Tankar om vindkraft

Vilken vild diskussion det blev om vindkraften i tidigare inlägg. Men det är helt förståeligt och jag tycker det är bra att man skapar diskussion kring vindkraft. Det är ju något som är väldigt aktuellt idag. Och det är viktigt att folk får tycka till.

Jag har egentligen tidigare varit väldigt rädd för att ta upp det här med vindkraft på bloggen. Jag känner inte att det är rätt “ställe” att ta upp debatten. Kanske rädd för att det ska bli mycket negativ respons och arga miner. Och det blir det ju. Därför att man tycker så himla olika om vindkraft och vissa berör det väldigt mycket. Som till exempel mig. Jag är en av de där människorna som hotas av en vindkraftspark utanför mitt fönster. Just därför är detta ett ämne som gör mig nästan gråtfärdig så fort jag tänker på det. I två år har jag gått och förnekat något som är på väg att hända. Tänkt att något kommer komma i vägen så att det inte blir av. Men det har inte gått att förtränga helt. Det har ändå legat där djupt inne och skapat en oro. En oro av att jag kanske kommer behöva lämna mitt vackra Grundtjärn. Därför att sveriges största vindkraftspark på över 150 verk, 210 meter höga planerats att byggas här. 210 METER HÖGA! Med högintensivt blinkande ljus, infraljud, buller och miltals av vägar i den vackra vildmarken.

Jag är den sämsta människan på att argumentera. Jag är helt seriös. När någon säger “Men vart ska vi få energin ifrån då? Det är ju grön energi, det är ju jättebra?” Så vet jag liksom inte på vilket sätt jag ska svara för att få personen att förstå vad jag menar. Kanske för att jag inte är så duktig när det gäller all fakta och vad som egentligen är “rätt” här. Om det nu finns något rätt. Jag har inte pluggat på allt vad det gäller energi, el och vindkraft osv. Och grön energi, det ju bra. Det är ju fri energi. MEN, på vilken bekostnad?

Det som jag inte förstår är att vi ska sätta upp tusentals vindkraftverk i våra vackra skogar, “grön energi”, samtidigt som vi skövlar naturen och djurlivet. Det går inte ihop i mitt huvud. Ibland undrar jag varför man inte bygger dem nära städerna istället. Dels för att det är där elen behövs, men också för att där är det redan buller, ljus och annat. Där blir det ju inte lika stor kontrast som här. Men jag förstår vad det är som håller på att hända. “Ner med folket till storstäderna, samla dem där för det är billigaste, sen bygger vi hela Norrland till en energi-industri“.

Jag fick en bra fråga i kommentarerna igår som jag tänkte försöka svara på.
Susanne – Inte för att vara sådan, men kan du inte berätta om varför du tycker att det är så illa med vindkraftverk? Alltså ur ditt perspektiv. Är lite nyfiken eftersom jag tycker att de är så bra. Men jag har aldrig bott i närheten av några så jag har ju aldrig ”störts” av dem.

Grejen är ju den att jag inte tycker illa om själva vindkraften. Det är nog så med de flesta, man tycker det är helt okej så länge man inte själv drabbas av dem. Jag har aldrig tidigare tänkt så mycket på vindkraft, om det är bra eller dåligt, fram till den dagen då jag fick ett brev i postlådan från FORSCA. Det var en bild tagen från Grundtjärn, med ca 200 vindkraftverk utplacerad i skogen runt om. Då först kunde jag förstå alla de där sura gubbarna och tanterna på radion som var arga för att vindkraftverk skulle byggas i just deras samhälle. För mig var det hjärtskärande att se bilden. Jag kunde inte tro att det var sant.

Att jag tycker det är så hemskt med de här vindkraftverken som skall byggas här har inget att göra med att jag är jättemycket emot vindkraft. Nej, det har bara att göra med att jag av hela mitt hjärta vill bo här. Det är så vackert, så fridfullt. Det är svårt att hitta en sådan här plats numera.
Man måste komma hit för att förstå den där tystnaden, det där lugnet, friheten. Om det åker en liten bil på andra sidan sjön på kvällen så nästan dånar det. Så tyst är det här. Och natthimlen, norrskenet….allting här är så äkta. Det är ingen anlagd park med träd och ett elljusspår. Det är på riktigt. Det är riktigt skog som ger mig en känsla som inte går att förklara.

Grundtjärn har alltid varit platsen där jag känner mig hemma, och naturen runt omkring här är helt makalöst vacker. Något som jag vill ska finnas kvar! Jag tror det är svårt att förstå hur mycket en sådan här stor vindkraftspark skulle förstöra. Det är lätt att tro att det kommer stå små fina vindsnurror där i skogen och inte ge ifrån sig ett knyst. Men så är det inte, det kommer bli som att bo i ett industriområde.  Och bara alla de åren som kommer ta att bygga parken. Och stjärnorna, det kan jag glömma sedan.

Vi människor som bor här, i den här vackra naturen, bor här på grund av naturen, stillheten och tystnaden osv. Allt det jag flyttade hit för, allt det jag längtade efter när jag bodde i Göteborg, det kommer att försvinna med vindkraftsparken. Och det gör så ont. Så ont så ni anar inte. Jag vill bara gråta.

Jag kommer aldrig att vilja stanna om nu bygget sätter igång 2014. Blir det av så kommer jag att flytta. Jag skulle inte klara av att se hur mitt paradis förvandlas till något jag aldrig trodde skulle kunna hända. Och det gör så ont att ens skriva detta. Jag har länge gått och känt mig lite halv. Känslan av att inte kunna rota sig helt och hållet, därför att jag “kanske” kommer behöva flytta i framtiden. Det är en fruktansvärd känsla.

Trots att både Sollefteå och Örnsköldsviks kommun nu sagt ja så hoppas jag ändå. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte blir av.

Så, vad tycker ni själva om vindkraft? Är det bra eller dåligt? Är det någon här som bor bredvid en vindkraftspark eller har någon erfarenhet av det? Dela gärna med er av era tankar.

Den här utsikten kan snart vara ett minne blott..

Den här utsikten kan snart vara ett minne blott..

 

234 Kommentarer på “Tankar om vindkraft

 1. Carl Stridsberg

  Jag är för vindkraften. Älskar tanken på att vinden som vi alla äger, som är ren och fri, kan ge oss den energi som vår land såväl behöver inför framtiden. Tillsammans med vattenkraft och solenergi kan vi skapa en stor del av den energi vi behöver.. om vi verkligen vill!

  Men jag förstår dig, Jonna, och ni som bor där i Grundtjärn också.
  Vill inte att du ska behöva flytta från din kära ort förstås..

  Här hemma omkring, Laholm, vimlar det av vindkraftsverk idag.. Finns säkert de som inte gillar dem men det är sällan man hör någon klaga nuförtiden..

  Vi har ju väldigt vacker natur i omnejden. Vi har Sveriges längsta sandstrand, vi har sjöar, bokskogar, skogar, hagar och “fjäll” i form av vår lilla kulle Hallandsåsen..

  Ni har ju bara er vackra natur så kanske är det ändå dumt att bygga en vindkraftspark just där ni bor och lever.. Finns det inga alternativ längre bort?

  Fast… då finns det folk där, som inte vill ha dem. Det är nog det som är problemet.
  Man är egentligen inte emot vindkraften, bara man slipper ha den på sin lott.. 🙂

  Hoppas vindkraftsföretaget kollar på andra alternativ och frälser er från parken då..

  Love & Hugs
  //Carl

  Reply
  • Roger Birkholz

   I never considered wind power to be free. It comes with the cost of blades killing birds in the flyways, damage to the environment with roads and infrastructure and visual effects to the pristine views of nature. But is it less damaging to the environment then fossel fuel plants or nuclear energy? I see a general problem of “not in my backyard” syndrome where folks are in favor of “green” energy as long as the wind towers are built in your back yard, not theirs!
   Roger B. USA

   Reply
 2. Jimmie Lindberg

  Hej Jonna!
  Du är en av de många på Sveriges landsbygd som hotas av det som Kungliga Vetenskapsakademins energiutskott kallar för en meningslös vindkraftsutbyggnad och som är obegriplig enligt dem. Det som gör den meningslös är det faktum att svensk elproduktion producerat mer el än vi själva förbrukar sedan 1980-talet. Ovanpå det så har vår elproduktion varit och är utsläppsfri sedan 30 år, det finns alltså inga utsläpp att minska inom elproduktionen. Vindkraft är antagligen det smutsigaste alternativ vi kan välja i Sverige. Inte nog med att ineffektiviteten i elproduktionen från dem tvingar fram tusentals produktionsplatser och storleken på vindkraftverken gör dem till ett stort lokalt bullerproblem samt att den visuella nedsmutsningen blir fundamental i ostörda miljöer. Produktionen av vindkraftverk är allt annat än miljövänlig, vindkraft kan möjligen betraktas som klimatvänligt men får aldrig kallas miljövänligt.

  Om vindkraft skall bidra till en omställning så måste den ersätta något som förorsakar nedsmutsning, I Sverige kommer den endast att öka en redan omfattande elexport vilket gör den meningslös och till ett miljöproblem.

  Reply
  • Sanna

   Huvudet på spiken!
   Man kan visst tycka att man ska ta tillvara på vind-, vatten- och solenergi men bara om det behövs för att tillhandahålla vårt land med energi.
   Men vi har så det blir över och allt utöver det är bara girighet.
   Vindkraftverk kostar för mycket för att vara lönsamt och det gäller även ur miljöperspektiv.

   Reply
  • Kicki

   Precis, å en annan tanke är ju att vindkraft faktiskt aldrig kan “bygga bort” nåt annat. Vattenkraft- och kärnkraft kan vi använda när vi vill, mer eller mindre (med planering). Vindkraften är beroende av just vind och om det är vindstilla måste vi ha alternativ till den, dvs. vi kan aldrig bygga bort t.ex. kärnkraften med vindkraft och tro att det ska fungera. I alla fall inte med dagens teknik.

   Mer vindkraft innebär hårdare reglering för vattenkraftverken och mer slitage, båda dessa saker påverkar ju miljön negativt också på många sätt. Dessutom klarar vindkraften idag inte att leverera speciellt kvalitativ el, den kan fungera som ett komplement, men den saknar i stort sett de egenskaper som behövs för att justera spänningen och frekvensen på nätet och se till att vi alltid har 230V och 50Hz i eluttagen. Det är skillnad på el och el helt enkelt! Vi har det riktigt bra i Sverige som har så stor andel vattenkraft som verkligen kan producera säker och kvalitativ el och klarar att regleras snabbt både uppåt och neråt när nätet svänger. Ska man tänka på miljö är det nog annat än att bygga vindkraft som vi ska fokusera på.

   Reply
  • ulrika björkman

   äntligen ett vettigt uttalande om vindkraftverken!! Aldrig kalla den för miljövänlig!! Var står projektet nu Jonna?? är det pà gàng eller – förhoppningsvis – avblåst…?

   Reply
 3. Tomas

  Du behöver inte ha dåligt (grönt-)samvete för att du är emot denna vindkraftspark, Jonna.
  Tvärtom, dessa industriområden byggs inte utifrån ett engagemang för vår gemensamma miljö. Det handlar om att tjäna snabba pengar, utan tanke på långsiktigt värde.
  Vindkraft är i princip bra och vi måste finna alternativ till olja och kärnkraft. Men det måste ställas högre krav på var och hur man bygger. Du beskriver denna vindkraftspark korrekt; ett industriområde. Jag tror många har svårt att förstå detta; det är inte fråga om ett par vindkraftverk i naturen, i vår närmiljö: det handlar om flera hundra, över 200 meter höga torn som avger ljud och ljus. De stör människor och dödar rovfågel, de kräver stort säkerhetsområde och vägar. De ger jobb till främst människor som inte bor här och vad värre är, det är troligen omoderna när de väl är klara.
  Jag tänker fortsätta att kämpa för miljön och alterntiva energikällor. Men även mot rovdrift och profithunger.
  Om de skulle börja bygga denna park, kommer jag, liksom många andra, åka dit för att protestera, demonstrera och väcka opinion.

  Reply
 4. E

  Det finns ju ett problem i det hetsiga vindkraftsbyggandet och det är hänsynen till naturen och djuren som lever i områden där de uppförs, särskilt rovfåglar har varit hårt utsatta när de uppförs i flygsträck och revir. Här vill de bygga vindkraftverk kring en sjö som årligen fungerar som häckningsplats för utrotningshotade fåglar – vem vinner egentligen på denna gröna el? Och samtidigt som man smäller upp dessa tingestar i vår natur så SÄLJS el till Tyskland??
  Jag är inte emot vindkraftverken heller men jag tror att kommunpolitiker antingen köps för ofta eller stirrar sig blinda på det “gröna” i påståendena utan att titta närmare på det stora sammanhanget, djuren, naturen och vilken verkningsgrad de egentligen har. Och vart tar elen vägen?

  Reply
  • Curt Widlund

   Kommunerna har kommit underfund om nackdelarna med vk. Ljudet jämförs av vkföreträdare med ljudet från ett kylskåp. Jag har aldrig hört ett kylskåp med det ljudet som ett vindkraftvärk (ä!!) kan framställa på 1 km avståndet
   “Svenska myndigheter sätter riktvärden så att 80 – 90 % av de som exponeras inte störs.
   Det innebär att man inte räknar med att skydda alla”
   Det betyder att Svenska mydigheter godkänner att 10 till 20 % av Sveriges befolkningen får tåla oljudet från vindkraften (1 till 2 miljoner människor).
   En Australisk sjuksköterska såg fram mot den förnybara, gröna energin som denna video visar:
   http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns51
   Det finns många andra tragiska öden från vkv. Flytta med värdeförlust på egna bostaden eller bo kvar med sömnstörningar och andra stressrelaterade sjukdommarär alternativen. Barnen drabbas av stress och koncentrationssvårigheter som ger sämre skolresultat. Kommer kommunen att betala läkarbesök och mediciner till de drabbade.
   En länk till Läkartidningen:
   “Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk”
   http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/08/Infraljud-fran-vindkraftverk—en-halsorisk/

   Ett vindkraftvärk från brytning av malm, bearbetning till metall, tillverkning, transporter, fundament, vägar, kraftgator, maskiner, förlorad skog som tar upp CO2, öppnar upp skogen för vindfällen. Ekonomiska produktionstiden för ett vkv är 15 – 20 år då verkningsgraden p.g.a. slitage minskat med 30%. Verkningsgraden för ett vindkraftverk är ca 20%. Ett vkv på 2MW och 20% verkningsgrad får man ut i medelvärde 400 kW.
   http://www.skyddamiljön.nu/gallery/1/Beraknade.utslapp.vaxthusgaser.pdf

   Transportförluster för energi till södra Sverige är 3% anpassning o synkronisering i egna nätet och anpassning till stamnätet. Förlust i stamnätet ca 10%. Skall energin exporteras till industrierna i södra Tyskland får man lägga till ytterligare 10% – 15% i energiförluster.
   Lite energi till stora kostnader som måste ersättas efter 15 – 20 år. Den massiva negativa påverkan på människor, djur och natur och måste jämföras med det lilla energitillskott vkv ger. Vkv CO2 belastningen kan inte ersättas under den ekonomiska produktionstiden för vkv.

   Arne  Lövgren,  Strängnäs har räknat på totala CO2 utsläppen för ett vkv från brytning av malm ….. till anslutning av vkv rivning, återställning och nyplantering av skog. Vkv kan inte kompensera sin egen CO2 belastning. Jag har också tittat på en total livscykel för ett vkv och kommit fram till liknande slutsats.
   CO2 belastningen från tillverkning av ett vkv är också beroende på var malm är bruten och tillverkning sker av vkv då vissa länder har högt utsläpp av CO2 för energiproduktion.
   Den energiförbrukning som åtgår från malmbrytning till anslutning, rivning och återställning förbrukar i stort sätt den vkv energi som värket kan producera under sin ekonomiska produktionstid.

   Vindkraftens markanvändning är mer än 2 ha 20 000 m^2. Tornplats ca 3000 m^2, vägar avverkningsbredd ca 10 m längd ca 800 m, kraftgator bredd 10 m längd ca 800 m^2 och uppställningsplatser för maskiner, fordon och arbetsbod. Förlorat CO2 upptag är ca 5 – 15 ton/ ha och år under 15 – 20 år + 15 år efter nyplantering. Maskiner som förflyttas utanför vägar river upp marken som avger CO2. (Variationen på CO2 upptaget beror på tillväxten, Norrland har det lägre vrdet som ger bättre virkeskvallitet).

   När det inte blåser snurrar turbinerna utan vind. Det beror på att bladen blir skeva om de har samma ställning under längre tid. Därför tillför man vatten- och kärnkraftenergi ca 10% av märkeffekten till vindkraftgeneratorn. Flera säkerhetsfunktioner och avisning i vkv drivs med kärn- och vatten-kraft.

