Videoblogg – frågor och svar

102802

Hej på er allihopa!
Fredagen till ära kommer äntligen videobloggen med svar på några av era frågor som ni fick ställa i ett blogginlägg jag gjorde förra veckan. Videobloggen blev otroligt mycket längre än vad jag hade trott, och jag han med otroligt mycket mindre frågor än tänkt. Därför svarar jag på fler frågor i textform här nedan också, så ni ska få svar på så mycket som möjligt.

Det var jättekul att ni ställde så många olika frågor. Jag gick ut med Nanook i skogen och tog en kopp kaffe och gjorde upp en eld och tänkte att det skulle vara en perfekt plats att göra den här videobloggen på. Dock hade jag inte räknat med röken som ett störande moment, men jag hoppas ni har överseende med det haha : ) Det var i alla fall en härlig stund ute i skogen!
Hoppas ni blir nöjda med svaren! ♥


Min fråga är vad för märke/märken du använder på din akrylfärg när du målar (jag antar att det är akrylfärg)? / Malin
Jag har faktiskt skrivit ett helt inlägg som handlar just om vilka färger och redskap jag använder när jag målar. Du hittar det inlägget här. 

OM du skulle flytta från Grundtjärn, vart skulle du/ni flytta då? / Ingela
Åh vad svårt. Jag kan verkligen inte ens tänka mig in i vart jag skulle flytta. Det känns nästan omöjligt att svara på. Men om jag verkligen var tvungen att välja så skulle jag flytta någonstans i närheten av Grundtjärn. Kanske till Näsåker som ligger tre mil bort. Eller ännu mer norrut. Kanske…Vilhelmina? Det låter så vackert.

Jag har skrivit tidigare och är nyfiken på hur du ser på vänskap. Ifall du har kvar några nära vänner på platser du bott/sen barndomen kvar. Eller ifall du blivit sviken mycket. Och hur du ser på vänskap idag, kan du sakna att ha någon riktigt nära tjejkompis och träffa upp regelbundet och få det där systraskapet-känslan som faktiskt inte går att dela med sin kille ? Stor kram! / Mikaela
Vilken bra fråga Mikaela! Det där med vänner har aldrig varit min starka sida. Jag måste vara ärlig och säga att jag alltid varit dålig på att vårda vänskap. Jag har sällan varit den som tagit initiativ till att umgås med vänner. Och så har det varit sedan jag var jätteliten. Jag tyckte verkligen om att vara själv. Vilket gjort att jag egentligen inte har några riktiga barndomsvänner. Men jag har vänner kvar, som jag aldrig träffar längre då vi alla splittrats åt olika håll, men som jag ändå ser som mina vänner från skoltiden. Sådana som jag alltid tänker och minns med värme. Några från högstadiet och några från gymnasiet. Och jag kan verkligen känna att det var så synd att jag inte tog till vara på den tiden mer, när de fanns så nära! Även om jag tyckte om att vara själv på min fritid så vet jag också att jag hade mått väldigt bra av att ha ett mer socialt liv med vänner. För idag kan jag verkligen inse att vänner är bland det viktigaste man har. Men som sagt, jag har ändå vänner som jag alltid ser som mina vänner, även om 100 år.
Och i dagsläget så känner jag inte att vänner är något jag saknar direkt. Jag tycker jag fått en bra balans med det. Men jag förstår absolut vad du menar. Jag har sedan något år tillbaks funnit fina vänner i Åsa, Arvid och Per Henrik som ni kunnat läsa om i bloggen en hel del, och som bara bor tre mil bort. Så där känner jag att jag får min dos av vänskap 🙂

Hej, Läser du några bloggar själv? Vilka då? / Matts
Jag har gjort ett inlägg där jag tipsar om några av de bloggar som jag läser och tycker om. Du kan hitta inlägget här

Jag är också nyfiken på din kamerautrustning! Vilken kamera och objektiv har du? Vilket är ditt favoritobjektiv? Vilka inställningar har du när du fotar norrsken? Hur gör man för att fånga vintergatan? Förstår att du använder photoshop (eller lightroom) har precis börjat använda ps, himla roligt men svårt ? Alltid kul att lära nytt inom fotandet det finns alltid nya fix och trix att prova. Hoppas, hoppas att du svarar ? / Ellen
Klart du ska få svar på din fråga! 🙂 Jag har en Nikon D810 med fyra objektiv. Ett 28-300 mm, ett fast 28 mm’s vidvinkelobjektiv, ett 60 mm’s macroobjektiv och ett 50 mm’s objektiv. Mitt favorit är som jag sa i videobloggen vidvinkelobjektivet, eftersom det är så bra att fota stjärnhimlen med. Men jag använder nog mitt allroundobjektiv mest, alltså 28-300 mm. Och när jag fotar norrskenet så har jag inte några direkt färdiga inställningar som alltid funkar. Det är så himla olika på vilket typ av norrsken det är. Hur ljust det lyser och om t.ex det är månljus ute. Så jag ställer helt enkelt upp kameran och provar mig fram lite. Testar lite olika slutartider och ISO för att komma fram till något som ser bra ut. Men oftast brukar jag ha mellan 10-30 sekunders slutartid, ISO mellan 500-1000, och F 1,8.
Och sedan redigerar jag bilderna i Photoshop och Lightroom för att få fram ljuset och kontrasten lite starkare. Kul att du nyss börjat med Photoshop! Lycka till!

