TV-reportage om vindkraft

Idag har jag varit i Omsjö för en liten inspelning av ett reportage om vindkraft. Omsjö ligger någon mil ifrån Grundtjärn, på andra sidan sjön. Omsjö, precis som Grundtjärn kommer att bli mycket illa berörd av de vindkraftverk som planerats att byggas här i området. Idag kom SVT Mittnytt till Omsjö för att intervjua berörda personer, så jag var med som en representant för Grundtjärn.
SVT Mittnytt håller på med en slags serie som handlar om vindkraft. De kommer göra ett reportage i olika delar där de pratar med både forskare, länsstyrelsen osv. Jättebra tycker jag! Som många av er vet så jag alldeles förkrossad över den här enorma vindkraftsparken på minst 150 verk, 210 meter höga. Hela Grundtjärn och skogen i närheten skulle förvandlas till ett enda stort industriområde, med byggnationer och oljud i flera år framöver. Och för att inte tala om bullret och ljudet som sedan skulle bli när 150 vindsnurror står och snurrar i kör. Den unika tystnaden som finns på den här platsen skulle förbli ett minne. Sedan berör det så många andra punkter också så klart. Men mitt hjärta slår så hårt för den här platsen på jorden, och det sliter mig itu att tänka att den skulle förstöras sådär.

Därför tycker jag det är bra att den här frågan lyfts fram mer, eftersom det är något väldigt aktuellt idag. Det känns som det plötsligt gått så fort fram när det gäller vindkraft. Nu planeras snart hela Norrlands vildmark och skogar att byggas till vindparker (och andra delar av Sverige också). Det finns ju både för och nackdelar med vindkraft, men jag tycker att det borde forskas mer kring hur det verkligen påverkar oss människor, och även djuren och naturen. Det är ingen som verkar veta helt säkert hur det står till med den biten.

Att skaffa grön energi med en sådan stor bekostnad av naturen tycker inte jag är rätt. Speciellt inte när energin sedan fraktas ner till städerna eller säljs utomlands..
Naturen är SÅ viktigt för oss. Så viktig…

I alla fall så kommer det här avsnittet att visas om ca två veckor. Kommer att ladda upp det här på bloggen när det finns på SVT play 🙂

SVT på plats i Omsjö, och även vi berörda bybor. Redo för att intervjuas om den planerade vindkraftsparken.

SVT på plats i Omsjö, och även vi berörda bybor. Redo för att intervjuas om den planerade vindkraftsparken.

Här intervjuas Anita Berglund, som är boende i Omsjö och som under lång tid varit en stark drivkraft emot planerna om vindkraftsparken.

Här intervjuas Anita Berglund, som är boende i Omsjö och som under lång tid varit en stark drivkraft emot planerna om vindkraftsparken.

Världens sötaste lilla chocker-spaniel flicka var också med. Sally!

Världens sötaste lilla chocker-spaniel flicka var också med. Sally!

Haha och hon ägnade sin tid i rampljuset åt att pinka. Gulliga hund!

Haha och hon ägnade sin tid i rampljuset åt att pinka. Gulliga hund!

SVT filmar vyn där över 100 vindkraftverk ska byggas.

SVT filmar vyn där över 100 vindkraftverk ska byggas. 

28 Kommentarer på “TV-reportage om vindkraft

 1. Per Asp Bölen Junsele

  Tror inte de kommer att bli några verk alla överklagningar som ska går igenom och nu går vindkraftsindustrin på knäna.
  Dom går med förluster och dom har ju ansökt om statliga stöd så om vi har tur så blir det inga verk

  Reply
 2. solweig

  Kloka Sally “pinkande in” sitt revir – denna mark tillhör mig! Go Sally go!

  Sedan blir jag genuint upprörd att det är accepterat att man “plundrar” Norrland på naturresurser utan krav på att vinsten skall återinvesteras i Norrland! Vinsterna hamnar hos huvudkontoret vilket inte ligger nära resursuttaget.

  Reply
 3. Bertil Tallnäset

  Jättebra att du skriver om vindkraftsvansinnet och hur du känner, vi är många som tycker likadant. Jag hoppas att dom naiva och okunniga kommunledningarna i Ö-vik och Sollefteå läser din blogg och inser att det finns människor som vill bo utanför stadsgränsen vilket dom aktivt motarbetar.

  Reply
 4. Marlene

  Ja, tänk om det istället för de hiskeliga vindsnurrrna kunde sättas upp solpaneler på alla tak! F ö fattar jag inte varför snurrorna ska ut i vildmarken, när det finns massor av bebyggd industrimark med befintlig infrastruktur?!

  Reply
 5. Magnus

  Tänk också på att dom mineraler som krävs för att bygga vindkraftverk är väldigt sällsynta och kräver en cocktail utav hemska kemikalier för att kunna separeras från gråberget vid gruvbrytningen. Kinesiska myndigheter har uppmärksammat förhöjda radioaktiva halter i naturen runt dessa gruvor och det kommer kanske starta en sån gruva vid vättern snart. Läs mer om sällsynta jordartsmetaller eller rare earth minerals.

  Reply
 6. Mellan skog och gård

  Jag kan väldigt lite om vindkraft märker jag… Funderar också på varför det måste vara hela parker och varför det inte kan byggas i befintliga industriområden till exempel? Här i Värmland har vi det på enstaka platser (vad jag vet) och då inte särskilt många utan några få i grupp, till exempel ute på Vänern.

