Ingen höjdare direkt

I kväll sitter jag med pappersarbete. I morgon klockan 00.00 ska momsredovisningen skickas in. Blä. Det hade känts bättre om jag ändå kunde förstå vad det är jag gör. Sedan jag startade min enskilda firma för nästan ett år sedan så har jag var tredje månad varit extra tacksam över att min mamma kan sådant där som bokföring. Jag lär mig mer och mer för varje gång men det känns ändå som själva grundförståelsen till hur det funkar fattas.

Jag har suttit och googlat nu…”lära sig bokföring” och läser på lite så att jag ska förstå mer. Det är väl baksidan av att driva eget företag. Så mycket som ska redovisas. När jag tjänar tillräckligt någon gång så ska jag nog skaffa en revisor. Tänk vilken lättnad det måste vara.

Nu blir det lite mer kaffe och sedan kommer resten av kvällen att ägnas till detta. Än så länge håller jag bara på att sortera alla kvitton, fakturor osv i datumordning. Det klarar jag av bra i alla fall 😉

Jaja, lika bra o få det gjort! Kram på er ♥

Kvällens och morgondagens jobb.

Kvällens och morgondagens jobb.

23 Kommentarer på “Ingen höjdare direkt

 1. Leif

  Ja, huga! Jag har i min enskilda firma lämnat bort allt det där. Skönt men dyrt! Och jag brukar alltid vänta tills det är nästan försent. Undrar varför…?

  Reply
 2. LivetiDB

  Usch och fy. Hade min ex svärfar som var bra på sånt där tidigare. Nu är företaget vilande men jag funderar på att väcka det till liv igen med en ny inriktning. Men det är just bokföring och annat papperstjafs som gör att jag tvekar lite. Det är ju inte det jag vill hålla på med. Men det är klart om man tvingas stå ut med det lite då och då och under resten av tiden får hålla på med något man verkligen gillar, ja då kanske det är värt det ändå 🙂
  Lycka till! Tänk på att när du är klar är det tre hela månader till nästa gång 🙂

  Reply
 3. Patrik

  Bokföring är egentligen inte så svårt, bara man kommer igång och ser till att ha ganska bra rutiner. Kan tipsa om att välja böcker från Björn Lundén Information om du vill lära dig mer om bokföring eller om att driva enskild firma.

  Reply
  • Pysselgumman

   Håller med. BLinfo är alldeles förträffligt, enkelt och lätthanterlig och superbra support! Jag har ett AB och tyckte det var tjorvigt i början, men när man väl kommer in i det hela och faktiskt förstår vad man gör, ja då är det plötsligt inte så krångligt längre.

   Reply
 4. Rebecka

  Hej Jonna! Jag jobbar i vårt familjeföretag som är just en redosvingsbyrå. Vi gör allt från löpande bokföring, deklarationer, bokslut, rådgivning / planering. m.m. Behöver du hjälp är det bara att kontakta oss, min pappa har över 30 år i branschen och jag lär mig mer och mer hela tiden.. Jag vet att det är lite huvudvärk tills allt ”sitter” 🙂 du är duktig som kämpar!
  Kram en trogen bloggläsare.

  Reply
 5. Madde

  Jag sköter också min egen bokföring men har valt att göra den varje månad så att jag inte hinner glömma bort mellan gångerna. Rätt skönt att få in rutin på det till en början så man lär sig 🙂 Men jag förstår din frustration, det är inte lätt! Tänkte tipsa om Björn Lundens böcker som är guld värda när man sköter deklarationen själv. Jag har några stycken och de har hjälpt mig många gånger…bra och lättsamt språk i dem också när man är nybörjare. Bland annat så har de en bok om deklaration i enskild firma som tar upp allt man behöver och man hittar lätt i registret.
  Här är en länk till deras böcker: http://www.blinfo.se/bocker/enskild-naringsverksamhet__12964
  En väl värd investering! Sen är det såklart ännu ett plus om man använder deras eget bokföringsprogram (tror man får prova det gratis ett år) för böckerna kompletterar programmet kanon! Jag ska också sätta mig imorgon med december månad, varför ska man alltid vara ute i sista stund? haha 🙂 Jobba på och lycka till!

  Reply
 6. Harriet

  Jag har jobbat med löpande bokföring i ett drygt halvår men behöver bredda mina kunskaper. Igår började jag en Hermods-kurs i företagsekonomi. Perfekt att kunna läsa på distans. Något att fundera över?

  Reply
 7. Anonym

  Bokföringen är en orsak varför man drar sig från att starta eget… Fast egentligen kanske man inte ska se det som ett ”hinder”… Du gör det bra Jonna!

