Yosemite – the journey of my dreams

Idag är det exakt en månad sedan som jag och Johan förväntansfulla satt på planet mot Kalifornien med magen full av fjärilar. Då hade vi ingen aning om vilket äventyr som väntade oss. En resa som skulle komma att bli en av våra häftigaste upplevelser någonsin.
Nu en månad senare, så sitter jag här och både gråter och skrattar åt alla bilder och filmer från resan. Det känns så himla svårt att förstå att vi alldeles nyligen var där. Det är som en vacker dröm, som fortfarande känns som ett gränsfall till att det verkligen hänt på riktigt.
Men det har det. I alla fall så drunknar jag i alla bildbevis.
yos21
Nu tänkte jag göra ett enormt stort inlägg med massor av bilder från resan, och berätta lite om de olika platserna vi besökt. Vissa bilder har jag redan visat innan under tiden jag var på resan, men de flesta bilder är nya. Jag har helt seriöst suttit i två dygn i sträck framför datorn nu för att redigera och gå igenom allt material. Jag har tagit tusentals bilder under dessa dagar. För att inte tala om mängden film jag spelat in.
Det blir lätt så när man befinner sig på en plats som är för vacker för att sätta ord på. Då måste jag ju bara fånga det på ett annat sätt.

Först nu tänkte jag visa er min hittills längsta videoblogg. 22 minuter lång. Men det är blandade klipp från alla våra dagar i Yosemite. Från första stund när vi kör in i parken och tappar hakorna när vi tittar upp mot de maffiga bergen, tills vår allra sista kväll i solnedgången.
Från flamsiga stunder vid poolen till panik när jag trott att vi tankat diesel i en bensinbil. Från skräcken över ett hastigt åskväder till stillheten på klippor högt uppe i himlen. Mycket skratt och många lyckliga stunder. Jag tycker den visar ganska bra hur vi haft det, även om jag verkligen önskar att jag hade filmat lite lugnare. (Sorry!!)
Jag lärde mig något nytt om mig själv också. Jag måste ha någon slags besatthet eller djup fascination över pooler. Alltså sådana man badar i. Det var inget jag var medveten om innan jag började redigera den här filmen. Men när jag ser mina reaktioner på diverse pooler så har jag kunnat fastslå den biten.

Nu ska jag inte prata mer! Hoppas ni har tid över att titta på den nu i helgen, eller kanske till frukosten eller på kvällsmyset! Om ni sett filmen kommer ni känna igen många av platserna på bilderna nedan och få lite mer klar bild över resans gång. Enjoy ♥

yos12

Redan på vägen från Mariposa började den storslagna naturen göra sig påmind. Jag minns att vi vart helt förstummade över denna syn när vi körde på vägen. Vi nästan gnuggade oss i ögonen. Då hade vi ingen aning att det här inte skulle vara något märkvärdigt alls om man jämför med den natur vi skulle komma att få uppleva under de nästkommande dagarna.
yos9Första dagen i Yosemite var vi mest omkring “Yosemite Valley”, som är parkens mest populära plats. Det är just som en dal mellan alla berg, med ängar och skog. Otroligt mäktiga vyer över de gigantiska bergen som reser sig sig som jättar mot skyn. Det gav mig nästan höjdrädsla att titta upp mot bergens toppar.
091002 yos79
Vi åkte på en slags guidad tur med en buss utan tak, som kallades “Valley floor tour” och som åkte runt i Valley området och visade olika platser och pratade om dess historia (som ni kan se på videobloggen). Jag är egentligen inte så mycket för att åka på sådana turer men jag är SÅ glad att vi gjorde det. Vi fick lära oss så mycket om parken och om lika platser och dess namn. Det blev väldigt mycket lättare efteråt att hitta. För ja, de är en enormt stor park. Större än jag kunnat ana.
Jag var bara tvungen att ta bild på det här vackra paret framför oss i bussen. De fick mitt hjärta att smälta. Kärleken de visade varandra var tydligare än vilket nyförälskat par som helst. Och kanske har de varit tillsammans hela livet. Jag blev så lycklig, och tänkte “så ska jag och Johan också behandla varandra när vi är gamla“.
yos10Yosemite Valley är verkligen en vacker plats. Under första dagen spenderade vi all vår tid här, men de resterande dagarna var vi på andra ställen i parken, så egentligen var det bara första dagen som vi åkte omkring i Yosemite Valley.
yos8
yos7
yos58Vi hade en hyrbil under hela resan som vi hämtade ut intill flygplatsen i San José. Det var så skönt att kunna åka omkring precis som man ville. Annars hade det omöjligt gått att se och uppleva allt som vi gjorde under dessa dagar. Jag hade svårt att förstå innan att parken var så gigantiskt och enorm. Ofta körde vi minst två-tre timmar sammanlagt varje dag för att ta oss till olika platser vid olika tidpunkter, och för att sedan köra tillbaks till vårt hotell igen.
091126Under våra tre första dygn i Yosemite så bodde vi på det här vackra stället, som heter Yosemite View Lodge. Jag skrev lite mer om det stället i ett tidigare blogginlägg. Vi trivdes väldigt bra här. Jag älskade omgivningen, och rummen var stora och bra (en pool i rummet gav ett stort +) och dessutom fanns det Wifi på rummet, vilket inte är en självklarhet överallt.
091001Morgonen därpå klev vi upp nästan mitt i natten så att vi skulle hinna fram till gryningen vid Yosemite’s mest populära utsiktsplats, “Tunnel View”.  Den här morgonen trodde jag verkligen att jag befann mig i en dröm. SÅ många gånger som jag suttit och tittat på bilder från denna utsikt, och nu var jag här på riktigt. Allting var så mycket mer mäktigt än jag någonsin kunnat föreställa mig.
091003091004Till vänster ser man det höga, branta berget “El capitan” och till höger ser man det som kallas “Bridalveil Fall”. Och i mitten längre bort ser man en bit av “Half Dome”.
yos68yos3Johan körde bilen under hela resan, vilket jag är så otroligt tacksam över. Då kunde jag istället ha mer koll på omgivningarna och snabbt säga “Här vill jag stanna och fota!!”. Och så kunde jag självklart vara kartläsare och guida oss på rätt väg. Här funkar inte GPS så bra så det gäller att ha med sig en karta.
091112 091111091105 091106 091110Den här dagen var vi på väg för att vandra en populär vandringsled som heter “Clouds rest”. Men vi hade lite otur denna dagen. Först gick vi fel tre (3!!) gånger och sedan möttes vi av ett rejält oväder (som ni kan se på videobloggen). Så vi skulle skjuta upp vandringen till en annan dag. Men det blev aldrig att vi vandrade Clouds rest, för vi fick sedan rekommendationer från de som vandrat den att man borde ha med sig tält och stanna över en natt eftersom det är en över två mil lång, tuff vandring. Man blir helt enkelt väldigt trött och bör inte vandra tillbaks direkt igen med tidspress på att hinna hem innan det blir mörkt. Och vi hade inte tält och inte heller grejer för att laga mat ute i vildmarken så vi skippade alla väldigt långa vandringar. Men det gjorde ingenting, för det fanns SÅ mycket annat att göra och upptäcka i parken ändå.
091114Ovädret över Tenya Lake. Kan ju säga att jag var väldigt tacksam över att vi hade spenderat förmiddagen med att gå helt fel vägar, annars hade vi nog befunnit oss uppe bland bergen mitt i åskan.
091121091124Så vi åkte tillbaks igen där solen sken och tog oss ett efterlängtat bad i vackra Merced river. Det kändes som att bada i ett paradis.
091120