Vad tycker du om att Sollefteå och Ö-viks sjukhus ska läggas ner, trots alla omfattande protester, och att Löfven lovade i senaste valet att detta inte skulle ske? Tala om att lura sina väljare, det är socialdemokraterna som har bestämt detta! / Daniel
Vad jag hört nu senaste så är det att BB och kvinnokliniken ska läggas ned i Sollefteå sjukhus (som är vårt närmaste sjukhus, 6 mil bort) och jag finner inga ord för hur fruktansvärt jag tycker detta är. Jag är så djupt besviken på landstinget i Västernorrland att jag inte ens tycker de förtjänar att nämnas i detta blogginlägget. Men vill ju också uttrycka min besvikelse. Förstår inte hur de kan lägga ned något som är kärnan till att unga människor och barnfamiljer flyttar till kommunen. Kärnan till ny generationer och framtiden. Kärnan till trygghet för kvinnor och barn. Tyvärr är det nog bara ännu ett strategiskt steg i deras plan på att ödelägga landsbygden. Och det sker i hela Sverige.
Dock har Sollefteå kommun tagit täten. 

Hej Jonna! Tack för att du inspirerar mig varje dag till att följa mina drömmar. Jag har en fråga till dig om du har några bra tips på bra objektiv för naturfoto och filmning som helst inte kostar mer än 7000 kr? Vad använder du själv för kamera och objektiv? Ha det bäst! <3 /Mikaela
Åh men tack, vad glad jag blir o höra det! Hmm, när det gäller objektiv så är jag nog egentligen inte rätt person att fråga, eftersom jag endast fotat med Nikon och de objektiv jag har. Men mitt allroundobjektiv 28-300 mm tycker jag är jättebra att fota i naturen med, eftersom det är bra zoom. Det kostade 7000 kr när jag köpte det för 3 år sedan. Lycka till!

Känner du dig aldrig rädd när du är ensam ute i naturen? Du är en söt tjej och tyvärr så är ju inte alla människor snälla.
Tack för en härlig blogg <3 /Evelyn
Tack Evelyn! <3 Hmm, jag har nog aldrig någonsin känt mig rädd på det sättet när jag är ute i naturen. Har aldrig varit ute i skogen och gått själv och sedan stött på en människa där. Den chansen är så brutalt liten. Jag var mycket mer rädd när jag gick själv i Göteborg vid kvällstid. Där vet man ju aldrig vem man möter. Men när jag är ute i skogen så vet jag att det bara är träd och djur runt omkring mig 🙂

Undrar om dina fantastiska målningar och kreativitet! Hur lång tid tar det för dig att måla en tavla ungefär? Vem har du fått all talang ifrån? Ligger det i släkten? / Nettan
Åh tack vad glad jag blir att du gillar mina målningar! Det är så himla olika hur lång tid det tar att måla en tavla. Allt från en kväll till en-två veckor. Ibland målar jag flera olika lager som måste torka emellan och då tar det lite tid. Hmm…när det gäller målning så har min mamma målat en hel del i akvarell. Så har nog fått en hel del inspiration därifrån.

Ååhh, vilken bra idé med ”frågestund”! ? Har så mycket saker jag skulle vilja veta så jag nästan blir helt tom i huvudet istället…o.O ?
Men det finns en fråga som ganska snabbt blir tydlig, trots allt! För mig och för många andra är du en förebild och inspiration på så många sätt. Det skulle vara intressant att höra om det finns någon speciell människa som Du ser upp till, och som betytt något alldeles särskilt i ditt liv..Och i såfall vem och varför? /Lindan
Åh men tack fina du! Och hmm…vilken bra/svår fråga! Det där med förebild har jag alltid haft svårt att svara på. Inte för att jag inte har några förebilder, men för att jag tycker det finns SÅ många människor som har så många fina kvalitéer och som jag på så vis ser lite som en förebild. Så egentligen har jag liksom inte en eller någon specifik person som förebild. Jag plockar bitar från alla möjliga håll. Det känns som alla människor har något, och speciellt människor som är sådär genuint snälla och som kan glädjas med andra…de är mina förebilder. Människor som sprider glädje genom att bara vara som dom är. Sådant blir jag väldigt berörd av. Och dessa människor finns överallt. I TV, i min familj, i vänner och i er bloggläsare. I dig <3

