Vikten av att komma ut i naturen

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Barnängen

Från och med idag och några veckor framöver har jag fått äran att bli ambassadör för Barnängens initiativ ”Sverige Frilufsar”, som i det stora hela handlar om att inspirera fler till att frilufsa och njuta av vår svenska natur. Jag kunde inte drömma om en mer passande ambassadörsroll, eftersom en av mina stora passioner här i livet faktiskt är att inspirera andra att upptäcka och njuta av vår vackra natur. Att fånga de där magiska stunderna på bild och få andra att känna “det där vill jag också uppleva“. Jag tror vi alla behöver påminnas om hur viktig naturen är för oss, och hur viktigt det är att vi tar oss ut dit. Och att det inte alltid behöver bli så stort projekt av det. Att en liten stund ute i morgonsolen på en sten kan fylla en med energi för resten av dagen. Att kaffet smakar så extra gott från en termos sittandes i en snödriva med vårsolen i ansiktet. Eller hur ljudet och värmen från en liten brasa i skogen kan skänka en inre ro som inte går att beskriva med ord.
Hav, berg, skogar, dalar, ängar och sjöar. Naturen, i alla dess skepnader, bär på så mycket rikedomar. Och det finns där för oss att hämta helt gratis. Genom att komma ut i naturen kan vi få ta del av något som är helt ovärderligt för vårt välmående. Det är just därför jag är ute i naturen så ofta. För att få ta del av allt det där som inte går att köpa. För att få känna den där känslan av att vara fullständigt nöjd med nuet.

Jag blev förälskad i ordet frilufsa. Jag hade aldrig hört det innan, men insåg att just det ordet passar så otroligt bra in på hur jag själv ser på att vara ute i naturen. Ordet frilufsa ger mig en känsla av något kravlöst. Något lättsamt. Något som inte nödvändigtvis kräver varken stora förberedelser, mycket kunskap eller en massa utrustning. Något som alla kan göra.

Frilufsa för mig är att helt enkelt att lufsa fritt ute i naturen. Att ge sig ut i skog och mark utan att göra för stort projekt av det. Och just det är ju något som jag själv gör väldigt ofta. Det är mitt sätt att hämta kraft och inspiration. Det är ju egentligen en stor del till att jag valt att leva så som jag gör idag och på den plats jag bor på. Att helt enkelt få närheten till att kravlöst ge mig ut i naturen, utan att behöva planera för mycket.

Men oavsett om man bor nära naturområden eller inte, så behöver det inte alltid vara så krångligt som man tror att komma ut. Det är så lätt att göra det till en stor grej och istället skjuta upp på det. Man hakar upp sig på detaljer som kläder och utrustning. Eller tänker att man måste ta sig till någon pampig naturplats långt bort för att det ska kännas på riktigt, och därför får svårt att ge sig ut eftersom det då plötsligt kräver mycket mer planering och tid. Men det viktigaste är egentligen inte vart man är eller vad man gör, utan att man faktiskt gör det. Att man kommer ut och får den där stunden eller dagen i naturen som kan göra så mycket för både kropp och själ.

En stor drivkraft för mig när det gäller att ta mig ut i naturen är ju givetvis fotograferandet. Tack vare mitt ständiga jagande efter att fånga naturens skiftningar på bild, så tar jag mig ut i skogen även de dagar då jag egentligen knappt orkar. Då jag egentligen skulle vilja skjuta upp på det. Men det är så otroligt många gånger som jag varit så tacksam att jag faktiskt tog mig ut tillslut. Det finns ingenting som jag tycker slår den där känslan av att ha varit ut i gryningen och fotat i flera timmar, och sedan springa hemmåt med frusna, blöta fötter och iskalla händer men med ett stort leende på läpparna eftersom att jag vet att hela minneskortet i kameran är fullt av naturbilder som jag blev nöjd med. Som bara hade kunnat bli till just den morgonen. Just de ögonblicken. Och jag sov inte bort dom. Jag tog mig ut, och fick både uppleva och fånga dom på bild. Det är lycka för mig. 

