Frysa mjölk?

Eftersom jag bor långt bort från det mesta så gäller det ju att planera när man handlar. Jag tycker nog jag blivit ganska bra på det nu. Men en sak som alltid varit jobbigt är ju det här med mjölk. Jag älskar mjölk och har jag ingen mjölk i kylskåpet så vet jag inte vad jag ska ta mig till 😉 Men när jag handlar mjölk så kan jag ju inte köpa på mig massvis eftersom de oftast går ut om bara några dagar. Jag har fått tipset från några att man kan frysa in mjölk. Tage brukar bland annat göra det. Jag har alltid fått för mig att mjölken ska bli konstig och smaka äckligt om man gör det, men här om dagen var jag hemma hos Tage och fick dricka ett glas av hans nedfrysta mjölk som han tinat upp. Det var banne mig ingen skillnad alls!

Så nu tänkte jag ge det ett försök. Jag har lagt in mjölk i frysen och ska nu ta ut mitt första paket att tina upp. Om det funkar bra så gör ju det att man inte behöver åka och handla lika ofta. Så det hade varit superbra.
Någon annan här som har fryst in mjölk någon gång? 🙂

Mina mjölkpaket i frysen 😀

58 Kommentarer på “Frysa mjölk?

 1. Gunilla

  Hej Jonna. Idag sålde Ica mjölk för 2.50 litern. Datum 22/2 . Köpte på mig ett gäng och lade i frysen. Brukar göra så och det går jättebra! Gokväll

  Reply
 2. Birgitta

  Ett annat tips är torrmjölk. Mjölkpulver man alltid kan ha i skafferiet så man inte blir utan. Fast det blir ju ett komplement då, till matlagning och bakning. För jag inbillar mig att det inte är så gott att dricka. Men vad vet jag, är ju ingen stor mjölkdrickare. Kul iallafall att se att du dricker riktig 3%-ig mjölk. Rejäla grejer!

  Reply
  • Hasse

   Torrmjölk går utmärkt att ha i the och kaffe eller till bakning.
   Håller fantastiskt länge eftersom den i princip är utan fett och härsknar inte.
   Inte så jättegod att dricka, men vad gör man om man är sugen och kon är borta.

   Reply
   • Evy

    Torrmjölk går också bra att dricka faktiskt. Kanske inte direkt, men om man gillar oboy så fungerar den utmärkt att dricka gjord på torrmjölk :D.

    Fryst mjölk och grädde är som färsk då den tinas, men jag anser att den ska tinas långsamt i kylen. Gör man så går till och med grädden att vispa som om den vore färsk :D.

    Men varför slösar du på ström till frysen då du har en stor frysbox utanför dörren 😉

    Reply
    • Jeanette

     Alla som seglar och har motorbåt fryser sin mjölk och använder dom som frysklampar, när dom inte har tillgång till mataffären.

     Reply
  • Dan

   Lägga mat i snödrivorna utanför huset?
   Ja har du inte djur på gården innan så kommer du garanterat att få det.

   Du måste förpacka det så extremt för att stänga ut lukten så det är ingen mening.

   Reply
 3. L Pettersson

  Hej
  För cirka ett år sedan var jag oförmögen att själv sköta mina inköp. Detta efter en operation av mitt knä. Gick med gips i sex veckor och därefter hankade jag mig fram på ostadigt ben. Fick då via matbutiken varor hemkörda. Köpte också då på mer mjölk än vad jag förbrukade på några dagar och därför frös jag in. Har också nu upptäckt att visa butiker har mängdrabatt. Köp fem liter och betala 35;-kr. Det enda som är lite knepigt är att komma ihåg att ta fram den frysta tetran innan mjölken jag har framme tar slut. Men jag har märkt att halvt tinad mjölk med härliga isbitar i är gudagott när jag dricker den. Får nästan huvudvärk av kylan, men det släcker törsten. Det hela går ändå utmärkt och man får helt enkelt ha lite framförhållning.

  Ha det!

