Tidens förunderliga viskningar

Hela midsommarhelgen är var sådär drömskt vacker. Precis så som jag alltid önskar att midsommar ska vara. Sent på kvällen på midsommardagen så började dimmor dansa och sjön låg alldeles spegelblank. Jag och Johan började fundera på att spendera natten utomhus, och verkligen ta vara på allt det vackra. Vi packade en ryggsäck med lite gott att äta och begav oss sedan ner till sjön en stund. Men natten bjöd på så mycket mer än det. Denna natt blev till något oförglömligt. Så fort jag tänker tillbaks på den så fylls mitt hjärta med värme.
070101Först spenderade vi någon timme nere vid sjön i Grundtjärn. Klockan var strax över midnatt, och ljuset var sådär mjukt och vackert. Vi tände upp bastun och tände en eld vid stranden. När vi sedan begav oss hemåt igen så kändes det inte alls som vi var klara med natten än. Så istället packade vi in våra grejer i bilen och bara körde åt något håll. Vart visste vi inte. Men att bara köra ut och upptäcka nya grusvägar är ju bland det bästa som finns.
070102Vi passerade den ena vackra platsen efter den andra. Vi stannade flera gånger bara för att gå ut och bevittna naturens skådespel. Här reste sig månen över myren och dimman låg tät borta vid skogen.
070103Vi körde in på en väg jag aldrig tidigare kört på, och började komma upp på en höjd. Solen låg strax bakom bergen och lyste upp himlen i fantastiska färger. Det pirrade sådär härligt i magen, som det ofta gör när jag upptäcker nya platser. Det är något spännande med att bara köra och inte riktigt veta vart man hamnar.
070104När vägen tog slut mitt ute i skogen låg där en övergiven gammal gård, vid en sjö med den vackraste utsikt man kan tänka sig. När vi öppnade bildörrarna och gick ut till det här var det nästan så vi tappade andan. Jag ville nypa mig själv i armen. Vilken plats. Vilken syn. Det var som att hela naturen spelade med, och det kändes som det verkligen var meningen att vi skulle komma hit, just denna tidpunkt. Just denna natt.
070106Färgerna på himlen var så intensivt rosa och lila. Har sällan sett på maken tidigare. Det speglade sig så vackert i sjön och gjorde att allt nästan såg ut som en kuliss. Planerad in i minsta detalj. Ja, naturen skapar mästerverk.
Det var en lite filmisk känsla över allting. Platsen väckte starka känslor i mig på något vis.
070110Det syntes många, tydliga tecken på att det här en gång i tiden varit en plats som bubblat av liv. En bondgård, med små gamla förfallna hus som alla beboddes av människor som sedan länge lämnat jordelivet. En ladugård. Ett dass. Ett nedbrunnet stall. Av respekt till att det säkerligen är någon som äger denna plats fortfarande vill jag inte visa för många bilder. Men husen var sådär otroligt vackra, trots att de alla var förfallna. Samtidigt som jag undrade hur de kunde bygga upp en gård så långt bort från närmaste civilisation, så kunde jag verkligen förstå att de valde just denna platsen.
070111Jag fick en märklig känsla. Nästan en slags sorg. Även om alla platser på jorden är lika gamla, så är det något speciellt med att komma till en plats där det finns så mycket kvar från en tid som inte längre existerar. Det liknar känslan vi att komma in i en kyrkogård, eller en gammal, historisk byggnad. Som om man vill ta av sig hatten av respekt. Som om om står med ena foten i nutiden, och andra i det förflutna. Även om vi vet att tiden funnits långt, långt innan vi levde, så blir det så mycket mer påtagligt när man kommer till en sådan här plats.
Jag undrar vad människorna som bodde här pratade om när de satt på deras hemmagjorda utemöbler och fikade. Drack mjölk från kon i stallet och åt hembakad sockerkaka gjord av äggen från deras egna höns.
Vad de måste slitit hårt. Idag har vi allt som gör livet bekvämt för oss. Men då, på den tiden. Bara att få mat för dagen eller kunna ta sig till närmaste by eller sjukhus. Vilket projekt.
070109

070115070113Det var något trollbindande med miljön runtomkring. Så vackert att det kändes som en dröm allting.

