I ärlighetens namn

Jag vet inte ens vart jag ska börja någonstans, med tanke på alla ämnen som drogs upp i förra inlägget.
Om miljöförstöring, om min trovärdighet, om reklam.
Jag känner att det är dags att skriva det här inlägget nu. Jag har varit nära på att skriva om det förut också, eftersom jag vid varje tillfälle jag gjort ett samarbete (6 gånger i år) fått väldigt stark kritik. Men det är först nu som jag verkligen blev ledsen. Alltså riktigt ledsen.
Och jag tänker inte låtsas att jag är någon stark människa som låter allt rinna av mig som en gås. Det är egentligen hela kärnan i det här blogginlägget. Att jag inte är någon supermänniska. Jag är bara jag. En helt vanlig Jonna, som precis som ni lever på ett snurrande klot ute i rymden och som försöker göra sitt bästa av livet vi fått här på jorden.
041102Precis som varje gång jag gjort ett inlägg där jag tydligt märkt ut att det är ett samarbete, så var jag lite nervös för hur det skulle tas emot. Eftersom jag i princip drev bloggen helt utan samarbeten i nästan fem år och tjänade ihop vad andra skulle kalla en fickpeng varje månad på allt jobb jag la ner, så har det kommit som en bomb i ett orört paradis att jag plötsligt började göra samarbeten. Vi är vana att se reklam överallt. Varje dag. På TV, i tidningar, i bloggar, ja över hela internet. Men inte i Jonnas blogg. Jag valde att tacka nej till allt möjligt, om jag så gjorde det med gråten i halsen, för att jag verkligen, verkligen behövde pengarna. Men om det inte kändes rätt, så kunde jag inte skriva om det helhjärtat. Och så rädslan förstås, för att mina läsare skulle känna att det inte var äkta. Det var helt enkelt inte värt det. Har jag lagt ner så mycket tid och kärlek på att skapa min blogg så ville jag inte kasta bort relationen till mina läsare, och min trovärdighet, på att få några tusenlappar mer i månaden. Även om det hade gjort min tillvaro ekonomiskt så mycket lättare. Men jag har aldrig valt den väg som ger mig mest pengar. I så fall skulle jag aldrig satt min fot här i Grundtjärn.

Många tunga år har det varit. Roliga och spännande också förstås, med vackra, lyckliga stunder. Men också, väldigt kämpigt. Ni som följt mig under flera år har kunnat se hela utvecklingen. Från min allra första vinter, när jag låg med Nanook tätt intill mig på golvet intill kaminen för att hålla värmen i -38 grader. Till att varje år kunna få det lite bättre. Ett steg i taget har varit mitt mantra. Jag kan inte få allt på en gång, men jag kan varje dag göra något som tar mig närmare min dröm.
Min dröm att få bo kvar i Grundtjärn. Mitt paradis på jorden, och kunna försörja mig och leva på det jag älskar att göra. Och inte bara överleva.
Att få leva på mitt skapande. Fortsätta blogga, fota, skriva, måla, och inspirera andra. Det har varit mitt mål hela tiden.

092602

I maj månad hamnade jag i en kris. Jag hade nyligen vunnit ”Årets inspiratör” på Finest Awards i april, nordens största bloggala. Det kändes stort. Jag grät av lycka där jag satt i publiken med mitt diplom tätt intill mig, och med Johan bredvid mig. ”Nu kommer allt ordna sig” tänkte jag. Nu kommer saker att hända som gör att jag inte längre behöva leva parallellt med tanken på att ge upp mitt bloggande, på grund av att jag helt enkelt inte kan försörja mig på det med tanke på all den tid jag la ner.

Veckan efter hade något otäckt tomt över sig. Jag antar att jag hamnade i en sådan där depression som är väldigt typiskt när man under lång tid kämpat för något. Har hört att speciellt kreativa människor kan hamna i det. Som regissörer som jobbat länge med en film. Eller författare som skrivit på en bok som lanserats. Även om filmen blev succé, och boken hamnade etta på alla listor, så är det något tomt över hela situationen. För mig kändes det så. Ingenting hade egentligen ändrats. Diplomet hängde på väggen och livet skulle fortsätta igen. Men orken fanns knappt där. Jag kände mig så fruktansvärt oinspirerad. Ja, nästan sorgsen…

Mitt i allt var det deklarationstider och årets alla tunga räkningar kom på en och samma gång. Trots att saker hade gått så bra sista tiden, så hade jag aldrig legat så mycket back i ekonomin som nu. Jag kände nästan panik över att jag var tvungen att ändra på något i mitt liv. Det här funkade inte längre.
Allt kändes så absurt. Bloggen var större än någonsin. Jag minglade runt på Café Opera och vann Årets Inspiratör samtidigt som jag knappt kunde betala mina egna räkningar.
040510Dagarna gick och allt mer började jag vänja mig med tanken på att bloggen nu nått sitt slut. Eller, min ork hade nått sitt slut. Jag orkade inte spendera fler år av mitt liv på att leva i osäkerhet. Jag orkade inte lägga min själ i allt jag gör och samtidigt behöva gråta mig till sömns för att jag inte vet hur jag skulle få nästa månad att gå ihop. Jag var så lycklig, och så olycklig på samma gång. Lycklig för att få bo i Grundtjärn och nära naturen, och att jag fick dela allt med min älskade Johan. Lycklig för att jag fick göra det jag tycker allra mest om. Men olycklig för att jag såg att det inte skulle hålla i längden. Det gick stundtals, men de hårda slagen kom alltid tillbaks, och jag sjönk mer och mer för varje gång.

Jag skulle lägga ner bloggen. Jag bad min mamma att hålla utkik efter jobb i Junsele, där hon själv jobbar. Jag började kolla runt på arbetsförmedlingens hemsida. Det kändes hemskt. Jag ville inte. Jag ville inte ge upp. Jag grät inombords. Har jag kämpat alla år för att slutligen ge upp? Det kändes som jag snubblade vid mållinjen. Mina nära och kära försökte peppa mig, de ville ju såklart inte att jag skulle lägga ner allt. Men jag viste inte hur jag skulle få ork och nya motivation. Svackan var så obeskrivligt stark denna gången. Jag kunde inte hantera alla jobbiga känslor och tanken på framtiden. Det var en fruktansvärd känsla. Ett mörker.
040615Men så visste jag också att man aldrig ska ta beslut när man mår dåligt. Och jag mådde väldigt dåligt just då. Så jag bestämde mig för att lägga upp en plan på hur jag skulle göra.

Jag skulle ge det tre månader.
Juni, juli och augusti. Tre månader att försöka förändra saker och ting.
Om mitt liv såg precis likadant ut när sommaren var slut och jag fortfarande inte kunde försörja mig bra på mitt skapande, så skulle jag söka ett jobb och lägga bloggen vid sidan om. Tre månader hade jag på mig.
Och jag bestämde mig för att ge mitt allt för att någon möjlighet skulle öppna upp sig. Jag skulle pressa ur det sista av min trötta, kreativa själ och försöka rädda min dröm om att leva på mitt bloggande, mitt fotograferande, mitt skrivande, mitt målande och allt som jag älskar att göra.
Och jag gav mitt allt.
051202

Något hände. Något mirakulöst.
För från den stunden jag bestämde mig, så var det som en stor dörr öppnades upp och möjligheter kom från alla håll och kanter. Folk och företag hörde av sig med alla möjliga spännande jobbförfrågningar. Bra förfrågningar. Sådant som jag bara kunnat drömma om att få göra. Ena dagen efter den andra fick jag berätta för Johan om nya spännande och intressanta uppdrag och jag kände ett sådant hopp. För första gången under alla år kändes det som om jag på riktigt började få chans till att göra sådant jag verkligen ville göra. Samtidigt så peppade min vän Linda Hörnfeldt mig (Hon är även grundaren till Better Bloggers som är Sveriges yrkesnätverk för bloggare) till att våga göra samarbeten på bloggen. Hon fick mig att känna en självkänsla som bloggare som jag aldrig tidigare känt. Precis som alla andra som jobbar förtjänar jag också en lön för den tid jag lägger ner på mitt skapande. Det är väl självklart att jag nu ska våga tacka ja till samarbeten som känns roliga och rätt för mig. Det är ju en del av mitt jobb! Varför ska jag blogga helt gratis, när jag faktiskt nu har en chans att kunna få en inkomst från mitt bloggande, som i sin tur gör att jag kan fortsätta blogga, skapa och fota och dela med mig av mitt liv? Plötsligt kunde jag släppa tanken om att jag skulle behöva lägga ner bloggen efter sommaren.
051206 051703Allting ändrades från maj månad.
En ny fas i mitt liv tog vid. Under sommaren så har så mycket hänt att jag knappt kan förstå att allt faktiskt bara hänt under tre månader. Senaste tiden har varit den bästa tiden i mitt liv. Jag har känt mig så fylld av kreativitet eftersom jag inte längre behöver ägna hälften av min energi åt att vara osäker på om jag klarar mig ekonomiskt. Jag har fått roliga jobb och samarbeten som gör att jag klarar mig och kan leva bättre på det jag älskar att göra. I maj lanserade jag en tapetkollektion med Photowall, vilket innebar att några av mina bilder från Grundtjärn nu fick börja klä väggarna hemma hos folk i både Sverige och utomlands. Det var även i maj månad som jag fick göra ett jätteroligt samarbete med Hyundai, då jag fick låna en av deras bilar och göra vad jag ville. Jag åkte till Norrbotten. Tog några av mina bästa bilder hittills och hade the time of my life ute på vägarna. De ledde även sedan till att jag fick fortsätta samarbetet och jobbar nu som deras influencer och fotograf. Jag fick ju nyligen också den stora äran att fotografera deras nya kampanjbilder vilket definitivt var mitt största fotojobb hittills. I maj och juni fick jag även göra stora samarbeten på Instagram med Adobe photoshop (som jag använder i mitt jobb varje dag) och med Spotify som jag dagligen lyssnar på. Jag var så glad för det! Sedan gick ett av mina kulningsklipp viralt på nätet och jag fick tiotusentals nya följare på alla mina sociala medier, vilket i sin tur ledde till fler positiva händelser.
052315052608

052703

Det var också i juni som Ulrika på Flygstolen mailade och frågade om jag var intresserad av att bli ambassadör för nationalparken Yosemite i Kalifornien och göra samarbeten ihop. Då trodde jag nästan att jag drömde. Efter allt bra som hänt, så händer även detta! Mitt livs dröm….Yosemite! Att inte bara få åka dit på semester, utan faktiskt åka dit för att jobba med det jag älskar att göra. Det var för bra för att vara sant. Nu i september blev det ju verklighet och jag och Johan fick åka iväg på en oförglömlig resa. Och som pricken över i:et blev både jag och Flygstolen så nöjda med vårt samarbete ihop att vi kommer fortsätta det även framöver. Kan inte med ord beskriva vilken glädje detta är för mig!
091303 091002 091502Resten av sommaren spenderade jag med att måla tavlor och lägga ut mina nya webshop, och i helgen hade jag premiärvernissage för min nya kollektion på kulturnatten i Norrköping. Det har varit minst sagt intensiva månader. Men jag gjorde det jag hade lovat att göra. Att ge mitt allt för att inte behöva ge upp det jag älskar att göra.
071509

Sommaren är slut, och bloggen är fortfarande vid liv. Mer än någonsin. Aldrig har jag känt mig så kreativ som de senaste månaderna. Jag har kunnat lägga ännu mer tid på blogginlägg och bilder och verkligen leverera den kvalitet som jag önskar. Jag kan ägna en hel dag från morgon till sena natten åt att redigera en film eller skriva ett blogginlägg, eller vara ute i skogen och fota, utan att få dåligt samvete. Jag får göra så många olika roliga projekt. Ena veckan åker jag iväg någonstans, och nästa vecka är jag hemma i Grundtjärn och gräver i trädgårdslandet. Jag har min Johan och våra älskade djur. Jag tror att jag på riktigt nått fram till den punkt jag en gång bara kunde drömma om.
Jag lever på den plats jag älskar, med den person jag älskar, och får jobba med det jag älskar.
080503070603
Aldrig har jag känt mig så lycklig som nu. Och samtidigt har jag aldrig fått så mycket kritik som nu. Mail och kommentarer som handlar om att min trovärdighet brister. Att jag säljer mig själv. Att jag tappat min genuina stil och att jag inte längre är den Jonna jag en gång var. Att jag blivit ”kommersiell” och en vandrande reklampelare. Att jag bara bloggar för pengar och att jag inte längre är äkta.

Jag har mer och mer märkt att mitt liv för några år sedan används som någon slags konkurrent till mitt liv idag. Som en jämförelse för att lyfta fram hur mycket sämre min blogg och det jag gör är idag.
Jag kom ihåg när din blogg kändes äkta och genuin.”
Det är trist att se hur du säljer dig själv numera
Jag trodde faktiskt att du skulle fortsätta vara dig själv och gå din egen väg. Tråkigt och se hur du blir precis som alla andra
Din blogg var mycket bättre förr. Du kändes mer jordnära

Det är en himla märklig känsla att bli jämförd med sig själv. Att höra hur det man gjorde och hur man levde var bättre förut. Speciellt när det för mig känns helt tvärtom. För mig är det så mycket bättre nu än förut.
Jag kan förstå om det var charmigare att läsa om mitt väldigt enkla och kämpiga liv de två första åren och jag kan helt och hållet förstå att det var renare att läsa en blogg helt utan reklam. Men livet förändras hela tiden, och bloggen är en sådan stor del av mitt liv och därför ändras den i takt med att mitt liv ändras. Och viktigast av allt, så är jag precis samma Jonna nu som då.
Bara lite mer erfarenhet i bagaget.
081512
Jag kan ärligt säga att dessa ord sårat mig många gånger. Det är lätt att tro avståndet mellan våra datorskärmar på något sätt bygger upp en mur och att jag kanske bara rycker på axlarna. Men det är klart att det gör ont att höra sådant. Jag är en känslig person och kommer antagligen behöva leva med den känsligheten för resten av mitt liv. Och helt ärligt, finns det någon som vill höra att man “säljer sig själv” och blivit ett “kommersiellt jippo”? Det är inga snälla ord, även om den som skriver dom säkert känner precis så. Just därför gör det så ont.
Anledningen till att jag blir ledsen är för att det känns så orättvist. Självklart förstår jag grunden i den mesta av kritiken. Reklam är sällan roligt. Man skrollar bort den på TV:n, bläddrar förbi den i tidningarna. Försöker undvika den på nätet. Om det inte är något som intresserar en såklart.

När jag det senaste halvåret gjort samarbeten, så är det ändå samarbeten som jag med 100% har kunnat skriva ärligt och helhjärtat om. Det är samarbeten där jag fått helt fria händer att göra det på ett sätt som passar mig. Jag har fått ställa mina krav och villkor på mina samarbetspartners så att samarbetet blir så bra för mig som möjligt. Och sen, när ett sponsrat inlägg kommer, så har jag varit väldigt noga med att tydligt märka ut att det är just ett samarbete, så att det blir lättare att scrolla förbi eller förbise inlägget om man störs av det eller inte tycker om företaget som jag samarbetar med.
Annars, är det lätt att göra smygreklam. Då reagerar sällan folk med kritik eftersom de inte ens vet att det är reklam det handlar om. Men det är olagligt idag, och jag skulle aldrig vilja lura er på bloggen. När jag gör ett inlägg som på något sätt är sponsrat med en länk eller ett erbjudande, så märker jag alltid ut det i början av inlägget. Dock så väcker det ju då ironiskt nog mycket mer upprörda känslor när man gör så, men det är ett sätt för mig att låta mina läsare själva ta ansvar för om de vill läsa eller inte.
040702För mig är det också viktigt att göra även de sponsrade inläggen på ett äkta vis. Och det kan jag endast göra om det jag skriver om är något jag verkligen står för. Om det är något som verkligen intresserar mig , eller som passar min livsstil. Något jag tycker är roligt!
Vi större bloggare får otroligt många mail varje vecka med alla möjliga förslag till samarbeten. De ena värre än det andra. Så 99% av alla samarbeten sollas bort, eftersom de inte passar en själv och bloggen. Är säker på att de flesta bloggare känner igen sig i detta. Det känns viktigt att framföra detta då en del verkar tro att jag hoppar på det första bästa bara för att tjäna en slant. Men som jag skrev tidigare, så tog det mig några år innan jag fick något samarbete som kändes bra att skriva om. Annars hade jag kunnat tjäna pengar på bloggen redan efter något år.
Men det finns ingen seriös bloggare som vill kasta bort år av jobb för ett dåligt samarbete och några extra slantar i kassan. Det kan jag lova er.

Det finns inte heller någon bloggare som kan ägna mer än ett heltidsjobb åt att leverera material på bloggen, utan att ha samarbeten.
Det är så intressant det där. Jag undrar hur vissa folk utifrån tänker om oss som bloggar, och hur vi skulle tjäna pengar på det vi gör utan att ha samarbeten/annonser osv? Det är gratis underhållning som världens befolkning får ta del av varje dag.
Jag försöker dagligen blogga. Ibland två gånger per dag om jag har den tiden. Ofta tar det flera timmar för ett blogginlägg, om man ska räkna in tiden det tog att ta fotona, redigera, skriva texten osv. Det är inte sällan som jag ägnat en hel arbetsdag åt ett enda blogginlägg, som självklart inte då är sponsrat, utan ett obetalt blogginlägg.
Det är samarbetena som gör att jag kan fortsätta blogga. Utan det där sponsrande blogginlägget varje månad, så skulle de 30 andra blogginläggen inte finnas. För det finns inte en chans i världen att jag skulle ha råd och möjlighet att ägna all den tiden till alla de andra inläggen. Det var därför jag var nära på att lägga ner hela bloggen, eftersom jag helt enkelt inte fick in några pengar på den. Och i dagens verklighet och samhälle så behöver vi en lön för att få vardagen att gå runt.

Det verkar dock som om den biten inte riktigt blivit accepterad i bloggvärlden och inom sociala medier. Kanske för att det idag fortfarande är ett relativt nytt yrke? Eller för att det är en kvinnodominerande bransch? Det är ingen som skäller och kritiserar någons trovärdighet för att den personen jobbar och tjänar en lön på ett företag, trots att den personen kanske inte ens trivs på sitt jobb. Den kanske bara jobbar för att få in en lön? Men inte behöver den varje månad få höra att den säljer sig för sitt jobb. Det är sällan någon som blir upprörd över annonser i tidningar eller när Zlatan gör reklam för Volvo. Eller när sportstjärnor blir sponsrade av företag som vill synas. Bloggare har råkat illa ut i många år och jag är rent av trött på förväntningarna som vi har på oss. Att vi inte får tjäna pengar på det vi gör utan att behöva höra hur vår genuina känsla försvunnit. Att ett inslag av reklam under en månad, som dessutom är välskrivet och med kvalitet, kan få någon att bli rosenrasande och häva ur sig det ena efter det andra. Att någon som följt en helt gratis i flera år kan på ett enda inlägg tappa all sitt förtroende för en. Det är för mig helt obegripligt. 
071206
Därför tycker jag, och även många andra, att det är bra med samarbeten och sponsrade inlägg. Jag blir jätteglad när jag ser samarbeten på bloggar jag tycker om. För då vet jag, att på det blogginlägget fick hon/han betalt! Vilket betyder att bloggen kan fortsätta att leva! Då vet jag att den personen fick en välförtjänt lön efter allt jobb som den lägger ned. Sen kanske jag inte alls föll för reklamen eller det sponsrade inlägget. Det kanske inte alls intresserade mig, men då scrollar jag vidare. Det är ingen big deal. Jag litar ändå på att bloggaren valt ut samarbetet med omsorg, och att det är något som gynnar och känns roligt för den personen.

