Var det bättre förr?

För ungefär ett år sedan så berättade jag här i bloggen om att det fasta telefonnätet lades ner här i Grundtjärn. Många andra små byar runt om i Sverige blev också drabbade av detta. Den fastna telefonen ersattes av en telefon som går via det mobila nätet, så de flesta här i Grundtjärn har en antenn på huset för att det ska gå att få någon signal. Detta hade ju varit helt okej om det inte vore så att det mobila nätet inte alltid fungerar som det ska. Mobiltäckning är verkligen urdålig här. Jag som endast har en mobil måste ha den stående på ett och samma ställe i fönstret för att ha någon signal. Men ska jag ringa ett samtal eller ta emot ett samtal måste jag för det mesta gå ut på ängen för att inte störas allt för mycket av den dåliga täckning. Jag får vara glad som tycker om att springa på ängar så mycket, annars hade jag nog inte orkat. Att driva ett företag här och alltid vara beredd på samtal gör att det ibland blir många rundor ut på ängen. Och ofta börjar samtalen med ” Hallå? Hör du mig? Jag hör dig jättedåligt nu. Hallå? Det är lite dålig täckning här så jag hör inte dig nu, vänta ett ögonblick bara ska jag springa ut.

Värst av allt tycker jag det ändå är för de äldre som bor här och har trygghetslarm som går över det mobila nätet, och som inte alltid funkar. Får det verkligen kallas trygghetslarm då? De kan ju aldrig vara helt säkra på att det funkar när de väl behöver hjälp. Och de som har “fast telefon” över det mobila nätet här går ibland inte att ringa till på flera dagar, utan att de själva vet om det. Det går inte att komma fram helt enkelt.

Alla de här tankarna dök upp i mitt huvud för några veckor sedan när alla telefonstolpar och ledningar togs bort här i Grundtjärn. Då först kändes det verkligen som på riktigt, att telefonnätet verkligen har lagts ner. Nu finns det ingen återvändo. De äldre kommer inte kunna känna sig trygga med trygghetslarmen. Och även om man har “fast telefon” kan man inte vara säker på att den funkar eller att folk kan ringa till en, och jag som har mobiltelefon kommer få springa ut på ängarna och ta emot samtal låååång tid framöver.

Jag har bara så svårt att förstå varför de gör såhär. Eller nej egentligen har jag inte det. Det är nog lättast att samla alla människor i en klump i storstäderna. Det blir billigast att ha alla på ett ställe. Ju svårare det blir för människor att bo på landsbygden desto fler kommer kommer välja städerna före ett liv på landet, även om de kanske helst vill bo på landet. Och det är verkligen så många, många människor som vars största dröm är att flytta ut på landet. Jag tror vi bara är i början på en väldigt stor förändring där allt fler börjar längta bort från stadens stress och krav. Fler kommer vilja bo närmare naturen där de kan odla sina egna grönsaker och bli mer självförsörjande.
Men som det är just nu blir det allt svårare får oss att kunna välja hur vi vill leva och vart, när möjligheterna hela tiden släcks ner. Ändå sägs det att vi idag har så mycket möjligheter att leva precis som vi vill, men det är ju ändå inom vissa gränser.
Skolor och affärer läggs ner, kommunikationer som t.ex bussar slutar gå, postbilen slutar köra ut post, internet och telefon funkar inte.

Jag tycker det känns så lustigt att tänka på att allt det där jag nämnde ovan, förutom internet, fanns i Grundtjärn för 50 år sedan. Går utvecklingen verkligen framåt?

Jag vill så gärna vara positiv, men ibland blir jag bara så rädd att landsbygden ska försvinna helt och hållet. Man känner sig så maktlös ibland.

Har ni några tankar om det här? Dela gärna med er 🙂

Jag var bara tvungen att gå ut och ta en bild på när telefonledningarna togs ned.

Här måste jag stå och prata i mobilen för att få tillräckligt bra mobiltäckning.

57 Kommentarer på “Var det bättre förr?

 1. Sandra

  Jag tycker att det är bra att du som är ett ansikte utåt för landsbygden lyfter dessa frågor. Du är nog med och påverkar genom dina texter, det tror jag absolut.

  Reply
 2. Skorpan

  Ja det var bättre förr – om man bortser från golvdrag, sjukdomar o vägglöss:)
  Landsbygden i allmänhet och Norrland i synnerhet har varit (och är!) fortfarande styvmoderligt behandlat. Men så går det när de som “bestämmer” aldrig varit utanför tullarna..