Min fråga är om du har några planer att längre fram ha någon fotokurs eller målarkurs? Skulle vara otroligt roligt ifall du gör något sånt längre fram ifall du känner för det <3 /Felicia
Tack för din fråga och för din idé om fotokurs och målarkurs. När det gäller fotokurser så har jag fått den frågan några gånger men aldrig tackat ja. Det känns helt enkelt inte som min grej. Känner mig alldeles för lite “teknisk” för att kunna lära ut foto. Vet liksom inte ens hur man lär ut något när det känns som allt handlar om stämning/känslor osv. Och det är lite samma med målning. Men önskar att jag var lite mer lagd åt att lära ut. Det vore roligt! Men tack ändå <3

Vad är ditt bästa tips till en person som är social och älskar människor men som fortfarande är introvert och behöver mycket egentid? (Följdfråga:) Hur balanserar du själv upp det där? Tack för en FANTASTISK blogg, min favorit hela dan varje dag! Kram <3 /Victoria Warg
Tack så jättemycket för dina fina ord! Och bra fråga. Det där låter ju väldigt mycket som mig själv. Social, utåtriktad och älskar människor, men ändå introvert och som lätt blir dränerad i sociala sammanhang och kräver mycket egentid. Precis så funkar jag. Himla svårt att ge något bra svar där. Men jag har ju ändå på något sätt skapat hela mitt liv kring att få den balansen, även om det är ganska omedvetet. Jag får ju jättemycket egentid eftersom jag jobbar hemifrån. Har inga arbetskamrater och inga människor omkring mig på dagarna. Så den sociala biten sker mycket på mina egna villkor. Och att ha det så funkar så himla bra. Har ju haft jobb tidigare där jag jobbat bland människor hela dagarna och det har verkligen tagit musten ur mig. Så det biten funkar inte för mig. Men när jag kan vara social på egna villkor så funkar det väldigt bra. Då känns det roligt även om det ibland kan innebära att jag får gå in på toan bara för att få en stunds egentid och landa 🙂
Hoppas du hittar en balans i ditt liv när det gäller detta. Det är viktigt <3

 

Hur träffades du och Johan?
Om du fick välja att skaffa ett djur till, vad skulle det då vara? Det får inte vara något som du redan har ?Kram bästa du!! <3 / Malin Bengtsson
Jag har skrivit ett låååångt inlägg om hur vi träffades 🙂 Det kan du läsa här.
Och vilken gullig fråga. Hmm…alltså jag skulle inte frivilligt skaffa ett till djur nu, men om tiden var rätt och jag hade möjlighet…så skulle jag vilja ha en häst! Älskar hästar, de är helt fantastiska djur. Kram på dig med! ♥

Har du haft något långt förhållande innan Johan? Vill ni ha barn? Puss! Du är bäst! / Mia
Åh tack ♥ Nej jag skulle nog inte säga att jag haft något långt förhållande innan Johan. Runt 9 månader som längst. Vi har pratat om barn och jag hoppas att jag får uppleva lyckan i att få barn tillsammans med Johan någon gång i framtiden. Men vi känner oss inte redo för den biten just nu 🙂

 

Hej Jonna! Undrar också om du är vegetarian? Om inte är du mån om att handla kött som till exempel är ekologiskt, svenskt eller närproducerat? Tack för en underbar blogg fina <3! /Anna
Hej Anna! Jag är inte vegetarian, men har varit tidigare (innan jag flyttade till Grundtjärn) och har mycket tankar på att återgå till vegetarisk kost. Dels för att jag mår bättre av det, och tycker att det är så otroligt gott med vegetarisk mat. Och självklart också för att köttindustrin är bland det vidrigaste på vår jord. När jag äter kött är jag dock väldigt mån om att det ska vara just svenskt och helst ekologiskt och närproducerat också.
Den här frågan tänker jag på ofta och grubblar lite kring mitt val. Så just nu står jag lite i mitten någonstans. Det är en stor, känslig och viktig fråga.
Kram på dig ♥