Sen är det ju en annan sak om man verkligen berörs illa av det företag som bloggaren samarbetar med. Och det är ju här vi kommer in på det senaste inlägget. Jag kan absolut förstå att man blir ledsen och besviken om bloggen man följt under lång tid börjar samarbeta med företag som man inte tycker stämmer överens med bloggen eller personen bakom bloggen. Eftersom en blogg är så personlig, så blir det en helt annan sak att se en annons eller ett sponsrat inlägg på bloggen, än att se en annons i tidningen. Allt som personer skriver blir ju väldigt personligt riktat åt läsare. Återigen, det är därför det är så viktigt med vilka man väljer att samarbeta med. Det ska vara något som känns roligt och som får en att utvecklas, och självklart något man står för till 100%.
080814
Jag var faktiskt inte beredd på att vissa skulle ta så illa vid sig åt mitt senaste samarbete med Flygstolen. Jag var beredd på att återigen få kritik och höra att jag ”säljer mig” och att det är tråkigt med reklam på bloggen, som jag alltid fått höra vid sponsrade inlägg.
Men nu var det så mycket djupare än så. Nu handlade det om att jag samarbetade med ett företag som säljer flygresor, vilket innebär att jag nu är med och bidrar till miljöförstöringen på jorden. Att jag, som ju älskar naturen så mycket, valt att samarbeta med något som är farligt för miljön.
Och då blev det ju tal om mitt samarbete med Hyundai också. Bilar är ju också en bidragande orsak till luftens föroreningar, och även där blev det till att jag valt samarbeten som står för miljöförstöring, konsumtion och föroreningar.

Alla får ju självklart ha åsikter. Jag fick redan i maj många frågor om hur jag som älskar naturen kan samarbeta med ett bilföretag. Och som sagt, så kan jag förstå grunden till frågan. Bilar är dåligt för miljön, liksom flyg. Liksom väldigt mycket annat som vi gör och använder idag. Det finns så mycket att ifrågasätta i vårt sätt att leva. I mitt liv att leva. Och att folk ifrågasätter och engagerar sig i miljöfrågor är ju egentligen en sak jag tycker är bra och viktig!
081102
Jag som bor på landsbygden och har några mil till affären, är helt beroende av bil. Det var det första jag köpte när jag flyttade upp. En gammal volvo 245. Utan den hade jag inte kunnat åka till jobbet som jag fick i Myckelgensjö, och jag hade inte kunnat handla mat eller hälsa på mormor och morfar i Sollefteå. I de stora städerna kan man klara sig utan bil, vilket är väldigt bra (inte för att det märks med tanke på alla köer inne i städerna) men här ute på landsbygden är det omöjligt att klara sig utan bil.

Så även om jag älskar naturen och ju flyttade hit för att leva nära naturen, så har ja aldrig pratat illa om bilar. Eftersom att jag själv är beroende av bil. Jag tror inte heller att vi kommer att sluta köra bil. Inte än på många, många år. Så där tänker jag att det bästa jag kan göra utifrån min situation är att se till att ha en så miljövänlig bil som möjligt.
Och en ny bil är många gånger bättre miljömässigt än en gammal bil.
Det löser inget problem på djupet, men det är bättre än ingenting. Och det är mitt sätt att se på saken. Därför tycker jag inte alls att det är konstigt att jag samarbetar med Hyundai. Det är inget som går emot mina värderingar, och dessutom har jag på grund av samarbetet med dom fått så många nya möjligheter till att utveckla mitt fotograferande och fånga nya platser på bild. Jag åkte på roadtrip i maj, och sedan en resa med Nanook. Jag har fått upptäcka fjällens landskap och tagit bilder och filmer som jag är så nöjd med. Jag tror och hoppas att jag inspirerat många andra att resa och uppleva Norrland. En fotograf klarar sig sällan utan bil, och jag är en av dom som känner att en bil ger mig friheten att utveckla mitt fotograferande.
Och vad gäller vårt samarbete, så har jag svårt att tro att någon bloggläsare spontant går och köper en ny Hyundai på grund av mina sponsrade inlägg. Att köpa en ny bil är nog något man planerar länge. Däremot kanske jag kan påverka att de som tänkt köpa en ny bil, väljer en Hyundai. Det vet man aldrig. Men jag tycker om deras bilar, jag tycker att fotojobben är jätteroliga (om än svåra och utmanande) och jag står för att jag samarbetar med dom.
082529
052305
Likaså är det nu med mitt samarbete med Yosemite och Flygstolen.
Självklart tycker jag som många andra att det är hemskt att miljön får ta så mycket stryk för att vi människor reser, kör bil, äter kött, konsumerar osv. Vi lever ju uppenbarligen på ett sätt som skadar vår natur. Ändå slutar vi inte leva som vi gör.
Jag är en av dom som kör bil. Och jag är även en av dom som flyger. Hur mycket jag än älskar naturen, så skulle jag inte säga nej till att resa med flyg om det innebär att jag får uppleva och se världen och fascineras av naturen på andra platser på jorden. Det kanske låter hårt och egoistisk, men jag är bara ärlig.
Att få bli ambassadör för Yosemite och samarbeta med Flystolen var bland det häftigaste som hänt mig. Även om man kan förknippa flyg med miljöförstöring, så förknippade jag det här samarbetet med att få resa till en plats jag drömt om att se, och ta helt magiska foton. Och kanske inspirera andra att själva uppleva denna plats.
Jag fick ställa villkor och skräddarsy resan helt efter mina önskemål, och jag kunde inte varit mer nöjd med det här samarbetet. Allting har varit fantastiskt, så därför känner jag också att jag kan skriva helhjärtat om det och om Yosemite. Den resan gav mig möjlighet att fotografera på platser jag drömt om att se i så många år. Och ta sådana där bilder jag bara fantiserat om att ta. Att fotografer reser för att dokumentera nya platser och uttrycka det en ser för sin omvärld, det är för mig inget konstigt alls.

Det är många människors dröm att få möjlighet till att kombinera resa och jobb. Den drömmen blev verklighet för mig nu. Jag kan inte annat än känna sprudlande glädje och tacksamhet över det.
091306

Om jag har förstått det rätt så finns det läsare här som aktivt valt att ta avstånd från att resa med flyg och bil på grund av att de är två källor till miljöförstöring. Det avståndstagandet i sig är ju väldigt starkt gjort, med tanke på dagens möjligheter till att se världen. Det krävs en enorm dos engagemang för att faktiskt hålla sig till dessa principer. Och om den livsstilen känns bra för den personen, så säger jag bara ”wow, go for it!”.

Det som jag dock tycker känns fel är när de sedan tar illa vid sig att jag reser med bil och flyg. Att jag som älskar naturen så mycket inte tar avstånd från detta. Och inte minst att jag dessutom samarbetar med företag som Hyundai och Flygstolen.
Jag tycker om folk som känner stort engagemang för något och som dessutom kan påverka något positivt med det. Folk som brinner för något, och som vågar visa det. Men jag tycker inte om när folk med starkt engagemang eller extrema åsikter klandrar andra som inte känner likadant, eller lever efter samma övertygelse. Var och en gör vad som känns rätt för den. Var och en måste ta sitt eget ansvar.

Att försöka påverka eller inspirera andra till att se saker på ett annat sätt är aldrig fel. Men jag tycker det är viktigt att det görs med respekt. Att aldrig förminska någon annan för att den inte håller med eller tycker och tänker likadant.

091701
Det hade funnits mycket mer grund i kritiken angående flygresor om det hade funnits andra alternativ att välja emellan. Om jag t.ex hade haft valmöjligheten att resa med ett flygplan som gick av solceller eller liknande, men ändå valde ett sämre alternativ.
Men i dagsläget finns inget annat alternativ, därav kan jag inte påverka det valet.

Och det hade även funnits mycket mer grund i kritiken gällande både bilar och flygresor om jag engagerat mig mycket i dessa frågor och argumenterat emot resor med bilar och flyg. Något som jag faktiskt aldrig ens tagit upp i bloggen. Tvärt om har jag tidigare ofta bloggat om mina tidiga morgonturer och nattliga färder med bilen genom skogarna. Och något jag inte begriper är att det inte fanns några reaktioner när jag bloggade om hur jag satt på flygplanet för några veckor sedan, eller när jag gjort alla blogginlägg från Yosemite, som ju kanske kan inspirera andra att vilja resa. Då fick jag ingen som helst reaktion. Men så fort det står att det är ett sponsrat blogginlägg så blir det plötsligt väldigt starka reaktioner. Jag får inte ihop det riktigt.

Och valet av samarbeten kan alltid kritiseras. Det finns inget samarbete jag någonsin gjort, vare sig det handlar om böcker, musik, skor eller kläder, som gjort alla nöjda. Det finns alltid något “smutsigt” att dra fram och något att klaga på. Till och med när jag skrivit om min egen webshop, med mina målade tavlor och mina fotoprints, har jag fått höra hur kommersiell jag blivit och hur jag tappat min “själ”. Tänk att inte ens få vilja sälja sin egen konst utan att få höra hur “girig” man blivit. Det är ju helt galet absurt. 

Och det är där jag undrar om de som kritiserar samarbetena så grundligt, faktiskt granskar sig själva och sitt jobb på samma villkor?
Jobbar ni på en affär? Vart tillverkas alla varor? Ni tar väl självfallet cykeln till jobbet, och absolut inte bil? Varorna som ni säljer, har de transporterats med flygplan? Är de ekologiska? Annars kanske du är med och säljer och bidrar till världens miljöförstöring? Och du äter väl självfallet inte kött på lunchen? Köttindustrin om något bidrar till jordens miljöförstöring. Vad har din chef för värderingar? Handlar hon ekologiskt som du? Om du jobbar som fotograf, så tackar du väl givetvis nej till alla företag som vill köpa dina tjänster om de på något sätt bidrar till försämring av miljön? Eller om det på något sätt är så att du BARA gör det för att tjäna en lön? Om allt ska stämma i alla led, och om allt ska vara 100% rent rakt igenom, då kan jag inte låta bli att undra vad NI jobbar med, ni som kritiserar mitt val av jobb.

Jag tror det är viktigt att granska sig själv innan man kritiserar andra.

Som alltid ger jag mitt allt i att återberätta och återskapa det jag själv får vara med om. Och jag har märkt under mina resor senaste halvåret hur mycket bilderna, texterna och filmerna uppskattas av läsarna. Bloggen får nytt syre och lever upp lite extra under dessa perioder. Det komiska är sedan när jag gör ett sponsrat blogginlägg, som är kärnan till att hela resan blev av och grunden till alla mina bilder och filmer kunnat skapats, så kan samma personer istället bli väldigt besvikna, och gärna uttrycka detta.

Så fort ett företag, ett samarbete eller pengar blandas in i min blogg, så är det som om jag inte längre förtjänar att kallas äkta. Som om allt jag tidigare gjort varit fejkat. Tänk om vi tänkte så om alla jobb. Att vårt slit under en månad inte längre är värt något om vi sedan i slutet på månaden vill ha en lön.
Va, ska du ha pengar också? Det var det värsta…jag trodde att du gjorde det här för att du var genuin. Nu har min bild av dig för alltid förändrats“.

083101
En annan viktig sak som jag vill ta upp handlar om det här med att vara en förebild. Jag har tydligen blivit utnämnd till att vara någon slags förebild för miljön och naturen enligt vissa läsare nu. Vilket i sig låter väldigt fint. Jag älskar naturen och det är därför jag flyttade hit. För att leva ett liv närmare naturen. Däremot lever jag inte alls upp till att vara en förebild för miljön. Att vara en förebild är en stor titel att bära, och i mina öron passar det för någon som gjort något extraordinärt för miljön och naturen. Eller någon som haft ett djupt engagemang i miljöfrågor. Kanske lever helt självförsörjande och inspirerat mer till den typen av leverne.
Det stämmer inte alls in på mig, även om jag såklart värnar om miljön och försöker leva så miljövänligt som möjligt i vardagen.

Men att påstå att jag är en förebild för miljön gör ju också att orimliga krav kan ställas på mig. Som att jag t.ex tappar min trovärdighet för att jag flyger, kör bil eller samarbetar med företag som säljer flygresor.
Att vara en förebild är inget jag bett om, och inget jag vill vara. Jag såg att vissa reagerade starkt på detta om att jag inte vill vara en förebild för miljön. Men jag vill inte vara det, eftersom jag vet att jag inte lever upp till det. Om jag hade velat vara en förebild trots att jag inte lever upp till det, DÅ hade min trovärdighet brustit, tycker jag.

Det är många bloggerskor som sagt upp sig om förebilder på grund av alla dessa krav som ställs.
Så när vi ändå är inne på ämnet, så säger jag också upp mig som förebild. Här och nu. Jag är bara jag, och jag vill inte känna att jag har orimliga krav att leva upp till för att inte göra andra besvikna.
Läs gärna mer om detta HÄR.
070805

Istället, så hoppas jag att jag kanske kan inspirera på andra sätt. Min passion här i livet är att uttrycka allt det vackra som naturen ger oss. Från första dagen som jag satte min fot här i Grundtjärn så har det känts som om en eld brunnit i mig och jag bara måste få skapa och visa upp allt det vackra som jag får uppleva. Jag vill fota, skriva, måla och berätta om mitt liv och de stunder som fyller mig med lycka, för att förhoppningsvis få andra att kunna ta del av det. Att få andra att känna, om så för en sekund, är min passion. Få andra att känna den där längtan efter naturen, och hur viktig den är för oss.
Kanske, kan jag till och med inspirera andra till att flytta närmare naturen? Jag vet att det finns så många där ute som längtar efter ett liv på landet, och jag vågar tro på att mina 6 år av bloggande kan ha fått andra att känna den där underbara känslan av att det är möjligt.

Jag tror inte att en kan göra allt. Men alla kan vi göra något.
Jag kanske inte kan sluta flyga, resa eller avsluta mina jobb på grund av miljön eller på grund av att andra tycker att jag borde det. Men jag kanske kan göra annat i stället.
Jag odlar lite själv, har minskat drastiskt på konsumtionen och handlar alltid ekolokiskt om det valet finns. Källsorterar, pantar burkar och försöker få det vardagliga livet att kännas så snäll mot miljön som möjligt. Och jag vågar tro att de flesta av oss i alla fall gör så gott vi kan.
070611
Jag är så lättad och glad över att bloggen fortfarande finns, och att jag kommit dit jag är nu. Jag är också så djupt tacksam för alla fantastiska följare som sprider så mycket glädje och lycka varje dag. Ni anar inte hur mycket ni betyder för mig och för bloggen. Jag är också tacksam för att ni vågar uttrycka era åsikter och för att vi kan diskutera här på bloggen. Även om en del kommentarer kan såra och känns hårda så respekterar jag vad ni tycker och tänker, likaså som jag hoppas att ni respekterar mig, oavsett om vi tycker lika eller inte.

När det gäller det här med samarbeten, så är det något jag med glädje kommer fortsätta med. Jag ser så mycket fram emot vad som väntar nästkommande år. Samarbetena har fått min kreativitet och min blogg att blomstra, och därför vill jag fortsätta med det. Så även om vissa av er uttrycker sin besvikelse över att jag numera gör reklaminlägg på bloggen, så hoppas jag att ni efter den här långa förklaringen kan acceptera det. Kanske har ni fått en djupare förståelse till varför jag gör samarbeten och varför jag valt de samarbeten jag gjort.
Och om vissa av er istället känner att min blogg blir sämre på grund av detta, så kan jag inte göra något åt det. Jag kan inte ändra på mig eller mitt liv för att andra ska känna sig mer underhållna eller bli mer nöjda. Jag måste göra det som känns rätt för mig. Vissa kanske väljer att lämna bloggen, för att den helt enkelt inte ger er det ni förväntar er längre. Medan andra kanske istället finner den ännu mer intressant.
Om jag gör det som känns rätt för mig, så hoppas jag att ni gör det som känns rätt för er.
082522
Jag vill förmedla en sista tanke.
Jag har aldrig någonsin lagt ut något på bloggen som jag inte kan stå helhjärtat för. Jag har varit rakt igenom ärlig i alla blogginlägg jag skrivit. Kärnan i min blogg har sedan första start handlat om min kärlek för naturen och livet jag lever i Grundtjärn. Om mina naturbilder inte längre känns trovärdiga för vissa på grund av att jag kör bil, reser med flyg eller samarbetar med företag som på något sätt påverkar miljön negativt, då får det stå för er. Men jag kommer fortsätta göra det jag älskar, och jag kommer göra det från djupet att mitt hjärta. Att förmedla naturen genom mina ögon.

Och slutligen, jag kommer fortsätta vara tydlig när jag gör samarbeten. Om det är så att ni inte vill ta del av det, scrolla vidare eller undvik att läsa. Jag gör inte samarbeten för att reta upp mina läsare. Ni är det viktigaste jag har här på bloggen.
Kanske finns det några som ändå finner något av innehållet intressant. Kanske finns det folk där ute som väldigt gärna läser om mina resor och tar del av platser eller erbjudanden som ges. Jag kan inte göra alla nöjda. Men så länge jag gör det som känns rätt för mig, så tror jag det blir bra.
052701Tack för att ni läst det här inlägget, och jag hoppas som sagt att ni kanske fått en djupare förståelse kring det här, från mitt perspektiv. Det är såhär jag ser på saken.
Ni får givetvis komma med invändningar eller tycka till som ni vill, men jag kommer inte att ge mig djupare in i diskussionen efter detta. Min tanke med detta var att ge en lång och ärlig förklaring på hur livet som bloggerska kan se ut, och hur jag ser på samarbeten. Sen är det upp till er hur ni reagerar och tänker kring det. Ingens åsikt är fel, men jag hoppas vi kan mötas där i mitten någonstans.

Sist men inte minst. Ta hand om varandra.
Vi har alla kommit hit till jorden utan facit, och ingen vet egentligen vad vi gör här.
Så vi gör alla så gott vi kan. Och det räcker.

Kram, och kärlek till er alla ♥

 

498 Kommentarer på “I ärlighetens namn

 1. Mira

  Finaste Jonna! Jag har följt din blogg i många år och är övertygad om att du är precis lika genuin nu som i början. Du ska bara fortsätta att vara precis den du är, och får du bra jobberbjudanden via bloggen med dina proffsiga bilder, så ta dem för sjutton. De människor som tycker sig ha fått sin bild av dig förstörd för att du äntligen kan leva på ditt fotograferande lever uppenbarligen väldigt mycket i det blå. Fortsätt precis som du gör nu, finaste inspirerande tjejen! (Mira, själv fotograf och snart 60 år.)

  Reply
  • anders

   Hej
   Jag vill fira kvinnodagen med att köpa dina använda trosor, betalar bra.
   Skicka bild och priser till anders@mobin.se
   Med vänliga hälsningar
   Anders pålsson, 0703306010

   Reply
 2. Ida

  Jag blir bara mer och mer inspirerad av dig varje dag som går. Viljan att resa till dessa fantastiska ställen, uppleva naturen så väl uppe i norraste Sverige som i Kalifornien, som att flytta tillbaka ut till glesbygden igen väcker sig inom mig när du delar med dig av allt du gör! Inte minst blir jag lugn och rofylld när jag klickar in här. Fortsätt med det du gör! <3

  Reply
 3. Rania {Rowan Tree}

  Jonna, fina du. Så himla bra skrivet. Jag har följt dig sen flytten, sett dig kämpa mot väder och vind och branschen. Att vi läste din blogg är nog en bidragande orsak till att vi började ifrågasätta våra egna liv och slutligen precis som du lämna Göteborg för att återvända till naturen, glesbygden och Norrland.