070107Även om jag kände den där märkliga, nästan sorgliga känslan så var jag ändå fylld av lycka och glädje. Att få upptäcka denna vackra plats, i den vackraste natt, med mannen jag älskar. Det var en sådan fantastisk stund vi delade där.
070108
070112Det är märkligt, vad mycket som hänt på bara några hundra år. Tiden. Den fascinerar mig djupt. Att tänka på tiden ger mig ungefär samma känsla som att tänka på universums slut. Det finns liksom inget slut. Tiden är nog inte linjär. Kanske mer…cirkulär.
Fick reda på att Anita Berglund, som bor i Omsjö, på andra sidan sjön av Grundtjärn där jag bor, har skrivit om detta vackra ställe som heter Högland. Hon är otroligt duktig på släktforskning och bygdeforskning och kan mycket historia om trakterna här. Så om ni vill veta mer om detta vackra ställe kan ni läsa hennes inlägg HÄR.
070114

Färgernas skiftningar den natten var som noga utvalda av den största konstnär. Jag var som i eld och lågor av allt det vackra. Johan skrattade och log tålmodigt när jag sprang mellan kameran och allt det vackra och då och då bad honom att stanna till för en bild. Jag tjoade av lycka! Jag ville uppleva allt och samtidigt hinna fånga allt.
070117När vi begav oss hemåt igen gick solen upp. Det var mitt i natten, den 26 juni. Den vackraste soluppgång jag någonsin upplevt. Hela naturen sjöng med, och jag fick dela den med Johan.
070116En natt jag alltid kommer att minnas. Jag kan verkligen se framför mig när vi är 94 år. Jag sitter vid bordet här hemma i Grundtjärn och sippar på en kopp kaffe. Med en krasslig röst säger jag “Minns du den där natten vi åkte ut i skogen och kom till den gamla gården?”. Mitt emot sitter Johan, med ett varmt leende. “Ja…ja visst minns jag det“, svarar han.
Åh, snälla låt oss få uppleva det. Att få bli 94 år och fortfarande ha varandra, och hela vårt liv väl bevarat i våra minnen, och i våra hjärtan.
Men tills dess, vill jag leva som om varje dag vore den sista.

Nu önskar jag er en helt underbar helg. Stor, varm kram till er ♥

150 Kommentarer på “Tidens förunderliga viskningar

 1. Inga

  Helt underbart att läsa dina ord. Jag blir lyrisk och vill gråta av glädje. Och så underbart att se att du får dela det med den du älskar det är lycka. Tack för dina fina bilder och tankar. Kram. ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Men så fint skrivet Inga. Tack, det gör mig så glad att du blir berörd av mina ord.
   Tack för din jättefina kommentar. Kram på dig ♥

   Reply
 2. leif

  Otroligt vackra bilder vilken härlig upplevelse ni har haft.
  Men om du är 94 då är väl Johan minst 100 verkligen en karl att beundra.
  Bra kämpa på jag håller tummarna.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Leif!
   Ja när (om) jag är 94 år så är Johan 98 år 🙂
   Ja, han är en karl att beundra!! Kram på dig ♥

   Reply
 3. Linda

  Så vackert och jag blir lite tårögd. Utemöblerna står där, så vackra och ensamma och ändå var det kanske nyss någon satt där och tittade på utsikten och drack kaffe. Även om det var länge sedan.
  Oj, jag har precis suttit och gått igenom mitt livs senaste år, släktena komma och släktena går men jag består och blir äldre. Och det där med tomma hus och övergivna platser påverkar mig starkt. Nu ska jag fånga dagen och tack Jonna för att du ger så mycket inspiration att ta mig ut i naturen och njuta av skådespelet. Tusen tack.
  Ha en finfin helg!

  Reply
  • Jonna Post author

   Så fina tankar! ♥ Ja det är märkligt med tiden och alla släkten som dör ut och nya som föds.
   Det är vackert och sorgligt på samma gång. Tack för dina fina ord! Kram på dig ♥

   Reply
 4. Jorma

  Wow! Helt underbart!! Kan inte finna så många fler ord för det 🙂
  Ha en härlig helg!
  Kramar <3

  Reply
 5. Jenny

  Tack för ditt fina inlägg. Det är underbart att “leva i det förflutna” under en liten stund. Så mycket vi har att lära oss av våra förfäder och mödrar. Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Jenny, är glad att du gillade det!
   Och ja jag håller med, det är en härlig känsla att få uppleva det förflutna en stund. De ger en perspektiv.
   Kram på dig! ♥

   Reply
 6. Jenny - En Vintage Saga

  Åh vilken fantastisk plats ni fann! Helt underbar!
  Och jag förstår verkligen den känslan av tid som du beskriver. Den får en att verkligen stanna upp och förundras. Det är så vackert samtidigt som det är så skört.
  Tack för dina vackra bilder och det du skriver <3 Lika fint att läsa varje gång!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så fin kommentar. Förstår precis vad du menar med vackert och samtidigt skört.
   Tack för dina fina ord! Kram på dig! ♥

