Tillbaks till friheten

Godkväll mina underbara läsare

Jag vill börja med att tacka er så otroligt mycket för all omtanke och kärlek ni sänt oss dessa dagar. Det betydde så otroligt mycket ska ni veta ♥
Och tack för alla råd/tips och egna erfarenheter som ni delat med er av.
Jag hade sån ångest först efter att jag la ut mitt inlägg. En känsla av att jag inte borde ha gjort det. Att allt skulle förvärras. Att vi skulle råka ännu mer illa ut efter det eller, till och med en rädsla för att mannen i fråga skulle råka illa ut på grund av det.
Men det kändes bättre efter ett tag, dels för att jag fick ta del av er respons och för att det helt enkelt kändes tryggare att inte vara ensamma om detta.

Att utsättas för någon med psykoser är så otäckt. Man hamnar där mitt i emellan, med en vetskap om att det finns människor som bryr sig om honom, hans vänner och hans familj, som känner hans “normala tillstånd”. Och så ens egen verklighet, där man varit rädd för sitt liv och i flera år äcklats och våndats av denna person.
Att ha fått så mycket tid spilld, så mycket trygghet bortrivet och ens kreativa plats vandaliserad. Det blir så dubbla känslor.

I helgen vågade vi äntligen “flytta hem” igen, när vi fått vetat att han blivit omhändertagen av vården. Det tog nästan två dygn innan min kropp äntligen vågade släppa taget och gå ut ur det där “överlevnads-tillståndet” som jag befunnit mig i senaste veckan. Ni vet, när hjärtat går upp i 100 på en sekund och pumpar ut adrenalin så man ska vara beredd att fly eller försvara sig så fort man hör minsta lilla ljud.
Så vi bara vilade och sov oss igenom hela helgen, tills man kände sig återställd igen.

På fredagen fick vi besök av två väldigt trevliga poliser som jobbade för “brottsoffer och personsäkerhetsgruppen”. De var här för att ge oss råd om hur vi kan göra vårt hem mer säkert i förebyggande syfte. Vi fick massor med tips som vi verkligen tog till oss av. Vi var väldigt tacksamma att de kom hit och delade med sig av sin kunskap.
Framöver kommer vi att satsa på bra belysning, kameraövervakning och larm.

På ett sätt så känns det såklart trist att behöva göra så när man bor mitt ute i lugna Grundtjärn. Vi är vana att lämna nyckeln i dörrlåset och bilen olåst på gården. Sådär som man ofta gör ute på vischan.
Men nu får det bli ändring på det. Men om dessa ändringar kan få oss att känna oss mer trygga i vårt hem så är det definitivt värt det.

Vi fick även besök av polisen idag igen som kom hit för att dokumentera skadegörelsen i min ateljé. Är så himla tacksam för att de kom hit.
Blir fortfarande ledsen varje gång jag går in i ateljén. Det är en jobbig känsla när någon gjort intrång i ens privata sfär. Det blir liksom…kränkande på något sätt.

Och det är så knäppt…de där tavlorna jag hade målat som nu är förstörda…de betydde så mycket för mig. Speciellt en av dom. Jag har aldrig känt mig så nöjd med en målning någonsin. Den var gjord av mina egna pigment såklart. Sand, stenar, aska och blåbär.
När jag var i fjällen så tänkte jag på mina målningar och fick ett glädjerus. Det kändes så roligt att få komma hem igen och fortsätta måla. Och jag hade tillräckligt många klara för att lägga ut den första kollektionen nu i oktober.
Jag såg så mycket fram emot det. Det kändes bara sådär…overkligt bra.

Som tur var hade jag tagit en mobilbild på tavlan innan den blev förstörd (nu är den överkladdad och med trasig linneduk).
Jag ska döpa den till “ashes“.
För jag kommer elda upp alla målningarna som blev förstörda. Det känns bäst så. Som att…släppa dom fria. Eller kanske släppa mig själv fri.

Sen ska jag ut med alla grejer, storstäda och rena hela ateljén, för att sedan “flytta in” på nytt och återta min kreativa sfär.

Igår tog vi vår första promenad genom byn igen, i den vackra kvällssolen. Det kändes så skönt att få njuta av vårt vackra Grundtjärn igen, utan att oroligt titta sig över axeln. Att få vara fri igen.

Vi bestämde det, att den här händelsen inte får förändra något till det sämre. Nu när det förhoppningsvis är över (för den här gången) och vi kan återgå till vårt vanliga liv igen, så vill vi inte fortsätta leva i rädsla och behöva vara oroliga för att det ska hända igen eller att han ska vara ute efter oss. Vi vill inte älta i det och må dåligt över något som är förbi. För det finns inget som stoppar och kväver en så mycket som rädsla.
Och vi vill inte låta en annan människa förstöra vår känsla för vårt hem och vårt liv här. Det här är vårt paradis, och det kommer det alltid vara.

Och händer det igen, då får vi ta tag i det då. Nu har jag i alla fall lite skydd i form av kontaktförbud, och vi kommer ha bättre säkerhet hemma. Vara mycket mer förberedda.
Men jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte ska behöva hända fler gånger, både för vår skull och hans skull. Vill aldrig behöva gå igenom en sån här vecka igen, och aldrig behöva se Johan så orolig igen.

Jag tror nästan det var värst, att se Johan så rädd. Han var så rädd att något skulle hända mig. Och jag kände tvärtom. Jag var mest rädd för att något skulle hända honom. Att den här mannen (som i sin psykos såg mig som sin fru) skulle se Johan som ett hot och skada honom.
Och kanske var jag rädd för mig själv. Jag visste att om någon skulle ge sig på Johan så skulle en annan sida av mig komma fram. Jag skulle aldrig, aldrig låta något hända Johan.