yos67

yos14

Och så fick vi beskåda vårt livs vackraste solnedgång. Vilka färger! Jag ville nästan bara skrika rakt ut. Det är sådant här som man bara ser på film! yos15091301En natt bestämde vi oss för att åka upp till “Glacier point” som är en helt fantastisk utsiktplats som får en att tro att man befinner sig uppe i himlen. Vi ville vara där medan stjärnorna fortfarande lyste. Det var ett litet äventyr att bara ta sig hit, men det som sedan väntade oss den morgonen var bland det mest magiska jag någonsin varit med om.
091303091304Den här soluppgången kommer jag aldrig glömma. Så fantastiskt mäktigt och vackert.
yos66Det är alltså det här som kallas Glacier Point. Det är som en liten altan på berget med rakt stup nedanför. Det tog ett tag att vänja sig vid höjden. Här var vi ett gäng fotoentusiaster som alla gått upp mitt i natten för ta sig hit innan gryningen. Jag älskade den där stämningen som blev på sådana här platser tidigt på morgonen när “alla andra” sov. Det var något respektfullt i luften. Man viskade till varandra och alla liksom bar på någon slags förväntansfull känsla. Alla väntade på solen. Och vi visste att vi alla delade samma önskan. Att få till en riktigt, riktigt bra bild.
yos19yos17091306yos18Såhär såg det ut om man tittade ut över staketet på “Glacier Point”.
091307

Mitt på dagen så skulle vi möta upp med en fotograf från Yosemite här vid Glacier Point, som skulle filma en liten intervju med mig. Så vi stannade kring trakterna här och bestämde oss för att gå in en bit på vandringen som heter “Panorama hike”. Även det en väldigt lång men magisk vandring. Vi hade ju inte så många timmar på oss men vi gick så långt vi hann. Och det är jag väldigt glad för.
yos20yos23yos24Johan klättrade upp på en sten intill ett brant stup för att få bättre utsikt. Jag stannade kvar ett tag eftersom jag absolut inte skulle klättra upp där. Istället passade jag på att fota honom, och just denna bilden är en av de bilder jag är mest nöjd med från hela resan. Det är något med denna bilden som får mig att andas bättre. Det känns som jag sitter där på stenen, och jag minns så väl luften, lukterna och tystnaden. Det är som att jag får frid i själen på något vis.
yos65Men det tog inte lång tid innan Johan hade lyckats få upp mig på stenen också. Jag var riktigt höjdrädd i början, men när den känslan sedan släppte så var det helt magiskt. Den här stunden var en av de bästa i hela Yosemite. Något så enkelt, men ändå så vackert. Vi satt bara här och njöt av utsikten och av en fantastisk morgon.
yos16Senare på eftermiddagen fylldes hela Yosemite Valley med rök. Vi befann oss då ganska långt ner eftersom vi vandrat en bit, och jag fick lite smått panik. Dock visste vi att de just då skulle ha en kontrollerad brand i parken. De gör tydligen så för att vissa gamla träd behöver skogsbränder för att klara sig. Det låter kanske märkligt, men bränderna gör att skogarna får en balans som den behöver. Och riktigt stora träd har så tjocka stammar att de inte skadas av branden. Istället dör insekter som kan skada träden, vilket gör att de då och då anordnar kontrollerade bränder för att rädda skogen. Jag måste erkänna att jag tyckte det var lite otäckt, men samtidigt häftigt att få se!
yos25Senare på dagen mötte vi upp med fotografen Damian och hans flickvän Andria. Han skulle alltså filma och intervjua mig för ett litet reportage som senare ska användas av Yosemite i sociala medier. Vi bestämde oss för att åka iväg och ge oss ut på en liten vandring till ett ställa jag gärna ville besöka, och filma och fota där.
yos28Damian Riley och Andria Dawn, som ganska snabbt kom att bli våra nya vänner! Vi spenderade nästan hela resten av dagen med dom och det var riktigt roligt! Damian är dessutom en indian och tillhör urbefolkningen i Yosemite. Förr i tiden levde indianerna i Yosemite och hans förfäder, och även han själv, växte upp där.
yos27Vi gick till den här platsen, som kallas “Taft Point”. Jag hade bara sett bilder därifrån innan så jag blev SÅ glad att vi skulle hit för att fota.
yos73Den här platsen blev dock en riktig utmaning för min höjdrädsla. Speciellt eftersom jag verkligen ville ta några riktigt coola bilder ute vid stupen.
Foto: Damian Riley
yos30Ser ni oss till vänster? Oj vad mitt hjärta klappade hårt här. “Gå längre ut!!” ropade Damian och Andria” haha. Foto: Damian Riley
yos80Såhär långt ut vågade jag mig ut i alla fall. Det var en mäktig känsla att stå där, och jag är väldigt glad för den här bilden. Foto: Damian Riley
yos71Och den här platsen kallades “Soffan” enligt Damian. Jag skulle naturligtvis testa den. Foto: Damian Riley
yos29Vi tog en liten lunchpaus på berget och jag fick prova Damians coola kamera. Foto: Damian Riley
yos75Foto: Damian Riley
yos32Sedan vandrade vi tillbaks igen, och jag fick syn på en naturlig “stenbalans” i skogen. Så vackert!
yos46Under två nätter bodde vi sedan i det här mysiga huset i “The redwoods”. Vi fick alltså ett helt eget hus för oss själva. Där fanns kök, två badrum och två sovrum och ett vardagsrum med gungstol! Det var SÅ fint ställe. Dessutom var det bra att få bo på lite olika platser i parken eftersom man då kunde komma närmare till vissa saker. Jag filmade dock ingenting från detta stället, vilket jag är förvånad över. Jag minns att jag var väldigt trött när vi bodde här, eftersom vi var ute tidigt på morgonen och kom hem sent på kvällen. Nästan så att jag har lite minnesluckor haha. Det var ju såklart väldigt intensiva dagar hela tiden så på kvällarna var jag så obeskrivligt trött.
yos45Men det var väldigt roligt att få bo här i ett eget hus i skogen. Om man ska stanna i parken under en längre tid är ju detta verkligen att rekommendera, eftersom man då kan laga sin eget mat och bo ungefär som hemma. Dessutom är det en väldigt vacker och lugn plats.
yos36