  Jag har sett dig växa. Som person, fotograf, bloggare, kreatör och företagare. Jag har aldrig någonsin känt att du inte är du, för mig har allt varit äkta och verkligen rakt igenom Jonna Jinton. Man kan så tydligt se på bilderna för Hyundai att de är tagna av dig, likaså bilderna från Yosemite.

  Du gör så jäkla rätt, du har mitt fulla stöd och Lova att aldrig ge upp eller sluta! Kram <3

  Reply
  • Evy

   Jag instämmer helt och fullt i det Rania skriver (men jag varken bor i Göteborg eller flyttar från platsen där jag bor). Jag njuter till fullo av allt du skriver, alla foton och av alla dina framgångar och hurrar för mig själv varje gång du tar ett steg uppåt på karriärstegen. Du är nu en person som alla kan se upp till. Som från noll byggt upp en tillvaro, ett hem, en verksamhet och ändå behållit din genuinitet.

   Jag önskar dig fortsatt lycka och må många fina fotojobb komma i din väg i lagom takt. Kan knappt vänta till dina reklamjobb är klara för att få se resultaten. Väldigt imponerad av bilreklamen för att inte tala om Amerikaresan 😀

   Reply
  • Anna

   Fina Jonna! Läser din blogg nu för första gången. Även om jag länge har inspirerats av dina videos, din foton, ditt val att följa din dröm och ja, ditt varande. Hittade detta inlägg eftersom att det är det mest kommenterade.
   Det finns något jag vill lyfta fram: När jag läser följande rader i detta blogginlägg blir jag väldigt berörd –
   “Från första dagen som jag satte min fot här i Grundtjärn så har det känts som om en eld brunnit i mig och jag bara måste få skapa och visa upp allt det vackra som jag får uppleva. Jag vill fota, skriva, måla och berätta om mitt liv och de stunder som fyller mig med lycka, för att förhoppningsvis få andra att kunna ta del av det. Att få andra att känna, om så för en sekund, är min passion. Få andra att känna den där längtan efter naturen, och hur viktig den är för oss.”
   Detta är vad som gör dig till en förebild för mig – oavsett om du själv antar “titeln” eller inte :)… Förstår så väl vad du känner när du abdikerar från titeln “förebild”, att du inte vill leva upp till förväntningar på hur du “borde vara” som en så kallad “förebild”. Förstår så väl!
   Och jag vill säga detta:
   Jag är tacksam att du gör det du gör, är det du är, skapar det du skapar, delar det du delar. Den “vibb” du sprider via dina val och via dina uttryckssätt är sällsam i vår värld och den klingar an något så vackert inombords för mig. Tacksam att du lockar fram den skönhet jag upplever inom mig när jag får ta del av ditt skapande och dess resultat.
   TACK!

   Reply
 4. A S

  Jag tror att dom som säger att du inte är genuin längre, har själva stannat i sina liv. Alla år har gått runt dom, människor utvecklas och tiden går. Men inte dom, dom står kvar på samma plats och tar ut känslan av att trampa i klaver på någon annan som faktiskt går framåt. Jonna du är verkligen den du är och folk väljer att vilja jobba med dig för att du är bra, för att du är äkta och för att dom vill förknippas med dig.

  Reply
 5. Thérèse

  Allra käraste Jonna,
  jag blir så ledsen och så upprörd av den kritik du får ta emot. Det gör mig så ont att det finns människor som inte förmår att se bortom sitt eget bästa. Jag läser numera bara en handfull bloggar, men din kommer jag fortsätta följa så länge du driver den. Få andra har förmåga att göra just det du beskriver i inlägget: balansera det genuina med samarbeten. Att det ens ska behöva sägas, men du ska självklart ta in samarbeten på bloggen. Självklart! Jag är så glad för din skull att du vågat, och att du fortsätter trots kritik. Att få läsa din blogg, ta del av dina fantastiska bilder och upplevelser är en ynnest. En ren lyx. Och nu, när jag förstår att du faktiskt får in tillräckligt med pengar för att gå runt ekonomiskt, kan jag göra det med gott samvete. Det är inte lätt att leva på kultur i Sverige, men jag är så glad att du hittat ett sätt att göra det.
  Allt gott och massor av pepp till dig!

  Reply
 6. Eva

  Jag älskar din blogg och har följt dig sedan länge. Kritiken mot dig är helt absurd. Fortsätt bara att göra vad som känns rätt för dig. Självklart ska du också kunna tjäna pengar på ditt jobb!
  kramar!!!

  Reply
  • eva

   Du är helt fantastisk bjuder på dig själv på ett helt underbart sätt och bjuder in oss en helt underbar värld !
   Vår värld….<3 Och klart som korv spat att om du kan få pengar för ditt arbete och din fantastiska färdighet/gåva
   Det finns människor till allt ! Och de som klagar på dig kan jag lova är bara avundsjuka så de blir missunnsamma.
   Och deras angrep säger faktiskt mer om dem !
   Så streck på dig och va stolt över den du är och det du har åstadkommit.
   Kramar till tusen

   Reply
 7. Petra

  Allvarligt talat. Hur kan någon ens ifrågasätta att du är äkta och samma person som förr?! Vet folk hur svårt det är att leva på konstnärliga yrken? Jag VET att du slitit enormt och nu får du belöning för det. Att du DESSUTOM inte samarbetar med vem som helst borde ytterligare få folk att förstå men tydligen inte.
  Fortsätt med det du gör. Vi är många som håller om dig ❤️

  Reply
  • Maarit

   I am a huge fan of yours and this comment says it all. What a lovely soul you have.
   I admire that. Keep on going and staying true to yourself.

   Reply
 8. Monnah

  Jag har så mycket att säga! Vilken fin text. Mycket blottande och med hög igenkänningsfaktor.

  Min man brukar säga: “jag tycker att alla som bor på Söder ska sluta rösta för alla som lever i landsbygden och är helt beroende av annat än de själva”. I storstäderna och deras förorter kan man utan problem (Hahaha, vem försöker jag lura?) ta sig fram med allmänna transportmedel. En av mina bekanta bodde i Södertälje och pendlade till Stockholm. För ett par år sedan lade hon upp en SL-rapport varje dag då hon pendlade, och det var ingen rolig läsning. Till slut flyttade hon och hennes familj permanent till sommarstället i Värmland och det verkar som att de inte ångrat beslutet en enda dag. Jag vet folk som bara äter ekologiskt, veganskt och närodlat, som aldrig sätter sin fot i sin bil och som aldrig varit på semester utanför sin lilla hemby – not. Det är så himla lätt att uttala sig om hur andra ska sköta sina liv. I Bibeln står den där versen om att se grandet i sin brorsas öga, men inte bjälken i sitt eget. Orden har aldrig varit sannare än i den här stunden.

  Jag har läst din blogg länge, länge, och kommer att fortsätta läsa och glädjas i dina medgångar och känna sorg i dina motgångar. Detta fast jag varken känner dig eller har träffat dig. Du har ingenting att be om ursäkt för och sköter ditt bloggande alldeles utmärkt. Det här är ditt område i sajberspejs och alla som känner sig kränkta, övergivna, svikna och besvikna kanske ska leta upp någon annan förebild. Själv hänger jag kvar och applåderar dig. Jag tänker till och med skicka en varm kram!

  Reply
 9. Anita

  Alla har ett budskap att förmedla är min tanke om livet här på jorden. Vi gör det på olika sätt och jag tycker att du gör HELT RÄTT, samarbeta med den du vill ser absolut inget konstigt i det.

  Reply
 10. Caroline

  Jag har läst din blogg i fem år nu och följt din resa, inspirerats av den och beundrat vad den resulterar i. Det här inlägget var något av det bästa jag tagit del av på din blogg. Så fantastiskt fint skrivet och formulerat, så passionerat och ödmjukt, så fyllt av integritet.
  Dina nya skaparkrafter märks ordentligt och jag är glad över att du funnit en lösning på hur du framgångsrikt kan kombinera allt du vill göra – och allt det som vi läsare njuter av. Fortsätt följa dig väg för precis som du skriver: “Om jag gör det som känns rätt för mig, så hoppas jag att ni gör det som känns rätt för er”. En mening som kan vara bra att ha i respektfullt minne och kanske själv ha i bakfickan ibland.
  Ta hand om dig och stort tack för att du fortsätter dela med dig som du gör. <3

  Reply
 11. My

  Jag brukar nästan aldrig kommentera, har väl hänt ett par ggr på alla de år jag följt dig, men nu känner jag mig tvungen. Det är för mig obegripligt att folk kan kritisera dig på det sätt de gör och att du ens ska behöva skriva ett sånt här inlägg. Nej,alla inlägg är inte intressanta för mig(även obetalda) ja några märks det tydligt att vissa är reklam. Men i stort tycker jag din blogg är fantastisk, och jag förstår att det tar mycket tid. Och om vi “måste stå ut” (😉) med de inläggen för att du överhuvudtaget ska kunna driva bloggen så är väl det ingenting.
  Och det här att du har förändrats, ja herregud det får man väl hoppas! Du har växt, utvecklats och mognat in i vuxenlivet. Om vi hade läst om en Jonna som inte utvecklades alls så hade i alla fall jag lämnat bloggen för länge sen, hu så trist det hade blivit att läsa.
  Ja, nu blev det långrandigt och jag vet inte om jag fick så mycket vettigt sagt… Men hur som helst: Heja dig!!! 😊

  Reply
 12. Birgitta

  Mycket bra skrivet Jonna. Märkligt hur man kan tro att det går att leva av luft och vatten. Fortsätt med samarbeten. Alla behöver vi en inkomst för att kunna betala våra räkningar. Att läsa din blogg och ta del av dina foton är en njutning. Allt gott till dig ❤️

  Reply
 13. Angela

  Så bra att du säger ifrån. Jag tror att många som inte bloggar inte förstår hur mycket arbete det ligger bakom ett inlägg. Det är som du säger “gratis underhållning”, men även du behöver såklart betala räkningarna och få in pengar. Jag tycker allt du gör är helt fantastiskt. Det är så inspirerande att se hur du lever nära naturen, hur du målar och tar så fantastiskt vackra bilder. Det är jättekul att du hittat ett sätt att försörja dig på det du älskar att göra så att jag och alla andra kan få fortsätta att se dina i lägg.
  Jag älskar det du gör. Dina inlägg gör mig glad!
  Kram,
  Angela

  Reply
 14. Louise k

  Hejja dig Jonna! Försök att ignorera trollen och känn istället att du har en stark läsarskara som älskar sättet du lever på och visar att man kan ha en bra inkomst och härligt liv även utanför Stockholms tullar!

  Reply
 15. Annica

  Jag förstår inte, verkligen inte
  Hur kan man lägga så mycket åsikter och värderingar på en människa?

  För mig är du unik, du vågar ta steg som andra inte vågar och har det liv du vill ha och som du mår bra av, du har inspirerat mig så i att våga ta steg, våga nya utmaningar och bryta den urbana normen som finns

  Fortsätta med det som fungerar för dig,du är din egen stjärna och det är ditt liv
  Kram

  Reply
 16. josefin

  Jonna, jag ÄLSKAR din blogg för att det är du. Bilderna skänker ett slags lugn som jag behöver i min stressade vardag, och dom bilderna spelar ingen roll om de är tagna i grundtjärn eller på månen. För det är samma budskap i alla bilder, passion och en bit livskvalitet. Jag bli förbannade på folk som inte kan glädjas åt andra. Du är samma person, din blogg är samma, och jag slår vad om att det bara blir ännu bättre om du Mår bättre! Jag vet att det är svårt men jag hoppas såå att du kan se bortom allt negativt och suga åt dej all kärlek ist, för jag kommer alltid följa dej och din blogg och är bara glad om du får ut mer av den själv för det är du värd! KRAM!

  Reply
 17. Johanna

  Har följt dig sedan du började blogga och du är helt fantastisk! Ditt mod och din envishet imponerar ideligen. Jag är så glad att du kommit dit du kommit, och jag kände för längesedan att det skulle bli så.
  Du är precis där du ska vara nu, och du tog dig dit av egen kraft!
  Blir ledsen när jag läser hur folk reagerar. Att inte kunna glädjas över andras framgång är för bedrövligt.
  Bara fortsätt som du gjort sen första dagen i Gruntjärn, följ ditt eget hjärta!
  Varm kram Johanna

  Reply
 18. Sue-Ellen

  Och jag som blir så glad över att du hittat ett sätt att försörja dig på! Fortsätt på din linje, det enda som har hänt i ditt språk är ju att det kommit in några produkter här och där men det känns ju verkligen att det är produkter som du kan stå för.
  Många kramar!

  Reply
 19. caroline

  Bra att du står upp för dig själv och skriver som du känner! Jag blir så berörd och vill krama dig för för mig är det så självklart det du skriver och förstår att du blivit sårad av olika kommentarer. Jag tror vi är många många(gamla och nya) som kommer fortsätta följa ditt liv här på bloggen så länge vi får, och köpa din konst. Och vi har inga krav på dig, som sagt förstår att du är sårad men låt inte detta trampa ner din glöd!
  STOR kram!!
  ps kan säga att du i värmekyrkan lyste mer än hela kyrkan totalt, även om jag inte lever efter filosofin att änglar finns<3

  Reply
 20. Fröken

  Riktigt välskrivet och tydliggörande inlägg!
  Håll diskussionen levande, vad det än gäller.
  Lyssna med respekt och tala med eftertanke!

  Reply
 21. Pia Johansson

  Jonna, du gör så rätt, tänker så rätt och uttrycker dig så rätt för du utgår från det dom är rätt för dig. Inget annat är bättre än det. Du arbetar som bloggare och det ska du kunna ta ut en lön på som du kan leva på, varför skulle du inte “få” göra det?

  Jag är helt övertygad på att de flesta, liksom jag, som läser din blogg vill att du fortsätter arbeta precis som du gör nu. Välj de samarbeten du vill och fortsätt glädja oss, inspirera oss med det du delar med dig av. Ingen gör det bättre än du.

  Stort lycka till med ditt fortsatta arbete, jag ser framemot att få följa dig vidare via din blogg och ditt skapande.
  Stor kram till dig❤️
  Hälsningar Pia i Södertälje

  Reply
  • Pia Johansson

   Jonna, jag glömde säga… ett mycket äkta och ärligt bra skrivet inlägg du gjort om något som är väldigt viktig och som jag själv i mitt arbete som filmarbetare ofta mött under mina 30 år i kulturarbetarbranschen.

   Denna missunnsamhet och oförståelsen för att vi tar betalt för vårt arbete är för mig mycket märklig och den suger energi av en som istället skulle kunna gå till vårt kreativa arbete. Myten om att konstnärer och kulturarbetare ska leva på ingenting och arbeta gratis finns av någon oförklarlig anledning fortfarande kvar år 2016.

   – Tar du SÅ mycket betalt för att göra en film åt oss… det är väl bara och filma lite?

   Ett sådant svar har jag fått MÅNGA gånger då jag lämnat offerter på jobbförfrågningar. Jag har alltid tagit marknadsmässiga arvoden + lite till och det är fullt relevant att göra. Mat på bordet, kostnader för boende och räkningar att betala gäller för alla, även för oss kulturarbetare och konstnärer.

   Jag kan förstå att det inte är så lätt att greppa vad det är som kostar med eget företagande och kanske allra helst i kulturarbeten, det är inte som en vanlig anställds månadslön och kräver ett annat sätt att jobb på och andra kostnader.

   Men att göra som dessa ”förståsigpåare” som påstår både det ena och det andra om det som de inte har en aning om. Att ställa frågor med utgångspunkt i okunskap och oerfarenheter med en god vilja att faktiskt ta reda på HUR det fungerar att arbeta som frilansande konstnär och kulturarbetare, det är en EN sak. Men att gå på med direkta personangrepp och påstå en massa saker om hur du är som person, vad du har för värdegrunder etc… DET är inte OK, rent av elakt och oförskämt är det.

   Så stå på dig Jonna, ta betalt och lev på din dröm och ditt konstnärskap… det har du all rätt att göra utan att bli ifrågasatt. Att sen du gör det på ett så otroligt bra sätt gör inte saken sämre… du är grym och du är bäst på att göra det just Du gör. Kör så det ryker och lev väl.
   Kram Pia <3

   Reply
 22. Jenny

  Kör på! Folk vill gärna utvecklas själva men inte att andra ska höra det, det skrämmer dem. Allt ska ju vara som det alltid varit. Du driver ju ett företag & klart att du har rätt till en dräglig tillvaro. Det är nog ingen som önskar dig ett liv på existens minimum. Men kanske att du skulle ha skrivit det här inlägget innan. Förberett dina läsare. Men som vanligt det går aldrig att göra alla nöjda. Följ din väg & välj det som känns rätt för dig. Klart att även du är värd framgång & lycka, att få fortsätta diTT livs resa & utvecklas. Varmaste lyckönskningar till dig. För mig är du Jonna & bara dig själv, vare sig du kliver på ett flygplan eller kör en bil ;).

  Reply
 23. Åke

  Du är bäst och gör rätt,bry dej inte om vad en del tycker.
  Sköt om dej ,bli inte ledsen ,du är en glad prick, med roliga fötter.

  Reply
 24. Louise

  Detta var ett riktigt, riktigt bra inlägg!
  Efter ditt förra inlägg var jag rent ut sagt förbannad – inte på grund av dig, utan på grund av alla idioter som kommer med elaka kommentarer om miljöförstöring och att det är fel med samarbeten osv. Man vill bara skaka vett i huvudet på dom! Jag kan inte för mitt liv förstå hur folk tänker när dom tycker det är fel av dig att samarbeta och tjäna pengar på bloggen? Det är ju SJÄLVKLART att du ska göra det! Jag tycker fortfarande att äktheten lyser igenom alla dina texter och bilder, även när du skriver sponsrade inlägg.

  Det kommer alltid finnas folk som inte håller med en eller som inte gillar alla val man gör och tyvärr ska dom alltid kommentera och uttrycka sig negativt… Oftast kan dessa personer inte heller förmedla sina åsikter på ett respektfullt sätt utan de häver alltid ur sig saker så man blir sårad. Och jag vet att det är lätt för en annan att sitta och säga att du inte ska ta åt dig, för det är ju klart att du tar åt dig! Men du ska veta att vi är MÅNGA som står bakom dig och tycker att allt du gör är toppen! Vi har full förståelse och tycker det är superkul att du fått möjligheten att samarbeta med stora företag och fortsätta med din fantastiska blogg!

  Jag förstår inte varför folk blir så upprörda. Om dom inte tycker om hur din blogg utvecklas så sluta läs den då? Det är ju ingen som tvingar dom! Jag personligen tycker bara att den blir bättre och bättre! Och jag gläds verkligen åt dig och dina framgångar! Jag tycker du är SÅ cool som går din egen väg, som vågar visa känslor och skriver och fotar så äkta och ärligt hela tiden!
  Keep on going! Du har en hel armé av läsare som alltid kommer finnas med dig i vått och torrt! 🙂 <3

  Reply
 25. Nanne Åsberg

  Människor med åsikter finns alltid…människor som lever HELT utan pengar finns inte…människor som ALDRIG reser är väldigt få och tillhör säkert inte din läskrets..dom känner sig säkert snuvade på den vackra skogsrån som dom inbillade sig du var och att en sån “bara” lever utan några inkomster och går dit man ska…speciellt i Norrland där allt finns nära…kram på dig😘

  Reply
 26. Karin

  Undrade just hur länge du skulle stå ut med denna orättvist dåliga kritik… Är mycket glad för att du fortsätter <3 Du är en fin flicka/kvinna med goda tankar och har sinne för det vackra. Har blivit både lycklig och rörd över dina fina bilder och text många gånger. Kram!