Den här veckan har Barnängen och Sverige Frilufsar lagt ut en artikel där jag delar med mig av några tips som kan vara bra att tänka på om man vill fota naturbilder. Jag får ju ofta frågor vad gäller fototips så kika gärna in på artikeln HÄR eller klicka på bilden här nedan. Tipsen kan även vara bra för de som är helt och hållet nybörjare vad gäller foto, och det spelar ingen roll om man fotar med vanlig kamera eller mobilkamera.

Jag kommer en gång i veckan under februari och mars att hitta på lite olika aktiviteter i naturen och dela med mig av lite reflektioner, tips och recept, i både bilder och videobloggar. Jag känner på mig att det kommer bli en väldigt rolig tid med mycket nya lärdomar och spännande små äventyr. Jag har inte spikat än exakt vad jag kommer att göra, men kärnan i det hela är att jag vill vara ute och frilufsa, och förhoppningsvis kunna inspirera andra till att själva komma ut i naturen.

Sverige Frilufsar kan ni också vara med och sprida egen inspiration och lägga upp bilder och samtidigt upptäcka vad andra gör. Så gå gärna in och kika på länken ovan och låt oss tillsammans inspirera till mer frilufsande för alla ♥

76 Kommentarer på “Vikten av att komma ut i naturen

 1. Jorma

  Jättekul att du hittat samarbetspartners som så väl passar in på den du är och det du gör! <3
  Ett roligt ständigt återkommande projekt som får en att hitta lite nya platser i sitt närområde är "Hitta ut". Det finns i ett flertal orter och anordnas av lokala orienteringsklubbar. Visst blir det väl i början ett projekt i att ge sig ut för att hitta de checkpoints som ska sökas upp. Men belöningen är att lära känna sitt närområde, och för natur och fotointresserade är det väl värt besväret för att hitta den där lite speciella platsen där framtida fotomagi kan skapas 🙂
  Ha en fortsatt fin start på veckan Jonna!
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Jorma! Ja det här känns verkligen som ett roligt och givande samarbete på många sätt.
   Och åh vad spännande det där lät med “Hitta ut”. Kan tänka mig att det är ett perfekt sätt att lära känna sin närliggande natur lite bättre. Jag hade tyckt det vore superkul att leta checkpoints samtidigt som man får upptäcka och fota naturen. Undra om det finns något här i närheten haha? 😀
   Ha en fortsatt fin vecka, och hoppas det går bra med körningen!
   Kramar ♥

   Reply
   • Jorma

    Ha! Upptäckte nu att Sundsvall faktiskt är med i hitta ut. Det hålls främst på sommarhalvåret, så det dyker väl upp nya orter allteftersom.
    Adressen är http://www.hittaut.nu 🙂
    Ganska bra för att bara ha kört fyra lektioner. Är väl mycket att få ihop samspelet med koppling, broms, gas och växlingen som jag alltjämt är lite osäker på. Men helt okej framsteg har jag gjort måste jag säga. Behöver bara få lite mer självdisciplin vad gäller teoriläsningen 😉
    Kramar

    Reply
 2. Dixi Wonderland

  Vilket underbart samarbete, känns verkligen som att det passar dig perfekt 😀 Jag älskar att vara ute i naturen och till skillnad från så många andra modebloggare så fotar jag alla mina bilder ute i naturen då jag tycker dom gör sig bäst där 🙂 Du inspirerar mycket till det.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Dixi, vad glad jag blir att du tycker det! ♥
   Och blir också glad att jag kunnat inspirera lite till att fota bilder ute i naturen. Ja jag måste typ ha naturen för att kunna fota 🙂
   Måste säga att du har en väldigt fin design på din blogg. Tycker allt ser så rent och vackert ut! Välarbetat 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Lindan

  Men guuud så roligt Jonna!! Grattis! Kan inte tänka mig en bättre frilufsambassadör!! 😀 <3 Och jag ser verkligen fram emot dina fototips, de ska jag suga åt mig som en flugsvamp..haha…! (y)

  Kraaaam från dagens "Soffpotatisambassadör" :*

  Reply
  • Jonna Post author

   HAha alltså ååhh…vad jag skrattade när jag läste “Soffpotatisambassadör”. Haha du är bara för GO! Ibland behöver man vara en sådan ambassadör också. Älskar alla dina uttryck! ♥
   Kram på dig och tack för att du gör mig så glad jämt!

