers alla Blogg Business-avsnitt och i morse klickade jag igång avsnittet med dig. Min reaktion: Men.. VA?! HUR har jag missat den här sagobloggen med den här älvlika kvinnan? Det är ju exakt den här typen av blogg jag velat läsa. Samtidigt kände jag en grön liten avundsorm ringla sig igenom mitt psyke, men på ett väldigt bra sätt. En bra avund! <3
  Nu funderar jag på hur jag ska lura till mig tid att läsa din blogg från första till senaste inlägg. När jag läser din beskrivning och ser på bilderna vill jag lämna allt och dra till obygd och skog som aldrig tar slut. För det här man håller på med i staden är inte friskt. :/

  Så… hinner inte skriva mer för nu måste jag läsa. Förresten, du lät helt underbar i Blogg Business. Så naturlig som få.

  Reply
 17. Yvonne

  Mitt tips är att ni ska täckodla jordgubbslandet. Lägg på ett tjockt lager gräsklipp på all jord som är bar. Täcket håller kvar fukten, maskarna trivs bra och jobbar med att luckra upp jorden. Gräsklipp innehåller mycket näring. Dessutom hindrar det att det mesta av ogräset tar sig igenom. Man kan även täcka med halm och få samma effekt fast det innehåller ingen gödning.

  Reply
 18. Mellan skog och gård

  Vad roligt att se er trädgård och vad ni fixar med 🙂 Jag är ju väldigt intresserad av grönsaksodling så det tilltalar mig mycket.

  Som redan nämnt så är det jättebra att täckodla, dvs täcka jorden runt omkring jorgubbsplantorna med gräsklipp, hö eller halm. Gräsklipp innehållet mycket näring, särskilt kväve som gör att plantorna växer rejält men kanske lägger mindre krut på själva bären. Om man har näringsrik jord så kan det vara bättre med halm, men det allra bästa tycker jag är att använda det som finns till hands. Andra bra grejer med att täckodla är att det hämmar ogräset väldigt mycket, det gödslar och skyddar plantorna mot både torka och kyla och hjälper jorden att behålla fukten. Dessutom gillar maskarna det vilket är bra. Täckodling är verkligen grejen och det kan man göra med nästan alla grönsaker.

  Lycka till!
  Elin

  Reply
 19. Rebecka

  På ön där jag bor som är en jordgubbsö, så lägger man halm i raderna mellan och under jordgubbarna. För att de ska bli så fina och också rena som möjligt. Så få tag i lite gul halm från ngn bonde eller nåt är mitt råd.

  Lycka till och kram Rebecka ?

  Reply
 20. F

  Som det verkar har du en styv lerjord där du odlar dina jordgubbar. Därav är det bra att du odlar den på ‘drill’, alltså upphöjda bänkar. Skulle du odla den på plan backe skulle du garanterat fått frysskador o kronröta efter sådana här regniga vintrar vi haft.
  Du kan försöka jordförbättra med tex grus och torv (eller köpejord, såndär skräpjord 4 för en hundring). Efter vattning/regn kan du luckra ytan på jorden så att kapillärerna stängs och fuktigheten behålls i jorden. Akta du skadar rötterna bara.
  Att täcka jorden med tex gräsklipp som några tipsat om kan vara bra, men tänk dig noga för. Gräs är ett levande material och lägger du på för tjockt är risken att du får maskar i de färdiga jordgubbarna. Gräs är däremot en bra extra giva gödning för att få fina, friska gubbar. Att täcka med halm är bättre.
  Ett sista tips, eftersom du verkar ha lerjord så tänk på att sådan jord behåller fuktigheten o näring rätt bra, och bevattningsbehovet minskar därmed.
  Lycka till!

  Reply
 21. Lovisa

  Hej! Jag bor dock nere i skåne, men har också lerjord i landen! Visserligen har jag aldrig odlat jorgubbarna “upphöjt” likt pärer. Däremot är ett tips att vattna om kvällen, så vattnet hinner sjunka neråt, om dan står solen på å risken är att det avdunstar. Att bryta jordskorpan genom att raffsa runt med en räffsa kan också vara bra. Vet dock inget om köpejord, bara att den gången vi blandade kogössel i jorden gick jordgubbarna inte att äta haha! Å gången vi la tuggade kvistar under dom var dom ätna på av alla möjliga djur innan oss. Men annars äre inte så kvistigt med de dära trägårdslanden!!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.