  Reply
 3. Anonym

  Bra skrivet, tror att du har helt rätt i det du skriver att det är en strategi bakom. När människorna är uppkopplade mobilt har samhället dessutom otroligt bra koll på oss. Dessutom blir samhället oerhört sårbart. Ingen vill ta ansvar för landsbygden, ingen tar ansvar för de utslagna, sjuka osv. Alla ska klara sig själva. Tyvärr håller Sverige på att monteras ner, precis som med telestolparna. Men vi kan bestämma vad vi vill göra, hur vi vill leva precis som du gör. Vi kan ta makten över våra liv och ju fler vi blir desto starkare blir vi. Om vi får vara friska och ha kraften till det. Du går verkligen i bräschen. Tack!

  Reply
 4. Renaissance

  Det du gör, Jonna, är det som för mig innebär att oavsett hur man jämför förr och nu, där och här så är valet upp till var och en att avgöra vad som är bra. Vi har skapat ett samhälle där konformigheten är näst intill total och där vi låter företagen skapa vilka förutsättningar utefter vi skall leva.

  Lyckligtvis finns där modiga, starka och kreativa personer likt dig som visar att valet hur ens liv skall se ut är helt och hållet upp till en själv! I en by där ingenting finns har du hittat allt! Du har modet att se till vilka dina individuella behov för lycka är och har skapat dig förutsättningar för att leva just det liv du eftersträvar.

  Jag är inte längre rädd för att landsbygden skall dö. Jag ser detta som slutet på en era av begränsningar och stiltje. Ur detta kommer något gott, något som inspirerats av personer som väljer att se möjligheter istället för hinder. Landsbygden som vi känner den idag och tidigare kanske dör, men framtidens landsbygd ger upphov till hopp och tro om en bättre värld och ett samhälle som genomsyras av det salutogena.

  Du är en sann inspiratör och entreprenör! Du visar vägen till en ny framtid genom det du gör, varje dag, timme och minut! Keep it UP!

  Reply
 5. Lisa

  Jag har gjort lite som du – flyttat från storstan till landet där jag bara tidigare bott på fritiden. Jag bor på en bondgård bland åkrar och ängar, men här är tydligen någon slags “skugga” för det är urdålig täckning på mobilen, ändå tjatar de om att jag ska skaffa “fast telefon” via mobilnätet!
  Än så länge har jag min fasta telefon som tur är. Däremot har internet varit knepigt, jag har provat de flesta operatörer med mobilt bredband och har haft noll täckning, trots att de bedyrat att det visst finns täckning just här. Det enda som fungerar här är Net ett!

  Det är nog bara en tidsfråga innan de tar bort det fasta telenätet här också. Visst är det bra med förändring om den är till det bättre, men i detta fall verkar det snarare tvärtom! Jag kan tänka mej att det måste vara otroligt svårt att bo norröver, särskilt för de äldre, som du beskriver här! Det är ju helt sanslöst. De borde ju först se till att det mobila nätet fungerar full ut innan de tar bort det fasta!
  Du är verkligen en bra ambassadör för glesbygden och jättebra att du tar upp frågan!
  Du har en jättehärlig blogg och jag är helt fascinerad!
  Lisa

  Reply
 6. Gunnel

  I det här fallet var det bättre förr. Jag brukar lyssna till “Ring P1” på morgnarna och alltför ofta ringer folk som har dålig täckning på sina mobiltelefoner och samtalet får avbrytas för att radiolyssnarna inte har någon glädje av ett knappt hörbart samtal. Tråkigt när det försämras på det här sättet i dagens moderna tekniska samhälle.

  Reply
 7. Fredrik Sjödin

  Sådär blir det när en avreglering går över styr. Felet som gjordes var att staten sålde ut kopparnätet när man sålde ut Telia.

  Men.. Det värsta är inte att marknätet tas bort. Det värsta är att byar som Myckelgensjö och Grundtjärn som faktiskt inte ens ligger utanför en radie på 10 mil från kusten inte kan ha en acceptabel täckning. Det är liksom inte en särskilt svårt eller dyrt att fixa till.