   Vintertid får bladen isbeläggning som ger obalans och värket måste stoppas. Isbeläggning ökar vkv ljudnivå och risker för iskast upp till 400 m radie från vkv. Inskränkning av allemansrätten. Skyltar kan vara uppsatta.

   Betz’ lag säger att man inte utvinna mer än 16/27 (59.3 %) av den kinetiska vindenergin, om man använder sig av ett vindkraftverk. Dagens vindkraftverk kan ha en verkningsgrad på omkring 44 % vid dess optimala vindhastighet. Om den högsta verkningsgraden ligger vid 12 m/s, innebär detta att verkningsgraden minskar allteftersom vindhastigheten ökar däröver. Detta eftersom kraftverket annars skulle gå över sin maxeffekt.
   Normalt beräknas ett vkv (verkningsgrad = avgiven effekt/generatorns märkeffekt) som ger ca 18 – 22%. Görs beräkningen enligt Betz’ lag får man ca 25 – 35%.
   Framtida vkv får en effekt på 10 MW jämfört med dagens vkv på 2 – 3 MW här får man räkna med en annan ljudbild och starkare ljud och med lägre frekvenser som har mycket lång räckvidd. Vindriktning, temperatur, årstid påverkar ljudutbredningen. Även markvibrationen kommer att vara starkare och kanske kännas. Ett vkv i England måste flyttas då det störde en seismograf för observation av kärnvapentester.

   Reply
 5. Emelie

  Åh:( så hjärtskärande! Jag förstår dig så väl Jonna! Jag vet hur mycket vindkraftsparker som planeras runt om i Norrland. Min största rädsla har så länge varit att jag skulle hitta mitt drömhus i en by en bra bit från städerna, för att snart få se hela naturen förstöras av vindkraftverken. Nu har jag hittat mitt drömhus som jag köpt, och vindkraftsparken finns där redan, dock belägen så jag inte ser den alls från mina marker och det finns inga planer på att utöka den. Man vill leva enklare, bo i lugnet och kanske komma ifrån det ständiga artificiella ljuset som finns i städer och bostadsområden, så man flyttar till skogen, och ironiskt nog hamnar sedan 200 vindkraftverk som ska ge 65000 andra hushåll energi utanför dörren. Jag förstår om du skulle flytta. Usch. Så ledsen för din skull. Snart finns väl ingen orörd natur kvar i Norrland. Jag är heller inte emot vindkraftverk, men tycker som du att man kan placera dem där så mycket el sedan kommer att användas, i anslutning till städerna.

  Reply
 6. Isa

  Åh så ledsen jag blir. Jag förstår helt och hållet – nog för att det är fantastiskt med ren energi, men det är viktigt att inte hur mycket som helst offras på vägen. Man kan dra en parallell till vattenkraftsutbyggnaden under 1900-talet: vansinnigt ren och billig energi, men med skövlade ekosystem, minskad biodiversitet och rubbade näringscykler som följd, för att inte tala om de estetiska naturvärdena som är borta. Och nu finns det bara fyra (?) outbyggda älvar kvar i Norrland.

  Jag hoppas av all min kraft att någonting förändrar planen på vindkraftsparken i Grundtjärn. Kram

  Reply
  • Kicki

   Skillnaden är ju att vattenkraften idag ger oss närmare hälften av all el vi använder och att den har en jätteviktig roll i att hålla elnätet stabilt. Är själv uppvuxen vid ett magasin med 7m reglerhöjd och visst blir det lite speciellt, men vattenkraften är en hyfsat ren energikälla och den ger massvis med el samt gör det på lång sikt!

   Intrång på naturen är det absolut, men det ger oss även väldigt mycket tillbaka. Man måste alltid tänka på vad vi skulle ha haft annars? Vad hade alternativet varit? Att bara ta el från kärnkraft är mer eller mindre omöjligt (även om ny teknik börjar göra dem snabbare) eftersom de är alldeles för långsamma på att reglera. Att vi har 50Hz i eluttagen beror ju på att produktion av el och efterfrågan stämmer, producerar vi för mycket el så stiger frekvensen på hela elnätet, konsumerar vi för mycket så sjunker istället frekvensen. Det är en riktig balansakt och det kräver elproduktion som kan hantera det. Just av den anledningen är vindkraften idag rätt värdelös som annat än ett mindre komplement för den kan ju bara reglera uppåt då det finns vind och är på så sätt alltid beroende av att andra elproducenter medverkar.

   Om vi inte haft vattenkraften, vad skulle vi ha använt då? Kolkraft? Allt handlar om balans och intrång på naturen måste vi göra om vi vill att lamporna ska lysa, däremot behöver vi ju fundera på vilka intrång och vilken nytta de ger. Vindkraft ger inte så mycket nytta och är rätt kortsiktiga projekt.

   Reply
    • Anonym

     Läser detta lång senare, kan inte hålla med då snacket om frekvens är nonsens. Meningen är säkert god, men innehållet tyvärr ren rappakalja.

     Reply
     • Kungsörnen

      Ja, frekvensen är lätt att hålla, effekten är det som svajar. Men eftersom vindkraftsförespråkarna saknar all kunskap spelar det ingen roll. Dom debatterar bara om det politiskt korrekta i att Sverige ska “gå före” och “hållbarhet” och andra gröna paroller…

      Reply
   • Curt Widlund

    Tåg och hissar skulle stanna tills det börjar blåsa igen. Visst behöver vi både vatten och kärnenergi av modernaste slag.
    För villor och stadsdelar finns E-cat som ett alternativ i framtiden som man själv kan bestämma över. Nu är vi i händerna på kapitalister som bestämmer vad det skall kosta
    Är du intresserad slå på nätet. En utvärdering har gjorts i Uppsala universitet som finns på vätet.
    Iter är nästa energisystem som forskningen försöker få att fungera.
    Rent vatten och våra skatter i berggrunden är värden som vi skall vara rädda om för våra kommande generationer.

    Reply
  • Realist

   Det är så att man MÅSTE BYGGA VINDKRAFT I NÄRHETEN AV TILLGÄNGLIG EL ( i detta läge så finns det vattenkraft som man tillgå för att reglera bortfall och när man behöver el för värme och andra effekter för att driva vindkraftverken).
   Egentligen så hänger det på POLITIKEN och deras ersättningar för att uppföra vindkraftverk (det finns att söka ett finare ord på internet jag tror att det är “konsusionsrätt” som varje markägare erhåller per VINDKRAFTVERK – så länge som staten har “råd” med detta).
   Det fanns för flera år sen en utredning gjord av -KTH, Stockholm- där man konstaterade att det inte var EKONOMISKT FÖRSVARBART ATT BYGGA VINDKRAFTVERK I NORRLAND.
   Men tyvärr så finns det inte några logiska människor i våra styrande regioner !!!
   Jag hoppas och tror att vi kan få behålla vårat underbara landskap och inte bli överkörda ekonomisk skövling.

   Reply
 7. Britta

  I min barndomsbygd har man också placerat vindsnurror. Åsikterna kring dessa är många, men släktingar som bor nära är irriterade på ljudet som kommer från snurrorna när vinden ligger på åt deras håll. Sen är det inte bygden som får inkomsterna av elen, utan det är kraftbolagen på annan ort.

  En god ide som du förde fram Jonna är att lägga vindkraften nära städer där man inte skulle störas och där den mesta elen behövs. Varför verkar det omöjligt?

  Reply
 8. Rose-Marie

  Jag förstår dig och det vore verkligen bättre att bygga vindkraften dä det redan är ljudorenat. Skrev till i meddelandet på FB om det och föreslog grupper du kunde ta kontakt med. Ser att en person därifrån redan skrivit här 🙂
  Lycka till och hoppas de tänker om

  Reply
 9. Gabriel

  Dags att skriva protestlistor till Sollefteå och Örnsköldsviks kommun samt vindkraftsbolaget!
  Och kontakta dom stora medierna, kvällstidningarna och TV, uppdrag granskning m.m.
  Man kan ju bygga vindkraftverk i obebyggda områden.

  Reply
   • Vardagsmagi

    Har det gjorts någon MKB (MiljöKonsekvensBeskrivning)? Kanske går att avstyra den vägen. Vet inte vad miljöbalken säger om det här heller. Kanske finns någon paragraf?

    Reply
    • Anita

     Om du menar Vindkraftsindustrin Fängsjö/Storsjöhöjden så har givetvis Forsca (vindbolaget) gjort sin egen Mkb. Den finns på deras hemsida (arkiv).

     Ärendet Fängsjö/Storsjöhöjden ligger just nu för miljöprövning hos Länsstyrelsen.

     Det som är anmärkningsvärt i det här sammanhanget är att Sollefteå kommun har en föråldrad Översiktsplan från 1990 (den ska förnyas vart fjärde år) En speciell vindplanen skapades 2008. Båda är helt undermåliga med i första hand avseende på riksintressen för natur- och fritidsområden. Länsstyrelsen har ålagt Sollefteå kn att göra en ny Översiktsplan, men den har inte påbörjats ännu. Trots det får Sollefteå kn fria händer att bevilja vindkraft på varenda kulle i kommunen om de önskar. (och det vill de) Sedan om ansökningarna går igenom i Länsstyrelsen är en annan sak.

     Men med den vindkraftspolitik som bedrivs i Sverige idag och med de absolut ofullständiga/otillräckliga miljölagar som finns när det gäller vindkraftens konsekvenser, så lär vi inte se någon förändring i utvecklingen innan vindkraftslobbyn ersätts med fler kritiska röster på riksnivå.

     Reply
     • Vardagsmagi

      Så här står det i MKB:n :
      Förändringen kommer att uppfattas mycket olika av de människor som rör sig i landskapet. Det
      kommer att variera från en positiv förändring till en mycket negativ förändring och ett spekturum mellan dessa
      ytterligheter.
      Undrar om det finns någon i Grundtjärn som är positiv till vindkraften?
      Frustrerande när kommunen är mer intresserad av pengarna än av att bevara naturen.
      Går det att ge en miljöjurist i uppdrag att granska detta?

      Reply
 10. Annika i Bölen

  Hej Jonna, jag tycker som du.
  Jag är inte motståndare till själva vindkraften, men grejen är att vi behöver inte den el den producerar här. Vi har redan offrat våra älvar här i Ångermanland och Sollefteå kommun är Sveriges vattenkrafttätaste kommun och vi har all el vi behöver från dem. Vi har redan gett vårt bidrag till elbolagen och ska inte behöva offra mer av vår värld. Tänk bara på byn Hällby strax ovanför Junsele där hela byn tvångsevakuerades på 60-talet och byn dränktes för att bli vattenmagasin i Ångermanälven.
  Nej, vindkraftverken ska stå där de behöver den strömmen – och det är inte ens i Sverige. Alla dessa vindkraftsverk som planeras här ska producera elström till Tyskland och 1/3 av dem behövs enbart för att transportera strömmen dit den ska!!!
  Bara för att de finns fler människor nån annanstans som kan bestämma över den lilla skara som bor här så är det ändå inget annat än våldtäckt på vår natur här.
  Våra politiker tror att de skapar jobb här, men de jobben kommer inte ångermanlänningarna till del mer än nån promille då de stora bolagen som bygger har folk med sig då de kommer. Inte ens skatten de betalar kommer till vår fördel då den går till de kommuner där jobbarna och företagen har sitt säte.
  Nej, det är nog nu, med att ta allt det vi har här uppe. Vi har betalat nog redan.
  Så Jonna du har helt rätt i att reagera, det gör vi alla, men man vet inte hur man ska klara av att stoppa detta vansinne.
  Med vänlig hälsning Annika, Bölen, Junsele

  Reply
  • Daniel

   Filmen illustrerar lite hur illa det kommer att bli. Den är så mörk antagligen för att verken trots allt skall se ut att smälta in bättre i omgivningen. De övriga bilder som finns är tagna i mulet väder förmodligen för att verken i dagsljuset också skall se ut att smälta in bättre i landskapet. Med blå himmel skulle den sjuka storskaligheten framträda än bättre..

   Reply
  • maggie

   Men åh så förskräckligt…. att de måste bygga så nära bebyggelse, det måste finnas hur mycket obebyggd mark som helst att bygga på……… ja jag förstår Jonna… 🙁
   Bra att du tar upp detta Jonna! Det är klart att man måste få vara emot när de vill bygga på ens “bakgård”!

   Reply
 11. Josefin

  Jag kan inte annat än att hålla med föregående talare att det är helt fruktansvärt så som politikerna håller på att förstöra det sista lilla orörda natur vi har i landet. Är det inte gruvor som ska sprängas så är det enorma vindkraftsparker som påverkar boende och djur. Jag är för miljövänliga alternativ men har blivit mer och mer skeptisk till vindkraften då det i långa loppet blir ett större ingrepp i naturen än att bara placera en påle på ett betongfundament. Att man sedan kan tycka den förhållandevis lilla effekt man får ut vara proportionerlig mot hur installationerna påverkar naturen bevisar ju bara på beslutsfattarnas trångsynthet. Bara det inte påverkar dem själva så beslutas det till höger och vänster. Det finns knappt någon politiker som bor i ett problemområde…

  Reply
 12. Tomas

  Det där är nog det bästa du skrivit, det är svårt att skriva om något som berör en så pass mycket. Du strider på ditt eget vis och din blogg är inte rätt forum men nu är det tydligt hur det drabbar dig. När jag jobbar inom det här så får jag en annan syn på vindkraften men det är fel när de hamnar inom bebodda trakter. Det har begåtts så många fel med de politiska besluten så att det är skrämmande. För att förstå så läs plan och bygglagen. De här vindkraft parkerna ska definitivt inte byggas så att naturen ändras på ett icke naturligt sätt. Det tillkommer tiotals mil väg i en av våra sista vildmarker och kraftledningar som går igenom landskapet. Det kanske skapar några hundra arbetstillfällen men inte så många inom när området. Där jag är så förstår jag att de som är bofasta blir störd av transporter och vägarbeten men topografin gör ändå så att många inte ser de höga masterna. Det går redan stora kraftledningar igenom landskapet ifrån vattenkraften. Så är det inte uppe i Grundtjärn och det är en tragedi när Fullmäktige har sålt ut en av våra sista vildmarker till den här exploateringen. Även om jag är öppen för det nya så har det här gått till på fel sätt, så ska det inte vara.

  För övrigt så håller jag med Carl om dessa anonyma, sätt gränser för det är ju ändå din blogg och den sprider positiv energi till många så den fyller en viktig funktion.

  Tack för ert bemötande när jag var upp och hämtade kalendrarna
  och det var mysigt att gosa med Nanook och syntax.

  Reply
  • Tomas

   Jag har forskat själv nu och beslutet ligger hos länsstyrelsen så allmänheten kan skicka in synpunkter. Där runt Omsjö är inget riksintresse pga ojämna vindar. Forsca vill ändå få tillstånd för 151 st. Vill man påverka så är det inte för sent men tiden rinner iväg. Hem och skriv!

   Reply
 13. Vind för våg

  Det planeras inte någon vindkraftspark “utanför” ditt fönster!
  Den närmsta är väl den i Fängsjöområdet och dit är det ju en bra bit.
  Låt dej inte påverkas av en hysterisk Omsjöbo.
  Tycker för övrigt att vi skall riva samtliga vattenkraftverk så att laxar åter kan vandra upp i älvarna och hitta sina lekplatser.
  Ingen vind- eller vattenkraft och du kan ju försöka bo kvar i Grundtjärn.

  Reply
  • Anita

   Jag förstår att det är mig du menar med “hysterisk omsjöbo”. I så fall är vi många som är “hysteriska” i området kan jag tala om. Det var nära 100 personer som skrev under den överklagan som har skickats in till Förvaltningsrätten. Nästan lika många skrev under yttrandet till Miljöprövningen. Vi är en stark grupp som arbetat mot detta vansinne i mer än två år nu och jag kan tala om att Grundtjärn är en av de mest drabbade byarna. Om du tittar på den här animeringsfilmen så kanske du förstår bättre.
   http://www.forsca.se/wp-content/uploads/2013/05/grundtjarn.mp4

   Reply
   • I stället för "skogsblomman"

    Nja, det är nog du som får flera att reagera på något som dom inte är insatta i. Det blir något av en religiös rörelse som kan gå överstyr.

    Reply
    • Tomas

     Svar till I stället för skogsblomman: Läs gärna mitt inlägg en bit ovanför eller kolla in vilda västra, det ger ett hum om hur det här har gått till och hur dåligt allt skötts ifrån politikerna. Vi ska inte sälja ut våra sista vildmarker till det här, det är värt att kämpa för.