Saknar du aldrig stan? Tänker på att shoppa, gå i butiker, café/restauranger, bio, krogen? /Elina
Helt ärligt så har jag aldrig saknat stan på det viset. Men det är för att jag ändå känner att jag kan få en dos av stan när jag vill. Om jag vill har jag möjlighet att ta bilen någon timma och åka in till Örnsköldsvik, eller tre timmar till Sundsvall. Ibland åker jag ner till Stockholm och då kan jag göra alla de där roliga sakerna. Och efter en dag eller två känner jag mig så nöjd, och längtar efter lugnet i Grundtjärn.
Så jag känner att jag uppskattar stan mycket mer nu än när jag faktiskt bodde mitt i den. För nu blir det mer en rolig helhetsupplevelse att faktiskt åka in till stan. Att gå på café och gå runt i butiker. Så det passar mig perfekt att bo såhär ute på vischan men ändå få tillgång till det någon gång då och då 🙂

Hur ser du på tid? Upplever du att tiden går mer långsamt i o m att du lever naturnära och utan fasta rutiner? Jag har filosoferat kring det i min jakt på sätt att försöka få tiden att inte upplevas så snabb (kanske svårt för dig att jämföra, men vad tror du..?) Tycker du att du har mycket tid över i vardagen, eller är tiden för dig en bristvara? Förstår att det ser olika ut beroende på om du har massa projekt igång etc. men generellt.. / Amanda
Åh bra fråga. Egentligen, så känner jag att tiden är mer av en bristvara sedan jag flyttade hit. När jag bodde i stan så kändes det som det var så mycket mer dötid. När jag kom hem från skolan/jobbet till lägenheten så upplevde jag inte att det fanns något att göra. Titta på TV. Sitta framför datorn. Invänta nästa dag. Det blev liksom både mindre och mer tid på samma gång. Men det beror ju mycket på mig som person. Jag levde ett helt annat liv och gjorde ingenting av det jag gör idag.
Så livet här blev ju så mycket mer intensivt. Så mycket mer att göra. Mycket mer rutiner för att få vardagen att gå ihop. Hund, ved, snöskottning, gräsklippning och långa avstånd för att handla. Och för att inte tala om att driva eget företag och jobba dygnets alla timmar. Men däremot så känner jag att tiden här har så mycket mer kvalitet, så på ett vis upplever jag det ändå som jag har mer tid. För jag utnyttjar den på ett helt annat sätt. Och jag tror att tiden upplevs mycket fortare om man är väldigt stressad. Och jag tyckte stan i sig var en plats som fick mig stressad. Så även om jag egentligen hade mer tid där, så kände jag en viss stress jämt som jag inte kunde komma ifrån. Medan här så bor jag på en plats som är allt annat än stressig. Jag har naturen precis utanför mig där jag snabbt kan “landa” och stressa av.
Jag tror det gör mycket för min tidsuppfattning också. 

 

Hello again,
it’s been a while since I have written for the last time, but I’m still here. In the meantime my husband had overcome cancer and we have bought an old farmhouse in the middle of the woods. (in Germany) So my first question is:
In the years you lived there ”alone” (I know your mother and your uncle were near, but never in the same house I think?) were you ever afraid there or did you suffer much from loneliness? Were there exspecial frightening moments or situations? (I remember the ghost in the schoolhouse)
Maybe you have the patience for a second one: What is your favourite noise and smell?
Thank you for everything. / Nadine S
So glad to hear from you again Nadine! And I am so sorry to hear that your husband had cancer…but wonderful, lovely news that he overcome it ♥ Of course I will answer your questions.
I wrote a long blogpost once about how I feel about being alone. It is in swedish but I’m sure you can translate it. You can find it here.
I loved your questions about favourite noise and smell.
My favourite noise is the singing ice that you can hear by the lake here every winter when the ice is growing. It sounds almost like it comes from a science fiction movie. So loud and so beautiful. It makes me shiver in a good way. And I also love the sound of the singing birds in the spring.
And my favourite smell…it must be the smell of new brewed coffée. Especially if you have not done it yourself. If you come from outside and step into a kitchen where it smells coffée, or if you wake up and go to the kitchen and feel the smell. That smell gives me such a comfortable feeling.
And another smell I love is the smell in the early spring when the trees are blooming. It smells like the most wonderful perfume in the world 🙂


Hej Jonna! HUR bra är inte du och din blogg?! Så inspirerande! Jag undrar vad den där piano-låten heter/vem kompositören är som spelas i dina målar-filmer? Har för mig att den återkommit några gånger, men den jag menar är den som hörs i youtube filmen som är på toppen av din artbyjonna hemsida ? Stor kram! /Nicole
Men åh tusen tack Nicole! Vad glad jag blir! Låten som du nämner är en låt jag köpt på en hemsida som säljer just låtar som kan användas i filmer och annat. Det kallas royaltee free musik. Så att om jag t.ex laddar upp en film med den låten på Youtube eller Facebook så får jag inga problem med rättigheter och annat. Låten tror jag att jag köpte på en sida som heter pond5.com, och den heter “Inspirational piano arpeggios”.