Vill återigen tacka er alla för all omtanke. Både från nära och kära, bekanta och okända.
Det är så fint att se hur många man ändå har runt omkring sig som bryr sig så himla mycket. Det betyder så mycket!
Vet inte hur många som hört av sig och erbjudit oss att få komma och bo och sova hos dom. Det är så himla, himla fint ♥

Så tusen tack kära ni, för att ni finns där i med och motgångar.
Ta hand om er, så hörs vi snart igen.

STOR KRAM ♥

92 Kommentarer på “Tillbaks till friheten

 1. Dixi Wonderland

  Fina fina Jonna och Johan + alla älskade djuren <3 Som jag har tänkt på er dessa dagarna. Jag hoppas verkligen att detta var sista gången som ni skulle behöva uppleva detta hemska. Kan inte ens föreställa mig hur ni har mått dessa dagarna. Tycker även att det är starkt av dig att dela med dig av detta då det tyvärr är fruktansvärt många kvinnor som har gått eller går igenom samma sak. Det är fruktansvärt att polisen inte kan göra något men av de du har skrivit så verkar polisen där du bor helt fantastisk! Hoppas att ni kan börja sova gott om nätterna nu <3

  Reply
  • Gayna Campbell

   Jonna, instead of burning your damaged paintings, can you crop them into smaller ones?
   Burn what can’t be saved and use the ashes to create a new painting.
   That way something beautiful will come out of the descration of your studio
   and you will show that you can rise above this
   xxx

   Reply
 2. Paige

  I’m glad to hear you’ve come home, good. And glad too that you’ll take precautions around your home, sad but necessary.
  You’re very kind hearted to see the other side, and speak so decently about him. It is a disease.
  You’ll find your grove again, build on the positives. Let the negative go out with the trash so to speak.
  ?

  Reply
 3. Nina Ö

  Åh, vad jag är glad för er skull att ni inte låter detta som hänt får er att sluta vara lyckliga, att ni orkar ordna upp i kaoset som jag förstår att ni levt i.
  Glad är jag även för att mannen förhoppningsvis får all hjälp som går att få så att han kan gå vidare med sitt liv utan att störa er i ert.
  Bra tänkt att städa ur ateljen och rena den för att sedan “start all over again”.
  Jag skickar varma kramar till er båda.

  Reply
  • Lisa

   I just read your last two posts, and I’m just terrified! this is such a stress for you two! Please, take care of yourself! maybe you really need an alarm and other things for your safety, because it’s terrible. I hope that the person will be cured, but he will not come closer to you more than 100 kilometers, because it is obvious that he is mentally ill. Please be safe !!! I will pray for you! Hug tight from Russia! ❤️

   Reply
 4. Jocke

  Så skönt att höra att ni mår bättre ? ni är värda vart ändå hjärta, tanke och ord ni fått dessa hemska dagar ❤

  Reply
 5. Martina Death

  Åh va härligt att saker lugnat ner sig och jag hoppas det aldrig blir mer sådana otäcka incidenter! Sköt om er och försök att glömma allt ont!

  Reply
 6. Jayant

  Hej Jonna!
  Jag tror ni kan hitta praktiska anvisningar för hur ni kan lösa era problem i en bok som heter “The power of Your Subconscious Mind” av Joseph Murphy. Boken innehåller inspiration för Livets alla områden, inklusive exempel på hur en ung kvinna befriade
  sej från oönskad uppvaktning från en mansperson. “.. a persons greatest enemy is fear”, sägs det bl.a.
  Sen är det inte helt osannolikt att en person som ser ut som prinsessan i en John Bauer-tavla, drar till sej uppmärksamhet
  från ett stort o fult och elakt troll. Kommer oxå att tänka på Fröding – tonsatt av Cornelis:
  Det lider allt emot kvälls nu,
  och det är allt mörk svart natt snart,
  jag skulle allt dra till fjälls nu,
  men här i daln är det allt bra rart.

  På fjällets vidd där all storm snor
  är det så ödsligt och tomt och kallt,
  det är så trevsamt där folk bor,
  och i en dal är så skönt grönt allt.

  Och tänk den fagra prinsessan,
  som gick förbi här i jåns
  och hade lengult om hjässan,
  hon vore allt mat för måns.

  Det andra småbyket viker
  och pekar finger från långt tryggt håll,
  det flyr ur vägen och skriker:
  tvi vale för stort styggt troll!

  Men hon var vänögd och mildögd
  och såg milt på mig, gamle klumpkloss.
  fast jag är ondögd och vildögd
  och allt vänt flyktar bort från oss.

  Jag ville klapp’na och kyss’na,
  fast jag har allt en för ful trut,
  jag ville vagg’na och vyss’na
  och säga: tu lu, lilla sötsnut!

  Och i en säck vill jag stopp’na
  och ta’na med hem till julmat,
  och se’n så äter jag opp’na,
  fint lagad på guldfat.

  Men hum, hum, jag är allt bra dum,
  vem skulle sen titta milt och gott,
  en tocken dumjöns jag är, hum, hum,
  ett tocke dumt huvud jag fått.

  Det kristenbarnet får vara,
  för vi troll, vi är troll, vi,
  och äta opp’na, den rara,
  kan en väl knappt låta bli.

  Men nog så vill en väl gråta,
  när en är ensam och ond och dum,
  fast litet lär det väl båta,
  jag får väl allt frumla hem nu, hum, hum.

  Reply
 7. Heli

  Ensam är man inte trygg utan att dela med sig och få ta emot omtanken och medkänsla mot detta är det starkaste . Hand i hand så står vi gemensamt mot de som förstör och förgör. Att flera höjer sina röster och vägra låta det fortgå är starkaste kraften i världen . Kärlek är ett fritt val och den kan även vinna över största rädslor
  Kram till er och sanningen sättet oss alla fria ????