En av dagarna åkte vi till Toulumne Grove, där det växer några “Giant Sequia” träd, som är världens största levande organism. Det finns ett ställe som heter Mariposa Grove också där det växer över 500 Sequia träd, men fram till 2017 så går det inte att besöka den platsen då de håller på med renovering/återställande. De gör nämligen allt för att träden ska hålla sig friskare och leva i förhoppningsvis flera tusen år till.
Men jag är väldigt glad över att Toulumne Grove gick att besöka. 091501Det var helt ofattbart att se såhär stora träd. Det gick liksom inte att ta in riktigt. De är runt 3000 år gamla, vilket betyder att de fanns redan innan vi började räkna vår tid. De har gått igenom allt.
Annars när jag ser gamla träd hemma så brukar jag tycka om att tänka att “det trädet har stått här HELA mitt liv”. Och nu, när man ser dessa, så ryser jag nästan vid tanken på att dessa träd stått här, på samma plats, i över 3000 år. Genom alla krig, genom alla revolutioner, genom alla skogsbränder, genom alla generationer tusentals år tillbaks. Det här trädet stod här, när min gammel,gammel,gammel,gammelmormor levde. Nej, det går inte att ta in, hur mycket jag än försöker att ställa det i perspektiv till vår tid.
yos34

yos64yos33yos2yos1Och barken var så mjuk. Nästan så att den gick att skrapa sönder med nageln. Men den bär på många, många lager av bark vilket gör att den tål det mesta. Till och med hettan från en skogsbrand.
Åh, jag önskar att jag kunde förstå trädens språk. Tänk att få lyssna till visdomen som det här trädet bär på. Det vore något.
091503

Tuolumne Meadows var en av mina favoritplatser i parken. Jag bara älskade allting med den här utsikten. Så vi besökte Tuolumne Meadows två gånger under vår vistelse i Yosemite.
yos38Här satt vi och fikade och bara njöt av livet och de vackra omgivningarna.

091502
yos39091504Min älskade Johan vid den lilla floden som rinner genom Tuolumne Meadows.
092302091505yos40Ja, den här platsen var något alldeles speciellt.
yos41När solen sedan gått ner tog vi bilen och började köra tillbaks. Vi stannade till vid vackra Tenya Lake, där dimmorna började dansa. Jag blev alldeles lyrisk av det vackra skådespelet!
yos42Och sen fann jag en ny vän som hette Tristine. Hon hade en husbil med några vänner intill sjön och kom ner och började prata medan jag höll på att fota. Hon tyckte det såg så vackert ut, och undrade om jag brukade fota, eftersom hon själv också är fotograf. Hon var så otroligt härlig och positiv, trots att deras husbil hade varit sönder i fem dagar och de blivit fast här. Vi pratade och skrattade tills mörkret nästan föll.
När jag berättade vilket land vi kom ifrån så började hon berätta om ett filmklipp som kom från Sverige, och som hon tittat på många, många gånger. “Det är en jättevacker vy med skogar, ängar och dimmor, och sen står det en tjej där i vit klänning som ser ut ungefär som du” sa hon och pekade på mig. “Sen börjar hon plötsligt sjunga en alldeles fantastisk sång och kor kommer springades”.
Jag och Johan bara tittar på varandra och skakar på huvudet. “Men det är ju jag!” sa jag och skrattade. Hon blev så chockad och glad på samma gång. Hon berättade att det var hennes favoritklipp på youtube och att hon tittat på det massor av gånger. Hon hade nog inte anat att vi skulle mötas här, vid Tenya Lake. Jag blev väldigt, väldigt glad!
yos43När vi sedan lämnade Tenya Lake var det redan mörkt och månen hade stigit på himlen.
yos44yos13Vår näst sista dag bestämde vi oss för att vandra till ett ställe som heter “Chilnualna Falls”. Det är ett vattenfall högt uppe i bergen. Vandringen var på ca 1,3 mil vilket kändes lämpligt. Så vi började riktigt tidigt på morgonen så att vi skulle ha gott om tid på oss och kunna stanna vart vi vill. Och vandringsleden började bara några minuter ifrån vårt lilla hus i The Redwoods, så det var väldigt lämpligt att ta den vandringen just då.
yos48Åh vad den här dagen var underbar! Det var tungt att vandra uppåt hela tiden, men de vackra vyerna gav en kraft. Vi tog det lugnt och stannade ofta för att dricka vatten. Och för att fota såklart!
yos63091510yos47yos50Tillslut kom vi fram till Chilnualna Falls, och där stannade vi i några timmar. Det var ett helt underbart ställe, och dessutom var vi helt ensamma just där. Eftersom det är torrperiod i Yosemite så var det inte så mycket vatten i vattenfallen. Men det gjorde istället att vi kunde bada i de små “poolerna”.
091509091508Mitt livs läskigaste bad. Bara någon meter ut där så var det ett brant stup. Och vattnet var bedövande kallt. Men vilken känsla att faktiskt göra det! Ett minne för livet.
yos62Efter den långa, härliga vandringen körde vi till Tenaya Lodge för att checka in på vårt sista hotell. Där skulle vi spendera våra två sista nätter i Yosemite. Och wow, snacka om att få avsluta på topp. Vilket lyxigt ställe!
yos51yos52När jag kom in på rummet fanns en väska med massa gåvor och ett fint brev från teamet på Tenaya Lodge som välkomnade oss. Åhhh…det var så fint gjort! Jag kände mig verkligen välkommen.
yos53yos55Det är så roligt att få ha provat på att bo på olika ställen runt omkring i parken. Det finns verkligen något för alla. Även när det gäller aktiviteter. Vare sig man är gammal eller ung. Fattig eller snorrik. Vältränad eller dålig kondis. Jag fick ju skräddarsy ganska mycket av det jag ville uppleva av parken. Jag ville få se och uppleva sådant som passar mig och Johan. Men jag insåg att man skulle spenderat minst en månad till i Yosemite om man verkligen vill uppleva allt. Gå alla fantastiska vandringar och besöka alla häftiga platser. Så jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att åka hit någon mer gång, och fortsätta uppleva. Vi har bara sett en bråkdel, även om den bråkdelen för oss är som den största upplevelsen någonsin.
yos61Vår allra sista dag spenderade vi vid Tenaya Lodge. Vi provade på lite bergsklättring och sedan låg vi resten av dagen vid poolen. Det var så skönt att få avsluta resan på det viset, och bara koppla av. Bara smälta alla upplevelser vi fått vara med om under dagarna i Yosemite. Jag mådde som en gud. Jag kände mig så tacksam och lycklig. Här låg jag och sippade på en drink med Johan vid en lyxig pool, med de mest fantastiska upplevelser i bagaget. Min livs drömresa. Jag kunde inte haft det bättre.

yos60

Två väldigt lyckliga ♥
091306Trots att jag tagit så många bilder och filmat så mycket under resan, så går det ändå inte att fånga magin i sin helhet. Jag har insett att ingen bild i världen helt kan förmedla känslan man känner när man står framför Half Dome i solens första strålar. Ingen bild kan helt återskapa känslan av hur oändligt mäktigt det känns att titta på de gigantiska bergen. Jag fick en chock när jag insåg att verkligheten var så mycket större än det jag sett på bilderna. Men nu har jag varit där, och upplevt allt på riktigt. En dröm har gått i uppfyllelse. Tack Yosemite för en resa jag aldrig, aldrig kommer glömma ♥