   Reply
 4. Rania {Rowan Tree}

  Åh vilket bra samarbete för dig och jag har inte heller hört uttrycket “frilufsa” förut men jag älskar det! Det är ju exakt vad jag också gör 🙂 Håller verkligen med dig i dina tankar om att det inte behöver vara så komplicerat eller pampigt att uppleva vår fina natur. Jag går ofta ut här hemma, eller så åker vi en kort sträcka med bilen – mer än så krävs verkligen inte !

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag är verkligen superglad över det här samarbetet. Det känns så passande.
   Och jaa…du är ju verkligen också en “frilufsare” 🙂 Älskar när man bara kan dra ut i närheten sådär och ändå njuta av naturen.
   KRAM på dig fina du ♥

   Reply
 5. Henrique

  Va skoj o höra, grattis:) på en av dina bilder där du håller kameran så ser du ut att ha ett sigma art objektiv….kan ha helt fel…men om det är ett sådant så skulle jag gärna vilja veta va du tycker om detta:)

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Henrique!
   Nej det är faktiskt ett Nikon objektiv. Ett macroobjektiv, ett 60 mm’s. Men brukar använda det till lite allt möjligt. Blir liksom väldigt skarpa bilder 🙂 ♥

   Reply
 6. emblas.se

  Vilket spännande samarbete! Och jag håller verkligen med. Är bokstavligen uppvuxen i skogen, och det finns nog inget som är så enkelt att ta till sig som naturen, utan krav på motprestation. 😀 <3
  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Kul att du tycker det! ♥
   Och åhh…jag håller med dig i vartenda ord! Naturen är så bra på det viset. Så lätt att bara få vara helt sig själv.
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Evy

  Grattis till ännu ett uppdrag :D.

  Dina tips är enkla, självklara men ändå så svåra att själv komma på. Tack för din triggning av min fantasi. Det dök upp tre frågor i min skalle då jag läste ovanstående inlägg:
  Du skriver att du fyller ett minneskort under en morgontur. Hmm. Hur stort minneskort har du? – och – Hur beslutar du vilka bilder du ska behålla, för du kan ju inte behålla alla? Det svåraste som finns är ju att delita en bild …
  Tredje frågan som för mig är den viktigaste: Ser att du har en väska till din kamera. Jag undrar om din väska möjligen är en termoväska typ som håller varmt runt kameran? Jag har problem då det är vinter och kallt för batteriet dör ju hur fort som helst. Skulle bli väldigt tacksam om du har något tips gällande detta. Själv har jag den sista tiden plockat i och ur batteriet för att förvara det i handsken men det blir svårt med impulsbilder då och jag fotar ofta fåglar. De vill liksom inte sitta stilla och vänta på att jag sätter i batteriet igen.

  Tackar på förhand då jag hoppas du har något svar till mig. Kram från Evy

  Reply
  • Magnus

   Jag tröttnade också på att batteriet drar ur så fort i kylan så om du är ute och fotograferar mycket tycker jag absolut att du skall investera i ett extrabatteri, eller till och med två. Det kostar visserligen några kronor men då minskar du risken för att få “batteritorsk”, och du slipper att plocka ur och i batteriet hela tiden. Skaffar du sen en liten påse med snöre så du kan hänga den om halsen så har du dom lätt åtkomliga innanför jackan.