  Reply
 27. Mimmi

  Bra skrivet! Jag tycker du gör helt rätt. Lyssna inte på de negativa personerna och fortsätt följa ditt hjärta. (Och klart du ska få tjänapengar!) Kram! 🙂

  Reply
 28. Ludde

  Så bra skrivet! Texten säger allt, och kan lätt appliceras som svar i många sammanhang där någon tycker att någon “sålt sig”. En rejäl text du fått ur dig. Imponerad att du orkar!

  Jag citerar filmen Sånger från andra våningen:
  “Vad kan man begära av en människa? Man gör så gott man kan, man kämpar, för att få lite bröd på bordet, och ha de lite trevligt”
  Vars skapare Roy Andersson förövrigt gör reklamfilmer emellan sina långfilmer för att finansiera sina egna 5-årsprojekt till filmer som hade varit omöjliga att göra annars.

  Jag tror förövrigt att du med din blogg och inspirerande livsstil gör sååå mycket mer gott än vad lite reklam för flygstolen skulle kunna vara negativt. Varenda gång jag pratar med någon om att “bara flytta ut på landet och få en annan livskvalité” så rekommenderar jag din blogg.

  Jonna, hoppas du fortsätter med allt det du älskar. Du är en stor inspirationskälla!

  Kram

  Reply
 29. Carina Wahlström

  Jonna,
  Det är din blogg.
  Det är ditt liv.
  Du bestämmer. Bara du.

  Det finns alltid människor som tycker att knapra levnadsförhållanden är äkta, genuint och hederligt. Det är det. Också. Men dessa människor lever garanterat inte så själva.
  Men ingen får missunna en annan människa lön för utfört arbete. Någonsin.
  Låt inte missunnsamma och förmodligen mycket olyckliga människor bita på din aura. Lev ditt liv så underbart som du bara kan! På det vis som du beslutar är bra för dig!
  Jag tycker du gör strålande ifrån dig under vår himmel, därför att du gör det på ditt vis! Underbara flicka fortsätt lev ditt modiga liv❤️

  Reply
 30. Jean Mohlén

  Bland det bästa jag läst på länge! All kärlek till Dig Jonna!
  Uppvuxen I Näsåker men läser Din blogg i mitt paradis på jorden – Thailand!

  Reply
 31. Lindan

  Älskade Jonnan!!
  Jag förstår om många av kommentarerna här sårat dig, och det är stort av dig att svara så ärligt och kärleksfullt(!) som du ändå gör! Jag struntar i om du säger upp dig som förebild, för mig kommer du ALLTID att vara en förebild!! 😉 <3
  Jag kan på RIKTIGT inte förstå många av de upprörda åsikter som florerat här senaste tiden, det är näst intill ofattbart (för mig i alla fall)! Precis som du skrev, nu har du givit Din förklaring..De som inte kan förstå eller acceptera den får helt enkelt hitta inspiration någon annanstans….!
  Ibland har det känt som om vissa klagat bara för "klagandets skull", och jag tror faktiskt inte det är dig och dina sammarbeten de egentligen är upprörda över.
  Jag kan inte med ord förklara hur GLAD jag är att du inte slutade med din blogg (blir helt FÖRFÄRAD när jag hör att dina tankar ens snuddat vid detta!!! 😮 🙁 ) Du FÅR INTE sluta!!!! 😀 Vart ska man då rymma till för kärleksfull bubbla när världen är svart?!
  Du är en av de modigaste, mest begåvade, och inspirerande människor jag någonsin stött på!! <3

  Vill också passa på att tacka för att jag fick TRÄFFA DIG ett par minuter i Norrköping!! 😀 Dock var jag totalt lamslagen av nervositet, och helt "starstrucked" haha… (var nästan värre än när jag skulle se Carola Häggkvist i verkligheten som 11-åring…Mamma fick hålla i mig så jag inte svimmade då…;) 😀 )
  Kände mig som en stammande 12-åring, och kände efteråt att det ju var så MYCKET som jag hade velat säga till dig…..Men jag hoppas du vet och känner hur mycket jag beundrar dig!!
  Hoppas utställningen gick finemang, och att du överöstes av all den kärlek du förtjänar!! BÄSTA Jonnan!!

  Nu har du sagt din åsikt, och förklarat hur du känner och tänker inför de påhopp du fått…Hoppas lite av de trista känslorna kan lätta, och att du istället kan känna hur mycket alla vi andra UPPSKATTAR och ÄLSKAR din blogg!!!
  Jag är SÅ glad för din skull att så många företag vill samarbeta med dig! Fortsätt blogga, fortsätt med samarbetena , och FORTSÄTT LEVA DIN DRÖM!!! <3 <3 <3

  Reply
 32. Anna S

  Jonna,

  Du är grym. Det kommer aldrig spela någon roll vad du gör, det kommer alltid finnas missunnsamma avundsjuka människor som aldrig skulle ha modet att våga göra det du gjort och gör. Som drömmer om att släppa allt och bara dra, istället för att vara fast i stan med ett stimulerande jobb.

  Din själ är fri och jag vet att dina beslut är väl genomtänkta och att du litar till det som känns rätt i magen. <3 (Det blir ju så när en har närheten till naturen) 😉

  Heja dig och allt du tar för dig! KÄRLEK!

  Reply
 33. Amie

  Stå på dig Jonna, du driver en alldeles underbar blogg med eller utan samarbeten. Alla inlägg är genuina precis som du och fyllda med kärlek och värme!
  Fortsätt så, fortsätt vara du, fortsätt med samarbeten om du känner att du vill det. Detta är din blogg och du gör som du vill med den!
  Ha det bäst, bästa Jonna!

  Reply
 34. Mikaela

  Det är deras skam, dom som skriver elaka kommentarer. Dom har inte landat i sina liv så som du har gjort. Starkt skrivet och bra rutet! Heja Jonna!! <3

  Reply
 35. Yvonne

  Jag har följt dig i många år och jobbar själv med reklam och jag retar mig inte på det i din blogg! För var hittar man någon i bloggvärlden som talar om det för läsarna på ett så korrekt sätt som du gör! Ser en massa bloggare som gör smygreklam utan att skriva ut att detta är reklam. Vi läsare skall vara stolta över att du informerar oss på ett så bra sätt!

  Reply
 36. mixan

  Hej finaste Jonna!
  Du har fattat helt rätt beslut och jag stöder dig till 100%. Alla behöver vi förtjäna lös vårt uppehälle och du har jobbat såå hårt för att komma dit du är idag. Klart att du kan göra samarbeten! Det ändrar inte din personlighet det minsta! Jag kommer alltid att följa din blogg oberoende, för du inspirerar ni varje dag. ❤
  Hoppas innerligt att dina läsare som stöder dig ska ge dig mer energi än de som kritiserar och stjäl energi.
  Stå fast vid ditt beslut. Jag önskar dig bara lycka 🍀
  Vem annan är villig att jobba hårt utan lön kan man undra?
  Å det är så svårt att uttrycka sig klart nog, jag blir bara så ledsen när du får negativ kritik trots att du gör såå mycket fint och tar med oss läsare på så många resor och upplevelser, orättvist!
  Sänder dig i alla fall en varm kram.
  På riktigt Jonna du måste förstå att det du gör är så bra oberoende samarbete eller inte!

  Reply
 37. Ulla/Långsele

  Det viktigaste är att DU kan leva med dej själv när du gör dina samarbeten (och det kan du, det visar du klart och tydligt) och DU fortsätter att vara DU i alla lägen. Man kan inte göra alla nöjda och glada tyvärr. Nä Jonna, fortsätt vara DU och se till att du kan leva på din inkomst och med dej själv så löser sej det andra med tiden 💖💖

  Reply
 38. Jordroten

  Klart som korvspad att du ska ha betalt för ditt arbete!!! JÄTTESUPERMEGAGRATTIS till dig från mig, till alla fina möjligheter, erbjudanden och samarbeten som kommit din väg. Hurra!

  Reply
 39. Ninni

  Egentligen är det jättekonstigt att du inte gjort detta för länge sedan. Ingen kan enbart leva på luft och kärlek, hur genuin man än är.
  Detta är ju enbart positivt då det innebär att du kan få så många fler möjligheter att dela med dig av den fantastiska värld vi lever i!
  Och en värld förmedlad genom dig, Jonna, kan inte bli annat än magisk och vidunderlig, vem eller vilka du än samarbetar med. Sluta aldrig med det du gör!

  Reply
 40. camilla gustafsson glas

  <3 <3 <3 Jonna, glöm aldrig att för varje gång du växer och framför allt när du står inför något stort – kanske det största i ditt liv – då testar Universum dig (Paulo Coelho, Alkemisten) och det är det som de negativa kommentarerna står för – de är bara ett test, en möjlighet för dig att verkligen få rannsaka dig själv och manifestera i dig vad som VERKLIGEN är värdefullt för dig och det är precis det som du gör i ditt inlägg ovan. Ditt inlägg är en manifestation för ditt allra innersta och det du tror på. <3 Det är aldrig så mörkt som precis innan solen går upp och nu är din sol på väg upp och den lyser starkare än någonsin. Nu är tiden inne då agnarna ska skiljas från vetet – nu kommer just dina följare väljas ut. Vissa kommer försvinna och vissa kommer att komma till och de som kommer till kommer vara ännu mer i samma energi som du eftersom du ju nu blivit ännu klarare och tydligare i din energi.
  Det kräver sin kraft och energi att gå sin egen väg, ibland med och ibland emot strömmen och för att kunna stå stadigt på toppen när du når den så behöver du vara stark och det är den styrkan du har byggt upp nu – genom all din kämpaglöd, tårar, lycka, skratt och utmaningar.
  För mig är det självklart att du behöver hitta en väg till försörjning för hur ska du annars kunna ge oss allt det vackra som du ger – dina sagolikt vackra bilder, dina otroligt inspirerande ord (som faktiskt gör skillnad i mitt liv) och detta helt gratis för oss följare att ta del av? Du ger och du ger av allt det goda och vackra och vi får och vi får. Alternativet skulle ju vara att vi var och en som följer dig skulle betala en liten slant för varje bild vi får se eller när vi läser dina rader, men det är ju inte så det fungerar och därför tycker jag att förståelsen borde vara större. Du kan väl inte leva på luft heller? Och du kan väl inte bara ge och ge och ge utan att någonsin få – då blir du ju tom och helt dränerad.
  För mig är du, även om du inte vill det 🙂 , en förebild för att du går din egen väg och det vill jag också göra. Jag har förstått att alla som går sin egen väg möter på motstånd för det innebär ofta att de lämnar flocken. Det är viktigt att hitta sin flock där man får vara den man är, är det inte tillåtet att vara den man är så är det dags att byta flock. Det är inget fel i det, det är det som kallas för utveckling. Att utvecklas är att leva och att leva är att utvecklas. Fortsätt leva ditt liv Jonna, fortsätt att utvecklas och veckla ut dina fantastiska, färgglada och modiga vingar och var den du är ämnad att vara i detta jordeliv. <3 Stor kram Camilla

  Reply
 41. Ken Curtis

  You are the same inspiring creative woman as always. The critics are those who believe they can justify themselves and their lack of an interesting life by heaping critical insults on you. Ignore them even though it can be hurtful to even read their narrow-minded opinions. I believe the automobile sponsor was integrated into your blog impeccably and made perfect sense. And evidently the people at Yosemite felt that you possessed more than enough style and integrity to respresent their incredible National Park. So, I would listen more to those who see you as being the tasteful, creative and talented woman you are – and let the others go elsewhere to drop nasty comments in a feeble attempt to make themselves feel more important. I, myself, will continue to follow your blog and only hope more sponsors realize what good sense it makes to support your blog.

  Reply
 42. Kari

  Jonna, jeg har fulgt din blogg i nærmere fem år og den har vært en daglig flukt fra det konforme livet med jobb og kåk. Selv om jeg har bodd nært naturen det meste av mitt liv har jeg ikke alltid satt så stor pris på den, og heller ikke brukt den så mye til det den er så god til – rekreasjon, refleksjon og opplevelser, om de er aldri så små. Du har på mange måter åpnet øynene mine for det lille man kan nyte i en liten stund utenfor. Gjennom årene har jeg også sett hvordan kvaliteten har utviklet seg på bildene, teksten hele bloggen, og det skulle bare mangle at du fortjener å få betalt for det. Jeg ville oppriktig betalt for et abonnement for å få lov til å se bloggen din, om det en gang skulle bli et alternativ. Det er mange som har gitt deg fine og støttende ord og jeg tror ikke har så mye originalt å tilføye, du er bare helt rå. Stå på beste du!

  Reply
 43. Anni

  Hej,
  Jag önskar dig/er allt gott som livet kan ge och självklart måste du få välja din egen väg. Var välsignad! Man kan inte bara leva på luft och att du samarbetar med företag är ju en väg som är framkomlig. Du behöver ju inte samarbeta med företag som tillverkar förstörelsevapen och det har ju inte hänt.

  Reply
 44. Jonas


  Önskat verkligen att jag kunde jobba och leva som du gör. Det är få förunnat.

  Har följt din blogg i flera år och upplever att du gjort samarbete utan att du gjort avkall på dig själv. Klart du skall kunna få leva på det du gör 😊

  Tycker dina bilder och texter är underbara och du ger mig hopp om ett likande liv när barnen har blivigt lite större.
  Tack för att du finns där ute och att vi kan följa ditt liv.

  Reply
 45. Jenny Franzén

  Du vet att vi älskar dig Jonna! Jag var en av de som var skeptisk till all ny reklam, även om jag aldrig skulle drömma om att skriva det i en kommentar eller vara taskig mot dig. Du är en sådan fin människa, och det var DU som gav mig modet att lämna lägenheten jag hade i stan nu när jag pluggar för att flytta ut på landet och pendla när det behövs. Kommer alltid att vara tacksam för det. Stå på dig, du förtjänar det här. Kram Jenny

  Reply
 46. Bo Sundell

  Älskade Jonna!
  Du skrämde oss. Fortsätt för guds och vår skull Ditt bloggande. Du blir om möjligt bara bättre och bättre med Ditt skapande. Du låter oss på ett mycket fint sätt deltaga på Dina resor.

  Reply
 47. Anonym

  Jag har följt dig sporadiskt under en tid. Du är mycket inspirerande tusen tack för det. Väldigt bra att du kan dra in deg, så att du kan fortsätta med det du gör.
  Stort lycka till

  Reply
 48. Nina

  Jag brukar aldrig kommentera i bloggar men jag måste säga att det är riktigt fult gjort av de som klagar.
  Självklart ska du tjäna pengar på det du gör! Jag gillar dessutom de sponsrade inläggen.

  Reply
 49. Silje

  Langt og velskriven blogginnlegg! Takk for alle dine fine refleksjoner, Jonna, at du er så ærleg! Du er så himla bra og eg vil berre at du skal vite det <3

  Reply
 50. Zita @The Puur

  Ge aldrig upp, Jonna! Du är den mest trovärdiga bloggare som jag känner, lyssna inte på avundsjuka läsare som inte vet hur mycket arbete bloggandet kräver. Hälsningar från Ungern <3

  Reply
 51. Erika

  Bra skrivet och jag kan nästan känna hur det förmodligen tagit en del energi från dig att få ner texten i det här inlägget. Jag har följt dig och din blogg i ungefär ett år nu skulle jag vilja säga och jag har nog inte stött på någon annan bloggerska/social media person som känns så genuin som du 🙂

  Jag personligen har INTE på något sätt upplevt det som att du gjort samarbeten/sponsrade inlägg “enbart för pengarna” då det kännts i inläggen att de har skapats till stor del utifrån dina villkor och det märks SÅ tydligt, tycker jag, att de sponsrade inlägg du gjort under sommaren/det senaste halvåret enbart varit för en tjänst/produkt som du känner att du kan stå för helhjärtat!

  Kram!

  Reply
 52. Ewa

  Bra Jonna, jättebra inlägg. Fortsätt vara du och försök ignorera de som bara är avundsjuka. Kram och hejja dig!!!!!

  Reply
  • Sara

   Man behöver inte vara avundsjuk för att man kommer med kritik. Jag förstår fullt ut att man gör reklam, men inte för flyg, tyvärr.

   Reply
 53. Pensionären

  Blev själv så ledsen när jag läste alla negativa kommentarer i ditt förra inlägg och tänkte på hur ont det måste göra för dig att läsa allt. Det var bra att du satte ner foten- hoppas bara trollen läste igenom också och förhoppningsvis fick sig en tankeställare, kanske skämdes lite… Fortsätt med det du gör och brinner för och tänk på att det ändå är majoriteten av läsarna som är positiv! All lycka till dig och din käresta!

  Reply
 54. Linda Goding

  självklart ska du kunna samarbeta med företag. Du måste kunna LEVA och inte oroa dig för pengar. Att män tjänar pengar i bloggar är tydligen helt ok, men inte kvinnor. Det är fint att du är så ärlig och skrev detta inlägg. Du är stark, framgångsrik och du följer ditt hjärta. Många skulle nog vilja ha lite av ditt mod att följa sin egen väg.

  TACK för att du fortsätter att inspirera och gå din väg.
  Du har mitt stöd

  Reply
 55. Monika

  Du följer ditt hjärta Jonna och det är det många som inte gör. Fortsätt med det du gör, för du gör det bra! Många kramar!

  Reply
 56. Joel

  Det där kan man kalla svar på tal, Jonna!

  Du har helt rätt i allt du skriver. Jag tycker att man ska se på en blogg som ett magasin, typ som Café eller Amelia. Grymma texter och fantastiska bilder, men (naturligtvis) helt såld vilket är förutsättningen för magasinets överlevnad. Vad gäller bloggandet så finns där ingen skillnad.

  Fortsätt utveckla bloggen i samma fantastiska stil, för du har något riktigt, riktigt bra på gång. Och låt aldrig någon bloggkommentator få dig att tro någonting annat. De är ju trots allt bloggkommentatorer, ingenting annat.

  Ta hand om dig!
  Mvh Joel

  Reply
 57. Sofia yst i byn

  Avundsjuka människor som tror att du ska kunna underhålla dem via bloggen och endast leva på vatten o kärlek. Klart du förtjänar att tjäna pengar på olika samarbeten! Dessutom väljer du ju dina samarbetspartners med hjärtat!

  Reply
 58. Benny Pettersson

  Bästa Jonna.
  Strunta i dem som inte förstår att du behöver en ekonomisk grund att stå på.
  Dina bilder är helt fantastiska och jag är ingen notorisk bloggläsare utan beundrar dig för de känslor du förmedlar i bilderna.
  Lycka till i framtiden
  Mvh Benny

  Reply
 59. Kerstin

  Kör på bara! Innerst inne vet du vad som är rätt för dig och de som kritiserar dig är nog mest avundsjuka.
  Jag brukar lämna en del bloggar efter ett tag pga att jag blir mätt på innehållet men jag trycker då bara på knappen “sluta följa” utan att skriva en elak kommentar, vilket är så onödigt. Jag kommer att hänga kvar hos dig ett tag till för jag VET att man måste tjäna lite pengar då och då även om man lever nära naturen.
  Så “Go girl” gör det DU tycker är rätt, skapa det DU tycker är vackert, dela det DU vill dela och lev det liv DU känner är rätt. Sen väljer VI om vi vill ta del av det! Å det är vi så många som vill!