Och TACK för att ni följt med oss på resan. Det har varit SÅ roligt att få dela den med er. Under resans gång var det som en enerikick att få läsa era kommentarer och se att ni spänt väntar på nästa inlägg. Tack för det. Ni är så fantastiska!
Om ni har några frågor om resan, så tveka inte att skriva i kommentarerna, så ska jag försöka svara så gott jag kan! ♥

118 Kommentarer på “Yosemite – the journey of my dreams

 1. Kicki

  Tack Jonna för allt du delat med dig. Så otroligt vackert! Vilket minne för livet för er. Lycka till med allt du förtar dig i livet och var rädda om varandra. Kram

  Reply
 2. Caroline

  Vilken UNDERBAR video och vilka FANTASTISKA bilder! Man trodde man redan hade fått se de finaste bilderna, men de här fick en ju att tappa hakan ända ner till tårna!! Kul också att du fick så otroliga bilder tagna av Damian!! Och jag blev lika glad över att läsa om hur den där kvinnan hade sett din video. Nästan läskigt ju att ni träffades där mitt i USA och att ni råkade börja prata om just den videon. Helt otroligt ju. Men det är sånt som gör livet värt att leva! Som fotograf själv, som gärna vill bli bättre då jag inte är ens i närheten lika bra som du, så vore det jättekul ifall du någon gång kunde göra en video där du pratar lite om tekniken och inställningar du använder. Vet att du har skrivit en uppdatering om vilken kamera du har men lite men detaljrika beskrivningar skulle uppskattas enormt då jag tvivlar på att det finns någon i världen som tar bättre bilder än du! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh TACK för alla dina jättefina ord!! Blir ju så glad av din kommentar!!
   Så kul o höra att du tycker om både videon och bilderna. Och åh självklart kan jag dela med mig om tekniken och inställningarna.
   Anledningen till att jag inte gjort det så mycket är just för att jag inte är så “teknisk” av mig när jag fotar. Jag tänker inte på vilka inställningar jag har.
   Jag bara gör. Provar tills det blir bra ljus och bra inställningar, sen knäpper jag av. Så jag har nog ingen speciell teknik liksom.
   Men ska ändå försöka klämma ihop ett litet inlägg om det 🙂
   Tack igen för alla fina ord!! Kram på dig Caroline! ♥

   Reply
 3. Jojhanna

  Vad ska man säga??? OJ OJ OJ vilka platser o vilka bilder!! Älskar bilden med de små blå blommorna i förgrunden o de suddiga bergen bakom,,Naturen, det räcker liksom,,tänk om alla förstod det! O så <3 förstås! ps så fina ögon din Johan har!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh tack Jojhanna!! 😀 Och kul att du tycker om just den bilden. Tycker själv om den.
   Och vad gullig du är, ska hälsa till Johan att du tycker han har fina ögon. Och jag håller med dig såklart! Älskar hans ögon. De utstrålar något väldigt speciellt och fint 🙂 Stor kram på dig ♥

   Reply
 4. Gunilla

  Men ååh! Nu vill jag också åka till Yosemite (det funkar ?).
  Vilken magisk plats! Jag förstår att ni haft en helt underbar resa. Det syns och hörs tydligt på filmen hur härligt ni har det. Men jag fick svindel när jag tittade på en del bilder. Jag fattar inte att ni vågade klättra upp och sitta på den där stenen vid stupet! Men en kanonbild blev det ju av Johan på stenen. Något som fascinerar mig mycket är de stora gamla träden. Men visste du att världens äldsta träd finns i Sverige, i Dalarna? Det är en liten ful och spretig gran som är 9000 år gammal. Träd är lite mystiska väsen tycker jag. Jag blev verkligen inspirerad nu. Börjar genast spinna planer på att göra en riktig långvandring i svenska fjällen nästa år. Yosemite ligger inte inom räckhåll riktigt än, men så småningom kanske.

  Reply
  • Hanna Marie Fiddeli

   Åh, som dalkulla blev jag såklart sjukt nyfiken och googlade rätt på den fula granen, gud vad häftigt! Den ska jag se innan jag är klar med det här livet. Vilken tur att jag fick syn på din kommentar!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kul o höra Gunilla!! Ja Yosemite är verkligen en magisk plats. Önskar alla fick uppleva den. Allting är så gigantisk och ofattbart!
   Haha ja jag får nästan själv svindel när jag tittar på vissa bilder. Det var riktigt otäckt att stå på vissa platser och jag kunde inte låta bli att tänka på om det skulle bli ett stenras eller något. Men det var häftigt att utmana sig själv lite 🙂
   Åhh vad kul att du berättade om det där trädet i Dalarna. Jag minns att jag läste det för väldigt länge sedan men hade helt glömt bort det! Det är ju helt otroligt att världens äldsta träd finns här i Sverige! Skulle gärna vilja besöka det någon gång.

   Och åh..en långvandring i svenska fjällen låter magiskt!! 🙂
   Stor kram på dig ! ♥

   Reply
 5. PJ:s byffé – från by till fe

  Om inte detta megainlägg om Yosemite lockar besökare så vet jag inte vad som skulle göra det. Mängder med fantastiska bilder, lång video och en personlig text. Självklart blir jag sugen på att åka dit. Att man måste hyra bil är en nödvändighet och vägarna är föredömliga. Inga tjälbullar där inte. Och boendet är minst sagt lyxigt men det är kanske normalstandard i USA:s turistmagneter? Själv har jag bara besökt New York och det är något annat. Hur som helst en fantastisk upplevelse som du lyckas förmedla med bravur. Tänk vilken konstnär som skapade detta paradis!

  Jo, en fråga: vilken kamera använder du när du tar dina videos. Ibland är de lite fladdriga (Jonna stil?) men så fort kameran ändå får fokus. Eller är det flera kameror?

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh tack PJ! Du skriver alltid så fint 🙂
   Så glad att du tyckte om detta inlägget! Ville verkligen försöka förmedla Yosemite så gott jag bara kunde!
   Ja boendena var lyxiga men jag tror definitivt att vi fick de lite lyxigare varianterna. Jag vet att det även finns mer “standardrum” att välja på som är betydligt billigare. Ja jag var också i New York en gång, och där fanns det verkligen standarder som inte ens existerar i Sverige. Sov på ett vandrarhem i ett rum som var som att kliva in i en garderob. Fruktansvärt trångt så man nästan fick klaustrofobi haha.