  Reply
 8. Karen

  So sorry to read this .. maybe now you could do some cleansing rituals in your studio. There is smudging with sage or even rose water spray on windows and doorways to clean away the negative energy , and of course love …fill the space with your protective love .
  Go well dear people Xkaren

  Reply
 9. Catoecastle

  Blessed be dear one. Meditate, cleanse your space and start again. It will take time….and sometimes come back (in your mind) but you are strong, brave, forgiving and determined. Prayers for this man in psychosis may be get the treatment he needs. I too have had something similar happen and in his words death was his only escape…..

  Reply
 10. Gerd

  Bra att han är omhändertagen Tänker på er flera gånger varje dag och sänder goa tankar till er vet vad rädsla är haft inbrott och mist alla mina gamla smycken och pengar då får man lära sig att saker egentligen inget betyder.
  Bra att du rensar och städar i ateljén sen är den din igen. Någon hade gett råd om en advokat i förra inlägget det tycker jag ni ska göra all heder till poliserna men psykvården litar jag inte på ni borde få reda på när han är ute igen tills ni litar på att han mist intresset för er.All kärlek och omtanke till er,

  Reply
 11. Carina Fors

  Där jag kommer ifrån… Tornedalen har det varit så att man lägger sopkvasten mot dörrhandtag som en signal till grannar att man inte är hemma, även dörren är olåst… Detta har respekterats så länge,. Tider förändras och nu är det inte så nå mer… Så tråkigt att läsa om det som händer er, att tilliten till mänskligheten försvinner mer och mer. Idag stänger man inte dörren med ett sopkvast..man behöver så många mer lås inte bara på dörren. Hoppas allt ordnar sig så ni får frid och lugn och får återgå till ett “normalt” liv. Ta hand om varandra ?

  Reply
 12. Stacey Durrell

  So very sorry that you have had to go through this…but so grateful that all seems more peaceful right now. I suppose that it is the “price” (not the right word) that you pay when you open yourself up as you have to the world… that someone out there that has “problems”, may turn on you in their sickness. But.. there are many of us out here that benefit greatly from your videos/art/blogs… I live in the USA and have been researching my family history for the past few years. I am overwhelmingly Swedish and have traced my family back there. Being able to “see” the country through your videos etc.. has been wonderful to me…to put me in touch with the land that I am from. I can never thank you enough for that. I pray the richest blessing for you and Johan! Thank you and be blessed!!

  Reply
 13. Camilla

  Men snälla Jonna skriv inte ut i bloggen vad ni tänker installera i ert hem för att känna er trygga. Tycker inte heller du ska skriva så mycket mer om detta sjukt hemska på bloggen tänk mer på er egen säkerhet och privatliv och dela inte med dig av detta på blogg/vlogg då en sån här händelse aldrig mer ska/får hända er igen

  Reply
 14. Debra Dix

  So happy you are home, things WILL get better. I am sorry you or anyone has to endure such an experience. Both my daughters took martial arts and it has come in handy…perhaps a consideration. Breathe dear girl…step into the calm and face your fears with readiness. Sending strength and hugs….

  Reply
 15. Paul Grima

  Jonna this is another chapter in life, we all hope that you can put to rest. To get your life back in place, a life you both cherish, and all your followers. At first it will be hard, but looks into your beautiful surroundings … and your heart will warm to the love you previously had.

  You may be a little wary, but you are a extremely strong woman Jonna. Always think that way. I’m sooo proud of you !!

  Thinking of you here in Australia. Please fill that body of yours, with love again. The Jonna that we all know and love Oki Doki ..

  Stay strong Jonna !!!

  Reply
 16. Robyn

  You have probably already done this but…. create a community watch. Put the town on a common message group and have the guys picture circulated. If he is seen, a message goes out to the whole town and you can have a community watch initiated. An entire group can go to wherever he is located and they can follow him…. without violence….. every step he takes until he leaves. Put the stalker under surveillance and see how he likes it. Also a group from the community can gather at your house to show a ring of support. He will soon get the message that he will never get through a circle of protection. While you are doing this, contact the police to arrest him for breaking the law. Your town should come together to ruin his game. It is all about power, no matter the psychosis, for a person to think he has the right to control your freedom. There is strength in numbers. Take his power over you away from him. He has no right.

  Reply
  • fernando

   excellent idea, especially in a small community where Jonna lives…

   Jonna should raise this in the meeting of her community as an idea of security for all who live in this town, it is a very effective measure, the union is strength!!!…

   create a community group for those who live in Grundtjärn, for example WhatApp, and use an established code or codes, which only the community knows, for example in case of theft, or of strangers hanging around, or that someone needs help in a home for a health issue, to give examples…

   That works very well in small towns, I hope Jonna takes it into account…

   Reply
 17. Helga

  Hello Jonna and Johan … I’m so glad you’re both home safe and sound. Adding security measures around your property is worth that extra expense in my opinion.You’ll both feel safer and less anxious knowing it’s there. I’m also relieved that the police have been around and taking matters seriously. I thank you for this update.

  Best wishes from the Canadian wilderness. Take care !

  Reply
 18. Teresa

  Så illa berörd av ditt förra inlägg och så otroligt glad över att läsa det senaste.
  Så fint att du kan tänka så förnuftigt kring allt som skett. Så skönt att du har Johan att dela allt med.
  Tänker att ’ensam är i n t e stark’, en behöver dela svåra saker för att få perspektiv (tycker du är fenomenal på just detta, så storsint att kunna försöka se även förövarens perspektiv).
  Hoppas att ni tar professionell hjälp att bearbeta det som skett med er under lång tid. Även om du/ni känner er trygga nu, så tror jag att samtal med en psykolog vore väldigt bra.
  Hoppas nu att ni kan få njuta av den vackra hösten och att du hittar tillbaka till din kreativitet.
  Var rädda om er! ?