Jag och min sambo ska göra en road trip i USA nästa år, och vi kommer att spendera en dag i Yosemite. Har du några tips på vad vi ska se och göra under den dagen? En dag är så lite men det blev så eftersom vi har så mycket andra platser att se också! /Madeleine
Åh gud vad kul att ni ska till Yosemite! En dag är ju så himla lite men om jag var ni skulle jag absolut se Tunnel View och sedan ta en tur till Glacier point. De var mäktiga platser. Och min favoritplats var Tuolumne Meadows. Så har ni tid att åka tid rekommenderar jag det också.

Hei!
Mitt spørsmål til deg er, er du noen gang redd for bjørn når du er ute i skogen? eller elg. Og finnes det bjørn i området der du bor? /Marthine B.G
Hej! Ja det finns björnar och älgar där jag bor. Ganska mycket björn just nu. Så jag kan nog lite då och då känna lite rädsla om jag är långt ifrån bilen och är på områden jag aldrig tidigare varit på. Men jag skulle nog säga att jag känner mer respekt än rädsla. Vet ju att chansen till att se björn är så himla liten eftersom de är så skygga. Jag brukar låta mycket när jag är i skogen för att inte överraska någon björnmamma, så då känns det ändå ganska säkert.
102805

Nu önskar jag er alla en trevlig helg! Kram på er ♥

40 Kommentarer på “Videoblogg – frågor och svar

 1. Pilar

  Oh ? Missed that chance!
  But gonna read your update now…
  I’ve been almost without internet as most of the time, since we are on the road… But, I have been reading you (as I am friend of Laura Torres and Marta, who you met in Spain!) 🙂 since 2012 or more…
  Since then I’ve always loved your brave and pure spirit, and felt a deep connection with you… I also moved to the mountains to my village ( little and lovely, called ´Lituenigo´) years ago. Nothing happier. I moved away in 2013, just because, lucky me, I also met the love of my life… And he had to be a little nomad. 🙂 We are on the road now, living from our crafts, surrounded most of the time by the woods, the mountains, the open bright and clean spaces…. Until we find that place we wanna call home.
  I have just write you once I think…, and loong time ago. And I don’t know why I am boring you with this, but felt I wanted to write you. It’s weird this internet thing, as you feel you meet somebody when you clearly not! I only read you, and imagination makes the rest…
  I am not an internet woman. But I am really happy I found you, and it become like a ritual to see your amazing images, and read your stories.
  I though about making a blog too, since most of the time we are away from both of our families… I have the seed in my mind.. But I am not sure I would be able to do it. Never knows!
  Thanks, for all the inspiration you give us 🙂 free spirit always, lovely being!
  I will try, as I read you always, to keep in touch, and write you more. I would like to lose this shame I usually have, more in english that it’s not my mother language! (I’m spanish). But I will try, sometimes I wonder so much! And just wanted to chill with you in that wonderful lake, while the sun goes down… And nothing but blablabla… 🙂

  Best wishes Jonna!

  Here it is Pilar <3

  Reply
 2. PJ:s byffé – från by till fe

  Stort tack för svar på mina frågor! Jag har funderat på en kamera i mindre format som tar RAW och ger bra video. Jag får spana in denna som du har lite närmare. Den bästa kameran är den man har med sig.
  Sen kom jag på en fråga till som jag egentligen funderat på mycket längre: Har du ingen större skärm till datorn när du redigerar bilder? Jag har inte sett någon sådan bland dina bilder och videos. Jag tycker själv att bärbara datorns skärm är så himla liten när man redigerar bilder. Med en stor skärm med bra upplösning blir det något helt annat.
  Ha en fin och skön helg!

  Reply
 3. Dixi Wonderland

  Så underbart att få läsa/se!
  Jag och min sambo firar 8 år idag och ska ha en mini weekend i Göteborg (har bokat hotell i hemlighet och ska överraska honom på centralen när han slutat jobbet. Vi bor i Trollhättan). I början tyckte jag inte alls om Göteborg. För mycket folk och det kändes rörigt men jag har börjat älska staden allt mer, dock kommer kärleken för naturen alltid vinna över stora byggnader ;D

  Reply
 4. Marina

  Åh, det var ju charmigaste frågestunden någonsin! 🙂 Älskar verkligen hur äkta du är i din blogg, allt blir som det blir och det är perfekt, för det är ju DU. Det såg så mysigt ut att sitta där vid tjärnen med Nanook. Jag har läst din blogg i flera år men inte varit så bra på att kommentera, det får bli ändring på det!