   Jag har två kameror jag filmar med. Jag har min systemkamera (Nikon D810) och den brukar jag filma stilla scener med. Alltså att jag ställer den på stativet. Man brukar kunna se när jag filmat med den. Det blir ofta väldigt fin kvalitet på filmerna, och dessutom rör det sig inte.
   Videobloggarna filmar jag numera med en Canon Powershot G7 X. Köpte den alldeles nyligen.
   Den är nog inte gjorde för att fladdra omkring så mycket med, men jag måste helt enkelt bli bättre på att filma lugnare 🙂

   Kram på dig!! ♥♥

   Reply
 6. leif

  Fantastisk fin video och bilder
  Du kan verkligen fånga äventyret.
  Att pool är cool det kan Jonna intyga hon är inte fool.
  Leve Jonna pool cool.
  Ni hade en fantastisk inspirerande resa.
  Kram

  Reply
 7. ♥Maria Alvljus♥

  TACK♥.. för alla vackra och storslagna bilder och videon från er fantastiska resa.
  Musiken i slutet på videon gjorde mig alldeles tårögd. Den var så vacker,
  men ändå så vemodig…som ett sorgset farväl av någonting fantastiskt,
  som ni har varit med om♥
  Väldigt fint att få följa er och se det ni såg♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad fint skrivet Maria!! Så glad att du gillar filmen och bilderna.
   Det värmer! Stor kram ♥

   Reply
 8. Sabina

  Fantastiska bilder! Jag skulle nog inte vågat gå ens så långt ut på klippan som du vågade!
  Och vad är oddsen att träffa på någon som har din kulning som sin favoritvideo, haha! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Sabina!
   Haha nej jag vågade egentligen inte men jag gjorde det för bildernas skull 😀
   Haha ja det var faktiskt himla sjukt att vi träffades på där! vad är oddsen ?! 😀
   Kram på dig ♥

   Reply
 9. Annica

  Helt fantastiska bilder och vilken resa ni har gjort! Så många fina vyer och vackra ställen…mina favoritbilder är ändå på er 🙂 Bilden du avslutar bloggen med och samma bild på Johan är mina favoriter. Så fyllda med känsla och magi!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Annica! Kul att du tycker om dom bilderna!! 🙂
   De är nog också mina favoriter från resan 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 10. Evy

  Tack Jonna för en underbar resa tillsammans med dig och Johan. Så fantastiska vyer så man blir alldeles sjuk :-).

  Reply
 11. Katta - Bucketlife

  Otroligt! Fängslad genom hela filmen och hela inlägget. Fantastiska bilder och så fint berättat! Och vilket jobb du lagt ner på allt! Så jäkla fint och bra, tack!
  När du skrev om hon som sett din kulningsvideo – det var ju gåshud! Vad coolt!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tusen tack!!! Gud vad glad jag blir att du tycker det!! 🙂 Sitter med ett stort leende nu.
   Tack, tack tack!!! :* ♥ KRAM!

   Reply
 12. Marit

  Så otroligt fina bilder, filmen, din berättande text….jag saknar ord, det är bara fantastiskt! Jag blev jätteglad när du skrev om hon som sett din kulningsvideo, vad kul det måste ha varit för henne att få se dig Jonna IRL! Ja, du har nog fått mig att längta och drömma om en resa till Yosemite…..

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Marit!! Så glad att du uppskattade blogginlägget!
   Och ja både hon och jag vart glada! Tänk vad världen är liten ibland! 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 13. Lena

  Vilken otrolig resa ni har varit med om! Man blir verkligen sugen på att åka dit själv och få uppleva lite av det ni sett.
  Tänk vilket sammanträffande att du träffade tjejen som har sett ditt kulnings-klipp där!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det har verkligen varit en otrolig resa. Förstår knappt att allt det här hänt! 🙂
   Ja, snacka om sammanträffande! SÅ roligt 🙂 ♥
   Kramar!

   Reply
 14. Monica

  Helt fantastiska foton! Så vackra och vilken konstnär och proffs du är! Hisnande vackert fångar du allt! Förstår att det är ett otroligt jobb att gå genom alla foton och filmer, väldigt mycket arbete men så blir resultatet superbt också!

  Reply
 15. Eleanor Ollila

  Hej Jonna! Du vet när du vann priset som årets trädfotograf 2015? Du står och kramar ett träd och det är en fantastisk bild, och verkligen en värdig vinnare i tävlingen!

  Jag hade svårt att tro att jag någonsin skulle se en finare bild på dig och ett träd än den bilden. Men jag hade fel. Bilden på dig i det här inlägget när du står med slutna ögon och kinden vilande mot det största träd jag någonsin sett i Yosemite…är helt fantastisk.

  Jag älskar alla dina bilder från Yosemite…men det är nåt särskilt när man jämför de två trädbilderna. Ditt älskade träd i Grundtjärn och ett gigantiskt urgammalt träd i Yosemite—jag kan inte säga annat än wow. Wow, Jonna!

  Det är inte ofta jag blir stum och tappar orden, men nu blev jag det. Massa kramar <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad fint skrivet!! Så glad att du tycker om den bilden med mig och trädet. Det var verkligen en mäktig och speciell känsla att få röra vid trädet som levt i så många tusen år. Så jag ville såklart föreviga det på bild.
   Det värmer o höra att du tyckte om den bilden så mycket. Tusen tack för dina fina ord!!
   Kramar ♥

   Reply
 16. Tony Trusty II

  You have an incredible talent of capturing the beauty of nature… after following you for a years now it was wonderful to see you and you fiance visit Yosemite NP, where my wife and I got married, and capture the beauty it holds. Loved this post, the pictures and video in it. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Awww you got married in Yosemite?! Wow….that is so beautiful!! What a lovely place to get married 🙂 ♥
   And thank you so much, Im glad you liked this post!! ♥

   Reply
 17. Ewa

  Tack Jonna för de fantastiska bilderna och filmen. Du förmedlar verkligen skönheten och stämningen med dina bilder.
  Vilken underbar plats!
  Kram på er båda!

  Reply
 18. Magnus

  Sitter nu i ett litet mysigt rum strax innan betalstationen in till Sequoia National Park.
  Vi har haft en övernattning i Death Valley sedan vi lämnade den galna staden Las Vegas. Vilken upplevelse att åka genom den dalen! Vi hade hoppats på att få uppleva 100 grader F men det var “svalt”med bara 90 grader. Däremot fick vi se två coyote-ungar som nyfiket tittade på oss och gick runt bilen.
  I morgon skall vi köra upp för en galet vacker väg med en massa serpentinkurvor och bla besöka The General Sherman Tree. Ett gigantiskt sequoia-träd! Minns jag rätt är det 11 meter i diameter nere vid marken och 83 meter högt. Jag har varit här en gång förut men min inte min resekompis så det ska bli kul att se hans reaktion när han får se dessa gigantiska träd.
  Sen kör vi vidare mot Yosemite och vårt boende de kommande två nätterna, Yosemite View Lodge. 😉 Japp, samma ställe som ni bodde på i början av ert besök och att ni skulle bo där hade jag inte en susning om när jag bokade in oss där. Gissa om jag längtar efter att komma fram till Yosemite nu!

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det är så roligt att få följa dig Magnus på er resa!! Helt fantastiska bilder ju!!
   Så många häftiga platser ni besöker!
   Och det där trädet är ju helt gaaaalet stort! Det måste ju vara ännu äldre än 3000 år tänker jag?
   Så spännande nu när ni ska till Yosemite och sova på samma hotell som oss. Hoppas ni får en underbar tid där!!
   STOR KRAM ♥

   Reply
   • Magnus

    Nja, man uppskattar åldern till drygt 2200 år. Det finns Sequoia-träd som är runt 3000 år gamla men General Sherman är störst sett till dess volym. 83 m högt, 11,1 m i diameter nere vid marken och dess tjockaste gren är ca 2 m i diameter. Hissnande mått!