     Reply
      • Anita

       Till båda anonyma signaturerna ovan: Jag är bara en av alla dem som engagerat sig mot vindkraftsindustrin Fängsjö/Storsjöhöjden. Vi boende i området är hårdast drabbade och för oss finns inget alternativ än att kämpa emot denna gigantiska naturförstörelse så långt vi mäktar. Vi kommer att göra samma sak som Jonna om vindkraftsindustrin realiseras. Vi flyttar. Vi har valt tystnaden, naturen och stjärnklara nätter inte ett ständigt vinande buller och blinkande ljus. För oss är detta en oerhörd sorg. Vi har inte valt att flytta till en vindkraftsindustri.
       Jag vet inte var ni bor, men vi har för ett par veckor sedan haft ett jättebra informationsmöte i Näsåker om bl.a. buller från vindverk. Vi kommer snart att kunna lägga ut filmer från dessa föreläsningar på vår hemsida Snurrigt. Det var Nipakademin som stod för inbjudan till detta möte.

       Reply
 14. Tea

  Jag borde vara mer påläst med tanke på att jag är intresserad av energiförsörjning och “grön energi”, men jag inser att jag faktiskt inte kan så mycket. Fast en kommentar kan jag allt skriva! 🙂

  Utanför Piteå i Norrbotten håller man på att bygga Europas största landbaserade vindkraftspark. Tanken är att man ska ställa upp 1101 vindsnurror i det glesbefolkade området. Jag vet inte hur många som är uppe nu, men ett tiotal (minst) tror jag att de har hunnit med. Folk som har sommarstugor i området har klagat, men deras protester har inte gett något. Om jag inte minns fel har även militären klagat (kraftverken stör radiovågor till/från radar?).

  Många av de som var/är för att bygga vindkraftverk hade/har som argument att det skapar jobb och gör att folk flyttar hit (eller stannar kvar, om de redan bor här). Men senast för ett par veckor sedan kom en artikel i lokaltidningen (http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/senaste_nytt/enercon-struntar-i-specialutbildningen-8030979-default.aspx?). “Enercon blåser Piteå på vindkraftsjobb”. Det är billigare att anställa utländsk arbetskraft. Tror också att Enercon är typ tyskt, så det är inte mycket pengar som hamnar i svenska fickor. Samma är det ju med gruvbrytningen som fått en nytändning. Det är bolag med utländska ägare som ser att “wow, här kan vi tjäna pengar”. Och naturen förstörs. 🙁

  Men mitt i all den här skiten kan jag ändå tycka att vindkraftverk är fina. Jag kan bli lite upprymd när jag ser snurrorna högt uppe i skyn. Det är här vad människan utvecklat. Vi har lärt oss att ta vara på vindens energi. Och visst är det mycket finare än kol, olja, kärnkraft och vattenkraft!? 🙂

  Så ja. Jag vet inte vad jag tycker. Det bästa skulle ju vara om man kunde ställa upp dem intill städer, men där är kanske inte alltid vindförhållandena optimala.

  Reply
  • Evert

   Jag kan hjälpa dej lite med fakta så blir det lättare att veta vad Du ska tycka. Först är det så att vi nästan är helt fria från olja och kol i svensk elproduktion. Så skälet koldioxidminskning är vart fall inte i Sverige. Kanske inte alls då utsläppsrätter handlas på en marknad. Rätterna är nu billiga och sannolikt flyttar bara utsläppen någon annanstans om vi råkar minska CO2 utsläpp någonstans genom export av vårt elöverskott. Oavsett om vindkraft är finare än vattenkraft så kan inte vindkraft klara sig alls utan reglerkraft som parerar vindens variation. Vattenkraft är den bästa och enda reglerkraftkällan om någon utsläppsvinst alls ska ske. Ingen baskraftkälla t ex kärnkraft kan ersättas av enbart en väderberoende som vind eller sol. Se reglerkraftbehovet. Ta till dej detta och försök sedan, vilket inte är lika enkelt, förstå om vi med drakoniska skatter och subventioner faktiskt kan påverka Jordens klimat. Jag tvivalr på det, men vet inte. Frågan är större än vad vi tycker fint.

   Reply
 15. Björnen i skogen

  Jag för står dig fullständigt jag är inte mot vindkraft men tycker att man borde sätta upp dem där man förbrukar strömmen ex. Junsele förbrukar x-antal kilowatt timmar, lika många snurror. Stockholm förbrukar x-antal kilowatt timmar lika många snurror o.s.v vidare.

  Reply
  • Annika i Bölen

   Vi i Junsele får all vår elkraft från vattenkraftverken och behöver verkligen inte vara “värdar” för några vindkraftverk, vi har ström så det räcker och blir över från vattnet. Läs mitt inlägg.

   Reply
   • Älvan

    Hur många tror du inte att det är som har fått offra sej för att vattenkraftsutbyggnaden varit möjlig?
    Men då på 40-50-talet kunde man inte göra sej hörd!
    Är du inflyttad?

    Reply
      • Annika i Bölen

       Isåfall verkar hon , Älvan, ha missförstått vad jag skrivit om??
       eftersom vi har samma åsikt och det är det jag skrivit om i mitt inlägg om bl.a Hällby byn som lades under vatten pga . vattenkraften.
       Jag är född och uppvuxen här i Junsele så jag vet vad jag pratar om.

       Reply
   • n'Anders

    Först vill jag säga att jag definitivt inte är någon förespråkare för vindkraftverk och jag förstår precis er motvilja mot att dom byggs hos er men ditt resonemang känns konstigt.

    “Vi i Junsele får all vår elkraft från vattenkraft /…/ inte vara värdar för några vindkraftverk”.
    Man kan väl inte titta på en enskild sak och deklarera sig som självförsörjande och sedan utnyttja andra platser/länder/människors situation för andra delar av sitt liv? Var kommer dieseln till din bil ifrån? Vem har sytt tyget i dina kläder? Var växer dina kaffebönor?

    El är en vara som handlas precis som diesel, kläder och kaffe – inte något som produceras för husbehov.

    Reply
    • Kicki

     En skillnad är ju dock att elen måste överföras längre sträckor vilket ger större förluster. Kläder eller kaffe är ju fortfarande 100% kläder eller kaffe efter en transport. Så är det inte med el.. Längre ledningar, mer förluster. Förutom det vi i dagsläget alldeles för dålig överföringskapacitet mellan norra och södra Sverige så hur mycekt vi än kan producera i norr, så kan vi inte leverera allting söderut dit den behövs ändå. Stamnätet ska byggas ut men ännu är det inte gjort.

     Reply
     • n'Anders

      Klart det finns skillnader – men fraktkostnader finns väl för vilken vara som helst? I det här fallet är det ett svinn i överföringen, för kaffet är det bränsle till fartygen etc. Det jag vänder mig mot är tänket “Vi har det vi behöver” på ett individuellt område när verkligheten är global

      Reply
      • Evert

       I de exploateringar som sker i Norrland producerar ungefär var åttonde snurra för överföringsförlusterna ner till konsumenterna, väsentligen söder om Öresund.

       Reply
       • n'Anders

        Jaha, ytterligare ett svar om kostnaderna med vindkraften när frågan jag ställde var varför ska man kunna deklarera sig självförsörjande på el men samtidigt dricka kaffe som gör att den Brasilianska savannen håller på att förstöras?

        Reply
 16. Fannys Frihet

  Herregud, såg bilderna om hur det kommer se ut från länken ovan, och jag förstår dig Jonna! Usch!!
  Det är lätt att på avstånd pricka ut en plats på kartan där det passar bra för dem, men de bor ju människor där för guds skull. De som valt den platsen för vad den är – naturen, tystnaden och friheten – precis som du beskriver.
  Jag hoppas också innerligt att något mirakel sker så det läggs ner allting.
  Kram!

  Reply
 17. lisa

  Ständigt detta “inte på min bakgård-resonemang”. Men var ska vindkraftverken placeras då, menar ni? Vi vill ju inte fortsätta bygga ut älvarna? Eller bygga fler kärnkraftverk? Kanske köpa ännu mer kolkraft från öst? Nej, det vill vi inte heller. Men handen på hjärtat, hur gullepluttigt du än har det där på dina bilder, så tror jag de flesta av oss först och främst vill ha värme och ljus. Och då menar inte vedspis och stearinljus.
  Jag blir så trött på dubbelmoralen.

  Reply
  • Annika i Bölen

   Vi i Junsele får all vår elkraft från vattenkraftverken och behöver verkligen inte vara “värdar” för några vindkraftverk, vi har ström så det räcker och blir över från vattnet. Läs mitt inlägg.

   Reply
   • lisa

    Det fungerar inte så, ni i Junsele är ingen egen liten republik. Vi är många i det här landet som behöver el, med olika former av kraft. Nu har vi gemensamt sagt att vi inte ska bygga fler kärnkraftverk, älvarna går inte att bygga ut mer och fossila bränslen är vi väl ändå överens om att vi inte ska använda?
    Nå, så hur gör vi? När 85% av Sveriges befolkning bor på mindre än 1,5 % av landets yta. Var ska vi då placera vindkraftverken?
    Skog och vildmark har vi gott om i det här landet. Det är bra. Men varenda kvadratkilometer av den kan inte bevaras in absurdum. Vi behöver kraften, både du och jag alla andra.

    Reply
    • Annika i Bölen

     Om det är mig du, Älvan, menar så är det inget vin här nej,
     Får man inte svara med samma text till två olika personer “Lisa” och “Björnen i Skogen” och hänvisa till mitt tidigare egna inlägg på denna sida?
     så man slipper skriva om allt?

     Reply
  • Anonym

   Vilken dum kommentar Lisa! Det finns ju massor av ställen att bygga vindkraft
   på, man behöver inte placera dessa på de mest natursköna platser, och man
   måste väl lyssna på dom som bor där!

   Reply
    • Emma

     Och du höll dig till sakfrågan genom att skriva “gullepluttigt” om hennes blogg? Du är så otroligt nedlåtande i din kommentar, som att det är dags för Jonna att “vakna upp” och leva i den riktiga världen.

     Jag är för vindkraft (OM det behövs är det en bättre metod än kärn-och vatten kraft) men lider faktiskt med de som måste ge upp sina hem för att det ska byggas. Förstår inte alls varför du argumenterar på ett så nedlåtande sätt.

     Reply
    • Emma

     Var det här ett svar till mig?
     De ska byggas där de gör mest nytta. Jag kan faktiskt vara för vindkraft och ändå känna med dem som måste flytta.

     Reply
  • Anita

   Det är ingen dubbelmoral Lisa. ALL den vindkraftsexploatering som är på gång i Norrland kommer INTE oss till godo! Vindkraftsexploateringen i södra Sverige har i princip flyttats till Norrland. Vi ska bli ett koloniat för Europas elproduktion.

   Lite kort … Vi har elöverskott i Sverige. All den vindenergi som ska produceras i Norrland, kommer att fraktas söderut främst till kolindustrierna i Tyskland för att Tyskland ska kunna kompensera sina kolindustriutsläpp. En klimatöverenskommelse har gjorts om detta i EU. Norrlands skogar ska offras. Norrland ska bli en koloni för att kompensera Europas kolutsläpp. Vi får ingenting alls av denna vindenergi! Bara en enorm naturförstörelse.

   Reply
  • Per Lundgren

   Kolla hur mycket el vi behöver här i landet så inser du – om du kan din matte – att vi även utan all vindkraftsel har ett elöverskott. Det är alltså inte vi som behöver den här elen utan det är utländska företag som med våra subventionsmiljarder i kassakistan vill exportera elen till högprismarknaderna i norra Europa och tjäna än mer! Dessutom kräver vindkraftselen reglerkraft i form av vattenkrafts- eller kolkraftsel när vinden inte räcker till – så även om du skulle vara “miljövän” fundera lite över hur “förnybar” eller “miljövänlig” vindkraftselen är i ett lite större perspektiv än bakgården…

   Reply
  • Annika i Bölen

   Man blir också trött på dem som bor nån annanstans som tycker en massa om hur vi ska reagera här på nånting som vi inte behöver. Sätt snurrorna där strömmen behövs, vi har ström så det räcker och blir över från vattnet. Och även fast det skickas massor av ström från vattnet till resten av Sverige så har “Vi har värme och ljus” – då Sollefteå kommun är Sveriges vattenkraftstätaste kommun. Visste du det “lisa” som pratar om ”inte på min bakgård-resonemang”? Finns nog betydligt fler “bakgårdar” som har svårare att få sin ström från sitt närområde än vi i Junsele, själv har jag två vattenkraftverk inom två kilomoters radie från gården… Läs på innan du ger dig in i debatten.

   Reply
   • lisa

    Du vet ju absolut inget om var jag bor eller vilka preferenser jag har. Inte heller hur “påläst” jag är. Synd att din ilska hindrar dig från att föra ett sakligt resonemang.

    Reply
     • lisa

      Du skriver att mitt resonemang inte håller, men du presenterar inte några egna tankar? Du kan väl skriva och berätta det på ett konstruktivt sätt, i stället för att anonymt döma ut det jag skriver?

      Reply
      • Anonym

       Lisa, Både Anita och Annika i Bölen har ju
       redovisat allt det här mycket konstruktivt!
       Något mer behöver jag inte skriva.

       Reply
    • Annika i Bölen

     Jag konstaterar bara att du är inte påläst eftersom du skriver som du skriver. Per Lundgren har också försökt få dig att förstå att denna elström åker utanför landets gränser.
     Och om du menar att du bor du här och är beredd att betala priset för utlandets elström så är du relativt ensam om att tycka att det är OK.

     Reply
     • lisa

      EU:s mål är att 20% av all energi ska komma från förnyelsebara kraftkällor år 2020. Vi är en del av EU. Det kan man tycka olika om, men nu är vi det och det har en majoritet av Sveriges befolkning sagt ja till.
      Den största vindkraftsparken, vad jag vet, är fortfarande den havsbaserade utanför Malmö, som producerar el för cirka 60 000 hushåll. Så mycket för resonemanget om att Norrland ska bli vindkraftspark för hela Sverige.
      Beträffande övriga insinuationer, så är jag infödd norrländska, arbetar som civilingenjör och har fyllt 50.
      OM man nu ska föra en diskussion, vare sig det är på nätet eller någon annanstans, bör man vara beredd på att alla inte har samma åsikter och att det finns nyanser i resonemang och åsikter. Jag betackar mig för “dumhetsförklaringar” av den typ som förekommer här. Det är lätt att skriva sådant när man inte behöver se någon i ögonen.
      Over and out!

      Reply
      • Brita

       Lisa, dina inlägg i den här debatten är rena haveriet. Ibland, när man inte har en susning om vad man pratar om är det faktiskt bäst att backa och lyssna istället. Vad är dina åsikter egentligen värda när de vilar i en sådan enorm okunskap?

       Att du är infödd norrländska, 50 år och civilingenjör spelar föga roll i sammanhanget. Jag är också civilingenjör och skäms dagligen över kollegor i mitt skrå som besitter sådan okunskap i exempelvis energifrågan.

       Du inleder din kommentering med att totalt skriva ner Jonnas blogg till nåt med “gullepluttiga bilder”, vidare verkar du tro att vindkraften kommer ersätta kolkraft och utbyggnad av skyddade älvar. Detta är helt fel. Utbyggnad av vindkraften kommer att kräva reglerkraft i form av vattenkraft och kol och gaskraft. Det kommer slita ännu hårdare på våra älvar här uppe.

       Sedan trillar du in på skogskövlingen och tycker att man ska vara mer orolig över den, som om det handlade om antigen eller. Driv gärna den kampen du, men det förhindrar inte vindkraftsmotståndarna att driva sin.

       Undrar varifrån i Norrland du är egentligen? Jag kommer från ett gruvsamhälle 10 mil norr om polcirklen. Mina samiska förfäder fick sina skallar mätta och jagades iväg från sina skogar, mina föräldrar har tvingats sälja sitt hem till gruvbolaget, nu är det rivet. Min hembyggd består en enda stor grop. Norrland har i alla tider exploaterats, vi har uppe har varit väldigt hårt ansatta av kommersiella krafter och våra röster har sällan hörts ner till södra delarna av vårt land där besluten ofta fattas. Jonnas röst är superviktig!

       Reply
  • Kicki

   Fast varför måste vi bygga ut mer? Vi klarar oss ju rätt bra med den kärnkraft och vattenkraft vi har. Det sker ju hela tiden ett utbyte mellan länderna i regionen, men det är ju inte så att vi har ett stort underskott och av den orsaken måste producera mer el. Ibland exporterar vi, ibland importerar vi helt enkelt. El måste ju transporteras och transport innebär förluster i ledningarna. Att bygga mer vindkraft uppe i norr där vi inte behöver mer el är alltså ganska knasigt. Vattenkraften kan ju bara byggas där fallhöjd och flöde finns, men blåser gör det ju på rätt många ställen. Inte bara uppe i norr.