  Kram och trevlig helg <3

  Reply
 5. mixan

  Tack fina Jonna för svar på min fråga. ? Å tack för all den tid och allt jobb du lagt ner för att besvara läsarnas frågor!
  Skön helg till dej!
  Kram// mixan

  Reply
 6. Anna

  Haha du tyckte visst filmen blev ryckig men jag tyckte den var ett under av ro eftersom kameran stod stilla! Och sjön låg så stilla bakom.
  Kul att höra dig berätta. Jag såg hela. Tyckte inte den var för lång heller.
  Tycker om dig, känns som om vi skulle varit vänner om vi kände varann.

  Reply
 7. Sara M

  Jag ha de inte ställt någon fråga själv, men det var jätteroligt att läsa och se dina svar på alla frågor som folk ställt ?
  Bilden överst i blogginlägget, på dig o Nanook, är jättefin ??

  Reply
 8. leif

  Ojojoj!
  Vilken härlig video Jonna.
  Du är ett charmtroll det var så vackert.
  Johan du hörde Jonnas önskan ner på knä nu, ingen återvändo du får inte missa den passningen,det blir ditt livs verk Jonna är en guldgruva.
  Ha en trevlig och kärleksfull helg ni båda.

  Reply
 9. Lena D

  Så vackert det du berättade om dig och din mamma, vilken lycka för er att bo så nära varandra i lilla Grundtjärn! Och modigt av din mamma att säga upp sitt jobb och göra det hon kände för, och att ni kunde stötta varandra! Fantastiskt! Och hela frågefilmen var härlig, och inte alls ryckig utan rogivande, tycker jag i alla fall! Jag skrattade gott (och snällt) åt din rök-jakt, naturen gillar att leka med oss ibland 🙂 Kram fina Jonna, önskar dig och din Johan en inspirerade och mysig helg! Jo, en sak undrar jag om det är ok att ställa en fråga här också – hur tänker ni med Johans jobb, han har ju en bit att åka, tycker lite synd om er att han ska upp i svinottan och iväg på vintriga vägar. Har ni planer på att han också ska kunna jobba hemifrån? Hoppas jag inte är för “närgången”, strunta i frågan i så fall, men frågar för att vi också går i “flytta-ut-på-landet-tankar”, och resonerar hit och dit om hur vi ska göra med jobb och så. Kul att höra hur andra tänker!

  Reply
 10. Lindan

  Åååhh, tack för ditt fina svar!! <3
  Och superkul att höra dig svara på alla frågor..! 🙂 Du är så söt som VERKLIGEN ger varje fråga tid (även om tiden ju sprang iväg…hehe…;) ), och verkar svara så ärligt och respektfullt. Underbara du!! 🙂

  Haha…gissar du "luktade eld" (eller nja – rök) när du kom hem sedan…Hoppas Johan överlevde detta..haha…;) 😀 Sådär brukar mina eldar ute i Himmelsdalen (min stuga) tyvärr oftast bli…Känns som jag sitter där och sänder ut röksignaler i universum…"LT phone home"…;) Men än är det ingen som kommit och hämtat mig…..
  😉

  Ha nu en alldeles uuunderbar helg (verkar ju bli sol i stora delar av Sverige!) KRAMAR I STORA LASS!!

  Reply
 11. Fanny

  Alltså jag blir rörd, att se dig sitta där vid elden och i en så fin omgivning får mig att sörja att jag bor så långt ifrån som jag vill… saknar verkligen skog, berg, natur. Så underbart att få “vara med dig” där vid sjön 🙂 Det gick bra med röken, även om det såg ut att vara lite besvärligt 😛 Också roligt att läsa/höra dina svar. Älskar din blogg och din genuinitet! Är så dålig att kommentera men din blogg är väldigt uppskattad! Kram!

  Reply
 12. BySiri - The life of a creative mind

  Åh det var ju en underbar frågestundsvideo ! Tycker inte att det kändes så ryckigt även om jag antar att du tänker på att det blev flera klipp?
  Och den nyckfulla röken passar ändå in haha, hur bra man än planerar vill naturen säga sitt 😉 Videon kändes som någon annan sa som DU och det är kul att du tar sån tid och verkligen tänker på varje fråga och att du verkligen lyser upp när du pratar 🙂 Nu vill ju jag också gå ut i skogen och dricka kaffe vid en eld hehe. Kram

  Reply
 13. Evelyn

  Tack fina du för att du delar med dig så mycket om dig själv och besvarar våra frågor! Tycker även här att videon blev charmig och mysig, saker och ting behöver inte alltid bli så perfekt ? Imorgon beger jag mig nog också ut i naturen och tänder en liten brasa tillsammans med min hund. Trevlig helg på er <3