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack Evy!! 🙂 ♥

   Jag har lite olika minneskort. Förut har jag haft ett 32 GBs minneskort, men nu har jag nyligen införskaffat ett 64 GB’s minneskort. Kameran jag har ger väldigt stora filer. Och om jag är ute och fotar och har väääldigt mycket inspiration eller att det är väldigt fint så kan jag lätt ta mellan 300-700 bilder på några timmar.

   Jag har faktiskt inte så svårt att välja vilka bilder jag ska ha. Jag brukar se ganska fort vilka som blev bäst. Oftast har jag ju tagit kanske 20 bilder på varje motiv, så då väljer jag den bästa. Men oftast sparar jag alla bilder ett bra tag ändå, på en hårdisk. Så rensar jag senare om de andra bilderna aldrig kom till användning.

   Hmm min väska är tyvärr ingen termoväska. Jag har själv aldrig haft problem med att batteriet dör, även då jag fotar i -30. Sen har jag alltid extra batterier ut i fall att. Och jag är ingen bra koll vad gäller väskor. Kan det vara att ditt batteri är gammalt? Har du provat med ett nytt? Låter konstigt att det laddas ur så fort. Förstår att det måste vara riktigt frustrerande.

   Tack för dina frågor!
   Kram på dig ♥

   Reply
   • Evy

    Hm. Där sa du något som jag misstänkt. Kan vara så att batteriet åldrats. Blir till att investera i ett nytt. Kostar ju bara runt 500:- 😨😉😡😉

    Reply
 8. diow

  jag tycker att så som du sätter ord på naturen i dina möten med allt där är unikt,
  du skapar ett eget språk där, det har slagit mig många gånger

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh…tycker du det? Gud vad fint skrivet.
   Blir väldigt glad av dina ord. Tack snälla du ♥ ♥
   Kramar

   Reply
 9. Lena Berg-Nordenberg

  Mycket inspirerande bilder! Jag undrar om Du använder en kamera eller två? Hur gör Du för att undvika att få små små skräp inne i kameran vid objektivbyte? Jag har problem med det.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Lena! Vad glad jag blir!
   Jag använder nästan alltid bara en kamera. Men jag har två kameror nu, en Nikon D800 och en Nikon D810. Så jag använder alltid D810.
   Men i vissa fall kan det vara bra att ha två kameror. Om man är på resejobb och t.ex behöver en i reserv om något skulle hända. Eller som nu, då jag ville ta kort på mig själv med en kamera haha 🙂

   Hmm…det är jobbigt det där med skräpet i objektivet. Jag försöker undvika det genom att byta så fort det går. Jag förbereder objektivet jag ska byta till så det bara är att ta loss objektivet och sedan sätta på den andra direkt. Och så riktar jag öppningen nedåt. Men när jag fotar så byter jag objektiv nästan hela tiden, så det är omöjligt att helt undvika skräp. Så det gäller att städa ur den ibland. Men skulle nästan behöva lämna in den för att få den riktigt ren överallt. Är ju känsliga delar där i kameran och man vill gärna inte vara där och greja för mycket.

   Lycka till, o kram ♥

   Reply
 10. Lena Söderström

  Härligt samarbete, kommer bli toppen!
  De jag tänker på är alla bilder med dej själv på, kör du med självutlösare?
  Ha de gött! Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Lena!! Ja det känns verkligen som ett rolig samarbete!
   Glad att du också tycker det.