   Reply
  • Evert

   Lisa behöver inte vara ängslig för ljus och värme. 2012 hade vi inte en enda vecka med nettoimport av el. Men en massa el passerar genom vårt stamnät. Mest från Norge och vidare österut. Vi producerade 2012 19 TWh mer än vi förbrukade. Vi nettoexporterade allså mer än dubbelt så mycket som den vindkraft vi producerade. Vårt elbehov har inte ökat på sådär 20 år och förväntas inte öka på länge. De snurror som byggs idag är skrot innan nuvarande kärnkraft tjänat ut. Om tekniska skäl får avgöra.

   Reply
 18. Per Lundgren

  Bra skrivet, Jonna, och tyvärr är det så att våra politiker offrar enorma ytor av hyfsat orörda markområden på vindkraftens altare! Många “gröna” människor eller politiker som ansträngt sig att få röster från miljövänner i vårt land har duperats att tro på det “förnybara” med vindkraften och vindkraftselen. Ställ dig frågorna: Vem kommer att äga vindkraftsverken och var hamnar elen när vi har ett rejält elöverskott här i Sverige? Vem betalar subventionerna för den exporterade vindkraftselen? Vill vi fördubbla våra elräkningar och slå ut en stor del av svensk industri för att vi ska exportera vindkraftsel och miljardvinster till utlandet? Vem får stå ut med de negativa effekterna? Hur nära törs man eller får man gå vid ett vindkraftverk? Kommer allemansrätten att inskränkas helt eller delvis i närheten av vindkraftverken? Kommer vi att få en bättre miljö eller minskad klimatpåverkan med en vindkraftsutbyggnad som i importländerna, t ex Tyskland, kräver reglerkraft i form av fossileldande kraftverk?

  Tro på dina egna bedömningar, kämpa för det du tror på och lev ett gott liv! Ta även del av Jimmie Lindbergs funderingar på FB…

  Reply
 19. Jim

  Alla som säger sig vara för vindkraft har aldrig upplevt det ljud ett kraftverk ger ifrån sig. Ni som är för, stanna till nästa gång ni ser ett kraftverk, gå ut och njut av utsikten, naturen och djuren. Glöm dock inte att notera om det var något som eventuellt störde din upplevelse.

  Reply
 20. Yvonne

  Förstår dig precis, har en stuga i ett område där det är jättesvårt att få bygglov men till vindkraftverk går det att få. Det har redan byggts några jättestora och min stuga har hotats också av en park en bit bort som skulle ge ljud och ljussken över mitt område. Det är en ägare som sitter i Göteborg som köpt upp mark bara för att tjäna pengar på vindkraften. Det ger inga jobb. Kommer att sälja så fort det går om den parken blir verklighet, vill inte byta tystnad, skog och åkrar mot vindkraftverk.

  Reply
 21. Cornelia

  Jag förstår dig Jonna! Fullt ut förstår jag dig. Och det värsta är att du inte har så mycket att argumentera med, mer än att du älskar platsen du bor på och inte vill se den förstöras. Hoppas så för din skull att bygget inte blir av!

  Reply
 22. MC-Johan i Närke

  Hej Jonna!

  Förstår din frustration till fullo. Jag har ingenting emot vindkraft i sig men visst är det träligt när det byggs en massa verk alldeles i ens närhet. Här i skogarna ska det byggas 21 verk åt ena hållet och 8 åt andra om ca 2 år. Vet inte hur många av dom vi kommer att se. Några mil härifrån vimlar det av vindkraftverk ute på slätten och det blir ju mer och mer vanligt överallt i landet. Livslängden på ett verk är 25 år och därefter monteras det ner och skrotas. Vad kostar inte det? Känns lite kortsiktigt tyvärr. Jag tror att vi kommer vänja oss med verken här hemma hos oss eftersom vi inte kommer se allihop, men jag har full förståelse för att det är en helt annan sak uppe hos dig, vännen. Jag vet ju hur vackert du bor efter mitt besök hos dig och jag skulle inte heller vara glad om jag var i dina kläder. Vad säger dina päron om det hela? Kommer dom bo kvar? Du kanske kan flytta upp till Kristofer för där uppe är det väl inte så många verk? 😉

  Ta hand om dig, och så håller vi tummarna för att det inte blir nått av det hela överhuvudtaget! 🙂

  Många kramar från din MC-vän i söder!

  Reply
 23. Per Asp Bölen Junsele

  Varför inte bygga dom där ingen bor typ Stockholms skärgård eller på Gärdet bredvid kakenästornet där bor ju ingen

  Reply
    • Emma

     “där ingen bor”. I stort sett hela gärdet är bebyggt utom en gräsplätt och i stockholms skärgård bor folk överallt

     Reply
     • Curt Widlund

      Emma det är vi i Stockholmsområdet som är en av de största förbrukarna av energi. Vi har också alla öar i skärgården med goda vindar där människor endast vistas på sommaren. Några vkv på gärdet, Vallhallavägen, Lidingö, Danderyd, Djursholm, Täby, Drottningholm, Vaxholm, Åkersberga Det lyser natten igenom i Centrum. Sommararna känner man den svala luften i affärerna från luftkonditioneringen. Fler och fler kyl och frysdiskar ställs ut i affärerna. Det borde inte människor i Norrland betala för med sin tysta natur. Läste utbyggnadsplanerna för Sollerteåområdet som verkligen skrämde mig.
      Man skall veta, om vindkraften skall ersätta kärnkraften krävs Ytterligare 40 000 – 50 000
      3 MW vindkraftverk!!
      Det gäller att snabbt få stopp på vansinnet vindkraft den sämsta ersättaren som inte behövs som avger mer CO2 än den kan avlasta kolkraftens CO2 utsläpp. Den lilla sporadiska energi vindkraften lämnar uppväger inte på långa vägar den förödelse den skapar för natur, djur och människor.

      Reply
  • Sanna

   Men där har du ÄNNU fler röster som skulle protestera 🙂 det är enklare att ignorera glesbyggdens röster än en storstads.
   Dessutom vill man inte bygga nära storstäder eftersom man alltid planlägger för att bygga ut, våra städer växer hela tiden och en vindkraftspark skulle vara i vägen.

   Reply
 24. Inger

  Och var tog solenergin vägen?
  Känner så med dig Jonna, (bor en bit bortanför dig) och jag blir såå frustrerad
  på all denna kortsiktighet.

  Amatör som jag är så spekulerar jag bara och det är säkert så att vind ger mer
  än sol med tanke på den långa mörka årstiden här men den har ju blivit så
  mycket effektivare nu, solenergin.
  Nu känns det som om man bara spårar in på vindkraft istället för att forska
  och utveckla den tysta, rena solenergin.
  Inga höga torn, inga varningsljus behövs, inget störande ljud, lätta att frakta.
  Visst skulle de uppta stora markytor men de skulle ju kunna införlivas i naturen
  på ett helt annat sätt än vindkraftverk. Och även nära städerna där energin behövs.
  Som sagt, jag bara funderar kring detta, tycker det är svårt också, att formulera sig.
  Ett önsketänkande är ju att ett län, te.x vårt, kunde slå sina kloka hjärnor ihop och
  satsa på något nytt, från grunden, och låta det ta sin tid med forskning och tester.
  Helt “plötsligt” kanske vi (länet) skulle kunna exportera en energiform som inte är
  till men för djur, natur och människor utan ger ren energi i en vidare bemärkelse
  och på lång sikt. Saknar verkligen “samtal” kring och om nya innovationer,
  nya sätt att skapa energi och LEVA helt enkelt.
  Ibland känns det som om vi bara ställer till det för oss hela tiden, att vi ingenting
  lär. Nya problem uppstår och om 20-30 år sitter vi och skakar på huvudena och
  undrar hur vi kunde göra något så dumt och kortsiktigt som att bygga en “skog”
  av “betong och järnpelare” i naturen.

  Reply
 25. ykaspg

  Hej Jonna! Läser kontinuerligt din blogg men har inte skrivit någon kommentar hittills! Kan ju börja med att berömma dig för en intressant blogg med fina foton! Apropå vindkraft och tankarna kring dessa vilka jag också upplever paradoxala! Tycker om grön energi men inte på vilket sätt som helst. Även i min kommun planerar Stena att bygga en gigantisk vindpark och det är det som stör mig. Varför dessa gigantiska projekt som förstör stora naturområden? Har läst en del om vindkraftsenergin i Kanada! Där satsar man på små vindkraftsverk, typ ett för varje hushåll. Ett litet vindkraftverk som står på gården och ger energi tillräckligt för att försörja en gård. Det vore kanske något för landsbygden? Vad gäller större städer kanske det räcker med några små vindmöllor för att försörja ett kvarter och de kan väl få finnas i det kvarteret. Det är storskaligheten jag inte tycker om och att det i vanlig ordning är landsbygden som skall stå för Sveriges energibehov genom förstörda landskap. Även skogsbruket är ett exempel på detta!
  MVH Yvonne

  Reply
 26. solweig

  Min uppfattning är att Norrland exploateras på sina naturtillgångar som inte kompenseras fullt ut – det må sedan gälla järnmalm, mineralutvinning, vattenkraftsutbyggnad och nu vindkraft.

  Samtliga har återverkningar inte på befolkningen i närområdet utan även på urbefolkningens näringsutövning (rennäringen).

  Mineralskatten Sverige är futtiga 0,15 procent att jämföra med övriga länder (ca 30 %). Norrland har blivit rena rama Klondyke för utländska bolag som skickar vinsten till skatteparadis utomlands. När gruvan är tömd drar dom och överlämnar den nödvändiga saneringen till samhället (= till skattebetalarna).

  Själv skall nu “min” stad som låg placerad på en fjällsluttning med vidunderlig utsikt över fjällvärlden flyttas – hela staden – till en grop med noll utsikt. Inga vyer. Vid fint väder kunde man se t.o.m Kebnekaise.

  Varför? Jo, all malmbrytning under jord har gjort att Staden kommer att försvinna i ett gigantiskt slukhål – samma öde som i Malmberget.

  LKAB har under ca 115 år genererat massor med miljarders miljarder som beskattats söderöver. Huvudkontoret är inte placerat där brytningen sker.

  Det är som ett djupt sår i hjärteroten hos mig. Hela Kiruna utplånat.

  Reply
  • Kicki

   Ja tänk om mer av intäkterna kunde gå tillbaka till kommunerna. Det är ju ändå kommuninvånarna som lever med intrånget som görs i naturen oavsett om det är en gruva, ett vattenkraftverk eller nåt annat. De utländska bolagen som glider in skiter ju fullständigt i vad de lämnar efter sig. Nära min hemby ligger t.ex. Blaikengruvan, ett av många exempel på hur det kan gå när alla fina löften faller platt.

   Många av de kommuner i Norrlands inland som idag ses som “parasiter” av vissa i storstäderna skulle ha blomstrande ekonomi om de fick äga sina egna naturtillgångar. De skulle vara bland de absolut rikaste kommunerna i landet gissar jag… å istället är det tvärtom. =(

   Reply
 27. Monika

  Jonna, skogsjäntan! Jag är en medelålders finnkärring som en gång bodde i skogen. Det var den finaste platsen på jorden för mej, den gav mej styrka och trygghet. En dag kom ett stort skogsbolag och berättade för mej att min älskade skog var gammal och skulle förgöras. Jag grät, våra barn grät men dom tog vår fina skog med stora maskiner på ett ögonblick. Numera bor vi på ett kalhygge, så kallas det här i Finland åtminstone.. Alla starka tallar och granar är borta, marken är svart och sårig av våldtäkten. Jag tänker som du gör, var skall dom ståtliga älgarna nu vandra, alla ekorrar, här fanns jättemånga och det som jag sörjer nästan mest är ugglorna som bodde här… Alla ni som vill skriva något skit om oss naturälskare, låt bli. Jag vill bara ge min medkänsla till Jonna, dethär kan ni stackare aldrig förstå.

  Reply
 28. stefan

  Då vill jag ge en inflik i denna diskussion. Nämligen följande –

  Vi människor talar så mycket om hur vi i framtiden måste finna nya energikällor – Solenergi, vind, vatten. Men ingen pratar om den stora problematiken – att människan håller på att utarma hela jorden med sin ständigt ökande population. När vi pratar om nya sätt att tillgodose vårt växande energibehov så startar vi diskussionen i fel ände. Vi pratar om hur vi ska bota symptom på en sjukdom. Varenda dag tar vi ett nytt spadtag till mänsklighetens grav. Ändå går vi bara omkring som i dvala och tycks tro att detta ska lösa sig av sig självt.

  Denna infallsvinkel är tyvärr bara början på en djupt oroande utveckling. Jag är uppvuxen på en liten ort. Varenda månad som går så ser jag något grönområde som skövlas ner, och några veckor senare står där en husgrund för att ett år senare helt prydas av ett nybyggt hus. Det heter att det blivit populärt att bosätta sig på min ort. Så såg jag det också till en början. Sedan såg jag sanningen – människans population på jorden ökar ständigt. Det byggs inte hus här där jag bor för att det blivit populärt att bosätta sig här, det byggs hus för att vi befinner oss i en destruktiv utveckling där vi människor ständigt blir fler och fler och kontentan av detta är att vi våldför oss på naturen och utplånar den för att finna ny platser där vi kan bosätta oss. På asfaltsvägarna här där jag bor springer rådjur omkring i panik och flyr in på gårdar för att finna platser där dom kan gömma sig. Deras naturliga gömmor finns inte längre kvar för där står det nu hus. Djuren ses här som ett problem. Dom har blivit för många, heter det. Men vilka är det som blivit för många? Jag ligger ibland sömnlös på nätterna och vrider mig i sängen. Jorden kommer ju fortsätta existera och må bra, ja i alla fall så bra som den kan, så länge jag lever. Men jag nöjer mig inte med den tanken. Jag nöjer mig inte förrän människan tar hänsyn till jorden, naturen och djurrikedomen som funnits här så mycket längre än oss själva. Jag mins hur jag som barn såg skogen skövlas där jag alltid lekt. Jag mins än idag den avgrundsdjupa tomhet jag kände när träden inte längre stod kvar. Allt var bara borta. Precis allting, totalt dött. Och några år senare kryllade det av hyreshus där det en gång stod en vacker skog full av djurliv.

  Jag tycker vi människor på allvar ska fråga oss vart vi är på väg. Och snälla kalla det inte framåtanda, modernitet etc osv. Det är inte modernt, det är dumt, destruktivt och det kommer, hur gärna vi än vill förneka det, att så småningom utrota hela mänskligheten. Och vem vet, kanske vore det det bästa som kunde hända jorden?

  Reply
 29. Catlover

  Jag är helt klart positiv till ren vindkraftsel (har bl.a. tecknat elavtal som består av 100 % vindel) istället för smutsig el från t.ex. kärnkraft där ingen vet hur avfallet skall tas om hand på lång sikt. Det är ju inte så schysst att vi producerar el med hjälp av kärnkraft och lämnar över restavfallet till kommande generationer.
  För en tid sedan var det tal om att bygga vindkraft här i mina hemtrakter och givetvis svarade jag ja på om jag tyckte det var OK när jag fick frågan. Alla berörda fastighetsägare fick yttra sig.
  Vi måste komma bort från ändliga energikällor och satsa på det förnyelsebara på allvar nu om vi skall ha något jordklot kvar att leva på.
  Ja jag vet att det finns andra länder typ Kina och USA som borde bidra mycket mycket mer men vi måste ha rent samvete själva för att kunna driva på utvecklingen iaf inom EU.
  Tyvärr hamnar man ofta i situationer av typen: “Gärna vindkraft men inte där jag bor” eller “Spara gärna på något men bara inte på något som berör mig” eller “Höj gärna skatten men inte för mig”. Förstår hur du tänker och känner Jonna men vi måste göra vissa uppoffringar om planeten skall överleva och vi även i fortsättningen vill ha tillgång till el till rimliga priser för det vill vi ju. Eller?

  Reply
  • Kicki

   Fast är vindkraft rätt? Visst vet du om att om alla tecknade samma avtal som du och bara köpte vindkraft, dvs. om vi försökte driva Sverige med enbart vindkraft så skulle elnätet förmodligen inte alls fungera. Vindkraft idag kan vara ett komplement, men vi kan inte bygga bort kärnkraften med vindkraft. Om det är vindstilla i hela landet måste vi ju ändå ha el, eller hur? Mest vindstilla är det ju oftast då det är riktigt kallt, dvs. då vi verklgien behöver el. Visst kan vindkraft vara bra som ett komplement i mindre skala, men att tro att det ska ersätta t.ex .kärnkraft är i dagsläget befängt. El är inte bara el, det är många bitar som ska till för att hålla rätt frekvens och spänning i våra eluttag och vindel bidrar ytterst lite till de delarna.