  Reply
 14. Magnus

  Får kolla in din video i helgen för nu är jag för trött. 🙂
  Bra endagarstips till Madeleine inför hennes besök i Yosemite. Tidig morgon vid Tunnel View, sen in i bilen och upp till Glacier Point, alternativt åka in i dalen, parkera och ta bussen upp till Glacier Point och sedan gå Panorama Trail och John Muir Trail tillbaka ner i dalen.
  Länk till info om alla vandringsleder i Yosemite: http://www.yosemitehikes.com/hikes.htm

  Reply
 15. Caroline

  En liten fråga som du säkert fått förr: Vad är Nanook för ras? Blandis? Vilka raser? Han är så väldigt fin. 🙂
  Tack för en fin blogg! Kram!

  Reply
 16. Henry

  Hej Jonna, mycket tack du har frågor och svar i skrift!! Som du vet, jag försöker lära svenska.
  Den skrivning och läsning har pågått bättre och bättre,
  MEN,…förstå talk är mycket svårt! O.M.G. ! ;-))
  Sedan tack också för den interessanta och informativ beskrivningar och länkar !
  Yep, gör det så bra och ha en trevlig helg ! Stor kram ♥

  Reply
 17. Ulf Henriksson

  Hej kära Jonna.
  Jag vill bara göra en kommentar till din besvikelse över Sollefteå kommun när det gäller sjukhuset. Det är inte kommunen som vill lägga ner BB med mera
  utan Västernorrlands läns landsting. Kommunen och Socialdemokraterna i kommunen har på alla vis kämpat för att behålla sjukhuset intakt.
  I övrigt läser jag med stort intresse din blogg, varje dag,eller kanske rättare sagt varje blogg.
  Jag tycker du är fantastisk.

  Reply
 18. Mor A" Lena Eriksson

  Fantastiska Jonna! 9.Det är alltid lika mysigt att kolla din blogg..Att vara den du är o så naturlig det är att vara rik o den rikedomen kan inte räknas i pengar..
  Tack för vackra foton på Moder Jord o hennes vyer o poetiskt text..

  Reply
 19. Felicia

  Tack för den mysiga videobloggen, synd bara att du fick så mkt rök på dig… Och tack för svaret på min fråga 🙂
  Ha en fin helg du också!

  Reply
 20. Anita

  Måste rätta dig ang. Sollefteå sjh. Det är INTE Sollefteå kommun som tagit beslutet att lägga ner BB och förlossning! Det är Landstingsstyrelsen/fullmäktige i Västernorrland. Tvärtom, så har Sollefteå kommuns ledande politiker (med Lassen i spetsen) kraftfullt gett sitt stöd för att bevara sjukhusets alla delar. Några/flera av Sollefteås landstingspolitiker har tom hoppat av därför att de inte stödde landstingsförslaget. Rätt ska vara rätt. 😉

  Om vindkraftsexploateringen i Sollefteå kn däremot så håller jag med dig till 100 % att Sollefteå tar ledningen. DET är fruktansvärt.

  Reply
  • Anita

   Tillägg. Hörde häromdagen att en f.d. granne ansökte att bli kommuninvånare i Öviks kn isf Sollefteå kn. 😉 pga allmän trötthet på Sollefteå kommuns urusla sosseledning men främst för kommunens horribla vindkraftspolitik som drabbar oss så hårt. Öviks kn sa ju nej till vindkraft på sin del av Fängsjöprojektet – det hedrar dem! Du har tur som tillhör Öviks kn, Jonna! (grannens försök att byta kommun var mest ett uttryck för ilska och uppgivenhet – hen visste att det inte går att byta kommuntillhörighet utan att flytta 😉 )

   Reply
 21. Lena D

  Jag har ett “önskeinlägg” – det skulle vara så roligt att läsa lite mer om Nanook! Vad är det för raser i honom (kanske har du redan skrivit det, men har missat det i så fall), hur du valde just honom, hur du fick honom rumsren, hur du har lärt honom det han kan – har du någon speciell “hudpedagogik” som du använder dig av, vad du ger honom att äta… Ja, såna saker, och om er relation över huvud taget! Ni verkar ha ett väldigt fint samspel, och jag går i hundtankar och tycker det är så roligt att ta del av hur andra har det med sina hundar, och andra djur! Förstår om du inte hinner skriva specifikt om detta, men önskar i alla fall 🙂

  Reply
 22. Thess

  Hej!
  Undrar vilken tjänst du använder dig utav när du lägger på musik? Är det youtubes eget musikförråd eller Epidemicsound.com?
  Skulle bli jätteglad om du ville svara på den frågan, gillar musiken du lägger på!
  Tack!