  Reply
 19. Therese

  Hej!
  Jag förstår att du är rädd, otrygg och att personen ifråga inte mår bra. Men var snäll och spekulera inte i vad personen har för sjukdomar eller gör generella antaganden om att psykoser har skördat många liv. Att leva med en psykossjukdom är oerhört stigmatiserande som det är, med många falska föreställningar som omgärdar sjukdomen och gör att personer med en psykossjukdom ofta får möta personer med fördomar och att andra tar avstånd. Psykossjukdomar innebär i sig inte risk för våld eller död. Det innebär en ökad risk (i akut fas) av självmord och om kombineras med alkohol/droger våld och dråp. En stor skillnad, då det är betydligt mindre stigmatiserande mot en person att skriva att dennes eventuella missbruk leder till högre risk än att psykossjukdomen gör det.

  Jag förstår att det kanske inte är något som du tänkte på i ditt inlägg, men jag ber dig ändra så att du inte bidrar till mer fördomar kring psykossjukdomar.

  Reply
  • Elsa

   Om man blir så utsatt som Jonna har blivit av en person med psykossjukdom, så är det inte det första man tänker på vad man kan bidra med fördomar var det gäller psykoser. Ingen människa ska behöva bli utsatt för det Jonna och Johan har blivit utsatt för + alla kostnader som kommer bli med kameror och larm, det är ju förfärligt. Att behöva leva i rädsla. Snart kanske de vill skaffa barn, hur rädda ska de behöva vara då? För min del får de gärna låsa in sådana här personer, deras välmående är underordnat offrens som blir ansatta av deras galenskap.

   Reply
  • Spipou

   Hon stigmatiserar inte dem, som lider av psykossjukdomar !

   Hon berätter hur en farlig man hottade henne och förstörde hennes hus och hennes verk.

   “psykos” är ett generelt ord, som vi använder för att vi inte känner något bättre. Jonna gör ingen diagnos, hon beskriven medicinsk mannens beteende (och avvikande lynne) hur det ser ut.

   Att vara farlig till dem andra är kanske undantaglig hos dem, som lider av psykossjukdomar, men det händer : seriemördare, osv, existerar !

   Jag, som lider av en psykossjukdom, känner mig inte alls stigmateraserad ! Jag känner mig bara glad att veta, att jag inte är en fara till andra.

   Mellan “inte stigmatisera” och “samhället bör ta sitt ansvar” och skydda folk mot fara, måste vi välja.

   Reply
 20. PJ:s byffé - från by till fe

  Så skönt att dramat fick sin upplösning och ni kan återgå till ert vanliga liv. Samtidigt har ni fått en erfarenhet, även om ni helst hade varit den utan, som visar hur komplicerat livet kan vara och hur dåligt en del människor mår och vad det kan innebära både för dem själva och för andra. Många lever hela livet i denna press i ett dåligt förhållande där ena parten, oftast mannen, utövar terror av olika slag kanske dagligen. Jag tror stalking och svartsjuka är fenomen som är släkt med varandra och förstärkt med en psykos är det inget roligt. Sett ur det perspektivet är ni lyckligt lottade, ni har varandra nära. Hoppas att denna mardröm inte påverkar er (och bloggen/youtube) alltför mycket utan ni tillsammans kan gå stärkta genom livet. Ni har också tid att förbättra er personliga säkerhet och säkerheten kring ert hem. Visst är det tråkigt att ni inte mera kan låta dörren vara olåst om ni avlägsnar er en bit från hemmet men det är också en vana.

  Jag blev imponerad över hur medmänsklig du ändå är trots den rädsla du haft och allt det omak ni haft. Du vill honom inget illa skrev du i förra inlägget trots att du har all orsak att känna hat och aggression mot honom för det han ställt till med. Kanske allt detta också har något gott med sig även om det är svårt att se just idag?

  Reply
 21. M

  Heja heja! Så fint ni hanterar detta, så starka ni är!
  Nu är detta enbart spekulationer, men jag kan säga att jag tidigare har arbetat inom psykiatrin och vill bara peppa er lite genom att säga att de som får vård (ja, ibland är det svårt att ens komma dit tyvärr…) ofta kan få mycket hjälp! Mannen kommer troligtvis sättas in på mediciner och efter ett tag faktiskt själv må bättre och känna sig lugnare utan en massa fixidéer och hjärnspöken. Han kommer få lära sig att fokusera på verkligheten. Tvångsvård kan verka inhumant men jag har varit med när människor har getts ECT-behandling (elektriska stötar in i hjärnan) mot sin vilja som sedan har TACKAT oss för att de har fått livet tillbaks. Väldigt många har även så kallad öppen tvångsvård. Det betyder att de måste dyka upp på mottagningen X ggr/vecka för att t.ex. prata lite eller ta mediciner, men annars får de leva “som vanligt”, men på så sätt har psykiatrin koll på de som inte sitter inlåsta men ändå behöver mer kontroll än någon som är “helt fri”.
  Kram på er!

  Reply
 22. Elsa

  Så skönt att det löste sig! Vilken pärs ni gått igenom. Hoppas det nu blir ett slut på det för alltid, då människor i hans närhet nu vet hur han betett sig, iom att du gick ut med det.
  Då kan de vara mer vaksamma och förhoppningsvis stoppa honom i tid från att resa mot Grundtjärn.
  Nu är jag ingen expert på psykoser, men det borde ju finnas medicinering kontinuerligt för att om möjligt förhindra att de perioderna blir såpass allvarliga.
  Stugan som han har där i trakterna kan jag tycka att borde säljas, för allas skull. Så han inte har nåt ärende ditåt alls. Låter hårt men jag försöker bara tänka ut säkerhetsstrategier.
  Hoppas ni nu kan känna frid och ro på er fina plats ni funnit. Och var beredda på någon form av efterreaktioner hos er efter all denna stress. Sök all hjälp ni behöver, men framför allt prata av er, med varandra och nära och kära.