   Reply
   • Evert

    Kicki har rätt. Svenska Kraftnät ansvarar för att el av stabil kvalitet alltid finns vårt nät. De räknar med att 6 procent av byggd vindkrafteffekt i landet är en säker tillgång vid toppbelastning av nätet. Sådana tråkiga fakta vill ogärna romantikerna som drömmer om 100 procent förnybar energi ogärna ta till sig. Mitt intryck är att inte ens ledande politiker kan skilja på effekt och energi.

    Reply
  • Robert

   Vi i Partiet De Fria vill att staten ska driva eget energibolag

   Med det menar vi att de privata energibolagen saknar intresse av att ta fram ren billig energi för
   folket. Den finns t.ex. ren kärnkraft. Man klyver då inte uran utan man använder Thorium i stället,
   ett ämne som det finns gott om lite överallt. Det ger inget radioaktivt avfall och ingen olycksrisk
   som med urankraftverk. Vi vill bygga Thoriumkraftverk och ersätta alla urandrivna kraftverk med
   Thoriumkraftverk i stället. Vi vill forska om andra energikällor, t.ex. vätgas, solenergi, m.m. Målet
   är att erbjuda medborgarna gratis el, rent billigt drivmedel till fordon t.ex. vätgas som bara ger
   vattenånga i avgasröret samt att vi ska kunna exportera el och våra andra energiprodukter.

   Reply
 30. stefan

  Och angående Norrland. Era naturrikedomar kommer aldrig någonsin att komma varken er som bor i Norrland eller övriga Sverige till godo. Företagen stoppar pengarna i egen ficka och delar vinster på aktieägare etc osv. Är man så jävla dum så man tror att Sverige eller svenskar skulle få något av dom vinsterna så är det dags att vakna då dessa företag både är utländska och privatägda. Möjligtvis så kan det förse svenskar med jobb, tex som i gruvor. Och så kan man flytta en hel stad till en ny plats när marken håller på att rasa samman. Finns säkert statligt ägda företag också. Men vad är bäst. Pengar för stunden och en för evigt förstörd natur, eller en levande, orörd, vacker natur som frodas av välmående djurliv? Det sistnämnda kan inte värderas i pengar. Och det sistnämnda kan du aldrig få tillbaka igen när det väl är förstört, inte ens för alla pengar i världen.

  Reply
 31. Leif

  Kanske någon reflektion ändå:
  OT; LKAB har en vinst på en miljard. Per månad. Bra för Sverige!
  Ca 50% av Sveriges elenergi kommer från vattenkraft. Många har fått flytta då deras marker svämmat över, att notera.
  Till kärnkraft behövs Uran men det bryter vi inte i Sverige för det är för farligt…
  Ca en mil från där jag bor byggs nu en stor vindkraftpark på 1101 verk om ca 200 meter höga, en investering på 70 miljarder. http://www.svevind.se/UploadedFiles/nyhetsbrev/32/Svevindartikel.pdf
  I våndan över allt detta så gillar jag både vindkraft som kommer att ge en blinkande himmel och vattenkraft som ger reglerade sjöar med allt vad det för med sig där för att det trots allt ger jobb och framtid. Det finns nog så många romantiska föreställningar om att energi ska komma från annat håll men inte där jag bor.
  Däremot, kärnkraften gillar jag inte!

  Reply
 32. Idas Eskapader - The spirit is willing, but the flesh is weak.

  Kollade på animationen
  http://www.forsca.se/wp-content/uploads/2013/05/grundtjarn.mp4

  Och det är ju helt perverst.

  Jag har länge varit djupt oroad över vad vi håller på med i världen. På så kort tid har vi förlorat nästan all kontakt med vår natur och vårt ursprung, och det verkar ju inte direkt som att det har några positiva effekter för oss heller.
  Jag funderar ibland på hur världen kommer att se ut när mitt liv är till ända, och när jag följer det spår vi är inne på just nu är det nästan som att min livmoder skrumpnar ihop av rädsla för att sätta barn till eländet.
  Jag ser så många som likt mig kämpar med näbbar och klor för en renare och mer naturlig tillvaro, och för att folk ska få insikt i vad det är som sker. För att man i alla fall ska sätta sig ner och reflektera. Få lite perspektiv. Men det känns oftast som att försöka stoppa ett skenande godståg.

  Jag är inte alls insatt i vindkraft, men jag har alltid tänkt mig att jag ska upp till Norrlandsskogarna på ett eller annat sätt, och då är det ju inte den där skogen jag syftar på direkt.

  Jag är för sjuk just nu för att bli så förbannad som jag skulle kunna bli, men jag håller tummarna för er som kämpar emot!

  Reply
 33. Anonym

  Men det är nog mycket finare och vackrare natur uppe i Abisko så vore jag dig så skulle jag satsa på att flytta norrut mot fjällvärlden där kärleken bor! 😉

  Reply
  • Anonym

   Nej det är det inte och dessutom är det mycket kallt där ca -25-30gr och en
   mycket lång vinter. Jonna skriver ju dessutom att hon bara vill bo i Grundtjärn,
   så det är ju inget alternativ.

   Reply
   • solweig

    Mild protest där. -25 grader – en kort och med rätta kläder inte så kallt heller. Torr luft.

    Jag bodde faktiskt i Göteborg ett år. Så mycket har jag aldrig frusit i mitt liv.

    Reply
   • Anonym

    Det är väl lika kallt i Grundtjärn om vintrarna så det är väl inge konstigt med det! Sen så är ju sommaren underbar och helt magisk med midnattssolen som gör att det aldrig blir mörkt så då spelar det väl inte så stor roll om vintern är lång. 🙂

    Reply
 34. Monika

  Så måste finnkärringen igen få säja att jag håller med dej i det du säjer Stefan, djuren har inte plats i vår närmiljö lägre. När vi byggde vårt bo här så var älgar dagliga gäster på vår gård, nu är det jättelänge sen jag såg en älg på nära håll. Jag har fyra barnbarn och tänker på deras framtid och hur deras närmiljö ska se ut. I vår bekantskapskrets finns en jägare som numera börjat resa till Polen för att jaga vildsvin för att jaktkvoten för älg minskat!!
  I mina trakter är risken att köra på en älg snart lika stor som att köra på en dinosaurie.. Detta mycket pga skövligen av våra skogar. Stackars vår jord.

  Reply
 35. Boije - The Secret Garden

  Vill börja att säga att jag tycker att det är bra gjort av dig att ta upp den här saken! Och visst är din blogg ett bra forum för detta, varför skulle den inte kunna vara det? Det är ju din blogg och det är ditt liv som blir påverkat.

  2009 dök ett papper upp i min brevlåda.
  En bybo ämnade låta bygga vindindustri på sin skogsmark.
  Ett s.k. samrådsmöte hölls i bygdegården i byn där bybon/skogsägaren och bolaget informerade. Markägaren sade rent ut, ordagrant, att han: “ja jag gör ju det här för att tjäna pengar, så är det ju.”
  Grannbyn, vilken också blir drabbad, men från ett annat väderstreck, blev inte ens inbjudna till samrådsmötet…

  Kommunens, Bräcke Kommun, Översiktsplan gällande Vindkraft slår fast att: “Etableringar som innebär att en hel bys samlade utblickar i söderläge blir väsentligt påverkade bör undvikas. Vindkraft i söderläge riskerar att störa utsikter/…/vindkraften kommer att ge en visuell påverkan på omgivningen och mest i Fanbyn/…/Eftersom verken placeras på den högsta delen av berget så kommer verken att synas tydligt i omgivningen. Framför allt Fanbyn ligger orienterad så att hela byn riktas mot vindkraftverken/…/Området har en topografi som är speciell med dalgångar och vattenytor som sprider ljudet mer.”

  Trots att kommunen i Översiktsplanen avråder från byggnation i sådana lägen så gav de bygglov! (s.k. svågerpolitik)
  Jag bor precis mitt framför den planerade vindindustrin, får maskinerna rakt i söderläge, tvärs över den lilla viken på sjön, högst upp på berget. De blir helt dominerande! Byn ligger bara 1,4 kilometer från vindkraftverken.
  Det som skrämmer mig mest är ljudet de åstadkommer! Visst, att de kommer att vara vräkigt synliga och negativt dominerande över hela bygden är en sak, men…det är LJUDET som man aldrig kommer ifrån. Så länge jag bor i byn, på min egen gård, i mitt eget hus, i min trädgård(!) så kommer bullret att vara där, högt och obevekligt. Och jag vet inte om jag står ut med detta..
  Visst, jag kan flytta, men jag kan inte ta med mig mitt älskade hus! trädgården skulle jag kanske kunna göra om någonannanstans på något sätt, men huset…det gamla K-märkta 1800-tals huset med alla takmålningarna och kakelugnarna. (Du ska veta att jag också gråtit, frustrerad, över tanken…)

  Så….2009 bestämde jag mig (och andra från den andra byn) för att överklaga. Och nu, 4 år senare har det kommit upp till miljööverdomstolen.
  Det konstiga är att i byn där jag bor så är det så bra ‘sammanhållning’ så ingen protesterar (!) trots att de blir drabbade, av att fastigheterna sjunker drastiskt i värde bla. Det är så bra sammanhållning i den här byn att de inte ens bryr sig om att det inte ens kommer att bli någon “bygdepeng”. Ingen vinst går tillbaka till byn.

  Och varför bestämde jag mig för att kämpa allt jag kunde?? Jo för att det är mitt liv, och jag vet att om jag skulle fortsatt att ha skygglapparna på och inte orkat bry mig så skulle jag ångra mig bittert efteråt…och DÅ skulle det verkligen vara för sent.

  Så, jag förstår dig, alltför väl, tyvärr. Mitt råd är att följa ditt eget hjärta och kämpa för det Du tror på, även om det verkar omöjligt! Vinner du inte så har du ändå vunnit eftersom du inte gav dig utan kämpande för vad du vet är rätt och riktigt!
  (och visst skulle det vara en bättre värld om alla gjorde som de kände var rätt och inte köpte den billigaste julskinkan trots att de ojjade sig över vad grisarna har det hemskt när de såg inslaget på tv.)

  Reply
 36. L Pettersson

  Hej
  Jag tycker att om det skall tas fram mer el som inte behövs, för att klara av de inhemska behoven, så kan det placeras där det redan är befolkat och mycket liv och rörelse. I Sollefteå! T.ex. vid Hallstabergets hotell och skidcenter. Det ligger för det första högt. Det blåser bra där. Sedan är det ju så mycket andra stolpar och bebyggelse där (Alpin anläggning. Väl där uppe på toppen så finns det ett platt område som skulle kunna hysa de 210 verken. Man kan ändå få en fin vy norrut från utsiktsplatsen bredvid hotellet. Tilla glädje för de som vill ha en orörd natur på orörd platser. Håller med att elen skall produceras lokal där den behövs. T.ex. i Storstäderna där det redan är livligt och mycket ljud.

  Reply
  • Annika i Bölen

   Vi gav det förslaget till Elisabeth Lassen att vindkraftsparken kunde byggas på Hallstaberget, men av nån konstig anledning tyckte inte hon att det var nån bra idé…det kanske störde hotellets nattgäster, vad vet man?
   Turister måste man vara rädd om så att de kommer tillbaka, synd att man inte tänker lika om den fasta befolkningen

   Reply
 37. Monzan

  Hej Jonna

  Till skillnad mot dig, så hör jag till en av de som är ledsen över att inte få vindkraft “in på knuten”. Japp, jag skulle vilja att de tilltänkta vindkraftverken i närheten av mig skulle byggas. Jag vet nu att det aldrig kommer att bli så….tyvärr! Nä, nu kommer jag istället att få grannar, något som jag absolut inte vill ha. Vindkraften hade gjort att inget hade fått byggas i närheten och det hade jag uppskattat.
  Själv så har vi inget vindkraftverk i närheten, men vi har vänner som bor så nära så att de vissa dagar märker av det. Men inte mer än just märker av det och de tycker att det är helt Ok! Och så gillar jag självklart den gröna energin.
  Samtidigt så förstår jag din oro.
  Monzan

  Reply
 38. Johanna

  Jag är absolut inte insatt i ämnet, men efter lite snabb googlesökning kunde jag konstatera att Norrland in är exceptionellt drabbat av vindkraft jämfört med övriga landet, vilket det låter som i vissa kommentarer ovan. Flest vindkraftverk finns i södra Sverige och i topp ligger Gotland, som inte direkt är känt för att ha “ful” natur. Vi får bog helt enkelt finna oss i att dra vårt strå till stacken var vi än bor. Hela Sverige är ett vackert land.

  Reply
 39. Marc

  Hej,

  Först och främst tycker jag att vindenergi är bra. Men… Kolla up magneten som de använder i vindkraftverk. Om det är neodym magneter, som utvinns främst i Kina, är det inte så bra eller grön….

  Här i Nederländerna finns många vindkraftverk, men även här tycker man inte om vad händer i Kina.

  Marc

  Reply
 40. Sotarn

  Ge mig mera grön kilowatt, annars får jag fnatt! Att en liten toka inte det gillar, gör inte att jag mina vindverk avboka.
  Lev med det jonna, livet är föränderligt, så är det bara! Det för säkert massa gott med sig till din hembygd.

  Reply
 41. Josefin

  Det där med tystnaden känner jag igen. Min älskade mormors hus ligger på en plats där inga grannar finns på nära håll ( utan km bort) och man kan riktigt höra tystnaden. En älskad plats som tyvärr mina sk släktingar har tagit ifrån oss. Men det var en del av paradiset. Ja vi ska vara rädd om vår natur.

  Reply
 42. KH

  Kan börja med att jag är för vindkraftverk, men placera dem där det redan är ljud o ljus! I min hemtrakt kommer nu det byggas i fäbomiljö. Det kan jag inte kalla annat än vansinne! En av de beslutande politikerna gick ut i tidningen att han åkt ut dit där det var tänkt att byggas. Han hade stått där o tyckt att det skulle bli så VACKERT med dessa graciösa verk! Man kan verkligen undra över…nä, bäst jag inte skriver det jag tänkte! De fick tillstånd att bygga, men de sänktes med 30 meter så nu är det överklagat åt båda håll! Bolaget som fått tillståndet tänker inte bygga utan ska sälja rättigheten till högstbjudande…. Tilläggas kan att de närmsta kraftledningarna inte har kapacitet att ta emot elen! Vi ska väna om vår natur, inte begåvåldtäckt på den än mer än vi redan gjort!

  Reply
 43. Ria

  Hej Jonna!
  Du är rätt mit din tänker. Grönt? Ammehoela. It takes a whole mountain to take down for all the roads and foundations they need. And why are they not built in the backyard of the owners of the energycompanies? Because they deliver noise, lightpollution and ruining of the views.
  Another thing is that the efficiency of the windmills will not go over 30-35%. Wich number will only go down, not up, because of the wearing down of the moving parts. The Danish already have measured decrease till 25% in less than 10 years.
  You should read the website http://www.windenergy-the-truth.com . It’s written for the dutch situation but the arguments are also useble in Zweden.
  I live near a vindkraftverk in Småland, The Lemnhult park. With 35 windmills, 165m high. The closest is about 2 km away. In summer when the leaves are on the trees we don’t hear and see much. And luckily the wind isn’t blowing always the noise in the direction of our house. But mostly the wind is west-southwest and we can ‘hear’ them. In the quiet evenings and at night you hear them better. When I’m in my bed i notice a low rumbling like the motornoise of a refrigerator which stand against the kitchen wall.
  In winter, when trees do not have leaves you hear the whoesj-whoesj-whoesj of the mills almost always outside. As the company called it “about the same dB amount as a city produces when you are sitting in your backyard”. Well, if I would live in a city I’d find it ok. But I live outside the city because I don’t want to hear the noise!
  The dark nights are also gone. Only when I look east, where they are not built, i enjoy the beautiful surroundings and views. And the darkness :).
  As already said, the elektricity production will be sold to other countries. And because it is green energy the price is higher than the price of conventional energy. So they will sell the energy from the windmills to other countries but have to import cheaper energy to supply the swedish demand for energy. And that energy will NOT be green!
  Another thing is that the windmills are subsidised by the government. And who is paying the taxes? Indeed, you.

  If all the responsible institutes only would put their money in research and development of real green energy which does not take charge of people’s and animals environment. And will do that for 10 years, we would have much better solutions for the electric energy problem.

  A few tips:
  1 try to have built lower mills. From Over 200 m to 165 m.
  2 demand for a greater distance between the nearest windmill and a house. Double the distance to at least 4-5 km. The noise and light disturbance will be less.

  But remenber: you will be fighting against windmills, just like Don Qichot. If you ever will win? Keep on writing and arguing, there has to be a social and political discussion on this topic.