  Jag har full förståelse att det vore förödande för er att få dit en vindkraftspark. Jag skulle själv gråta floder om det var i “min” skog som det skulle ske. Jag vet dock inte om det finns så bra alternativ än till den typen av grön energi? Det verkar finnas så många här med mycket kunskap så upplys mig gärna 🙂

  Elin

  Reply
 7. Stella

  Du har så rätt så! Naturen är det viktigaste av allt. Kämpa på för att de inte skövlar det som är livsnödvändigt för människors hälsa och välbefinnande. Jag tror du fixar det!

  Reply
 8. Naturvän

  Heja Jonna och alla som orkar, kan och vågar ifrågasätta det här. Det lät så bra med vindkraft..men när man börjar inse hur stora de är…Turning Torso i Malmö är 190 meter..bara jämför..och då flera hundra på samma ställe. Djuren måste bara känna av det stora ingrepp det rör sig om.

  http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/08/Infraljud-fran-vindkraftverk—en-halsorisk/

  http://helahalsingland.se/halsingland/1.6244762-vindkraft-hot-mot-ornarna

  Reply
 9. Ella

  Jag hoppas att ni får stopp på vindkraftverken. Hemma har de satt upp massor överallt, och det förstör verkligen naturen och påverkar djuren. Och som du skriver – naturen som är så viktig för oss.
  Nog är det bra med grön el, men inte till vilket pris som helst. Sätt vindkraftverken runt städerna. (Och ja, jag bor nu i utkanten av Sveriges största stad, men här finns ju nästan ingen natur ändå, och det är aldrig helt tyst, så här skulle de inte märkas på samma sätt.)

  Reply
 10. Eva

  Vansinne!!
  Grön energi är jättebra.. men frågan verkar ju vara hur grön den EGENTLIGEN är!? och ärligt talat finns det inte annat vi kan göra istället för att förstöra mer natur? Tex använda mindre energi… just saying.
  Och om elen den tillverkar dessutom används i städer eller till och med säljs utomlands(!??) sätt upp dem i städerna isåfall! Allt annat centraliseras ju…

  Reply
 11. gammelmor utanför Paris

  En lagom stor vindsnurra förser 30 hus med elektricitet om jag minns rätt. Det kunde vara bra att ha i byn pâ nâgot undangömt ställe, men att skapa ett industriomrâde i Norrland och förstöra den fina naturen med en park är förvânande svagt tänkt. Sätt upp parken pâ norra Öland, där finns inte en kotte och det blâser jämt, jämt. Där kan den bli riktigt snygg som statyerna pâ Pâskön utanför Chile. Dra en undervattenskabel till fastlandet till den stora kabeln som ligger längs kusten och fyll pâ med el till hela Sverige. Alla blir glada och Norrland förblir vad det är. Sveriges gröna Joker.
  Trevligt att titta pâ Anita i Omsjö vars fina blogg berättar om hur det var förr i tiden med kort ur fotoalbumet.
  Det blir nog bra till slut, men stâ pâ er ! Ingen annan kommer att göra det.

  Reply
 12. Evert

  Anna-Karin är såå stolt för sin och Alliansens energipolitik och vindkraftutbyggnaden. Hon har också en blogg http://www.annakarinhatt.se. Den är dagligen uppdaterad med hennes oftast verklighetsfrämmande beskrivningar av situationen i Sverige, EU och världen. På henne bara och kommentera hennes amsagor i kommentarfälten under sagorna. Hon svarar aldrig, men det är ju lite konstigt om hon inte ens läser reaktionerna på vad hon skriver där. Fast det har ju hittills inte gett något avtryck i hennes agerande. Men det gäller att ta vara på de möjligheter vanligt folk har att påverka. Droppen lär ju urholka stenen. Berätta precis som här vad ni känner och om konsekvenserna för er. Den här bloggen läser hon garanterat inte. Extra lämpligt är det med dagens artikel.

  Reply
 13. Anders

  Jag tycker det är synd att ni tänker så kortsiktigt. Hela tiden är inställningen “not in my backyard”, men om vi inte gör en omställning till grön energi kommer er natur ändå inte att finnas kvar på grund av klimatförändringarna. Så är det inte bättre att kompromissa för att i alla fall ha en del av naturen kvar?

  Reply
  • Kungsörnen

   Anders, vet du att hela Sverige svarar för 1.4 promille av jordens utsläpp, av detta kommer ca o,1 promille från elproduktion. Vår vindkraft står alltså i bästa fall för 0,02 promille i minskade utsläpp vilket om alarmisterna har rätt skulle fördröja den globala uppvärmningen år 2100 med några minuter..! Dvs det har varit en större uppvärmning medan du läste detta, än vad Sveriges samlade vindkraft någonsin kan åstadkomma…

   Reply
   • Anders

    Men det är ju lite det här som är problemet. Att alla skyller ifrån sig och tänker ungefär som på 80-talet; “inte fan blir miljön bättre för att jag pantar burkar”. Någon måste väl ändå börja ta ansvar för miljön istället för att säga att det är någon annans problem.

    Reply
    • Kungsörnen

     Visst, vindkraften är den största miljöförstöringen någonsin i Sverige och att få bort ett vindkraftverk kostar betydligt mer än att bygga det. Därför blir all betong kvar i naturen som eviga monument över våra okunniga politiker! För att inte tala om mainstream-journalisterna som borde ha granskat och avslöjat dumheterna. Nu står hela etablissemanget där med byxorna nere…

     Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.