  Reply
 8. lisasvilja

  Vilket bra inlägg Jonna! Jag undrar detsamma och tänker ofta att det är synd att vi inte använder oss av den tekonoligi och kunskap vi har idag (som vi inte hade för 50 år sedan) på ett sätt som gör det möjligt för oss att välja våra liv och att må bra. Men tyvärr är det pengar som i dagsläget styr våra valmöjligheter och begränsar oss. Och visst kan det känns hopplöst och deppigt men jag tror att fler och fler kommer att vilja förändra de rådande maktstrukturerna och när tillräckligt många vill ha en förändring så kommer det bli så! Det är iaf min hoppfulla tanke! 😉

  Reply
 9. lantnollan

  Kan berätta om mig själv som bor på landet i norra Skåne (nära gränsen till Halland och Småland), här har vi precis fått ok mobiltäckning, 3 till 4 prickar av 5 möjliga, från att ha haft i princip noll täckning då telenor gått in och uppdaterat och förstärkt masterna. Då bor jag ändå 1 timme från Malmö. Men kan trösta dig med att det är på gång, mobiloperatörerna har kommit på att de inte kan tjäna mer pengar om inte de satsar på oss som bor på landet för vi är ju ändå rätt många. Ser fram emot den dagen då mobiloperatörerna börjar kriga om oss kunder på landet och framför allt att vi får en valmöjlighet.

  Reply
 10. Mats W

  Bra skrivet , Jonna 🙂 Vi måste höja våra röster ytterligare för att få ett mer jämlikt digital-Sverige och jag vet att Du genom alla dina läsare är en viktig kanal att nå ut till “folket” och förhoppningsvis finns det också någon beslutsfattare som läser din blogg 🙂

  T.ex. på Myckelgensjö camping så går det nästan inte alls att prata i mobilen, alltså inget mobilt bredband heller samt att det också är stora problem med att få in marksänd digital TV om man har en husvagn där.

  “Vi” har ju tillsamans med kommun skickat en skrivelse för att belysa problemet angående mobiltäckningen.
  Samt att “vår” riksdagsman Emil Källström har tagit upp problematiken ett flertal gånger, hoppas att det ger resultat!

  Reply
  • Anita

   Ser att Emil Källström (c) känner till problemet med telefonin. Varför har han inte kunnat göra mer?? Man kan ju inte gå ut och propagera för inflyttning till landsbygden när telefonin försvinner och vindindustrin hotar att förstöra alla natur? Märkligt..

   Reply
   • BARBRO PERSSON

    Ibland kanske man inte ser allt människor gör…och påverkar…
    Tror man ska va glad och uppmuntra unga människor som gör sitt bästa oavsett perspektiv…Tror kanske människor gör mer än man tror och försöker vända skutan rätt….Men det är ju aldrig bara en som kan göra jobbet…Tillsammans är man stark…inte ensam….Då kan det va en bra grej att börja uppmuntra varann och kanske förstå varandras perspektiv…innan man börjar leta fel och hitta syndabockar som människor allt för ofta gör tyvärr…
    Lycka till i er viktiga kamp om bevarandet av er miljö, men va lite uppmuntrande me varann…och motverka inte varann och håll i hop…då är ni nog starkare än ni tror…Vem vet, ni kanske behöver den duktiga killen för eran sak…Lycka till…Nu ska jag gå och skjuta en älg och några propellrar på ett vindkraftverk! /Bamsebjörnkram från Barbro….

    Reply
 11. Irene

  Jag kommer uppifrån Norrland från en liten, liten by ute på landet där vi hela min uppväxt har haft exakt samma problem, ville man kunna prata i mobilen så fick man springa ut och upp på en kulle för att få täckning 😀 Det har sån tur är blivit bättre så nu har man täckning nästan överallt (iaf med Telia, 3 funkar inte alls) men däremot så är internetuppkopplingen hopplöst långsam. Jag har tänkt samma tankar som du nu skrivit om, såå många gånger! Det blir allt svårare för folk som faktiskt vill bo på landet, eftersom allting tas bort. Mina föräldrar bor fortfarande kvar däruppe, men det är verkligen inte det lättaste och de får verkligen slita för att få allt att gå ihop. Jag tycker det är så himla tråkigt att det inte satsas mer på landsbygden, eftersom man skulle kunna göra så mycket bra om man bara har tillgång till bra internetuppkoppling och stark täckning på mobilen. Jag hoppas att det kommer bli bättre, och att folk flyttar ut på landet istället för att flytta in till staden 🙂
  Kram!