   Reply
 7. Åsa-Saga

  Åh, underbara du! Jag får tårar i ögonen av allt det vackra i detta inlägg Jonna, både i ord och bild. Tack för att du finns och sprider så mycket skönhet! ♥ ♥ ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tack Åsa-Saga för dina otroligt vackra ord!! Det värmer i hjärtat ♥
   Kram på dig och tack för att du sprider så mycket glädje här!! ♥

   Reply
 8. Pia Johansson

  Den där känslan du beskriver om att stå med ett ben i dåtid och det andra benet i nutid och en känsla av att klampa in i någon annans liv, det upplevde jag och min man Hasse när vi vandrade i två månader genom Lappland 2013 och kom till ett gammalt sameviset i Marsfjället.

  Det kändes nästan som att göra intrång hos någon som bodde där när vi gick runt på samevistet, fast det inte var bebott…just då. Vi förundrades över hur det hade varit att leva där under långa tider i väglöst land under svåra levnadsförhållanden. Vi betraktade gamla redskap och husgeråd och andra saker som talade om att här har det levt människor i över 100 år. Det fanns bland annat en gammal stolpbod, en torvkåtan och, vad vi tror, en förrådskåta. Det var en levande plats fast det var så ödsligt och med många spår av svunna tider och hårt arbete på fjället.

  Vi märkte att vi började viskade till varandra som om vi inte ville störa…inte ta för stor plats i vår närvaro. En påtaglig känsla av respekt och vördnad kände vi, men också en stor glädje att vi kom till denna plats som berättade så mycket för oss i all sin tysthet. Som Hasse sa – vi är bara gäster här!

  Den natten slog vi upp tältet mitt på den blommande ängen mellan alla bodar och kåtor och vi kände båda två att den natten var det något speciellt med..att vi två tillsammans var på just den platsen och den natten. Vi var ensamma men jag hade en känsla av att människorna som bott där fanns med oss och höll ett vakande vänligt öga över oss.. Det var fint, det var vackert och något alldeles speciellt.

  Ha en fin helg, hälsningar Pia i Södertälje

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh Pia…du skriver alltid så fint. Och så vackert du beskriver det när ni kom in i samevistet. Kan verkligen leva mig in i din text och känna känslan av hur det var att befinna sig där på platsen.
   Tack för att du delar med dig så vackert ♥
   kramar!!

   Reply
 9. Sofia yst i byn

  Mysigt! Dit vill jag också åka!
  Jag är sällan uppe på nätterna men denna natt var fantastisk! När jag promenerade hem från Åbron 02.30 så njöt jag verkligen av allt det vackra. Dimmorna över ängarna och den fantastiska rosa himlen.
  Kram till er båda ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jaa det var ju samma natt som ni var och badade i Åbron 🙂 Ja visst var det en fin natt!!
   Helt otroligt. Ja du får åka dit någon gång, det ligger bara ca 1 mil från byn 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 10. Hanna

  Alltså vilka bilder och vilka vyer✨
  Jag fastnade starkt för bild 2 och 4, så magiskt vackra✨
  Man vill bara åka uppåt och se allt det fina naturen har att ge?

  Reply
 11. Mariam

  Härliga bilder som vanligt,. Passa på och fråga o fråga så länge du har Tage och andra äldre kvar att fråga, jag har nu tusen obesvarade frågor och ingen äldre kvar som kan svara.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja det ska jag göra. Brukar tänka på det, att när alla äldre försvinner allt eftersom så glöms så mycket bort! Så ja, jag ska verkligen fråga Tage om mycket 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 12. Lindan

  Alltså, jag blir TOOOKIG på dig!!! Det är fan omöjligt att inte gråta när jag läser dina fantastiska, kloka, intelligenta, känslosamma, träffande och VACKRA texter!! Och så dessa nästan ÖVERNATURLIGT vackra bilder till det….!!
  Alltså du MÅSTE ge ut en bok Jonna!! Får en känsla av att det är en tanke som kanske redan finns hos dig…(?) 😉 Om inte – börja tänk på den nu!! 😀

  Vilken helt fantastisk plats ni fann!! Jag kan verkligen förstå den där känslan av någon slags sorg, melankoli och samtidigt VÖRDNAD. Vördnad inför alltings existens. Över mysteriet att finnas till. Över det nästan smärtsamt vackra ibland. <3

  Hojta till om du hitta ägaren till husen – jag flyttar dit direkt!! Haha…:D Sedan kan ni få komma på midnattsbuffé!! 😉

  Tack för allt vackert du delger oss! Både i form av ord, bild och personlighet!! <3 Kram!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh du är ju bara för GO! TACK. Blir alltid så glad av allt du skriver 🙂
   Det värmer att veta att du blir så berörd ♥
   Ja att ge ut en bok är en dröm och håller på att klura lite på det 🙂 Ett stort förlag har hört av sig så jag får se om det kanske blir något framöver.