  Kram från skogen!”

  Reply
 60. Lisa

  Du kunde enkelt sammanfattat denna långa text kort; att göra reklam är inte din dröm men du har gjort ett val att offra principen för att överleva och kunna fortsätta med det du älskar. Stå för det.
  De som ogillar dina samarbeten kommer fortsättningsvis göra det tyvärr, oavsett hur du förklarar dig.
  Personligen tycker jag ditt val är helt berättigat, folk blir i miljöfrågan besvikna på ett målat porträtt de själva färglagt, inte på den verkliga kvinnan de inte känner.
  Håll även i åtanke att den negativa responsen du får inte enbart grundat sig i misstycke över reklam, kanske snarare i “det magiska”?
  Av ditt inlägg fick man nämligen uppfattningen om att lösningen på ditt problem kom flygande från en vacker kvällshimmel och landade i din näve.
  Men egentligen kanske du skannade igenom dina inkomna mejl med nya ögon?

  Reply
 61. Synnöve

  Jag är full av beundran för dig och ditt liv. En fantastisk tjej! Har skrivit det förr, önskar att flera unga människor vore som du. Det finns ett hopp och tro på framtiden när jag ser ditt engagemang för att leva ditt liv på landsbygden. Jag är glad att du berättar om livet på landet, inte alls så lätt många gånger men naturen och närheten till varandra bjuder på så mycket så det är värt det. Livet i en storstad som många älskar, men vi på landet behövs också. Så glad för att du känner dig förväntans full och nöjd med ditt liv nu. De som tycker annat får väl göra det. Gillar de inte det så får de väl leta någon annan blogg att följa. Jag är den snart 70-åriga tanten som följer dig varje dag, Älskar dig!

  Reply
 62. Katie

  Älskar typ allt du gör så himm-el-a mycket. Bor i stadsmiljö och HATAR det, så kommer alltid hit och hälsar på när klaustrofobin kickar in. Mår lite bättre då. Sluta aldrig blogga 😘😘

  Reply
 63. Josefine

  All respekt till dig! Att märka ut sponsrade inlägg är ärligt (men tyvärr ovanligt…) och såklart att du ska tjäna pengar!! Sedan väljer du inte att samarbeta med samma som “alla” andra bloggare: ljudböcker, samma klädmärke etc. Det gör att du känns mer äkta än många kopior. Kram och tack för en vacker och inspirerande blogg!

  Reply
 64. Maria

  Såna dumheter folk häver ur sig! Man upphör aldrig att förvånas. Du har så rätt i denna dagens blogg och jag hoppas du kämpar på. Du är en förebild för alla som vågar följa sitt hjärta och göra nåt annat än det alla andra gör. Du är en förebild för unga människor som kanske har samma känslor som du, men vars vänner alla utbildar sig, reser till Thailand i tid och otid, festar och lever om eller som helt enkelt stannar i storstaden i arbetslöshet och tristess. Du visar att det finns ett alternativt sätt att lösa sitt liv. Sen får alla andra lösa sina på sitt sätt. Men du behövs! Både i skogen, i bilar, i flygplan och framför allt – med dina berättelser och dina bilder av ditt dagliga liv!

  Reply
 65. Erika

  Jag förstår inte vad folk har emot sponsrade inlägg. Självklart måste även människor vars yrken är kreativa få lön för mödan.

  Jag litar på att du alltid är ärlig och jag tycker att de läsare som tappat förtroende för dig på grund av sponsrade inlägg borde låta bli att kommentera. Ingen människa gynnas av att varken få eller ge negativa kommentarer.

  Och om man ska vara riktigt krass, så förstör vi människor planeten oavsett hur miljövänligt vi lever. En människa som är vegan, alltid cyklar och gör sitt yttersta för att leva “miljövänligt” andas ut koldioxid. Varje andetag. Varje andetag förstör planeten.

  Jag är inte vegan. Jag åker buss, tåg och bil, eller går om det inte är en för lång sträcka jag ska ta mig. Men jag vill ändå aktivt bidra till att vår planet inte förstörs i samma utsträckning som den gör i dagens samhälle.

  Dessutom förstår jag inte hur de negativa läsarna tror att planeten ska räddas om EN PERSON slutar åka bil. Vi är 7 500 000 000 människor på planeten. Vi måste hjälpas åt allihop. Men vi kan inte påverka andra med negativ kritik. Man påverkar andra genom att uppskatta det bra andra personer gör. Vi kan inte förbättra planetens miljö genom att peka finger åt alla som gör fel. Vi måste hjälpas åt allihop, och det hjälper inte att påpeka felen.

  Jonna, tack för att du bloggar och publicerar dina makalöst vackra foton. Du har en oerhört vacker själ och du ger oss så mycket med ditt arbete. Fortsätt göra det du vill, för när du är lycklig så lyser det i alla dina meningar. Jag fick tårar i ögonen när jag läste att du skulle lägga ner bloggen efter sommaren. Dina bilder påminner mig om hur vacker vår planet är, och hur viktigt det är att den fortfarande är så vacker om femtio år. Jag hoppas att du kan försörja dig på bloggen, tapetkollektionen och tavlorna, och alla samarbeten du får. För jag vet att du aldrig skulle ljuga för oss. För mig är din blogg en tyst paus i allt buller som finns i världen. En fristad. Någon dag hoppas jag att jag kan flytta till en plats lika vacker som Grundtjärn. Och jag hoppas att jag den dagen kan kommentera det på din blogg. Kram ❤️

  Reply
 66. Marta

  Jag ska inte skriva ett långt svar till ditt inlägg, även om jag hade kunnat prata länge om det här. Vill bara säga att du är en stor inspiration för mig, inte minst det faktum att du kan leva på det du älskar. Jag har själv under många år kämpat hårt för det och jag blir lika hoppfull varje gång jag ser människor som lyckas med det. Det finns en stor oförståelse för kulturarbetare i samhället. De som har en fast månadslön verkar inte alltid förstå att även de som gör konst, litteratur, musik m.m faktiskt måste få in pengar på det. Annars skulle bara några få, redan rika människor ha råd att syssla med kultur. När jag har sett dina inlägg om samarbeten har jag därför känt mig genuint glad, för att jag ser att du hittar en väg att få lön för ditt arbete. Det är inte lätt att hitta sin egen väg, när man går utanför de stigar som samhället har stakat ut och jag beundrar alla som vågar ge sig ut på det äventyret. Jag känner också stor respekt för dig för att du vågar vara så ärlig och för att du vågar vara så positiv. När man läser om en person som man inte själv träffat blir det lätt att sätta den på en piedestal. Men även du har förstås rätt att vara lika mycket människa som alla andra, och det är självklart att du ska kunna få betalt för ditt fantastiska arbete! Jag ser fram att läsa mer om dina äventyr! <3
  Vänliga hälsningar från en illustratör.

  Reply
 67. Annah

  Jag tror det så mycket handlar om avundsjuka. Jag började följa dig lite sporadisk för någon månad sedan och blev så tagen av dig, din filosofi, hur du kämpat dig till din dröm och verkligen lever den. Jag tänker att du gör det som så många önskar att de gjorde men kanske inte kan göra på grund av familj, jobb eller annat. Det är synd att de kritiska rösterna tar alltför mycket energi och jag önskar det kan rinna av dig och att du istället lyfts av alla positiva röster som faktiskt blir stum av beundran över det du gör och skapar på så många plan.
  Dina alster, dina tavlor talade till mig så oerhört magiskt och jag önskar jag haft möjligheten att själv köpa en tavla men jag hoppas och tänker att de kommer till sin rätt hos någon annan och att det ger dig möjlighet att fortsätta göra det du älskar.
  Fortsätt vara stolt och göra det DU vill. Det är ditt liv, ingen annans.

  Kramar

  Reply
 68. Gunilla

  Fina Jonna! Du har utvecklats så enormt under de här åren som jag följt dej på bloggen. Jag blir så lycklig i själen varje dag jag går in. Du är mitt norrsken.

  Reply
 69. Sofia

  Bra skrivet, Jonna! Jag jobbar själv som Koordinator på ett stort konstprojekt och vet hur svårt det kan vara rent finansiellt i kreativa yrken. Vi på konstprojektet är beroende av våra sponsorer från näringslivet, annars skulle vi aldrig kunna leverera den konstutställning vi gör. Du är fortfarande en förebild OCH inspirationskälla. Fortsätt med det du gör och var stolt över det du har åstadkommit hittills (och mer kommer det bli). Lev din dröm och sluta inte skapa. Du är ju grym, proffsig och helt otrolig på det du gör. Sluta inte.

  Bästa hälsningar
  Sofia

  Reply
 70. Eldvakt

  sen finns det dom av oss som tycker det är bra att du äntligen vågar ta samarbeten, du har nog bara in te märkt av oss för vi har inte klagat 😉 du ÄR fotograf ock såklart ska du kunna ta betalt för dina bilder utan att andra ska ta illa vid sig, så kör så det ryker! där du har ändrats är väl snarare att tidigare kunde ett blogginlägg vara en bild när du dricker kaffe vid kaminen och erkänner att idag har du inte gjort ett jota, medan du du har väldigt ordentliga, långa och genomtänkta inlägg med fina redigerade bilder, vill bara påminna dig om att dom inläggen är fortfarande helt okej och väldigt uppskattade (det är väl lite det drömmen om landet är; att det är lugnt och kravfritt, och det är den drömmen du har närt inom många av dina läsare (även om den inte alltid varit helt korrekt))

  Reply
 71. Malins bilder

  Orden räckte inte till i Norrköping. Och de räcker inte till nu heller riktigt. Klart du ska få tjäna pengar. Att få se din konst och fotokonst är en gåva, då måste man förstå att du inte kan leva på luft, att du måste få något tillbaka. Stå stark, låt hösten få fylla dig med energi inför den långa vintern. Skrev ett inlägg på min pytteblogg om utställningen 🙂 http://malinochbilder.blogspot.se/2016/09/den-norrlandska-prariens-gudinna.html

  Reply
  • Malins bilder

   Nu i efterhand kan jag känna att det var synd att jag inte läste kommentarerna innan utställningen. Då hade jag försökt säga något. Försökt att ge pepp. För jag vet hur tufft det är med sån kritik, den om att man inte är “äkta* osv, den som sätter sig i hjärteroten. Livet på landet är ofta tufft! Även jag i södra Sverige slet som ett djur i många år – så mycket att jag blev sjuk. Det spelar ingen roll om man är hårdhudad, stress, ekonomisk stress och fysiskt slit tär på en – vi borde vara varsamma med orden vi riktar mot andra. Att leva nära naturen är fantastiskt, men det är inte synonymt med att man ska vara isolerad eller ett “skört naturväsen”. De som tror att livet på landet är utan krav, de har väldigt felaktiga förväntningar. Livet på landet är inte fartfyllt och i ett högt tempo men att det inte skulle finnas orosmoment eller vedermödor det stämmer inte. Pengarna som kommer av samarbeten, fototapeter och annat de kommer ju till användning, tänk om Naanok skulle bli sjuk och du inte haft råd med veterinär eller om du inte haft råd med mat till honom? Skulle de som nu påstår att du inte är genuin då ha sagt saker som “ja det är livets gång” och “så är det på landet” och sedan lämnat dig i en tragedi bara för att liksom… Egentligen vet jag väl inte riktigt vart jag vill komma med min kommentar, annat än att försöka ge dig ork. Många kramar!

   Reply
 72. Siv

  Bra med ditt ärliga svar , och tack för att du fortsätter att blogga!
  Jag ser fram emot dina fina bilder och texter!
  Kram!

  Reply
 73. Dixi Wonderland

  Jag sitter med tårar i ögonen och läser detta.
  Jag var med när du gjorde flytten från Göteborg till Norrland. Sen slutade jag läsa för att sedan komma tillbaka och sen sluta igen. När du medverkade i Better Bloggers så började jag läsa igen och är fast.

  Om man inte själv bloggar så kan ingen av de personerna ens föreställa sig hur mycket du har kämpat med din blogg om du nyligen började göra samarbeten. Det är helt otroligt att du lyckats leverera så fina inlägg fast du jobbat vid sidan av. Det berör mig så otroligt mycket då jag själv nu lite halvt fått ge upp min bloggdröm. Jag tjänar inte tillräckligt med pengar och därför så måste jag söka jobb vid sidan av. Det är inget jag vill göra men det är något som jag måste för att överleva. Jag är så glad för att du skrev detta. Det kommer verkligen rakt från hjärtat det märker man och hade jag kunnat ge dig världens största kram så hade jag gjort det. Tack för att du är så öppen, tack för att du gjorde mig så otroligt inspirerad av detta inlägget. Du är fantastik Jonna!

  Reply
 74. Amanda

  Jag bara njuter av dina kloka ord, att du säger ifrån.

  Det är inte många som gnäller över sponsrade fotbollsspelare som glider runt i svindyra bilar med armbandsur som kostar mer än en bostadsrätt. Ska inte de utöva sin sport enbart av ren kärlek till spelet?

  Jag tror att det handlar om att bloggande som yrke är en så ny grej, och att vi har svårt att skilja på vad som är att blogga som en kul grej och vad som är att leva på sin blogg. Det är en ny yrkesgrupp helt enkelt och människan är lite trögfattad som art.

  Du har verkligen förtjänat mer än allt det här ifrågasättandet. Du om någon har ju alltid varit öppen och tydlig med allt du gjort med bloggen, och aldrig påstått att du är någon slags förebild som lever helt enligt några etiska regler.

  Äh. De som kritiserar mest högljutt har antagligen inte läst bloggen ordentligt! Jag minns när någon skrev en krönika som du blev ledsen av, om att du inte skrev om det negativa någonsin. Jag fick typ dåndimpen. Har de ens läst sina inlägg från första vintrarna?!

  Jag älskar din blogg. Och du har sått ett frö inom mig som har grott i flera år och som orsakat att jag nu om bara en vecka ska flytta ut på landet med mina hundar. Tack för din inspiration till att ta det steget <3

  Reply
 75. Jonny Hallberg

  Du vet väl att som konstnär ska man lida. Så verkar en del tycka. Det är en jävla massa avundsjuka. Det du gör Jonna gör du bra och fortsätt med det. DU drivet ett förtag vad är det då för fel att DU samarbetar med andra företag och på något vis måste du ju få mat på bordet. Jag förstår att det kan kännas motigt att hela tiden bli på hoppad. Men tyvärr tror jag att det är något du få leva med. Du gör fantastiska saker och du ger säkert många inspiration till eget skapande. Annars ger din blogg en stunds avkoppling och glädje. Fortsätt samarbeta och skapa.
  Jonny

  Reply
 76. Mikael

  Fantastiskt bra inlägg!
  Det du gör, gör du så väldigt bra!
  Dina fantastiska bilder och välskrivna blogg inspirerar mig på så många sätt.
  Du är en bra människa Jonna och förtjänar allt gott!

  Reply
 77. Rebecca

  HEJJA JONNA!!!
  Jag hoppas verkligen att du känner våra händer som håller dig om ryggen, för det är riktigt toppen att du sätter gränser!
  All kärlek och glädje till dig och ditt liv i skapande! <3

  WOOHOO! <3 😀 <3

  Reply
 78. Hejj

  Jag har följt dig sedan dag ett. Jag har sett din blogg utvecklas och tycker att det är en naturlig utveckling. Jag förstår att allt hör ihop. Du måste ju få en lön på något sätt för att kunna fortsätta blogga! Visst bloggen kanske inte är som den en gång var, men så är ju livet med. Allt kan inte vara som det alltid varit, allt utvecklas, det är naturligt!

  Om du skulle ha ett 9-5 jobb och ha bloggen och ditt företag vid sidan om så skulle vi inte alls få njuta av så mycket härligt som du delar med dig av idag. Så för min del så får du gärna ha sponsrade inlägg och olika projekt som ger inkomst, för det gör det ju möjligt för dig att ge oss ännu mer! 🙂

  Folk drar gärna alla bloggare över en kam. För det finns bloggare som “säljer sig själva” som ljuger och luras och skriver vad som helst för att tjäna pengar på läsarna. Men vid det här laget så borde vi (dina läsare) veta att du Jonna, är inte en sån bloggare. Jag känner i alla fall ett förtroende för dig efter alla år som läsare och det här inlägget du skrev nu, det är så självklart för mig. Dom som inte tror på dig. Som anklagar dig, dom har väl rätt till sin åsikt. Men dom har såååå fel.

  Du är genuin, du är ärlig och en bra bloggare!
  Och jag är så tacksam för att jag får njuta av din blogg gratis varje dag.

  Självklart ska även du få mat på bordet. Du ska aldrig känna dåligt samvete för att du tjänar pengar på ditt företag som du byggt upp och slitit för!

  Det är som en cirkel. Om den bryts så fungerar det inte.

  Du skriver blogg med kvalité – du får många läsare – du får betalt för sponsring – du kan fortsätta skriva en blogg med kvalité – läsarna stannar kvar – du får fortsatt betalt – kan fortsätta med bloggen… Och så vidare..

  Om din lön försvinner så försvinner bloggen och då försvinner läsarna, om läsarna försvinner så försvinner lönen och därmed bloggen.

  De som kritiserar din lön lever i en drömvärld om dom tror att bloggen ska finnas kvar om man bryter cirkeln :S

  Hej hopp!

  Reply
 79. Tove

  Fortsätt kämpa, fortsätt samarbeta och fortsätt vara lika fantastisk! Du är grym och jag lämnar alltid din blogg med ett varmt hjärta.

  Reply
 80. Annica

  Att du ens ska behöva skriva ett sånt här inlägg… tror dom flesta hade gjort samma sak i din sits. För mig spelar det ingen roll att vissa inlägg är samarbeten, det känns som du ändå. Älskar din blogg, ditt sätt att skriva, dina bilder, din fantastiska förmåga att visualisera fram det du vill ha, ditt driv, din äkthet! Keep going! Allt gott! / Annica

  Reply
 81. Peter Ståhlberg

  Hej Jonna,
  Jag är en 47-årig man som delvis kämpar med samma frågeställningar som du gjorde innan du
  valde att ändra din livsstil.
  Trots din unga ålder visade du prov på stor mognad och insikt.För att inte tala om kreativitet.
  Vad alltför många inte inser, eller vill förstå, är hur svårt det är att kasta av sig vanans makt.
  Att göra fundamentala förändringar i sitt liv är både det lättaste och svåraste man kan göra.
  Men det är aldrig gratis.
  Jag har följt dig i ett par år eller så. Dock har jag gått bakåt i din blogg – ända till början –
  och läst framåt. Sett din utveckling både som person och konstnär. Du har stor kreativitet
  och verkligen ett öga för bild. Något jag avundas dig då jag själv ännu inte hittat den formen.

  Internet är både något bra och nödvändigt. Ett steg mot en enad global civilisation.
  Men det har också en förmåga att föra fram mindre bra sidor hos vissa människor.
  Det liksom minskar avståndet mellan hjärna, mun och tanke som inte alltid är av godo.

  Vad många kritiker (och Troll) glömmer bort är att i slutänden är det inte deras liv de ser ned
  på och kritiserar. De är inte de som lever med konsekvenserna. De får endast en utvald bit
  av en större helhet. Ofta gratis. Ofta utan sammanhang såvida man inte besitter en god
  portion av empati och föreställningsförmåga.