  Reply
 23. Gunilla

  De som redan har kommenterat har uttryckt ungefär samma sak som jag känner. Jag tycker att du verkar vara en “störtskön” människa. Det var kul att höra svaren på alla frågor också.

  Nanook är så gullig! Han påminner till både sättet och utseendet om min bernersennenhund som jag växte upp med (fast Nanook är lite mindre förstås och har annorlunda färger). Men såvitt jag minns är Nanook en mix av tre retrieverraser?

  Jag tänkte på det du berättade om att din mamma bor alldeles i närheten. Det är väl en stor tillgång om man har en avspänd relation. Jag tycker att det är jättebra att ni kan stötta varandra! Det där med att flytta ut på landet är det nog många som längtar efter, särskilt bland oss som följer din blogg. Men det är inte lätt att våga steget och kanske inte att genomföra det heller. Du har verkligen hittat din väg och ditt sätt. Det är så inspirerande! Sen har vi alla våra olika egna vägar att gå och det är väl lite av själva essensen i livet (den sista meningen är ett budskap till mig själv och alla andra som följer Jonnas blogg).

  Reply
 24. Ingela

  SÅ charmig video. Röken är del av det roliga, man vet ju hur det är – förr eller senare ska den i ansiktet på en. Och kul att få veta hur du tänker kring alla frågor! 🙂

  Reply
 25. vnl.su

  Din video-Q&A är så fin! Tjärnen med eldningsplatsen är vacker, “Bodeltjärn”? kan inte hitta på Gröna Kartan? Men du har fotat där förut, vet jag! Det tidigare inlägget därifrån inspirerade mig till att göra eldstäder av gamla fälgar, faktisk! Gjorde flera förra sommarn, en avancerad med et fastsvetsat rör i centrum för att kunna blåsa in luft. Den blev till en ässja, minsann. Och jag fick svar på flera frågor som jag hållit för mig själv, om fotografering av norrsken tx. Skulle tro att en RIKTIGT bra kamera är essentiell, och det är din 810 bestämd. Vad hände med din gamla 800? Jag har faktisk set dig IRL dig vid flera tillfällen, senast på Urkult då du stod med Johan och en miljökille till synes plågsamt lade beslag på din uppmärksamhet utanför Konsum i Näsåker. Trodde då att du var 195 lång, men jag måste vist ha gått längst nere i diket då.;) Vill gärna se fler videos där du berättar om dig själv hur du tänker och vad tycker om. Din livsstil är en stor kontrast till allt jag har indoktrinerats om, och jag har ofta fått ge mig själv reprimander om mitt kritiska syn på din livsstil, för lätt att skippa allt det jobbiga,har jag kunnat tycka, gå direkt på gräddan… Inte får man göra så??? Jag blev helt såld på din kommentar om att du så tidigt i livet bestämde dig för att bli livsnjutare. Det kräver kraft, mod, insikt att genomföra, men också ett otroligt stöd och förståelse från din omgivning. Eloge till din fantastiska familj! Livet är helt fantastisk, de flesta av oss slösar bort det mesta på trivialiteter, tidsfördriv, trista jobbs, fel personer, fel fokus överhuvud taget. Jag har set dig rycka upp dig vid några tillfällen och förstår att du kommer att klara dig. Du har sannolikt förmågan att inte välja fel spår i livet. Jag beundrar och tycker om dig! Blir glad av nästan allt du gör, inte fullt så mycket dina reklamgören, dock, men inkomst måste vi ha, själv har jag lärt mig att bläddra vidare när du skriver “Samarbete…”, men det är upp till envar. Du gör dina “Samarbeten SÅ bra, men jag blir underligt ointresserad av den delen. Hoppas på västernorrländska vernissager och att du får din dröm om en separat arbetsstuga uppfylld. Jag ser för mig en timrad stuga med kamin, gungstol på porchen i bästa westernstil, allt för din arbetsglädje, inspiration och min och andras fortsatta källa till stor glädja.

  Reply
 26. Victoria Warg

  TACK! Blev såå glad när jag såg att du svarat på min fråga, och vad skönt att höra att jag inte är ensam också 🙂 Jag tror att man måste hitta sin egen balans, precis som du säger så det ÄR svårt att ge ett generellt “svar”. Ska börja att verkligen hitta min balans, och ditt svar peppar/inspirerar mig supermycket <3 Kram

  Reply
 27. Monnah

  Så kul! Nu tog jag mig äntligen tid att lyssna på hela videon. Tack för svaret och tack igen för att du delar med dig av din Jonnaenergi (både när du känner inspiration och när det är segare). 😀

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.