  Reply
 4. F

  Mjölk som har varit frusen är verkligen inte gott. Fryst mjölk går däremot väldigt bra att baka av. Så har man gammal mjölk kan man ju frysa in för framtida bak.
  Möjligen kan det kanske bli skillnad på smaken om man tinar den långsamt, precis som man gör man jordgubbar för att få fram smakerna bättre?
  Torrmjölk låter som ett bättre alternativ om jag hade fått välja…

  Reply
 5. Maria

  Yes, jag brukar frysa in mjölk jag med! Men brukar hålla paketet uppochner och skaka lite lätt innan jag öppnar bara för att ^^

  Reply
 6. D

  Ju mindre fett i mjölken desto bättre vid frysning och tina i kylskåp.
  Sedan finns ju UHT mjölk som inte behöver stå kallt fören den öppnats.

  Muuuu

  Reply
 7. Synnöve

  Mjölken håller sig flera dagar efter” bäst före datum” fick jag lära mig av ”mattanterna”
  på skolan. För det mesta stämmer det.

  Reply
  • Evy

   På vintern håller mjölken mycket längre än bäst-före-datumet. Men så fort korna går ut på bete så ändras hållbarheten. Då gäller det att konsumera innan bäst-före-datum 😉

   Reply
 8. Anna

  För det första så ser det ut som om du har köpt mjölk som går ut relativt snart, så börja med att ta mjölk som står längre in om den där framme har ett relativt tidigt produktionsdatum. Sen finns det ju speciell mjölk att köpa som har längre hållbarhet än vanlig och som inte smakar så annorlunda 😛 Hoppas den frysta mjölken blir bra 🙂 haha

  Reply
 9. Nicklas

  Jag har provat och frysa mjölk och det gick utmärkt! Bara det att när en kompis åt frukost hos mig och drack av mjölken som varit i frysen och fick se datummärkningen på paketet utbrast han. ”Har jag druckit av den mjölken!”
  Du köper 3%ig mjölk det ska det vara:) Sov gott!!!

  Reply
 10. Västgöte

  Hej. Jag tinar ca 8 min i mikron, liggande oöppnad
  paket, 1 lit. Klumparna smälter ju efter hand. Omskakas.

  Reply
 11. John

  När jag var liten köpte vi mjölk av en av bönderna i byn. Mjölken fick vintertid stå i farstun som är oisolerad. När det var kallt frös den och fick tinas, vad jag minns var den kall och jättegod. Numera är det mjölk från kooperativa som inte fryses.

  Reply
 12. Tobias

  Beroende på vad du ska använda mjölken till så kan du köpa havre- eller sojamjölk i stället. De finns att köpa i sådan förpackning som har värmebehandlats så att de kan stå i rumstemperatur – vet inte hur länge men säkert några månader. Jag brukar ha havremjölk i havregrynsgröten och det är väldigt gott – man märker knappt att det inte är komjölk.

  Reply
  • Damen

   Jag tänkte också skriva att havremjölk är bra. Lång hållbarhet och jag är så van vid den nu så jag saknar aldrig ”riktig” mjölk.

   Reply
 13. Perk

  Drack en 9 dagar gammal mjölk nyligen och den smakade precis som nyöppnad. Sånt där håller sig längre än vad man tror.

  Reply
 14. Husfrun

  Jag har bara fryst in mjölk som hållit på att gå ut och sen bakat pannkakor av. Men sen gillar jag inte att dricka mjölk så på den punkten kan jag inte uttala mig.

  Reply
 15. PerOla

  Jo de går bra frysa glöm bara inte skaka den lite innan du häller upp. Den håller också mycket längre än man tror ca en vecka efter bäst före om du inte har varmare än 8 gr i kylskåpet.Och man känner direkt om den har blivit sur så de är ingen risk man dricker dålig mjölk.

  Reply
 16. Skogsmulle

  Jag är extrem mjölkälskare och dricker alldeles för mycket. Hos oss har vi som någon annan här skrev om mjölk med extra lång hållbarhet. Den är lika god som annan mjölk. I mitt fall är det inget problem eftersom mjölken nästan alltid är slut långt före sista förbrukningsdag. 🙂 Jag vet dock att det går alldeles utmärkt att dricka vanlig mjölk upp till sju dagar efter sista förbrukningsdag förutsatt att den förvarats kallt hela tiden förstås.

  Reply
 17. Lena

  Det är ju jättebra om det går bra att frysa mjölken. Men om du inte tycker att det blir bra så finns det ju laktosfri mjölk och den har längre hållbarhet än den vanliga. Samma med laktosfri grädde. Jag har också långt till afffären och brukar köpa både vanlig och laktosfri. Lite dyrare men kostar ju att åka flera ggr till affären också.