   När jag tar bilder på mig själv använder jag för det mesta en fjärrutlösare. Det är en liten fjärrkontroll som har en räckvidd på typ 80 meter, så att jag kan knäppa av kort med den. Då blir det inte lika mycket spring fram och tillbaks! 🙂

   Ha det gött du med! Kramar ♥

   Reply
 11. Dess

  Jag har fastnat i det där med att det är svårt och krångligt att ta sig ut. Kanske för att jag bor inne i centrum, kanske hade det varit så oavsett. Hursomhelst så tänkte jag bara på din tolkning av “frilufsa”. Jag drar såklart parallellen till friluftsliv, vilket jag antar är vart ordet kommer ifrån. Du verkar tolka det som att gå i naturen, vilket kanske är den enklaste och mest kravlösa formen av friluftsliv. Men jag tar det till mig som en bredare term, allt som har med friluftsliv att göra. Som att tälta i trädgården. Det gjorde jag hos en kompis när vi var små. Mer än en gång. Eller cykla i naturen. Eller sitta och titta på stjärnor. Sova ute på studsmattan. Eller bara vara, fast i naturen. Hur tänker du?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh Dess jag tycker din tolkning av frilufsa är helt fantastisk. Jag tänker också på friluftsliv, men mer brett och kravlöst som du säger. Det behöver inte vara en särskild aktivitet för att det ska räknas. Utan som du säger, det kan vara en cykeltur. Eftersom jag är ute i skogarna så ofta och vandrar omkring och letar fina platser och “är i naturen” utan att alltid göra något specifikt, så tolkar jag det mycket som att just frilufsa.
   Men precis som du säger, så tycker jag det är att “bara vara, fast i naturen”.
   Tack för dina inspirerande tankar ♥
   Kram på dig!

   Reply
 12. Nina Öhrnberg

  Toppen, hoppas nu att många ungdomar, barn och alla andra blir nyfikna. Själv har jag arbetat ideellt i många år genom Friluftsfrämjandet som mulleledare, strövarledare och lufsarledare. Följde mina barns utveckling och fick samtidigt ett 20-tal extra barn under många år. Mulle som kommer ursprungligen från Sollefteå genom påhittaren Gösta From ( tror jag han hette). Bra att ett välkänt företag tar tag i saken och med dig som ambassadör så att det kommer upp till ytan igen det där med att vara nära naturen för då kanske, förhoppningsvis, alla blir mer rädda om vad vi har. Lycka till och med dina foton kanske folk förstår allt vackert som vi måste vårda.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så fint skrivet. Tack för att du delar med dig!
   Och vad ROLIGT att du varit mulleledare! Var du utklädd till mulle då?
   En av mina tidigaste minnen var när jag fick träffa Mulle i Sollefteå när jag var liten. Det var magi för mig! Det känns som ett av mina första “möten” med friluftsliv och natur. Så blev verkligen glad när jag hörde att du varit insatt i det. Lufsarledar, så fint det låter!
   Kan tänka mig att det måste ha varit många givande år, och med många härliga barn! 🙂 Tänk vad mycket du har inspirerat med det!
   Kram på dig ♥

   Reply
   • Nina Öhrnberg

    Ja, jag möter än i dag , dessa numera vuxna, barn och de minns en hel del av det vi gjorde. Jag höll på med denna givande sysselsättning i 10 år. Jag var inte Mulle själv utan jag och en till hade höst och vår träffar med 10 träffar/termin. Vi vandrade, lagade mat på stormkök, lärde oss allt möjligt kul och bra om naturen. Vi tältade i minusgrader så nog blev vi härdade alltid, bl.a var vi ibland tvungna att slå hål på isen då vi skulle tvätta oss (lite lätt). I bland kom då Mulle och hälsade på oss i skogen, spännande. Kram tillbaka, vännen!

    Reply
 13. Gunilla

  Grattis till ett perfekt samarbete!
  Så himla trevligt det är att lufsa i naturen!
  Gratis, friskt och livgivande.
  Borde ingå i all vård (inklusive djur).

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Gunilla!!
   Och ja visst är det härligt att lufsa i naturen.
   Definitivt ett av mina största intressen här i livet. Blir så fylld av livsluft.
   Ja…där sa du något viktigt!! Det borde ingå i all vård!