   Jaa åhh..vördnad är ju helt rätt ord!! Så fint att du kände känna igen den känslan.
   Haha jaa om du flyttar dit ska jag komma och besöka dig flera gånger i veckan 😀 Gissar att det är en hel del renovering först bara haha 😀

   Kram på dig fina du! ♥

   Reply
   • Lindan

    Tack tack tack!!! Blir alltid lika glad när du svarar! Och HUR du svarar!! <3 <3 Stor kram tillbaks!!

    Reply
  • PJ:s byffé – från by till fe

   Jag hade i bakhuvudet att jag sett något liknande på din blogg och letade också där dock utan att då hitta inlägget. Nu kom det på plats. Tack! Det var framför allt de hemsnickrade utemöblerna jag mindes. Intressant också att läsa om historien bakom Högland.

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja åhh vad glad jag blev Anita när du visade ditt blogginlägg om detta. Så intressant att få veta lite mer om detta magiska ställe.
   kramar ♥

   Reply
 13. Emma

  Tror aldrig jag tidigare sett så vackra bilder, som på något magiskt vis tränger sig ut genom ipadskärmen och blir levande i mitt hjärta. Att jag berörs av bilder det vet jag, men dessa som så tydligt bar på en historia jag så gärna ville veta mer om, blev extra starkt. Färgerna är magiska Jonna, nästan så man kan tro att de är redigerade i efterhand ? Naturen är fantastisk. Som jag önskar att jag fått vara där med er denna natt. Jag vill också få uppleva se och känna. Ta min älskade och bara åka, till magiska platser. Tack fina Jonna för att du delar med dig av din fantastiska livsresa. Kan man köpa dina bilder? Kram Emma ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så fint du skriver Emma! Blir rörd av din vackra kommentar.
   Jag hoppas du gör det, bara tar din älskade och åker iväg och upplever vackra platser 🙂 ♥
   Kramar i massor!

   Reply
 14. Isabel

  Himla vackert! Ännu en gång gör du mig rörd och påmind om småtimmarnas underverk. Tack för att du delar med dig. Brukar beskriva dig för mina vänner och familj genom att säga “Allt hon rör vid blir magiskt” 🙂 Nu hänger två av dina bilder på väggen i mitt vardagsrum och de ger mig så mycket värme i värld jag stundvis upplever som ganska kall här i Stockholm.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh vilken vacker beskrivning du gör av mig. Tack snälla, fina du!! Vad det gör mig glad 🙂
   Och så roligt att du har två av mina bilder på väggen!! ♥ Kram på dig!

   Reply
 15. Erika

  Här sitter jag med tårar i ögonen, förundrad över hur det finns människor som du, med en så otroligt vacker själ. Magiska bilder och en magisk text. Detta behövde jag verkligen idag, tack för allt du ger oss läsare Jonna! ❤️?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…vad du berör med dina ord. Alltså…tack!!! Vad himla vackert skrivet.
   Kramar ♥

   Reply
 16. Tove

  Tack Jonna för all den skönhet och positiva energi du sprider omkring dig! Du gör världen till en bättre plats genom dina foton, dina texter och ditt liv!
  Det är ett värdefullt arbete du gör!
  Tack!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla Tove!! Så himla glad att du tycker så ♥
   Sitter här med ett stort leende nu!! Tusen tack ♥ Kramar

   Reply
 17. Josefine

  Jag kommer ursprungligen från Junsele men bor nu i St Albans. Varje gång jag kommer hem och vi ‘far ut o åker’ med mamma och pappa blir jag alldeles ledsen….ser alla hus där folk fötts, levt, dött, får folk kämpat för att bygga huset, för att överleva, alla skratt och alla sorger som huset hört….jag önskar verkligen att husen kunde tala! Blir så sorgsen då jag ser övergivna ställen.