  Du har helt rätt i att vi måste nog först rannsaka oss själva och våra egna personliga vanor, tankar
  och beteenden. Innan vi ger oss på andra, som vi ändå inte har någon kontroll över.
  Människans eventuella “räddning” kommer sannolikt inte genom enstaka stora förändringar.
  Det är mer troligt att det sker genom små samlade justeringar över tid – av ALLA.
  Som så mycket annat i naturen. Tyvärr är alldeles för många oförmögna att se komplexa system.
  Vi har också en tragiskt tendens att inte lära av det förgångna.

  Men alla dessa ord hade egentligen ett annat syfte. Personligen ser jag dig som en inspiration.
  Du ger inte bara hopp om att vi alla kan ändra vår livsstil. Det behöver inte nödvändigtvis
  innebära att gå tillbaka till stenåldern. Eller att sitta och fixera på allt dåligt.
  Dina bilder förmedlar också de bästa sidorna av både dig som individ men och Sverige.
  De skapar små fönster in i en idealistisk drömvärld som måhända aldrig existerat
  på riktigt. Men ändå fungerar som en mental brygga till något bättre. Drömmar och
  fantasier är vad vi människor är bra på. När saker och ting är som värst kan de vara
  det enda som håller oss vid liv. I sämsta fall är de en inspiration till något mer
  fundamentalt. Något mer jordnära. Bitar av vårt förflutna som vi kanske tappat på vägen.
  Dina foton ger oss ledtrådar till var vi kan hitta dessa fragment igen.

  Det faktum att du väljer dina sponsorer med eftertanke är kanske det viktigaste av allt.
  Reklam i sig är inte något dåligt. Men den moderna överexponeringen av fördummad
  upprepning och ofta ren lögn är vad som förgiftar källan. I stället för att informera
  försöker man indoktrinera.
  Att vissa individer inte verkar se den större bilden säger mer om dem än om dig.
  Det talar mer om deras begränsningar än din äkthet, som ärligt talat inte alls minskat.
  Fortsätt därför på den väg du själv valt. Det är trots allt ditt liv. Dina upplevelser.
  Vi andra bara råkar ha privilegiet att se små bitar av det.

  Personligen anser jag att dina bilder och foton är bland de mest naturnära jag sett
  på många år. Om du misslyckas med att få människor att inse värdet av den värld
  vi lever i ja då vet jag inte om det ens är möjligt.

  Bry dig därför inte om vad en minoritet tycker. Dom är för upptagna med att ha rätt
  och se andras brister. Ärligt talat tror jag också att vissa av dem är frustrerade
  därför att de själva ännu inte hittat en metod att släppa taget.
  Det är inte lätt. Jag vet. Men sannolikheten att du har valt rätt väg för dig är
  i det närmaste 100%. Vilket gäller för oss alla.
  Vad andra sedan tycker om det är helt enkelt utan betydelse.

  Tack för ordet och alla fina bilder! 😀

  Reply
 82. Anna

  Jag tycker du är alldeles lagom. Du är DU, precis som alltid, samtidigt som du gör bra samarbeten som passar DIG. Egentligen är det väl inte konstigare än för oss andra? Ditt jobb syns i bloggen ibland, men utöver det är det genuint och äkta, precis som alltid. Skillnaden, mellan oss andra och dig, är att ditt jobb är integrerat och syns i det privata, medan vi har vårt på sidan om.

  Ibland kan jag reagera, som vissa har gjort här, men på andra bloggare som gör reklaminlägg. Oftast brukar jag tycka att det blir FÖR mycket, FÖR ytligt och FÖR oäkta. Sen brukar jag fundera över om det finns någon annan, bakomliggande orsak: “Varför stör det här mig!? EGENTLIGEN?” Jag brukar då komma fram till att jag nog egentligen är avundsjuk. Jag vill också ha dessa gratisprylar, resor, lyx och flärd.

  Så tror jag att det är för många andra också. Att det handlar om ren och skär avundsjuka. Vi vill alla uppnå våra drömmar, men det är bara ett fåtal som gör det, varav du är en. Du förtjänar det. Du förtjänar det du uppnått hittills och tusen saker till. Blunda för kritiska röster och kör ditt race. Det är det som är det viktiga. Du. I ditt liv är det du.

  Reply
 83. Emma Bergman

  Folk som orkar lägga ner tid på att racka ner på andra borde verkligen se sig i spegeln, jag misstänker att de inte lever som de “lär”. Självklart ska du få betalt för allt det arbete du lägger ner för att vi ska ha ynnesten att gratis se dina bilder och texter! Du är en toppentjej Jonna, det tycker både jag och min familj. Särskilt min dotter Julia som har dig som stor idol och skulle hoppa jämfota av lycka om hon fick träffa dig nån gång! (Hon jobbar vidare på sin kulning och övar både på kor och människor… 😀)

  Reply
 84. Monica

  Finaste Jonna,
  Jag blev galet upprörd över att läsa all kritik du fått ta emot, endast beroende på att du, precis som alla andra, måste ha lön för ditt arbete! Jag tänkte skriva ett långt inlägg för att visa mitt stöd, men det är redan så många som skrivit väldigt inlevelsefullt så jag känner att det räcker!
  Dock måste jag flika in att kritiken du fått tror jag faktiskt är från avundsjuka människor som inte är nöjda med sin egen tillvaro. Du har blivit någon form av mytiskt skogsrå som finns i Grundtjärn och kan leva på luft, vatten och vackra omgivningar. Kort sagt tror jag att det är egna misslyckanden som man tar ut på dig, tyvärr. För mig framstår du fortfarande som en unikt genuin och äkta ung kvinna, som dessutom är smärtsamt ärlig. Du döljer inget, du är ärlig och sann mot dig själv. All heder och styrka till dig, fortsätt leva som du känner är rätt för dig. Jag hoppas verkligen att du kommer att få en ekonomiskt bekymmerslös tillvaro av att fortsätta göra ditt jobb, du betyder så mycket för så många att jag önskar att all kärlek du får här skulle kunna ge dig ytterligare ekonomisk trygghet!
  Var stolt över dig själv och var stolt att du nu förhoppningsvis kan försörja dig på det sätt du gör!

  Reply
 85. Karin

  Tack för alla underbara bilder, känslor och filmer som du delar med dig av! Din blogg ger mig så mycket inspiration och glädje, och nästan ännu mera nu faktiskt. Det är ju fantastiskt att du kan börja få betalt för all den tid och kärlek du lägger ned på ditt jobb.

  Reply
 86. Stefan

  Som bloggare kommer du alltid att ha en klick personer som tycker annorlunda och du kan aldrig göra alla glada. Du kan bara vara dig själv och göra saker som du känner är rätt. Lyssna på de som kommer med konstruktiv kritik, försök ignorera de som kommer med påhopp. Ta alltid beslut hur du skall agera utifrån din situation, inte ifrån andras åsikter, det är du som skall leva med dina beslut, inte dom!

  Personligen har jag inget problem med sponsrade inlägg så länge de inte är oetiska och det framgår tydligt att inlägget är sponsrat. Jag tycker att du är väldigt generös med dig själv och behöver inte alls skämmas för något du gör.

  Ha en underbar dag

  Reply
 87. Emelie

  Tycker du skrev ett väldigt bra och extremt långt inlägg, vet hur mycket tid och tanke som är bakom ett sådant! 🙂 Tyckte extremt synd om dig när jag läste alla kommentarer, vet hur mycket ondare den typ av kritik gör än “du är ful”-kommentarer och andra löjliga sådana.

  Jag håller helt med dig, din blogg kan inte vara gratis att läsa. Precis som att youtube inte är gratis att se på, och facebook inte är gratis att vara inne på. Allt kostar, och vi betalar med vår tid genom att titta på reklam. Det är så det funkar. Folk borde vara tacksamma att bloggar inte är som tidningar som man får betala 70kr per månad för att få läsa. Däremot skulle det kunna vara ett alternativ bloggportalerna kunde titta på, precis som att man som bloggägare kan köpa “supermedlemsskap” som gör ens blogg reklamfri borde man även som läsare kunna betala en viss summa varje månad för att alla bloggar man läser under en viss portal skulle vara reklamfria. Då går det jämnt ut och man slipper reklam. Som adblock fast bättre och som man betalar för.

  Men jag tycker det är väldigt viktigt att hitta en bra balans emellan vanliga inlägg och sponsrade inlägg. Om man exempelvis lägger upp ett inlägg per dag, så får man lägga till ett inlägg de dagar man har sponsrade inlägg. Så att man som läsare får 30 vardagliga inlägg i månaden, oavsett hur många sponsrade inlägg som läggs ovanpå det. Så att ett sponstrat inlägg aldrig Ersätter ett vanligt, om man nu inte väver in ett vanligt i det sponsrade inlägget som du ibland gjort.

  Själv har jag ett instagramkonto som visserligen bara har 42K följare men som jag ändå kan tjäna pengar på reklam om jag vill, men jag har valt att inte göra det då jag inte Vill lägga så mycket tid på det. Lägger man in reklam måste man också öka på kvaliten vilket jag inte orkar göra, så eftersom det är på hobbynivå och även saktat ner ytterligare det senaste så känner jag inte att jag behöver pengar för det. Men det är annorlunda för dig, du lägger så mycket tid på din konst och din blogg att du inte kan ha ett vanligt jobb, plus att dina saker håller extremt hög kvalite. Du måste ha reklam för att överleva, ditt innehåll håller så hög standard att du även förtjänar det.

  Reply
 88. Anna

  Väl rutet kära Jonna! Ta hand om dig och fortsätt tro på det du gör på ditt sätt. Många kramar från en tacksam läsare

  Reply
 89. Emelie

  Läser alltid din blogg, Jonna, även om jag sällan kommenterar. Du skapar så mycket vackert och skriver så mycket klokt (och ibland sådant som jag kanske inte håller med om till 100% men jag behöver ju inte skriva elaka saker till dig för det). Hursomhelst så ger din blogg mig något som jag gärna återvänder till. Du skriver alltid tydligt ut när du genomför samarbeten med företag och då stör det mig inte alls. Du känns genomärlig och seriös och alla behöver vi pengar. Andra säljer sin själ i kassan på Coop eller på kommunens skola eller på en statlig myndighet 40 timmar i veckan. Alla behöver vi den där sabla försörjningen. Ingen av oss i västvärlden är en perfekt miljöhjälte som står fri från världen runt oss och dess profitörer. Stå på dig, Jonna! Jag vet att det är svårt att inte ta åt sig av folks kritik men ändå….. Strunta i dem. Passar det inte får de väl läsa en annan blogg! Och bråkar de om att åka kollektivt så vet de ingenting om att bo utanför storstadsområdena och det är följaktligen bara synd om dem, betongbarnen…..avundsjuka är de förmodligen också, både på hur du bor och hur du försörjer dig. Så skit i dem, allihop!

  Reply
 90. Erika

  Bästa Jonna! Det är en ära att få följa med på din resa, Jag tycker det är helt fantastiskt att du får göra alla de här spännande samarbetena. Men så är det väl också så att med framgång kommer också avundsjuka och pekpinneri. Att inte se hur du byggt upp ditt företag för det är just vad det är; ett företag där du jobbar för att kunna överleva. Tyvärr så är blogg-världen fortfarande så för många att det inte är ett “jobb”. För bloggare sitter ju bara hemma och skriver om sina liv. Men det har kommit så mycket längre, äntligen finns det vägar för fler att hitta sätt att få inkomst på. Speciellt för dem som bor på landsbygden. Där finns inte jobb att välja och vraka, där får man skapa sitt eget.

  Du har byggt upp något fint och inspirerande. Och du inspirerar fler än de som hotar med att sluta läsa. Jag förstår att kritiken är det som tar störst plats, men kärleken är så mycket större. Var den du är fortsätt på ditt äventyr.

  Stor kram

  Reply
 91. Andrea

  Du är och förblir fantastisk. Det har sagts förr och det lär sägas många gånger till: Du gör den här världen vackrare.

  Fortsätt exakt så som du har gjort hittills; fortsätt följa magkänslan. Vad DU vill och vad DU behöver är det enda som räknas. Vi, dina läsare, märker hur mycket kärlek du lägger på oss oavsett.

  Tack för att du inte gav upp och för all inspiration du utstrålar och inger.
  Kramar <3<3<3

  Reply
 92. Helena Berglund

  Åh, Jonna. Vad ledsamt att det blivit sån stor negativ reaktion på att du börjat arbeta med samarbeten. Jag tycker att det är fantastiskt, helt otroligt vilket erbjudande med din resa till USA och Yosemite. Det är klart att du som företagare måste få intäkter på ett eller annat sätt, som det är idag är vi ju alla beroende av pengar, precis som du säger. Och i och med att bloggen och ditt skapande är vad du gör om dagarna så känns det självklart (för mig i alla fall) att du om du kan få in pengar för det, bör ta chansen. Och att få roliga och spännande jobb är ju bara grädde på moset eller hur man säger. 🙂 Som läsare måste säga att det är väldigt intressant att få se platser och samarbeten genom dina foton. Jag är helt för dina samarbeten, heja dig!
  Jag personligen tycker att det är jättebra att du skrev detta inlägg dels för att få mer förståelse från de som kritiserat men också för att på ett vis få säga ifrån och ge en försvarande röst till det du gör. Även om det egentligen inte borde behövas.

  Fortsätt göra det du gör och fortsätt vara du! Lycka till i fortsättningen!

  Stor Kram!

  Reply
 93. Gunilla

  Väl talat, Jonna!
  Livet är inte lätt för de som lever i en fantasivärld.
  Som upphöjer bloggare till perfekt gudinnor.
  För när vardagen knackar på gör det så ont.
  “Jasså, måste en gudinna också tjäna pengar?!”
  Då vänds beundran till ilska. “Du har lurat mig!
  Lever du inte enbart på fjälluft och kärlek? Va?!”
  Och fram kliver den stora missunnsamheten …
  Så klassiskt, och så sorgligt.

  Du har kämpat väl. Fortsätt med det! Universum
  belönar de som kämpar, inte de som klagar och sprider ilska.

  Reply
 94. Linnéa

  ❤️❤️ Jag har följt dig i flera år och blir väldigt berörd av det här inlägget. Det är så ledsamt att du ska bli påhoppad för att du jobbar och tjänar pengar på samarbeten som faktiskt (om du frågar mig) mynnat ut i vackra och intressanta inlägg. Alla säljer sig väl mer eller mindre för sina jobb. Alla kan inte enbart vara idealister och arbeta enligt övertygelser och godhet. De som kritiserat dig gör antagligen inte det. Att läsa dina inlägg är ju valfritt! Jag upplever dina inlägg som genuina rakt igenom. Det är alltid Jonna bakom kamera och tangent och jag kommer fortsätta att följa dig så länge du fortsätter dela med dig! Stor kram <3

  Reply
 95. Charlotte

  Bästa finaste Jonna!
  Vilket fantastiskt bra inlägg du har skrivit. ❤ Egentligen blir man ju bedrövad att du ens ska behöva skriva och försvara dig och de val Du väljer att göra.
  Du sätter fingret på så många sakliga frågor om hur märkligt kritikerna egentligen resonerar och moraliserar. Denna missunsamhet, avundsjuka och totala okunskap i hur bloggande och företagslivet fungerar. Folk verkar tro att du är en sagofe som får inkomst från himlen och att du lever på luft, sjövatten, bär och egenodlade grönsaker.

  Jag har följt dig i flera år och Du har den bästa, vackraste och varmaste bloggen av dem alla. Och den blir bara bättre och bättre för varje år! Vilken fantastisk utveckling du gjort! Fotografierna, texterna – ja ALLT. Fortsätt göra det du gör. Följ ditt hjärta och lita på din magkänsla. Jag hoppas att de som kritiserar dig får sig en tankeställare när de läser ditt ärliga inlägg och jag hoppas också att det finns dem som nu känner ånger för vad de skrivit till dig och kan säga ett förlåt.

  Stor kram och peppkärlek till dig Jonna! Du är så värd att lyckas med det du gör. ❤❤❤

  Reply
 96. Anders

  Jag vill också bidra med mitt starkaste stöd till dig, Jonna! Du uttrycker dina åsikter med en klokskap som är få förunnat! Jag förstår att du blir ledsen ibland för magsura kommentarer från mer eller mindre bittra individer, men så är det tyvärr när man har med människor att göra – alla mår inte bra, och då är det lätt att ge sig på någon som sticker ut hakan… Jag är själv uppvuxen på landet, jag förstår vad du berättar om och jag tycker att du förtjänar lite lön för din möda! GE iNTE UPP! Stor kram!

  Reply
 97. Linnéa

  Du är en så stor inspiration Jonna! Du som vågar följa ditt hjärta, som sliter och lever ditt liv så ärligt mot dig själv och andra förtjänar all lycka! Jag tror du har rätt i att folk har svårt att se det som ett riktigt jobb att vara bloggare. Många kanske känner att de har en riktig personlig relation med dig och att det då kan vara störande när man får reda på att du faktiskt också måste tjäna dina pengar och att detta är ditt yrke. Jag tycker att du är precis lika inspirerande som tidigare så fortsätt att göra det som känns bra och rätt för dig och strunta i gnällspikarna. You do you!!

  Reply
 98. Emschen

  Bilden av den lidande konstnären lever kvar märker jag. Blir så trött!
  Det är fult att ta betalt för arbetet man gör, det är fult att tigga men att betala räkningar måste vi alla göra annars är vi en looser om vi inte kan det. Jag förstår inte hur det är tänkt att man ska få ihop den ekvationen!
  Jag undrar vad det är för människor som pekar fingret och säger åt en att skämmas. Jag undrar hur de mår och hur de lever sina liv. Det kan inte vara gott för själen att reta upp sig så på andra människors liv.
  Kram på dig Jonna och kämpa på ❤️

  Reply
 99. Irene Stokdal

  Hei Jonna,
  Skit i nett-trollene og kritikerne. Jeg synes bloggen din er herlig og bildene bare fantastiske, så fortsett som nå, og gjør det du må for å kunne leve og betale regningene dine.
  …og hils til Johan, han er bare herlig han også.
  Klem Irene :o)

  Reply
 100. Rebecca

  BRA RUTET (säger man så? Att ryta. Du förstår!) TACK!
  Jag har aldrig tvivlat på din ärlighet och allt det som är du. Aldrig!

  Det verkar vara så att människor lätt sätter ett likhetstecken mellan inspiratör och förebild. Jag tycker dock att det är fint att människor ser dig som en förebild MEN det är något de själva utnämnt dig till och inte tvärt om. Det är viktigt att påpeka. Och det är en avsevärd skillnad! (Som du också antyder!)

  Du har inspirerat mig till att för 3 år sedan flytta ut till landsbygden. Jag har inte varit lika modig som du, för mig tog det tid. Min dröm började när jag hittade din blogg precis när du flyttade och jag har följt dig till och från sedan dess, även om jag inte gjort så mycket avtryck i kommentarsfältet. Det tog tid för mig, jag tog första steget för 3 år sedan… Men jag gjorde det bara halvhjärtat (eller, jag tycker det var helhjärtat). Jag bodde i stan 10 mil härifrån och pendlade ut till gården så ofta jag fick tid. Inte så bra för miljön kanske, även om jag ser mig själv som miljömedveten (haha!). Det finns så många sätt att värna om miljön på och jag tycker verkligen att du gör det, oavsett vad andra tycker. Ni är vänner och jag älskar det!