  Reply
 18. Yvonne

  Jag bor lite som du gör med flera mil till affär´n, så jag fryser alltid mjölk.
  Jag tycker att det fungerar bra – dock inte riktigt lika god att dricka som färsk mjölk.
  Ja, och så är det ju bäst att tina den långsamt i kylen – om jag kommit ihåg att ta fram den i tid förstås…… (Den tar lååång tid att tina, ett dygn minst).

  Reply
  • Siv Norberg

   Går ju hur bra som helst o frysa mjölk, tina i kylen, så tänk på o ta fram i tid, jag har alltid mjölk i frysen, fast jag har rätt nära till affär’n (1km)…Ha en skön helg Jonna…

   Reply
 19. Ninni

  Jag vet ett äldre par som är bosatta ute på en ö mitt i ingenstans. Hos dom blev man bjuden på 3-månaders gammal mjölk, som man höll på att sätta i halsen under fikastunderna när man läste på förpackningen. Men det visade sig så klart att även de frös sin mjölk, en nödvändighet när de bara hade möjligheten att åka den långa biten över sjö och mark för att handla sisådär en gång i månaden! Under vintern var det ännu längre mellan inköpen. Inget fel på smaken på deras mjölk, tina långsamt dock! 🙂

  Reply
  • Röfs

   Laktosfri mjölk funkar jättebra både för magen och med hållbarheten. I stugan är det toppen att ha i kylskåpet! Smaken är det ingé fel på!

   Ha en skön helg, Jonna!
   Kram
   Rigmor.

   Reply
 20. J

  Jag brukar ofta frysa in mjölk. De funkar superbra! Kan tycka att den kan bli lite ”kornig” ibland men det betyder inte att den är dålig! 🙂

  Reply
 21. Cat

  Om man vill förvara fryst ute på vintern tycker jag att det funkar bra med en plastlåda med lock att lägga saker i, då kommer inga djur åt det.
  3%-ig mjölk håller länge på vintern, minst 4 dgr efter utgångsdatum om den förvaras i kyl. Skulle mjölken då kännas litet gammal kan man göra ugnspannkaka på den.

  Reply
 22. Anna-Maria

  mina föräldrar frös mjölk när vi var små och vi skulle ut med segelbåten, de funkade bra som frysklampar och tinade allteftersom de färska gick åt. Vi hade dem nere i kölsvinet på båten där havsvattnet kylde dem lite mer. 🙂

  Reply
 23. Tina

  Har lite liknande problem som du och det har jag löst med att köpa HYLA mjölk från Valio. (Den heter så i Finland) Laktosfattig mjölk som kan förvaras i rumstemperatur. Köper sojamjölk emellanåt (då den ska vara extra bra för kvinnor…?) men den ”skär sej” i hett kaffe. Men tillsammans med fruktkompott/bärsoppa är den hur god som helst. Prova!

  Reply
 24. Dick Scott

  Smart sätt att slippa köra i onödan när det är en bra bit till Lanthandeln. Den är förresten jättemysig, var dit för en månad sen och sökte jobb;))

  Reply
 25. Frida

  Det är jätte smart, min mormor gjorde alltid det! 🙂 Det enda är ju att hålla koll på datumen då, eftersom att datumen på paketet inte längre stämmer 😉

  Reply
 26. JörgenO

  Det går bra att frysa mjölk, som det skrivs i kommentarer ovan så tina i kylen, skaka innan du öppnar och mellanmjölk är bättre än standard.
  Nu var det år sedan vi behövde frysa mjölk men som jag minns det fanns det ingen smakskillnad.

  Reply
 27. Ewa Norén

  Hej Jonna.. 🙂

  Mitt tips är laktosfri mjölk! Den håller mycket längre (ca en månad) och är mycket god.. Lite dyrare är den men kanske att det kan vara värt det.. Det är den enda mjölk som finns i mitt hem och den smakar toppen… Jag väljer Valios mjölk men jag antar att ni har bra valmöjligheter från ert mejeri..