  Reply
 18. Lena

  Oj, vilka bilder! Särskilt där den röda himlen speglar sig i vattnet, fantastiskt. Och den gamla trädgårdsmöbeln, man börjar undra vem som suttit där en gång och och hur deras liv var………….
  Dina ord om när du blir 94 år får mig att tåras.

  Reply
 19. Louise

  Wow. Jag har inga ord för att beskriva hur magiskt vackert detta inlägget är! Som du har fått höra tusentals gånger så lyckas du alltid fånga den där känslan och det där speciella med naturen (och med den gamla gården). Så himla fint! Åh! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack snälla du! Det värmer verkligen o höra att du tycker om det här inlägget!! 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 20. E

  Makalöst fint! Mångfald värd lite sömnbrist att få uppleva dessa morgnar. Och du kan verkligen fånga ljuset, färgarna och vyerna.
  Din poetiska Johan passar perfekt in i din värld. Grattis till all framgång!

  Reply
 21. Anna-Karin Scheutz

  Sååå otroligt vackra bilder och texten som du skrev är så fint skriven.
  Tack för att du delar med dig av vackra Sverige!
  Kram Anna-Karin

  Reply
 22. Nina

  Otroligt vackert!
  Jag hajade till när du skrev Högland, för det är mitt flicknamn som ogift. Finns en och annan plats med det namnet, men tror den du visar upp är den vackraste ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad häftigt att du hette det i efternamn. Så fint. Ja jag har sett att det finns flera olika platser också med det namnet.
   Kram på dig ♥

   Reply
 23. Gunilla

  Tack Jonna för allt vacker du ger oss med dina fina texter och magiska bilder.
  Blir rörd av allt fint som finns på vår jord.
  Att få se och uppleva det i verkliga livet är en ynnest.
  Förstår att du/ni kan leva länge länge på minnena från den här magiska natten.

  Trevlig helg till er båda! ?

  Reply
 24. Mummi

  Tack Jonna, dina bilder och dina tankar gör mig så rörd och berör mig, djupt inne i både själ o hjärta!
  Obeskrivligt vackert! Stora kramen både till dig o din fina Johan!

  Reply
 25. Marie

  Jätte fina bilder du har tagit, det var sådår jag önskade att jag hade spenderat min midsommar. Jag spenderade med monopol och musik, det är minst lika bra det också 🙂

  Reply
 26. Anna

  Så fantastiskt vackert! Och så fint skrivet!
  Jag hittade hit, till din blogg, först idag. Så tacksam för det. 🙂
  Tack.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack!! Och välkommen hit!! 🙂
   Hoppas du vill fortsätta följa min blogg. Kram på dig ♥

   Reply
 27. Jojhanna

  Vilken skönhet naturen kan bjuda på! O du fångar den såå bra!! Ett av min o min sambos bästa hobbys; leta ödehus 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket! och jaaa det är ju så spännande med ödehus! 🙂 Roligt att ni också tycker det.
   Kram på dig ♥

   Reply
 28. Tuva-Lena Bodin

  Jag håller med alla andra, så otroligt vackert du beskriver midsommarnatten, både i ord och bild! Man finner inga ord för att beskriva känslan man får när man tar del av det här unika inlägget. Du måste ha varit totalt närvarande i stunden när du skrev allt det fina du upplevde. Tack! Känner mig nästan som pånyttfödd. 🙂 Just nu ligger dimman tät här också, några mil ifrån den plats där du och Johan befinner er, efter skyfallet som kom ikväll och från tallarna hör man droppet som regnet lämnade efter sig. Visst är väl sommaren en magisk tid? Natti på er och suss gott! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack så jättemycket!! Blir verkligen så himla rörd av er fina respons. Jag var så fylld av känslor från denna natten så orden bara kom nu när jag skulle skriva om det. Blir så glad att du tycker om det.

   Ja åhh sommaren är verkligen en magisk tid 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 29. Lars 8463

  Jag delar Johans leende.
  Men det är inte ett leende,
  vars namn är tålmodigt!
  Det är ett leende för din livsglädje.
  Ditt sätt att se på livet.
  Tankarna som föds i ditt varma
  HJÄRTA ❤
  Förstår varför Johans själ
  dansar i dess närvaro.
  En dans som skapar dom nya
  ordstegen och längtan till 94 år.
  Till dess.
  Crea diem – “skapa dagen”
  En leende kram 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh som alltid…TACK ♥ Du skriver sååå fint och känslosamt.
   Kram på dig Lars ♥

   Reply
 30. Ulf Henriksson

  Underbart inlägg. Jag blir så imponerad av både dina vackra bilder och din förmåga att uttrycka dig.
  Din Johan går inte heller av för hackor.