  Reply
 12. Eva

  Jag försöker nog inte så mycket jämföra förr och nu, utan mer plocka det bästa från alla tider… men visst är det sorgligt att se när välfungerande saker byts ut mot det sämre. Till vilken nytta?
  Läser en bok nu “Kollaps-Livet vid civilisationens slut” av David Jonstad. Han jämför dagens samhälle med forna, fallna civilisationer och hans fasta övertygelse verkar vara att vårat moderna samhälle är på väg utför, både natur, ekonomi och struktur. MEN det finns ändå hopp i det han skriver… just nu kommer jag inte ihåg vad det är som är positivt i hans resonemang men det finns nåt 🙂 dock blandat med funderingar över hur vi, som har ALLA möjligheter i världen att se och förstå vad som hänt bakåt i historian , inte kan ta det till oss och applicera den kunskapen och de insikterna på de problem vi står inför idag.. eller snarare ha lärt sig av gamla misstag och ren fakta för att inte hamna där vi är. Min teori är att girighet och det mänskliga egot, som verkar vara större hos vissa människor, är det som styr… och det tar inte hänsyn till något annat än egen vinning! Samt såklart rädslor… för att inte längre tillhöra gruppen, att göra bort sig, att inte bli accepterad, de som presterar för att duga, rädsla för att bli av med tillgångar(trygghet) etc etc. Farliga och djupt gående saker det där….
  Kanske lite ute på djupt vatten här, men det är en komplex frågeställning du har och det finns nog inga enkla svar. På mikronivå (Grundtjärn)kanske men inte på makronivå (omvärlden)… Heja tolerans, acceptans, respekt och kärlek för allt levande! <3

  Reply
 13. Patrik

  Det är trist när avreglering som gör att allt ska bli bättre gör att mindre lönsamma kunder offras. Blir ju också så fel när “skrivbordsfolk” med skev verklighetsuppfattning bestämmer sig för att “satsa på landsbygden” genom att försämra och ta bort fasta telenätet osv. Det minsta man kunde begära vore ju att dom i alla fall byggde ut det mobila nätet så det fanns täckning både på karta och i verklighet innan det fasta rivs.

  Reply
 14. Angelica

  Jag växte upp i en mycket större by än Grundtjärn men en by var det i alla fall. 500 människor bodde i den lilla byn i Norrbotten när jag var barn. Vi hade skola, Konsum, post, bank, bibliotek, biograf, ungdomsgård och till och med ett utomhusbad. Nu tjugo år senare finns ingenting av det kvar och antalet invånare har sjunkit till 400. Nu är ju jag också en av de utflyttade men jag tycker ändå att det är sorgligt. Skolan hade ju åtminstone kunnat få finnas kvar. Nu vet jag inte hur mobiltäckningen var i min by för jag flyttade innan mobiltelefoner var någonting alla hade. 😉

  Reply
 15. Helena

  Ja du Jonna, det är inte bara i Sverige sådant händer. Jag kan tala om för dig att jag bor 8 km från en stad med 550.000invånare och 3 km från en by som har 65.000 invånare, mitt på solkusten där det under turisttid femdubblas människomängden och jag har ett telefonnät som är 60 år gammalt, ledningarna har dom inte bytt ut på över 40 år och jag kan knappt tal för det brusar hela tiden i telefonen och jag måste välja att antingen vara uppkopplad på telefon eller internet, och internet är långsamt som bara den, men betalt tar telefonbolaget som om jag skulle ha 30 megas, hyra av linje och jag vet inte allt, dyrt är det för ta betalt kan dom men inte investera i nya ledningar ändå fast dom tagit hyra för ledning under flera år men inte investerar dom vad du betalat inte. Talade med telefonbolaget och dom talade om att dom vill ha bort alla fasta ledningar, allt ska bli mobilt, det är billigare för dom, dom känar mer så. Så jag fick höra att när min ledning kolapsar så kommer dom inte att göra något åt det längre.
  Det är synd att det är så dyrt med satelittelefon, annars vore det, det bästa.
  Skatter höjs, allt för att betala politikerlöner och människor som sitter där och stoppar pengar i sin egna ficka men drar ner på skolor, hälsovård och annat det gör dom, man kan undra, varför ska vi betala en massa med skatt för, ska vi ha privatförsäkring, betala allt själva kunde vi ju strunta i att betala skatt, då blir det ju mer pengar över för att var och en sköter sitt egna. Här på vårt område behöll vi fastighetskatten och hyra på ledningen som vi betalar till telefonbolaget så skulle vi kunna fixa nya vägar, ha vakt på området och därtill lägga nya telefonledningar.
  Våra förfäder har kämpat i år för att få lite rättigheter och nu blåser dom bort dessa på bara ett årtionde, detta händer över hela världen.