  Ria

  Reply
 44. Helena

  Det skulle vara bra om du satte ut bilden du fått om hur det kommer att se ut. Tycker det är konstigt att dom lägger ett vindkraftsverk där det finns hus. Norrland är ju stort och det måste ju finnas platts där det inte finns hus och skog, det måste ju finnas ängar där det lämpar sig att ha dessa vindkraftsverk så dom inte behöver hugga ner träd. Som sagt, jag bor i södra Spanien, har varit rätt så nära dessa mastodonter och dom har ett blinkande ljus uppe för att synas för flygtrafik, men inte har dom så mycket så dom stör stjärnhimmel, speciellt om du är ett par hundra meter från dom. Inte har jag hört att dom för mycket buller heller, om du är nära hör du swish, swish, men 2 km ifrån så hörs det ej. Har du varit nära en sådan här vinkraftspark? Har du inte det råder jag dig att åka och titta på en, det kanske skulle hjälpa mot din stress och ångest runt detta. Förstår att du inte vill ha dessa utanför ditt fönster, men hur nära ditt hus kommer dessa att stå? Kommer dom verkligen att synas från ditt hus? Angående djur och natur tror jag inte dom påverkar så mycket. Blir det så hemskt som du tror förstår jag att du vill flytta, värst är det för dom som bott hela livet på samma platts, du är ung och har inte bott så lång tid så du är flyttningsbar på ett annat sätt och kanske det inte blir så svårt att följa hjärtat och flytta och bli renskötare med utsikt över lapporten i ett fint hus som desutom ser varmt och ombonat. I livet händer många saker som verkar vara negativt till en början men om man ser det ur ett tidsperspektivt kommer man kanske fram till att det som först verkade negativt blev positivt och det bästa. Det finns en gammal kinesisk historia om en kines, hans enda son och en häst, denna berättelse kan du läsa på denna sida http://www.meditationsguiden.com/inspiration/kinesisk-filosofi/taoismen den ger mycket att tänka på och jag tror att den ger dig lite att tänka på om det som händer verkligen är så katastrofalt. Själv har jag upplevt vad du nu känner genom min far och bygget av en motorväg, min far grämde sig för denna väg och vad hemskt det skulle bli, oljud, fullt, att den skulle stänga av hans promenadväg…. vägen byggdes tillslut men far hann vara död i 20 år innan detta hände, nu finns det ytterligare en motorväg till, den sista syns lite från mitt köksfönster men det mesta ligger nergrävt och bakom träd, ingen av dom två vägarna hörs eller stör och båda är fantastiska att åka på och sparar mycket tid och köer. Inte blev det så katastrofalt som han bekymmrade sig och grämde sig över. Kram Jonna, hoppas att det ej heller blir så katastrofalt som du bekymrar dig över.

  Reply
 45. Magnus

  Jag förstår verkligen din förtvivlan Jonna! Jag har tittat på de där animeringarna tidigare och man måste nog vara en osannolik teknikfanatiker, eller Gud vet vad, för att tycka att det är vackert att se på alla dessa vindkraftverk. Tyvärr är det ju så att om det är något som kan förblinda en människa så är det ju pengar.

  Jag är inte speciellt påläst om vindkraft men jag har lärt mig lite mer av det jag läst här. Såg förresten att antalet planerade verk är minskade från 180 till 152. Alltid något. Av det tekniska jag läst förvånades jag över att 1/3 av verkens kapacitet åtgår enbart för att transportera den genererade energin till slutförbrukaren. I mina ”amatör-öron” låter det som en dålig verkningsgrad. 50 av de planerade verken behövs alltså för att skicka de övriga 100’s energi ner till Tyskland, för det var väl det som var planen om jag förstått rätt. Sverige har väl redan idag en överproduktion av el sett till det egna behovet?

  Nu är det ju i och för sig inte just den elen som dessa kraftverk skulle producera som hamnar i Tyskland utan det går ju ut på elnätet och ”blandas” med elen från alla andra energikällor och kan därför mycket väl vara den el som tänder mina lampor eller värmer min mat. Med andra ord är uttrycket ”grön el” till viss del vilseledande och mer just ett uttryck för ett produktionssätt. Sen kan man ju alltid diskutera hur ”grön” tillverkningen och transporten av själva vindkraftverken är. Eller byggandet av alla vägar som behövs för projektet som berör Jonna och hennes ”grannar”. Misstänker att det tar ett tag innan vindkraftverken har ”tjänat in” projektets ”o-gröna” del.

  Om det nu är så att dessa 152 vindkraftverken är tänkta att kompensera energi från tysk kolkraft känns det väl mer logiskt att tyskarna bygger dom hos sig och inte flera hundra mil bort. Och varför inte då direkt intill kolkraftverken där miljön redan är förstörd. Placera vindsnurrorna på platser där det redan är ”ljudförorenat” av tex bullrande industri. Där borde störningen bli minimal för både människor och djur. ”Närproducerat” är ju ett populärt begrepp i andra sammanhang, och bör eftersträvas i möjligaste mån, inte bara inom livsmedelsproduktionen. Ja, jag vet att jag varje gång jag handlar köper sådant som inte enbart är närproducerat och att mitt resonemang därför kan ses som dubbelmoral eller ”inte-på-min-bakgård-resonemang”.

  När jag kör E6 genom Halland brukar jag sitta och försöka räkna vindkraftverken jag ser från bilen. Inbillar mig att antalet ständigt ökar och har mer än en gång funderat på vad hallänningarna egentligen tycker om dom. Jag har lika många gånger tänkt stanna för att höra hur mycket det låter från dom men har aldrig blivit färdig med att göra allvar av den tanken, ännu. Däremot har jag varit ute och gått i bergen vid det, i det här sammanhanget, minivindkraftverket som står ute på västra Orust. (Det var någon som hade funderingar om begränsningar i rörelsefriheten i naturen kring verken, och det här på Orust har inga staket eller liknande. Du kan gå upp på trappan och ta i dörrhandtaget om du vill. Har inte heller sett några staket runt de halländska verken.) Visst är det en lite mäktig känsla att stå där på berget, höra svischandet från vingarna och känna vinden i ansiktet medan man ser ut över havet. MEN, jag skulle inte för allt i världen vilja bo i något av husen i närheten. Ljudet kan som sagt vara lite fascinerande, en kort stund, men i längden skulle jag bli galen av det. Visst, det finns ju teknik idag som gör det möjligt att ljudisolera ett hus så att inte ljudet kommer in. (Har bott på ett hotell alldeles intill Bromma flygplats och varken startande eller landande flygplan hördes inne i rummet.) Och vem skulle bekosta en ljudisolering av Jonnas och alla andra berördas hus? Kraftverksbolaget? Lär ju knappast hända! Dessutom, ibland kanske man skulle vilja sitta i trädgården, höra insekternas surrande och fågelsången medan man tar en fika. ”Svisch, svisch, svisch, svisch…..”

  Nä, vindkraft må vara ett alternativt tillskott till vår energiförsörjning men solenergin känns betydligt mer lockande att satsa på för min del! Den är tyst, ren, funkar både i stor och liten skala och det finns jä-ligt många tak runt om i världen att placera solpanelerna på. En dag skall jag bygga mig ett litet hus på en lugn och naturskön plats. Det skall vara välisolerat och ha ena långsidan vänd mot sydväst och taket på den sidan skall täckas av solpaneler. Visst, det kommer inte att täcka hela mitt energibehov men det kommer att minska mitt behov av köpt el en hel del.

  Reply
 46. Konding

  En bov i alla etableringar av vindparker är elcertifikaten. Vindelen subventioneras friskt för varje kw. Staten har målat in sig i ett hörn genom att till varje pris ha si å så många Twh vindel för att uppfylla EU:s krav. Lättköpta, okunniga kommunpolitiker som till varje pris vill stå som förstanamn på nästkommande valsedel är åxå ett problem. De vill synas inför sina väljare, annars åker dom väck! Med statens beslut, elcertifikat, EU:s krav, då är det inte så svårt att hitta villigt riskkapital, va kan gå fel?? Säkra stålar i många år är vad investerarna eftersträvar! Utan dessa kriterier skulle inte en vinge komma upp, å då skulle “drivfjädern” blåsa bort lika snabbt som investerarna söker sig till nya gynnsamma objekt.

  Reply
 47. Eskild

  Bravo Jonna! Du argumenterar särdeles bra, och som en efterlängtad megafonröst uttrycker du den oro, rädsla och sorg som vi alla känner – vi som älskar Storsjön och höjderna runt om. Området borde göras till nationalpark i stället! Vi kräver ingen nyanserat debatt av dig. Naturligtvis reagerar vi som bor och vistas i området emotionellt och protesterar, för det är vårt paradis som förstörs, när nya vägar ska bygges, 1 miljon kubikmeter stenmaterial ska brytas, kraftledningsgator utvidgas och flera hundra blinkande, 210m höga monstermaskiner med monotont pumpande oljud kaster isklumpar omkring sig upp till 300m vintertid, och sommartid gör färs av kungsörnar. SCA-skogarna i området är i övrigt en gigantisk misslyckad contortatallodling. Att plantera elcertifikatsubventionerade vindkraftverk är säkert mer lönsamt än att vänta 80 år på att ny och bättre skog växer upp.
  Och samtidigt som jag förbannar de krafter som driver fram och godkänner vindkraftsatsningen i “mitt” område vill jag ha el, helst billig och så ren som möjlig. Dilemmat är svårt!

  Reply
 48. o

  Som många andra har jag följt Jonna och hennes liv i Grundtjärn, jag beundrar hennes syn på livet och hennes sätt att ta vara på det och känner såklart medlidande och tycker att detta suger.

  När det gäller vindkraftsutbyggnaden precis som andra projekt med att bygga kärnkraftverk, fängelser, större industrier mm så är det ganska självklart att platsen som det etableras på är noga utvald för sin lämplighet och att få människor vill ha det i sin närhet. Att Grundtjärn är vald beror på att förhållandena är som lämpligast just där såklart och de som vill bygga skulle nog inget hellre önska än att det vore en mer öde plats med närmaste befolkning på behörigt avstånd.

  När jag läser att några argumenterar om att Norrland (var det Junsele om jag minns rätt) har sin el med råge producerad och inte vill offra sig mer för andras girighet osv så är det en ganska enkel känsla att förstå. Men samtidigt så lever vi ju i ett demokratiskt industrisamhälle där majoriteten strävar efter en “bekväm” tillvaro med hög materiel standard. Väldigt mycket av de vi använder i vår vardag är tyvärr på bekostnad av andra på olika sätt, att det är gött när Ica säljer 4 kaffepaket för 100kr beror knappast på att de som producerar kaffet har det bra, snarare att de jobbar på plantage som besprutas hårt och har väldigt undermåliga löner precis som deras barn som ofta jobbar där också har, samma med kakao, bananer osv. När vi köper billiga kläder är det liknande, jag kan älta på med mycket liknande. Journalisterna Johan och Martin som satt fängslade i Afrika och har haft mycket uppmärksamhet i media ganska länge skulle undersöka hur förhållandet var där svenska företag borrar efter olja i Afrika för att förse bla våra bilar med drivmedel, knappast att lokalbefolkningen jublar där heller, snarare blir många bortkörda, dödade, fängslade osv.

  Så länge de flesta av oss inte vill betala vad saker borde kosta kommer majoriteten av allt som produceras göra det på villkor för att maximera, oftast utan hänsyn till de många som drabbas på vägen. Att placera en vindkraftspark på en mindre lämpad plats där det inte drabbar lika många människor skulle såklart automatiskt höga elpriserna rejält och få är beredda på att betala för den anpassningen. Likväl som att många inte vill betala dubbla dieselpriset för att den produktionen ska bli mer anständig för de som verkar där och att ännu så länge är det en minoritet som handlar tex rättvisemärkt för att anständiga förhållanden (tex undvika barnslaveri) ska finnas i kaffe/kakaoproduktionen mm.

  Människor vill inte se hur allt är, tyskarna eller vilka det nu är vill inte veta att en idyll förstörs i norra Sverige när de fläskar på med en extra ljusslinga nu i juletider. Svenskarna vill inte veta hur julskinkan produceras, man vill köra på med sitt utan att behöva ta ansvar för det man konsumerar i nån större grad. För mig är det jag skriver om en sanning, sen hur man förhåller sig till det är ju personligt, man behöver inte gilla eller tycka illa om, men jag tycker det är viktigt att vara medveten och ärlig mot sig själv i sina värderingar och tankar.

  Återigen så lider jag med dig Jonna som troligen kommer bli en av de som drabbas. Personligen så föredrar jag vindkraft före många andra energikällor som drabbar på många andra sätt, men jag är ju också en av dem som slipper industriområde utanför husknuten. Stor kram pårè!

  Reply
 49. solweig

  Det finns ett “uttryck bättre fly än illa fäkta”. Kanske klokt.

  Själv är jag så enveten och dum. Att jag inte “omfamnade” det.

  Att jag “må ligga platt och överkörd” – men Rakryggad. Kändes mer som Jag.

  Inte att bli överkörd i sig – men att inte ge sig. Att kämpa för sin sak.

  Sedan finns det en tidpunkt, förstås, där man antingen vunnit eller förlorat.

  Då måste man gå vidare. På sitt egna sätt.

  Reply
 50. sofia-Kramfors

  Vindkraftverken ska finnas där behovet är STORT!

  Jag tror INTE att behovet är så enormt stort i just Grundtjärn, så flera hundra tusen invånare är det väl inte?! 😉

  Jag ska också få vindkraft utanför mitt fönster 🙁 Lite ironiskt tog man bort/ner lyftstolpar i grannby häromåret. Är det inte byar som får vindkraften som verkligen behöver lyktstolpar? Är det inte dom byarna som ska få sig en rejäl slant?

  Men nej så länge man kan suga ut norrlands fina natur på tillgångar som malm, vind mm.

  Det är på ren svenska förj-t! Det är tragiskt, det är sorg. Och vad kan man göra – Money talks! :,(

  Reply
 51. Maya

  Lever med dig Jonna! Kommer verkligen be allt jag kan för att det INTE! Blir av!
  Blir så arg när jag läser ditt inlägg!
  Tokiga politiker! Stänga ner fullt dugliga kärnkraftverk som Barsebäck för att sedan förstöra naturen med dessa meningslösa vindkraftverk !
  Vi måste verkligen tänka på vad vi röstar på i nästa val!!!
  DAGS för svensken att öppna ögonen och se vad som försiggår!!!
  Det finns ett parti som definitivt är emot dessa vindkraftsbyggen. Partiet som bara beskylls för rasism, som bara vill bevara Sverige!

  Reply
  • o

   Så länge vi konsumerar el så är man tvungen att ta följderna, att kärnkraft skulle vara ren är bara fantasier. Vem vill ha ett slutförvar på sin bakgård, dvs när de faktiskt kommer på en säker lösning under de tusentals år det behövs. Att japanerna nu anser att kärnkraft är ren har jag svårt att tro, men vi kanske här i Sverige är väldigt mycket duktigare på säkerheten och här kommer ju inget att hända.

   Vilket parti är emot vindkraftverk?

   Reply
   • Anonym

    SD är emot vindkraft. När det gäller kärnkraft så är det mycket
    säkrare än man tror, slutförvaring är mycket säker, och det hamnar
    inte på någons bakgård. Skaffa mer kunskap om detta!

    Reply
    • o

     Vad gäller slutförvaret så är det väl väldigt skilda meningar om vad som är bäst. Bara diskussionerna vid Forsmark (som är förhållandevis tätbefolkat) bevisar väl ovissheten om slutförvar, ang säkerheten i drift så finns det massor av incidenter och stopp som gör driften osäker. Att det inte är helt säkert bevisar väl bara de flertalet olyckor som hänt i många länder.

     Reply
     • Anonym

      Det handlar om okunskap! Kärnkraftverk placeras i
      tätbefolkade områden världen runt. Vet du någonting
      om hur kärnavfallet förvaras? Man kan ju inte bara
      gå efter spekulationer om vad som kan hända.

      Reply
      • o

       Det är du som säger att avfallet inte hamnar på någons bakgård, jag är fullt medveten om kärnkraftverkens placering. Ja jag har sett ritningar på hur förvaret ska vara i berget och kapslar, transporterna mellan verk och länder osv. Självklart använder man spekulationer och teorier när det gäller slutförvar då det inte finns några fakta och erfarenheter att förlita sig på. Inte heller finns enighet mellan experter vilken metod som skulle kunna antas vara den bästa.

       Varken du eller jag kan påstå att vi vet, vi kan bara förlita oss på vad vi med nuvarande information tror. Jag tycker att riskerna med följderna av eventuella olyckor överväger för att jag ska tycka att det är ett bra alternativ.