  För mig skulle det dröja ytterligare 2 år innan jag vågade flytta på heltid. Mitt liv blev tvunget att vändas upp&ner innan jag kastade mig ut på öppet hav.

  Men, det jag ändå vill få sagt är att du är en av pusselbitarna till att jag vågade. Det är stort. Jag beundrar dig.

  KRAM!

  Reply
 101. Therese

  Blev helt tagen av ditt inlägg! Du skriver så ärligt och självklart.. Så synd att alla inte kan förstå hur det är att leva på att blogga. Att man istället blir snabb att döma och peka ut dig för att ha tappat ditt genuina du..
  Fortsätt blända oss med vackra bilder, galna episoder ur vardagen och spännande uppdrag du får prova på.
  Du är grym!

  Reply
 102. Gunnel

  Härliga Jonna med dina fina bilder. Kan aldrig lära mig förstå de som kommenterar och som ständigt ska moralisera över andra. Det är något som fattas i deras liv och därför känns det så bra när de kan trycka till någon annan. De är inte värda dina tårar, Jonna. Du kan vara stolt över dig själv, du har åstadkommit så mycket mer än många andra.

  Reply
 103. Aino

  Höpö höpö, säger vi i Finland när vi enkelt vill uttrycka att vi inte är av samma åsikt som någon annan och anser att det de säger är skräp eller lögn. Så höpö höpö alla kritiker! Fortsätt att följa ditt hjärta och säg höpö höpö åt avundsjuka människor som inte ser hela bilden. Du är min idol!

  Reply
 104. Christina

  Jag har inte läst hela ditt inlägg för jag blev förblindad av tårar.
  Att du öht ska behöva skriva ett sånt “försvarstal” gör mig så ledsen – och arg!
  Självklart måste du få tjäna pengar och dina samarbeten har ju dessutom gett oss läsare några av dina bästa bilder.
  Din blogg är fantastisk!
  Jag kommer aldrig att sluta läsa den!
  Hoppas du får ännu fler samarbetspartners så jag kan vara säker på att du blir kvar som bloggare!
  *1000 kramar*

  Reply
 105. Johanna

  Jag blir sa galet ARG på alla missunnsamma, småsinta, trångsynta, avundsjuka små människor som fäller dessa taskiga kommentarer du oförtjänt fått över dig! De blir underhållna av ditt liv, dina otroliga fotografier och målningar helt gratis varenda dag. Förr köpte man olika magasin för detta som nu förväntas levereras till en gratis. Det är absurt och inget du ska ta åt dig av. Tyvärr verkar det vara många idag som inte förstår vilket arbete som ligger bakom en blogg som din, och som tror att man kan äta “likes” till frukost och att man per automatik har det gott ställt om man har en välbesökt blogg.

  Jag tycker det är SÅ positivt att du börjat med betalda samarbeten och hela du är en inspiration. Jag har nyligen blivit mamma och önskar min dotter förebilder som är som DU. Kvinnor som vågar vara känsliga, vågar äventyr, vågar stå utanför och vågar ta betalt för ett fantastiskt arbete.

  TACK för alla dina val och hela din blogg exakt som den är. <3

  Reply
 106. Gun

  Du gör rätt.
  Jag ser mig som naturromantiker och jag använder mig av mina fötter och ben, cykel, båt, tåg, bil och flyg för att ta mig till olika platser.
  Naturen är underbar, både den i den omedelbara närheten, de olika landskapstyperna i Sverige, de dramatiska vyerna i Norge och på Island, jag tycker även om övriga Europa och det lilla jag sett när jag åkt runt i USA. Och jag är säker på att jag skulle tycka om naturen även på de kontinenter jag inte varit.
  Jag tycker även om minisemestrar i storstäder, det är en annan slags natur.
  Fortsätt du med dina samarbetspartners och jag hoppas att du får resa, se och uppleva många fantastiska platser och dokumentera dem genom dina bilder och din text och sedan dela med dig till oss läsare av vad du sett och upplevt.
  Lycka till i fortsättning, fortsätt du på din inslagna väg.

  Reply
 107. Emma

  Bra inlägg, Jonna! Så bra jämförelse med andra, “vanliga” jobb! Det är ju helt sjuka förväntningar vissa människor har på dig. Men det är bra att du är ärlig, står på dig och inte skäms för dina samarbeten. Du har ju aldrig hycklat! Jonna, du rockar! Fortsätt med det du gör <3.

  Reply
 108. Sandra Brunnström

  Det är hemskt att du ska behöva försvara dig på det här viset, din blogg blir inte mindre äkta för att du tar dig an de möjligheter som du erbjuds. Dessutom gör du det med en noggrannhet och tanke. Själv blev jag glad åt att se dina samarbeten på bloggen, pengar är nödvändigt och jag tycker att det du gör reklam för är goda ting. Jag kör precis som du bil. Jag flyger också för den delen. Kör skoter, fyrhjuling och traktor på fritiden. Folk är så missunnsamma att man blir på dåligt humör!
  I helgen ska jag till Junsele och laga skoterleden vid Ysjö så den är okej till vinterns åkning. Längtar redan! Hoppas du har upptäckt skoteråkningen i trakten, den är suverän!

  Stå på dig Jonna! Du är värd så mycket mer än skitsnacket du fått!

  Reply
 109. Dianna Berglund

  I am so glad you share these difficult times so people can understand the real road to Self, for that is what life is really suppose to be about. You, like everyone, need the hell to get through to the true heaven. The heaven that can only be found inside ones own heart. Know Thy Self, & To Thine Own Self Be True, are the mantras to take you to truth; love, light & freedom.

  Reply
 110. Finurliga fröken

  För de första blir jag så ledsen över att få får såna kommentarer. Jag är otroligt glad för din skull. Vilka fantastiska saker du får uppleva! Och tack vare detta får jag fortsätta att läsa din blogg. Någonting jag älskar att göra. Jag tycker du är fantastiskt och delar med dig av underbara saker. Jag drömmer mig bort och sugen i mig allt du skriver och visar.
  Dessutom tycker jag att dom samarbeten du gör är gjorda helt på ditt sätt. De är du rakt igenom. Och tycker man inte om samarbeten kan man ju faktiskt låta bli att läsa. Inte svårare än så.
  Massa kramar till dig.

  Reply
 111. Marianne Lundqvist

  Hej!
  Lita på ditt eget omdöme och fortsätt följa dina drömmar. Det är bara du själv som vet vad som är bäst och rätt.
  Lycka till och låt de som är avundsjuka vara det…brukar vara obotligt! ; )
  Heja på!!
  Hälsningar Marianne

  Reply
 112. Perine

  Dear Jonna

  I don’t read many blogs, mostly because I don’t have enough time to read more. I do like to read yours though because it connects me with nature. I am envious of your lifestyle but feel content to share it with you through your eyes.
  Just remember , for every person who has something negative to say there are 100 others that think you are great!
  As they say, the highest tree catches the most wind 🙂 See it as a sign of success – that is a good thing!!
  Enjoy all the great things that are happening to you – you deserve it!

  Reply
 113. Maya

  Finaste, käraste Jonna!

  Eftersom jag kanske känner att jag ”Känner Dej” lite mer än de flesta bloggläsare och har så gjort redan innan Du flyttade och började blogga (via min son), så blev jag uppriktigt sagt både chockad och ledsen av all den kritik Du fått! Jag blev faktiskt så ledsen att tårar föll på mina kinder och jag hade svårt att läsa allt med tårarna i ögonen som förblindade mej!

  Jag tänkte kommentera tidigare men känner att mina tankar skulle drunkna i all den kritik Du fick, även om det fanns mycket kärlek och pepp i kommentarerna. Men nu måste jag skriva och jag skriver direkt ur hjärtat.

  Ditt långa svar mot all kritik är makalöst rakt, ärligt och värmande att läsa. Du förklarar så bra och det är precis som JAG (för jag kan ju bara svara för mej själv) uppfattar Dej som person, finaste Du, inifrån och ut! Känslig, varm, kärleksfull och ärlig. Du gör det DU brinner för, det DU tycker om, det är därför bloggen känns unik och personlig.

  Man ska absolut kunna ta kritik, men i den här mängden kan göra vem som helst ledsen. Man växer förvisso och blir starkare. Men människor därute tänker inte längre än näsan räcker, att ord sårar, ord tolkas på olika sätt och att det faktiskt finns en människa som får ta smällarna. Inte bara en, utan flera, och sedan förväntas försvara sej, stå upp, orka och förklara sej. Att det finns någon som faktiskt kämpar, gråter, har känslor bakom allting. Detta är ju faktiskt något som kan sätta spår i en människa. För livet. Jag vill få det att liknas känslan att utsättas för mobbing, inte att kritiken ÄR mobbing, men känslan i människan som mottar all kritik i den här omfattningen. Nu är det ju min subjektiva känsla jag förmedlar, det kanske tolkas olika av andra. Men jag skriver som sagt rakt ur hjärtat, utan redigering och omformulering.

  En till vinkling skulle jag vilja skriva om, angående Yosemite. Jag tänker på alla människor i världen som ALDRIG varit dit och faktiskt ALDRIG kan/kommer/får åka dit som fått uppleva det via Dina blogginlägg och fantastiska bilder. Alla de som av olika skäl aldrig skulle fått se Yosemite då de kanske har funktionsnedsättningar eller andra svårigheter som hindrar dem att resa. Dom skulle aldrig fått se världen om det inte fanns fotografer, media, TV, böcker, tidningar mm. Det är ju guld värt att få läsa (och se) via Dina underhållande, magiska, fantastiska blogginlägg! Jag tänker även på dem som sitter i sina hem, dag ut och dag in, utan att ta sej någonstans. Vad underbart att fotografer finns! Helt fantastiskt!

  Jag tror att vi är många som skulle sakna Dej om Du bara lade ner allting! Jag tror världen behöver någon som Du! Jag vet att Du är unik och speciell! Jag vet att Du är underbar! Jag är glad över att Du är lyckligare än någonsin och unnar Dej allt som kommer i Din väg! Det är Du värd!

  Kärlek
  // Maya

  Reply
 114. Sol

  Do not listen to haters – your blog inspires so many people who doesn’t leave a comment. It’s ok to change – everything is changing. Follow your heart and do what you love to do. New readers will come instead of haters 😉

  Reply
 115. Kristoffer-Robin

  Det är lätt för mig att säga men jag vet också hur svårt det är men ta inte åt dig! Jag ska inte försöka analysera folk och deras anledning till negativa kommentarer och påhopp utan istället säga: Jag hejar på dig! Det är upp till dig om du vill samarbeta och rent egoistiskt sett för min del blir det ju bara bättre. Du mår bättre, skapar mer osv. Nä, stå på dig. Jag lovar att vi är många fler som står på din sida än på gnällspikarnas. 🙂
  Kram!

  Reply
 116. Höst

  Jonna, om du i framtiden inte får ihop ekonomin genom att blogga så spelar det ingen roll om du så bara skulle lägga upp ett inlägg vart tionde år. Det skulle ändå vara värt att läsa och vänta på. Din blogg är den mest givande blogg jag någonsin läst. Men om du tar chanserna som kommer att göra bra samarbeten som känns rätt så tror jag att du kommer att kunna fortsätta att blogga och göra det du älskar. Ifall tio personer slutar att läsa bloggen eftersom du numera gör samarbeten, så kommer det garanterat att så småningom komma långt många fler än tio läsare till som läser just för att din blogg är så bra. Och om vi ska snacka om vem som är trovärdig och genuin så är de som i ena stunden älskar dina bilder från Yosmite och i nästa stund kritiserar det sponsrade inlägget som gjorde det möjligt för bilderna att bli till verkligen inte genuina och trovärdiga. Låt inte människor som inte har insett att alla här i världen behöver en inkomst för att klara sig förstöra för dig. Fortsätt göra det du vill och följ ditt hjärta och dina drömmar. Din blogg är numera bättre än någonsin och dina bilder, tavlor och texter är magiska. Jag verkligen känner på mig att allt på din blogg kommer från ditt hjärta och din kreativa själ och det viktigaste är att det du gör är bra. Din blogg är den bästa blogg som finns i nuläget.

  Reply
 117. Mansikki

  Hoppas jag skulle ha din styrka att ändra mitt liv och göra mina drömmar levande om boende på landet och fotografering. Du är äkta Jonna och du ska aldrig ändra dig! Fortsätta vidare exakt som du själv tycker. De som ger ilska kommentarer har själv ett attitydsproblem med livet.
  Livet har ju mycket att ge, du väljer själv vad du plockar åt dig själv, bara man vågar plocka. Du vågar! =)
  Styrkekramar från Finland!

  Obs! Så roligt att se dina Photowall-bilder i finska tidningar=)

  Reply
 118. Cathrine

  Jag verkligen älskar din blogg och nu mer än nånsin. Alla dina samarbeten märks ut så fint att jag aldrig tycker dom stör, inte det minsta. Jag läser mycket bloggar och märker jag att det är smygreklam så slutar jag oftast läsa direkt, jag känner mig då på nått sätt lurad. Som att personen jag följt länge försöker föra mig bakom ljuset. Var mer förr än nu, blivit bättre på den fronten.
  Summa summarum, fortsätt med dina samarbeten helhjärtat, vi är många som uppskattar dina fina bilder och vackra texter. Tänk på att ju större blogg du får, ju mer tyckare får du. Du kan inte tillfredsställa alla.
  Kram

  Reply
 119. Marie Louise

  Återigen har den svenska avundsjukan visat upp sitt fula tryne. Försök att inte bry dig om de som trampar på dig, du skriver så fina blogginlägg, de är en ren fröjd att läsa. Du är en stark symbol för kvinnor och för Norrland. Fortsätt att vara stark 📣📣📣📣

  Reply
 120. Lina

  Jag förstår dig! Och kritiken är inte rättvis. Men, jag tror det är oundvikligt med kritik då det verkligen smällt till på din blogg under kort tid. Från noll till hundra, liksom 🙂 Folk gillar generellt inte förändringar, och särskilt inte drastiska sådana. Och tyvärr så blir det svårt att känna det där äkta i alla reklaminlägg. Man är som van vid att bombas med reklam jämt, och man är ganska fientligt inställd till reklam i allmänhet.. Kram och hoppas kritiken lugnar sig.

  Reply
 121. Emelie

  Jonna! Jag har följt din blogg sedan start, och trots att jag nästan aldrig kommenterar så kan jag inte vara tyst nu. Du, din blogg och dina foton är en av de största inspirationskällorna jag har. Känner jag mig nere eller oinspirerad så är det DIN blogg jag vänder mig till för att bli peppad. Ounnsamhet är något av det fulaste jag vet, och det är så tråkigt att du som skött dina samarbeten SÅ BRA, och i samtliga samarbeten varit SÅ respektfull mot läsarna, ska få ta emot den här typen av kritik. Jag förstår att det är omöjligt att ta åt sig – men jag hoppas du vet att vi är många som hejar på dig och tycker det är jätteroligt att det går bra för dig! Du har en hejarklack!

  Jag håller tummarna för att du får fler roliga och häftiga samarbeten, så att vi läsare kan få njuta av din konst en lång tid framöver! Tack för att du orkar fortsätta och för att du är så ärlig och lättsam i din blogg. Ha det bra! <3

  Reply
 122. Konstigt

  Varför tar sig vissa friheten att kritisera Jonnas bilkörning nu när hon gör ett samarbete med Hyundai när ingen tidigare har kritiserat den bilkörning som varit nödvändig för många andra foton som Jonna har skapat. Verkar ju onekligen ha med avundsjuka att göra. Men hur orkar folk vara avundsjuka? De avundsjuka skulle vinna mycket mer på att glädjas över att det går bra för den de är avundsjuk på än att ödsla energi på att vara avundsjuka.

  Reply
 123. Erika

  Vi har alla sett en glad Jonna en leende Jonna på blogginlägg – filmer. Jag förstår att det finns en baksida det finns alltid en baksida oavsett vem det handlar om, en baksida då saker och ting till slut blir övermäktigt, orken tryter, gnistan mattas av och det känns oftast som en ballong någon stuckit hål på. Men, om man gör som du Jonna ger det en tid, aldrig bara avsluta rakt av utan ger den den tid man själv anser behövs, därefter kommer resultat. Ofta undrar jag hur du orkar, men förstår samtidigt att du inte har all ork i världen, du är bara en människa men gör så mycket och det är beundransvärd verkligen.

  Lycka till i ditt fortsatta liv!

  Reply
 124. Francesca Austen

  Our dear Jonna, it’s so disheartening that you’ve been made to feel as though you need to stand up for your own choices, for your own life and your own blog. I hope you’re never made to feel that way again. There is no reason for you to take any notice of the negative views, I would eradicate them from your mind. If you’re happy with your life, those who are causing negativity should be forgotten. This blog is an insight to YOUR world, not theirs. I’ve just turned 25 and my life plans have been changed or delayed, a bit by money but mainly my health. I studied to work with animals but sadly that isn’t really something I can persue anymore but I’ve always had an enjoyment for photography as well as a flair for it. But never did I think that I would be able to create my art to support myself. However after finding you through your kulning klipp, you have inspired me to pick up the camera again and give it a go! Like you I have an affinity for nature and have been greatly inspired by your life. Luckily I live in the beauty of North Wales and have such a good canvas to work with. So thank you Jonna, if it wasn’t for your blog, I’d still be feeling lost. I’m also dying to go to Sweden! X

  Reply
 125. Emma

  Finaste Jonna ❤️ Du behöver inte försvara dig! Blir arg och upprörd. Du behöver inte stå till svars för någon annan än dig själv. Jag älskar din blogg och är så glad över att de samarbeten du gör är “så mycket du” och att det möjliggör att du får göra det du brinner för, och att vi för ta del av det. Missunnsamma människor borde fokusera mer på sitt eget görande eller icke görande. Det är ju upp till var och en om de vill följa dig eller inte. Stå på dig Jonna. Gör det du älskar och det du är bra på. Det som får dig att må bra. Ingen av oss är felfri men älskade ändå. 💕👍🏻💕

  Reply
 126. Birgitta

  Vilket underbart och fint svar du ger!! fortsätt blogga på ditt sätt, om ditt liv, naturen, underbara norrsken, årstidsväxlingar och allt annat. självklart måste du i många delar också ha samarbetspartners. som följare av din blogg i många år så vill jag inte att du slutar utan fortsätter var Jonna Jinton för det är du bäst på. många kramar!!

  Reply
 127. Magnus

  Jonna du är nog den mest genuina och ärligaste person jag nånsin lärt känna,för det känns som om du blivit en vän.Har följt dig sen du flyttade upp till Grundtjärn och aldrig upplevt dig som något annat en otroligt härlig person och fullständigt ärlig med din blogg och dina samarbeten med sponsorer som du i mitt tycke skött klanderfritt. Snälla var dig själv det räcker hur långt som helst kram❤

  Reply
 128. Elin Häggberg // Teknifik

  Heja dig Jonna! Du är grym och en STOR förebild när det kommer till att göra bra och relevanta samarbeten. Jag blev superpeppad av att läsa ditt inlägg och hoppas att dina läsare verkligen tar till sig av det här. Jag har skrivit ett inlägg om hur man tjänar pengar på att blogga tidigare just för att utbilda och informera dem som inte vet om hur bloggvärlden funkar och hur influencers tjänar pengar: http://teknifik.se/2016/05/hur-tjanar-man-pengar-pa-att-blogga/ – lämnar det här som ett tips till dem av dina läsare som är nyfikna på att lära sig mer.