  Reply
 16. PJ

  Att ni har dålig täckning från mobilnätet är helt klart och borde göras något åt. Knappt så det hördes nåt. Mobilnätet och Internet tillhör idag grundläggande infrastruktur i samhället, precis som vägar och el, och större krav borde ställas på både politiker och företag att det fungerar, även på landsbygden.

  Gå samman, gör ett upprop och kräv att ansvariga på olika nivåer kommer ut till era byar och med “näsan i dammet” tar del av era problem! Då får de bättre förståelse och deras minne förbättras betydligt. Det räcker inte bara med ett telefonsamtal eller en insändare i lokala tidningen. Kom ihåg att Norrland inte bara är en glesbygd som kostar utan ger mycket mera tillbaka: vattenkraft, skogsbruk, malm, turism och inte minst vindkraftverk som planeras även i ert område. “De” kan inte bara ta, de måste ge något tillbaka också! Ni har många argument i ryggen.

  Reply
  • Anita

   PJ: Ja, vi måste alla hjälpas åt att med alla medel motverka den avveckling och naturförstöring av landsbygden som nu pågår i Norrland.

   Telefonin, internet blir alltmer undermålig. Vindkraftsindustrin håller på att förstöra alla våra naturområden i Norrland (älvforsarna är redan förstörda).

   I dessa frågor har våra lokala politiker, från vänster till höger på skalan, ett stort ansvar. Men tyvärr har de stoppat sina huvuden i sanden.. Nu återstår bara en lokal växande opinion mot avvecklingen som möjligen kan påverka.

   Reply
  • Jonny

   Jag tror att både politiker och andra ansvariga känner till problemen. Men det finns inga pengar att tjäna där. Det bara kostar. Då fryser man ut landsbygden i stället.

   Reply
 17. Steve

  Jag delar din oro för landsbygden. Bästa sättet att hejda landsbygdsnedmonteringen är att göra som du, och jag, gjort. Flytta ut på landsbygden. Här finns ändå nåt som inte finns i storstan. Livskvalitet. Vad är då det frågar storstadsbon? Ja, flytta ut på landsbygden så får du veta. Allt kan inte i ord förklaras, somligt måste bara upplevas.
  Med ambassadörer som du så finns ändå hopp om landsbygdens fortlevnad.

  Reply
 18. Annelie

  Ja,jag tycker att det är fruktansvärt hur dom behandlar vackra Norrland,för vad vore Sverige utan landsbygden…Vi människor läre själv kunna få välja vart vi vill bo,det är väl våran rätt…Alla vill inte bo i en stressig stad,så jag förstår inte vad alla dessa politiker håller på med….Själv bor jag i en liten by i Hälsingland å trivs super,jag behöver den friheten där jag kan gå ut på en promenad utan att möta en massa människor som springer omkring…Å som du bor är ju en dröm..;)))

  Önskar dig en underbar dag..
  KRAM/Annelie

  Reply
 19. Ella

  Håller fullständigt med dig. Och tycker att det är en skrämmande utveckling. Men det är som du säger billigare för de styrande att samla alla på samma ställe så slipper man underhåll av vägar och sånt. För den enskilde är det ju inte billigare eller bättre. Men sånt struntar de i, och det gör mig så arg.

  Reply
 20. Anita

  Bra att du skriver om detta Jonna! 🙂 Tack! Även vi i Omsjö på andra sidan Storsjön är på väg att drabbas av samma öde. Sollefteå kn (Grundtjärn ligger i Ö-viks kn) har tack och lov gjort et avtal med Telia att inte ta bort den fasta telefonin (kopparledningarna) förrän det finns ett väl fungerande mobilnät. Men Omsjö finns med i avvecklingsområdet för fast telefoni, och när jag dumt nog bytte operatör för den fasta elefonin i våras (som dessvärre inte fungerade) så fick jag inte tillbaka min fasta telefoni! Jag kände inte till avvecklingsplanerna i våras för Omsjö, i så fall skulle jag inte bytt operatör. Så nu har jag bara mobiltelefoni. Sens moral till alla: ta inte bort den fasta telefonin förrän ni kollat Telias avvecklingsplaner för ert område!