  Reply
 31. Gunnel

  Magiska bilder, önskar verkligen att flera än dina bloggläsare får se dem och att dina fina och kärleksfulla beskrivningar av den svenska landsbygden kom hela svenska folket till del.

  Reply
 32. Anneli Andersson

  Åh vackraste finaste jonna.wikingsson@wspgroup.se. Du känner inte mig och jag inte dig men dina bilder, dina texter och dina förundliga och härliga tankar om livet berör mig på djupet ?. Hoppas verkligen att du får leva tillsammans med din kärlek tills du är minst 94 och att du levt varje dag som om den var den sista fram tills dess. ?

  Reply
 33. Lena - gott för själen

  Helt underbart! Att få ta del av dina fantastiska bilder och din text som beskriver din känsla så fint är magiskt! Så vackert ställe. Det är nåt speciellt att komma till ett ställe med förfallna övergivna hus. Precis som du brukar jag fantisera om hur livet var. just där måste det ha varit oerhört slitsamt, men också oerhört vackert!

  Kram Lena

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Lena! ♥ Ja det är det verkligen. Alla övergivna hus och gårdar bär på en speciell känsla.
   Kram på dig ♥

   Reply
 34. Emelie

  Åh! Blir så glad av att se alla dina foton som verkligen fångar stundens magi och skönhet. Tack för allt du är och gör och som berör så många människors hjärtan. Trevlig helg till er båda!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack så jättemycket Emelie för dina fina ord! ♥
   Och ni berör mig med allt vackert ni skriver ♥
   Kramar

   Reply
 35. Maggie

  Som vanligt underbart blogginlägg!
  Fantastiska bilder och jag vet ju att det måste ju ha varit ännu vackrare i verkligheten!!
  Du inspirerar!!!!!
  Kram!

  Reply
 36. Wynja

  Jag får så mycket inspiration att jag snart kryper ur skinnet. Efter att jag hittade din blogg ganska nyligen så har mitt gamla fotointresse vaknat till liv med besked! Vill bara ta med mig kameran ut i sommarnatten och hänge mig åt kärleken till naturens skådespel, låta mig trollbindas av skogarnas suggestiva mystik. Jag kan inte tacka dig nog fina Jonna! Man vill gärna beskriva dina bilder med ord som ‘bortom denna värld’, men det underbara är att det är precis det de inte är. Du är sällsynt bra på att fånga naturens skönhet, men den är verkligen så vacker helt i sig själv. Jag vill bara bege mig ut och upptäcka och uppskatta den för allt den har att ge.

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså åhh…vad glad jag blev för din kommentar Wynja!! Såå himla kul o höra att du fått lite ny inspiration efter att du läst mitt blogg. Sitter här med ett stort leende nu! Och tusen tack för dina fina ord och komplimanger. Det värmer verkligen.
   Kramar ♥

   Reply
 37. Karin

  Vilken underbar plats! Tack, Jonna, för att vi får följa med dig till alla vackra platser!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Karin! Det är bara jättekul att få ta er med till dessa platser 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 38. Sandra

  Men så otroligt vackert, och i de färger jag älskar.

  Min midsommar var tung, första utan mamma. Mamma som snart skulle gått på semester, mamma som älskar midsommar. Livet är orättvist och sorgligt ibland. Skönt att livet också är vackert och underbart.

  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…blev så berörd av din kommentar…. 🙁 Så otroligt sorgligt att din midsommar var utan din mamma.
   Ja…livet är orättvist ibland. Önskar så att du hade fått ha din mamma i livet ♥ Sänder varma kramar och tankar till dig ♥

   Reply
 39. Erika

  Tredje bilden uppifrån räknat där Johan står och ser ut över det vackra, har du sett vattenpölen till vänster lite bakåt där han står, visst är det ett avbildat hjärta där. Det såg jag meddetsamma så fort bilden kom upp. Bilderna är så vackra att jag bara vill gråta. Enastående natur så vacker och allt det är gratis.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad kul att du sa det! 🙂 Nej det hade jag faktiskt inte tänkt på.
   Vackert 🙂 ♥ Kram på dig!

   Reply
 40. JUNITJEJ

  Vilka fantastiska bilder! Jag är så glad över att du har träffat kärleken!