   Har tänkt många gånger på hur fantastiskt det vore om vården satsade mer på att få ut människor i naturen. Herregud vad många mediciner som skulle kunna minskas på då. Det tror iaf jag.
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. Annica

  Hört vissa scouter kalla andra för frilufsare…men om det gäller alla som inte är scouter eller bara dom från friluftsfrämjandet låter jag vara osagt 🙂 Perfekt samarbete och upplägg för dig 🙂

  Reply
 15. Celina

  Super kul att läsa om ett roligt samarbete för dig! Win win på flera plan 😀
  Vi får inspiration och tips, du får nytta och nöje kombinerat och naturen får visa oss alla sina olika sidor
  👌

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh tack, blir så himla glad o höra det! ♥
   Verkligen superkul att ni är så många som är positiva till det här samarbetet.
   Tack Celina! Kram på dig

   Reply
 16. Lisette

  Oh ja, frilufsa låter härligt. Precis som du säger så känns ordet kravlöst på något sätt. Ut och “smaka” på naturen på mitt eget sätt. Jag bor i Stockholm, och måste erkänna att jag har nog inte varit ute i en riktig skog på många många år 🙁 det känns verkligen ledsamt när jag tänker på det. Jag måste verkligen ta tag i det, blir så så sugen att komma ut när jag läst ditt inlägg. Det får bli picknick i Tantolunden till helgen 🙂
  En fråga: var du naturälskare redan som liten?
  Kram ❤

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh, ut och “smaka” på naturen. Så himla bra uttryck!
   Ja men det blir ju ofta lite större projekt när man bor i en stad. Minns ju själv när jag bodde i Göteborg. Men blir verkligen superglad o höra att du blev lite inspirerad av inlägget nu och att du ska ut och ha picknick i helgen. Tantolunden, det lät fint 🙂

   Ja, jag var absolut naturälskare redan som liten. Minns att jag var så avundsjuk på de klasskamrater som bodde ute på landet. Min största dröm var att bo ute på landet, eller att bo här i Grundtjärn. Lekte väldigt mycket i skogen. Så ja, det fanns definitivt där redan då.
   Kram på dig och tack för din kommentar ♥

   Reply
 17. Iza

  Åh, det låter spännande ! Ska följa detta och se om jag själv kan anamma mig lite tips. Vore hur kul som helst. Jag vill iaf bli bättre att fota natur och skog. Jag jobbar lite med det, men det blir inte alltid som jag önskar. 🙁

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad glad jag blir att du tycker det låter spännande! 🙂 ♥
   Lycka till med fotograferandet! Kramar ♥

   Reply
 18. Lena D

  Vilket alldeles underbart samarbete, det ska bli fantastiskt att följa! Friluftsliv – det finns inget härligare och mer läkande! Min dotter som har ett funktionshinder tittar gärna på dina bilder här på bloggen, hon älskar att höra dig kula! Hon har inte så lätt för verbal kommunikation, och häromdagen försökte hon förklara något hon ville. Jag tolkade det som att hon ville se en film, men hon var väldigt bestämd, det var något annat hon menade. Efter mycket klurande för mig kom jag på att hon ville se bilder på dig i skogen här på bloggen. Det hon sa var “Jonna Rövardotter”, jag trodde ju först att hon menade Ronja Rövardotter. Hon älskar den filmen och ser den gång på gång. Nu har Ronja fått konkurrens, nu är det Jonna Rövardotter som gäller – och visst finns det likheter 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…alltså jag blev tårögd nu av din kommentar ♥
   Så himla vackert att din dotter tycker om att titta på mina bilder och mina filmer. Kan inte med ord beskriva hur varm jag blir i hjärtat av det!!
   “Jonna rövardotter”, vilken ära!! För Ronja Rövardotter är min favoritfilm av Astrid Lindgrens filmer.
   Åh, ge henne en stor kram från mig. Blir så inspirerad av dina ord ♥ Tack för att du delade detta!
   Kramar ♥

   Reply
 19. Madelen

  Grattis!du är underbar!jag ser p dina videos typ varje morgon när jag dricker kaffe.Får ett lugn av dina fina bilder o dina videos du verkar så gullig🤗

  Reply
 20. Ocean

  Jonna,

  I just got back to Canada from living in Sweden. I love your boots- can you tell me the company that makes them?