  Reply
 23. Gina Dombai

  So good to hear you are safe and sound! Although I do not know you or Johan in person I got really worried when I saw your post about the incident. It is strange I know, but I guess I just feel it when someone is a genuinely good person, and I can get very worried for them if they are in danger.
  Take care Jonna.

  Reply
 24. Sarah

  Så skönt att ni kan lägga er den otäcka upplevelsen bakom er och istället blicka framåt, det är starkt och modigt gjort, men också det rätta! Så himla tråkigt att dina målningar är förstörda 🙁 De såg så fina och harmoniska ut! Jag förstår både ditt lyckorus (när du tänkte tillbaka på vad du målat) och din besvikelse när du insåg att de var förstörda. All tid och energi som du lagt ned. Men du får försöka vända även det till något positivt, och förhoppningsvis kan du nu göra nya målningar, som kommer betyda något ännu mer.

  Reply
 25. Henry

  Hej Jonna – mycket trevligt att höra att det är lugnt och bra tillbaka till grundtjärn med dig!!
  Jag är med dig i mina tankar,
  har det så mycket bra och best,
  Henry från Tyskland

  Reply
 26. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  I gårkväll tänkte jag på dig, er
  när jag såg första avsnittet av fem
  i nya serien “Din hjärna”
  Ska finnas på SVT Play nu
  Om du ser hela avsnittet, tror jag
  att du känner igen dig.

  Du skrev en gång att jag har en gåva
  och jag skulle vilja ge av den nu.
  Men det är så mycket mer känsla
  än ord nu…
  För även om ni inte tänker älta.
  Tänker gå vidare. På er väg.
  I ert paradis.
  Städa i studion. Städa i dig själv.
  Släppa “ashes” fri. Befria dig själv.

  Finns det alltid spår kvar.
  Spår av blandade känslor.
  Spår i en del av “Din hjärna”
  som inte använder tankar.
  Som reagerar innan du tänker.

  Jag har sett en glimt av din
  “andra sida” När dina ögon
  kände sig missförstådd och arga.
  Kanske du nu var rädd för dig själv.
  Men bättre än att stelna av rädsla.

  För att inte vara för bra
  för att vara sant.
  Så är det sant
  Att jag inte alltid är så bra.
  Men det känns BRA!
  Om ni kan njuta igen.

  Din gåva är större än min.
  KRAM

  Reply
  • Anonym

   Do not even dare to touch Johnna close and do not come close to her. If this is you … There are those who will stand behind her wall. And you are wrong.

   Reply
   • Jonna Post author

    Anonym and Symbios, just as Johan said, Lars is a very dear follower to me and hes comment was only kind.
    I think you must have got it wrong, maybe because of the translation from Swedish to English.

    Reply
    • Hans

     Maybe you are crazy.
     But you aren´t “him”.
     Are we less crazy than “he”?
     Maybe not, but we think.
     Because we believe to know
     where between “love”
     and “insanity” the border is
     despite that both can even though
     lead to tragical blinderness.

     You are who you are.
     That’s why it cannot be a coincidence.
     That you are not insane.
     Because it depends on no “bright moments”
     for your heart to find the right way,
     that feels the wayshowing warmth
     which the gift of freedom radiates.

     Thank you, Lars, for being who you are!

     KRAM! ❤?

     Reply
   • Johan

    Anonym + Symbios

    Lars 8463 is one of Jonna’s most faithful and appreciated followers. He have been writing his beautiful poetry here for years.

    An apology would be in order…

    Reply
    • Symbios

     Well, does Jonna actually know how this Lars person is in real life? Would make sense for a stalker to be one of her loyal followers.. If she does, consider this my apology

     Reply
 27. Iza Palm

  Det många glömmer, är att landsbygden kan ibland vara större drabbat. Både av inbrott och skadegörelse rent generellt. Sommarstugor vandaliseras ofta. Ingen by är mer säker än den andra. Men ja, grannsamverkan är en bra idé och jag tycker helt klart att larm är en bra investering, oavsett situation. Det kan hända vemsomhelst, känd person eller okänd.

  All kärlek och värme till er.

  ps. angående psykoskommentarerna, så vill jag själv bara påpeka (eftersom jag själv haft psykoser), att psykoser ter sig, precis som depressioner så olika. För vissa är det otroligt farligt för andra, sig själv och sin omgivning, och ja. Det är också kombinerat med hög självmordstankar och utförande. Ingen psykos/depression/utmattningssyndrom är lik varandra.
  Psykoser är obehagligt för alla det drabbar. Med tur får man hjälpen i tid att få bukt på problemen. D.s

  Reply
 28. Johanna

  Jag hoppas att allt blir bra och att du någonsin slipper höra eller se honom igen! Tänker på er! Kramar ❤️