  Jag gillar din blogg så mycket att jag undrar om du vill gästblogga på min blogg. Jag hoppas verkligen det! Om intresse finns, så kan du kontakta mig på mailadress: k.bucht@yahoo.se

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket!! 🙂
   Och så glad att du gillar min blogg ♥ Det värmer o höra det!
   Så fint att du skulle vilja låta mig gästblogga på din blogg!! Det glädjer mig verkligen.
   Kommer dock ha ont om tid till det, men tusen tusen tack ändå! ♥
   Kramar

   Reply
 41. Malin

  wow…. tack för att få vara med på ett hörn!!

  Men… ni ska inte köpa gården?? 🙂 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack själv! 🙂

   Vid första intrycket så var det nästan så jag ville flytta dit och bygga upp gården. Men sen så älskar jag ju mitt Grundtjärn också.
   Och gården ligger så långt ut i skogen att det i dagsläget inte skulle gå att bo där då vägen inte plogas. Och ingen el finns dragen, så det skulle bli ett
   miljonprojekt. Men jag hoppas att gården får nytt liv av någon i framtiden ♥
   Kramar

   Reply
 42. Larry Kiehl

  What a delightful surprise coming across your website, experiencing the beauty that you are and that you create for us all with your photos, videos, vocals. An exquisite expression of life and living. Thank you for your bravery to live your life, and especially to share it with us. It does my heart good to know there a people like you in the world.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you so much for your beautiful comment! Im so glad to hear that you like my blog.
   Love and light to you ♥

   Reply
 43. Anonym

  Inspirerad av just Anita Berglund, som har stor lokalkunskap och i sin blogg har dokumenterat lokalhistoriken, åkte jag nyligen i samma trakter och var på väg runt den fina Hermanssjön där Högland ligger. Tyvärr är skogsvägarna förräderiska i maj och jag höll på att fastna rejält på några ställen, så jag kom alldrig fram till andra sidan av sjön, men nu har jag fått mod på att göra turen igen. Och helst en tidig morgon i dessa magisk ljusa tider.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad roligt att du tänkte åka dit. Men förstår verkligen att du var nära på att fastna. Jag tyckte nästan det var lite otäckt att åka där nu men med en bra bil så är det inga problem. Vilken tur att du inte fastnade!
   Och hoppas du tar dig dit denna gång! 🙂 Kramar ♥

   Reply
 44. Angeliqa

  Vilken fantastisk plats ni hittat tillsammans. De där stolarna och bordet som står i det höga gräset, de liksom biter sig kvar. Som att tiden stått still.

  Reply
  • Jonna Post author

   Jaa visst är det en vacker plats! Ja det var häftigt att utemöblerna står kvar precis som om de blev lämnade igår.
   Kram på dig fina du ♥

   Reply
 45. Ingela

  Fånga sekunderna kan man säga om detta, för det gäller verkligen att vara på rätt plats just då. Fantastiskt att få vara med!

  Reply
 46. Solveig Nordin

  Jättefin text Jonna! Filmen med Sören Byström visas den 24 juli på Murberget i Härnösand!
  Hälsningar Solveig Nordin Zamano
  som växte upp mitt emot Gammelgård som du åkte förbi, loge vid vägen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så roligt!! Såg att Anita nämnde om detta också. Om vi är hemma då ska vi absolut se den!
   Kram på dig ♥

   Reply
 47. Fine

  I know you make those photos and write those texts to give us all some of the dream-world you experience sometimes and make us happy. But right know when I see those pictures I just get really sad… I want to pack my bags and just go there… Be there. Forget everything else that holds me back. The feeling gets stronger every day and I must confess it frightens me a little.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww….thank you so much for this honest comment. Im glad i can awake feelings in you with my blog, but of course I dont want you to be sad ♥♥ Sending you a big hug ♥

   Reply
 48. Pingback: Stjärnögonblick #26 | Bad i Mälaren, fläder och färskpotatis. | REAKTIONISTA

 49. Magnus

  Visst får både tankarna och fantasin fart när man besöker en gammal övergiven boplats. Vilket slitsamt liv det måste ha varit.
  Förstår dina tankar om vördnad när du besökte den här gamla gården.