  Jonna, vad säger Emil Jällström om telefonin i Omsjö? Kan inte han påverka något?

  Reply
 21. Torgny Rönnqvist

  ja nog var det bättre för. än det är nu, sämre service och man tar inte hänsyn till folk som bor ute på landet numera utan bara på storstäderna som gäller numera o inte glesbygden.
  ja bor själv i en by där det bara finns GSM nät att tillgå för it o telefoni.
  jag tycker du skriver mycket bra som kommer från ditt hjärta o hjärna ut på papper Jonna.

  Reply
 22. Lisbeth

  Mer än bedrövligt! Hos oss på Ulvön har vi bästa mottagningen på mobilen uppe på hustaket. Behöver aldrig uppge mitt mobiltelefonnummer. Än så länge har vi som tur är fast telefonnät.

  Reply
 23. Liza-Maria Norlin

  Hej, tack för ditt inlägg. Sitter precis i en arbetsgrupp för Kristdemokraterna där vi arbetar med just det du tar upp, ja möjligheterna för en levande landsbygd. Storstäder och landsbygden är beroende av varandra, vi måste skapa mindre konflikt mellan de olika intressen som finns beroende på var man bor. Hur ser du, om du fick bestämma, att den svenska landsbygden skulle se ut om 30 år? Vilka bor där? Vad är man sysselsatt med? Jag ser så otroligt många fantastiska möjligheter för landsbygden, från politiskt håll är det viktigt att lagstiftning eller olika beslut inte skapar hinder för detta. Landsbygden erbjuder sådana värden som vi inte kan bygga oss till eller konstruera på egen hand.

  Reply
 24. J

  Mycket bra skrivet, super viktigt ämne! Jag har alltid bott på landet också och skulle aldrig tänka mig att flytta härifrån. Men fortsätter utvecklingen, eller snarare avvecklingen av landsbygden. Ja, hur kommer det då se ut om 50 år till?
  Kommer man behöva pendla 8-10 mil till stan för att köpa 1 liter mjölk?
  Men framförallt, hur kommer städerna se ut om man ska trycka ihop hela sveriges befolkning i städerna?
  Nä jag tror också på en vändning och jag tror att det är nu som man ska satsa mer på landsbygden än städerna.

  Reply
 25. Pingback: Utarmningen och saknaden | hej emmisen! :)

 26. Frida

  Usch ja vad hemskt! Det är väl sjukt? Tror många människor skulle må bra av att komma bort från Stockholm eller någon annan storstad. Det finns ju inte samma stress när man bor som du gör.
  Hoppas att de kan komma på något bättre, så att ni inte går bakåt i tiden utan framåt!

  Reply
 27. Pingback: Jag vet att jag bloggar uselt «

 28. Pingback: Var det bättre förr? « Emil Källström i Sund

 29. Pingback: Var det bättre förr? | Emil Källström i Sund

 30. sandralinnea

  Jag vill verkligen tro och hoppas att du inte har rätt utan att tekniken kommer gå framåt och att man kommer kunna känna sig säker och ha möjlighet att komma i kontakt med omvärlden om man skulle behöva det. Tyvärr tror jag dock att det kommer ta ett tag, och tills dess är det verkligen helknasigt (och läskigt) att de kan göra sådant som att ta bort det fasta telenätet i landsbygden!

  Reply
 31. Anna

  Jag är så tacksam och glad över den tid du lägger på dessa inlägg, du gör det så bra Jonna! Det är mycket ledsamt att majoriteten av politikerna bara fokuserar på utvecklingen i och kring städerna… Själv är jag uppvuxen i en avfolkningsbyggd betydligt längre söderut än Grundtjärn, i Dalsland, men trenden är densamma även där. Just nu pågår för fullt bildande av fiberföreningar här och var och i vissa områden har det redan börjats gräva ner kabel. Det inger ändå ett visst hopp… Själv bor jag nu i en mindre stad pga. studier men hoppas vara tillbaka i bygden om ett-två år, senast!

  TACK Jonna för att du engagerar dig & TACK för en underbart härlig blogg!!! Önskar dig allt gott!! 🙂

  Reply
 32. e

  Ja, det var bättre förr. Avfolkning av landsbygden i takt med outsourcing/nedläggning av de svenska industrierna har lett till att etablissemanget kommer undan med sådant här. Landsbygden kvävs av slit och släng-samhället och nästan ingen protesterar.