  Reply
 29. Åsa

  Åh vad glad jag är att höra att ni är hemma igen. När jag läste ditt förra inlägg visste jag inte ens vad jag skulle skriva. Jag kände mig så arg och upprörd för er att ni blir utsatta för detta, ville erbjuda er att komma hit till oss i Nordmaling kommun men främst skicka kramar i mängder. Men kunde på något vis inte få till en kommentar. Jag är väldigt glad för att det har blivit bättre nu och att mannen i fråga får vård. Förhoppningsvis får han mer hjälp med sina psykoser och sitt mående i allmänhet efter den här händelsen och polisanmälan. Jag vet från andra liknande händelser som vänner utsatts för att det har gjort stor skillnad med ett kontaktförbud.
  Angående städning och omstart – använda salvia som rökelse är fantastisk rening och man kan också ge offergåvor längst med sin tomtgräns till alla väsen och bortgångna och be dem att skydda och välsigna platsen. Oavsett om man tror på det eller inte så gör det iaf en stor känslomässig skillnad för att göra platsen “din”. Vi gjorde det när vi flyttade in och hoppades att grannarna inte sklle se oss haha! Och salvia använder vi med jämna mellanrum, luktar fantastiskt gott om inte annat!
  Kramar från norr till er båda <3

  Reply
 30. Magnus

  Skönt att det har lugnat ner sig igen. Jag hoppas, för alla inblandade, att den där mannen nu får den hjälp han så väl behöver och att han därmed lämnar er i fred i fortsättningen.

  Att ni installerar diverse tekniska prylar för att skydda er och er egendom är helt rätt och något jag nog tycker att du egentligen borde ha gjort för längesedan. Kanske inte i första hand för personskydd utan som skydd för inbrott och skadegörelse. Tyvärr känns det allt mer som ett nödvändigt ont numera då det är så många som har väldigt svårt för att skilja på mitt och ditt.

  Vila nu upp er ordentligt så håller vi alla tummar vi kan för att den här mardrömmen för alltid är över!
  Stor kram!

  Reply
 31. Håkan Hansson

  Skönt att läsa och höra. Du är ju en så stor inspiration för så många människor och din kreativitet, med allt från video till konst, är bortom fattning.

  All lycka!

  Reply
 32. Annina Torino

  Vad skönt att höra att faran är över och att han får vård. Ja nu får ni ta tillbaka ert liv och din ateljé, jag skickar in ljus och kärlek dit mentalt! Njut av brasan och FRIHET!!! Ett av de bästa orden i världen. Stor kram! Anna

  Reply
 33. Marketa

  I am so sorry for that :(.. It is horrible!! I hope everything will be okay again and that crazy man won’t bother you any more! I wish a lot of strength and send love and light <3

  Reply
 34. Stu

  Glad to hear it Jonna. Stay safe and lets hope this never becomes an issue again. There’s always an open door for you two here in Scotland if you ever need it.

  Reply
 35. Christiane

  You are definitely not alone, dear Jonna, as so many care about you and Johan and wish only good for you both in the midst of this ‘nightmare’. Good to hear that the police came to help you. And that they gave much good advice for your protection. This is a difficult time, but you will be able to get past it and create again . . . . . and sometimes it is the hard times that bring us to new awareness of what we truly love most. The people who care for you here all wish you the best and that you will soon be peaceful again. May you both be safe is our hope for you and also for the sweet animals.

  Reply
 36. Anonym

  Kanske dumt förslag men går det inte fixa målningarna dukarna ge dem nytt liv och skänk dem till förmån för brottsoffer?
  Kram

  Reply
 37. Susanne

  Å, så jag förstår känslan av att storstäda ateljén och få bort det hemska. Du ska se att din makalösa kreativitet kommer tillbaka när du gjort det. Jag måste säga att tavlan är (var) fantastisk. Jag bara älskar den!, men förstår att du vill bränna upp allt som har med händelsen att göra.
  Så starkt av er att gå vidare och inte låta det påverka er mer än nödvändigt.

  Reply
 38. Birgitta

  Så skön läsning! Vilken otrolig press ni gått igenom men skönt att ni orkade ta igen er tillsammans, så viktigt att ni fick vila ostört. Förstår känslan att få städa ut de negativa vibbarna och få starta om igen. Tillsammans är ni så underbart kreativa och klarsynta samtidigt som ni stöttar varandra så jag hoppas allt blir jättebra. Ta er lite tid at “bara vara” så orkar ni bättre. Lycka till!!

  Reply
 39. Christina

  Åh, så god å høre at dere har kommet dere hjem igjen og at han har blitt tatt hånd om.
  Håper dere slipper å høre noe mer fra denne personen og at dere får være i fred fra nå av. <3
  Ønsker dere alt godt!

  Reply
 40. leif

  Va fint att han är intagen för vård.
  Nu får ni återhämta er och återgå till ett vanligt liv på er nya gård.

  Det som började i moll slutade dur, njut av livet ni är gifta eller hur.
  Att vara olycklig är inte ballt, Ta vara på kärleken den helar allt.
  Kram Jonna och Johan ni är bäst, fira nu med en liten fest.

  Reply
 41. Anne Burley

  I prayed for your safety, and for the resolution of this terrifying situation, and I very much expect that many of us did pray for you and Johan. Now you must reclaim your space, and possibly hold your own healing and cleansing ceremonies, with natural items from the forests and fields around your home. Be safe, know that many care about you, who has so bravely shared your life and world with us.

  Reply
 42. Gunilla T

  Vilken fin och rogivande bild på dig och Nanook jag blev så glad av att se den!
  Så bra att du delar med dig och inte bär på det hemska du/ni varit med om.
  Du skriver att du känner dig fri nu och jag hoppas verkligen ni får njuta av ert fina vackra hem och börja vara kreativa igen.
  All kärlek till er båda.

  Reply
 43. Ingrid

  Åh det är rent hemskt alltihop och att människor blir drabbade som ni och ingen vet väl vad som kan hindra det heller. Får hoppas att det finns någon hjälp till insikt för den som gjorde detta och att det aldrig händer er igen, så rent tragiskt allt och förstår att du rensar ut alltihop. Men sorgligt för mycket av ditt är förstört och det går aldrig att ersätta i försäkringar. Bra att ni förstärker också runt om er och tänkte med ett tag om ni skulle kallat ihop nån förstärkning, men det går väl inte att göra något och kan lätt bli fel, så de oskyldiga blir anklagade. Men det borde ju i vårt land finnas personal och ansvariga som kunnat komma direkt och tagit hand om honom och hindrat allt detta. Men skönt i allt elände att ni fått prata med myndigheter och fått lite råd.
  Tror det är helt rätt att leva på, vad ska man annars göra? Ta hand om er väl och ni är så fina och duktiga!