    Reply
 19. Lars 8463

  Jag har lyssnat
  på bilderna.
  Jag har smakat
  på ordern.
  Jag har vandrat
  på minnesstigen.

  DU
  Får mitt hjärta
  att le.
  Så jag undrar
  hur Johans ser ut.

  För att döma, bedöma
  men aldrig fördöma
  av videobloggen.
  Eran
  Glädje
  Humor
  Livsglädje
  Omtanke
  Kärlek

  Kommer ni på ålderns höst
  Sitta i gungstolen på verandan
  Hålla varandras
  omtänksama kärleksfulla händer
  När ni med knarriga röster
  ser ut över dom.
  Färgsprakande minnesfälten.

  Och du
  Det är svårt
  Att vara modig
  Utan
  Att vara rädd

  Och vara rädd
  för att dö
  gör mig mer levande.
  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhhhh…du slutar aldrig att förvåna med ditt sätt att skriva och betrakta världen.
   Vet inte hur jag ska tacka dig för allt Lars ♥ Att läsa dina ord är som musik för själen.
   Tack, tack och åter tack ♥
   Kramar

   Reply
 20. Lena - gott för själen

  Ojojojoj! Jag blir så berörd av dina fantastiska bilder att jag sitter här och gråter. Känner känslan av att stå där och insupa atmosfären och miljön. Jag är så glad att vi inte hunnit med parken under våra senaste resor till Cali för då hade det bara blivit kanske en dag eller två. Nu vet jag ju ännu mera att jag vill spendera åtminstone en vecka där. Nån gång ska jag dit!

  Vilken häftig grej med den där tjejen som sett din kulningsfilm! Hur sannolikt är det, liksom, att ni skulle träffas där!?

  Ha en fin helg!

  Kram Lena

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh vad fint att du blev så berörd av alla bilder!!! Du anar inte vad glad jag blir för dina ord.
   Och ja man behöver minst en vecka för att hinna uppleva Yosemite. Hoppas verkligen du får chans att resa dit inom en snar framtid. Är säker på att du hade älskat det.
   Och ja, visst är det helt galet att vi träffades där! Som om det fanns en mening bakom 🙂
   Stor kram till dig Lena!! ♥

   Reply
 21. BySiri - The life of a creative mind

  Jag ser verkligen fram emot dagen jag står där själv och får uppleva allting med egna ögon ! Jag är dock väldigt tacksam över att få uppleva det genom dina ögon så länge, du tar så fantastiska bilder Jonna! Men hur sjutton får du de så tydliga fast solen lyser rakt in i linsen? Det är ju den finaste typen av bilder tycker jag. Och bilden där berget speglas i floden (väldigt högt uppe) är obeskrivlig.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kul o höra det! Och jag hoppas verkligen att du snart får stå där och uppleva allt med egna ögon! 🙂
   Så glad jag blir att du tycker om bilderna! När solen lyser rakt in i linsen så var solljuset fortfarande ganska dovt eftersom det var tidigt på morgonen. Det var lite “disigt” i luften vilket gjorde att det blev lättare att få till bra ljus i bilderna 🙂
   Tusen tack för dina fina ord!! Kramar ♥

   Reply
 22. Birgitta

  Tack för ett underbart inslag. Det är så mäktigt att jag behöver läsa och se bilder o film flera gånger för att ta in allt vackert.

  Reply
 23. Dixi Wonderland

  Jag blir så otroligt berörd av dina bilder.
  Dom är så vackra och har något magiskt lugn över sig. Och gud va roligt att den tjejen hade sett just din film, det måste ha varit ödet att deras bil gått sönder så att hon fick träffa dig där. Jag undrar dock för du skrev att du skulle göra ett inlägg mer ingående om indianerna (tänker på inlägget när du var på museet) har jag missat det inlägget eller kommer det komma upp? 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Dixie! Så glad att du tycker om och blir berörd av mina bilder!! 🙂
   Åh ja jag gick tillbaks till det inlägget för att se vad du menade. Och det jag menade då var när jag fick träffa Damian vars förfäder var indianer som levde i Yosemite, och när jag skrev att jag skulle visa mer från den dagen senare så menade jag just den dagen vid Taft Point, inte just mer om indianerna. För tyvärr har jag inte hunnit ta del så mycket av indianernas historia och kultur. Det har mest varit kring guldrushen och den andra biten. Men jag vill gärna lära mig mer om indianerna, eftersom de fascinerar mig så mycket! Men tyvärr kommer inget mer inlägg om just det 🙁
   ♥ Men tack för att du frågade!
   Kram på dig!! ♥

   Reply
   • Dixi Wonderland

    Va gullig du är Jonna som tar dig tid att svara 😀
    Det var jag som missuppfattade men så blir det ibland. Fantastisk resa du varit med om och jag hoppas det kommer fler framöver för det har varit underbart att få följa med er på detta 😀

    Reply
 24. Anna K.

  Wow, I have no words to describe these photos! Those giant trees are amazing, I wish I can see them someday myself.
  Trevligt veckoslut, Jonna! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Anna!! I really hope you get to see them to someday!
   It is a very special feeling to stand next to these trees 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 25. Caroline D.G

  Tack Jonna! Vilka fantastiska bilder du tar. Visst är det underbart att få resa tillsammans men en speciell person, någon som man älskar, och få dela upplevelser och få gemenasamma minnen. Jag och min man har rest och upplevt mycket tillsammans och när vi sedan fick barn( 3 st) så fortsatte vi resa med dem. Stort tack, och lycka till i framtiden.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Caroline!! Och ja det är verkligen underbart att få dela sådana här resor med den man älskar. Så fint att du och din man också rest mycket, och att ni dessutom fortsatt rest med era barn! Det hoppas jag själv kunna göra i framtiden om vi får barn 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 26. Björn

  Tack för den berättelsen! Det känns helt klart lockande att åka dit. Jag har även delar av Yellowstone i tankarna och det blir kanske både och nu.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Björn! Ja Yellowstone verkar riktigt häftigt också!
   Finns ju så många otroliga parker i USA! Skulle ta ett helt liv att upptäcka alla 🙂
   Kram ♥

   Reply
 27. Lindan

  Alltså, det är nästan för mycket för att kunna ta in…!! Så många magiska bilder!! Och det fullkomligt lyser om dig! Om er!! <3 Alla bilder är fantastiska, men några som stannade lite extra i minnet är den på dig o Johan när han pussar dig på kinden (och du håller fingrarna bakom hans huvud 😉 ), den fullkomligt sprudlar! Den på dig när du lutar kinden mot det stoooora trädet (älskar!! <3 ), alla bilderna på Johan uppflugen på diverse klippblock – alla de är underbara!! Den när du står med svart cape vid vattnet (sååå vacker!!)….ja, jag kan väl fortsätta resten av fm….;)

  TACK för att du tog oss med på denna resa!! Så kul att få uppleva den tillsammans med er! Kan inte tänka mig någon mer entusiastisk skildrare…;) ni är för underbara!