  Ha en fin dag nu

  😀

  Reply
 28. Sandra

  Vi köper ofta på oss några liter mjölk med lång hållbarhet, det funkar utmärkt! Visserligen smakar den lite annorlunda men den är god i alla fall 🙂 (Smaken och livslängden beror på en annan upphettningsprocess under tillverkningen, ej konserveringsmedel eller sådant tjafs i den!) Finns bl.a en från Norrmejerier, om din affär inte har den kan du ju be dem ta hem så du får prova! Mjölken håller några månader oöppnad, sen normallänge efter förpackningen öppnats. Toppenbra!

  Reply
  • Gunsan

   Mjölken går jättebra att frysa sedan är den också bra som frysklamp om man vill ut när det är lite varmare ute Gunsan

   Reply
 29. Sandra

  Jag trodde inte heller att man kunde frysa in mjölk… har för mig att det kan skära sig/bli äckligt? Men tydligen inte!? :O
  Vi dricker också en massa mjölk, så detta var bra att veta! Extra bra för oss som bor långt från affären 🙂
  Vi har Arla här nere och jag undrar hur mycket konserveringsmedel där finns i deras mjölk, eftersom den håller mycket längre än Norrmejerier i datum…

  Reply
  • Yvonne

   Grädde blir däremot inte bra om man fryser den – skär sig.
   Men där finns ju andra hållbara alternativ. Mellangrädde om man vill ha vispgrädde.
   Och havregrädde till matlagning – smakar som vanlig grädde när man har den i maten och håller sig i flera månader.

   Reply
 30. Anonym

  I Spanien säljer dom uperiserad mjölk på förpackning, den behöver inte stå kallt så länge man inte öppnar, den håller i 6 månader och när du öppnar håller den som färskmjölk och bör förvaras i kylskåp. Har hört att dom börjat sälja den på Lidl i Sverige, den är populär hoss båtfolk i Sverige och folk som bor långt från affären. Jag har alltid ett par sådana förpackningar hemma för akutfall om jag blir utan mjölk. Den smakar likadant som färsk mjölk, ingen skillnad och innehåller ej konserveringsmedel som många tror. Kanske något att prova för dig, titta efter den nästa gång du är i Stockholm, hörde att dom sålde den där på Lidl, vet ej om den finns över hela Sverige….

  Reply
 31. Filia

  Sojamjölk är jättegod och bra. Har en sojamjölkkokare så jag kokar egen för ca 1.40 litern.
  1 vanligt paket sojabönor räcker till mååååånga liter mjölk. Nyttigare och miljösmartare med.

  Reply
  • Myra

   Personligen så tycker jag att det inte alls smakar gott med sojamjölk eller sojagrädde. Det är en smaksak helt enkelt.

   Reply
 32. Tor

  Vuxna skall självklart inte dricka bröstmjölk utan vatten och brännvin.
  Denna bondepropaganda om mjölkens välsignelser har givit folket åderförkalkning.
  Däremot tror jag att barna behöver FET mjölk och RIKTIGT smör under uppväxten.
  Det födde min skånska mor och hon går utan rullator vid 92 års ålder!

  Reply
  • Myra

   Min gammelmoster är 95 år och röker som en skorsten, det betyder inte att det är bra eller ens att det är cigaretterna som gör att hon är så jäkla gammal!

   Reply
 33. Yvonne

  Det trodde jag alla gjorde som bor på landet! Men det skall vara ”röd mjölk” mellan- och lättmjölk kan bli lite blaskig. Toppen att ta fram och bara tina upp istället för att behöva åka flera mil till affär!

  Reply
 34. Malin

  Växtmjölk behöver inte ligga i kylen, och brukar ha ett par månaders hållbarhet när de inte har blivit öppnade. De godaste är i nämnd ordning mandelmjölk, sojamjölk och havremjölk. Soja -och havre är billigast, men mandel påminner mest om komjölk av de tre. Sojamjölk finns billigt på LIDL och Willys, och både soja och havremjölk finns på Coop under deras egna märke, som både är billiga och goda.

  Reply
 35. Marianne Norén

  Går alldeles utmärkt att frysa mjölk. – Grädde också för den delen. — Dessutom stirrar folk sig blinda på bäst före datum. – Det är därför så mycket slängs i onödan. -Bättre att använda luktsinnet.

  Reply
 36. Ulla Martel

  Går jättebra att frysa mjölk, grädde ost och liknande. Lidl har mjölk som varar flera månader. den brukar min son köpa hem till landet.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.