       Reply
    • Brita

     Jag är starkt kritisk till vindkraft men skulle ALDRIG rösta på ett odemokratiskt parti bestående av obildade halvkriminella fyllestollar, för det. SD beskylls för rasism just för att deras politik vilar på rasistiska idéer. Konstigare än så är det inte.

     Reply
   • Robert

    Det finns ren kärnkraft som drivs med Thorium istället för uran. Det ger inget radioaktivt avfall och det är ingen olycksrisk med denna typ av kraftverk. Thorium är ett ämne som det finns gott om lite överallt.

    Reply
   • Curt Widlund

    LO, S?, FP, KDS, SD M. M genomdrev att ny kärnkraft skulle kunna ersätta gammal kärnkraft om C fick bygga vindkraft där sonen skulle få arbete.

    Reply
 52. Ida

  Jag håller helt med dig, bra med grön energi men varför mitt i vår underbara norrländska natur? Det gör mig grymt besviken att min före detta kommun Örnsköldsvik har sagt ja till något sådant här vidrigt och naturförstörande. Hur gör man för att protestera? Finns det någon namnlista?

  Hoppas verkligen på att det inte blir av!

  Reply
 53. Elin

  Så fint skrivet Jonna! Du får en okunnig som jag att verkligen förstå och känna din smärta <3 Det kanske är försent eller omöjligt, men jag hoppas att de inte bygger i ditt paradis! Kram E

  Reply
 54. hans

  Det är ju så att pengarna styr,skogsägare som upplåter mark får 150000 kr om året i arende,därför köps skogsmark upp av sörlänningar för att tjäna pengar på och skogsbruk i lagom skala.
  Ledningsgatan betalas med 20-30000 i engångssumma.
  Sätt dom i havet i Stockholms skärgård.

  Reply
 55. Göran

  Kämpa Jonna och ni andra drabbade! Ni måste kunna bo kvar.
  Det gäller att samla så många namn som möjligt på namnlistorna,
  en så naturskön bygd som Grundtjärn, ska inte förstöras av
  ett girigt vindkraftsbolag!

  Reply
 56. Sandra

  Jag håller med dig, Jonna.
  De kan bygga vindkraftverken nära städerna istället, där de inte stör. Man bor ju inte i stan för att det är nära naturen, tyst och lugnt.
  Och det är väl klart att de som bor i storstäder tycker det är helt OK att riva “den där” skogen, det är ju inte utanför DERAS fönster!

  Jag är långt ifrån att köpa mitt drömhus/stuga, men när det väl är dags så kommer jag oroa mig för framtida byggen och skövling av skog.
  Allt handlar om pengar, pengar, pengar och det är så jävla tragiskt.

  Reply
 57. Viola_T

  Vindkraftverken är bra för miljön som helhet sägs det. Men närmiljön blir förstörd. Att vindenergi är dyr för skattebetalarna är också något som sägs.

  Jag vet hur det är, dag som natt. Jag har 40 vindkraftverk i min ångermanländska by. De enda i byn som tycker de är vackra är nog de som tjänar pengar på att arrendera ut mark till vindkraftsföretaget 🙁

  Att flytta till en storstad är enda sättet att undgå vindkraftverk i Sverige.

  Reply
 58. Sofie

  Det bästa måste väl vara solenergi. Om alla sätter upp det på sina tak (små som stora hus)så har vi el från mars till september. Då slipper vi förstöra naturen. Det borde vara subventionerat av staten. Eller är det det redan?

  Reply
   • Anita

    På vårt sommarhus har vi solceller på taket. Den solenergin räcker för ström till hushållsel och TV både sommar och kortare vinterperioder. Det finns ingen elektricitet i den byn. 🙂

    Reply
 59. Sanna

  I Tyskland har man de flesta placerade på åkermark längs med Autobahn. Smart då allt liv runtom redan är van med oljud.
  Viss är det “grön” energi. Men att skövla massa skog och skapa en bullrig miljö i ödemarken är så himla mkt större miljöpåverkan än att sätta upp dom på en åker längs en väg eller vid kusten där havet brusar…

  Reply
 60. Rebecka

  Sörjer med dig Jonna. Vet inte vad jag ska skriva, men om jag kunde skulle de få sätta vindkraften här istället. Jag bor nästan mitt i city så det finns inte mycket plats här men kanske utanför. Jag hade inte brytt mig eftersom här finns ljud och ljus från alla håll, för inte glömma järnvägen. Som stadsbo känns det “naturligt” men jag förstår hur illa det är att inkräkta på landsbyggden.

  Angående vindskraft vara eller icke vara. Jag är givetvis för grön energi, förnybar energi. Fast om Sverige nu ha tillräckligt förstår jag inte varför det ska byggas mer. Visst, vi skulle på sikt behöva bygga förnybar energi (vind eller vatten) för kunna lägga ner kärnkraften med det är ju inte aktuellt än på ett tag. Att då producera el till Tyskland? Nej, tack! Jag inser bara mer och mer hur fel det är att vara med i EU. Nu ska vi producera el till Tyskland i bekostnad på vår natur, vi missgynnar våra egna bönder, tillåter tillsatser i mat som tidigare varit förbjuden osv.

  En sak är säker, Sverige borde lämna EU. Tanken är god men i praktiken gynnar det inte Sverige tillräckligt mycket.

  Reply
 61. Emelie

  Solenergi eller vindkraft är ju grönast, jag är för det. Kärnkraft är ingen hit. De väljer väl Norrland för att här finns så mycket vildmark att andvända. Jag vill inte ha en vindsnurra utanför mitt fönster heller dock, så jag förstår hur du känner. Man kan ju tänka att de kunde placera vidkraftverkan ÄNNU längre bort från bebyggelsen så det inte stör folk…

  Reply
 62. Jennifer

  Jag bor jämte en vindkraftspark.

  Precis som du så var jag väldigt negativ mot vindkraftverken. Jag diskuterade, protesterade och försökte påverka så mycket jag kunde. Jag förlorade och vindkraften började byggas. Jag ville flytta.

  Nu har det gått 1,5 år. Vissa dagar hörs ett lågt ljud ifrån dem. Oftast hör man ingenting. Det finns hårda lagkrav på hur mycket de får låta och hur mycket skugga de får ge till fastigheter. Med facit i hand så kan jag säga att det överdrivs jättemycket om hur det låter, skuggbilder och ljus. Ja jag ser dem men de stör absolut inte.

  De vilda djuren störs inget. Igår låg 2 älgar och sov rakt under vindkraftverken. Det ligger inte drivor med döda fåglar runt dem. Vi har fått mängder med fina grusvägar att rida, köra och gå på. Det flyger inte is runt dem. De välter inte över folk som nej-sidan hävdar.

  Så ifrån att ha varit väldigt negativ så tycker jag nu det är OK. Någon skönhetstävling vinner de dock inte vindsnurrorna…Avvakta, se och känn vad du tycker efter att de är färdiga. Det behöver inte bli så farligt.

  Reply
  • Elias

   Är bara lite nyfiken på att höra hur många vindsnurror du har runt omkring dig, och hur höga de är? Hur nära ligger de från ditt hus?

   Reply
  • Rebecka

   En smart grej vore, om vindkraftverken skadar fåglar att vindkraften utgör ett ljud som vissa nya bilar har. Finns nya bilar som gör ett ljud som gör att fåglarna drar sig ifrån dem (bilägarna har detta ljud för inte få fågelbajs på bilen). Det borde ju funka på samma sätt med vindkraft?

   Vi har vindkraft utanför stan med, vet inte hur många, men aldrig reagerat på dem. Fast jag har ändå inte stått så jättenära eller bor jämte dem för kunna uttala mig om dem. Ser dem bara när vi kör förbi.

   Reply
 63. Sofia

  Orkade inte läsa igenom alla långa kommentarer. Är för förnyelsebar energi, men undrar varför det behöver göras så stort? Kan man inte ha några få här och var, i anslutning till där de behövs? På vägen till sommarstället passerar jag några, de ser bara maffiga ut. Men en hel park sådär förstör ju massor 🙁 Hoppas det ordnar sig på bästa sätt för dig Jonna, hemskt att gå med en sådan klump i magen.

  Reply
 64. Robert

  Det här med vindkraft är bland det mest idiotiska man kommit på. Måste blir ett stopp på denna utbyggnad. Det finns andra mycket bättre alternativ.

  http://kristofferhell.net/arhundradets-genombrott-fri-energi-i-sverige-hosten-2013/

  Sen tycker jag alla ska läsa på om Nikola Tesla. Han uppfann fri energi redan för över 100 år sedan. Men han plockades bort av det dolda etablissemanget, för att de skulle kunna sälja dyr olja och el till oss.

  http://www.whitetv.se/sv/historiefoerfalskning/33-historiefoerfalskning/340-tesla-uppfann-fri-energi-teknologi-redan-foer-oever-100-ar-sedan.html

  Reply
 65. Stu

  Very well written Jonna.
  It’s the same story here in Scotland, they plan the desecration of pristine wilderness to fuel the needs of people ever hungry for electrical life support.
  Well done for doing all you can to live as you do! not many can say that they only heat one room in their house, and even fewer that they go out and chop fucking wood to do so.

  Reply
 66. Robin

  Det måste gå att stoppa denna vansinniga naturförstörelse. Överklaga och fördröja projektet så länge som möjligt.
  Vindkraft blir snart omodernt, utvecklingen mot nya miljövänlig och säker energiproduktion kommer. Vindkraftsbolagen vill bara tjäna pengar de är inga miljökämpar som de försöker framställa sig som. Det är helt galet med en energiproduktion som tar så stora arealer fin natur i anspråk.
  Vår fina norrländska natur, Europas sista vildmark, får inte offras helt i onödan. Erfarenheten från Piteå visar att några jobb skapas inte heller istället får vi stora spöklandskap där människor inte vill bo.

  Reply
 67. Anna

  Idag finns det ingen el-energikälla som inte fuckar med naturen. Men så länge vi envisas med, i sann kapitalistisk anda, att konsumera och konsumera och konsumera och tära på jorden så ja…
  Jag säger så här; ta en titt på ditt ekologiska fotavtryck. Hur mycket bidrar du till att våldta våra älvar, med din elförbrukning? Mur mycket bidrar du till gruvindustin med dina konsumtionsvanor? Hur mycket lidande för andra varelser och giftiga bekämpningsmedel i vårt grundvatten, bidrar du till med dina matvanor? osv.

  Jag är helt övertygad om att våra individuella val FAKTISKT gör skillnad! Om vi alla drar ner på elkonsumtionen slipper de kanske turbinerna i Grundtjärn 🙂 Vad säger ni? Vi ger det till Grundtjärnsborna i julklapp, ok!

  Reply
 68. Evert

  Efter att ha tittat igenom kommentarerna och även kommenterat lite här och där är det en sak till jag vill bidra med. Mycket av det som skrivits i kommentarsfältet är som en kopia av hur det låter på alla ställen i landet där vindexploatörerna drar fram. Baggböleriet bör vara ett välkänt begrepp på era breddgrader. Jag brukar säga att utöver vad som hittills sagts i ämnet så skaver det som grus i ögonen, att se dessa monstersnurror. Skälet är att inte ett enda skulle byggas utan subventionerna. Ekonomin idag är usel och bolagen går även enligt egen utsago på knäna. Tänk att varje snurra som byggs för elproduktion för eget bruk får cirka 3 miljoner per år i subvention via elcertifikaten och skattebefrielse. Sa Du 152 verk. Bara i den här anläggningen betalar svenska elabonnenter alltså cirka 450 miljoner per år som stöd för “grön” elexport. Arvet efter Maud Olofsson. Alla som tycker detta är ett kolossalt stôlleprov borde som en reaktion maila Anna-Karin Hatt, Fråga Annie-brevlådan och Lena Ek. Jag tror inte de läser en blogg som den här. Det är nämligen så att skattebefrielsen för egenel kan försvinna enligt en utredning för att den snedvrider marknaden. Därför är marknadsföringen mot kommuner och landsting, samt vindkraftandelar till privatpersoner så intensiv nu. Då förvinner runt 300 kr/MWh av stödet. Det är säkert skälet för att industrin förefaller lite avvaktande nu. Så maila på. Men det är bråttom! Höjer de kvotplikten ökar certifikatintäkten och då tar det väl full fart igen. Kan nån begripa Hatts stolthet på sin blogg över att 40 procent av industriinvesteringarna går till “omställningen”. Fruktansvärt att ta så stor andel av våra resurser i anspråk för något med så usel produktivitet. Och dessutom inte behöver.

  Reply
 69. lite lagom bitter

  Den rena vindkraften är inte så ren som man kan tro.. Varje vindkraftverk innehåller en ansenlig mängd sällsynta jordartsmetaller (gäller även annan teknik så som solenergi, hybridbilar och moderna mobiltelefoner mm). Precis som det låter så är sällsynta jordartsmetaller inte sådär jättelätta att få tag i, detta därför att de är relativt jämnt utspridda i jordskorpan vilket innebär att de oftast förekommer i låga koncentrationer, även där de bryts, vilket innebär att stora mängder berg måste brytas. Tyvärr kommer inte heller de sällsynta jordartsmetallerna ensamma utan förekommer oftast tillsammans med mindre önskvärda ämnen (ex radioaktiva). Detta innebär att det finns ett jäkligt stort hål med tillhörande radioaktiv och allmänt tråkig slagghög borta i Kina där majoriteten av de sällsynta jordartsmetallerna bryts idag. Något att tänka på när man pratar om “den gröna energin” eller varför inte de “miljövänliga bilarna”, men det beror såklart på vems miljö man pratar om, de borta i Inre Mongoliet lär ju inte vara medräknade iaf.. Sammanfattningsvis, inget är svart eller vitt, och inte heller så väldigt grönt – uppenbarligen.

  Reply
 70. Sven-Åke Look

  Hej Jonna !
  Jag har just tittat på din Lucia film och fascinerats av vilken otroligt duktig producent du måste vara. Det är fantastiskt vad du kan åstadkomma med små medel.
  Jag blev ju naturligtvis nyfiken på din sida så jag kollade runt lite och läste då om din bedrövelse över vinkraftsutbyggnaden i glesbygden. Jag har själv burit på samma känslor och när jag för ett tag sedan läste i tidningen Ny Teknik om att man börjat få problem med sprickbildning i vingarna till vindkraftverken så tänkte jag att nu är nog dagarna räknade för dom som förespråkar utsättning av dessa snurror. Att kontrollera dessa vingar så att man kan byta ut dom innan dom brister kommer att kosta enorma summor och skulle en vinge brista (vilket gud förbjuder) på en snurra som står nära t.ex. E4’an, och vingen dimper när mitt på vägen…….. vilka skriverier skulle då inte ta fart. Med dessa tankar i bakhuvudet så kan jag inte se annat än att vindkraften kommer att få det väldigt svårt att bli lönsam i framtiden. Och som du skriver så är nog ekonomin och lönsamheten den viktigaste grundbulten för alla branschers överlevnad tror jag, och i och med detta kommer vindkraften att få en “riktig knäpp på näsan” tror jag.
  Jag skriver detta så att du ska få ytterligare ett bra argument för att hejda vinkraftens framfart och hoppas att du lyckas och kan bo kvar i ditt kära Grundtjärn så länge du själv vill.