  STOOOR KRAM!! <3 <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhhh tack Lindan! Som alltid skriver du så sprudlande och härliga kommentarer! 😀
   Så glad att du gillade bilderna!! Och jag är så glad att du följt oss på resan!!
   Dina kommentarer går alltid rakt in i hjärtat.

   STOOOR KRAM tillbaks fina du! ♥

   Reply
 28. Ida

  Åh, Jonna, wooooow, så fantastiskt ni verkar ha haft det. Fina är ni, gu! Sån kärlek!
  Finner inte ord. Tack för att vi fick ta del av er resa! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tack Ida!!! Så fint skrivet 🙂
   Tack själv för att du velat följa oss på resan.
   Kramar ♥

   Reply
 29. Jenny

  Haha slutet på videon: “Får man ha det så här bra, ibland undrar jag om man är död?”… “Näää” . Söta!!!

  Reply
 30. Johanna

  1. Kan man dricka vattnet från rinnande bäckar där?
  2. Var är dina ljusbruna/ljusgröna shorts ifrån som du har på flera av bilderna? De är jättefina!

  FANTASTISK resa, visste väldigt lite om Yosemite innan men nu är jag väldigt sugen på att åka dit en dag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för dina frågor!
   1. Jag har faktiskt ingen aning om det. Vet ju att man kan göra det här i fjällvärlden i Sverige. Men jag hörde ingen som nämnde det och jag kom aldrig på tanken att fråga heller. Men det går säkert att ta reda på 🙂
   2. Jag köpte dom på Lindex för typ tre år sedan 🙂
   Kram på dig!! ♥

   Reply
 31. Anonym

  Otroligt! Vilka bilder! Förstår så väl att denna tripp blir ett rejält minne för livet. Om 15 år tror jag du tänker att du var ju alldeles nyss där? Samma som med mig då jag var över och träffade The King Of Rock & Roll i Memphis år 2000. The Killer himself. Sådana här resor tycker jag många fler borde göra. Fara någonstans där det finns nåt som de är intresserade av. Man glömmer det aldrig, oavsett hur litet eller stort. Hur dyrt det blir glömmer man också!

  Rock On!

  Perk

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja eller hur, sådana här resor blir verkligen minnen för lovet!
   Åh men The king of rock & roll? Är inte det Elvis om jag inte minns fel? 😀 Men 2000? Jag är inte så haj på det där men vem kan det vara du träffade då?

   Kram 😀 ♥

   Reply
 32. Annette Skog

  Otroligt vackra och kraftfulla bilder! Gigantträden är fantastiska, har länge fascinerats av dem. Du är modig som trotsar din höjdskräck. Jag har prövat några gånger, men det slutar med krypning på alla fyra och gråt. Skräckfyllda bilder där ni/du står i höjden, ja, sån’t börjar jag gråta av. Fjantigt, men sant! Respekt!

  Reply
  • BySiri - The life of a creative mind

   Gud vad modig du är som prövat ändå! Jag är också rädd för höjder men av mildare grad än dig så jag klarar ändå att njuta av utsikten när jag väl är där utan att vara rädd så länge jag håller mig undan från kanten, det värsta är upp och ner-vägen. Jag hoppas innerligt att du någon gång kan få göra det också 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Annette!
   Och åhh jag kan förstå din höjdrädsla. Vissa är ju så rädda att de bara krymper ihop. Men modigt att du ändå provat!! ♥
   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Gunilla!! Ja parken är verkligen gigantiskt. Måste nästan ha minst en vecka för att hinna se lite gran 🙂
   Kram på dig ! ♥

   Reply
 33. Martina

  Jonna, du är så otroligt duktig på att filma! Jag hoppas du riktigt förstår vilken gåva du har med din talang! Jag är konsnär och grafisk formgivare, så jag vet vad jag pratar om. Herregud vilka bilder!
  Ni är ett vackert par, du och Johan. Han verkar lite obekväm framför kameran dock, behöver lossna lite…var inte så typisk svensk Johan! Hahaha! Jag menar inget illa, hoppas ni förstår. Och DU, du är ju aldeles för söt Jonna! Jag följer dig dagligen nu, och uppskattar verkligen dina inlägg.
  Kram från mig i Kalifornien.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ååhh…gud vad glad jag blir! TACK Martina! 🙂
   Haha och ja Johan är inte någon linslus direkt 🙂 Men är glad att han ens vill vara med på film och att han tycker det är OK att jag filmar han hela tiden 🙂 Även om han är lite blyg framför kameran 🙂
   Så glad att du vill följa mig dagligen nu! Kram på dig ♥

   Reply
 34. mammakero

  Vad jag njutit av dina underbara bilder och videon!!! En sak som slog mej nästan direkt, är att Johan är som klippt och skuren för att bära cowboy hatt! Han ser ut att vara född i en sån! Och du, älva är du hemma i Sverige, men i Yosemite såg du ut som en indian med blont (!) hår! Ni passar in där! I slutet när du klev ut på stenarna vid Tenya lake, så hörde jag dej kula…. Fast du inte gjorde det! Det hade på något konstigt sätt passat mycket bra. Tack för alla underbara bilder, jag är tacksam för filmerna med, för närmare än så kommer jag aldrig att komma dit. Det är andlöst vackert med de dramatiska bergen och de vördnadsfulla gamla träden och magin når mej faktiskt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack för dina fina ord!!
   Ja visst passar han bra i hatt! 🙂 Och vad fint att du tyckte jag såg ut som en indian med blont hår 🙂
   Ja jag hade gärna velat kula där vid Tenaya Lake. Jag tycker bara det är så jobbigt när folk ser och hör på.
   Men vi åkte en bit bort senare och då gick jag ut och kulade vid sjön. Jag ville spela in det på film men det var för mörkt då tyvärr :/
   Kram på dig och tack för alla fina ord! ♥

   Reply
 35. Sophie

  Så fint inlägg och film!! (man blir ju kär i er 🙂 🙂 ) Och mötet med hon som sett dig på You Tube- så häftigt..!! Jag har själv varit sugen på att resa dit innan, men blir ju ännu mer sugen nu. Har en fundering, vet inte om du har koll men testar… Skulle det funka att resa runt i parken utan bil..? Går det bussar / shuttles eller liknande? Tack på förhand!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack Sophie!! 🙂
   Hmm ja det går nog till viss del. Vet att det går bussar/shuttles från Yosemite Valley, men är inte så säker på att de går överallt i parken.
   Oavsett så skulle jag ändå rekommendera bil eftersom bussbiljetter kan vara slutsålda när det är mycket folk i parken. Och med bilen så blir man ju mer fri när det gäller tider.
   Kram på dig ♥