  Bara en sådan sak som telefonnätet. Det måste ju vara en enorm kostnad att montera ner det. Om man istället slog ut den kostnaden på underhåll av samma nät så har man både sparat på miljön och sparat de pengar som alla mobilantenner och sådant som man måste ersätta det fasta nätet med. För att inte tala om att det fasta nätet är en mycket mer robust infrastruktur. Vad händer med det mobila nätet om något händer med Sverige? Kristänket är mindre noll. Kortsiktigheten är total. Jag skulle inte bli förvånad om det visar sig att Telia tillsammans med de företag som tillhandahåller de mobila lösningarna själva lobbat igenom dessa förändringar. Snabba pengar på skattebetalarnas bekostnad.

  Väldigt fina höstbilder f.ö. Blir riktigt avundsjuk =)

  Reply
 33. Skogsmulle

  Nåja det är lätt för våra politiker att prata vitt och brett om en levande landsbygd samtidigt som man pressar Telia att leverera stora vinster till staten. Den ekvationen går inte ihop. Telia måste kunna konkurrera med övriga aktörer på lika villkor.
  Sedan tycker jag det är rent vansinne att ta bort den fasta telefonin iaf innan det finns ett mobilnät som verkligen har bra täckning. Själv slopade jag den fasta telefonin för två år sedan och kör nu mobilt både vad gäller telefon och bredband. Det mobila bredbandet är mycket mycket snabbare än det fasta var. Att ringa är heller inga problem. Har Telenor som operatör men jag bor i södra Sverige så här är nätet mycket mera utbyggt.

  Reply
 34. Marlen

  Har inte hunnit läsa alla andras kommentarer, men här kommer en från mig. Du sätter verkligen ord på det. När man jämför förr och nu och ser en sådan uppenbar tillbakagång, då handlar det väl inte längre om utveckling. Så länge jag kan minnas har jag på något sätt längtat efter det enkla, det rena och okonstlade. “Gammelti’n…” Såg framför mig ett liv med en stor kärleksfull familj som lever nära naturen och till stor del av och på det vi själva kan producera, men det blev inte så. Och livets väg har lett mig i stället till en otillfredsställande kompromiss. I bland överväger jag att ge upp. Att packa i hop allt och följa strömmen in till storstadsregionernas smuts och larm. Att jobba för så mycket pengar som möjligt så vi kan ha så mycket grejer som möjligt. Men än så länge hänger jag kvar vid min dröm. Och ditt livsval, din blogg och dina tankar hjälper mig även om det låter konstigt! Tack Jonna för att du delar med dig. <3

  Reply
 35. Katrin

  Bra skrivet Jonna. Alla vi som bor på landsbygden slåss för detta hela tiden. I min by, Skorped kämpar vi för att få behålla den lilla service som finns kvar. Vi kan bara fortsätta att kämpa och hålla ihop. Det är helt omöjligt att alla ska bo i centralorten – landsbygden behövs.
  Att lägga bördan på Emil Källström, att han ska rädda landsbygden tror jag inte på men han är helt klart en god ambasadör och en kanal där besluten tas. Emil gör ett bra jobb – all heder åt honom! Vi behöver fler som honom!
  Jag tror också att vi som bloggar gör ett bra jobb, ger en bild av att vi har det rätt så bra trots allt, utan fungerande vägar, mobilnät, tv-bild och allt vad det nu kan vara.
  Vi kämpar vidare – Landsbygden är underbar – vi har rätt så låga krav om man jämför…

  Reply
 36. Tor

  Stockholmarna säljer ut allt som svenska folket ägde och som fungerade och som gav vinst tillbaka till staten. Nu slumpas det bort billigt till polarna i skatteparadisen.
  Stor skam att de styrande lurar skjortan av sitt folk!

  Reply
 37. Ulla Carnemyr

  Jättebra inlägg Jonna! Det är helt förkastligt att den fasta nätet ska monteras ner bit för bit. De som har läst historian vet att det var televerket, dvs svenska folket som byggde upp det fasta nätet med skattepengar. Nu monteras det fasta nätet ner utan att Telia Sonera sett till att det finns vettiga alternativ, för det är alldeles för kostsamt med underhåll av kopparledningar. Avregleringen är inte till godo. Visserligen kostar det en slant att ha fast telefon och vi kommer att kämpa för att fasta telefonen kvar. Det är tragiskt att veta att man tills idag inte kan ge en säker uppkoppling i larmtelefonerna då mobiltäckningen inte räcker till. Vi vägrar endast mobil, då inte ens strömförsörjningen är ordentligt tryggad.