  Reply
 8. M

  Kanske någon av Komvux-verksamheternas fristående kurser i företagsekonomi kunde vara något för att lära sig just grunderna och få en övergripande insikt i hur det funkar och ”hur man gör”. Komvux är kostnadsfritt. Så vitt jag vet så finns inget krav om att ansöka om studiemedel under tiden om man klarar sig på egna medel. Kolla Kommunens hemsida med info om vuxenstudier för mer info. Fast du är ju rätt självständig och bra på att ”klara dig själv” så du kanske gillar litteraturtipsen som redan lämnats bättre? Hur som haver; lycka till med pappersjobbet! 🙂
  /M

  Reply
 9. Emelie

  Hej!
  Tänkte höra om hur det blev med renoveringen av hallen som du hade påbörjat. Visa lite bilder tycker jag!:)

  Reply
 10. solweig

  Hej Jonna!

  Jag förstår din frustration. Kreatörer och bokföringsnissar/or är liksom på ytterligheterna på skalan. Grovt sett. En del har talang för det ena, andra för det andra. Eller så är man så lyckosam att ha båda.

  Jag tror du måste skaffa dig vissa enkla rutiner.

  …. så att du inte behöver känna så här.

  Reply
 11. Mellan skog och gård

  Vilka bra tips om böcker osv om bokföring som alla lämnat! Att eventuellt starta ett eget företag någon gång skulle ju kunna vara en dröm, bara en inte äts upp av arbetsuppgifter som inte ingår i drömmen 🙂 Med lite mer kunskap kanske det känns mer överkomligt.

  Reply
 12. Eva

  Sköter löpande bokföring själv men lejer bort bokslut. Önskar på sätt o vis att jag hade råd att leja bort bokföringen också men då tappar man en del kontroll över hur den ekonomiska situationen ser ut. jag försöker sitta med papprena på måndagar och har moms en gång i månade för o inte glömma! Hoppas du fått ordning på det!

  Reply
 13. Dick Scott

  Har också enskild firma och det är ett måste med pappersarbete; men inte så kul speciellt inte när man blir efter och ska komma ikapp. Men det är skönt när det är klart och det är en frihet att ha eget och bestämma över sin tid! Lycka till;)

  Reply
 14. Niched

  Samma år jag lämnade bort bokföringen så ökade jag min vinst med 50 tusen. Jag driver iofs ett litet företag. Men jag tror man skall lägga tiden på det man är duktig på och som gör att din vinst ökar istället för att hålla på med bokföring på egen hand.

  Reply
 15. Carolina

  Heja Jonna! Tänk på hur skönt det kommer att kännas när du är klar! Jag skrev om min gammelfarmor på bloggen idag och kom att tänka på dig som ofta filosoferar över tiden. Tror att du skulle tycka om mitt inlägg där jag funderar på vad som är de små stunderna och vilka som är de stora stunderna. Hoppas du får en fin kväll! /Carolina

  Reply
 16. Lotta

  Hej.. har för mig att det ska finnas bokföringsprogram att köpa eller ladda hem. Inte säker nu. Har själv pluggat bokföring, och tycket det verkar skit jobbigt =D

  kram Lotta

  Reply
 17. John

  Men Jonna nog har du väl ett bokföringsprogram där du bokför allt eftersom? Då blir det mycket lättare att få fram momsrapporter och balans/resultat rapport inför deklaration.
  Det är rätt enkelt igentligen bara man håller på regelbundet så man inte glömmer mellan gångerna. Finns gratisprogram på nätet ex. JFS som jag använder.

  Reply
  • John

   Ladda ner och testa och prova dig fram.. finns mycket info på nätet hur man gör.
   Jag använder BAS96 kontoplan för enskild firma och det duger bra fast det finns modernare varianter. Man kan editera i kontoplanen för att passa in på den verksamhet man bedriver. Jag har sågverk.
   När man väl kör skarpt är det viktigt att man gör backuper på bokföringen, och det går att rätta felaktiga verifikat så det är ingen katastrof om man gör fel. I början körde jag två bokföringar parallellt. En original och en test där jag provade mig fram innan jag skrev in i original bokföringen.

   Reply
 18. Fotograf Annie

  Jag måste vara konstig, men jag tycker att det är kul att pyssla med bokföringen till min egen firma. Kanske är det för att jag är ett kontrollfreak och vill ha koll på allt och på hur det fungerar. Det har fungerat bra sen jag startade firman för snart fem år sedan nu 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.