   Reply
 36. Dess

  Fantastiska bilder. Jag hade aldrig hört talas om Yosemite innan jag läste om det här på din blogg. Visst blir man sugen att åka. Även en av mina mest fantastiska upplevelseresor var i en park i USA, närmre bestämt Custer state park i South Dakota. Det kan jag också varmt rekommendera, naturen är så häftig!
  Eftersom du inbjöd till frågor så har jag en. Den rör inte resan i sig men är ändå lite kopplad. På några bilder i detta inlägg är det en annan fotograf som tagit bilder av er, men på många bilder här på bloggen så är du en del av motivet på dina bilder. Hur tar du de bilderna? Får rätt fokus, får kameran att ta bild osv.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Dess! Och vad spännande, jag har faktiskt heller aldrig hört talats om Custer state park. Åh det finns verkligen så många häftiga parker i USA. Skulle vara roligt att resa runt och besöka alla 🙂
   Bilderna där jag själv är med i bild tar jag med självutlösare i kameran eller med en fjärrutlösare, och så ställer jag upp kameran på ett stativ. Dock så gick min fjärrutlösare sönder andra dagen i Yosemite så alla bilder är tagna med självutlösaren i kameran. Alltså att man ställer in kameran att ta kort om t.ex 10 sekunder eller 20 sekunder. Så då gäller det att vara snabb och springa fram i rätt position. Oftast så brukar jag ställa fokus genom att fokusera på en punkt där jag vet att jag kommer stå. Tex på en sten eller liknande 🙂
   I filmen kan du se en scen som Johan filmade vid de gigantiska träden. Där ser du hur det går till när jag fotar mig själv 🙂
   Kram ! ♥

   Reply
 37. Janet Doane

  I could breathe the air, remembering the smell of the redwoods when I was in amazing forests and experiencing the living presence of the trees and the powerful presence of the ancient earth… yes, 3,000 years is long time to live, and these beings hold so much wisdom to share with us if we listen, as you and Johan have. To have your dream come true, as my dream came true, is such a wonder… it is beyond words. I have returned a few days ago from being halfway around the world in Cornwall, and then in Florence, feeling the profoundness of a month-long journey that has changed me in more ways than I yet understand… it will unfold over time. It amazes me that a deep longing like this can carry us so far, and I’m so happy for you that you have been graced with this gift. The photos are stunning, and the video is so much fun, filled with heart and the spirit of your adventure. xoxo

  Reply
  • Jonna Post author

   I really love your comments….they are so pure and beautiful ♥ I am so glad to hear that you have returned from an journey that changed something…and it sounds like it is in a positive way ♥ Im so happy for you! And thank you for all the beautiful things you write to me! It means alot!
   Lots of love ♥

   Reply
 38. Lovisa

  Tack för att du delar med dig! av bilder och av den härliga videon! Obeskrivligt vackert och underbart.
  Yosemite vore en dröm att få besöka någon gång, att få vara där och se det i verkligheten, andas luften och känna dofterna. Men tills dess är jag sååå glad att ha fått ta del av det genom dina berättelser och bilder. TACK!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Lovisa!! Håller tummarna att du någon gång får besöka Yosemite i verkligheten också!
   Men är så glad att du uppskattat mina bilder och berättelser därifrån.
   Stor kram!! ♥

   Reply
 39. Fia

  Hihihiiiii, blir så löjligt överjordiskt glad över att läsa och se om allt detta fantastiska!! Ojoj, vill bara slänga mig iväg på äventyrsresa nu nu nu ?. För övrigt blir jag också alldeles mjuk och varm i själen av dig och Johan, era personligheter, allt det vackra, alla upplevelser och vår moder jord. Fantastiskt, tack för allt jobb du lägger ner på att visa oss och dela med dig av en bit av ditt liv! ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men gud så fint skrivet!! TACK Fia 🙂
   Blir glad av dina ord!! Tack för din härliga kommentar!!
   Kramar ♥♥

   Reply
 40. Anneli

  Vilket fantastiskt äventyr ni varit med om , du o Johan – minnen för livet! Så många fina bilder å vilka spännande möten du fått uppleva! Kan nog vara bra att ha en norrländskt lugn Johan vid din sida när ovädret drar fram, eller som talar om för dej att du i allra högsta grad är vid liv 🙂
  Ni är så fina o gulliga tillsammans o sprider så mycket positiv energi!
  Blir själv sugen att få se o uppleva Yosemite efter att ha sett er resa o dina fina bilder!
  Annars är Island ett land jag just fått upp ögonen för. Hörde en låt på spotify : ‘Heimförin’ , och kom på mej själv med att lyssna på den om o om igen utan att veta vad det var för språk eller vem som sjöng. Började söka o hittade en isländsk ung man som heter Ásgeir Trausti som sjöng låten. En annan favorit är ‘Higher’. Han sjunger både på isländska o engelska – isländska är så vackert o låter magiskt på nåt sätt… skulle vilja lära mej det. Om älvor har ett språk så är det nog väldigt likt isländska 🙂 Det sägs att de finns där på Island…
  Varför skriver jag nu detta ? Jo – Tänkte att kanske nåt resebolag eller nån… kanske vill skicka dej dit o ta fantastiska bilder av det magiska landskapet där . Det finns både berg, vattenfall o pooler(!) varma pooler, norrsken – åsså älvorna då ! Och säkert en massa annat magiskt o intressant att se, uppleva o fota… 🙂
  Hursom , Tack för ännu ett magiskt o fantastiskt inlägg från dej Jonna ! Ha en fortsatt fin höst – här i mellan-Sverige har löven ändrat färg o frosten är på intåg sägs det…
  Varma höstkramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din fina kommentar Anneli!
   Ja jag är verkligen tacksam som har haft min lugna Johan bredvid mig under detta äventyret. Så glad att du tycker vi är fina tillsammans!
   Och åhh ja Island har jag alltid drömt om att besöka! Hoppas att det blir verklighet någon gång framöver. Det verkar ju sagolikt fint där. Och jag bara måste kolla upp musiktipsen som du tipsade om. Har lyssnat på lite isländsk musik tidigare och jag bara älskar det språket! 🙂

   Tack igen för alla fina ord!
   Kram på dig! ♥

   Reply
 41. Lingon

  Tack för allt det fina Jonna! <3 <3 <3
  Jag har liksom inga ord för att beskriva hur vackert det är att få titta på alla dina bilder och berättelser.
  Tack

  Reply
 42. Jenny

  Åh, vilka underbara bilder och vilken upplevelse ni har haft. Blev tårögd bara av att titta på bilderna. Naturen är fantastisk!
  Undrar om ni fick se några djur i parken?

  Det var superkul att få se filmen också. Roligt med behind-the-scences och lite extra personligt sådär! 🙂

  Reply
 43. Matilda L

  Åh va fint och vilken resa! Vad använder du dig av för kamera? Helt otroliga bilder 🙂 Ha en grym vecka, du är så otroligt inspirerande!!!!!!!

  Reply
 44. Pia

  Vilken fantastisk plats!!! Skulle också vilja dit, och bo i den där stugan i skogen☺️ Du tar så otroligt vackra bilder!!! Hoppas jag också en dag kan lära mig det! ☺️?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.