  Reply
 38. Håkan

  Det var inte bättre förr, det var annorlunda förr..
  Men däremot är det sämre nu.

  Och mobiltäckningen är under all kritik!

  Reply
 39. Tom

  Folk i gemen har blivit mer ego, har väl människan alltif varit men mer nu. Om man vill bo långt bort från städerna måste man hjälpas åt och bli självförsörjande i så stor utsträckning som möjligt.
  Att delta så lite som möjligt i dagens kasinoekonomi är dessutom bara bra, förlitar man sig för mycket på dagens ekonomiska system blir man en slav. Det är ju dock billiga hus på landet så det går snabbt att bli skuldfri
  Vi har vattenkraft, solenergi, och liten vindsnurra, förbrukar 5000kwh/år av “köpt” el. Skog med “gratis” ved, byggmaterial etc. Äggproduktion. Siktar på mer djur men det är mycket jobb så vi skulle gärna ha nåt slags kooperativ
  Börjar bli fler o fler som vill bryta sig loss från nuvarande ekonomiska system inte bara i sverige, utopia usa såg jag på svt web igår som handlar om usas problem

  Reply
 40. Bo

  Vi pratade om det här med fasta telefoner här om dan, grannen sa just det att om någon sagt för 10 år sedan att dom kommer att riva ner ledningarna,då hadde man trott att det var omöjligt men nu är det en sanning. Så vad händer här näst om 20 är kanske dom säger att vi har inte råd med så här stort vägnät på landsbyggden, så vi måste prioritera dom större vägarna, så vi lägger ner underhållet /plogning av dom mindre vägarna i dom folkfattiga byarna. Sedan flyttar nog dom flästa in mot större samhällen självmant . Nu får vi hoppas att det vänder innan det är för sent. Räddningen kommer nog att bli innflytnning av människor från andra delar av värden, som vill leva där det finns orörd natur med rent vatten, för det blir nog värdefullare för varje år.

  Reply
 41. stefan

  Tycker också det känns så med den sk landsbygden, att man vill försämra den, stänga ner den, bortprioritera den. Den ses inte som viktig, för landsbygden är inte där mängden bor. Hela den politiska filosofin kring landsbygd tycks vara “jo men jättebra om någon vill bo där, fast vi stänger ner allting som är relaterat till staten för vi tänker absolut inte betala för livet på landsbygden”. På något vis blir det så att den som vill bo på landsbygden får bli nån slags självbesörjande bohem. Och det är inte rätt. Man kan ju fan inte stänga ner telenät, plocka bort kommunikationer etc osv. Såg en dokumentär på tv där man plockat bort ambulansen från vissa orter också. Det är inte klokt.

  Reply
 42. Josef Boberg

  Mobiltelefoni i all ära – men mobil-IT-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det.

  Så jag kan bara hoppas på att fasttelefoninätet “återuppstår” – som det dominerande kommunikationssättet.

  Reply
 43. Erik

  Blev hur glad som helst när jag hittade din blogg, du lever verkligen som jag drömmer om. Ska iof göra en halvt liknande flytt dock inte upp till norrland men ut på östgötaslätten. Vill bara säga att som uppväxt på landet var den här texten helt lysande rakt på, saker och ting går bara bakåt om du inte bor i en av storstäderna, något som är väldigt sorgligt. Ska med glädje fortsätta följa din blogg, och jag hoppas att du vinner den där resan.

  Erik

  Reply
 44. Hans Mark

  Jonna!
  Det du gör med ditt leverne och din energi är härlig inspiration. Det finaste med det du visar kring ett alternativt sätt att leva är att du visar en hel palett; glädjen och lyckan av att leva nära naturen OCH alvaret kring t ex samhällsfrågor som möjligheter till att kunna kommunicera på landsbygden. Du visar stillhet och eftertänksamhet OCH beskriver att man faktiskt inte dör om man vaknar med +3 grader i sovrummet… men jobbigt är det, bara att tugga i sig. Det är då du visar att man lever!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.