  Reply
 21. Lars 8463

  GRATTIS 😀
  Låter som ett naturligt samarbete,
  som passar likt foten i stöveln.
  För du är BRA på att fånga känslan,
  av den svårfångad känslan.
  Vara nöjd med nuet.

  Jag har varit och kommer att vara,
  högt och djup. Långt och länge.
  Men alla “stora äventyr”
  Börjar på samma sätt
  som dom små.
  Man tar dom första stegen.

  Och det är känslan av stegen.
  Känslan, minnet dom gav.
  Bara vara, i nuet.
  Som får mig att ta stegen.

  Så “lufsa” ❤

  Ser fram emot vad du kommer
  att spika för innehåll.
  För med tanke på din
  “spikraka” hammare
  Det blir nog slående personligt.

  Du Jonna
  Oavsett vad och hur jag skriver.
  Det finns inga krav.
  Bara en stund i nuet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh, sitter alltid med ett leende när jag läser dina fina och tänkvärda kommentarer.
   Skrattade till när jag läste om hammaren. Du väver alltid in allt så bra.
   För varje kommentar du skriver tycker jag bara mer och mer att du är ett geni. Så som du använder ord.
   Du skulle kunna få nobelpriset i litteratur.

   Om jag får bestämma, så får du nobelpriset i litteratur ♥
   Kram på dig Lars!

   Reply
 22. Emma

  Fin skrivet Jonna. Alltid bra med inspiration för att ta sig ut. Speciellt eftersom jag bor i storstaden… det blir lätt en stor uppgift att ta sig till naturen härifrån och då behöver man en liten extra knuff. Och tack för foto-tipsen. Har länge längtat efter lite naturfoto-tips från dig. Ha en härlig tisdag 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tack Emma, blev så glad för din kommentar!
   Ja, det är ju alltid lite större projekt att komma ut i naturen när man bor i stan. När jag bodde i Göteborg behövdes ofta en extra knuff för att verkligen orka ta sig ut till ett riktigt naturområde. Men det kändes alltid så värt det i slutändan.
   Och vad glad jag blir att du uppskattade foto-tipsen! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 23. Magnus

  Det låter som ett perfekt samarbete, för båda parter!
  Jag måste säga att jag är lite avis på “dina” vackra storskogar. Lätt att ta sig fram utan en massa ris på marken och lagom gles för att få det där vackra ljuset som strilar ner till marken. Det är så jobbigt att ta sig fram i skogarna jag har här runt omkring mig. Det ligger mängder med ris på marken och växer mycket sly, men framför allt så är det mycket berg så det blir fysiskt jobbigt att ta sig fram. Det blir mer som ett träningspass än den där kravlösa promenaden som ger utrymme för att njuta av ljus, ljud och naturens skiftningar. Det är lite synd för jag saknar dom där storskogarna jag minns från Småland där vi bodde när jag var liten.

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Magnus, glad att du tycker det!!
   Ja jag vet vad du menar med sådana skogar med så mycket ris och sly. Det blir liksom inte samma känsla att gå i en sådan skog.
   Jag gillar sådana här skogar som har ris på marken och lite mer glest mellan träden, och gärna hängande granar. Det blir så fin “rymd” i skogen, och vackert ljus. Om jag kunde skulle jag skickat några skogar till dig så du kunde gå i dom 🙂

   Småland verkar har otroligt mycket fina skogar. Skulle vilja åka till Småland någon gång och utforska naturen där.
   Stor kram på dig fina du ♥

   Reply
 24. Wilda

  Vilket perfekt samarbete Jonna! Åh vilken förebild du är i den här branschen på så många sätt! Tack för att du går före och visar vägen så genialt. Jag gillar verkligen också ordet frilufsa. Så är det ju verkligen när en är ute i skogen och går, beundrar varje liten detalj som jorden lyckats skapa. Tack för att du fortsätter sprida den frlufs-lusten.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men alltså åh vad fint du skriver. Tusen, tusen tack Wilda! Blir så glad för dina ord och tankar ♥
   Kramar!