  Med vänliga hälsningar
  Sven-Åke Look
  Bonäs , en by några km norr om Mora i Dalarna

  Reply
 71. Tomas Hultkrantz

  Hej Jonna!
  Du är en ängel!
  De som vill ha vindkraft kan inte se sig in i helheten av detta.
  Själv tyckte jag för ca. 15 år sedan att vindkraft låter ju inte så dumt. Den är fossilfri och har inget avfall. Det kanske är något man skall satsa på. Tack och lov säger jag bara att man inte har gett sig in i den branschen.
  Vindkraften är ju tänkt att ha för att man skall få ett bättre klimat och att den skall vara miljövänlig. Stämmer detta? Knappast.
  Om vi börjar med att prata om klimatet. Det sägs att vi globalt sett får ett försämrat klimat. Vad kan då det bero på? Är det något vi kan göra åt det?
  Mig veterligen beror det i så fall på att det fälls mycket regnskog runt ekvatorn och på
  fossila utsläpp från typ kolkraftverk i övriga länder än i Sverige. Tung trafik kan även ha en bidragande orsak.
  Löser man då detta problemet med att bygga vindkraft? Svar: Nej.
  Våra energikällor i dagens läge här i Sverige är redan fossilfria, så det medför i sin tur att en eventuell vindkraftsutbyggnad inte bidrar till någon förändring på klimatet i det avseendet.
  Vidare kan man också tänka som så här:
  Om man bygger ut vidkraften så får vi mera el att förbruka. Får vi mera el, då sjunker elpriset. När elpriset sjunker så är det inte heller lika viktigt för oss att spara på elen.
  T.ex. är det inte så noga med att isolera sitt hus. Vi kommer då istället att förbruka mera el. Då leder detta i sin tur till att det inte har någon inverkan på klimatet.
  Jag vill starkt rekommendera en dokumentärfilm om vindkraft som gick på norsk TV
  förra hösten. Den finns på adressen:
  http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11000912/25-09-2012
  Ta en titt på den. Den är riktigt bra. I slutet av det programmet sitter den fördärvarande norska miljöminstern och ångrar sig bittert av vad hon hade gett sig in på.
  Om vi sedan tittar på vindkraften ur miljösynpunkt, så bidrar den faktiskt inte till en bättre miljö. Nej, tvärt om. Den bidrar till en försämring av miljön. Varför?
  Vi kan börja med bullret från dem. Vindkraftsförespråkare kan säga till en som undrar om det kommer något buller från dem som så här:
  “Har du varit vid något vindkraftverk någon gång?”
  Vederbörande kanske säger nej. Då säger de som så här:
  “Åk till ett vindkraftverk och ställ dig vid det och lyssna om du kan höra något.”
  Detta är ett välkänt trick som vindkraftsbolagen och övriga som vill ha den kör med stor framgång.
  Personen ifråga kanske åker dit och ställer sig nedanför verket och lyssnar. Vad tror ni?
  Kommer han att höra något eller ej?
  Det kan mycket väl vara som så att han inte hör ett enda dugg trots att verket är igång.
  Konstigt? Inte alls.
  Verket är högt. När vinden kommer och träffar propellern sker det med variationer i vindriktning och i vindstyrka. Propellern däremot är tung och klumpig den kan inte anpassa sig så fort till vindens variationer. På grund av detta uppstår det tryckskillnader i luften framför och bakom propellerbladen. Det uppstår turbullens och ett lågfrekvent ljud frambringas. Detta ljudet färdas sedan i vindens riktning. Alltså bort från verkets propeller som är på hög höjd gentemot personen som står nere på backen. Personen hör inte något på grund av detta. Ljudet kommer istället att höras längre bort från verket.
  Ljusskuggor är inte heller så trevligt att bli lidande av. Alltså det kan komma t.ex. skuggor från vindkraftsverkena svepandes förbi på ens tomt om man bor i omgivningen. Man kan kanske till och med se en ljusskugga komma farandes på väggen i sitt eget hus där man bor. Hur kan det kännas?
  På natten när det är mörkt kan det bli irriterande ljusblinkningar från dem.
  På vintern är det risk för islossning från dem.
  För att inte tala om djurlivet. Man vet faktiskt inte hur allvarligt de kan bli påverkade av detta. Fåglar t.ex. de hatar vindkraftsverk. Större fåglar har mycket svårt att kunna väja undan för vindkraftverk. Det händer att de flyger rakt in och dör på fläcken.
  Efter detta som jag har beskrivit ovan kan man faktiskt starkt ifrågasätta om vindkraften är miljövänlig.
  Sedan skall man veta att Sverige är känt för dess sköna natur och landskap. Många utlänska turister som kommer hitt älskar Sverige på grund av det. Är inte detta en gåva som vi har här nu och inför framtiden att vara rädda om?

  Lycka till Jonna, och ni andra runt omkring Grundtjärn. Hoppas politikerna i trakten kan få upp ögonen något.

  Med vänlig hälsning Tomas Hultkrantz, Hisings Backa

  Reply
 72. Anonym

  En hundra meter hög pinne
  som stör mitt lugna sinne
  Markägaren får ett bra arrende
  grannen får bara ett elände
  Det hela liknar mest en fars
  dom kommer nog från Mars
  Sina långa tentakler de svingar
  experterna kallar det för vingar
  Hade jag bara en kanon
  skulle jag inte ge någon pardon
  Trots alla lugnande ord
  hör dom inte hemma på vår jord

  Vänliga hälsningar M&M

  Reply
 73. Pingback: Livskvalitet | Snurrigt

 74. Sara

  Här var det minsann många kommentarer allaredan.

  Vill dela med mig av en liten och snabb reflektion jag gjort under den korta tid då jag hamnat mitt i vindkraftsslagfältet.

  Många gånger tycks de skogspartier, där större parker planeras, beskrivas som riktiga pärlor av fin, orörd natur. Jag är ledsen, men så är ofta inte fallet. Det är oftast odlad produktionsskog, med relativt eller mycket litet värde för djur och natur. De har oftast kalavverkats en eller två gånger, den biologiska mångfalden utarmats och många arter för länge sedan flytt. Så argumentet att man förstör för miljön i området stämmer i många fall inte, då skogsbilvägar redan skär som sår genom “skogarna” och värdefulla arter saknas.

  Tänk om markägaren helt plötsligt en dag bestämmer att det är dags att avverka den av de närboende så högt älskade skogen? Denna har all rätt i världen att göra detta, om skogen inte är skyddad på annat vis (vilket oftast är nog även för att stoppa vindkraftsetableringar). I ett sådant scenario har de närboende inte ens rätt att yttra sig, inte en chans att protestera eller säga ifrån, för skogen är enligt vår (visserligen kanske förlegade) lag tänkt att utnyttjas så.

  Det jag försöker säga är att skogen går inte säker bara för att en vindkraftspark inte blir av. En vacker dag kan den vara borta, och då tar det ett tag innan nästa generations skog, ännu mer utarmad, artfattig och ensartad, tar vid.

  Jag är i grund och botten för vindkraft, de är lönsamma och har generellt sett “gett igen” för den miljöpåverkan som uppstår i och med produktionen efter ett par år eller mindre. Efter ca 25-30 år i drift kan det mesta av materialet återvinnas, och marken de tagit i anspråk under sin livslängd växa igen. Baserat på det, och ovanstående, vill jag alltså hävda att de i jämförelse med annan energiproduktion idag har extremt liten miljöpåverkan om de placeras rätt.

  Icke desto mindre förstår jag givetvis att ingen vill ha 100+ vindkraftverk runt knuten. Jag förstår att det inte kommer att vara samma plats. Jag vet inte ens om jag är för fenomenet stora vindkraftsparker, även om jag förstår tanken med att störa mycket på en plats där det drabbar få i stället för att sprida ut dem i små grupper här och var och störa väldigt, väldigt många människor lite, lite mindre. Det är en svår fråga.

  Jag återkommer dock till tanken kring hur motarbetade vindkraftsparker är, men hur accepterade kalhyggen “måste” vara. Vi får inte i laglig mening säga emot. Trots att kalhyggen (oj, just det. Man får inte använda det ordet längre, det är negativt laddat! Numera heter det föryngringsavverkning…) på många sätt är värre, både för naturen och för upplevelsen av naturen! Det är fascinerande. Att så många kämpar för att slippa vindkraftverk i skogar som troligen ändå är jämnade med marken inom 10 år, med eller utan vindkraft.

  Det var min reflektion över ämnet i stort. Jag tar inte ställning till om jag tycker vindkraftparken i din skog ska bli av eller inte, utan mina tankar svävar runt vindkraft och skog generellt. Ibland är en fråga tyvärr större än dem som blir drabbade av den.. =( Kanske måste några platser bli “förstörda” för att vi sakta men säkert ska kunna slå ut användandet av fossila bränslen. De märks visserligen inte av så mycket av här, men de förpestar luften för människor i andra delar av världen samtidigt som det långsamt förändrar klimatet och livsvillkoren för oss alla. Kanske måste några stå tillbaka “for the greater good”. Det är lätt att säga när man inte är en av de drabbade, men så är det. Jag känner lite mer med dem som blir sjuka av att bo intill ett kolkraftverk än för dem som vantrivs med en vindkraftsetablering utanför huset. Jag känner lite mer med dem som får sina hem översvämmade till följd av global uppvärmning eller dammbyggen, än för dem som väljer att flytta ifrån en vindkraftspark.

  Jag önskar att du ska kunna bo kvar i ditt älskade hem, jag förstår verkligen ditt lidande. Är skogen verkligen orörd, utan skogsbilsvägnät och utan planer på avverkning så är det verkligt synd att etablera där! Om så är fallet vet jag inte vad länsstyrelsen har gjort för jobb om de godkänt det hela. Orörd natur ska vi vara oerhört rädda om, för det har vi bra mycket mindre av en gemene man tror…

  Reply
  • Kungsörnen

   Det var nog det mest okunniga inlägg om vindkraft jag någonsin läst! Vindkraft är inte lönsamt om det inte vore subventionerat. Sverige behöver ingen vindkraft för sitt eget energibehov. Vindkraft skapar lika mycket koldioxidutsläpp som fossil energi, allt inräknat. Ett vindkraftverk kan bara delvis återvinnas och betongfundamenten lämnas kvar i skogarna. Livslängden är 15-20 år, inte 30! Kalhyggen väsnas inte och behöver inga blixtlampor dygnet runt, som de 200 meter höga verken. Du kan aldrig ha sett ett vindkraftverk på nära håll om du jämför dom med skog, storleks-skillnaden är som mellan en flaggstång och en gräsmatta!

   Reply
 75. T E.

  Jag var upp till Nordmaling nyligt. Där uppe på bergskammen väster om E4 finns en Vindkraftpark. Gabriels berget om 42 vkv. Så kommer det att se ut på många ställen här i Sollefteå. Det jag är mest emot är att i ett helt orört landskap upprätta en vindelpark med flera mil väg och nya kraftledningar som delar landskapet. Vindkraft kan inte ersätta något av det vi har idag. Sollefteå är redan en stor producent av el genom vattenkraften. Hur många djurarter kommer att försvinna och ska vi offra våra sista vildmarker för vindkraft? Tyvärr så ser våra politiker ut att tycka så. Det här med energin måste lösas både i de stora som små förbrukare och att andra länder tar ansvar för sitt. Det är väldigt många som inte är insatt i det som är på gång nu och många som inte bryr sig. Annat låter det när vi har runt 2000st vkv här i västernorrland. Som stor företagen gör nu så får vi vara med och betala när de ska rivas eller bytas ut.

  Reply
 76. marie

  stöd och finansiering pengar

  Hej!
  Dra nytta av vår expertis är snabbt och enkelt jag är en
  speciellt och jag har lagt mig till ditt förfogande för att hjälpa varandra
  financiers.j’offre hinder i dina olika lån som sträcker sig från 5000
  15000.000 med en ränta på 3% .Så alla dem som behöver pengar
  finns inte kontakta mig Jag är tillgänglig för
  alla dina ekonomiska problem. Jag har ett kapital på € 7.000.000, som
  används för att bevilja lån till privata kort och lång sikt på upp till 5000 €
  1 € 000,000 för alla allvar med att vilja detta lån. 3% ränta per år
  beroende på det belopp som betalats för att vara speciellt jag vill inte bryta mot lagen
  ocker. Du kan betala tillbaka på 1-45 år beroende på det maximala beloppet
  utlånade. För mer information kan du kontakta mig

  Reply
 77. Pingback: En känslosamt ämne | Jonna Jinton

 78. Martin

  Hej, för några veckor sedan blev jag ägare till en elbil. Den “tankar” jag med vindkraftsel(är delägare i ett vindkraftverk). Skälen till varför det blev en elbil är många tex så blir det billigare i längden, den släpper inte ut koldioxid mm som en fossilbil gör mm, men ett av de starkaste argumenten är att fossildrivna bilar bidrar till så mycket elände runtom i världen eftersom de pengar vi betalar oljan med, till så stor del, går till vapeninköp(Ryssland, Saudiarabien etc) och våra affärer med dem hjälper dem att behålla sin odemokratiska makt. Varje gång man tankar fossilt bränsle så sponsrar man Putins förtryck och kriget i Ukraina. (40% av oljan som används i Sverige kommer från Ryssland.) Saudiarabien köper vapen från Sverige för många oljemiljarder varje år och sen ger man långa fängelsestraff till bloggare och piskar dem(tusen piskrapp var väl det senaste budet?). Du är väl bloggare? Sett ur de människors synvinkel som drabbas av de oljeexporterande ländernas regimer så skulle man lika gärna kunna tanka bilen med deras blod. De flesta “Svenssons” tycker att det är förfärligt, men struntar ändå blankt i dessa fakta när det är dags att byta bil, men lägger gärna en slant till Röda korset så de kan plåstra om offren i kriget som de själva sponsrar.
  Bojkott fungerade utmärkt för att stoppa Sydafrikas Apartheid, men ingen funderar ens på att bojkotta rysk olja och gas för man har gjort sig alltför beroende av den.
  För Sveriges del handlar det nu om att ställa om fordonsparken till el och annat som inte främjar förtryckarstater.
  Om så mycket fossilberoende transporter som möjligt bytte till el och om vi gjorde mycket el för export till tex Tyskland så de också kan bli fossiloberoende så skulle inte Ryssland mfl kunna rusta sina krigmakter till den grad som idag sker. De använder nämligen sina vapen på oskyldiga! och skramlar med dem inför oss för att vi ska dansa efter deras pipa.
  Vi behöver all den fossilfria energin vi kan få och vinden är en tillgång vi kan skörda utan att förstöra vår planet som för övrigt är gravt överbefolkad och skriker efter tangentbord, T-tröjor, telefoner, tvättmaskiner, toaletter, traktorer, transporter, täljstenskaminer, toapapper mm(eller är det bara vi som ska ha sånt?) och nu märks det även i det fridfulla Grundtjärn. Grattis!

  “Hellre vindkraft i Grundtjärn, än eldkraft i Ryssland”

  Reply
  • Kungsörnen

   Sverige har i princip fossilfri el sedan länge och vindkraften är därför 100 procent miljöförstöring.

   Reply
   • Martin

    Replik till “Kungsörnen”
    Ja, vi har i stort sett bara fossilfri el i Sverige, men det krävs så mycket mer fossilfri el om den alltför tätbefolkade europeiska kontinenten ska kunna skippa kol, olja och gas. Om ca ett år kommer en elledning till Litauen vara klar(Nordbalt). Den ska hjälpa Baltikum att bli energioberoende från Ryssland. Därför behövs all ickefossil elkraft vi kan få fram i Europa. Vad gäller transporter så måste de också läggas om till förnybar energi dels för klimatet, men också för att kopplingen mellan Rysslands olje- och gasexport och deras upprustning av krigsmakten är ett faktum. Det är djupt omoraliskt att köpa något av någon när man vet att pengarna sedan används till att skada en tredje person(15 människor dödades i Ukraina idag 2015-01-24). Detta måste vi ha klart för oss till att börja med, sen kan och ska vi diskutera alla energikällors lämplighet och inte minst energislöseriet. Som fågelskådare vill inte heller jag bygga vindkraft i onödan på olämpliga platser. Förhoppningsvis har vi nya bättre lösningar i framtiden och i så fall kan vi montera ner tex vindkraften och kärnkraften. Skillnaden på vind- och kärnkraft är bla att kärnkraft är skadligt ända från urangruvan till avfallet 100000 år efter att den gav någon som helst nytta medan ett vindkraftverk kan monteras ner på några dagar. Du kanske får räkna med lite sämre utsikt från din stuga, men i gengäld slipper du kriget?
    Läs gärna:
    Robert Larsson
    Rysk energimakt.
    Korruption och säkerhetsfixering i nationens namn

    Reply
    • Kungsörnen

     Hmm, du skulle behöva kraften i en Hiroshima-bomb för att få bort ett vindkraftverk på några dagar. Sanningen är att det kostar minst lika mycket att ta bort som att bygga vindkraft, men exploatörerna tänker smita ifrån den notan och lämna miljontals ton armerad betong i vår natur.

     Reply
     • Martin

      Siffran över antal döda i Ukraina idag har nu stigit till 29. Vi måste göra något som stoppar ryssarnas finansiering av kriget. Mitt förslag är att sluta använda olja och fixa energin själva. Vi kan och borde göra det.
      Min bil går på 1,75 kWh vindkraftsel per mil och jag äger produktionen av mitt eget bränsle. Skulle jag köra på bensin så skulle det gå åt ca 8 kWh per mil och bidra till Putins krig. Ibland undrar man över att det finns människor som de facto frivilligt sponsrar en ondsint rysk diktators krig för att kunna köra sin bil när det finns så bra alternativ?
      Beträffande rivningen vindkraftverkens fundament: man har lyckats riva stora delar av våra städer för att tex ge plats åt nya bostäder och genomfartsleder mm utan att nånsin använda kärnvapen.

      Reply
 79. Kungsörnen

  Sorry Martin, vindkraftsbolagen tänker lämna betongen kvar i naturen. Och din vindkraftsel kan lika gärna vara fossil, så gott som all vindkraftsel är överskott som exporteras trots att vi subventionerar den. Du är grundlurad.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.