  DU ÄR GRYM! Heja dig!!!!

  Reply
 129. Katarina

  Bra rutet. Människor som har behovet att naivt och egocentriskt slå ner på andra på det sättet har antagligen själva inte i närheten av orken och uthålligheten som krävs för att bli riktigt riktigt duktig på något och gå i land med sina drömmar, och sånt sticker i ögonen. Alla vi som jobbar inom “kreativa näringar” där inga traditionella anställningar med fast lön existerar vet allt om detta och det finns inget kämpigare än att ge allt för det man älskar men knappt kunna köpa mat eller tanka bilen – som vi som bor på landsbygd självklart är helt beroende av så heja, gör massor med reklam för bra bilar 😄👊… Du förgyller folks liv med ditt arbete och ska ha betalt som alla andra. Punkt. Konst och kultur måste få kosta. Annars kan vi alla gå i strejk och världen stannar av och blir grå. Lycka till med alla framtida fantastiska projekt och samarbeten!! ✨

  Reply
 130. Fanny

  Kärlek kärlek kärlek till dig Jonna! Du gör helt rätt och jag har läst din blogg i flera år och du är den i särklass bästa inspiratören, mår så bra av att kika in här! Jag gläds med dig när du nu börjar få uppdrag och erbjudanden, det känns så häftigt.

  Reply
 131. Caroline

  Jag har aldrig haft problem med att du har skrivit sponsrade inlägg. Jag har alltid läst men inte kommenterat för jag är inte så mycket för tävlingar. Jag bryr mig mer om dina underbara texter och bilder, från en fotograf till en annan, har bara varit glad för din skull att det går bra. Min mormor har gjort så mycket fantastiskt kreative pyssel genom åren och gav alltid mer än vad hon tog tillbaka. Hon gav bort så mycket saker utan att ta betalt för det. Hade hon satt sig själv först lite oftare så hade hon haft en bättre pension nu att luta sig tillbaka på. Ordet “självisk” är så fult i Sverige, jantelagen, men jag har lärt mig de senaste åren att det är fasiken så mkt viktigare att var självisk ibland och att sätta sig själv först än vad det är att sätta andra först. Man kan inte hjälpa andra och ge av sig själv om man inte har något att ge. Du lever den drömmen som fotograf som jag har haft så länge men som jag troligen aldrig kommer att få, jag lever ut det genom dig och älskar varenda sekund utav det. Så be inte om ursäkt för det utan kör på fina du.

  Min första reaktion om Flygstolen var “ååh hade jag inte varit i min visumprocess nu och inte fått åka till usa för tillfället, så hade jag lätt anmält mig till det här och hoppats att få åka dit snabbt som tusan”. Att folk klagar på att man inte står till 100% för något är tramsigt. Det kan jag som är vegetarian också uppleva. Jag gör inte allt jag skulle kunna göra för djuren, för jag är inte vegan. Och jag håller inte alltid koll på exakt alla produkter jag köper för jag har inte orken. Vad hände med uttrycket “ingen kan göra allt, men alla kan göra något?”. Sitter och skriver det här meddelandet samtidigt som jag läser din text och ser nu att du skrivit samma mening. Och du gör något väldigt stort för naturen och kärleken för livet. Du lyfter fram det hos så många och det är jätteviktigt. Men gud förbjude att du kör bil för att ta dig fram på de öde vägarna liksom 😛 trams.

  Jag har suttit i flera dagar nu och LÄNGTAT tills din nästa uppdatering om Yosemite! 😀 Angående din web shop så har jag och min fästman, som bor i San Jose, stora planer på att köpa tavlor från dig och hänga upp det i vårt framtida hem i Kalifornen, så jag får en daglig påminnelse om mitt vackra Sverige. Det kanske kommer dörja ett par år men det kommer att ske. Det är en garanti. Så tacka vet jag din web shop!

  Reply
 132. Olga

  TACK Jonna för att du finns! Jag ryser av lycka när jag läser om hur livet blir roligare och lättare för dig och hur kreativiteten flödar. Det är som det skall vara! Precis som det skall vara.

  Reply
 133. PJ:s byffé – från by till fe

  Oj, oj, så många positiva kommentarer du fick/får. Det måste väl ändå uppväga mångdubbelt de negativa kommentarerna? Negativa kommentarer kommer du alltid att få och då är det lätt att ta åt sig av dessa som egentligen är ganska få jämfört med de många positiva, för att inte tala om den tysta majoriteten som följer din blogg.

  Kritiska kommentarer och framförande av olika frågeställningar måste också få synas men sättet de framförs på kan vara helt olika. Det är när de blir fordrande, anklagande och ifrågasätter ens heder som det blir olustigt. Eller rena personangreppen. Men det finns också de som velat väcka någon frågeställning men som varit rörande aktsam att inte såra dig eller att framstå som med pekfingret framför din näsa.

  Ett mycket bra och klargörande inlägg! Och jag ser fram emot nästa samarbete för jag vet att du gjort ett noga övervägande och att du kan fortsätta blogga med mätt mage. 🙂

  Reply
 134. George

  Hello Jonna,

  There is so much I want to say to you!! I really, really wish we lived in a world where creativity could make us all a good living. Unfortunately we don’t and even if we don’t like it, we have to abide by some of society’s rules. Mainly earning money (at least a little) to live. Even going right off the grid costs money in the beginning. So be pleased you have a nice balance now 🙂

  I LOVED your trip to Yosemite!! I have always heard of its beauty, but seeing it in your photos was amazing! Your creativity mixed in the with beauty of nature and a different part of the world… It makes me want to go there! I also want to travel and see the world, mostly the natural world. But with flying air pollution, just because you fly in a plane or drive a car, doesn’t mean you don’t care about the Earth. Its not about being perfect, but its about doing the best you can. If some people see the beauty of Yosemite, maybe they will care more about our Planet and want to protect it. Without your photos and trip how would people see these things if they don’t travel there themselves?

  People will always be negative, but remember it comes from problems they have with themselves. Like jealousy, they are jealous of your life, so they feel they need to put you down to make themselves feel better. The way people treat others is a reflection of the relationship they have with themselves.
  I am also a sensitive person and know there is lots of energy behind words, even on a computer screen, you can feel it. I also wished we lived in a world where people took responsibility for their thoughts and feelings as they are not private at all, but projected onto others, especially sensitive people. Don’t try to change your sensitivity, it is a gift and some of your most wonderful creativity comes from that sensitive place.

  I have been reading your blog for a long time now, but never commented. I feel this is important to give you some more support. Keep doing what you do, its an inspiration to see you follow your dreams, knowing then we can all follow our dreams and be happy too!!

  I will continue to follow your work all the way down here in Australia.

  Reply
 135. staffan

  Jag och många andra älskar dig för att du lever nära naturen, har rena känslor, inte är besudlad av storstadens alla snaskigheter.
  Och även att du är så ärlig och visar din sårbarhet, och inte har några dolda agendor.
  Många är nog besvikna på sitt eget futtiga liv, men du har vågat ta steget och hoppa av det framrusande moderna livet, och flytta till Grundtjärn.
  Du har gjort det många skulle vilja göra, men inte vågar.
  Ja, visst är det en risk att ge sig i slang med diverse företag, men mitt råd är att du inte ska kompromissa med dem, och att de får ta dig som du är. Ett annat tips är att inte känna för mycket dåligt samvete för miljöförstöring. Många företag och även staten utnyttjar vanligt folks dåliga samvete, för miljön
  och de drar in massor med pengar på folks goda vilja att rädda jorden.
  Men de själva gör inte ett jota för att försöka rädda planeten….Naturen har en väldigt läkande förmåga, och det bästa är ju om vi kan leva i samklang med den…Men om du kör bil till affären, påverkar nog inte helheten.
  Fokusera på att vara Jonna, för det är alldeles väldigt tillräckligt, och alldeles underbart att se.

  Reply
 136. Amanda

  Det du skriver om här är sant för så många konstnärer; någon sorts åsikt att vi inte ska ta betalt för det vi gör. Att vi inte har rätt att tjäna pengar eller ens överleva på vår konst.
  Jag har bara nyligen upptäckt din blogg, men jag kan säga så här: skit i kritiken. De som säger sådana hemska saker har nog aldrig jobbat med konst själva och vet inte hur mycket ens egens konstnärsröst redan säger till en att man inte kan eller inte ska. Det sista man behöver höra är folk som kritiserar sådant de inte förstår.

  Jag blir GLAD av att se att du börjar kunna försörja dig BRA på det du gör. Du förtjänar det. 🙂 och du inspirerar mig att fortsätta mitt eget skapande.
  Fortsätt följa dina drömmar!

  Amanda

  Reply
 137. Lena Buhr

  Oj. Har inte läst din blogg så noga. Tittar mest på alla underbar bilder du har tagit och inspirerat olika företag att ta kontakt med dig. De skulle ju inte göra det om de inte blev påverkade, inspirerade och glada av dina verk! 🙂 De har ju förstått det fina värdet i dina bilder och i din konst. Så när människor börjar gnälla, klaga och kritisera – ja då är det bara för att de är rent ut sagt avundsjuka. För hur många av DEM har blivit utnämnd till Årets Inspiratör? Eller har vågat ta steget och göra det du har gjort? Å att det då har blivit både bra och upplyftande för så många! Att få uppmärksamhet genom de vältänkta samarbeten du har med företagen kan ju bara betyda en sak: att fler vågar göra det du – och din Johan gör! Att våga leva UTANFÖR the box och ändå frodas och må gott, till själ och hjärta! Å få landsbygden att LEVA! ♥ nu inspirerar du ÄNNU fler människor med längtan och drömmar i sina liv. SÅ fler kanske tar det steget och kanske de också har barn som då kan leva efter din devis, å så göra att det fortlever generation efter generation 🙂 du är blott Lilla Jonna med den Lilla hjärtat som ändå är så Stort! Fortsätt du med allt det du gör! Vi kan inte leva utan din konstnärliga, färgrika mat för våra själar! GO GIRL!!!

  Reply
 138. Magnus Svensson

  Du har iaf mitt fulla stöd. Att leva i glesbygd är sannerligen inte det lättaste och SJÄLVKLART skall du jobba med samarbeten på din blogg om du vill och behöver det. Du skall också SJÄLVKLART få köra bil och åka flyg utan att bli klassad som någon miljöbov. Tycker det är så otroligt lågt av folk att dra det dit.

  Reply
 139. Bill Watson

  Jonna – I found your blog by accident some time ago. I enjoy your blog, your spirit, your struggles, your ups and downs, your love of nature, animals, photography and John. You are an inspiration to me ( a 74 year old man living with his beautiful wife in the State of Kentucky, USA), and I have suggested your blog to so many of my friends. I am not offended in any way with your collaborations as you have a unique way to survive and remain a free spirit. I suspect those who have been negative about how you live your life are jealous of you being able to live your dream and getting paid to dream even more. Most people, I think, just follow the crowd and do things to impress others hoping they will be accepted. Their individuality was compromised so long ago by the lure of buying things they cannot afford and sinking into debt they become trapped in a lifestyle in which they don’t feel they have any control. You made so many beautiful comments about people who criticize you for polluting when in actuality you have been very responsible in making good choices about the way you live in the environment and doing your best to protect the very thing you cherish – the beauty of nature. You, Jonna bring a breath of fresh air to this harsh world of commercialism. I say – be the free spirit you are and live your life to the fullest every second of every day. I applaud your candor and struggle and now your honesty as well. May the universal Spirit continue to bless you with good choices in this life.

  Reply
 140. Sandra

  Viktigt, ärligt och fint inlägg! Det är som du säger, lätt att tycka bakom en datorskärm och utan närmare eftertanke. Och det borde ju vara känt för gemene man att en måste tjäna pengar för att betala räkningarna. För logiken är egentligen rätt enkel: Om du får in pengar på att göra det du älskar, då kan du fortsätta göra det du älskar. Alla dessa härliga saker skriver du sedan om så att vi alla får chansen att läsa om det, och då är det väl vi som ska skatta oss lyckliga tillsammans med dig. Eller hur?

  Kämpa på och gör det du gör bäst! Kram

  Reply
 141. Elin

  Fortsätt med samarbetena! Jag tycker att du alltid varit bra och tydlig med dem, vilket jag uppskattar. Och jag tycker din blogg är väldigt inspirerande! Dina samarbeten känns dessutom väldigt väl utvalda och texterna väldigt ärligs och genuina.

  Så fortsätt som du gör, du är toppen!

  Reply
 142. Annina Torino

  AMEN! Men… Vare sig du vill eller inte så är du en förebild Jonna – när det gäller att följa sitt hjärta! 🙂
  Kramar Anna

  PS. Den som föredrar att läsa om Jonna som håller på att frysa ihjäl i ett gammalt skolhus fullt av spöken kan ju faktiskt gå tillbaka i arkivet brrrr…

  Reply
 143. Fantastiska Farbror Fri

  Det går inte att jämföra min blogg är så otroligt mycket mindre än din…men bara att jag flyttade den till en plattform där jag kunde få tillräckligt betalt för att täcka kostnaden för dator och telefon upprörde många.

  Fortsätt att göra det du gör, och välj dammarbeten med omsorg..så fortsätter vi att läsa och njuta av bilderna!!

  Reply
 144. Susanne Ideskär

  Finaste Jonna !
  Jag är en äldre kvinna som följt dig i många år, då jag tycker din blogg är helt underbar. Du delar med dig av ditt liv i text och bilder helt underbara sådana. Har i perioder tänkt hur många unga personer orkar och kan göra sådana uppoffringar för att leva sin dröm. Sedan nu när du fått samarbetspartners reklam mm, känner jag bara att det är en belöning för ditt arbete som du gratis delat med dig till oss. Skämmas på de som har åsikter, gläds istället åt att du nu äntligen kan driva din blogg utan hjärtat i halsgropen för att överleva. Sträck på dig Jonna du är en fantastisk tjej, tack för att du delar med dig av ditt liv och dina underbara bilder. Du ger med dina bilder ett lugn till mig en glädje att få njuta av stillhet och natur. De är enormt fina ❤️ SusanneI

  Reply
 145. Anna-Carin

  Du har gjort helt rätt. När jag såg att det kom sponsrade inlägg var min första tanke, äntligen får Jonna lite lön för mödan. Fortsätt vara du, dina bilder är fantastiska och du är en stor inspirationskälla till att uppskatta naturen.

  Reply
 146. Maria

  Heja Jonna, brukar gå in på din blogg ibland o tycker du är en underbar konstnär, blir inspirerad av dina bilder o konst o kan du hitta ett sätt att överleva på det, så du kan fortsätta o göra det du älskar så är det bara o ta för sig o skita i vad andra tycker för du är en sån begåvning, o på något sätt måste man ju få mat på bordet, så fortsätt med det du gör!!!!

  Reply
 147. Luna

  Så grymt bra skrivet Jonna!
  Personligen tycker jag jättemycket om dina sponsrade inlägg. Du känns alltid så ärlig och genuin, det märks att du verkligen bryr dig om vilka företag du samarbetar med. Helt sjukt hur vissa människor kritisera så! Du förtjänar verkligen att få pengar för ditt jobb, din blogg är bara bäst☺❤

  Reply
 148. Dryden - Traveler's Edition

  Som “bloggkollega” så kan jag bara tycka att det här eventuellt var ett av dina bättre inlägg. Jag har hellre aldrig förstått hetsen med att bloggare på något sätt ska vara gratisjobbare. Med tanke på den enorma tid, allt engagemang och ofta en hel del pengar som många bloggare lägger ut på sin hobby så är det självklart så att det måste vara okej att få in lön någonstans. Jag har själv gjort massor av samarbeten, några mindre och några ännu mindre men de har hjälpt mig att täcka kostnader för webbhotell, inköp av nya prylar för bloggen och dylikt.

  Varför ska vi inte få tjäna pengar, vi som ofta sliter på kvällar och helger för att få ihop sådant som vi dessutom många gånger får en hel del uppskattning för? Uppskattning betalar ju dessvärre inga hyror eller räkningar. Förklara gärna det, ni som ser så på den saken.

  Var för övrigt själv i Yosemite veckan efter er. Fantastiskt fint!
  http://www.dryden.se/2016/09/vandra-i-yosemite-nio-saker-att-tanka-pa/

  Reply
 149. Emma

  Bästa Jonna. Du gör helt rätt. Är så glad för din skull med Yosemite & alla andra roliga saker du fått vara med om. Bryr mig inte ett dugg det är reklam. Givetvis ska du också ha en inkomst. Stackars de människor som inte kan annat än att gnälla & klanka ner på andra.

  Keep up the good work <3

  Reply
 150. Ann-Kristin

  Jonna, fortsätt att gå din väg. Den har du valt och den är rätt för dig. Ingen har rätt att lägga sig i vad andra gör för val, speciellt inte om det sårar någon. Tiga är guld. Vi tror på dig. Stor styrke kram.

  Reply
 151. Emilia

  Mycket trist att se att du behöver göra ett sånt här inlägg.
  Jag tyckte ändå att dina samarbets-blogginlägg var mkt bra upplagda och det kändes inte alls som reklam.
  Jag har följt dig från starten och jag tycker inte du har förändrats, men bloggen har utvecklats och även ditt liv, så som alla andras gör när de avslutat skolan och börjat jobba på ena eller andra sättet. Vore det inte en utveckling vore det bara sorgligt, men ännu sorgligare är det att det finns folk som inte håller med.
  Vi får väl anta att dom alla lever utan bil, aldrig rest (med något som kan förstöra miljön på något sätt) och att dom själv sitter och trampar på ruta 1 år efter år, för det verkar ju vara så vissa vill att du ska ha det. Det vill man väl inte önska en människa!
  Grattis till dina fantastiska framsteg Jonna!

  Reply
 152. Verena

  Så himla, himla bra skrivet! Du är otroligt duktig på att förmedla dina tankar, du når verkligen ut med dina ord!

  Redan innan jag läste det här inlägget har jag varit glad för samarbetena och nu när jag förstår hur dålig du mådde innan sommaren är jag ju förstås ännu gladare! Glad över att du har fått så många nya möjligheter och glad över att bloggen kan få finnas kvar! Alla dina inlägg är så äkta, genuina och intressanta och inläggen som handlar om något samarbete är inga undantag!

  Jag är så innerligt glad över att du har nått fram till den punkten av ditt liv som du alltid har drömt om!

  Kör på! You rock, girl! 🙂

  Reply
 153. Sophie

  Jonna, jag unnar dig allt gott! Du skriver så fint, direkt från hjärtat, och jag har aldrig kännt annat än respekt för dig. Du väljer dina sammarbeten med omsorg och det märks. Jag läser alla dina inlägg, även de sponstade, och känner alltid att jag bär med mig något ifrån dem – trots att jag inte är på jakt efter en ny bil, och dessutom är maniskt flygrädd 😛 Att någon skulle ifrågasätta din rätt att tjäna pengar på det du gör är helt oförklarligt för mig. Jag är så glad att du kan och vill fortsätta blogga, och jag hoppas på många fler spännande sponsrade inlägg i framtiden! Många kramar från Sophie

  Reply
 154. Grusvägen hem - Drömmen om ett liv i enkelhet

  Men herregud, vad TROR folk egentligen? Att du lever på kärlek och skogsluft? Jag blir glad av att se att den här bloggen har förändrats. Den liknar mer och mer de andra professionella bloggarna nu, men samarbeten och så vidare, och i mitt huvud betyder det att du på allvar börjar hitta din yrkesroll i den här bransc