   Reply
 25. Gunilla

  Men det är ju helt perfekt för dig Jonna! Vad roligt! Jag ser vetkligen fram emot dina inspirationsinlägg på temat. Nästan var man än bor i Sverige har man närhet till naturen. Jag som bor i storstaden (Stockholm) har massor av fina naturområden att åka till med med buss, tunnelbana eller pendeltåg. När min förra hund levde och innan hon blev riktigt gammal, var vi ute på långa promenader och utflykter ett par gånger i veckan, ibland mer beroende på årstid. Termosen var alltid med. Jag längtar jättemycket efter det nu och snart har jag ju en ny fyrbent kompis att frilufsa med.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Gunilla!! Så glad jag blir att du ser fram emot mina inlägg.
   Och vad glad jag blir o höra din inställning till att komma ut i naturen även om man bor i en stad. Det blir ju ett större projekt men bara man gör det och tar tag i det så behöver det ju inte ta så lång tid 🙂
   Lät helt underbart att du tog långa promenader i naturen med din hund några gånger i veckan. Så fint att du utnyttjar all den vackra natur som finns i närheten av stan. Och så spännande med din nya fyrbenta vän som kommer snart ♥
   Tack för att du delar med dig!
   Kramar

   Reply
 26. Ljusletaren

  Älskar naturen och fotar också min natur.
  Brukar också blogga om hur härligt det är att vara ute osv.
  Lyllo dig som fick bli ambassadör för Barnängens för att locka mer folk ut och frilufsa *tummen upp*
  /kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Så fint att du också bloggar om naturen. Tycker du tar fantastiskt fina bilder!
   Ja, jag är verkligen superglad över samarbetet. Det känns så roligt.
   Tack och stooor kram ♥

   Reply
 27. Karin

  Namaste själasyster **

  Jag lyssnade på din frågestund. Dock saknade jag de där andliga frågorna och det kändes precis som om du ville berätta. Därför undrar jag, om du inte skrivit mycket om det i bloggen, om du vill dela vad du sett i skogarna? Har du varit andlig sedan du var barn? Ser, hör, känner du saker? Du vet en hel del saker och har sett en hel del saker känner jag på mig… Var fri i att berätta vad du vill/ känner för!

  Från en annan plejad/andromeida syster =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Namaste ♥

   Vad glad jag blir att du lyssnade på frågestunden. Och intressant att du har mer sådana frågor. Det är inte så ofta jag får sådana frågor faktiskt.
   Men ja, du har känt rätt, jag är väldigt andlig och har alltid varit det. Jag har fått uppleva väldigt mycket under mina år här. Men jag tror jag avsiktligt valt att inte dela allt för mycket av den biten. Det är ett känsligt ämne för många.
   Men jag brukar vilja dela med mig på ett knappt märkbart sätt. Så att de som inte är öppna för det inte märker det, medan de som är öppna för det känner en liten svag aning 🙂 Om du förstår vad jag menar ♥

   Men kanske att jag berättar lite mer om mina upplevelser längre fram. Tack för att du frågade 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 28. Nellie

  Jonna! Du är en sådan inspiration och jag älskar att läsa dina inlägg, jag vill bli precis som du när jag blir gammal nog. Du har fått mig att förstå att den här längtan efter naturen är något helt normalt och något som bör omfamnas, tack för det. Jag kan knappt bärga mig tills jag får flytta närmare naturen. kram<3

  Reply
 29. Marie

  Alltid så fina bilder. lite avundsjukt tittar jag på dem och tittar på mina men lärt mig att inte jämföra med andra.
  Jag vill utvecklas, jag vill bli inspireras utav dig (och andra bra som fotar ) .
  tack Jonna !

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.