  Reply
 44. Ingrid

  Ja läste om salvian i en kommentar och om ni känner någon präst ni har förtroende för så kan hen komma och ha rökelse med och läsa välsignelse över alla vrår och välsigna huset, blir som en rening och omstart, det här görs i nya hem inom katolska kyrkan och då skrivs ovan dörren till huset som en kod att det är välsignat men även inom Svenska kyrkan är det mer vanligt numera. Kan kännas rent och nytt efter detta. Ja välsignat:-)

  Reply
 45. Anne Hilde Danielsen

  Så godt å høre,unner dere alt det beste,må dere noengang slippe noe sånt igjen. Fin symbolsk handling å brenne opp de bildene han ødela…noe fint og nytt kan reise seg av aske også.

  Reply
 46. Åsa

  Åh så skönt att höra att det är bättre nu <3
  Hoppas han får vård och att detta tog bra skruv för honom och hans anhöriga. Fy fan, förstår oron.
  Ingen ska behöva leva så.

  Stoooor kram till världen bästa bloggare! Du är helt unik och Johan likaså <3

  Reply
 47. Maja

  Jag kan titta på bilden av din målning hur länge som helst, och varje gång upptäcker jag något nytt. Så otroligt vacker!

  Reply
 48. Hannas krypin

  Vad glad jag blev över att läsa att ni är hemma igen. Vilken pärs det varit och jag är så glad att ni kan njuta av att vara hemma igen och veta att mannen får vård och hjälp. Kram fina du <3

  Reply
 49. Margit Sramek-Olsen

  I´m so happy you are home and safe!
  Healing and protecting your space energetically is a very good thing to do, in any way that feels right for you. Could be with the help of holy smoke, singing, words, elements of nature…. These traditions are as old as mankind. Connect with the spirits, or just do whatever is right for you.
  Get into your power and let your light shine bright.
  Wish you all the best with all my heart, dear Jonna and Johan.

  Reply
 50. Sophie

  Jag hann aldrig kommentera på inlägget innan, men åh det gjorde mig helt förfärad..! Så fruktansvärt!! 🙁 Och det gjorde mig ledsen att höra att det är någon du haft att göra med under flera år. Jag har länge tänkt att du är ganska utsatt, eftersom du alltid varit öppen med var du bor 🙁
  Jag hoppas verkligen att vården tar hand om honom nu så att ni kan få någon förebyggande hjälp! Hoppas verkligen ni inte kommer behöva oroa er något mer. Stor kram

  Reply
 51. Floki

  I am glad that this nightmare is over, at least for now. But it is a very serious karmic issue and most likely will keep reappearing in some form in future until is fully
  neutralized by assimilating its meaning. It was a right decision to go public with this problem because now you are much better prepared to deal with it. Cleansing ritual of your studio and the whole farm will be very helpful. It is not its form that matters but the meaning it will have for you. Pick up or create your own ritual that will have the most resonance with you.

  Reply
 52. Ella

  Så otroligt skönt att höra att det är bättre. Massa värme till er, hoppas ni får vila nu. Var rädda om er kraft så ni orkar skapa, glöm inte att verkligen återhämta er ordentligt. Varma kramar från Småland!

  Reply
 53. L

  For the first time I feel compelled to write. As I have always been watching and loving your videos from a mentally healthy and with a respectful distance, I cannot believe anyone would come to threaten your physical integrity and safety. Know that it is always with complete loving kindness that I will follow. Thank you for the inspiration, the landscapes, your integrity, your art. Love, love, love to you and your one and only Johan. From Belgium <3

  Reply
 54. Lindan

  Vad skönt att höra att ni är hemma igen, och kunnat vila ut lite..! Har tänkt på er så mycket sista tiden, och undrat hur det gått, hur ni mått…vad som hänt… <3
  Vilken lättnad att mannen har kommit under vård! Hoppas verkligen att han förblir under vård så länge som det behövs!

  Blir så vansinnigt ARG när jag tänker på dina fina tavlor som han förstörde!! Så sorgligt! Kan verkligen tänka mig in i hur det skulle kännas…Hade någon förstört mina målningar hade jag blivit fullständigt GALEN!!! Och djupt bedrövad… 🙁
  Men vilken tur att du ändå hade hunnit fota dem….Nu får de leva kvar i minnet. Eller i "tavel-himlen".
  Kan nog kännas skönt att "städa/rensa ur" allt i ateljén, få in ny och frisk energi.Och där kommer skapas mååånga nya mästerverk i framtiden, det är jag säker på!! <3

  MASSA KRAMAR OCH KÄRLEK!! <3 <3 <3

  PS. Klart målningen av den vitaklädda flickan var DU…. <3

  Reply
 55. Anonym

  Know!)) Johnna is an amazingly beautiful soul. Which can really change something for the better.) You are capable of it. You can, I can feel it.

  Reply
 56. Audrey Rose

  I’m sorry about what happened to you both. You or anyone else does not deserve what you two beautiful human beings went through. The painting is beautiful! You have so much talent, you can paint another one! I’m glad you two are doing okay.

  Reply
 57. Åsa B

  Jonna! Mitt hjärta lättade när jag läste att ni mår okej under omständigheterna. Så otrolig skönt för er! Hoppas ni kan landa nu och komma tillbaka till er vardag. Som gifta! Är fortfarande helt tagen av hur vackert och sagolikt bröllopet och allt runt omkring det var ❤️ Var försiktig och var rädda om er! Kram!