  Reply
  • Jonna Post author

   Jaa det är så häftigt att besöka en gammal plats sådär och liksom leva sig in i hur det var förr. Man fylls av märkliga känslor.
   Kram på dig ♥

   Reply
 50. Emmy

  Jonna,
  Det var 7 år sedan jag bodde hemma i sverige, bor i australien nu… men ibland saknar jag det så – hemma. Jag är från norr… inte långt ifrån där du bor. Blev så glad när jag kom till din blogg för några månader sedan (tack vare din kulning video på facebook- mina amerikanska vänner hade delat den)…
  men så när jag kom in på din blogg blev jag så härligt överraskad och det kändes direkt som hemma.. att komma in på din sida.. med dina fina bilder… din härliga energi och ditt sätt att skriva..
  varje gång jag kommer in här blir jag så glad och full av lugn…
  Du är så duktig på att förmedla känsla och renhet.

  Massa kramar från mig,
  Emmy Veena

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack Emmy för din fina kommentar!! Det värmer o höra att du kan känna dig lite som hemma här.
   Tack snälla för alla fina ord! kramar ♥

   Reply
 51. Amedei

  Åååå, man bara njuter och berörs av skönheten. Älskar att få gå på dina fotoutställningar nästa dagligen. Vilken skatt ni hittade och vad vacker den gjorde sig för er. Tänk att denna fantastiska plats bara står där och är så perfekt varje gryning, dag och skymning. Ibland känns det som naturen smörar för än för att man ska vilja komma tillbaka. Blir också toklycklig när jag hittat en ny plats, man känner sig liksom rikare. I lördags var vi ute och vandrade två mil bland skog, hagar, små sjöar och blomsterklädda grusvägrenar. Vi skulle egentligen åkt ut på en annan utflykt på söndagen men jag längtade så tillbaka till en av sjöarna, ville bada och hänga där några timmar, så blev det, och vi fick vara där helt själva. Är så glad att dessa fantastiska platser är på nära håll, det gör att kärleken till mitt hem bara blir större.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack så jättemycket för alla fina ord! Och vad underbar er vandring lät!! Kunde verkligen se framför mig alla vackra ställen ni besökte.
   Sååå härligt. Det är ju sådana stunder som ger livskvalitet ♥ Kram på dig

   Reply
 52. Amedei

  Har du sett landet om sommaren?
  Har du sett byarna på landet, de gamla byarna där livet ännu är ungt och friskt och enkelt?
  Har du sett landets unga döttrar kamma sitt långa hår eller tvätta sina fötter i bäcken om kvällen
  eller bada där mellan gula näckrosor i skydd av ett träd efter en het dag i slåttertiden?
  Har du sett männen slipa liarna under fruktträden i augusti medan de tidiga päronen dunsar i marken då vinden rör sig i trädkronorna?
  Har du sett en kvinna stå böjd i den höga blommande blasten och gräva fram de första blekröda potatisarna ur myllan?

  Kom och vandra på landet om sommaren.
  Drick spenvarm mjölk ur pigornas ämbar tidigt om morgonen.
  Kliv upp och ät körsbär tillsammans med körsbärsplockerskorna som står på höga stegar i de stora träden med vinden lekande i kjolarna.
  Vila i gräset invid sädesfälten och lyssna till de tunga mognande axens prassel och viskningar,
  tyd åkerns hemligheter och fatta livets saga,
  tag en nyckelpiga på ditt finger och låt henne flyga iväg som en röd gnista.
  Lyssna till de stora trädens sus i middagstimman och förnim tiden stå stilla eller flyta sakta som en bred och djup älv.
  Upplev byns kväll tidigt i juni då häggarna blommar kring gårdarna
  eller i skördetiden då vägarna ligger beströdda med sädesax
  Upplev de ljusa sommarnätterna då kornknarren skärrar och hästar går i bet på dimmiga ängar, då kattorna smyger på jakt längs åkerrenarna och unga älskande par sitter kuttrande inunder häggarna.

  Kom och se landet om sommaren
  och de gamla byarna där livet ännu är ungt och friskt och enkelt.

  Artur Lundkvist, ur Glöd 1928

  Reply
 53. Hanna

  Villa fantastiska bilder! Så spännande det där att fundera över vem som bott på ett visst ställe. Hur de var som personer och vad de pysslat med.

  Reply
 54. Pingback: En plats i mitt hjärta | Jonna Jinton

 55. Maria

  Detta måste vara ett av de finaste blogginläggen jag läst! Förstår precis vad du menar med gamla platser, och den andlighet som kan finnas där. Och vilka bilder, magiska! Jag blir alltid djupt berörd av din blogg då du lyckas förmedla en känsla jag inte kan sätta fingret på. Just detta inlägget gav mig konstanta rysningar, jag blev nästan illamående av den slående skönheten då det är så mycket att ta in. I slutet rann tårarna.
  Jonna, sluta aldrig göra det du gör!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.