  Reply
 58. Spipou

  Just idag fick jag se på YouTube din video om stenbalans.

  Jag såg at texten under video var skrivit på franska och jag tankte “Kul ! Jonna känner franska !” ☺ men såg efteråt att texten översattes från svenska.

  Sen klickade jag på länken och kom till din blogg… och läste jag den hela berättelsen…

  Det hänns även i mitt kära stora Nord…

  Jag har i hela dem 61 år i mitt liv lidit av – jag vet inte namnet, på svenska och på franska heller, psykos ? nevros ? borderline ? – med den STORA skillnad är att jag inte är farlig till någon (DET gör verkligen en enorm skillnad).

  När jag var 20 ville jag göra som dig, att leva på naturen och fjällen. Men pga mitt psykiska tillstånd kunde jag aldrig göra en enda sak jag hade drömt om – med undantag av att lära mig det svenska språket.

  Du skriver “Och att samhället tog sitt ansvar.” Ja… Det tar det inte…

  Om mina tjugo år trodde jag naivt att “vi” skulle ändra hela samhället och världen… De var tiderna efter maj 68 i Frankrike… Hippies i Amerika… “Vi” trodde i någon utopi som skulle oundvikligen hända… i morgon !

  Efter fjortio år har jag sett världen ändra så mycket… Jag undrar om det är jag eller om det är världen som har blivit galen… Om jag har blivit någon sorts reaktionär eller jag inte vet vad som helst.

  Samhället tar inte sitt ansvar, men jag trodde att, norr om Umeå, man kunde fortfarande leva utan annan räddsla än kylan och järvar – jag kommer igen när jag åkte ensam på fot i fjällen och inte ens visste att järvar fanns !

  Jag hoppas att ni två, vars liv inte är förstört av någon psykisk vikt, inte kommer att ha det förstort av någon annans psykisk derangement. En stor tack till de snälla polisar som hjälpte er (är det att här i norr, folk kan fortfanrade ha normala känslar ?), och hoppas att hela byn kan hjälpa skydda er mot mannen.

  Fortsätt att kulna och att balansera stenar ! Och ska Johan fortstätta skydda dig som han gör.

  Ska er fortsätta leva deras liv !

  P.S. : Om ni tittar på min blogg, bli inte rädd av den första bilden som ses, det är bara en liten fantasi ! Tyvärr är alla mina texter är på franska, jag skrev ingen text på svenska, och på engelska har jag inte publicerat dem…

  Och der finns fortfarande en text som jag skrev flera månader sen, om traditionella musiker och röster i världen, som jag inte publicerad än. Någon dag ? kommer jag att bifoga videoer och länkar och publicera den…

  Reply
 59. Johanna

  Jag blev skiträdd när jag läste om det du blivit utsatt för. Du skrev för länge sedan om att du av någon anledning blev tvungen att lämna den musikstudion du hade i grannbyn och jag tänkte direkt att det var en man som hade sökt upp dig, men mer än så kunde inte någon veta. Och det har alltid varit upp till dig att berätta vad du vill om dig själv. Din upplevelse är lika äkta oavsett om orsaken från förövaren är ofrivillig. Jag vet att du vet det, men jag vill säga det så att du kan tro på det. Tro på det. Kärlek till er.

  Reply
 60. AdrianaMG

  Dear Jonna, Johan, and family
  I feel so sad this happened to you. How horrible! I don’t even know what to say, except I pray this is the end of it and you can rest easy knowing you are safe.
  I wonder if you tried to see if this man has any family, because maybe they don’t even know what he is doing, but they might have a way to seek treatment for him. You can do it anonymously.
  You are such lovely people, I wish the best for you.
  Take care, sending love <3 <3 <3

  Reply
 61. Adriana

  Kära Jonna, jag upptäckte din vlog på Yutube för bara en månad sedan, den inspirerar mig så mycket! Jag älskar naturen och min dröm är att leva som dig. Varje kväll tittar jag på dina videor. Jag ser alltid fram emot det. Du är en underbar och varm person. Och när jag upptäckte din blogg för några dagar sedan och läste vad som hände och vad ni var tvungna att gå igenom, var jag mycket ledsen och tänkte mycket på er. Jag är glad att ni mår bättre nu. Jag önskar er mycket styrka och sinnesfrid.
  Varma kramar! Adriana från Tjeckien
  (för många år sedan bodde vi i Stockholm under en tid, så kan jag lite svenska 🙂

  Reply
 62. dhyano

  Dear Jonna, dear Johan,

  what a horrifying experience you must have gone through lately: your most intimate and sacred place/ space being invaded. It doesn‘ t change knowing that the person involved has a problem to deal with. I feel strongly with you, especially because of a situation in my life that is much related to what happened to you both.
  Since years, just when I am starting to sleep, I find myself in nightmares, in situations that are a threat to my life and it takes a little bit to get back and realise that it was a dream. I have no idea where these threats come from. Although these dreams don‘ t come every night, still they are persistent. I hope to be able to find the key to solve this.
  I wish you both all the best in dealing with these difficult circumstances.

  🐾🐾🐾

  dhyano

  Reply
 63. Claire

  I have been the victim of something like this. And the person continues even after no contact orders, prison, etc. I have had to change everything I do and learn to hide, evade, prepare. You are not stigmatizing anyone. Victims should have rights, too. A right to love and feel and create and connect with others. And to live without fear. It is sad that people somehow end up in such a place that they do things like this to others. I wish you all healing and happiness. All of you- all the people who commented or read this too- especially those who have also lived through this. The nightmares are part of PTSD- they will get less over time. Love and light, “Claire”

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.